Skocz do zawartości
czendlerbing

"Hobbit" w kinach w technologii 3D oraz na Blu-ray 2D i 3D - tylko jakiej?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Standardy standardami, masz racje, ale ja wlasnie dlatego preferuje htpc i nie posiadam blu playera w wersji stand-alone.

@Mierzwiak: uplynniacze ruchu zawsze w jakims stopniu wprowadzaja artefakty.

Edytowane przez makakam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, ale nikt nie wypuści na rynek płyty, która nie będzie działać w odtwarzaczach :P

Byłoby fajnie gdyby ktoś wrzucił do internetu (nawet legalnie) dobrą jakościowo wersję 2K/48 (bo 4K/48 chyba nawet nie istnieje), jako dodatek do standardowej dystrybucji (właśnie dla tych osób, które mają nie tylko odtwarzacz BD), tylko byłby z tym taki problem że w tej chwili raczej trudno o odpowiedni kontener, który do tego byłby w miarę powszechnie obsługiwany.

No albo trzeba będzie poczekać na nowe standardy, które być może dadzą możliwość dostarczania użytkownikom obrazu kinowej (lub lepszej) jakości (czyli w 4K, z klatkażem 24-60 FPS, najlepiej zmiennym, z rozszerzoną paletą barw i w 4:2:2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mierzwiak: uplynniacze ruchu zawsze w jakims stopniu wprowadzaja artefakty.

Zauważyłem, dlatego - po chwilowym zaakceptowaniu tego diabelstwa - musiałem to wyłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu nie moge edytowac posta a zjadlem jedno slowko. ale chyba nie bedzie to zrodlem nieporozumien. Nie mam tez mozliwosci stosowania kodow bbs i innych narzedzi z "przybornika edycji".

Moze ktos mi podpowiedziec ocb. Przepraszam za OT.

Jeśli masz Adblocka, to spróbuj go wyłączyć na adresacji forum. Czasem on potrafi zablokować aktywną zawartość i przyciski edycyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej ty piszesz bzdury.

zastanów się zatem jak to jest możliwe nadać przez satelitę avatara 24p w formacie 1080i50

Oj kolego to Ty bzdury piszesz, najprościej to przyspieszyć film z 24 klatek do 25 klatek co spowoduje skrócenie czasu jego trwania i zniekształcenie dźwięku, ale też ten sposób najczęściej był stosowany na przykład przy przenoszeniu filmów na DVD.

Inny sposób to konwersja 3:2 pulldown, długość trwania filmu nie ulega zmianie za to mogą powstać inne problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

no i dokładnie to co opisałeś robią nadawcy sat - skoro oni mogą to komputer raczej też może i może to samo zrobić z HFR.

rozumiem że uważasz że nie. twoje prawo. tylko w tym momencie jednak to ty bzdury piszesz.

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jaka prędkość klatek na sekundę jest najlepsza? Bo z tego co wiem to są takie jak 23.976, 24, 25, 29.970, 30, 50, 60, a ostatnio doszło 48 fps. Kiedyś czytałem że najlepsza prędkość klatek na sekundę to 30? Bo 25 fps jest obarczone błędem. Czy napisali dobrze? Nie jestem w stanie tego zweryfikować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co to znaczy "najlepsza"? Filmy są kręcone w 24 klatkach i w 24 klatkach zapisane są na Blu-ray. Tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Najlepsza" ? Miałem na myśli jaka prędkość klatek jest najlepsza dla każdego materiału który zawiera obraz? Nie ważne czy to film, koncert itp. Bo tyle tych prędkości klatek na sekundę jest, że mogliby się zdecydować na jedną uniwersalną do każdego materiału audiowizualnego. No a filmy mają dwie prędkości klatek na sekundę są to 23,976 Fps i 24 Fps, a to są dwie różne rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i dokładnie to co opisałeś robią nadawcy sat - skoro oni mogą to komputer raczej też może i może to samo zrobić z HFR.

rozumiem że uważasz że nie. twoje prawo. tylko w tym momencie jednak to ty bzdury piszesz.

Komputer Ci tego nie zrobi, na pewno nie live w trakcie odtwarzania.

Komputer owszem na wejściu będzie miał plik z dowolnym klatkarzem, ale na wyjściu już będzie wyświetlał to co mu odbiornik poda że może odebrać i po prostu pewne klatki będą się powtarzały (ewentualnie coś bardziej zaawansowanego będzie próbowało tworzyć klatki pośrednie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie po to jest np. reclock (http://reclock.free.fr/) ?

Owszem po to, niestety nie rozwiąże Ci on problemu nieobsługiwania przez TV danej częstotliwości wyświetlania klatek (w tym przypadku 48kl/s).

TV po prostu nie będzie wiedział co z tym sygnałem zrobić i dostaniesz czarny obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie o to chodzi że jak tv będzie szedł w trybie 50hz to reclock ma przyspieszyć źródło w HFR do 50 - analogicznie jak może przyspieszyć 24p do 25/50.

pewnie trybu 48 teraz nie obsługuje ale to tylko patrzeć jak dorobią to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u nas w ogóle wyjdzie Hobbit w 3D ? W internecie jakoś cicho o tym wydaniu,chyba że boją się podać te 199 zł za wersję 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u nas w ogóle wyjdzie Hobbit w 3D ? W internecie jakoś cicho o tym wydaniu,chyba że boją się podać te 199 zł za wersję 3D.

Dystrybutor odpisał dziś, że niby tak, wychodzą u nas 3 wersje, w tym 3D, jednak sklepy na razie piszą coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli pojawi się w kwocie 199 będzie to znaczyć że nadal jesteśmy w CIEMNEJ [beeep]IE !!! w Czechach HOBBIT 3D 4BD będzie kosztowało około 100 zł. niestety bez spolszczenia :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem wczoraj okazję obejrzeć wersję z BD, dwudyskową w 3D

Napiszę tak: niestety do IMAXa sie nie umywa. Nie ma tego czaru, wielkości i klimatu. Jak już kiedyś napisałem filmy 3D tylko w IMAXie na Sadybie. Wersja domowa to taka namiastka "dla ubogich".

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem wczoraj okazję obejrzeć wersję z BD, dwudyskową w 3D

Napiszę tak: niestety do IMAXa sie nie umywa. Nie ma tego czaru, wielkości i klimatu. Jak już kiedyś napisałem filmy 3D tylko w IMAXie na Sadybie. Wersja domowa to taka namiastka "dla ubogich".

Pozdro

Acha , to teraz wiem czemu do dzisiaj nie znamy ceny polskiego wydania wersji 3D. Pewnie wersja będzie dla ubogich a cena dla bogaczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bluedvd.pl, jest preorder na wersję 3d, okładka z Gandalfem ale na razie żadnego info o cenie i czy będzie wersja w steelbooku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oby tylko wypozyczalnie mialy 3d. Bo kupowac to strata kasy skoro wyjdzie wersja extended.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bluedvd.pl, jest preorder na wersję 3d, okładka z Gandalfem ale na razie żadnego info o cenie i czy będzie wersja w steelbooku.

U nas nie będzie w ogóle Hobbita w steelbooku, jedynie sam plastik.

Dostaniemy takie wydania jak:

- 2 płytowa edycja DVD - plastik

- 2 płytowa edycja Blu-ray - plastik

- 4 płytowa edycja Bluray 3D - plastik

- w wybranych sklepach:

- 2 płytowa edycja DVD z albumem (The world of Hobbits) - tutaj mam nadzieję, na digibook ale chodzą pogłoski, że będzie to amaray

- 2 płytowa edycja Blu-ray z holograficzną okładką (Gollum+Bilbo Baggins) - plastik

- 4 płytowa edycja Blu-ray z holograficzną okładka (Gollum+Bilbo Baggins) - plastik

Hobbit1.jpg

M2204073.gif

Edytowane przez meaner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi