Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, youtube działa bez problemów, praktycznie codziennie odtwarzam bajki dzieciakom.

No to mam problem, czy ktoś mi poradzi jak to naprawić? Reinstalacja aplikacji nie pomogła inne aplikacje na TV działają. Z łączem (100Mb DIALOGO-NETIA po światłowodzie) raczej też wszystko ok, działa YT na PC, komórkach i tablecie. Może powinienem zrestartować TV do ustawień fabrycznych, jeszcze tego nie robiłem, bo szkoda mi ustawień kalibracyjnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały problem z TV. Zakupiłem BR panasonic360 BDT i pusciłem film MKV który ma 24 klatki/sek. Ustawiłem w opcjach "wyjscie HDMI" na 24p (BluRay powinienm wtedy podawać 24 klatki/sek na telewizor). Normalnie TV powinien sam przełączyć się z opcji IFC na 24p smooth. Ale tego nie robi. Czy ktoś może sprawdzić u siebie czy ten problem występuje?. Dodam że na komputerze po ustawieniu odświeżania na 24Hz telewizor sam się przełącza w tryb 24p smooth. Dla wyjasnienia zapodalem 2 obrazki. Bardzo prosze aby ktos to sprawdził bo nie wiem czy telewizor jest walnięty i trzeba go dac na gwarancje czy ja coś żle robie. Dodam, ze bardzo zależy mi na tym aby telewizor przełączył sie w tryb 24p bo tylko wtedy jest płynny obraz.

BRjpg_eqeshph.jpg

kompjpg_eqeshpx.jpg

Edytowane przez mariogsxf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze co jest na wyjściu gdy odtwarzasz płytę BR?

Po drugie czy plik MKV który próbujesz odtwarzać jest z materiałem nagranym w 24klatkach?

Edytowane przez Jasiek_31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BD playery chyba jak odtwarzają MKV to dla rip 24p przechodzą w tryb 60hz.

"taka kara" za oglądanie kopii.

ten sam plik odtwarzany z playera typu mede8er jest wyprowadzany faktycznie w 24p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze co jest na wyjściu gdy odtwarzasz płytę BR?

Po drugie czy plik MKV który próbujesz odtwarzać jest z materiałem nagranym w 24klatkach?

Ustawiłem w opcjach "wyjscie HDMI" na 24p (BluRay powinienm wtedy podawać 24 klatki/sek na telewizor

Zakupiłem BR panasonic360 BDT i pusciłem film MKV który ma 24 klatki/sek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że kolega nie ma zamiaru dodać niczego od siebie więc uważam że nie ma powodu do rozwiązywania jego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że kolega nie ma zamiaru dodać niczego od siebie więc uważam że nie ma powodu do rozwiązywania jego problemu.

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Zadałeś dwa bezsensowne pytania. Od razu napisałem tam, że film był w 24 klatkach i że wymusiłem w opcjach aby BR "reagował" czy materiał jest w 24fps. Czytałeś w ogóle mój pierwszy post?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Zadałeś dwa bezsensowne pytania. Od razu napisałem tam, że film był w 24 klatkach i że wymusiłem w opcjach aby BR "reagował" czy materiał jest w 24fps. Czytałeś w ogóle mój pierwszy post?

Kolega napisał chyba jasno co powinieneś zrobić. Sprawdź czy na oryginalnym BD 24p sygnał zostaje wypuszczony jako 24Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega napisał chyba jasno co powinieneś zrobić. Sprawdź czy na oryginalnym BD 24p sygnał zostaje wypuszczony jako 24Hz.

User klaus71 ma chyba racje. Jak odtwarzam z płyty to sygnał idzie jako 24p i TV to wykrywa. Wychodzi na to, że przy odtwarzaniu MKV urządzenie nie potrafi tego zrobić. Czyli sprawa się wyjaśniła. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Ps. Po puszczeniu filmu z BD, pierwszy raz od zakupu, widzę dopiero moc tego telewizora jeśli chodzi o obraz!

Mam inne pytanie.

Film z BD w 24p jest przez telewizor odtwarzany bardzo płynie (24p smooth-pośr) natomiast jak puszczam przez komputer film MKV, z wymuszonym 24Hz, to występuje sekundowy spadek płynności. Polega to na tym, że obraz jest idealnie płynny po czym, zwykle co 15-20 sek, następuje klatkowanie obrazu trwające przez około 0,5-1 sek. Jaka jest tego przyczyna? Dzieje się to niezależnie od filmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Film z BD w 24p jest przez telewizor odtwarzany bardzo płynie (24p smooth-pośr) natomiast jak puszczam przez komputer film MKV, z wymuszonym 24Hz, to występuje sekundowy spadek płynności. Polega to na tym, że obraz jest idealnie płynny po czym, zwykle co 15-20 sek, następuje klatkowanie obrazu trwające przez około 0,5-1 sek. Jaka jest tego przyczyna? Dzieje się to niezależnie od filmu.

A program, którym odtwarzasz nie upuszcza czasem klatek? sprawdź w statystykach. Druga sprawa to, że film mkv to najprawdopodobniej 23.97p, a nie dokładnie 24p. Ustaw 23Hz na karcie graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A program, którym odtwarzasz nie upuszcza czasem klatek? sprawdź w statystykach. Druga sprawa to, że film mkv to najprawdopodobniej 23.97p, a nie dokładnie 24p. Ustaw 23Hz na karcie graficznej.

Testowałem już chyba wszystkie odtwarzacze na komputerze i dzieje się to za każdym razem. Zmieniałem nawet komputer i to samo. Sposób z 23Hz też sprawdzałem i co ciekawe zawsze jest tak że to klatkowanie jest rzadsze, średnio co 20-40 sek ale jest. Dochodzi do tego, że zamiast skupić się na filmie to skupiam się kiedy nastąpi szarpnięcie obrazu. Skoro na filmie puszczonym na kompie występuje to zjawisko to dlaczego film z bluraya odtworzył się płynie. Przecież tez ma 23,970FPS (mylę się?).

Dodam jeszcze, że to szarpnięcie płynności jest naprawdę widoczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dlatego, że 23Hz to nie 23.96, z tego co czytałem to jest problem z idealnie dobranym odświeżaniem i zawsze będzie jakiś drop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem już chyba wszystkie odtwarzacze na komputerze i dzieje się to za każdym razem. Zmieniałem nawet komputer i to samo. Sposób z 23Hz też sprawdzałem i co ciekawe zawsze jest tak że to klatkowanie jest rzadsze, średnio co 20-40 sek ale jest. Dochodzi do tego, że zamiast skupić się na filmie to skupiam się kiedy nastąpi szarpnięcie obrazu. Skoro na filmie puszczonym na kompie występuje to zjawisko to dlaczego film z bluraya odtworzył się płynie. Przecież tez ma 23,970FPS (mylę się?).

Dodam jeszcze, że to szarpnięcie płynności jest naprawdę widoczne.

Spróbuj zatem użyć filtra ReClock przy odtwarzaniu. Najlepszy sposób to odinstalować wszystkie kodeki i zainstalować jedną paczkę - Kawaii Codec Pack. Masz w niej ReClock'a, który będzie synchronizował timecode z odświeżaniem ekranu. Gdy ustawisz 24Hz na karcie graficznej to filtr przyśpieszy odtwarzanie tak by nie było dropów.

to dlatego, że 23Hz to nie 23.96, z tego co czytałem to jest problem z idealnie dobranym odświeżaniem i zawsze będzie jakiś drop.

Ustawienie 23Hz to właśnie 23.97Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zatem użyć filtra ReClock przy odtwarzaniu.

Przetestuje.

Pytanie podstawowe: jaki procesor i grafika siedzi w tym komputerze.

i5-2500 + GTX670 ale to nie ma znaczenia bo na laptopie mam to samo.

Dzięki za porady, będę wszystko sprawdzał.

BTW; jestem zawiedzony trochę jakością BluRay. Myślałem, że będzie większa różnca w obrazie a tu sie okazje, że taki Xmen wygląda lepiej na pliku MKV (30Gb) niż puszczony z BR z oryginalnej płyty. Ale może to byl jednostkowy przypadek.

LUDZIE DZIAŁA!.

Byla to najgorsza rzecz w tym telewizorze już myślałem, że coś się zepsuło a tu sie okazuje, ze jakis mały programik może tak człowieka uszczęśliwić.

Edytowane przez mariogsxf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX 6XX przy ustawieniu 23Hz odtwarza filmy 23.976fps zwykle w ~23.972Hz (zależy od modelu) co oznacza powtarzaną klatkę co ~250 sekund (1 / (23.976 - 23.972). W grafikach nvidii można to sobie ustawić niemal idealnie przy pomocy zakładki custom resolution, ale jest z tym troszkę zabawy.

Ty natomiast piszesz o klatkowaniu co 15-20 sekund więc najwyraźniej nie jest tutaj przyczyną niezbyt precyzyjna częstotliwość odświeżania do fps filmu, aczkolwiek nie zaszkodzi wypróbować ReClocka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie:

Mam na ekranie "strefę" w której zauważalnie widać wyższą temperaturę barw, strefę bardziej "czerwoną" (srodek ekranu, dolna krawedz, tak do polowy wysokości panelu) - czy to może być jakąś wada panelu, czy raczej wyjątkowo duży powidok (przy czym nie wiem z czego miałby wynikać w tym konkretnym miejscu i rozmiarze)? Ekran po kalibracji u kolegi Macieja, ale to chyba nie ma znaczenia w tym wypadku.

Jeżeli to wada, to czy nada sie jako podstawa do reklamacji (której wolalbym uniknąć raz ze wzgledu na problem logistyczny, a dwa ze wzgledu na utrate ustawień po kalibracji - bo pewnie na wymianie panelu by się skończyło), czy muszę sie nauczyć z tym żyć, jak z linebleedingiem ;)

Z gory dzięki za informację, czy ktoś z Was napotkał podobny problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbijając temat ktory powyżej poruszylem, mam pytanie czy to po prostu może jest zużycie panelu wynikające z tego, ze generalnie najwięcej sie dzieje zwykle w filmach w środkowej strefie kadru, więc i zużycie panelu moglo tam wystąpić mocniej - czy za bardzo kombinuje? :) bede wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To normalne moim zdaniem. Widoczne tylko przy analizie białej planszy. Przy normalnym użytkowaniu kompletnie niewidzialne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź - niestety nie od dziś moim przekleństwem jest dostrzeganie wad pozornie nidostrzegalnych - musze sie nauczyć z tym życ, jak rozumiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Mam taki problem, w ustawieniach TV mam włączone ładowanie USB w trybie standby. Po wyłączeniu TV opcja ta wyłącza się. Jak ustawić to na stałe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do dowolnego. Widocznie laptop nie przełącza obrazu z automatu, więc musisz to zrobić ręcznie.

Najczęściej przez kombinację klawiszy FN+F8, ale to zależy od modelu lapka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi