Obcy 6 Napisano 3 Lipca 2016 zdecydowanie masz problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekpon 19 Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) Odebrałem wczoraj swój i niestety matryca ma defekt. Najlepiej widać go na planszach z szarym 5%-30%, na jaśniejszych już prawie znika. Aczkolwiek na filmach niestety tez jest to zauważalne, w Life of Pi w kilkunastu scenach widziałem wyraźnie, na Oblivion w scenie pościgu przez szare chmury widać bardzo, na teledysku do "Hello" Adele widać większość czasu :-/ Widac także na splashscreenach aplikacji w telewizorze. Gdyby nie ten defekt - [beeep] telewizor. Czerń wiadomo wciska w fotel. Krzywizna, której sie obawiałem, jest przy oglądaniu niezauważalna. Katy oglądania niesamowite! Web OS działa bardzo płynnie, aplikacje obsługuje sie przyjemnie. Także idę w wymianę jak sie nie uda to zwracam i skorzystam z oferty ME, o której pisze @geffer. Mały update z moich przygód. Ten poprzedni wrócił do Saturna. Niestety nie dali mi możliwości wymiany, bo na markecie cena była 800 zł wyższa niż w internecie (choć próbowali mi wcisnąć z rabatem jakiś otwarty już egzemplarz, w którym biała plansza była różowo-zielona). Zamówiłem z Media Expert i czekałem 2 tygodnie na dostawę, ale w końcu się doczekałem i odebrałem telewizor tydzień temu. Ponownie nie jest idealnie - wyraźne nierównomierności są widoczne na planszy szary 5% i 10%, ale już na pozostałych jaśniejszych jest ok, a w filmach ani na splashscreenach nie zauważyłem ani razu. Więc chyba pogodzę się z tym, że idealnie nie będzie nigdy, a póki nie widać w filmach to chyba nie ma co się przejmować Mam jeszcze tydzień na ewentualny zwrot, ale mam nadzieję, że już nic nie wyjdzie i będziemy żyć z sobą szczęśliwie aż do czasu gdy 65 cali spadnie w okolice 10k. Jeden defekt, który natomiast mam i jest bardzo denerwujący, to powidoki - w załączeniu foto po oglądaniu dzisiejszego meczu. Słabiej, ale jednak też widać, jest to widoczne na splashscreenach czy w menu Kodi. Zakładam jednak, że to ten sam problem który ktoś już miał tu wcześniej i wystarczy wizyta serwisanta z tajnym pilotem. Pytanie do użytkowników / Gmera / Macieja K. - czy to normalne, że w tym tv biała plansza 100% jest lekko szara? To jakiś sposób oszczędzania matrycy? Kiedy mam w kodi podgląd klatki filmu z białą planszą (który to podgląd zajmuje tylko część ekranu) to biały jest faktycznie biały; kiedy włączam planszę na cały ekran, to ta sama klatka jest nagle lekko szara. PS. Co do tych 900 zł zpromocji ME, to nabili mi je po prostu na kartę podarunkową i można je wydać na cokolwiek w ME (nie tylko LG). Co fajne - nie trzeba wydawać wszystkiego jednorazowo, kartą płaci się tak jak płatniczą i jest ważna rok. Dokupiłem też rozszerzenie gwarancji na 5 lat i z tej okazji dobito mi kolejne 600 zł na kartę. Edytowane 3 Lipca 2016 przez wojtekpon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miruna 52 Napisano 3 Lipca 2016 Zapalenie wszystkich diod na matrycy z maksymalną jasnością spowoduje spalenie ścieżek matrycy z uwagi na zbyt duży prąd dlatego biała plansza nigdy nie będzie biała przynajmniej dopóki diody pobierają tak duży prąd jaki pobierają w obecnej technologii. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Horacyl 6 Napisano 4 Lipca 2016 (edytowane) Jest to mój pierwszy post na tym forum choc jestem regularnym czytelnikiem, pozwoliłem sobie zabrac głos jako użytkownik OLED LG 55EG910 od ponad dwóch miesiecy kupiony w Saturn z dodanym saundbarem za 1zł ( nie potrzebne mi to było i od razu za pół ceny oddałem do Lombardu) + gwarancja na 5lat za 850zł. Szczęka opada to fakt zwłaszcza wieczoprami bo jak światło pada równolegle do ekranu to jednak są odbicia i nawet można dopatrzyć że lekko minimalnie kąty nie są tak jak np. w plazmach, ale patrząc z padającym swiatłem szczęka leży na podłodze, zaznaczam że minimalnie i to nie przeszkadza. Nie rozumiem tych wad o których wyżej piszecie, gdzie kupowaliście! ja wlączyłem i hula aż miło a o jakiś powidokach czy niedoświetlaniu mowy nie ma! jest tak dokładnie jak w tym teście, którym przed zakupem zresztą się kierowałem. Edytowane 4 Lipca 2016 przez Horacyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 4 Lipca 2016 Pytanie do użytkowników / Gmera / Macieja K. - czy to normalne, że w tym tv biała plansza 100% jest lekko szara? To jakiś sposób oszczędzania matrycy? Kiedy mam w kodi podgląd klatki filmu z białą planszą (który to podgląd zajmuje tylko część ekranu) to biały jest faktycznie biały; kiedy włączam planszę na cały ekran, to ta sama klatka jest nagle lekko szara. PS. Co do tych 900 zł zpromocji ME, to nabili mi je po prostu na kartę podarunkową i można je wydać na cokolwiek w ME (nie tylko LG). Co fajne - nie trzeba wydawać wszystkiego jednorazowo, kartą płaci się tak jak płatniczą i jest ważna rok. Dokupiłem też rozszerzenie gwarancji na 5 lat i z tej okazji dobito mi kolejne 600 zł na kartę. Przygasanie jest oczywistością, przecież pisałem w teście. Nawet wstawiłem pomiary maks. jasności w funkcji wypełnienia ekranu. Czytałeś? Równomierność wygląda dobrze. To jest 10% plansza, która na Twoim oledzie ma sporo mnie jak 0,5cd/m2, przynajmniej po kalibracji powinna tyle mieć. Musiałeś mocno wydłużyć ekspozycję aparatu, że wyszła taka jasna, toteż uwypukliłeś niejednorodność. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekpon 19 Napisano 4 Lipca 2016 Przygasanie jest oczywistością, przecież pisałem w teście. Nawet wstawiłem pomiary maks. jasności w funkcji wypełnienia ekranu. Czytałeś? Równomierność wygląda dobrze. To jest 10% plansza, która na Twoim oledzie ma sporo mnie jak 0,5cd/m2, przynajmniej po kalibracji powinna tyle mieć. Musiałeś mocno wydłużyć ekspozycję aparatu, że wyszła taka jasna, toteż uwypukliłeś niejednorodność. Dzięki za odpowiedź. Test oczywiście czytałem, ale na tyle dawno, ze zdążyło mi wylecieć z głowy odnośnie przygasania. Co do zdjęcia to chciałem na nim uwypuklić powidok wyniku meczu (na gorze ekranu). A jak jest po kalibracji niedługo sprawdzisz, mam nadzieję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 4 Lipca 2016 Powidoki znikają po kilku minutach na innym obrazie,lub po 20 sek przy funkcji czyszczenia matrycy z ładunków elektrostatycznych po wyłączeniu TV. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
100patrz 6 Napisano 5 Lipca 2016 diody w OLEd? Zapalenie wszystkich diod na matrycy z maksymalną jasnością spowoduje spalenie ścieżek matrycy z uwagi na zbyt duży prąd dlatego biała plansza nigdy nie będzie biała przynajmniej dopóki diody pobierają tak duży prąd jaki pobierają w obecnej technologii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciek1707 9 Napisano 5 Lipca 2016 diody w OLEd? OLED - Organic Light-Emitting Diode Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 6 Lipca 2016 (edytowane) Ta dioda to tak tylko z nazwy Nie ma w OLED diody w pełni tego słowa znaczeniu. Tu masz film http://www.oled-info.com/inside-look-lgs-oled-factory-korea 3m28sek masz jak ta organiczna "dioda" wygląda-jakiś tam proszek i tyle. Edytowane 6 Lipca 2016 przez marsellus_w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miruna 52 Napisano 6 Lipca 2016 (edytowane) OLED to zwykła dioda która posiada katodę i anodę jedyną różnicą w stosunku do konwencjonalnych półprzewodników opartych na krzemie jest własnie użycie półprzewodników organicznych które "przy okazji" przewodzenia prądu emitują światło. Edytowane 6 Lipca 2016 przez miruna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Colibri75 8 Napisano 8 Lipca 2016 Pierwsza skucha. Gubi siec wifi..po wylaczeniu i wlaczeniu musze wejsc w ustawienia i recznie polaczyc mimo ze siec widzi. Nic wielkiego ale wkurza. Mial ktos taki przypadek? Wydaje sie ze po aktualizacji tak zaczelo sie dziac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziku71 11 Napisano 8 Lipca 2016 U mnie po aktualizacji jest ok a też po wifi smigam Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wampirek 24 Napisano 8 Lipca 2016 Pierwsza skucha. Gubi siec wifi..po wylaczeniu i wlaczeniu musze wejsc w ustawienia i recznie polaczyc mimo ze siec widzi. Nic wielkiego ale wkurza. Mial ktos taki przypadek? Wydaje sie ze po aktualizacji tak zaczelo sie dziac. Też to u siebie zauważyłem. Często muszę wejść w ustawienia i wymusić połączenie wifi. Wcześniej nie było problemu i moim zdaniem to wina os tatniej aktualizacji. Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dragoZwrocka 0 Napisano 14 Lipca 2016 Witam, wczoraj przyszedł nasz egzemplarz i po pierwszym uruchomieniu oraz wyświetleniu plansz 5% i 10% byliśmy zawiedzeni. Niestety nie zrobiłem zdjęć, ale były wyraźnie widoczne jasne, pionowe pasy w środkowej części obrazu oraz coś w rodzaju plamy po prawej stronie.Byliśmy już zdecydowani, że go odeślemy, ale po paru godzinach oglądania szare pasy i plama nie były już tak wyraźne jak na początku. Aktualnie wygląda to tak: Zastanawiamy się co robić, odsyłać korzystając z prawa zwrotu do 14 dni i zamówić następny w nadziei, że będzie lepiej, czy jednak dać sobie spokój. Będę wdzięczny za Wasze opinie i rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
geffer 3 Napisano 14 Lipca 2016 Drago miałem ten sam dylemat ale go olałem jak cos jest w końcu gwarancja a trafić na idealna matryce cieżko wiec szkoda zabawy w odsyłanie kurierem branie nowego itp. Ja owego zjawiska nie widzę nigdzie poza planszami wiec nie ma jakiegoś dla mnie problemu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 689 Napisano 14 Lipca 2016 Witam, wczoraj przyszedł nasz egzemplarz i po pierwszym uruchomieniu oraz wyświetleniu plansz 5% i 10% byliśmy zawiedzeni. Niestety nie zrobiłem zdjęć, ale były wyraźnie widoczne jasne, pionowe pasy w środkowej części obrazu oraz coś w rodzaju plamy po prawej stronie.Byliśmy już zdecydowani, że go odeślemy, ale po paru godzinach oglądania szare pasy i plama nie były już tak wyraźne jak na początku. Aktualnie wygląda to tak: Zastanawiamy się co robić, odsyłać korzystając z prawa zwrotu do 14 dni i zamówić następny w nadziei, że będzie lepiej, czy jednak dać sobie spokój. Będę wdzięczny za Wasze opinie i rady. Wow, ale za przeproszeniem sieczka. Te zdjecia wyslalbym szybko do serwisu LG z zapytaniem co to za dziwne zjawisko i czy taka matryca kwalfikuje tv do wymiany. Byc moze Maciej albo Gmeru jak o najbardziej obcykani z roznymi egzemplarzami mogliby dac jakis komentarz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziku71 11 Napisano 16 Lipca 2016 Stranger things nowy serial na netflixie - rewelacyjny na oleda. Sam serial tez jeden z lepszych jakie ogladalem 10/10. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 16 Lipca 2016 (edytowane) Wow, ale za przeproszeniem sieczka. Te zdjecia wyslalbym szybko do serwisu LG z zapytaniem co to za dziwne zjawisko i czy taka matryca kwalfikuje tv do wymiany. Byc moze Maciej albo Gmeru jak o najbardziej obcykani z roznymi egzemplarzami mogliby dac jakis komentarz. Wszystko jest z tym telewizorem w porządku. Chłopaki, fotografujecie skrajnie ciemne plansze na mocno wydłużonej ekspozycji. Nawet na monitorach studyjnych wychodzą kwiatki przy takich zabiegach. Plansza 5% powinna mieć luminancję 0,1cd/m2, czyli ponad 100 razy mniej niż biel, a na zdjęciu wygląda bardzo jasno. P.S. Odpowiedz sobie z resztą sam na pytanie- czy widziałeś kiedyś to zjawisko podczas oglądania filmu? Edytowane 16 Lipca 2016 przez Maciej Koper 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czychu3 3 Napisano 16 Lipca 2016 Geffer, i jak tam, jesteś zadowolony, że wymieniłeś ST60 na tego OLEDa? Jak Ci się podoba obraz? Lepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 689 Napisano 17 Lipca 2016 Wszystko jest z tym telewizorem w porządku. Chłopaki, fotografujecie skrajnie ciemne plansze na mocno wydłużonej ekspozycji. Nawet na monitorach studyjnych wychodzą kwiatki przy takich zabiegach.Plansza 5% powinna mieć luminancję 0,1cd/m2, czyli ponad 100 razy mniej niż biel, a na zdjęciu wygląda bardzo jasno. Ale jest jedna rzecz, której nie rozumiem. Skąd bierze się problem takiej nierównomierności skoro mówimy o samoemisyjnych diodach, czyli (przynajmniej teoretycznie) każdy z diód/pixeli powinna świecić dokładnie identycznie. A na zdjęciach ewidentnie widać, że są obszary jasne i ciemniejsze. Czy to znaczy, że diody oled są tak różne/rozbieżne między sobą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KARTON 14 Napisano 18 Lipca 2016 A ja się zastanawiam czy LCD TOSHINA 47L7453 wstawić do sypialni i wziąć OLED LG 910. Ale czy zmiana będzie na lepsze? Pokój bardzo słoneczny od rana do godziny 14 słońce wali na maxa. Czy ktoś z posiadających ma problemy z wypalaniem itp.? a może lepiej poczekać na plaskie OLEDy. Poradźcie coś. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
geffer 3 Napisano 18 Lipca 2016 Geffer, i jak tam, jesteś zadowolony, że wymieniłeś ST60 na tego OLEDa? Jak Ci się podoba obraz? Lepszy? Czychu, kosmos in plus oczywiście dla 910V Polecam w 100% pomimo przebarwień na 5% planszy ... niektóre tytuły BR odkrywam na nowo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czychu3 3 Napisano 18 Lipca 2016 OK, dzięki, w takim razie łyknę go w październiku. :-) Skoro od października do teraz cena zleciała o ponad 30% to sądzę, że przez najbliższe 3 miesiące jeszcze trochę zleci i będzie bez większych promocji do wyjęcia na luzach za poniżej 6000 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Horacyl 6 Napisano 18 Lipca 2016 (edytowane) Oled FUL HD z produkcji muiał zniknąć z poczatkiem tego roku tak więc z zakupem nie nalezy zwlekać bo może być po ptokach! Ale jest jedna rzecz, której nie rozumiem. Skąd bierze się problem takiej nierównomierności skoro mówimy o samoemisyjnych diodach, czyli (przynajmniej teoretycznie) każdy z diód/pixeli powinna świecić dokładnie identycznie. A na zdjęciach ewidentnie widać, że są obszary jasne i ciemniejsze. Czy to znaczy, że diody oled są tak różne/rozbieżne między sobą? Padające swiatło słoneczne bokiem do TV patrząc pod kątem jak promienie padaja przeszkadza, najlepiej widać przy zgaszonym TV gdzie widać purpurę a przy wlaczonym jak już mówiłem też może przeszkadzać ale pod bardzo dużym kątem A ja się zastanawiam czy LCD TOSHINA 47L7453 wstawić do sypialni i wziąć OLED LG 910. Ale czy zmiana będzie na lepsze? Pokój bardzo słoneczny od rana do godziny 14 słońce wali na maxa. Czy ktoś z posiadających ma problemy z wypalaniem itp.? a może lepiej poczekać na plaskie OLEDy. Poradźcie coś. Pozdrawiam A ja się zastanawiam czy LCD TOSHINA 47L7453 wstawić do sypialni i wziąć OLED LG 910. Ale czy zmiana będzie na lepsze? Pokój bardzo słoneczny od rana do godziny 14 słońce wali na maxa. Czy ktoś z posiadających ma problemy z wypalaniem itp.? a może lepiej poczekać na plaskie OLEDy. Poradźcie coś. Pozdrawiam Padajace promienie słoneczne bokiem i patrząc pod prąd to przeszkadzają ( ekran zajeżdza purpurą najlepiej widać przy wyłączonym TV) natomiast patrząc na ekran od drugiej strony czy na wprost nie przeszkadzają! nie wiem czy dość jasno to nabazgroliłem i czy to o co mi samemu chodziło ale mnie więcej tak jest! po użytkowaniu 910 w nasłonecznionym pokoju po południu da się żyć, z odbiciami to na plazmie było gorzej z każdej strony, powtórze ze najgorzej jest jak światło pada bokiem do TV! patrząc razem z padającymi promieniami jest zero odbic! Edytowane 18 Lipca 2016 przez Horacyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach