Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

Ale wy kombinujecie, ustawia sie jak sie komu podoba a nie jak kto ma czy jakies zalecenia, bynajmniej ja ustawiam jak mi sie podoba i ciesze sie ogladaniem tv a nie kombinuje jak kon pod gorke

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 28.07.2017 o 14:36, piter20020 napisał:

Nie ma sensu robić codziennie ręcznego czyszczenia, bo obraz ulega znacznemu pogorszeniu.

A skąd masz takie informacje? Kontaktowałem się z LG w tej sprawie i dostałem jednoznaczną odpowiedź, że kompensacje mają wyłącznie pozytywny wpływ i można sobie je robić ile się chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontaktować się możesz, godzinne czyszczenie pogarsza na jakieś 30H jakość kolorów i ostrości...Potwierdzone i sprawdzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, ma_ko napisał:

Kontaktować się możesz, godzinne czyszczenie pogarsza na jakieś 30H jakość kolorów i ostrości...Potwierdzone i sprawdzone.

Proszę o źródło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim nie wolno pisać jak @piter20020, że 'obraz ulega znacznemu pogorszeniu', bo ludzie pomyślą, że im to uszkadza panel i będą panikować. Te funkcja nie ma negatywnego wpływu na panel.

Mam przegadane kilka godzin z serwisantem LG w moim domu przy okazji problemu z moim b6.

To, że ty sobie wyobraziłeś, że w BOK LG siedzi 'studencik' to nie znaczy, że taka jest rzeczywistość.

Znam (czasem aktywnie) ten wątek od jego powstanie, czytam na bieżąco wątek o b6 na avforums (6 części), przeczytałem też wszystko co się dało przed zakupem telewizora i nie spotkałem się z tym o czym piszesz. Francuskiego rzeczywiście nie czytałem - nie znam języka. Załóżmy jednak, że rzeczywiście jest tak jak piszesz, to i tak "pogarsza na jakieś 30H" to nie to samo co ' Nie ma sensu robić codziennie ręcznego czyszczenia, bo obraz ulega znacznemu pogorszeniu '.

Wiem jak działa ta funkcja i po 'wypaleniu' 2 plazm używam jej profilaktycznie co 1 - 2 tygodnie, nigdy nie zauważyłem tego o czym piszesz, wręcz przeciwnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawa i detaliczna recenzja ma_ko. loky - możesz sobie włączyć tłumacza w np. chrome - nie jest idealnie, ale można zrozumieć o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman polecam wątek na tym Forum dotyczący OLED uważam za jeden z lepszych jakie spotkałem w necie..., szereg spostrzeżeń i testów o jakie żaden z zacnym Naszym się nie pokusiły...., moim zdaniem lepszy niż na AV

Tłumacz google wystarczy kontekst przy jakieś wiedzy da się wyłapać...

Co do samej procedury 1H, ja na E6 zauważam po wymuszonym czyszczeniu "rozmydlenie" obrazu, ale też są tego pozytywy ekran się wyrównuje, szczególnie banding i winietowanie.

Różnice pomiędzy panelami są znaczne, ja np w nowym zauważam że lepiej sobie radzi z przejściami tonalnymi , co ciekawe, czekam na kalibrację i "jadę" na ustawieniach z poprzedniej matrycy lekko zmodyfikowanych...

Nie wiem może wpływ na większa podatność pogorszenie obrazu ma procesor bo seria G6 i E6 bazowała na Realteku a jak jest z B6 nie wiem...

Technik jaki u Mnie był to koleś dość ogarnięty i z szerszą wiedzą niż zakres minimalny i to od niego uzyskałem potwierdzenie tego co sam zauważyłem po iluś tam wymuszonych czyszczeniach, tłumaczył to dużą dawka "napięcia" jakie przepływa przez matrycę w trakcie takiego procesu i potrzebie dojścia powrotnego ekranu do wartości nominalnych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, michalind napisał:

To ja tylko powiem, że OLED LG B6 (OLED55B6D) w niemieckim MediaMarkt kosztuje 1800€, czyli około 7600zł.

http://www.mediamarkt.de/de/product/_lg-oled55b6d-2103806.html

Przecież to jest normalna cena, taka jak w Polsce. Kilka dni temu w szwajcarskim sklepie rtv ten model był za 5,5 tyś. To dopiero była promocja. Zastanawiam się czemu u nas nigdy takich super cen nie robią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, gh0st666 napisał:

Przecież to jest normalna cena, taka jak w Polsce. Kilka dni temu w szwajcarskim sklepie rtv ten model był za 5,5 tyś. To dopiero była promocja. Zastanawiam się czemu u nas nigdy takich super cen nie robią.

Z tego co widzę, to tylko w jednym sklepie kosztuje on 8000zł z jakiegoś sklepu, który dla mnie jest no-name (ale nie znam się na sklepach z RTV). W pozostałych ofertach okolice 9000zł. Dla mnie to jest promocja.

Jeśli ten tv był w Szwajcarii za 5500zł, to faktycznie bomba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 4.08.2017 o 12:12, michalind napisał:

Z tego co widzę, to tylko w jednym sklepie kosztuje on 8000zł z jakiegoś sklepu, który dla mnie jest no-name (ale nie znam się na sklepach z RTV). W pozostałych ofertach okolice 9000zł. Dla mnie to jest promocja.

Jeśli ten tv był w Szwajcarii za 5500zł, to faktycznie bomba.

Z ceną tego TV dzieje się coś złego. Zniknęły praktycznie wszystkie lepsze oferty, zostały faktycznie tylko jakieś no name sklepy albo takie oferujące za 9tyś. A jeszcze tydzień czy dwa temu było sporo ofert w przedziale 7,5-8 tyś w tych większych sklepach. Świadczy to chyba o coraz słabszej dostępności tego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 27.07.2017 o 20:07, Maciej1972 napisał:

Możliwe, ponieważ faktycznie dosyć często jest oglądany. Jednakże, nie zmienia to faktu, iż jak na 7 miesięcy, regularnym odszumieniu, to porażka?

Ale co w tym wypadku jest porażką? Przecież fakt, że na Oledzie trzeba uważać na powidoki i wypalenia, jest wiedzą powszechną. Ta technologia tak ma i koniec kropka. Producent informuje nawet o tym w instrukcji.

Dnia 27.07.2017 o 20:24, Maciej1972 napisał:

Ok, tylko, jeżeli to się ma powtarzać przy kolejnej matrycy i kolejnej...., to rodzi się pytanie odnośnie sensowności kupowania OLEDa, no, chyba, że tylko i wyłącznie do kina.

Problem będzie na każdej matrycy, może się tylko różnić czas, jaki będzie potrzebny na powstanie powidoku. Ale powidoki i wypalenia będą powstawały na każdym oledzie, wolniej niż na plazmie, to fakt, ale tego się nie wyeliminuje niestety. Sens kupowania oleda tylko pod telewizję? Sprawa kompletnie niezrozumiała...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mr.Hankey

ja watpie ze jestes ekspertem od powidokow i wypalen na TV OLED i to napewno nie jest wiedza powszechna, a dwa mam juz ten TV od roku i obraz do dzisiaj "zyleta" dlatego nie panikuj

Edytowane przez grzes07
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Mr.Hankey napisał:

Problem będzie na każdej matrycy, może się tylko różnić czas, jaki będzie potrzebny na powstanie powidoku. Ale powidoki i wypalenia będą powstawały na każdym oledzie, wolniej niż na plazmie, to fakt, ale tego się nie wyeliminuje niestety. Sens kupowania oleda tylko pod telewizję? Sprawa kompletnie niezrozumiała...

Mam od prawie dwóch miesięcy C7 i mogę Ci zagwarantować, że ani razu nie uświadczyłem na nim powidoków, choć przed zakupem byłem nawet przygotowany na to, że mogą się pojawiać. A tu okazało się, że po prostu ich nie ma. Może gdybym puścił na pełnej jasności przez godzinę jakiś biały kwadrat na środku - to tak, ale w normalnych warunkach powidoku nigdy nie uświadczyłem. Co do wypaleń - ok - trzeba tu oczywiście uważać.

Co do telewizji - może dla Ciebie to "sprawa niezrozumiała", ale zarówno Panasonic, Sony jak i LG wyposażyli OLEDy w wejścia telewizji naziemnej, satelitarnej i wejścia na moduł CAM CI+, więc odpowiedź chyba jest prosta. Obecnie jest mało kanałów 4k/HLG na satelitach, ale to będzie się coraz szybciej rozkręcać i wierzę że będzie to dążyło bardziej w kierunku kanałów HLG 4k niż samego 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman radość przedwczesna, jako wieloletni użytkownik plasm byłem nastawiony na powidoki w moim E6..., cóż powidoków nie było faktycznie..., od razu pojawiło się wypalenie...HAHHAHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, ma_ko napisał:

Subman radość przedwczesna, jako wieloletni użytkownik plasm byłem nastawiony na powidoki w moim E6..., cóż powidoków nie było faktycznie..., od razu pojawiło się wypalenie...HAHHAHA

Jakbyś dokładnie przeczytał mój wpis, to byś zauważył, że napisałem praktycznie to samo o wypaleniach i nikt się tu nie cieszy z tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako fanka plazmy nie znoszę efektów smużenia na LCD i to zaważyło na decyzji o kupnie tego OLEDa. Obraz jest jak żyleta, czerń doskonała, podobnie kontrast, płynność co prawda jeszcze szwankuje, ale da się z tym żyć. System Web OS jest świetny, intuicyjny i nie brakuje żadnych apek. Ale, i to bardzo duże ALE, powidoki w tej technologii to fakt i niestety problem nierozwiązany przez LG. Z początku pomaga funkcja czyszczenia matrycy, jednak po ok. 4 miesiącach zaczyna zawodzić, powidoki utrwalają się i zostają na stałe. LG na szczęście uznało reklamację i pieniądze zostały zwrócone, od kilku jestem posiadaczką Panasonica DX65900E i mam nadzieję, że już tak zostanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz, a ja na swoim 2 miesięcznym C7 ani razu nie uświadczyłem powidoków i ani razu nie musiałem zapuścić ręcznego czyszczenia matrycy choć też oglądam programy z "paskami". Nie wiem oczywiście czy coś się jednak nie wypali za 6 miesięcy czy za rok. Zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No widzisz, a ja na swoim 2 miesięcznym C7 ani razu nie uświadczyłem powidoków i ani razu nie musiałem zapuścić ręcznego czyszczenia matrycy choć też oglądam programy z "paskami". Nie wiem oczywiście czy coś się jednak nie wypali za 6 miesięcy czy za rok. Zobaczymy.

Ja podejrzewam, że to kwestia ustawień jasności/kontrastu itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, piter20020 napisał:

Ja podejrzewam, że to kwestia ustawień jasności/kontrastu itp.

A to możlwe, bo mam ustawione w nc+ oświetlenie OLED na 60, kontrast na 50 i kolory na 30. Na Netflixie mam ustawione oświetlenie i kontrast na 100, kolory na 50.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstępie chciałbym tylko zaznaczyć, że nie zamierzam z nikim wojować, przekonywać do swoich racji, czy jak to określił jeden z kolegów - "panikować" - i jest to mój ostatni post dotyczący tej kwestii. Nie mogę jednak zgodzić się na pozostawienie pewnych kwestii bez komentarza, zwłaszcza kiedy są one nie prawdą.

Niestety powidoki w oledach, to jest fakt niezaprzeczalny, wynika to z konstrukcji wyświetlacza i tu nie ma się nad czym rozwodzić. Albo ktoś wie jak to działa, albo niech się po prostu dalej edukuje. Jeśli ktoś nie widzi powidoków na swoim oledzie, to szczerze zazdroszczę, ale gwarantuję, że one tam są - wystarczy dobrze poszukać. Byli, i pewnie nadal są tacy posiadacze VT60, którzy też pisali, że na ich egzemplarzach nie ma powidoków - serdecznie gratuluję.;) Nie ulega jednak wątpliwości, że powidok w oledzie, to pikuś w porównaniu do plazm, jednak nie można pisać, że ten fakt nie występuje. Przed zakupem telewizora sam kilka miesięcy temu bardzo długo bawiłem się E6, o czym zresztą pisałem w stosownym temacie i niestety powstawały powidoki. Ktoś zaraz napisze - bzdura, co ty piszesz kolego, u mnie nie ma! Powtarzam - są, tylko słabo patrzysz.;) Ktoś inny napisze, kim ty jesteś żeby pisać takie głupoty, pewnie nawet nie masz tego telewizora w domu. Dlatego posłużę się cytatem z testu, do Maćka chyba wszyscy mamy tu jakieś zaufanie.

"Po długich sesjach z planszami testowymi pozostał na jakiś czas niewielki prostokąt na środku ekranu, ale dało się go zaobserwować wyłącznie na jednolitym tle."

I na koniec powtarzam jeszcze raz. Problem jest nieporównywalnie mniejszy niż w plazmach, sam powidok wygląda też nieco inaczej niż na telewizorach plazmowych, być może ktoś tego nie widzi, a komuś innemu to nie przeszkadza, ale błagam, nie zaklinajcie rzeczywistości i nie piszcie, że na oledzie nie ma powidoków.

Wszystkim życzę trafnych wyborów i jak najlepszej jakości obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Hankey

Wyraźnie "pijesz" do mnie, więc wyjaśniam.

Było to już tłumaczone na tym forum i w innych miejscach, choć zdaję sobie sprawę że w wielu testach również jest ono niewłaściwie stosowane. Mylisz powidoki z wypaleniami i używasz nieprawidłowo zamiennie obydwu pojęć. Powidoki są krótkotrwałe i całkowicie odwracalne, podczas gdy wypalenia są trwałe i powodują nieodwracalne uszkodzenie matrycy. Więc pisanie iż "trzeba uważać na powidoki" nie jest prawdziwe, bo powidok jest całkowicie odwracalny, więc dlaczego użytkownik miałby uważać na powidoki ??? Użytkownik OLEDa ma uważać na to, aby nie wyświetlać codziennie przez wiele godzin tych samych statycznych, bardzo kontrastowych obrazów, bo wtedy po wielu miesiącach może powstać nieodrwacalne wypalenie OLEDa, czyli jego trwałe uszkodzenie. Natomiast jednorazowe wyświetlenie, nawet killugodzinne statycznego obrazu może spowodować co najwyżej powstanie powidoku, ale nie jego wypalenie, czyli trwałego uszkodzenia matrycy.

Po wtóre - wyraźnie napisałem, co sam obserwuję na swoim OLEDzie w codziennym użytkowaniu i powtórzę to jeszcze raz - nie widziałem i nie widzę na nim żadnych powidoków, co nie oznacza, że gdybym nie puścił w całkowitych ciemnościach testowego obrazu, to bym nie zauważył powidoku przez np. 30 sekund po długotrwałym wyświetleniu kontrastowego, statycznego elementu. Natomiast faktem jest też to (są odpowiednie testy), iż 7 seria LG zdecydowanie lepiej radzi sobie z powidokami niż 6 seria - powidoki są zdecydowanie słabsze i trwają o wiele krócej niż w 6 serii. 

Powidoki poza tym to domena nie tylko OLEDów, czy też plazm. Na LCD też istnieją. Chodzi tu o matryce IPS, na których powstają powidoki i to czasami o wiele bardziej mocniejsze niż na OLEDzie. Taki np. Sony X750D ze średniej półki ma zdecydowanie bardziej widoczny powidok niż OLED LG C7. Ale jeszcze raz zaznaczę - te powidoki znikają same po jakimś czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, powidok można na siłę wygenerować na OLED - nawet w teście o tym zawsze jest... ja mam oleda I generacji i nic na nim nie wypaliłem ; ) Ba, nawet powidoków nie widzę ale to dlatego, że oglądam go tylko ja więc nie chodzi gdy go nie oglądam. Odpalam, oglądam tv, film, gram itd. gaszę. Może dlatego? Widziałem te LG w sklepach jak chodziły po "24" i były zmasakrowane - z głową trzeba używać TV - pewnie jak każdego sprzętu.

I tak: na LCD też można trwale (!!) wypalić obraz. Miałem taki TV... i nie piszę o powidokach ale wypaleniu. Wszystko się da jak widać. Jak wyżej: to był IPS.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 910V miałem powidok raz jak przez około 10 godzin leciał nonstop Polsat Sport 2 HD podczas euro we Francji, teraz nawet jak puszczam TVN24 przez jakieś 5-6 godzin powidoków brak. Ten po PS2 zniknął w ciągu 5 min po przełączeniu na inny kanał. W plazmie mam wypalenie po 4 godzinnym maratonie Przyjaciół na Comedy Central HD (logo)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi