Skocz do zawartości
enceladus

Najnowsza plazma dla mas Panasonic ST50, wszystkie rozmiary (testy w pierwszym poście)

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałby przetstować wmiarę możliwości te plazme w sklepie. Czy są może na sieci jakieś testowe materiały, które można pusicić na plaźmie i co nieco ocenić ? Czy przy oświetleniu sklepowym to ma sens ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co chcesz oceniać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałby przetstować wmiarę możliwości te plazme w sklepie. Czy są może na sieci jakieś testowe materiały, które można pusicić na plaźmie i co nieco ocenić ? Czy przy oświetleniu sklepowym to ma sens ?

Sporo fajnego materiału :) oczywiście nie są to jakies fachowe plansze materiały do testowania

http://www.demo-worl...on-trailers.php

Tylko trzeba wiedzieć co testować i jak testować, w warunkach sklepowych to sie za duzo nie potestuje przy ich oświetleniu, poza tym zeby co nieco przetestować trzeba znać dobrze juz materiał i na co na nim zwracać szczególnie uwagę.

Takze lepiej zdaj sie na fachowe testy na sieci, zresztą model ten jest juz przetestowany na wylot :)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś pojawiło sie nowe oprogramowanie do ST50 o numerze 1.261. Jeszcze nie wiem co nowego wnosi....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwna sprawa, zrobiłem wyszukiwanie i pokazało mi, że 1.256 jest aktualne

edit: już wszystko OK

dodatkowo z różnic zauważyłem, że pasek głośności się zmienił

Edytowane przez kuras90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe kiedy pojawi sie VOD.tvp.pl i mozliwosc zmiany tapety w viera connect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a powiedzcie mi, czy w tej internetowej przeglądarce można pilotem jakoś stronę przewijać w inny sposób niż klikanie strzałek po prawej stronie? Bo jakoś nie udało mi się odkryć innego sposobu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Podłączyłem wczoraj TX-P42ST50E i mam problem z odtwarzaniem napisów z pen driva oraz za pomocą dlna z laptopa (serwer sieciowy - win media player- win 7) pliki video widzi a napisów nie.

Poradźcie proszę jak sie z tym uporać - konwersja napisów zmiana serwera - cokolwiek ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)tak, podstawa jest obrotowa

2)nazwa napisów musi być taka sama jak filmu

Edytowane przez kuras90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem ST w rozmiarze 50 ". Jak TV spisuje się w dzień w nasłonecznionym pomieszczeniu? ponieważ posiadam okno naprzeciw miejsce gdzie będzie wisiał TV i trochę się boję że w dzień nie zbyt dużo zobaczę w TV. Jak ktoś z posiadaczy w podobnym ustawieniu mógłby wrzucić jakieś fotki byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plazma wyklucza takie warunki.Albo rolety na stałe zasunięte w dzień.Zobaczysz siebie w lusterku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pokój od strony południowej i po lewej stronie telewizora mam okno. Jak słońce świeci to trochę się odbija, ale nie ogląda się najgorzej. Na pewno nie wygląda to gorzej niż na starych kineskopowych telewizorach.

Jeśli skupisz się na tym co oglądasz, a nie na tym czy coś Ci się w nim odbija to za bardzo tego nie zauważysz, przynajmniej ja tak mam ;)

więc wydaje mi się, że kolega wyżej trochę przekoloryzował z tym lustrem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pokój od strony południowej i po lewej stronie telewizora mam okno. Jak słońce świeci to trochę się odbija, ale nie ogląda się najgorzej. Na pewno nie wygląda to gorzej niż na starych kineskopowych telewizorach.

Jeśli skupisz się na tym co oglądasz, a nie na tym czy coś Ci się w nim odbija to za bardzo tego nie zauważysz, przynajmniej ja tak mam ;)

więc wydaje mi się, że kolega wyżej trochę przekoloryzował z tym lustrem :)

Okno kolego 87Brzoza ma naprzeciw tv a nie obok jak TY.A to fakt który zmienia wszystko.

Edytowane przez play007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plazma wyklucza takie warunki.Albo rolety na stałe zasunięte w dzień.Zobaczysz siebie w lusterku.

no ale lcd to dokładnie takie samo lustro (oprócz kilku % które mają matową matryce).

w jednym tv mam średnio matową matrycę ips (w lg) i światło z tyłu także bardzo pogarsza jakośc obrazu.

wg mnie bez rolety nie ma co się męczyc z oglądaniem czy to lcd czy to plazmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plazma nie wyklucza żadnych warunków, tylko w określonych warunkach zachowuje się w określony sposób.

Nie należy tak twierdzić jak wyżej, bo to u osób, które nie miały do czynienia z takim telewizorem wyrabia nieprawdziwy pogląd, jakoby te telewizory nie nadawały się do oglądania w dzień, a to przecież nie jest prawda.

Jeśli pojawia się pytanie czy będzie taki telewizor nadawał się do oglądania w określonych warunkach oświetleniowych, mam zawsze prostą odpowiedź: telewizor plazmowy zachowuje się pod tym względem praktycznie identycznie jak stary telewizor kineskopowy. Jeśli w określonych warunkach, oglądanie telewizji na kineskopie nie stanowiło problemu, to i dla plazmy nie będzie to problemem. A z CRTkiem praktycznie każdy miał do czynienia, więc łatwiej mu to sobie wyobrazić. Na kineskopówce też mało co widać w bezpośrednim słońcu, ale wystarczy trochę cienia i już daje się oglądać. Z plazmą jest w 100% identycznie.

Edytowane przez SlawekR
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plazma nie wyklucza żadnych warunków, tylko w określonych warunkach zachowuje się w określony sposób.

Nie należy tak twierdzić jak wyżej, bo to u osób, które nie miały do czynienia z takim telewizorem wyrabia nieprawdziwy pogląd, jakoby te telewizory nie nadawały się do oglądania w dzień, a to przecież nie jest prawda.

Jeśli pojawia się pytanie czy będzie taki telewizor nadawał się do oglądania w określonych warunkach oświetleniowych, mam zawsze prostą odpowiedź: telewizor plazmowy zachowuje się pod tym względem praktycznie identycznie jak stary telewizor kineskopowy. Jeśli w określonych warunkach, oglądanie telewizji na kineskopie nie stanowiło problemu, to i dla plazmy nie będzie to problemem. A z CRTkiem praktycznie każdy miał do czynienia, więc łatwiej mu to sobie wyobrazić. Na kineskopówce też mało co widać w bezpośrednim słońcu, ale wystarczy trochę cienia i już daje się oglądać. Z plazmą jest w 100% identycznie.

Tak tylko tv plazmowy ma 40-60 cali a crt miał 20-25 cali.Dużo więcej się będzie w nim odbijać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efekt lustra zależy od szyby/powłoki przed ekranem, a nie technologij LCD/Plazma.

http://www.flatpanelshd.com

panasonicv20_small18.JPG

Panasonic v20

sonyhx800_small5.JPG

Sony HX800

sharple820_small5.JPG

Sharp LE820

lgle8500_small1.JPG

LG LE8500

Edytowane przez slimak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok ja mam mat w Philips 9607 ale plazmy nie robią w macie tylko zawsze szyba stąd moja opinia.A lcd led rzadko bo rzadko ale spotkasz z matrycą matową lub pólmatową.(Philips , Sharp)

Edytowane przez play007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pytanie może bedzie dla niektórych śmieszne ale możecie mi wyjaśnić dlaczego na wszystkich ekranach plazmowych gdy przyjrzymy sie z bardzo bliska obrazowi to widać żę na całym ekranie "latają" takie malutkie kropeczki , coś jakby poruszały się ziarenka piasku (tak to chyba najprościej opisać). Najlepiej jest to widoczne na jasnych obrazach. Na LCD i LEDach tego nie widać w ogóle a na plazmie każdej. Czy jest to "efekt uboczny" samej technologi plazmowej...?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha..dzieki za link play007:) Mam jeszcze pytanie do uzytkowników tej plazmy, czy możecie podac jakies swoje ustawienia obrazu?

Pisze o tym świadomie bo sytacja wyglada tak, że kupił ten model właśnie moj kolega i obraz fabryczny na niej jest wręcz KATASTROFALNY, jeden z najgorszych jeśli nie najgorszy jaki widziałem na tv. Kolory sa tak badziewne, plastikowe, artefakty na konturach postaci że po prostu głowa mała.Nawet tryb "prawdziwe"kino" tylko minimalnie ratuje sytuacje. Dlatego pomijam już kwestie kalibracyjne itd, tu chodzi o to żeby można było choć troche "zjadliwy" uzyskac obraz do oglądania.A zabawa w poprzestawianie paru opcji nie daje zadnych rezulatów (oprócz efektu wymiotnego). Autentycznie nie spodziewałem sie takiego obrazu. Moj inny koleś ma plazme LG 42pa4500 ktora nawet nie ma HD a obraz na niej to przy tym panasie cud nad cudami.

Poza tym katy pionowe tego panasa to jakiś smiech...tv jest ustawiony na stoliku i wystarczy wstać i kilkadziesiąt centymetrów ponad tv juz widać że obraz ciemnieje. Kąty boczne spoko ale pionowe to naprawde jakiś żart, ostatnio widziałem takie kąty chyba na jakimś lcd thomsona w supermarkecie a kosztował 899 za 26cali. dlatego jeśli ktoś napisze jakieś swoje ustawienia to bede wdzieczny bo do tej pory "zbieram szczeke" z podłogi po zobaczeniu tej plazmy na spokojnie w domowym zaciszu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozostaje zapytać, kolego sprawdź dokładnie co to za telewizor, bo plazma z tytułu wątku to być nie może ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to model TX-P42ST50E. Kosztował go prawie 3 tysiaki w sklepie. Dlatego podjarany pobiegłem do niego żeby go zobaczyć jak mi powiedział że kupił ten model bo właśnie tez czytałem o nim sporo a nigdy nie widziałem na nim "na spokojnie" obrazu w HD i SD (prezentacji w marletak w full hd nie licze bo one zawsze dobrze wyglądają na wszystkim) . A tu taki zonk z tym obrazem. Do tej pory byłem przywyczajony że nawet jeśli obraz jest na tv fabrycznie "podkręcony" to można na spokojnie samemu sie troche w opcjach pobawić i ustawić to do jakiegoś normalnego poziomu. Oczywiście nie bedzie to jak po kalibracji ale "da sie " ogladać. A tu nawet nie można wlączyć żadnych poprawiaczy żeby "wygładzić" te kontury na postaciach. Choć na obrone tego tv powiem że chociaż "poprawiacz płynności" jest ok:) napewno lepszy niż w innych tv "niby 100hz" a wcale nie uplynniających obrazu (np samsung es5500 , philips 3107, sony ex650). I pytanie jeszcze...na tabliczce znamionowej jest napisane że pobiera 285wat albo 295 (nie pamietam juz dokladnie).. to mozliwe? Az tyle..kurde jak jakaś elektrownia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi