Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung KS9500/KS9800 (UE65KS9500) Test - Flagowy Direct LED, SUHD, Ultra HD Premium

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam co robią moderatorzy tego forum tolerujący, cynizm, prowokacje, zaczepki, i zachowanie gościa z wyżej, który chyba wali gruchę przy każdym wpisie o tym tv, chełpiąc się samym sobą i tymi " inteligentnymi inaczej" postami.. które w jego błędnej ocenie pokazują kim tak naprawdę jest i jak bardzo się zagubił w tym świecie...
Ale każdy taki troll jest mega kozakiem przez internet, do tego masa kompleksów, co widać po wpisach..
Za jakość tego forum odpowiadają użytkownicy i ich przynajmniej minimalna kultura, a Wy sobie pozwalacie drodzy moderatorzy psuć klimat takimi nie utemperowanymi pseudo userami..
Ja tutaj już nie zaglądnę, nie mój poziom, zaraz i tak koleś czekających tylko na prowokację da upust swojej miernocie odpisując jeszcze większe głupoty..
Do dzieła kozaku, pokaż że się nie mylę :) rozbaw pozostałych..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojjoj ... Widzę, że fantaści strasznie histeryzują gdy tylko ktoś podstawi im lusterko :). To co, wolno TO pisać, ale nie wolno już O TYM ? Jak wymyślacie bzdury, i puszczacie wodze wyobraźni małpując każdą wyczytaną gdziekolwiek głupotę to jesteście poważnymi użytkownikami forum, ale jak już ktoś powtórzy te wasze bzdety w jednym poście to nagle żądacie cenzury ? Żałosne. Moim zdaniem tak bardzo nie macie i tak bardzo chcielibyście mieć, że trolujecie na całego, wyłącznie po to by odebrać przyjemność tym, którzy mają. Wystarczy najprostsze pytanie o potwierdzenie i już wywracacie się na nim jak pijany na skórce od banana. A później jakieś odgrywanie się i szukanie okazji do taniej zemsty :) . Cóż, gdy nic się nie ma i to nic obejmuje także praktyczną wiedzę, można próbować nadrabiać jako ekspert czy chociażby pokrzywdzony na forum - tutaj trudniej sprawdzić prawdziwość , choć , jak pisałem wyżej, nie jest to niemożliwe. 

Od jakiegoś czasu prześcigacie się w wypisywaniu różnych problemów na temat Samsunga KS9500. Zapytani o szczegóły zasłaniacie się jakimiś tajemnicami - bo w sumie jakie znaczenie ma , czy kupiliście telewizor nowy czy jakiś powystawowy, albo nawet czy macie go naprawdę czy też sobie tylko to wymyśliliście. Większość z tego co piszecie stoi w kompletnej sprzeczności z testem pod którym te mądrości wstawiacie, ale także z odczuciami prawdziwych użytkowników tego telewizora. Rozpędzacie się tak w fantazjach, że część z was nawet nie zauważyła, że Samsung KS9500 sprzedawany w Europie i ten sprzedawany w Stanach to dwa różne telewizory. Szkoda słów .... 

A gdyby odpowiedzieć poważnie, czy kupować Samsunga KS9500 za te 8 czy 8,5 tys. - tak, ale jest już tak późno, że lepiej się kilka razy upewnić czy to telewizor nowy czy jakiś powystawowy albo zwrócony przez kogoś do sklepu. I bardzo wyraźnie zastrzec sobie prawo takiego zwrotu po jego dokładnym sprawdzeniu. Można trafić fatalnie i później zamiast kupna za 8 tys. telewizora wartego dwa razy tyle, realnie wyrzucić te 8 tys. w błoto. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako użytkownik napiszę tak, w obecnej cenie jest to bardzo dobra propozycja. Cena początkowa była wielce nieadekwatna. Kupiłem nowy fabrycznie za 8200 zł, czyli w alternatywnie Panasonic 780, Sony 90, 93, ewentualnie jak jeszcze stanieje philips 8102. Lewy dolny róg to w moim egzemplarzu lipa ze wspominaną "flarą" widoczna na czarnym tle, ale w normalnym użytkowaniu pięknie wygaszana strefowo. W ogóle czerń to robi robotę :) Mankament to bardzo słaba karta wifi, która jak zatnie to ciężko dalej materiał puścić z YouTube. Może to zostało zniwelowane aktualizacją. Drugi mankament to irytujący uplynniacz, przez który obraz łapie czasem przeskoki. Wyrazny ruch LED polecam przy meczach, brak zacięć i bajka ostrość, aczkolwiek podbijam wtedy podświetlenie z 4 na 6.  Dwa pytania: Czemu nowszych aktualizacji nie widać z poziomu tv? W którym miejscu znajduje się karta Wifi?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z aktualizacjami to dziwna sprawa w różnych krajach są różne wersje softu, a na serwerze skąd TV pobiera pewnie na 1202 się skończyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 28.11.2017 o 00:26, Maniek086 napisał:

Drugi mankament to irytujący uplynniacz, przez który obraz łapie czasem przeskoki.

To jest problem Samsungów już od kilku generacji, co najmniej od serii H. Narzeka na to sporo użytkowników, ale w testach oczywiście cisza na ten temat i nadal opinia, że Samsung ma najlepszy upłynniacz na rynku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie miał ktoś problem z odtwarzaniem filmów z netflixa? Wczoraj oglądałem normalnie a dzisiaj mi na każdym filmie pisze "Mamy obecnie problem z odtwarzaniem tego tytułu.Spróbuj ponownie póżniej lub wybierz inny tytuł. " Dodam że netflix na ps4 działa normalnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem aktualizację  do 1208 z nadzieją, że temat zacinania obrazu przy włączonym upłynniaczu zostanie naprawiony. Oczywiście tak się nie stało, nadal przy niektórych materiałach mam regularne przycięcia. Temat drążyłem i przynajmniej odkryłem, że ustawienie redukcji drgań jest za przycięcia odpowiedzialne. Przy ustawieniu dowolnie red. rozmycia, w tym 10 i red. drgań, choćby 1 zacinanie widać. Przy ustawieniu dowolnie red. rozmycia, w tym 10 i red. drgań 0, jest bez żadnych zacięć. Jak kogoś owe drażnią to polecam ustawić drgania na 0. Red. rozmycia warto mieć włączoną bo to zapewne jak w innych tv wpływa na wyższą rozdzielczość w ruchu. Poprawcie mnie jak się mylę. A propos jako ciekawostka :D najlepszy tester to program nickjr. :) Niska jakość obrazu, szybkie sceny choćby takiej produkcji jak Blaze -i wszystkie mankamenty łatwe do zweryfikowania ;) Wiadomo komfort oglądania przez Córkę,  to dla ojca rzecz nadrzędna :P 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tak chwalilem, teraz wlaczam i caly zolty:angry: jutro dzwonie do serwisu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i tak chwalilem, teraz wlaczam i caly zolty:angry: jutro dzwonie do serwisu
Daj znać co się stało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za brak odzewu ale nie ma mnie w domu od paru dni.Nie wiem co sie stalo,po rozlaczeniu i ponownym podlaczeniu kabli od horizona i connecta wszystko wrocilo do normy.

Edytowane przez Donio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To jest problem Samsungów już od kilku generacji, co najmniej od serii H. Narzeka na to sporo użytkowników, ale w testach oczywiście cisza na ten temat i nadal opinia, że Samsung ma najlepszy upłynniacz na rynku...

Powiem Ci, że upłynniacz w H6400, którego miałem poprzednio był o klasę lepszy niż to co mam w B6 teraz. Dla mnie działał idealnie na średnich ustawieniach drgań (4).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.11.2017 o 07:29, hymmen napisał:

Ten telewizor posiada również wady i trzeba to powiedzieć. Wszystkie obecnie dostępne modele serii KS, które oglądałem posiadają zabrudzenia na matrycach w postaci małych czarnych punktów, pixeli czy świecących subpixeli. Z góry dodam, że nie jestem naganiaczem konkurencji tylko zwykłym użytkownikiem, który kupił ten model i czuje się bardzo, ale to bardzo rozczarowany jego wadami. Wracając do tematu, oglądałem w sklepach parenaście sztuk. Modele KS7000, tego też miałem,  KS7500,  KS8000 i wspomniany KS9500. Wszystkie w różnych wielkościach ekranu. Każdy z nich posiadał mniejsze, większe ww. wady matrycy, o innych już nie wspomnę. W moim przypadku w ramach reklamacji firma Samsung wymienia ekran telewizora już czwarty raz i problem powraca jak bumerang a końca nie widać. To jest problem, który jest poniekąd zamiatany pod dywan. Wydajemy worek kasy i dostajemy bubla. Mój stary 42 calowy IPS nie posiada nawet jednego pixela a ma już 5 lat. Za to nowy 5 miesięczny 65 calowy samsung już całą górę. Inne wady niestety, ale też się znajdą. W moim tylko jeszcze prześwity obudowy, flary na dole po obu stronach przy oglądaniu nocą, szczególnie treści HDR. Oczywiście jest też Clouding. Banding bardzo widoczny przy tym rozmiarze ekranu, ale to są akurat cechy ekranów LCD i one występują prawie w każdym telewizorze:)  Występują także spore problemy z płynnością ruchu, klatkowanie obrazu szczególnie widoczne w trakcie oglądania piłki nożnej. Ustawienia nie wiele pomagają a sprawdziłem już wszystkie możliwe kombinacje. Zastosowana karta wifi w telewizorze jest bardzo słaba i często traci połączenie. Po kablu jest ok. Telewizor przy dłuższym oglądaniu HDR nagrzewając się "strzela". Winieta ekranu bardziej widoczna na jasnych tłach niż na niektórych tańszych tv z pełnym podświetleniem. Sporo mory, efektu brudnego ekranu jak dla mnie. Jak na flagowca trochę tego za dużo... 

I teraz polecą gromy:)

Możesz wstawić zdjęcia tych flar? Podczas grania na PS4 praktycznie niemożliwe jest ich zobaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęć nie mam a telewizor zabrano, zwrot kosztów. Kupiłem 65XE9005 i jestem bardzo zadowolony. Na korzyść sony na pewno wykonanie, prosty ekran, płynność ruchu, brak bandingu, DSE, wyszukiwanie głosowe lepiej działa jak w samsungu. Strefy podświetlania, szybkość systemu, HDR na korzyść samsunga. Mnie najbardziej urzeka "czysty ekran" soniaka, i prawie zero winiety. Dla fanów piłki nożnej bajka. W samsungu na 4 ekranach piłka koszmar i przycinki w szybkim ruchu.

O flarach, cloudingu jest trochę w sieci, patrz pierwsze zdjęcie. Więcej np. tutaj: http://www.avsforum.com/forum/166-lcd-flat-panel-displays/2482745-official-2016-samsung-ks9800-owner-s-thread-68.html

20170108_233712.jpg

e7i72o.jpg

FbmwvkK.jpg

Edytowane przez hymmen
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nic takiego w swoim nie widzialem,no cóż zrobić zawsze znajdzie się jakieś "kukulcze jajo" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biednie to wygląda. Jakby było wyłączone lokalne wygaszanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nigdy nic takiego w swoim nie widzialem,no cóż zrobić zawsze znajdzie się jakieś "kukulcze jajo"
Podobnie u mnie nigdy nic takiego nie wystąpiło. Przycięcia się zdarzają na piłce nożnej kiedy nagle gra pójdzie w drugą stronę.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też nie stwierdziłem takich rzeczy. Żadnych flar, zacięć itp. Jestem bardzo zadowolony i polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że "flary" nie występują w każdym egzemplarzu. Ale dość często się zdarzają w tym flagowym modelu. Dla mnie to nic innego jak clouding w dolnych narożnikach ekranu. A to jest cecha ekranów LCD. Umówmy się, występuje w takiej lub innej postaci, w mniejszym lub większym stopniu w każdym tv wyprodukowanym w tej technologii.

Proponuję mały test, jak na pierwszym zdjęciu. Ciemna plansza w warunkach "nocnych" i menu ustawień obrazu. Kto odważny może też sprawdzić z wyłączonym wygaszaniem stref:)

Edytowane przez hymmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, hymmen napisał:

Oczywiście, że "flary" nie występują w każdym egzemplarzu. Ale dość często się zdarzają w tym flagowym modelu. Dla mnie to nic innego jak clouding w dolnych narożnikach ekranu. A to jest cecha ekranów LCD. Umówmy się, występuje w takiej lub innej postaci, w mniejszym lub większym stopniu w każdym tv wyprodukowanym w tej technologii.

Proponuję mały test, jak na pierwszym zdjęciu. Ciemna plansza w warunkach "nocnych" i menu ustawień obrazu. Kto odważny może też sprawdzić z wyłączonym wygaszaniem stref:)

Dobrze napisane, kto odważny niech wyłączy wygaszanie:) Dlatego lepiej tego nie robić bo przy licznych strefach wygaszania mankament jest niewidoczny.

8 godzin temu, vandel1 napisał:

Podobnie u mnie nigdy nic takiego nie wystąpiło. Przycięcia się zdarzają na piłce nożnej kiedy nagle gra pójdzie w drugą stronę.

Wyraźny ruch LED spróbuj podczas oglądanie meczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyraźny ruch powoduje zbyt duże przyciemnianie ekranu. Po co wyłączać coś co poprawia obraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co wyłączać lokalne wygaszanie? Po to się kupuje taki tv, by ze stref korzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, vandel1 napisał:

Wyraźny ruch powoduje zbyt duże przyciemnianie ekranu. Po co wyłączać coś co poprawia obraz?

Technika wstawiania BFI zawsze powoduje przyciemnienie, ale ostrość w meczu bajka :) Ja przy włączonym wyraźny ruch podbijam podświetlenie na 6 i jest całkiem ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Technika wstawiania BFI zawsze powoduje przyciemnienie, ale ostrość w meczu bajka Ja przy włączonym wyraźny ruch podbijam podświetlenie na 6 i jest całkiem ok.
Potestuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Ary napisał:

Po co wyłączać lokalne wygaszanie? Po to się kupuje taki tv, by ze stref korzystać.

Zgadza się, patrząc na wyzej wstawione zdjęcia pokazujące te flary, mam wrażenie, że nie dość, że wygaszanie jest wyłączone to dodatkowo jest włączony HDR+. W takich warunkach chyba tylko dla testu można po prostu potwierdzić istnienie tych flar. W użytkowanie normalnym z uwzględnieniem tego jakby nie było premium wygaszania stref, faktycznie nie ma to znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Maniek086 napisał:

Dobrze napisane, kto odważny niech wyłączy wygaszanie:) Dlatego lepiej tego nie robić bo przy licznych strefach wygaszania mankament jest niewidoczny.

Gdzie sie wylacza wygaszanie ?

Bo az chcialem te mityczne flary zobaczyc i dalem czarny obraz ,wyłączyłem swiatlo w pokoju i menu obrazu,i tylko czerń piekielna nic wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi