Skocz do zawartości
Maciej Koper

Sony XD93 (KD-65XD9305) Test - UHD 4K, Triluminos, HDR

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Maciej Koper napisał:

Czy musisz robić by usunąć to konkretnie - nie wiem, ale na pewno przyniesie wiele innych korzyści, generalnie moim zdaniem i pewnie wielu użytkowników to potwierdzi, kupowanie telewizora tej klasy i rezygnowanie z kalibracji jest lekko niedorzeczne ;)

Natomiast sam problem myślę, że jest powiązany z funkcjami redukcji szumów, oraz ustawieniem motionflow, a być może masz coś jeszcze w torze wideo o czym nie wiemy. Z pewnością włączanie trybu sport nie jest rozwiązaniem.

moglbys mi to wyjasnic dokladniej bo cos tam zmienialem w redukcji szumow i motionflow ale nic to nie dalo , o co chodzi z tym torem wideo?

mysle nad kalibracja ale troche to kosztuje tutaj w uk 250f

vincent z manchesteru tyle bierze jest dobry slyszalem ale tez drogi jedyny upust 30f to to ze mieszkam w bolton 12 mill od niego

ogolnie nie jestem bardzo wymagajacy ale te smuzenia mnie dobijaja  nie da sie meczu ogladac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, tehplayer napisał:

Czy ten tv da się podwiesić na innym wieszaku niż standardowy?

Jaki ma standard vesa ?

Ten TV ma w zestawie specjalny wieszak i TV odstaje od ściany dosłownie kilka cm.

7 godzin temu, Maciej Koper napisał:

kupowanie telewizora tej klasy i rezygnowanie z kalibracji jest lekko niedorzeczne ;)

Potwierdzam. Inna bajka po kalibracji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, yerzo napisał:

Ten TV ma w zestawie specjalny wieszak i TV odstaje od ściany dosłownie kilka cm.

Potwierdzam. Inna bajka po kalibracji :)

czyli co po kalibracji ten problem zniknie calkowicie?

moze podrzucisz jakie masz ustawienia  na tym motionflow i redukcja szumow co pisal wyzej Maciej Koper na probe bym sprawdzil

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, msx33 napisał:

czyli co po kalibracji ten problem zniknie calkowicie?

moze podrzucisz jakie masz ustawienia  na tym motionflow i redukcja szumow co pisal wyzej Maciej Koper na probe bym sprawdzil

pozdrawiam

Użyj po prostu ustawień zalecanych z testu, kurcze no, dla kogo ja to piszę? Jest zarówno o obrazie jak i motionflow :/

Edytowane przez Maciej Koper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, msx33 napisał:

mysle nad kalibracja ale troche to kosztuje tutaj w uk 250f

Biorąc za przelicznik 1 GBP = 1 PLN to kalibracja w UK jest tańsza niż w Polsce.

Chyba, że Ty chciałbys zarabiać w funtach I TAM wydawać w złotówkach. Ale tak to się nie da.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Maciej Koper napisał:

Użyj po prostu ustawień zalecanych z testu, kurcze no, dla kogo ja to piszę? Jest zarówno o obrazie jak i motionflow :/

witam

w tescie nie ma pokazanych dokladnie ustawien na jakim ustawieniu czyli na standardowym np co trzeba ustawic jaki motionflow i inne opcje , ustawialem to co na zdjeciach i tak mi wyszlo ze obraz mi sciemnial musialem wyzerowac

poszukam jeszcze cos na necie jak nie znajde nic to jutro sprawdze w sklepie  panasonica dx900 jak sie zachowuje na meczach jak wyglada to smuzenie i wymienie trudno nie bedzie androida

zobaczymy, ale czy to taka tajemnica zeby ktos wrzucil swoje ustawienia tego tv jesli mu nie smuzy tylko do sprawdzenia? wiem ze kazdy ma swoje preferencje co do obrazu ale

sprawdzic by nie przeszkadzalo moze jednak bedzie ok , byc moze robie gdzies malutki blad z ustawieniami i dlatego nie moge uzyskac takiego efektu jaki bym chcial

@pmcomp

tu nie chodzi o zarabianie tylko czy po tej kalibracji faktycznie nie bedzie tych smuzen bo jak beda to dla mnie wyrzucone pieniadze bo na tym mi najbardziej zalezy

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraz cie się sciemniał bo miałem pewnie czujnik światła włączony lub regulacje poziomów czerni.

Dajesz wszystko na off, tryb "kino pro" i obserwujesz efekt. Później włącz motionflow i zobacz efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, msx33 napisał:

witam

w tescie nie ma pokazanych dokladnie ustawien na jakim ustawieniu czyli na standardowym np co trzeba ustawic jaki motionflow i inne opcje , ustawialem to co na zdjeciach i tak mi wyszlo ze obraz mi sciemnial musialem wyzerowac

SERIO? 

To chyba czytamy inne testy... Ale zadam sobie ostatecznie trud i pokażę Ci gdzie jest opisane w teście, mam nadzieje, że teraz będzie to skuteczne, bo wyraźniej już nie potrafię:

Przechwytywanie.PNG

Przechwytywanie2.PNG

Przechwytywanie3.PNG

Tak w ogóle to tutaj masz namiar na Vincenta, zadzwoń i niech Ci doprowadzi ten TV do ładu.... https://hdtvpolska.com/forum/topic/34505-kalibracja-tv-w-uk-i-irlandii-vincent-teoh/

Edytowane przez Maciej Koper
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra dzieki juz za wszystko nie bede juz meczyl  cie 

po tych ustawieniach co mi napisales to obraz jest troche lepszy ale malo ostry bardziej zolty smuzenie troche mniejsze jest to fakt ale jeszcze jest

ok dzieki

do vincenta to numer to juz dawno mialem  bo gosc wspolpracuje ze sklepem w bolton

@Xisiek jak nie masz zamiaru nic pomoc to nie pisz bzdur bo forum jest po to zeby pomagac( chyba ze sie myle?) a nie kazdy jest moze fachofcem w elktronice jak ty

pozdrawiam

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, msx33 napisał:

@pmcomp

tu nie chodzi o zarabianie tylko czy po tej kalibracji faktycznie nie bedzie tych smuzen bo jak beda to dla mnie wyrzucone pieniadze bo na tym mi najbardziej zalezy

pozdrawiam

Jak nie skalibrujesz to sie nie przekonasz :) .

XD93 to nie jest miszcz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 2016-10-29 at 9:58 AM, Maciej Koper said:

SERIO? 

To chyba czytamy inne testy... Ale zadam sobie ostatecznie trud i pokażę Ci gdzie jest opisane w teście, mam nadzieje, że teraz będzie to skuteczne, bo wyraźniej już nie potrafię:

Przechwytywanie.PNG

Przechwytywanie2.PNG

Przechwytywanie3.PNG

Tak w ogóle to tutaj masz namiar na Vincenta, zadzwoń i niech Ci doprowadzi ten TV do ładu.... https://hdtvpolska.com/forum/topic/34505-kalibracja-tv-w-uk-i-irlandii-vincent-teoh/

Wow, Jasnosc na maximum?!?!?

Mam XBR65-930D czyli amerykanska wersje i prosze uwierzcie mi ze maxymalna jasnosc raczej nie nadaje sie do normalnego ogladania ;)

Moze minimalna? Ja uzywam 27 w dzien i 15 w nocy, to tez jest czasem zbyt jasno.....

Moze cos przeoczylem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze minimalna? Ja uzywam 27 w dzien i 15 w nocy, to tez jest czasem zbyt jasno.....
Moze cos przeoczylem?

Może czujnik światła? :) poza tym nigdzie w tekście nie sugerowałem by zostawiać na maksimum. Raczej by dostosować do warunków otoczenia. Takie samo zalecenie jest w raportach kalibracyjnych.1

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 hours ago, Maciej Koper said:

Może czujnik światła? :) poza tym nigdzie w tekście nie sugerowałem by zostawiać na maksimum. Raczej by dostosować do warunków otoczenia. Takie samo zalecenie jest w raportach kalibracyjnych.1

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Czujnik swiatla NIGDY nie rozjasni.... W przypadku kiedy ogladamy wieczorem moze tylko "pomoc" i przyciemnic....ale oczywiscie nie jest rekomendowany. 

Chyba zle "odczytalem" Twoje rekomendacje, spojrzalem na zdjecie gdzie jasnosc jest ustawiona na maximum..... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 29.10.2016 o 16:59, msx33 napisał:

dobra dzieki juz za wszystko nie bede juz meczyl  cie 

po tych ustawieniach co mi napisales to obraz jest troche lepszy ale malo ostry bardziej zolty smuzenie troche mniejsze jest to fakt ale jeszcze jest

ok dzieki

do vincenta to numer to juz dawno mialem  bo gosc wspolpracuje ze sklepem w bolton

@Xisiek jak nie masz zamiaru nic pomoc to nie pisz bzdur bo forum jest po to zeby pomagac( chyba ze sie myle?) a nie kazdy jest moze fachofcem w elktronice jak ty

pozdrawiam

Żeby pozbyć się żółtego zmień temperature barw na zimną. Mi też ten żółty obraz nie podchodzi, a wszyscy go polecają, przy kalibracji też taką barwę się ustawia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

moze ktos podpowiedziec jakie ustawienia ustawic w trybie gra ? bo po odpaleniu gry batlefield 1 na tym tv myszka ledwo co sie rusza

chyba  ze moze polecicie jakies myszki ktore sobie poradza z tym problemem sa szybsze albo cos , bo tak to jest koszmar nie da sie zagrac na full detalach .

Jeszcze jedno pytanko do @Macieja Kopera czy przy kalibracji tez ustawia sie barwe taka zoltawa  i czy przy kalibracji tez da rade zlikwidowac troche clouding ?pytam bo kolega wyzej nie dostal zadnej odpowiedzi a ja juz umowilem sie z Vincentem ale musze poczekac bo wymiana tv mnie czeka w tym tygodniu bo pojawil sie piksel spalony

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj byłem w MM dali cenę 7,5k, w euro przy zamówieniu internetowym 7,7, w Sony Center zeszli do 7300 schodząc do najnizszej ceny oferowanej przefizyczne sklepy w internecie. Gośc powiedział, że jezeli ktoś chce kuic to przegapił ta okazję co był po 6,5 bo nie szybko będzie podobne promo, dopieor na wyprzedaży rocznika przed wejściem nowych modeli. Sam mocno się zastanawiam bo kupiłem 65ks7000 i liczyłem na więcej w aspekcie HDR, a tutaj xd9305 chyba ma więcej do zaoferowania, dodam, że tv służy mi w wiekśzosci do grania ps4/pro i oglądania tv nc+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Sony 55XD9305 świetną promocję mają w matrixmedia.pl - 7290 zł z 5-letnią gwarancją producenta:

http://matrixmedia.pl/telewizor-sony-kd-55xd93.html

Co do cen ze standardową gwarancją 2-letnią, to w grudniu z pewnością uruchomią rabat technologiczny w Media Markt/Saturn i będzie można kupić ten model za ok. 6500 zł. Jeśli będzie drożyzna powyżej 7k, to nie wróże Sony mega sprzedaży tego modelu do końca roku. Jeśli będzie drogo, a spadnie cena za Panasa 58DX780 do poziomu 6000 zł (obecnie 6369 zł), to wezmę Panasa i tyle :)

Edytowane przez rafcio76r
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała niespodzianka ode mnie - oto pomiary HDR na Sony KD75XD94, który był tu poruszany kilka razy :) Jak widzicie jest nieźle, choć szału nie ma, no ale od robienia szału jest ZD9 ;)

Scena Opis sceny Jasność HDR
hdr1 Najjaśniejsza ze scen, blaski słońca przekraczają jasność 2 000cd/m2 400 cd/m2
hdr2 Scena o niskiej jasności, gdzie tylko księżyc i jego odbicie ma ponadnormatywną jasność 513 cd/m2
hdr3 Bardzo ciemna scena, najłatwiejsza do odtworzenia. Jedynymi jasnymi elementami są płomienie 650 cd/m2
hdr4 Zbilansowana scena o średniej jasności nieznacznie wchodzącej w zakres HDR 380 cd/m2

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, Maciej Koper napisał:

Mała niespodzianka ode mnie - oto pomiary HDR na Sony KD75XD94, który był tu poruszany kilka razy :) Jak widzicie jest nieźle, choć szału nie ma, no ale od robienia szału jest ZD9 ;)

Scena Opis sceny Jasność HDR
hdr1 Najjaśniejsza ze scen, blaski słońca przekraczają jasność 2 000cd/m2 400 cd/m2
hdr2 Scena o niskiej jasności, gdzie tylko księżyc i jego odbicie ma ponadnormatywną jasność 513 cd/m2
hdr3 Bardzo ciemna scena, najłatwiejsza do odtworzenia. Jedynymi jasnymi elementami są płomienie 650 cd/m2
hdr4 Zbilansowana scena o średniej jasności nieznacznie wchodzącej w zakres HDR 380 cd/m2

czyli mniej wiecej to samo co oferuje ks7000 z tego co pamiętam z waszego testu.

btw. Maciek czy różnice w obrębie tego samego modelu ale różnych o rozmiarach matryc np. 55 i 65 w zakresie hdr mogą być znaczne?? w szczególności mam tu na myśli właśnie ks7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczęśliwie zanabyłem model 55XD9305 w Saturnie za 6800zł, radość była, wszystko ładnie pięknie, PS4 Pro na pokładzie. Pierwszy raz zobaczę z czym się ten HDR je - pomyślałem. No i [beeep]a. W żaden sposób ten tryb wyświetlania nie chce się aktywować. Włączyłem ulepszony format sygnału HDMI, w konsoli wszystko ustawione na AUTO i nic :(. Sprawdzam appkę Netflixa "wbudowaną" w telewizor - również nic o trybie HDR nie słyszała. W ogóle nie mam w menu kategorii "Opcje wideo" widocznej na filmiku z testów trybu HDR w Deus Exie, pod którą to szanowni panowie redaktorzy w locie włączali i wyłączali HDR.

Help :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Netflixie masz Marco Polo i pierwszy sezon Dare Devil w HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh standart, ja tez walczyłem u sibie z hdr ps4 i pro ladnych pare h zanim udało się właczyc. Daj znac jak poszlo bo tez sie przymierzam do wymiany Samsunga na Sony. btw swoja droga irytujace to jest mega, ze konsola jak pc nie wkladasz plyty i grasz tylko walczyszvz ustawieniami i szukasz po necie jak to skonfigurowac zeby hulało...:\ dramat

10 godzin temu, LosSisos napisał:

Szczęśliwie zanabyłem model 55XD9305 w Saturnie za 6800zł, radość była, wszystko ładnie pięknie, PS4 Pro na pokładzie. Pierwszy raz zobaczę z czym się ten HDR je - pomyślałem. No i [beeep]a. W żaden sposób ten tryb wyświetlania nie chce się aktywować. Włączyłem ulepszony format sygnału HDMI, w konsoli wszystko ustawione na AUTO i nic :(. Sprawdzam appkę Netflixa "wbudowaną" w telewizor - również nic o trybie HDR nie słyszała. W ogóle nie mam w menu kategorii "Opcje wideo" widocznej na filmiku z testów trybu HDR w Deus Exie, pod którą to szanowni panowie redaktorzy w locie włączali i wyłączali HDR.

Help :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 13.11.2016 o 12:00, Frantix napisał:

heh standart, ja tez walczyłem u sibie z hdr ps4 i pro ladnych pare h zanim udało się właczyc. Daj znac jak poszlo bo tez sie przymierzam do wymiany Samsunga na Sony. btw swoja droga irytujace to jest mega, ze konsola jak pc nie wkladasz plyty i grasz tylko walczyszvz ustawieniami i szukasz po necie jak to skonfigurowac zeby hulało...:\ dramat

Wydaje mi się, że to nie kwestia PS4 PRO. Tam wszystko ustawiłem na auto, w ustawieniach wyjść HDMI w telewizorze również uaktywniłem ulepszony format sygnału, konsola w ustawieniach wideo pokazuje zgodność z rozdzielczością 4K i HDR w 2K/4K. Natomiast wbrew słowom z powyższego testu mój egzemplarz nie rozpoznaje metadanych i nie włącza trybu HDR ani rozszerzonej palety barw w momencie odpalenia gry/filmu obsługującego te dobrodziejstwa. Co więcej - tak jak napisałem wyżej nie ma w ogóle zakładki "opcje wideo" w ustawieniach obrazu w której można manualnie ustawiać HDR i rozszerzoną paletę barw.

Pomyślałem w pierwszej chwili, że to może kwestia kabla, ale HDR i reszta nie dają znaków życia również przy korzystaniu z wbudowanych w telewizor aplikacji wideo.

Z drugiej strony jakoś nie chce mi się wierzyć, że jest to jakaś usterka, może zapomniałem o czymś, nikt nie miał podobnych doświadczeń?

Dnia 13.11.2016 o 11:49, mataman napisał:

Na Netflixie masz Marco Polo i pierwszy sezon Dare Devil w HDR.

Tak tak, wiem o tym, m.in. na tych materiałach próbowałem zmusić telewizor do pokazania mi dobrodziejstw nowej technologii. Bezskutecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi