maxkorzen 48 Napisano 4 Września 2017 Ja zgłosiłem w ramach rekojmi a i tak cała sprawę załatwiało LG. miałem wymianę z B6 na B7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 5 Września 2017 A ja kolejna wymiana panelu E6... już przyszedł ciekawi mnie jaka będzie jakość tego cuda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 5 Września 2017 Przy E6 moze wymiana paneli bo w E7 nie ma juz 3D i dostalbys gorszy produkt niż pierwotnie kupiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 5 Września 2017 Tak jest i szczerze mi zależy na tym 3D bo jest zaj. szkoda mi by było... Poza tym E6 jest nadal produkowany ze względu na zainteresowanie między innymi przez 3D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zuku1 4 Napisano 5 Września 2017 Kurcze ja w swoim 65B6 mam ostatnio coraz częściej problemy z odtwarzaniem plików video np: - Guardians.of.the.Galaxy.Vol.2.2017.German.Dubbed.DL.2160p.WebUHD.x265-NCPX - Power.Rangers.2017.German.Dubbed.DL.2160p.UHD.BluRay.HDR.x265-NCPX - Rogue.One.A.Star.Wars.Story.4K.HDR.10bit.BT2020.Chroma.422.Edition.DTS.HD.MA-VISIONPLUSHDR1000 Jak próbuje odtwarzać na PC (PotPlayer) to odtwarza ale muli (mocna karta grafiki GTX1080ti ale słaby procek i5 2500k - na dniach wymieniam zestaw) Ma ktoś jakiś pomysł czemu TV ma z tym problem i ewentualnie jak temu zaradzić? Albo jeszcze lepiej... jaki program PC jest właściwy do odtwarzania takich formatów (uwzględniając HDR itp)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
efel 1 394 Napisano 5 Września 2017 1 godzinę temu, zuku1 napisał: Kurcze ja w swoim 65B6 mam ostatnio coraz częściej problemy z odtwarzaniem plików video np: - Guardians.of.the.Galaxy.Vol.2.2017.German.Dubbed.DL.2160p.WebUHD.x265-NCPX - Power.Rangers.2017.German.Dubbed.DL.2160p.UHD.BluRay.HDR.x265-NCPX - Rogue.One.A.Star.Wars.Story.4K.HDR.10bit.BT2020.Chroma.422.Edition.DTS.HD.MA-VISIONPLUSHDR1000 Jak próbuje odtwarzać na PC (PotPlayer) to odtwarza ale muli (mocna karta grafiki GTX1080ti ale słaby procek i5 2500k - na dniach wymieniam zestaw) Ma ktoś jakiś pomysł czemu TV ma z tym problem i ewentualnie jak temu zaradzić? Albo jeszcze lepiej... jaki program PC jest właściwy do odtwarzania takich formatów (uwzględniając HDR itp)? Z tego co podałeś mam tylko tą wersję Rogue One. Nie działa na moim B7 bo ma chromę 4.2.2, z tego co wyczytałem LG tego nie obsługuje, potrzebna chroma 4.2.0. Może pozostałe filmy mają to samo. Co do odtwarzania na PC to musisz mieć MADVR i najświeższe LAV Filters. Można to skonfigurować tak, żeby dekodowanie robił GPU, nie potrzebny mocny proc. U mnie to śmiga bez problemu, łącznie z HDRem na stareńkim Xeonie x5660 również w PotPlayerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 5 Września 2017 Po pierwsze : na czym polegają problemy? po drugie : trzeba oznaczyć wejście hdmi jako PC i wtedy jest chroma nie powinna być problemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zuku1 4 Napisano 5 Września 2017 3 minuty temu, maxkorzen napisał: Po pierwsze : na czym polegają problemy? po drugie : trzeba oznaczyć wejście hdmi jako PC i wtedy jest chroma nie powinna być problemem. Po pierwsze: Problemem polega na tym że TV nie odtwarza tych plików video, Po drugie: mowa tu o odtwarzaniu przez wbudowaną w TV aplikację (odtwarzanie z dysku przenośnego lub SmartShare) więc nie ma w tym przypadku co oznaczać bo nie korzysta się z wejścia HDMI 2 godziny temu, efel napisał: Z tego co podałeś mam tylko tą wersję Rogue One. Nie działa na moim B7 bo ma chromę 4.2.2, z tego co wyczytałem LG tego nie obsługuje, potrzebna chroma 4.2.0. Może pozostałe filmy mają to samo. Co do odtwarzania na PC to musisz mieć MADVR i najświeższe LAV Filters. Można to skonfigurować tak, żeby dekodowanie robił GPU, nie potrzebny mocny proc. U mnie to śmiga bez problemu, łącznie z HDRem na stareńkim Xeonie x5660 również w PotPlayerze. Dzięki za bezcenne info Zainstalowałem już MADVR i najświeższe LAV Filters, jest wyraźnie lepiej (już tak nie szarpie i aktywuje się HDR) ale jeszcze nie idealnie (video rozjeżdża się z audio itp). Muszę pokombinować z ustawieniami. Których z wbudowanych w madVR algorytmów używasz? Zależy mi na jednoczesnej ostrości wraz z intensywnym upłynniaczem (lubie ten efekt i z tego co mi sie wydaje chyba można mieć na niego wpływ) Konfiguracja LAV Filters to bardziej złożona sprawa, pobawię się i wypróbuję różne konfiguracje jakie są w necie, chyba że sam coś doradzisz? Gdzie ustawić żeby dekodowanie robił GPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
efel 1 394 Napisano 6 Września 2017 16 godzin temu, zuku1 napisał: Po pierwsze: Problemem polega na tym że TV nie odtwarza tych plików video, Po drugie: mowa tu o odtwarzaniu przez wbudowaną w TV aplikację (odtwarzanie z dysku przenośnego lub SmartShare) więc nie ma w tym przypadku co oznaczać bo nie korzysta się z wejścia HDMI Dzięki za bezcenne info Zainstalowałem już MADVR i najświeższe LAV Filters, jest wyraźnie lepiej (już tak nie szarpie i aktywuje się HDR) ale jeszcze nie idealnie (video rozjeżdża się z audio itp). Muszę pokombinować z ustawieniami. Których z wbudowanych w madVR algorytmów używasz? Zależy mi na jednoczesnej ostrości wraz z intensywnym upłynniaczem (lubie ten efekt i z tego co mi sie wydaje chyba można mieć na niego wpływ) Konfiguracja LAV Filters to bardziej złożona sprawa, pobawię się i wypróbuję różne konfiguracje jakie są w necie, chyba że sam coś doradzisz? Gdzie ustawić żeby dekodowanie robił GPU? Nie używam żadnych dodatkowych algorytmów w madVR więc nie pomogę. Żeby w LAV ustawić jakieś opcje to w trayu klikasz w ikonkę Lav cośtam i dostajesz okienko podobne jak tutaj: https://www.team-mediaportal.com/wiki/display/MediaPortal1/LAV+VideoConfiguration Tam masz sekcję Hardware Acceleration. Trzeba też chyba zaptaszkować Codecs for HW Decoding -> UHD (4K). Pobaw się tymi ustawieniami, powinno zadziałać. Co do rozjeżdżania dźwięku to musisz pokombinować w dekoderze dźwieku. Ja używam ffdshow Audio Decoder i też mi na początku nie chciało działać. Film w ogóle nie startował z dźwiękiem 7.1 TrueHD. Za to ruszał jak w potplayerze wybrałem inną ścieżkę dzwiękową, np DTS. Dopiero jak pogmerałem w sekcji Output w opcjach ffdshow Audio Decoder zaczęło wszystko działać bez problemowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zuku1 4 Napisano 6 Września 2017 9 godzin temu, efel napisał: Nie używam żadnych dodatkowych algorytmów w madVR więc nie pomogę. Żeby w LAV ustawić jakieś opcje to w trayu klikasz w ikonkę Lav cośtam i dostajesz okienko podobne jak tutaj: https://www.team-mediaportal.com/wiki/display/MediaPortal1/LAV+VideoConfiguration Tam masz sekcję Hardware Acceleration. Trzeba też chyba zaptaszkować Codecs for HW Decoding -> UHD (4K). Pobaw się tymi ustawieniami, powinno zadziałać. Co do rozjeżdżania dźwięku to musisz pokombinować w dekoderze dźwieku. Ja używam ffdshow Audio Decoder i też mi na początku nie chciało działać. Film w ogóle nie startował z dźwiękiem 7.1 TrueHD. Za to ruszał jak w potplayerze wybrałem inną ścieżkę dzwiękową, np DTS. Dopiero jak pogmerałem w sekcji Output w opcjach ffdshow Audio Decoder zaczęło wszystko działać bez problemowo. Nie chodziło mi o dodatkowe algorytmy w madVR, tylko te które są tam oryginalnie zaszyte. Z któregoś musisz korzystać (być może nie konfigurowałeś ich podczas instalacji i zostawiłeś jak było domyślnie) Mniejsza o to... zasada jest prosta: im niżej położony algorytm tym teoretycznie lepsza jakość, oczywiście kosztem wydajności (i odwrotnie). Tak jak pisałeś... trzeba pokombinować i dostosować do możliwości (wydajności) PC. Tu można się co nieco dowiedzieć: http://www.videoaudio.pl/forum/Ustawienia-Madvr-t8521.html https://imouto.my/tutorials/configuring-potplayer-for-gpu-accelerated-video-playback-with-dxva-or-cuda-and-also-high-performance-software-decoding/#Step8 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 7 Września 2017 5.30.03 właśnie się samo zgłosiło. Podobno poprawili 'szarości' - sprawdzę wieczorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snookerman 38 Napisano 7 Września 2017 Czyżby dodali HLG-HDR dla B6? Jeśli tak, to super o ile nie będzie problemów, które mieli właściciele C6, E6 po aktualizacjach 5.30.01 i 5.30.02. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 7 Września 2017 HGL nie mam jak sprawdzić, ale penie tak. Czy czerń kapkę zbladła sprawdzę wieczorem, bo domyślam się, że o tym piszesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirek3814 0 Napisano 7 Września 2017 HLG HDR działa. Kanał SES UHD Demo Channel Astra 19,2 E10993, H, 22000 Pytanie czy czego przy okazji nie popsuto.... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 7 Września 2017 Na Eutelsacie jest kanał TravelXP 4k w HLG - Hotbird 13E, 10 727 Mhz, Symbol rate: 30000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirek3814 0 Napisano 7 Września 2017 HLG tez działa na travelXP Ustawienia z kalibracji wziął z HDR10, Dolby Vision ma swoje. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 7 Września 2017 (edytowane) Nie mam dostępu do satelitarnej tv, ale nie widzę powodu dlaczego hlg miałby nie działać. Jeśli chodzi o świecenie, to rzeczywiście w całkowitej ciemności panel jest odróżnialny od tła nawet jak się zjedzie jasnością do 0. Wcześniej już na 49 u mnie panel 'znikał'. To jest minimalne świecenie - ja się ogólnie przejmuję pierdołami, ale mnie to w ogóle nie ruszyło. Możliwe, że to siła sugestii, ale wydaje mi się, że w okolicach czerni dzieje się lepiej na tym FW. Edytowane 7 Września 2017 przez loky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
efel 1 394 Napisano 8 Września 2017 Dnia 6.09.2017 o 20:48, zuku1 napisał: Nie chodziło mi o dodatkowe algorytmy w madVR, tylko te które są tam oryginalnie zaszyte. Z któregoś musisz korzystać (być może nie konfigurowałeś ich podczas instalacji i zostawiłeś jak było domyślnie) Mniejsza o to... zasada jest prosta: im niżej położony algorytm tym teoretycznie lepsza jakość, oczywiście kosztem wydajności (i odwrotnie). Tak jak pisałeś... trzeba pokombinować i dostosować do możliwości (wydajności) PC. Tu można się co nieco dowiedzieć: http://www.videoaudio.pl/forum/Ustawienia-Madvr-t8521.html https://imouto.my/tutorials/configuring-potplayer-for-gpu-accelerated-video-playback-with-dxva-or-cuda-and-also-high-performance-software-decoding/#Step8 Dobra, poczytałem te poradniki. Ciekawa sprawa, jestem mądrzejszy, dzięki za nie. Przerzuciłem się na MPC-HC, bo potplayer mi się popsuł, coś namieszałem. Ustawiłem wszystko wg nich na maksa w madVR. Dalej odtwarza płynnie, nie gubi klatek, ale obciążenie GPU podczas zwykłego oglądania filmu FullHD jest masakryczne - dochodzi do 80% (mam GTX 1080ti). CPU mi obciąża gdzieś na 50-60% wszystkie rdzenie (Xeon 12 wątkowy). Poprawa jakości obrazu jakaś jest, ale w sumie chyba ciężko ją zauważyć. Będę musiał to sobie porównać na spokojnie z odtwarzaczem wbudowanym w TV na tym samym filmie. Mimo to nie wiem czy ta lepsza jakość zrekompensuje dużo większe rachunki za prąd :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter20020 60 Napisano 8 Września 2017 Dnia 7.09.2017 o 07:29, loky napisał: 5.30.03 właśnie się samo zgłosiło. Podobno poprawili 'szarości' - sprawdzę wieczorem. Na polskiej stronie LG nadal cisza. Ciekawe czy opublikują changelog. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 8 Września 2017 Ja mam b6v-z i chyba przez to dostaję te aktualizacje wcześniej To jest changelog, niestety bełkot z translatora z koreańskiego. Tu jest oryginał. Poprawiono błąd związany z sezonem (szkło powiększające)kwiecień wykonanie MR Ver.Naprawiono błędy związane z obsługą wideo (problem z albumem Dolby HDR / brak filmu na YouTube)Naprawiono problem, że biały wzór nie może wejśćOdtwarzanie HDR i aktualizacja SW (korekcja pozycji głośności / poprawa przerwania głosu)Ulepszony problem z synchronizacją ust podczas oglądania RFPopraw odpowiedź na komunikat inicjujący BluetoothUlepszona przerwa w rozmowie z połączeniem z paskiem dźwiękowymPoprawa problemu braku sygnału krwi podczas zmiany programu TV CHSONY PS4-pro HDCP2.2 Fail (brak sygnału)70UH8730 / 8750 Odpowiada korekcji nieprawidłowego koloru twarzyPrzesuwanie kolorów podczas odtwarzania obrazu SDR w sklepie T7 HDR w KoreiNaprawiono problem, że głośnik wywołał szumy głosowe (model OLED B6K jest rozpoznawany)Stojak wejściowy HDR (obsługuje tryb gry HDR)Zastosuj funkcję pop-up guide podczas zamykania aplikacji (05.30.03)Brak sygnału Zmiana obrazu tła ekranu (05.30.03)Zmień na tryb Amazon HDR (05.30.03) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laska1986 0 Napisano 9 Września 2017 Ja również posiadam OLED55B6V-Z i nie mam żadnej aktualizacji. Dopiero po zmianie lokalizacji na (bodajże Indie) dostałem aktualizację do wersji 04.31.12 (wcześniejszej wersji nie pamiętaj jaką miałem). Brak natomiast aktualizacji do wersji 04.31.25 znajdującej się na stronie producenta, nie mówię już o 5.30.03. Ktoś jeszcze nie dostaje aktualizacji, czy tylko u mnie tak jest? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 9 Września 2017 Ja też poprzedniej nie dostałem, ale tę przed dostałem. Nie ogarniam do kiedy co dochodzi, ja mam wszystko ustawione na Polskę i mieszkam w Polsce. Z tego co wiem to idzie partiami tzn. nie wszyscy na raz, bo by im się serwer zapchał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 10 Września 2017 W kontekście wypaleń OLEDów - po pierwszym tygodniu torturowania modelu B6 (stałe obrazy wyświetlane przez 20 godzin dziennie/7dni w tygodniu) przez rtings - zero jakichkolwiek wypaleń na wszystkich planszach: http://www.rtings.com/tv/learn/permanent-image-retention-burn-in-lcd-oled To tak dla tych, co twierdzili, że OLED wypali się już po jednym dniu wyświetlania statycznego obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snookerman 38 Napisano 11 Września 2017 @loki Ja nadal nie mam aktualizacji 5.30.03. Może dlatego, że mam B6J, a nie B6V? Czy ta aktualizacja pozwala na odtwarzanie 4k HDR z You Tube? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 11 Września 2017 Wątpię by była możliwość 4K HDR z YouTube. Procesor modelu B6 nie pociągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach