Skocz do zawartości
Maciej Koper

TEST: LG EC930 V OLED 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

@wojtazo - a tak konkretnie jakie masz zastrzeżenia do tego co napisałem? Dokładnie to samo napisało kilku kolegów wcześniej, obawy o trwałość były też choćby w cytowanym wątku na amazonie. No chyba, że nie wiesz/nie widzisz/nie chcesz widzieć tego o co chodzi. Przecież zarówno na zdjęciach jak i na filmie wyraźnie widać że matryca (nie osłona/szyba przed) ma wyraźne punktowe wklęśnięcia. Na tym zdjęciu
https://imageshack.com/i/p9ZHXeFMj jest to punkt zaznaczony strzałką.

PS. Polemizujesz ze mną czy @netques?

PS2. Coś kolega @wojtazo zmienia zdanie - i kasuje swoje wpisy :)

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wojtazo możesz wyjaśnić swoją działalność. Bo jeżeli to próba obrażenia to musisz wiedzieć,

że aby tego dokonać to powinieneś kolego być mi przynajmniej równym co do wiedzy i osiągnięć.

Edytowane przez netquest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wojtazo - a tak konkretnie jakie masz zastrzeżenia do tego co napisałem? Dokładnie to samo napisało kilku kolegów wcześniej, obawy o trwałość były też choćby w cytowanym wątku na amazonie. No chyba, że nie wiesz/nie widzisz/nie chcesz widzieć tego o co chodzi. Przecież zarówno na zdjęciach jak i na filmie wyraźnie widać że matryca (nie osłona/szyba przed) ma wyraźne punktowe wklęśnięcia. Na tym zdjęciu

https://imageshack.com/i/p9ZHXeFMj jest to punkt zaznaczony strzałką.

PS. Polemizujesz ze mną czy @netques?

No chodzi o to że to może na zdjęciach wygląda na wklęśnięcia ale to tylko tak wygląda bo się światło tak się odbija i tylko to..

Przed chwilą wyłączyłem tv i go ścierką z kurzu przetarłem i nie ma żadnych wklęśnięć:)

Pisałem o tym swój 1 post w tym temacie ale tak jakby w próżnie trafił, Marcellus także napisał że matryca jest równa. To tylko złudzenie a dowód to taki że nie może być zniekształconej matrycy bez zniekształconego zarazem obrazu.... No zlitujcie się ! I nie chodzi o to że się czegoś wypieram bo przyznałem że u mnie pod światło również jest podobny efekt zniekształconych refleksów:)

Jeśli natomiast ktoś faktycznie ma jakieś wgłębienia (myślę tu o netquest) to niech wymienia- ja przynajmniej tak bym zrobił :) No chyba że te jego wgłębienia są tylko złudzeniem czego mu życzę z całego serca :)

Chyba ten AMiRR to była jakaś pomyłka z jego strony...

Tak coś miałem w pamięci telefonu i się skopiowało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecyduj się - to złudzenie czy "światło się tak odbija".

Światło tak się odbija na zdeformowanej "właściwej" matrycy która znajduje się pod ochronną warstwą "wierzchnią". Dokładnie taka samą budowę mają wszystkie inne płaskie (lub zakrzywione) ekrany. Jeśli jest widoczne zniekształcenie odbicia to jednoznacznie wskazuje na odkształcenie płaszczyzny odbijającej.

Oczywiście jest sprawą do wyjaśnienia przyczyna tych wgłębień. Na amazonie sugerowali, że to od nacisku krawędzi kształtownika z pianki ale wymaga to sprawdzenia czy rzeczywiście miejsca deformacji pokrywają się z odpowiednimi punktami kształtownika. Oczywiście przyczyna może być inna, wymaga wyjaśnienia podobnie jak skala zjawiska, natomiast samo zjawisko wydaje się bezdyskusyjne.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to temat jest dla mnie ewidentny. Wydaje mi się że człowiek ma podstawowa potrzebę bronienia swoich wyborów i dlatego niektórym tak ciężko przychodzi dostrzeżenie rzeczy dla których inne są oczywiste. Przede wszystkim miałem możliwość porównania dwoch nowych z kartonu i wystawowej i każda miała inna charakterystykę tych wglebień. W niektórych były ich tylko 2 a w innych nawet 6. Wiadomo że trzebaby zastosować pomiar laserowy aby stwierdzić jakie są różnice, ale jak najbardziej one są i spokojnie można je policzyć nawet na zaprezentowany filmie. Moim zdaniem najlepszy dowodem będzie porównanie z eg910.

Sent from my A0001 using Tapatalk

Edytowane przez Sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tych "wgnieceń" jest kilka równomiernie u dołu i góry ekranu co widać zresztą na filmie.

Jutro oblukam 930tke w sklepie i zobaczę jak to wygląda na innym egzemplarzu.

W razie "w" będę dążył do wymiany tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Publikuj na AVSforum.

To jest sensacja na skalę światową,

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a nie szukacie trochę dziury w całym? Ekran jest wygięty, więc to oczywiste, że będzie nierównomiernie odbijać światło. Zakładam, że przy normalnym użytkowaniu coś takiego jest całkowicie niewidoczne. Ale fakt, wygląda to trochę dziwnie i też stawiałbym na jakieś mikrouszkodzenie transportowe, ewentualnie mechaniczne, już po zamontowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki sens ma gapienie się w wyłączony telewizor i sprawdzanie czy matryca równo odbija światło? Zejdźcie z chmurki, włączcie tego OLEDa i cieszcie się najlepszym póki co obrazem na rynku... :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak,tymbardziej,że na prawdę trzeba się nagimnastykować,poszukać kąta żeby efekt był widoczny. :D

Ale jak ktoś szuka lustra za 8k to duuuupa! :P

Edytowane przez marsellus_w
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki sens ma gapienie się w wyłączony telewizor i sprawdzanie czy matryca równo odbija światło? Zejdźcie z chmurki, włączcie tego OLEDa i cieszcie się najlepszym póki co obrazem na rynku... :)

Dzięki, już zwątpiłem czy pojawi się tu jakiś niezależny głos rozsądku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież wszyscy podkreślają, że to nie problem. Pojawia się wątpliwość, jak to może wpłynąć na żywotność matrycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz w wiadrze też można gościom podać posiłek wszak chodzi tylko oto aby się najeść. W tym konkretnym przypadku winni dodać dodatkowe oznaczenie takowej matryc np. falista.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem dzisiaj 930 w MM. Miała dwa wyraźne symetrycznie rozmieszczone punkty wyraźnie inaczej odbijające światło (jak od powierzchni wklęsłej). Czy to efekt odciśnięcia kształtki transportowej? Być może. Inna możliwość to mocowanie "boxa" z elektroniką (lokalizacja tych punktów pokrywa się mniej więcej z górnymi narożnikami tego boxa). W każdym razie efekt jest widoczny, zauważalny i co więcej nie było podobnego na żadnym inny curvedzie (a było ich chyba z 10) włącznie z EG970 na którym odbicia były praktyczne idealne.

Inna sprawa (i pytanie do posiadaczy jednocześnie), że zastanawia mnie upór producentów w stosowaniu "lustrzanych" szyb (osłon) przednich. Ilość odbić przy normalnym świeceniu TV w warunkach MM jest koszmarna. Dużo lepiej wyglądają i sprawdzają się lekko satynowe powierzchnie - takie jak np. w LCDkach 805C Sony czy H6400 Samsunga.

Jak to wygląda w realnych warunkach w miarę jasno oświetlonego salonu z dużą ilością okien?

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widziałeś na filmie mam duże okno + drzwi balkonowe po lewej od TV.

W dzień nie ma widocznych odbić,do się normalnie oglądać.

Większe odbicia były na mojej starej plaźmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem raport z kalibracji testowanego OLED-a i jak zauważyłem praktycznie wszystkie parametry po kalibracji mają nieco większy "rozrzut" niż mam w raporcie z kalibracji mojej plazmy vt60 (balans bieli, błędy oddania szarości, temperatura barwowa, błędy oddania barw, gamma).

Czy rozumieć to tak, że różnice są i tak niewielkie i nieistotne dla oka czy jednak mają jakieś znaczenie - a jeśli tak to czy powodem są gorsze możliwości jakie daje kalibratorowi LG niż Panasonic czy taka jest po prostu specyfika matryc OLED vs PDP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W plaźmie kolor jest emitowany przez luminofor a w OLED przez substancję organiczną i chyba nie można tego tak dosłownie porównywać.

Edytowane przez miruna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W plaźmie kolor jest emitowany przez luminofor a w OLED przez substancję organiczną i chyba nie można tego tak dosłownie porównywać.

Chyba niestety nie do końca tak jest bo z tego co wiadomo o OLED'ach od LG to wszystkie diody OLED w ich matrycach są białe a na nie są nałożone filtry barwne, więc w teorii dokładność powinna być bardzo duża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem gdzieś na forum że OLED LG jest trochę oszukany i jest to biała dioda z filterkiem koloru a nie osławiony WOLED co nie zmienia faktu że materiały wykorzystane do emisji światła są zgoła inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem dzisiaj 930 w MM. (....) W każdym razie efekt jest widoczny, zauważalny i co więcej nie było podobnego na żadnym inny curvedzie (a było ich chyba z 10) włącznie z EG970 na którym odbicia były praktyczne idealne.

No to chyba słabo się starałeś i osoby, które widzą w tym problem powinny poczekać na inną technologię bo oledy tak po prostu mają bo bardzo łatwo było mi w stop klatce uchwycić taki oto przykład na flagowcu lg eg 9600 : https://imageshack.com/i/p9EAyKMip

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę żeby to był problem OLEDow jako całości. Ot po prostu niedoróbka/wada w konkretnych modelach. A 970 oglądałem b. starannie :) Poza tym w 930 to są ewidentne odbicia od wklęsłości tu pokazujesz raczej pofałdowania.

Komuś przeszkadza komuś nie. Pod warunkiem ze nie zaskutkuje negatywnie na trwałość. A na dodatek to bezsensowne scurvowanie ;)

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak to bezsensowne scurvowanie przecież dzięki temu masz dostrzec tą wciągającą głębię obrazu 2D :) I co nic nie widzisz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi