Subman 1 061 Napisano 6 Marca 2017 Ciekawy artykuł omawiający szczegółowo zmiany jakie zaszły w tegorocznych modelach (B7/C7/G7/E7/W7) w stosunku do ubiegłorocznych modeli: http://www.avsforum.com/2017-lg-oled-tv-improvements/ W skrócie: - poprawa jakości ciemnych obszarów (wynikająca z większej rozdzielczości przetwarzania głębi oraz nowego algorytmu ditheringu i nowego filtru 'de-contour') - dodanie w modelach z 2017 roku nowego polaryzatora Neutral Black OLED (NBO), poprawiającego jakość czerni oraz redukującego refleksy od oświetlenia zewnętrznego - poprawienie mechanizmu automatycznego limitowania jasności (ABL), które jest większe o 25% przy maksymalnych wartościach jasności. Dla APL w granicach 50-70% APL zostało zwiększone o 37% w stosunku do modeli z 2016 roku, APL w granicach 10-40% pozostało na tym samym poziomie co w modelach z 2016 roku. - poprawiono jakość odwzorowania kolorów poprzez zmianę systemu mapowania kolorów z 9x9x9 LUT (look-up table) na 17x17x17 LUT - dodano nowy algorytm poprawiający jasność kolorów, który kalibruje nasycenie kolorów - dodanie nowej opcji "Active HDR", będącej połączeniem dynamicznych metadanych w sygnałach HDR10 i HLG - dodano nową funkcjonalność "HDR Effect", zwiększający zakres dynamiki dla sygnału SDR. W modelach z 2017 roku zastosowano bardziej wyrafinowany proces detekcji jasnych elementów scen, zwiększenie kontrastu oraz poprawę reprodukcji kolorów tak, aby lepiej osiągnąć efekt przypominający obraz HDR - dodanie Dolby Atmos - webOS 3.5 - w modelu E7 poprawiono input-lag z 32-33ms do 21-22ms Na koniec był pokaz na żywo modelu E6 i E7 i ponoć od razu było widać różnicę (in plus oczywiście), choć telewizory nie były skalibrowane - oba były ustawione w domyślnym trybie Cinema. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 7 Marca 2017 Ciekawe czy dostaniemy część tych rzeczy jako ubdate do B6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mazizz 2 Napisano 7 Marca 2017 Pewnie nie ......bo będą w B7Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lwp 4 Napisano 8 Marca 2017 Dnia 27.02.2017 o 23:06, maxkorzen napisał: Ja zgłaszam mojego w ramach rekojmi z uwagi na nierównomierne podświetlenie matrycy, wiec kalibracja na razie odpada. piszecie o cec a przecież mój stary panas tego nie ma a potrafi przełączyć sie na nowopojawiajace sie źródło sygnału. Nie potrzebuje sterować innymi urządzeniami. Uznali Ci reklamację? Ja mam też problem z nie równomiernym podświetleniem matryca lekko jaśniej świeci po bokach i nie wiem czy to uznają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 8 Marca 2017 Jeszcze nie złożyłem. Po zgłoszeniu mailowym wraz ze zdjęciami LG odpisało by złożyć oficjalna reklamacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 8 Marca 2017 Jeszcze nie złożyłem. Po zgłoszeniu mailowym wraz ze zdjęciami LG odpisało by złożyć oficjalna reklamacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PadrePioo 8 Napisano 9 Marca 2017 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lwp 4 Napisano 10 Marca 2017 (edytowane) Dnia 8.03.2017 o 18:39, maxkorzen napisał: Jeszcze nie złożyłem. Po zgłoszeniu mailowym wraz ze zdjęciami LG odpisało by złożyć oficjalna reklamacje. Jak oficjalną? Jak zgłaszałem z pół roku temu telewizor rodziców LG LCD 42 cale to też wysłałem maila. Opisałem usterkę podałem moje dane, adres naprawy, numer telefonu, model TV, numer seryjny i serwisant był na drugi dzień. Tylko to była jakaś prosta naprawa a tu chodzi o matrycę więc mogą robić problemy. Edytowane 10 Marca 2017 przez lwp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 10 Marca 2017 Nie podałem danych osobowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 11 Marca 2017 Dziś mój egzemplarz zaliczył pierwsza zwieche : nie wyświetlał żadnego programu tv. Sygnał ok, na włączonym epg program było widać ale po przełączeniu na dvb-T - ciemność. pomoglo odłączenie z gniazdka i po minucie ponowne podłączenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cnc obrubka 3 Napisano 11 Marca 2017 witam mam pytanie oled b6v nie odtwarza głosu dolby atmos. jest na to rada Atmos / TrueHD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 12 Marca 2017 13 godzin temu, Cnc obrubka napisał: witam mam pytanie oled b6v nie odtwarza głosu dolby atmos. jest na to rada Atmos / TrueHD A które z Twoich zdań jest pytaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cnc obrubka 3 Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) film na dysku Przełęcz ocalonych-Hacksaw Ridge 4K (2016)[BDRip 2160p x265 HEVC Audio Format : Atmos / TrueHD Codec ID : A_TRUEHD brak dźwięku w tv Edytowane 12 Marca 2017 przez Cnc obrubka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Gudalewicz 2 Napisano 12 Marca 2017 Witam czy na takim tv oled, oglądając film np. z kablowki vectra w fullhd w panoramie nie bedzie widać czarnych pasów panoramy? Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 12 Marca 2017 Co rozumiesz przez widzenie? Gdy w pomieszczeniu nie ma innych źródeł światła to nie rozpoznasz krawędzi tv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JeDaj 2 Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) 14 godzin temu, Maciej Gudalewicz napisał: Witam czy na takim tv oled, oglądając film np. z kablowki vectra w fullhd w panoramie nie bedzie widać czarnych pasów panoramy? Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka Zależy od proporcji materiału źródłowego. To, że dekoder wypluwa z siebie FullHD nie oznacza, że film ma taką rozdzielczość. Jeśli proporcje filmu nie są 16:9 ubytki są uzupełniane czarnymi pasami. Gdybyś oglądał bardzo stary film w proporcjach 4:3, to czarne pasy będą po bokach. Jednak to jest w każdym współczesnym telewizorze. Edytowane 13 Marca 2017 przez JeDaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Gudalewicz 2 Napisano 13 Marca 2017 Nie chodzi mi o to:), jestem ciekaw czy film z pasami gora-doł nadawany z kablówki, czy te pasy będą czarne, (nie będą lekko świecić) Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) Patrz moja odpowiedz. Czern to czerń. pasy nie świecą. Edytowane 13 Marca 2017 przez maxkorzen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cnc obrubka 3 Napisano 13 Marca 2017 Czarne to czarne :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 13 Marca 2017 1 godzinę temu, Maciej Gudalewicz napisał: Nie chodzi mi o to:), jestem ciekaw czy film z pasami gora-doł nadawany z kablówki, czy te pasy będą czarne, (nie będą lekko świecić) Jeśli ustawisz jasność na 50-51, to będą czarne. W praktyce jest tak, że ustawienie 51 często daje za ciemny obraz i musisz ją podbić, bo czerń się zlewa - wtedy czarne 'pasy' zaczynają się odznaczać w ciemności. Wszystko zależy od materiału. U mnie jeden róg (SIC!) zaczyna świecić na 52. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fjubens 307 Napisano 13 Marca 2017 1 minutę temu, loky napisał: Jeśli ustawisz jasność na 50-51, to będą czarne. W praktyce jest tak, że ustawienie 51 często daje za ciemny obraz i musisz ją podbić, bo czerń się zlewa - wtedy czarne 'pasy' zaczynają się odznaczać w ciemności. Wszystko zależy od materiału. U mnie jeden róg (SIC!) zaczyna świecić na 52. To ja już nic nie rozumiem. Przecież ta cała magia OLEDów ma polegać na tym, że dostaje się perfekcyjną czerń, ale z odpowiednim odwzorowaniem wszystkich szczegółów w czerni, a jak czytam te wątki OLED ostatnio, to mam wrażenie, że też są różne dziwne problemy nawet z czernią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 13 Marca 2017 Nie, żebym się czepiał, ale szczegóły w czerni? Jak masz telewizor, na którym w ogóle nie widzisz czerni, to nie masz problemów z utratą szczegółów w czerni, bo zawsze masz wszystko trochę jaśniejsze od czerni i widać szczegóły na szarym Technologia jak każda inna ma swoje plusy i minusy, musisz zdecydować jakie masz priorytety. Tu jacyś faceci mówią o szczegółach w czerni w 2 połowie filmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fjubens 307 Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) I tam faktycznie nie widać szczegółów, które są na Samsungu obok. Ale to dla mnie dziwne, bo np. jak w KS7000 ta jasność zalecana wynosi 45 aby widzieć każdy szczegół w czerni, sprawdzałem zresztą na aplikacji z Xboxa z oczkiem i na 45 jest jak należy, 44 za mało, 46 za dużo, ale mogę zmniejszyć do 42-43 dla słabych źródeł i nie widać paru szczegółów w czerni, ale w czerni w słabych źródłach nie rażą tak piksele. Prosty przykład, tutaj film 720p ze słabego ripa, pareset mb i w czerni masakra, zmiana jasności z 45 na 42 i taka różnica jak niżej: Wychodzi na to, że te LCD LED są za jasne w takim wypadku i należałoby zmniejszyć jasność z 45 na np. 40 żeby hmm.. 'nie widzieć' szczegółów w takim stopniu jak wyżej na OLEDzie. Edytowane 13 Marca 2017 przez Fjubens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 13 Marca 2017 A może należy po prostu zaprzestać oglądania materiałow niewiadomego pochodzenia w fatalnej jakości ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 13 Marca 2017 W OLEDach z 2016 roku faktycznie występuje problem dobrego odwzorowania szczegółów w ciemnych scenach. Ten problem zauważyło też LG i ponoć w modelach z 2017 roku jest duża poprawa. Cytat za jednym z pierwszych testów panelu W7: Cytat In the past OLED TVs have struggled to deliver detail just above black because of the absolute nature of the technology’s black levels. This sudden change from total black to an image has resulted in crushed shadow detail. LG said that they have improved panel production and selection which has not only resulted in the increased peak brightness but also helped in this area. LG have also applied a new algorithm that uses higher bit resolution and revised dithering to improve the visible detail above black. OLEDs have also suffered from revealing macro-blocking within the dark parts of content, as well as contour lines because of the gaps in the greyscale in the dark part of the content. To mitigate this issue LG’s 2017 OLEDs use a de-contour filter, which LG claim removes noise and macro-blocking, thus improving the clarity of dark scenes. https://www.avforums.com/review/lg-65w7-w7-wallpaper-ultra-uhd-4k-hdr-oled-tv-review.13308 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach