Skocz do zawartości
mjasinsk

Onkyo wprowadza amplitunery AV 4K na rok 2014 z HDMI 2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Onkyo zaprezentowało dwa nowe amplitunery kina domowego na rok 2104, obsługujące wideo 4K/60 Hz oraz streaming audio wysokiej rozdzielczości. Nowe urządzenia AV to 5.2-kanałowy TX-NR535 oraz 7.2-kanałowy TX-NR636, następcy modeli TX-NR525 i TX-NR626.

ll9l.jpg

Oba uważane są za pierwsze na świecie odbiorniki AV, wspierające HDMI 2.0 wraz z wideo 4K/60Hz. TX-NR636 idzie jeszcze dalej i jest pierwszym urządzeniem zapewniającym wsparcie dla HDCP 2.2.

HDCP 2.2 stanie się standardem przyszłych, studyjnych wydań 4K, materiału 4K dostarczanego poprzez streaming z serwisów internetowych, programów naziemnych jak i satelitarnych. Amplitunery AV bez obsługi HDCP 2.2 nie będą w stanie poprawnie odtworzyć treści, przekształcając ją do standardowej rozdzielczości.

xi38.jpg

Nowe urządzania Onkyo zapewniają również obsługę dźwięku wysokiej rozdzielczości. Obsługiwana jest większość głównych typów plików jak DSD, 192 Khz/24-bit FLAC i WAV, oraz ALAC do 96 KHz/24-bit.

Użytkownicy mogą powiązać urządzenie poprzez zdalną aplikację Onkyo dla iOS i Android, co pozwoli na zlokalizowanie oraz streaming audio wysokiej rozdzielczości, zapisanego na pamięci masowej, podłączonej do sieci (NAS) poprzez DLNA. Znajdziemy również wbudowany Bluetooth, do streamingu z urządzeń mobilnych.

Możliwy jest również streaming z internetowych serwisów muzycznych, jak Spotify, Deezer, AUPEO! czy Tuneln Radio. Spotify Connect ma być dostępne jeszcze w tym roku, za sprawą aktualizacji firmware.

W urządzeniach wykorzystano duży, dostosowany transformator, bardzo duże kondensatory i wzmacniacze o niskich zniekształceniach , a model TX-NR636 korzysta z technologii Three-Stage Inverted Darlington Circuitry na kanałach przednich oraz centralnym.

fbf5.jpg

Według Onkyo, odbiorniki dostarczać będą jasny i pełny dźwięk, z odkrywczymi średnimi tonami, oraz szybkim, dynamicznym basem.

Własny system kalibracji Onkyo - AccuEQ znalazł się na pokładzie, aby zoptymalizować jakość dźwięku przestrzennego w oparciu o głośniki i pomieszczenie użytkownika. Dzięki technologii skalowania, Qdeo możliwa jest konwersja wideo o niskiej rozdzielczości do 1080p/4K.

Model TX-NR535 ma sześć wejść 4K/60Hz HDMI 2.0 oraz jedno wyjście, przez które można przekazać treść 4K/60Hz do kompatybilnego wyświetlacza. Znajdziemy także wejście USB, obsługujące formaty audio wysokiej jakości zapisane na dyskach pamięci.

uh8x.jpg

Model TX-NR636 posada tak samo sześć tylnych wejść 4K HDMI 2.0, ale poza tym posiada z przodu wejście HDMI z obsługą MHL i dwa tylne wyjścia HDMI (idealne dla projektora + TV). Posiada przedwzmacniacz gramofonowy MM dla dedykowanych urządzeń multi-room audio Powered Zone 2.

s2e9.jpg

TX-NR535 dostępny będzie w kolorze czarnym i srebrnym, w cenie rzędu 400 funtów, a pojawić ma się na początku kwietnia. Model TX-NR636 ma być dostępnych w tych samych kolorach, jednak pod koniec kwietnia w cenie 500 funtów.

http://www.whathifi.com/news/onkyo-launches-two-4k-av-receivers-for-2014

Kliknij tutaj aby zobaczyć całą treść artykułu

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście warto było wytrzymać chwilę... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FOTKI ale jakoś dziwnie wkleiło. Gmeru HELP

TX-NR636__S__angled_right_R640x320.png

TX-NR636__B__Rear_R640x320.png

Edytowane przez mjasinsk
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy to gra czy ma tylko napakowane cyfrowe bajery?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki ok jak się na nie kliknie :)

No póki co to niskie modele więc czekamy na wypasy. Oj dobrze bo mnie już korciło... dobrze było przeczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDMI 2.0 ehe, fajnie, ale czy jest 600MHz kanał TMDS? Bo jak nie ma to jest to niepełnowartościowe 2.0, ktorym nie mozna przesłać np. 2160p60 w RGB. W takim przypadku w grę wchodzi jedynie YCbCr 4:2:0, które ma niską rozdzielczość barw. Nie ma to znaczenia dla filmów, bo te właśnie tak są zapisywane na krążkach, ale z filmami 4K może być już inaczej. Poza tym ucierpi mocno zastosowanie wyświetlacza jako monitor do PC. Przy próbkowaniu 4:2:0 rozmazują się małe kolorowe detale.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry pomysł z dwoma wyjściami HDMI (z tyłu)

Chyba czas na zmiany:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło, że pomysł ten wchodzi do tak niskich modeli.

W sumie Maciek ma racje: coś czuje, że dopiero final final spec dostaniemy w modelach na 2015 rok o_o bo pewnie wtedy będą w końcu filmy 4K...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ważniejszy jest ten fragment o hdcp 2.2 o ile to nie jest tylko marketingowy bełkot. No ja też w ostatniej chwili wstrzymałem się z 828. Jednak nie chciałem mieć oddzielnych kabli do zródła obrazu i ampli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwne wrażenie że w nowych Amplitunerach Kina Domowego najważniejsze są bajery, a dźwięk jest na samym końcu. Smutne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda niestety.

Dlatego ja ciągle posiadam poczciwą 905-kę która dźwiękowo rozjedzie większość swoich młodszych kompanów :).

Nie ma 3D, nie ma 4K, nie ma innych bajerów ale ... GRA !!!

A miałem kiedyś model 939 ... sprawdźcie z ciekawości co to było ... . To była maszyna. Top of the top around the world.

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fi.ebayimg.com%2F00%2Fs%2FMzIwWDU3NQ%3D%3D%2Fz%2FGvwAAOxyVaBSryp8%2F%24_20.JPG&imgrefurl=http%3A%2F%2Fkleinanzeigen.ebay.de%2Fanzeigen%2Fs-anzeige%2Fonkyo-integra-939%2C-6870%2C-2870%2C-201%2C-high-end-anlage%2F166354775-172-1423&h=320&w=575&tbnid=TElFPsZRLljgfM%3A&zoom=1&docid=vt7JOB-r8oCbzM&ei=C2osU4KNHKzQ4QTX6oAY&tbm=isch&ved=0CIwBEIQcMBI&iact=rc&dur=1777&page=1&start=0&ndsp=32

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno się nie zgodzić ale alternatywy w żadnej firmie nie ma mówiąc o rozsądnych poziomach cenowych......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda niestety.

Dlatego ja ciągle posiadam poczciwą 905-kę która dźwiękowo rozjedzie większość swoich młodszych kompanów :).

Nie ma 3D, nie ma 4K, nie ma innych bajerów ale ... GRA !!!

A miałem kiedyś model 913 ... sprawdźcie z ciekawości co to było ... . To była maszyna. Top of the top around the world.

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fi.ebayimg.com%2F00%2Fs%2FMzIwWDU3NQ%3D%3D%2Fz%2FGvwAAOxyVaBSryp8%2F%24_20.JPG&imgrefurl=http%3A%2F%2Fkleinanzeigen.ebay.de%2Fanzeigen%2Fs-anzeige%2Fonkyo-integra-939%2C-6870%2C-2870%2C-201%2C-high-end-anlage%2F166354775-172-1423&h=320&w=575&tbnid=TElFPsZRLljgfM%3A&zoom=1&docid=vt7JOB-r8oCbzM&ei=C2osU4KNHKzQ4QTX6oAY&tbm=isch&ved=0CIwBEIQcMBI&iact=rc&dur=1777&page=1&start=0&ndsp=32

Pozdro

Całkowicie się z tobą zgadzam. A co do zdjęcia z klasycznym Onkyo to pamiętam ten sprzęt ze sklepu. Do tego sprzętu podłączony był odtwarzacz DVD z filmem "Gwiezdne Wojny Epizod 1 Mroczne Widmo". I jak usłyszałem ten DOLBY Digital z tego klasycznego Onkyo, to wtedy dostałem fioła na punkcie dźwięku DOLBY Digital. Muszę przyznać że zaczynam tęsknić za czasami w których nie było Blu-Ray, bo było prościej i łatwiej.

trudno się nie zgodzić ale alternatywy w żadnej firmie nie ma mówiąc o rozsądnych poziomach cenowych......

Masz rację i mam wrażenie że dziś lepiej kupić starszy Amplituner Kina Domowego lub Wzmacniacz Kina Domowego który GRA ! Na przykład dziś można kupić używany Wzmacniacz YAMAHA DSP-AX1 za 2000 złotych, jak dla mnie szok !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy to gra czy ma tylko napakowane cyfrowe bajery?

Pozdro

Jakie "gra" ?

Grać mogą tylko dedykowane komponenty - tutaj tego nie znajdziesz .... ale za stary lis jesteś aby o tym nie wiedzieć. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi