Skocz do zawartości
Mario

MEGA-TEST: Panasonic TX-P55VT60 TX-P50VT60 model 2013

Rekomendowane odpowiedzi

To jest  obraz z najtanszej plazmy Panasonic za  1000 zl.

digitalus_neqhwhq.JPG

To jest  obraz    plazmy Panasonic   st50

DSCF6455.JPG

To jest jakosc obrazu  z telewizora OLED Panasonic.Nikomu sie  obraz nie podoba bo   w kazdym telewizorze wybieram tryb  normalny zamiast prawdziwe kino.

DSCF7575.jpg

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grundigNie wiem po co wklejasz zdjęcia, z których dokładnie nic nie wynika ☺️. Równie dobrze mogę wrzucić fotki z mojego malutkiego Szajsunga w sypialni z identycznym na fotkach obrazem.

41 minut temu, waran3 napisał:

Już od jakiegoś czasu "poluję" na któryś z telewizorów ostatniej serii plazm Panasonica.

Znalazłem gościa który sprzedawał taki za 2K...a kupił nowego oleda LG.

Zacząłem z nim korespondować dopytując o szczegóły.

Gość w pewnym momencie napisał, że z ceny nie zejdzie ale jak chcę to chętnie mi odsprzeda tego OLEDa. 🙂

W efekcie wycofał się w ogóle ze sprzedaży 🙂

Bo oled kiepsko odtwarza słaby sygnał, np kanały SD z kablówki. I prawda jest taka, ze praktycznie nigdzie się tego nie dowiesz.

48 minut temu, grundig napisał:

Dla mnie najwazniejsze sa wrazenia  wizulane.W  przypadku programow  i filmow  hd plazma generuje  lepsza jakosc obrazu .W plazmie dostrzegam wiecej szczegolow, obraz jest bardziej plastyczny.

Bardzo tak ogólnie piszesz, wręcz subiektywnie. Lepiej coś konkretnego. 
Kontrast, jasność max, poziom czerni, płynność obrazu, pokrycie palety barw, rozdzielczosc. Możemy porównać?

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie  dotyczylo telewizora  Panasonic to wkleilem zdjecia obrazu .Wracajac do o cos konkretnego czyli dlaczego oceniam wyzej PDP od OLED

HD  - w  ciemnych scenach  detale sa bardziej widoczne, chmury lepiej widoczne,wiecej szczegolow,  wieksza  glebia obrazu. pierwszy i drugi plan bardziej  ostry i wyrazny.Wygrywa PDP czyli PLAZMA

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, grundig napisał:

To jest  obraz z najtanszej plazmy Panasonic za  1000 zl.

digitalus_neqhwhq.JPG

To jest  obraz    plazmy Panasonic   st50

DSCF6455.JPG

To jest jakosc obrazu  z telewizora OLED Panasonic.Nikomu sie  obraz nie podoba bo   w kazdym telewizorze wybieram tryb  normalny zamiast prawdziwe kino.

DSCF7575.jpg

I co niby ma wynikać z tych trzech obrazków ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynika z  tego ze  Panasonic  produkuje bardzo  dobre  i trwale telewizory.Jakosc obrazu  z  nawet z najtanszego telewizora  plazmowego  jest    wzorowa.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, z tych obrazków to nie wynika.

Noooo ... do tego wzoru to bardzo daleko.

Nie wspominając, że to tylko fullHD i SDR.

Poza tym plazmy podlegają procesom wypalania, zresztą podobnie jak telewizory OLED czy LCD (LED).

Mam wciąż jakąś plazmę Panasonica z serii S i obraz jest bardzo daleki od ideału. Bo to tylko seria S.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, grundig napisał:

Wynika z  tego ze  Panasonic  produkuje bardzo  dobre  i trwale telewizory.Jakosc obrazu  z  nawet z najtanszego telewizora  plazmowego  jest    wzorowa.

Ale nie można/nie da rady wyciągnąć takich wniosków na podstawie tych zdjęć.  Choć zgodne z faktami jest twierdzenie, ze Panasonic robi trwałe i ogólnie bardzo dobre tv (ale nie plazmy).

Natomiast twierdzenie, cytuję:  „jakość obraz z nawet najtańszego tv plazmowego jest wzorowa” jest zupełnie niezgodne z faktami i jest błędne.

23 godziny temu, grundig napisał:

HD  - w  ciemnych scenach  detale sa bardziej widoczne, chmury lepiej widoczne,wiecej szczegolow,  wieksza  glebia obrazu. pierwszy i drugi plan bardziej  ostry i wyrazny.Wygrywa PDP czyli PLAZMA

No cóż, są bardziej widoczne bo plazma ma czerń, która jednak trochę swieci, a oled generalnie pewne odcienie szarości potrafi zlewać - często wymagana jest korekta ustawień lub profesjonalna kalibracja aby to doprowadzić do porządku. Poza tym reszta to już typowo subiektywne, żeby nie napisać nieprawdziwe, stwierdzenia nie mające żadnego poparcia w faktach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem wczoraj ten telewizor...przebieg 9999 godzin...nie wiem czy to przypadkiem nie świadczy o tym, że licznik się skończył. :-)

Ogólnie jednak wszystko wygląd przyzwoicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

b519bb74d07b5ae41ecb95ab655bd338.jpg&key

Id modelu  4 , Zdjecie trzeba powiekszyc, godziny   dzialania , ilosc wlaczen.

9999   dobrze spawdziles? Moja pierwsza plazma   Panasonic  kupiona   w 2012  roku , w 2017 miala juz przepracowane ponad 15 tysiecy godzin.Dziala do dzis

W nowym telewizorze OLED Panasonic jest podobnie. ID modelu   4ilosc  przepracowanych godzin O   , 6 wlaczen telewizora.

DSC_0284.jpg

Inny przyklad, 7073  godziny przepracowane,8731 wlaczen telewizora.

20d797691ce3a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że dobrze sprawdziłem ale teraz to już nie jestem pewny.

Było chyba coś w tym stylu A9999-0000.

Poprosiłem właściciela o zrobienie zdjęcia, może przyśle to tutaj wrzucę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno warto kupic plazme  PanasonicTX-P50VT60E  za 1000 zl.To bardzo atrakcyjna cena.

Ilosc przepracowanych  godzin nie  jest  bardzo wazna.Najwazniejsza     jest jakosc obrazu  z plazmy .Panansonic  produkowal  bardzo badzo  dobre panele plazmowe.Przykladowo ,  zrzut  ekranu   ktory zrobilem z filmu.Model  zt65  , w vt60  bedzie podobnie.NA tym zdjeciu mozna zauwazyc ze tablice  rejestracyjne   samochodow w czasie  ruchu w plazmie Panasonic   sa lepiej widoczne niz w OLED.

96b588250e91b.png

caly film     nizej

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo ... prosze pana ... od 2016 jesteśmy w epoce 4K z szeroką paletą barw i HDR !!! Z konsumenckim łączem o przepustowości 48Gbps.

Ja kocham muzeum ale w ... audio bo w części analogowej audio od kilkudziesięciu lat nie ma żadnego postępu, ba ... wraca się teraz do starych materiałów i rozwiązań.

Natomiast w digital audio oraz w digital video postęp jest niesamowity ... co widać i czuć.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, grundig napisał:

Na pewno warto kupic plazme  PanasonicTX-P50VT60E  za 1000 zl.To bardzo atrakcyjna cena.

Ilosc przepracowanych  godzin nie  jest  bardzo wazna.Najwazniejsza     jest jakosc obrazu  z plazmy .Panansonic  produkowal  bardzo badzo  dobre panele plazmowe.Przykladowo ,  zrzut  ekranu   ktory zrobilem z filmu.Model  zt65  , w vt60  bedzie podobnie.NA tym zdjeciu mozna zauwazyc ze tablice  rejestracyjne   samochodow w czasie  ruchu w plazmie Panasonic   sa lepiej widoczne niz w OLED.

Czy Ty handlujesz używanymi plazmami i stad takie banialuki piszesz?

To co napisałeś wyżej to czysta manipulacja („napewno warto kupić za 1000 zł”) /  lub podajesz nieprawdziwe wręcz informacje „ilość przepracowanych godzin nie jest bardzo ważna” , podczas gdy realnie jest to najważniejsza informacja!  Poza tym jakość ruchu (prywatnie jest to mój konik) jest zdecydowanie/ jednoznacznie lepsza na oledzie niż na dowolnym Panasonicu PDP bo te telewizory, do ostatniej rewizji serii 60 (od ST po ZT) włącznie, miały problem z ruchem (bug 50Hz). Proszę nie wprowadzaj kolegi co chce kupić plazmę w błąd.

PS. Poza tym plazma za dnia ma szarą czerń, co jest strasznie irytujące. 

I tu mowa o ostatniej, najlepszej serii 60, bo wcześniejsze maja przeciętna czerń także po ciemku.

A i sama seria 60 ma do oleda daleko po ciemku.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, waran3 napisał:

Nie ma jak to dwie skrajne opinie 🙂

No weź na spokojnie się zastanów - co byś sobie pomyślał jakbyś kupował używane auto, a sprzedający by Ci wmawiał, ze przebieg auta to mało istotny parametr … 🙃😊 

PS. Osobiscie przetestowałem Panasonica ST60, GT60, VT60 i ZT60, wiec to wyżej to moje doświadczenia i tak jak uważam, ze w tamtym czasie były naprawdę bardzo dobre tv (choć nie bez wad), dziś są to raptem przeciętne tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego próbuję ustalić przebieg tego telewizora ( choć samochód to jednak nieco inna para kaloszy)  :-) i obawiam się że to C9999  to może być 3x 10000godzin( A,B,C) :-) czyli jakieś 8 godzin dziennie.

Edytowane przez waran3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz  racje,  jesli  sa skrajne  opinie  to  na pewno  trudno sie zdecydowac. Za  1000 zl   przeciez nie mozna  kupic nowego telewizora.Masz plazme  Pioneera i wiesz czego mozesz sie spodziewac.Panasonic     to numer  2 .Najlepsze plazmy produkowal Pioneer.Wracajac do vt60 to aby sprawdzic    ilosc  przepracowanych godzin musialbys wejsc do trybu serwisowego.Wtedy  mozna dowiedziec sie   ile  godzin przepracowal telewizor.Do menu serwisowego wchodzisz na wlasna odpowiedzialnosc.Dowiesz sie tylko ile godzin przepracowal telewizor.Uwazam  ze nie warto,  chyba ze  jestes bardzo ciekawy.Moja pierwsza plazma  Panasonic ma  juz przepracowane ponad   30  tysiecy godzin i gra  bardzo dobrze.Nigdy tego telewizora nie sprzedam bo jest bardzo dobry.

1. Po prawej Stronie telewizora naciskamy i trzymamy przycisk "VOL-" i następnie z pilota naciskamy 3-4 razy przycisk "i" (info).
2. Powinno uruchomić się menu Serwisowe, kolejne czynności wykonujemy już pilotem
3. Naciskamy Przycisk "2" DWA razy aż pojawi się menu "SRV-TOOL" i klikamy „OK”.
4. Schodzimy strzałkami na pozycje "PTCT" i przechodzimy strzałka w prawo na puste pole tabeli
5. Przytrzymujemy 3 sek. przycisk „MUTE” (wyciszenie) i pojawi nam się informacja o ilości godzin Pracy i Włączeń telewizora.
Żeby wyjść trzeba przytrzymać „exit” na pilocie. "

Dla ulatwienia film  model  st60  czyli  ostatnia   seria plazm Panasonica , niestety po rosyjsku ale mozna  ustawic polskie napisy.

Obejrzyj tez  drugi film.Pioneer   i OLED.Wygrywa plazma.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak...nie chcę konkurować z nowymi OLEDami za 7K...chcę wydać znacznie mniej i mieć zadowalający efekt.

Nie przeszkadza mi, że plazma świeci gorzej w dziennym świetle bo oglądam zwykle wieczorem, a może to też kwestia

przyzwyczajenia.

Mam Pioneera i obraz jest jak dla mnie spoko.

Pisząc tutaj spodziewałam się różnych opinii i że np. warto dołożyć i kupić coś innego. :-)

Póki co mam dwie skrajne rady, na dodatek obie dosyć wiarygodne  :-)

PS.

"Do menu serwisowego wchodzisz na wlasna odpowiedzialnosc." - coś można popsuć?

Edytowane przez waran3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko  film .Wygrywa  oczywiscie   Pioneer Kuro, Sony  OLED wypadl bardzo slabo.Po obejrzeniu moich przykladow  wzrosnie sprzedaz uzywanych telewizorow plazmowych  na allegro:) Pioneer  to caly czas numer  1.

114608a1ee5df.png

Przepraszam  jesli  film wzbudza  zle  emocje.Nie moge  go  skasowac bo nie dziala  juz edycja postu.

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem ST60 i Kuro509 - przesiadłem się w 2017 na oleda lg e6 (model z 2016) który działa do dziś 

i nigdy tej zmiany nie żałowałem, dla mnie w każdym aspekcie był lepszy od plazm jakie miałem

co do plazm to dla mnie Kuro miał lepszy obraz od każdej plazmy panasa (może tylko zt60 się zbliżył do niego o ile był dwa razy jaśniejszy niż st60)

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, grundig napisał:

To tylko  film .Wygrywa  oczywiscie   Pioneer Kuro, Sony  OLED wypadl bardzo slabo.Po obejrzeniu moich przykladow  wzrosnie sprzedaz uzywanych telewizorow plazmowych  na allegro:) Pioneer  to caly czas numer  1.

114608a1ee5df.png

Przepraszam  jesli  film wzbudza  zle  emocje.Nie moge  go  skasowac bo nie dziala  juz edycja postu.

Chłopie, czy Ty robisz te manipulacje świadomie  czy nie rozumiesz tego co robisz i przeklejasz po jakiś amatorach? 🤔

Po pierwsze - ocenianie ruchomego obrazu na podstawie statecznego ujęcia jest bez sensu. A dwa, to powyżej jest tak perfidnym fejkiem, że aż boli. Ba, to wyglada tak jakby ktoś zmontował profesjonalny monitor studyjny (pierwszy plan), z jakimś tanim lcd, gdzie aparat ktory  robione jest foto ma jeszcze celowo źle ustawiona migawką, aby rozmazać  obraz!

Wstyd grunding, wstyd. 😑

Edytowane przez Xisiek
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez   gdy obejrzysz   dwa  filmy   zauwazysz roznice w jakosci obrazu.Ja mam swoje  zdanie na ten  temat, mozesz miec inne  zdanie.Chyba nie obawiasz sie ze wzrosnie sprzedaz  uzywanych telewizorow plazmowych na allegro.Kazdy sam  decyduje co   kupuje.

pytanie "Do menu serwisowego wchodzisz na wlasna odpowiedzialnosc." - coś można popsuć?.Mozna przypadkowo  zmienic ustawienia  parametrow, trzeba uwazac.

Wracajac   do filmow  .Dlaczego uzytkownicy maja podobne  zdanie ja ja?.Posiadacz telewizora oled i plazmy  w USA  jest  zachwycony telewizorem z 2010 roku  czyli telewizorem Panasonic.Nowy telewizor  OLED  LG powinien byc lepszy a nie jest.

Telewizor Panasonic z 2010 roku.Pisales o zuzyciu  ekranu.Nie dostrzegam .Telewizor ma 13 lat

Chcialem poprawic, zamiast ja ja powinno byc jak ja.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi