Skocz do zawartości
Gmeru

World's First MEGA-TEST: SONY BRAVIA LCD LED 4K KD-84X9005 czyli TV 4K z pasywnym 3D Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

A jak napisałem miesiac wczesniej zanim zostałem zbanowany przez "Pana Moderatora" dalej twierdze że ten tv sony wypada poniżej oczekiwań i swoją drogą ciekaw jestem co szanowni eksperci napisaliby widzać materiał 4K na tv toshiby 55ZL2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mały ekran by porównać. Podświetlić 55 a 84 (bo to jest jak zawsze wyzwanie...zarówno w Sony jak i LG) to jak niebo i ziemia a ta Toshiba to nie wypał prawie pod każdym względem, że nawet 4K jej nie uratuje. I tak nic nie dorasta do pięt projowi 4K > zero jakichkolwiek problemów. Tylko ciemność potrzebna ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego ZL2 mialaby byc w 4K niewypałem?

Toshiba ZL2 jest niewypałem jako telewizor. Najgorsze, że głośno reklamowanym jako król i totalny killer LCD, a w rzeczywistości to jeden z gorszych TV na rynku... Począwszy od oddania kolorów, które jest tragiczne głównie pod względem czerwieni (a raczej ich braku), przez fatalne wygaszanie strefowe o czym pisałem http://hdtvpolska.com/topic/28474-3d-bez-okularow-toshiba-55zl2/#entry281381 no i skończywszy na słabych kątach i odwzorowaniu ruchu, aczkolwiek to ostatnie jest na razie mizerne na wszystkich potworkach 4K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do Maćka Kopra - rozumiem że ten tv sony skalibrowałeś na potrzeby testu i pożniej jeśli ogladałem go w Arkadii pare dni po tym teście to miałem przyjemnośc widziec efekt Twojej pracy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, dlatego, że takie ustawienia nie nadają się do tak naświetlonego pomieszczenia jak salon. Poza tym masę osób grzebało od tego czasu w menu. Praktycznie zawsze jest (o zgrozo ;p) żywy lub standard. Wszystko robiliśmy tylko na ten moment testów w zaciemnionym pomieszczeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec mozna powiedziec ze "wszyscy" na tym forum którzy podniecali sie obrazem z tego tv tak naprawde oceniali go nieskalibrowanego czyli w takiej wersji jaka teoretycznie jest krytykowana przy kazdym tescie kazdego innego tvika zgadza sie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oceniali 4K a to robi wrażenie obojętnie na czym i w jakiej formie na 84 calach z takim materiałem jak dostarczyło Sony. Czy to na LG czy na Sony na pewno na każdym zrobi wrażenie np. Stare Miasto w 4K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4K samo w sobie pewnie tak tylko nie wiem jak u was ale u mnie pozostaje dziwne poczucie niedosytu i mam wrazenie ze gdyby obok mnie stał pan Koper albo ktos kto widzial ten tv skalibrowany i slyszal jak to ja sie zachwycam nieskalibrowanym obrazem to pewnie by sobie pomyslal cos w stylu " człowieku ty nawet w polowie nie wiesz co ten tv potrafi" ... A wydaje mi sie że to taka sama sytuacja jak ogladanie zwykłego tv full hd za 10tys wyciagnietego z pudla nieskalibrowanego na ktorym obraz wyglada dokladnie tak samo jak na tv za 3tys bo jest nieskalibrowany. I pewnie jak wrzuce na taki tv jakies statyczne zdjecia w full hd to tez beda [beeep] ostre i beda sie cudnie prezentowaly a jak juz odpale film to tak wspaniale nie bedzie bo a to kolory nienaturalne a to cos innego zle ustawione...dlatego tak sobie mysle ze moze dobrze by bylo jakbyscie podczas takich testow zamieszczali zdjecia porownacze z tego jak wygladal obraz po wyjeciu z pudla i po kalibracji bo tak naprawde to oprocz "was" czyli paru osob ktore widzialy obraz skalibrowany to "my" na tym forum zwykli czytelnicy i smiertelnicy nie mamy pojecia do czego zdolny jest ten tv w kwestii obrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat tutaj masz całkiem inne odczucia jak patrzysz na 4K. To nie ten poziom zachwytów na ten moment o jakich Ty piszesz. To jest póki co poziom: SD a HD. Czyli zachwycasz się nową jakością. Nie ma nawet jak póki co za bardzo sprawdzić 4K po kalibracji bo.... bo co jak nie ma filmów? :D Patrzysz na dema techniczne które wgniatają w ziemię. One żadnej kalibracji nie potrzebują a poza tym aktualne telewizory już bez kalibracji są całkiem spoko ustawione. Na pewno do tych dem technicznych nie jest to w ogóle potrzebne. To nie 2005 rok ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli sa "całkiem spoko ustawione" to czemu odnosze wrażenie czytajac tutaj posty ze bez kalibracji to obraz jest cienki i w ogole nie taki jak powinien byc... a moze jest tak ze faktycznie dzisiejsze tv ktore wyciagamy z pudla i ustawiamy powiedzmy tryb kino maja na tyle dobry obraz ze 99 procent ludzi i tak nie doceniloby roznicy jaka bedzie po kalibracji wartej 300zl...i ci ludzie tak naprawde odpalajac nowy tv za 3tys nieskalibrowany mysla dokladnie tak jak Ty Gmeru myslisz o 4K czyli "...zachwycasz się nową jakością.." , "Patrzysz na dema techniczne które wgniatają w ziemię. One żadnej kalibracji nie potrzebują".., tak ludzie patrza na full hd itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest - trzeba by badania zrobić ; )

Są różne ekrany. Jeden potrzebuje bardziej kalibracji inny mniej. Mnie się np. Kuro nie chce kalibrować mimo, że wiem, że jest idealny do tych celów. Ale obraz jest i tak mega dobry... JVC też tak myślałem a okazało się, że jest przepaść before after. Plazmy też warto w ogóle bo różnice spore. Jak mówię: zależy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do mojej prosby zamieszcaenia zdjec przed i po kalibracji w tych tvikach ktorych robicie testy...? Da rade to zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4K samo w sobie pewnie tak tylko nie wiem jak u was ale u mnie pozostaje dziwne poczucie niedosytu i mam wrazenie ze gdyby obok mnie stał pan Koper albo ktos kto widzial ten tv skalibrowany i slyszal jak to ja sie zachwycam nieskalibrowanym obrazem to pewnie by sobie pomyslal cos w stylu " człowieku ty nawet w polowie nie wiesz co ten tv potrafi"

Odpowiedź na Twoją wątpliwość jest zawarta na pierwszej stronie w tekście:

Dużo dobrego można napisać o oddaniu barw. Są świetne już fabrycznie, więc nabywca tego TV będzie mógł trochę zaoszczędzić na kalibracji. Scena kinowa jest najlepsza, aczkolwiek barwy trochę szaleją (niektóre barwy są za jasne niż być powinny). Nie da się tego pozbyć, ale nie jest to duży problem.

Oczywiście warto TV skalibrować nie ważne czy ma 4K czy 40K i czy to plazma, lcd czy oled, jednak aby cieszyć się różnicami trzeba by sobie zapewnić pomieszczenie, a nie hale sklepową. Warunki w jakich odbywa się projekcja są równie ważne co sam wyświetlacz. To co dało się uzyskać na KD-84X9005 było wartościowe, ale na ekspozycji w SC mało istotne. Właściwie to zostawiłem ustawienia kalibracyjne w TV, ale czy przetrwały dłużej niż dzień na wystawie? Wątpie... Więc nie mogę wypowiadać się o tym co zobaczyłeś podczas wizyty.

A co do mojej prosby zamieszcaenia zdjec przed i po kalibracji w tych tvikach ktorych robicie testy...? Da rade to zrobic?

Nie istnieje obecnie sposób na zadowalające odwzorowanie obrazu matrycy na zdjęciu. Pierwszy problem pojawi się już przy próbie rejestracji zdjęcia kiedy okaże się że kontrast matrycy światłoczułej aparatu jest znacznie mniejszy niż matrycy telewizora wobec czego nie uda się utrwalić ciemnych i jasnych elementów obrazu na raz. Jeszcze większą przeszkodą jest wyświetlacz na którym zamierzasz takie zdjęcia oglądać. Teoretycznie dałoby się odpowiednio utrwalić kolory na zdjęciu, ale czy Twój monitor odda je tak jak należy? O ile nie dysponujesz monitorem do profesjonalnych zastosowań graficznych to odpowiedź brzmi nie. Więc jakie różnice chciałbyś zobaczyć?

Zdjęcia są przydatne do odwzorowania niektórych zjawisk jakie zachodzą na ekranie. Można też ich użyć by pokazać, że jest "ogólnie fajnie" :) Jednak gdy interesują nas różnice w wyglądzie obrazu na telewizorze to niewiele one tu pomogą. Trzeba patrzeć gołym okiem lub mierzyć. Proponuję Ci eksperyment- weź aparat i spróbuj zrobić kilka zdjęć obrazu tak żeby na monitorze wyglądały jak na żywo. Szybko zrezygnujesz;)

Obraz przed/po kalibracji można jednak sobie wyobrazić z pomocą odpowiednio przygotowanych obrazków:

http://www.flatpanelshd.com/focus.php?subaction=showfull&id=1328263571

http://skalibrujtv.pl/korzysci-z-kalibracji-tv

http://www.cinematic.pl/wiedza/ustawienia_obrazu_milori.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że idealnie napewno nie da sie sfotografować różnic miedzy obrazem skalibrowanym a nieskalibrowanym ale może chociaż moglibyście zacząc wrzucać takie zdjęcia choćby dla jak to piszesz "ogólnie fajowego" efektu. Bo naprzyklad na stonie hdtv.com.pl przy robieniu testów gościowie wrzucają np. zdjęcia z ustawień telewizora w różnych trybach (standard,film, itd) w kontekście pobieranej energii - http://www.hdtv.com.pl/forum/samsung/85442-samsung-55es7000-test-otwarty-przyszlosc-smart-tv-jest-juz-teraz.html I tam powiedzmy że w miare dobrze widać róznice w wyświetlanych choćby kolorach skóry kolesia z jakieś wstawki "sync of beauty". Ja wiem że pewnie nie widać na tych zdjęciach 100procent różnicy i na żywo wygląda to ciutke inaczej mimo to daje jako takie pojęcie takim osobom jak ja (którzy nie widzieli skalibrowanego przez Ciebie tv na żywo) jakich mniej wiecej spodziewać się róznic jeśli wybiore dany tryb wyświetlania a co za tym idzie jak mniej wiecej by wyglądał obraz skalibrowany. I patrząc na zdjęcia z tej wstawki widze który na przykład tryb mógłby mi najbardziej odpowiadać. Czy taki z "podrestaurowanymi" kolorami i odcieniami skóry czy taki na ktorym te odcienie skóry wyglądaja najbardziej naturalnie kosztem nawet tego że obraz nie jest wtedy taki spektakularny. I troszke wierzyć mi sie nie chce że nie da sie zrobić takich zdjęc skoro na tym poratalu je robią. Z drugiej strony logicznie myślac jesli od jakiegoś czasu wertując strony w necie nie moge natrafić na porównawcze zdjęcia tv skalibrowanego i nieskalibrowanego to przychodzi mi na myśl taka kwestia że może ta kalibracja daje na tyle niewielkie różnice między powiedzmy trybem kinowym (ktory z założenia jest w powiedzmy wiekszości tv całkiem udany) , że faktycznie nie będzie widać tejze różnicy na zdjęciach. Tylko wtedy należałoby sobie odpowiedzieć czy jest ona warta takich pieniedzy (kilkaset złotych)? Bo może faktycznie ustawiając sobie taki tryb w tv wiekszośc z nas bedzie na tyle zadowolona z obrazu że ten skalibrowany obraz bedzie powiedzmy ciut lepszy i doceni go jedynie garstka ludzi znających sie na temacie.... cos na zasadzie jak czytałem gdzies tam o kolesiu który znał trylogie starych Gwiezdnych Wojen Lukasa na pamięć, kazdy detal obrazu, szczegół itd... a jak kiedys wyszła ich poprawiona wersja z nowymi efektami to dla niego był to zupełnie nowy film...a "zwykły widz" nawet nie zobaczył różnicy i palcem trzeba było mu pokazywać że jabba jest zrobiony na komputerze a w oryginale grał go żywy aktor. Sory za porównanie jeśli mało trafne ale tak mniej wiecej to dla mnie zaczyna wygladać i nie wiem czy inni czytelnicy tego forum nie maja takiego odczucia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że idealnie napewno nie da sie sfotografować różnic miedzy obrazem skalibrowanym a nieskalibrowanym ale może chociaż moglibyście zacząc wrzucać takie zdjęcia choćby dla jak to piszesz "ogólnie fajowego" efektu.

Nie chodzi o to, że nie da się idealnie oddać różnic tylko o to, że w ogóle nie da się oddać obrazu z wyświetlacza na zdjęciu z przyczyn które napisałem powyżej. Kropka. Znajdź mi jeden poważny portal testujący telewizory lub projektory który wstawia zdjęcia obrazu i na ich podstawie ocenia obraz. Nie ma takiego. Testy oparte o zdjęcia obrazu robią osoby, które własnie chcą pokazać "ogólnie fajowy" efekt i nic więcej. Jak chcesz sobie poprzeglądać zdjęcia na których każdy TV wygląda tak samo ładnie to skieruj się z powrotem pod link który wkleiłeś :) Na zdjęciach mogę Ci wykazać cokolwiek będę chciał. Wystarczą odpowiednie ustawienia aparatu. Myślisz, że ja nie chciałbym żeby to widać można było tak ładnie uchwycić i pokazać w internecie? Myślisz że nie wolałbym zamiast tysiąca słów wstawić jednego zdjęcia gdyby to było możliwe?

Na bardzo wiele skalibrowanych przeze mnie wyświetlaczy tych na których różnice były kosmetyczne albo niewidoczne było może kilka sztuk. W każdym innym przypadku przekłamania były b. łatwe do wychwycenia pod warunkiem że interesowało widza coś więcej niż obecność czegokolwiek na ekranie. W niektórych wyświetlaczach jest jeden tryb który sprawuje się lepiej (nie zawsze jest to "kino"), ale ile mu brakuje do prawidłowości świadczy ilość i różnorodność ustawień kalibracyjnych które trzeba wprowadzić by osiągnąć efekt. Efekt który zauważy każdy kto ma sprawny wzrok. Dalej temat rozbija się już tylko o to czy użytkownikowi zależy na takich różnicach czy równie dobrze wystarczyłby mu tryb kinowy, normalny czy też może dynamiczny (entuzjastów tego ostatniego też nie brakuje). Wnioskując po osobach jakie spotykam nie trzeba być żadnym kino-maniakiem by być usatysfakcjonowanym kalibracją, więc porównanie do gościa od gwiezdnych wojen wygląda mi na mocno przesadzone.

Edytowane przez Maciej Koper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pytanie z innej beczki...kalibrowałeś kiedys starego dobrego crt-ka? i czy po kalibracji lcd-ka kanały w sd wyglądają choc troche tak dobrze jak na zwykłym crt-ku? pytam o to bo jakkolwiek by sie nie podniecać hd, full hd itd to nadal np. ja ogladam powiedzmy 90 procent telewizji w zwykłym sd. I podejrzewam że pewnie wiekszośc ludzi w polsce też. I na crt-tku obraz jest wtedy bardziej naturalny a na lcd-ku taki sztuczny i wygladający jakby był pomalowany farbami... Mam tu głównie na mysli to że naprzykład na crt-ku widze dobrze odbicia na karoseriach samochodów na jakiś tam filmach, na szybach, taki wiesz.. obraz przypominający zdjęcie zrobione aparatem kliszowym (tak to chyba najlepiej opisać). A na lcd-ku te odbicia sa strasznie sztuczne, niewidoczne..w hd jest lepiej oczywiście ale dalej to nie to samo...więc moje pytanie jest takie ..czy po takiej kalibracji lcd-ka ten obraz w sd bedzie zbliżony do crt-ka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc moje pytanie jest takie ..czy po takiej kalibracji lcd-ka ten obraz w sd bedzie zbliżony do crt-ka ?

Pod względem kolorystyki tak, ale nie będzie wyglądać pod każdym względem tak samo dobrze jak na CRT bo jest większa matryca i do tego o innej konstrukcji, więc siłą rzeczy wszystkie niedoskonałości obrazu są bardziej wyeksponowane. No a kalibracją nie zmniejszymy przekątnej ekranu :)

Pytam o to bo jakkolwiek by sie nie podniecać hd, full hd itd to nadal np. ja ogladam powiedzmy 90 procent telewizji w zwykłym sd.

Serio? Poważnie pytam, bo to "90% telewizji SD" jest powtarzane jak jakaś mantra, a w rzeczywistości co takiego oglądasz? Ja jeżeli włączam już telewizję to albo kanały przyrodniczo-naukowe, albo TVN lub polsat, ew. TVP1 i 100% z tego jest w HD. Co więc ogląsz że tak drastycznie przeważa sygnał o niskiej rozdzielczości? Sport? EuroSport, C+ Sport, PolsatSport, nSport wszystko to przecież jest w HD. Filmy? Filmbox, C+ Film, C+, kurcze znowu wszystko w HD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy sposób sprzedaży z filmami gotowymi w 4K ; )

The ten pre-loaded 4K films will be The Amazing Spiderman, Total Recall (2012), The Karate Kid (2010), Salt, Battle: Los Angeles, The Other Guys, Bad Teacher, That's My Boy, Taxi Driver, and The Bridge on the River Kwai. Also included will be a couple of short videos, amongst them Red Bull Media House's The Athlete Machine: Red Bull Kluge.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe kiedy pierwsze filmy i tv w takie rozdziałce ???

Edytowane przez Krisso71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2013 rok będzie momentem popularyzacji więc czekamy na producentów i ich nowe serie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proszę wybaczyć ale nie bardzo rozumię te zachwyty. Według mnie jest to naturalna kolej rzeczy a nie jakiś wstrząsający postęp technologiczny. Żadnej nowej technologi tu nie zastosowano a zwiększono po prostu liczbę pikseli. Czy pakowanie 4K w 55 cale ma sen to śmie wątpic bo i po co. Nikt nie będzie siedział przed gigantycznym telewizorem w odległości 150 cm i napawał się widokiem pyłków na kwiatku rosnącycm na trawniku przed domem. Bez przesady. Dla każdego z nas w zupełności wystarczy obecna technika HD. Uważam ,że miejsce na tą technologię utra wysokich rozdzielczości jest w medycynie podczas wykonywania zabiegów chirurgicznych czy tez diagnozowania na znaczne odległości, projektowaniu komputerowym i wielu innych dziedzinach nauki. My w sumie jestesmy skazani na coraz większe rozdzielczoći ale bedzie to przychodzić naturalnie wraz z nowymi technologiami multimedialnymi. Natomiast tworzenie sztucznie w tej chwili jakoby drugiego nurty rowoju dla 4K jako alternatywy dla technologi OLED jest śmieszne . I jest co najmniej odwróceniem uwagi od swego zapóznienia technologicznego. proszę zwrócic uwagę na prosty fakt zawarty w końcowej ocenie gdzie w rubryce minusy jak byk figuryje problem stary jak nic podświetlenie. Po za tym cena 1000 000 złotych kwalifikuje ten produkt w kosmos a nie do domu Kowalskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jedno pytanko bo nie mogę nigdzie znaleźć, w jakiej rozdziałce jest menu tego telewizora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi