Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Flint napisał:

Mogę nie z ekspozycji, w promocji 49KS7500 za 3850. Co prawda nie jestem przekonany do wygiętego, ale cena kusi bardzo. Warto?

Mam od niedawna i jestem zadowolony. Mi wygięcie odpowiada a ponadto daje mniejsze odbicia. Nie mam na razie bad pikseli a po kalibracji obraz mi się podoba. Do sportu znakomity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria ks9000 ma tak samo problem z rozklejającą się obudową tak jak ks7000/8000 czy takiego problemu nie ma ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Posiadam 55-calowego KS7000, soundbar Sony CT790 i konsolę PS4 Pro. Jak powinienem podpiąć ten zestaw? Słyszałem, że podpięcie konsoli bezpośrednio do soundbara jest lepsze niż konsola do telewizora. Podobno jest lepszy dźwięk. Ktoś to potwierdzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 9.08.2017 o 00:50, WinterX napisał:

Cześć,

Posiadam 55-calowego KS7000, soundbar Sony CT790 i konsolę PS4 Pro. Jak powinienem podpiąć ten zestaw? Słyszałem, że podpięcie konsoli bezpośrednio do soundbara jest lepsze niż konsola do telewizora. Podobno jest lepszy dźwięk. Ktoś to potwierdzi?

Dokładnie tak. Wszystko podepnij pod HDMI do tego soundbara a jednym kablem wyjściowym soundbara to TV. Ten soundbar jest nowoczesny, obsługuje dźwięk HD i przesyła obraz Ultra HD.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest praktyczna różnica pomiędzy 49 KS7000 a 49 KS9000 Curved?

Oba tv mają krawędziowe podświetlanie, więc obraz powinien być podobny? Czy 9000 ma coś lepiej wykonane, że opłaca się dopłacić obecnie ok. 1000 zł? Chyba HDR jest ciut lepszy?

Jeśli idzie o soundbar i konsole to po takim podłączeniu (PS4 do soundbaru a nie do tv) mam dwa pytania:

- Czy trzeba mieć włączony soundbar, żeby korzystać z konsoli?

- Jak wygląda wtedy przełączenie z tv na konsole i z powrotem?

Widzę, że omawiany model ony ma 3xHDMI a mój Philips tylko jedno, więc to i tak chyba nie zadziała ;)

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie możesz zostać przy 7000... obrazowo to właściwie kopia. Co do SB to musi być włączony - to działa jak amplituner.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, a który tv Samsunga (o ile taki jest) ma inny rodzaj podświetlenia matrycy, niż krawędziowe? Tu, niestety, wieczorem cała ramka jest jaśniejsza od reszty ekranu.

A warto w ogóle przełączać konsole do soundbara, mając jedno wyjście? Obraz się jakoś polepszy, czy tylko dźwięk, na którym mi aż tak nie zależy?

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KS9500, to w zasadzie jedyny Samsung godny polecenia. Tyle, że zakrzywiony, co nie każdemu musi pasować. Jednak stosunek jakości do ceny jest w tym przypadku bez wątpienia najlepszy na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mr.Hankey napisał:

KS9500, to w zasadzie jedyny Samsung godny polecenia. Tyle, że zakrzywiony, co nie każdemu musi pasować. Jednak stosunek jakości do ceny jest w tym przypadku bez wątpienia najlepszy na rynku.

Tylko on ma 65 cali i kosztuje ponad 2 razy więcej niż 49 calowy KS. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, w_wilk napisał:

Tylko on ma 65 cali i kosztuje ponad 2 razy więcej niż 49 calowy KS. 

Nikt nie produkuje już FALDów w tak małym rozmiarze jak 49".

Z 'mniejszych' tego typu jest np. Panasonic DX900 58".

Także rozmiar większy i cena większa, nic się tu nie poradzi.

Moim zdaniem między KS7000, a KS8000 czy KS9000 w obrazie i wartościach nie ma różnic, które zachęcałyby do sprzedaży KSa 7000 na rzecz któregoś z tych wymienionych w tym zdaniu.

Jeśli Samsung i skok z KS7000 to tylko na rzecz właśnie KSa 9500.

Edytowane przez Fjubens
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te trzy modele KS7000/8000/9000 również mają taką samą obudowe jeśli chodzi o rozchodzenie się ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzieć. Na to pytanie nigdy nie dostaniesz odpowiedzi bo skąd można wiedzieć na tysiące tv czy akurat ten co trafisz może mieć przypadłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy w życiu nie przypuszczałem, zanim tu trafiłem, że zakup tv to może być taka gehenna!!
Ludzie mają tyle problemów...innych, a tu jeszcze telewizor stoi im na drodze!
:D

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest loteria, mój KS7000 smiga bez zastrzeżeń. Rownie dobrze możesz kupic tv innej marki i będziesz miec z nim "przygody"

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z 60KS7000 i dyskiem zewnętrznym WD My Passport 2TB z zasilaniem przez USB. Przez rok dysk bez problemu działał podłączony do telewizora a nagle przestał być widziany przez TV. Inne dyski zewnętrzne działają bez problemu. Wpinałem go we wszystkie złącza USB w TV i listwie ze złączami - i nic. Dysk podłączony do PC także śmiga bezproblemowo. Zrobiłem nawet sprawdzenie błędów Checkdiskiem. Nie wykazał żadnych błędów. Macie jakieś pomysły dlaczego Samsung przestał widzieć dysk i jaki kroki poczynić dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie czy jest mozliwosc sprawdzenia co wnosi nowa aktualizacja. Dzisiaj mi tv 49ks7000 pobral i zainstalowal aktualizacje okolo 1,2 gb a nie pisze co ona wnosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdź na amerykańska stronę Samsung i tam masz opis po naciśnięciu znaku (?) przy danej wersji firmware.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ok. półtorej tygodnia przyjdzie mi pierwszy film w UHDBD ("Guardians of the Galaxy vol2") i chciałbym się dowiedzieć, jak trzeba ustawić ten tv, aby uzyskać możliwie najlepszy obraz i HDR?

Rozumiem, że diody smart LED powinny być na wysoko, tryb wyświetlania: film a podświetlenie? Ono też ma być ustawione na maksimum?

Na razie HDR mam w grach na PS4 ale (może dlatego, ze widzę tylko jednym okiem) grając w trybie "film" z podświetleniem 20, kontrastem 100 i diodami smart LED na wysokie nie widzę tego efektu - tzn. może za wiele się spodziewałem? Myślałem, że to, co do tej pory znajdowało się w ciemnych, nieoświetlonych miejscach zostanie wydobyte, a wszelkie źródła światła będą jaśniejsze i o ile to drugie jakoś działa, to tego pierwszego w ogóle nie widać.

Jeszcze jedna rzecz - pisaliście, że nie ma różnicy pomiędzy KS7000 a KS9000 ale tutaj piszą, że:

Cytat

jasność powyżej 1000 nitów, obsługę dźwięku przestrzennego i właśnie HDR. Pierwsze telewizory Ultra HD Premium to Samsung SUHD 2016 (KS8000; KS9000; KS9800 np. UE55KS8000)

http://www.komputerswiat.pl/centrum-wiedzy-konsumenta/telewizory/telewizor-poradnik-zakupowy/wszystko-co-musisz-wiedziec-o-hdr-w-telewizorach.aspx

czyli KS7000 nie jest za dobry, jeśli idzie o HDR, a jak wygląda sprawa z tą jasnością 1000 nitów?

Może grając na PS4 w gry z HDR trzeba albo grać w trybie "gra' albo ustawiać ręcznie takie parametry, jak "poziom czerni HDMI' (jeżeli dam z auto na normalny to czerni praktycznie nie ma i wszystko jest takie prześwietlone, prawie szare) i "kontrast dynamiczny"? Pewnie swoje zrobiłaby profesjonalna kalibracja tv ale co mogę poprawić sam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to jeszcze jest kwestia konsoli? Znalazłem coś takiego:

Cytat

Aby w ogóle wyświetlić obraz w 4K potrzebny jest standard HDMI 2.0, a PS4 obsługuje jedynie 1.4. Oczywiście UHD będzie wtedy możliwe, ale JEDYNIE w 24 fps!  Dodatkowa obsługa standardu HDR-10 przy jednoczesnym 4K wymaga HDMI w jeszcze nowszej wersji, co najmniej 2.0a.

https://ithardware.pl/aktualnosci/hdr_na_starym_ps4_to_pic_na_wode_sprawdzila_ars_technica-866.html

Nie jestem tylko pewien, czy to nie dotyczy HDR na zwykłym PS4 ale na tv FHD?

Aha, ponoć tv 4K skalują obraz do udawanego 4K ale w przypadku PS4 po przełączeniu się na uruchomioną konsolę wyraźnie pisze: 1920x1080 pikseli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KS7000 nie różni się od KS8000 czy KS9000 jakością obrazu i HDR. Najlepiej grać w trybie gra, jednak pamiętaj, ze w tym TV trzeba przestawiać w grach obsługujących HDR, ręcznie ustawienia, podświetlenie na 20, diody smart na wysokie,  kontrast dynamiczny wyłączony, poziom czerni HDMI na niski ale w trybie gra będzie ta opcja zablokowana i ustawi sam ją prawidłowo. Pamiętaj żeby mieć w ustawieniach konsoli wszystko na auto. Zwykła PS4 wyświetla niepełny HDR  ze względu na ograniczenia HDMI 1.4 nie obsługuje szerokiej palety barw, która jest ważna składową. Co do Twojego wzroku to nie widziałbyś efektu 3D ale to, że widzisz na jedno oko nie będzie miało znaczenia jak spostrzegasz efekt HDR. KS7000 oddaje całkiem przyzwoicie efekt HDR jak jest odpowiednio ustawiony i jeszcze raz, nie będzie różnicy między nim a KS8000 czy 9000, dopiero różnica jest przy KS9500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zastanawiam sie pomiedzy  Samsung UE55MU7042  a Sony KX-558596. Który polecacie? Kolega mówi ze w Sony bardzo dobra czerń a mni trochę bardziej zależy na funkcjach smart tv.

Edytowane przez Opo13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli smart najważniejszy to Android. Działa czasem różnie ale zasoby praktycznie nieograniczone. Sam wziąłbym chyba Samsunga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, hennepin napisał:

KS7000 nie różni się od KS8000 czy KS9000 jakością obrazu i HDR. Najlepiej grać w trybie gra, jednak pamiętaj, ze w tym TV trzeba przestawiać w grach obsługujących HDR, ręcznie ustawienia, podświetlenie na 20, diody smart na wysokie,  kontrast dynamiczny wyłączony, poziom czerni HDMI na niski ale w trybie gra będzie ta opcja zablokowana i ustawi sam ją prawidłowo. Pamiętaj żeby mieć w ustawieniach konsoli wszystko na auto. Zwykła PS4 wyświetla niepełny HDR  ze względu na ograniczenia HDMI 1.4 nie obsługuje szerokiej palety barw, która jest ważna składową. Co do Twojego wzroku to nie widziałbyś efektu 3D ale to, że widzisz na jedno oko nie będzie miało znaczenia jak spostrzegasz efekt HDR. KS7000 oddaje całkiem przyzwoicie efekt HDR jak jest odpowiednio ustawiony i jeszcze raz, nie będzie różnicy między nim a KS8000 czy 9000, dopiero różnica jest przy KS9500.

Więc jednak zwykła PS4 ma ograniczenia. Miałem brać z tv Pro ale na początku marca ten model nie był dostępny w Saturnie i musiałem pozostać przy swojej zwykłej PS4 -rce, którą do tv podłączyłem HDMI 2.0.

Posiadam kilka gier obsługujących HDR i tak:

- "Uncharted 4" i "Uncharted Zaginione Dziedzictwo" - tutaj nie widzę jakoś specjalnie tego HDRu - może w tym drugim tytule podczas prologu w mieście w nocy coś tam widać.

- "The Last of Us Remasted" - tutaj jest problem, gdyż jestem obecnie w tym zawalonym wieżowcu w nocy i tutaj nie ma praktycznie czerni, wszystko jest bardzo rozjaśnione, właśnie od momentu wejścia do owej lokacji.

- "Ratchet i Clank" - nawet nie zwróciłem uwagi na to, że ów efekt jest obsługiwany.

- "Infamous Second Sun" - tutaj po włączeniu HDR obraz robi się bardzo ciemny i ciężko jest się poruszać po mieście.

- "Horizon Zero Dawn" - obraz, zwłaszcza w nocy jest bardzo ciemny.

W menu konsoli mam wszystko ustawione na "auto" i teraz trochę się boję, że filmy na UHDBD też będą tak ciemne, jak część gier. Odtwarzacz UHDBD podłączyłem do tv również HDMI 2.0 a może jest już potrzebny 2.0a?

Prosiłbym jeszcze o odpowiedź, czy tv trzeba będzie jakoś specjalnie ustawiać pod płyty UHDBD?

A o co chodzi z rozdzielczością? Pisze, że to 1920x1080, a tv powinien chyba upscalować grę do udawanego 4K, czy tylko na Pro?

Jeśli idzie o tryb "gra" to mam z nim kłopot, że po jego załączeniu mam dziwny efekt "ruszania się' całego obrazu, tła, gdy poruszam kamerą (tylko obraz statyczny jest normalny). Pamiętam, że miałem taki efekt na PS3 w "Castelvania Lords of Shadows" ale wtedy kolega coś mi ustawił w menu konsoli i efekt znikł, ale co to było?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanko: czy do odtwarzania filmów z płyt UHDBD, obsługi HDR i szerokiej palety barw konieczny jest kabel HDMI 2.0a, czy wystarczy High Speed HDMI Ethernet ready for ULTRA HD TV and 4K - data 10,2Gbps?

To miganie obrazu podczas grania w gry na PS4 występuje jednak w każdym trybie i tylko w grach obsługujących HDR, więc to może jest wina HDR lub kabla HDMI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że piszę post pod postem ale jak to jest z tymi kablami HDMI?

Jedni piszą, żeby brać najtańszy, inni, że markowy. Mi wraz z tv sprzedali trzy kable Vivanco High Speed with Ethernet 10,2Gbps ale nie pisze, czy to jest 2.0 czy 2.0a i z tego co czytam, pod UHDBD powinno być 11Gbps. Gdzie kupić taki dobry acz niedrogi kabel HDMI 2.0a, żeby mieć pewność, że obsłuży wszelkie walory płyt UHDBD?

Czy kabel może być powodem tego dziwnego, ruchomego obrazu podczas gry na PS4? Powiem, że np. w "Horizon Zero Dawn" przez pierwsze trzy dni grałem na Samsungu FHD i tam obraz był dla mnie lepszy, niż na KS70000 - może to dlatego, że tam był odbiornik FHD i gra chodziła w FHD, a tutaj jest UHD a gra w FHD.

Człowiek to jednak czasami jest głupi ;) na problemy z obrazem z np. "Uncharted Zaginione Dziedzictwo" pomogło ustawienie ostrości na 0, przy wartości 20 i więcej był ten efekt ruchomego obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi