Gmeru 2 224 Napisano 22 Lutego 2010 (edytowane) Po serii testów najnowszych TV od Sony z podświetleniem Edge LED (także z Deep Black Panel) przyszedł czas na tradycyjne modele z podświetleniem CCFL. Najpierw zaczniemy od serii EX, modelem KDL-40EX500 czyli stosunkowo nie drogim telewizorem LCD klasy średniej. Co ciekawe warto od razu wspomnieć, że 55 calowa wersja tego TV w Sony Style kosztuje koło 7 000 zł co w warunkach internetowych może przynieść jeszcze niższą cenę. Taka cena za 55" marki Sony? To naprawdę przełom! Jeżeli ktoś czytał już nasz test wersji EX700 to polecam od razu udać się do akapitu dotyczącego jakości obrazu gdyż ekrany są właściwie identyczne pod względem wyposażenia i funkcji (drobne różnice np. w ECO). Główna różnica to podświetlenie tradycyjne CCFL zamiast EdgeLED. Jedyna ale kluczowa Do testu przyszedł model 40 calowy o oznaczeniu KDL-40EX500. Stopa oczywiście składana. W komplecie 8 śrub: 4 w podstawę i 4 do ekranu. Wygląd: Można powiedzieć, że model EX500 jest nieoficjalnym następcą serii W5500. Seria W5500 jednym się podobała a innym nie. Fakt faktem, że była starannie wykonana i dość spokojna i stonowana. Seria EX czyli "Dobry wybór" wprowadza nieco więcej dostojności i klasy do średniej klasy powodując, że telewizory EX sprawiają wrażenie dużo droższych niż by się wydawało. Model EX500 to klasyczne podświetlenie CCFL zatem nie ma tutaj mowy o takiej smukłości ekranu jak w przypadku EX700 z LED. Co ciekawe telewizor jest grubszy od W5500 co widać na zdjęciach. Niedużo ale jednak.... Czyli typowy, dobrze znany wygląd LCD. Dla mnie to żadna różnica czy telewizor ma 2cm czy 5cm głębokości...i myślę, że dla wielu osób też. Liczy się jakość obrazu bo smukłości za wiele razy nie będziemy mieli okazji podziwiać... Mimo wszystko zostałem zaskoczony samym wykonaniem. Tak jak zapowiadano bardzo skupiono się na samym wyglądzie i użytych materiałach. Nie jest to co prawda Monolityczny Design jak w wyższych seriach ale jest ZDECYDOWANIE lepiej niż np. w modelu W5500. Wykonanie sprawia wrażenie bardzo solidnego i nie sądzę by coś mogło się rozklejać jak to można było już nie raz zaobserwować w innych konstrukcjach. Pamiętam, że w modelu W5500 nie każdemu przypadł do gustu design, szczególnie dolnej listwy. W modelu EX500 rozwiązano to miejsce zdecydowanie ciekawiej, umieszczając grafitową listwę. Wygląda to bardzo dobrze i elegancko. Z lewej strony ulokowano wszelkie lampki i IR. Po środku zabrakło czujnika obecności, który jest obecny w modelu EX700. Szkoda. Jak już wcześnie pisałem stopa składa się z kilku elementów ale po złożeniu wszystko jest masywne a telewizor pewnie na niej stoi. W modelu EX500 można telewizor obracać: Złącza: Co do złącz mamy do dyspozycji: 4xHDMI, 2xEuro, 1xcomposite, 1xcomponent, 1xVGA, 1xUSB, 1xEthernet, 1xoptyk, 1xzłącze od anteny analogowej lub DVB-T. Pilot: No tutaj zaszły dość ciekawe zmiany. Sam pilot zdecydowanie zmienił styl w stosunku do poprzednich modeli i mamy powrót do korzeni. Ciekawym rozwiązaniem jest umieszczenie klawisza Power także na odwrocie pilota. Po co? Aby nam się pilot nie kurzył Kładziemy go odwrotną stroną i nawet z takiej pozycji możemy odpalić telewizor. Samo wykonanie i materiał jest ok. Dziwi mnie tylko sposób ładowania baterii. Jak widać musimy otworzyć dolną część pilota, która się odsuwa. Jak znam życie to sporo osób będzie się tym bawić... i może szybko wyrobić ten element. Z drugiej strony po otwarciu robi nam się otwór ; ) Popielniczka? Podsumowując pod względem wykonania jest lepiej niż kiedykolwiek w produktach Sony z tej klasy cenowej. Uważam też, że na tle konkurencji to w tej chwili czołówka wykonania w tej klasie. Styl zachowany + coś nowego a nie kopiowanie tego co mają inni. Odpalamy: Model EX500 miałem okazję porównać bezpośrednio z modelem W5500 czyli takim nieoficjalnym poprzednikiem z tej półki Zresztą jednym z moich faworytów roku 2009 w LCD. Z boku stał jeszcze Samsung B7000 czyli LED oraz HX700 CCFL i NX800 LED. Jednak ponieważ LED rządzi się swoimi prawami trzeba pamiętać, że porównanie EX500 CCFL z LED nie jest zbyt odpowiednie. Dlatego skupię się głównie na W5500 i z ciekawości na HX700. Pierwsze odpalenie, wita Nas logo Sony niczym podczas uruchamiania PS3 Na pierwszy rzut oka menu wygląda znajomo. Jest to znany doskonale ale ciągle unowocześniany XMB: Jednak w najnowszej linii da się odczuć zdecydowane przyspieszenie działania wszystkiego co chcemy wybrać z menu. Widać, że zastosowano jakiś szybszy procesor albo zoptymalizowano to co było. Różnica w stosunku do serii 5500 jest odczuwalna od pierwszych chwil spędzonych z tym LCD. Dodano bardzo fajną opcję jaką jest tworzenie własnego, ulubionego menu składającego się z różnych funkcji telewizora (ulubione wejście pod ręką, ulubiony serwis www, zdjęcia itd). Wygląda to bardzo atrakcyjnie ze względu na bardzo ładną, animowaną grafikę: Internet: Opcje internetowe w najnowszej serii odgrywają bardzo dużą rolę dlatego wręcz należy podłączyć ekran do internetu. Mamy do wyboru albo opcję klasyczną czyli kabel Ethernet albo możemy dokupić adapter WIFI na USB (telewizor jest Wireless Ready) Szybka konfiguracja: Po wszystkim mamy do dyspozycji najróżniejsze serwisy internetowe dostępne bezpośrednio na ekranie telewizora. W sam raz gdy nie ma co oglądać w TV i nam się nudzi: Oczywiście wszystkiego nie będę sprawdzał ale jako standard kilka rzeczy sprawdziłem. Na początek YouTube. Działa bardzo szybko. Można się nawet zalogować na swoje konto co nie jest zawsze dostępne gdy YT jest przeniesiony na urządzenie zewnętrzne. Filmy w HD także chodzą. Jak widać zabawy jest cała masa. Oczywiście można także udostępnić różne rzeczy z PC po DLNA. A skoro już jesteśmy przy USB... Co po USB? Po USB odtworzymy: video, muzykę oraz mp3. No cóż... spodziewałem się w końcu obsługi MKV ale jednak sam telewizor nie widzi tego rodzaju plików. Szkoda. Najnowsze Blu-ray'a Sony już to potrafią, widać tą przyjemność zarezerwowano odtwarzaczom. Kolega Ghrom namawiał mnie aby zmienił rozszerzenie pliku z .mkv na .mp4. Telewizor zobaczył taki plik ale nici z odtwarzania...Doszedł za to DivX. Z Video EX500 czyta: Z HD chodzą wszystkie pliki z kamer czyli AVCHD z każdym rodzajem bitrate. Przykład pliku z wakacji 20mbps: Jak wygląda odtwarzanie DivX? Wszystko chodzi ok, można odpalić film z polskimi napisami. Czytane są napisy w pliku .txt, który oczywiście musi mieć taką samą nazwę jak plik z filmem. Trochę dziwnie wygląda sama czcionka... Przykład odtwarzania innych mediów: Oszczędzanie energii i związane z tym elementem funkcje: W sumie EX500 jest najsłabiej wyposażony pod tym względem. Ma oczywiście podstawowe rzeczy związane z ECO ale zabrakło nawet Całkowitego wyłącznika energii czy czujnika obecności obecnego w modelu EX700. Koszty, koszty 1. Czujnik otaczającego oświetlenia 2. Tryb czuwania po bezczynności 3. Tryb oszczędzania energii Inne dodatki i opcje: Na pewno warto wspomnieć chociażby o wbudowanej, bardzo szczegółowej instrukcji obsługi czy (tak wynika z menu) stałej możliwości update'u softu w samym TV: Telewizor posiada na pokładzie tunery analogowe oraz cyfrowej telewizji naziemnej MPEG4. Wszystkie kanały są poprawnie skanowane i odbierane na EX500. * TVP 1 (102/104/102, fonia AC3: 103), * TVP 2 (202/204/202; fonia AC3: 203), * TVP Info (302/304/302; brak TXT), * Polsat (402/404/402; dostępny TXT), * TVN (502/504/502; fonia AC3: 503), * TV4 (602/604/602), * TV Puls (702/704/702). Jak ten telewizor świeci? Może powiecie, że zaczynam od końca swój test i opisuję rzeczy mało ważne a obraz zostawiam na koniec. Ja natomiast mam wrażenie, że dzisiaj te wszystkie funkcje przy wyborze TV mają większe znaczenie niż.... sama jakość obrazu. Do tego dzisiaj przy wyborze ekranu w sklepie króluje jeszcze jeden aspekt: smukłość czyli tzw. cienkość ekranu Im cieńszy tym większa szansa, że nawet płeć żeńska przekona się do dużego ekranu LCD czy Plazma. Oczywiście na samą smukłość wpływa typ podświetlenia: CCFL: Edge LED: W tym przypadku mamy do czynienia z tradycyjnym podświetleniem CCFL czyli lampy. Edge LED został zarezerwowany dla modelu EX700, którego recenzję możecie przeczytać na naszym forum. Osobiście cieszę się, że tym razem mogłem testować zwykłą wersję gdyż w ciemno można było obstawiać, że będzie ona lepiej świecić od zwykłego Edge LED bez Deep Black Panel. Ale czy w tym momencie jest to naprawdę dobry panel LCD? Model W5500 stawiałem zawsze dość wysoko. Wszystko ze względu na rewelacyjny wręcz stosunek ceny do jakości. Model EX500 także cenowo plasuje się naprawdę dobrze na czele z wersją 55". W teście mogłem bezpośrednio porównać oba modele: Od lewej: EX500 vs W5500 Jak widać popracowano znowu nad czernią i kontrastem. Fakt faktem, że zdjęcia trochę przesadzają i w dodatku nie wyszła mi zbyt dobra jakość jednak dobrze pokazują, że różnica jest. Na żywo aż tak tego nie widać. Jednak bardzo dobry W5500 w tym momencie nie wydaje się już taki dobry... Kąty także są dobre ale oczywiście pod większymi kątami obraz traci nieco na jakości. Ale jest o niebo lepiej niż w Edge LED. Jedyne do czego muszę się przyczepić to obecność cloudingu. Jest widoczny, w moim modelu były ze 3 miejsca rozjaśnione. W Edge LED nie było tego widać. Tutaj jest. Dla osób czułych na ten element - radzę dobrze sprawdzić ekran przed kupnem. Jak wiemy każdy model ma inaczej... tak to już jest w technologii LCD. A już 55" cali naprawdę trzeba zweryfikować. To bardzo duży ekran jak na technologię LCD. 100Hz: Miło, że już tej klasy telewizor posiada 100Hz. Definicja: Motionflow 100Hz – pomiędzy dwie ramki wyświetlanego obrazu, wstawia się nową – dodatkową ramkę – obliczoną na podstawie tych, że dwóch. Proces obliczania jest oparty na porównaniu informacji z pierwszej i drugiej ramki, ruchu – prędkości, wektora, oraz zmienności elementów występujących na ekranie ( szybko, średnio szybko i wolno zachodzące zmiany ). Na podstawie tych informacji wstawiona ramka nie powoduje poklatkowego ruchu – staje się równy. Pod względem 100Hz nic się nie zmieniło. Już rok temu Sony opanowało ten element praktycznie do perfekcji naczele z 200Hz. Pamiętamy oczywiście, że jedyną słuszną opcją jest ustawienie standard. Gdy damy na max, obraz będzie wyglądał jak teatr. Ustawienia Overscan: W każdym MEGA-TEŚCIE będę o tym przypominał gdyż nadal usytuowanie tej opcji jest dla mnie doprawdy dziwne. Wiele osób w ogóle nie wie, że coś takiego jest... a chyba nie chcemy oglądać obrazu obciętego z każdej strony? Ustawienia ekranu > Pole wyświetlania > Wszystkie pixele Test z ruchomym zegarem telewizor przeszedł naprawdę dobrze. Wszystko było widać doskonale (nawet najmniejsze liczby) a podczas szybkiego ruchu także nie zaobserwowałem najmniejszych problemów z obrazem. Huh a pamiętam jak 2-3 lata temu zachowywały się na nim ówczesne LCD... X3500 leżał na kolanach. A dzisiaj nawet średnia klasa nie ma z tym najmniejszych problemów. SD i HD Procesor, który obrabia obraz to doskonale znany Bravia Engine 3. Jego ogromną zaletą jest bardzo dobra obróbka sygnału SD. Jednak w przypadku EX500 nie jest tak dobrze jak było w przypadku W5500. Na takich samych ustawieniach na obu TV czyli wszystkie wspomagacze wyłączone wygrywa W5500 jednak EX500 wygląda i tak lepiej od EX700 (czy Edge LED ma także wpływ na postrzeganie SD? Trochę dziwne..). Dopiero gdy w EX500 odpalimy: Robi się dużo lepiej. Jak widać tutaj trzeba skorzystać z tych poprawiaczy i to polecam podczas oglądania słabego sygnału SD. W W5500 jest to zbędne. Trochę dziwnie zachowuje się to SD na konkretnych modelach. EX zdecydowanie ma ten element najmniej dopracowany ze wszystkich nowych serii. Konsola: Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie obraz z konsoli. Przede wszystkim swoją ostrością i wyrazistością. Niby na każdym LCD taki obraz powinien przecież wyglądać idealnie a jednak tutaj jest wyjątkowo dobrze. Większego smużenia brak. Input lag jest do zmierzenia. Postaram się to w przyszłości zrobić. Kalibracja: Ekran ten bez dwóch zdań trzeba skalibrować gdyż aby osiągnąć dobre rezultaty trzeba się trochę naklikać w opcjach. Menu obrazu jest ciekawe gdyż posiada sporo opcji i mamy dość duży wpływ na obraz, który jest wyświetlany na naszym EX500: Dla każdego wejścia możemy oddzielnie ustawić obraz. Bardzo przydatna sprawa. Po kalibacji SpyderTV moje ustawienia były następujące: Mimo wszystko polecam poeksperymentować z kolorem i kontrastem. Jedno i drugie może być niższe. Jeżeli ktoś nie ma ochoty bawić się w szczegółową kalibrację, przygotowano z góry przypisane presety: I nawet da się z tego skorzystać Polecam. Głośniki Poziom jakości dźwięku jest bardzo podobny do modelu W5500. Trudno tutaj się do czegoś przyczepić. Skoro jest CCFL to i jest miejsce na porządny głos. Podsumowanie: Jak widać, telewizor jest bardzo podobny do swojego starszego LED brata EX700. W sumie nie można powiedzieć, że jest od niego gorszy gdyż dla mnie lepiej świeci podświetlenie CCFL. Ale mogą pojawić się osoby, którym odpowiadać będzie Edge LED a w związku z tym bardzo ładny wygląd samego ekranu. DO tego EX700 ma kilka fajnych funkcji ECO jak np. czujnik obecności, którego w EX500 brak. Jednak jest jedna chyba najważniejsza cecha, która spowoduje, że EX500 na pewno będzie popularny szczególnie (wbrew pozorom) w dużych rozmiarach: CENA! Jest naprawdę niska jak na tej klasy produkt i np. 55" do konsoli będzie nie lada gratką dla ludzi rządnych mocnych wrażeń wizualnych na wielkim ekranie! Fakt, ma błędy ale z drugiej strony jest bardzo przystępny czyli tzw. dobry wybór ;-). WERDYKT: Sony KDL-40EX500 ZA: + design - wysoka jakość wykonania (użyte materiały oraz wygląd) + stopa + bardzo szybkie menu - XMB, serwisy www, przeglądanie zdjęć itp - ciężko nudzić się przed TV nawet jak nie ma co + bardzo rozbudowany aspekt sieciowy: ponad 17 serwisów video + DLNA (przesyłanie z komputera zdjęć, filmów oraz muzyki do telewizora po sieci) + kontrast i czerń lepsza niż bardzo dobrym modelu W5500 jednak brakuje Deep Black Panel + obsługa DVB-T MPEG4 + bardzo dobra ostrość obrazu przy sygnale HD (szczególnie w grach!) + dobre kąty jak na LCD (lepiej niż w EX700 oraz W5500) ale to nadal LCD i trzeba się z tym liczyć + 100Hz + podświetlenie CCFL + bardzo dobra cena na model 55" (od 6488,00 zł do 7699,00 zł.) PRZECIW: - zabrakło kilka ważnych elementów ECO jak całkowity wyłącznik prądu (tzw. energy saving switch ) czy czujnik obecności - utrudniona regulacja overscanu. Trzeba wiedzieć, co zrobić. Trzeba przeczytać dokładnie instrukcję lub test na hdtvpolska - nadal brak odtwarzania po USB większej ilośći formatów video w HD - WIFI trzeba dokupić osobno po USB - widoczny clouding - sygnał SD mógłby być lepszy UWAGI - wymaga kalibracji szczególnie pod sygnał SD (należy użyć wbudowanych poprawiaczy) Cena od 3222,00 zł do 3899,00 zł. (ceneo.pl) Kliknij tutaj aby przeczytać całość Edytowane 7 Czerwca 2010 przez Gmeru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 22 Lutego 2010 Dla niecierpliwych od razu powiem: EX500 jest lepszy od W5500. Szczególnie pod względem czerni oraz kątów. Sporo lepszy. A jednak się da. Testowałem na Eagles z HD DVD i naprawdę jest różnica. Inna bajka niż Edge LED EX700. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasciuk 0 Napisano 22 Lutego 2010 Fajnie!!! Gmeru, a pamietasz z jaką ceną wchodził na rynek W5500? 40EX5500 kosztuje 867e. Myślę, że cena jest bardzo przystępna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 22 Lutego 2010 Ja właśnie patrzę na cennik który do mnie przyszedł i dzisiaj sobie to poukładam ; ) Bo tyle tych modeli, że głowa mała. Ale fakt faktem, że od początku trąbiono, że głównie chodzi o to, że wyższa jakość osiągnięta rok temu ma być teraz w niższych cenach a dopiero super wypasy mają być droższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubar 0 Napisano 22 Lutego 2010 ufff uspokoiłeś mnie Gmeru , bo się pośpieszyłem i mam go prawie od tygodnia i bardzo zadowolony jestem ale czekałem na werdykt wstępny na wstępie miałbym prośbę gdy go skalibrujesz mógłbyś zamieścić to w rezencji dla potomnych na jakich parametrach jest dogodnie. Kolejna kwestia overscan jak daje wszyskie piksele to mam wrazenie ze jest gorzej niz na automatycznych ustawieniach .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasciuk 0 Napisano 22 Lutego 2010 Faktycznie wysypało ostro Sony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 22 Lutego 2010 Trochę widzę clouding... resztę sprawdzę bo dzisiaj dopiero pierwszy kontakt. Ogólnie to żeby nie było: Najlepsze jest to, że każdy jest trochę inny O_o Chyba lepiej czasami nie robić takich porównań bo głowa może pęknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubar 0 Napisano 22 Lutego 2010 (edytowane) w modelach W5500 , również się zdarzał clouding, czy się myle? jak najlepiej sprawdzić, na kompletnie czarnym tle? Edytowane 22 Lutego 2010 przez Kubar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 22 Lutego 2010 No w moim W5500 jako takiego nie ma ale widać jak źródło światła daje w lewym górnym rogu. W sumie to każdy LCD coś tam trochę ma.... Przełącz na nieużywane HDMI i już masz czarny ekran : ) Dobrze wtedy widać.... ale to też musi być całkowita ciemność bo tak to ciężko zauważyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubar 0 Napisano 22 Lutego 2010 próbowałem się dopatrzyć u siebie i jakoś nie widze zeby byl zauwazalny , moze z dwoch centymetrow jakby sie wpatrzec, zreszta nigdy nie siedze w pelnej ciemnosci , lampka zawsze sie w nocy swieci takze z taka kombinacja jest idealnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
budasty 1 Napisano 22 Lutego 2010 przede wszystkim dziękuję Gmeru za szybkie recenzje ...też czekam na 40" ex501, w środę powinien być, napiszę jak odbiera na "zwykłej" antenie i jak wypada obsługa divx z zewnętrznego dysku, ciekawe czy go zobaczy (1 Tb 3,5" usb zewn.) p.s. wg strony Sony Ex50x pobiera około 30% mniej watów niż W5500, kolejny plusik pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubar 0 Napisano 22 Lutego 2010 jaką kwotę Ci krzyknęli budasty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
budasty 1 Napisano 22 Lutego 2010 jaką kwotę Ci krzyknęli budasty? nie kupuję w Sony Center w końcu bo nie chcieli zrobić żadnego upustu ani umożliwić testu na miejscu czyli zakup ...porównywalny z tym przez sieć , z przesyłką powinien dojść za 3418 zł, EX501 bez szarego paska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubar 0 Napisano 22 Lutego 2010 Gmeru , może to nie miejsce na takie pytania, ale czy ps3 będzie jakoś na tym telewizorze się prezentować? Bo nosze sie z zakupem, przy takim telewizorze trzeba wyłączyć motionflow lub coś? Podłączałem do niego x'a 360 z grą gta i ciemnawo obraz wyglądał , aż za ciemno bym powiedział ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XGrzesX2 0 Napisano 22 Lutego 2010 W teście EX700 często pisałeś, że W5500 sprawuje się lepiej. W tym teście Ex500 piszesz, że jest on lepszy od W5500. Czy zatem EX500 jest lepszy od EX700 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 22 Lutego 2010 Oczywiście, że tak. Edge LED w wersji bez Deep Black Panel moim zdaniem przegrywa z CCFL w EX500. Ale nawet w ciemno bym tak obstawiał Oczywiście chodzi mi tylko o jakość czerni, kontrast. Ale to dla mnie najważniejszy czynnik a nie youtube ; p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s@jmon 9 Napisano 22 Lutego 2010 czyli sądzisz że dobrym wyborem będzie 55ex500 w stosunku do 52nx800 patrząc na jokość/cena ? czy jednak warto jest dopłacić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XGrzesX2 0 Napisano 22 Lutego 2010 Oczywiście, że tak. Edge LED w wersji bez Deep Black Panel moim zdaniem przegrywa z CCFL w EX500. Ale nawet w ciemno bym tak obstawiał Oczywiście chodzi mi tylko o jakość czerni, kontrast. Ale to dla mnie najważniejszy czynnik a nie youtube ; p Dzięki za odpowiedź. Teraz będę miał dylemat czy EX500 czy nX700. Chociaż ten drugi będzie dużo droższy. Czy NX700 jest dużo lepszy od EX500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XGrzesX2 0 Napisano 22 Lutego 2010 ...też czekam na 40" ex501 A czym się różni EX501 od EX500 ? Nigdzie nie widzę czegoś takiego jak EX501 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubar 0 Napisano 22 Lutego 2010 różnica polega jedynie na dolnej listwie, w 501 jest jasniejsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 23 Lutego 2010 czyli sądzisz że dobrym wyborem będzie 55ex500 w stosunku do 52nx800 patrząc na jokość/cena ? czy jednak warto jest dopłacić ? 7,200 vs 10tys To są przybliżone ceny z Sony Style. Chciałbym zobaczyć jak świeci aż 55" w LCD. Wiadomo, że tak duża matryca nie jest wielką zaletą samej technologii LCD. Ale widząc jak świeci NX800 to zapewne poszedłbym właśnie w 55EX500. To aż 3tys różnicy a tutaj masz większy ekran. Kurcze w sumie 55 za 7tys to wręcz rewelacyjna cena. Dzięki za odpowiedź. Teraz będę miał dylemat czy EX500 czy nX700. Chociaż ten drugi będzie dużo droższy. Czy NX700 jest dużo lepszy od EX500. A jakie rozmiary będą Cię interesować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s@jmon 9 Napisano 23 Lutego 2010 (edytowane) juz na 99% jadę dzisiaj kupić 55ex500 za 6673 pln mam nadzieję ze dobrze zrobie i nie będę żałował bo niedługo wychodzą samsungi serii C. PS. Gmery jak najłatwiej sprawdzić clouding bo dokadałem się ze sprzedawcą że moge go sprawdzić przed kupnem. Edytowane 23 Lutego 2010 przez s@jmon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 23 Lutego 2010 Przy jakimkolwiek świetle jest to trudno zobaczyć Ale może być ciężko by było idealnie... zawsze coś tam będzie. Ale może będziesz miał jakieś warunki to normalnie ustaw na jakimś wejściu HDMI i można to zobaczyć... ale za dnia to jest praktycznie nierealne.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubar 0 Napisano 23 Lutego 2010 (edytowane) Gmeru ,czy ps3 będzie jakoś na tym telewizorze się prezentować? Bo nosze sie z zakupem, przy takim telewizorze trzeba wyłączyć motionflow lub coś? Podłączałem do niego x'a 360 z grą gta i ciemnawo obraz wyglądał , zdziwiłem się nawet trochę, następnego dnia x pudło sprzedałem / na ps3 ciekawsze exclusivy stąd moje pytanie. Z góry dzięki za odpowiedź Edytowane 23 Lutego 2010 przez Kubar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 23 Lutego 2010 No jasne, że będzie; ) Ale coś mi się wydaje, że to o czym piszesz to kwestia ustawień... przecież na takim LCD obraz z konsoli jest i musi być ;p bajeczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach