Skocz do zawartości
Gmeru

Odtwarzacz Sony Blu-ray BDP-S370 - opinie, komentarze, test

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś nabyłem i mam problem z odczytaniem pendrive'a OCZ Rally2, po umieszczeniu mam komunikat że urządzenie nie jest obsługiwane. Formatowałem na FAT32, FAT i bez rezultatów. Miał ktoś problemy z czytaniem pamięci USB? Dodam tylko że czytnik kart SD na USB działa poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mnie zastanawia jedna rzecz. Czy moglby ktos z posiadajacych ten sprzet sprobowac uruchomic pendrive'a/hdd sformatowanego na ext2/3?

Jezeli urzadzenie jest oparte na Linuksie to powinno obslugiwac ten system/my plikow. No chyba ze naprawde zostawili tylko fat! Skoro licencia na Ntfs kosztuje to dlaczego nie zaimplementowac wlasnie tego?

Popyt bylby ogromny w moim przekonaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No szkoda. Wczoraj widzialem w gazetce reklamowej MixElectronics nowy blu-ray LG bd 560 za 650 zl. Wedlug informacji obsluguje ono ntfs oraz mozliwosc podlaczenia przenosnego dysku.

Jak za taka cene to chyba rewelacja. Chociaz wolalbym sony z racji posiadania telewizora tej marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stoję przed wyborem blu-reyera i widziałem, że jest ciekawa promocja na 370-tkę do sony (od lg nagle zdrożało) i mam małe pytanie. Czy napisy w mkv i divx maja czarne obwodki czy na białym tle ciężko jest wyraźnie zobaczyć czcionkę?

Dzienks ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> Czy napisy w mkv i divx maja czarne obwodki czy na białym tle ciężko jest wyraźnie zobaczyć czcionkę?

W playerze s370, który miałem przed zmianą softu (bo już nie mam - zwróciłem go na półkę), napisy były małe i blado białe. Należało pokombinować, żeby aktywować polskie znaki (długo wciśnięty subtitle na pilocie + wybór polskiej strony kodowej).

W sumie nie miałem kłopotów z czytaniem napisów. Divixy i divixy HD chodziły rewelacyjnie. Niestety, żaden z posiadanych przez mnie mkv nie był "oglądalny" (albo koszmarna pixeloza, albo odmowa posłuszeństwa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp.

Mam ten player juz w domu i jeśli komuś to pomoże w wyborze mogę podzielić się kilkoma spostrzeżeniami:

1. Rzeczone napisy: mają czarną obwódkę czyli są widoczne na jasnych tłach. Faktycznie są nieco małe w divixach, większe w mkv. To co mnie zastanawia do tej pory to brak literki ś (co ciekawe małej literki ś, duża wyświetlana jest poprawnie). Czekam w tej spawie na odpowiedź sony.

2. Wykrzaczanie się mkv: przed aktualizacją softu Bękarty wojny x264 faktycznie spora pikseloza, po aktualizacji problem zniknął i wszystko chodzi płynnie. Ciekawa rzecz przy odtwarzaniu mkv: gdy plik ma zakodowany dzwiek w pelnym dts, to odtwarzacz podaje info ze format audio jest nieoblusgiwany, ale dzwiek jednak jest slyszalny i ampli podaje info ze to dzwiek dts (taka osobliwość)

3. Brak na pilocie przycisku zoom

4. Tłumaczenie menu na język polski to jakaś porażka. Tak chyba chcieli pociąć koszty, że przepuścili wszystko przez jakiś translator i wygląda to beznadziejnie.

5. Ustawienie podawania obrazu w dvd jak Pan&Scan nie usuwa czarnych pasów u dołu i u gory ekranu (może to jakis mój błąd).

6. Szybkość i "łatwość' działania: odtwarzacz faktycznie bardzo szybko ładuje materiał z płyt i usb (nie jest przy tym wybredny). Błyskawicznie reaguje na polecenia z pilota (w przeciwieństwie do mojej Yamahy s2700).

7. Obraz z hdmi dużo lepszy niż po componencie (znowu w porównaniu do ww. Yamahy).

8. Brak nóżek.

9. Płyta wysuwa się przy dosyć dziwnym dzwięku szuflady (ale ja jestem purystą w tym względzie:)

Generalnie wrażenia bardzo pozytywne. Bardzo fajny obraz, dobry dźwięk i przede wszystkim szybkość działania i łatwość obsługi.

PS. Wszelkie spostrzeżenia odnośnie obrazu na podstawie obserwacji na Panasonicu PV8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5. Ustawienie podawania obrazu w dvd jak Pan&Scan nie usuwa czarnych pasów u dołu i u gory ekranu (może to jakis mój błąd).

tez to zauwazylem, co lepsze nie tylko przy DVD ale rowniez przy BD...obie opcje, letter box i pan scan daja ten sam efekt i tez nie bardzo wiem o co chodzi...musze skalowac obraz poprzez TV, co wg mnie zmniejsza jakosc obrazu. probowalem roznych kombinacji (nawet 4:3 + obie opcje formatowania obrazu), ale efekt ten sam, kazdy film idzie w formacie anamorficznym...czy ktos moze powiedziec co trzeba przestawic jezeli sie da?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiły się dzisiaj nowe (491) wersje frimware do S470 i S570, więc zapewne wkrótce będzie update także do S370.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

BDP-S370 - świeżo po zakupie, soft 473, tv sony kdl s5600:

Dźwięk:

1/ Dźwięk z CD po hdmi do tv a potem analogowo do wzmaka 2.0 porównywalny z marantz cd-67, czyli b.d.b. O niebo lepszy w moim konfigu od 360ki, który był za cichy i musiałem "oszukiwać"

2/ Brak możliwości wyboru ścieżki CD audio cd po przyciskach numerycznych pilota. (Tylko strzałki)

3/ Oddzielna zakładka do SACD, nie mam płyty ale jestem w tym temacie optymistą.

Jeżeli chodzi o BD to miałem do czynienia parę dni wcześniej z 360ką, i takie wnioski:

1/ 360ka , półroczna , ma głośniejsze chłodzenie, mocno słyszalne i głośniejszy napęd.(tutaj niestety podejrzewam że po jakimś czasie i w 370 wiatrak będzie słychać.)

2/ Piekielnie szybki, jeżeli chodzi o wysówanie tacki i uruchamianie materiału na płycie.

3/ Subiektywnie stwierdziłem że ma mniejszy jiter (klatkowanie) od 360 ki

4/ Miałem 1ną płytkę z dvixem którą chciałem oglądnąć na 360 i nie poszedł. Na 370 bez zająknięcia.

5/ Stanowczo za małe napisy w dvixach MKV.

6/ Brak Ś.

7/ W prezentacji jpg, można jako podkład dać piosenkę, niestety tylko 1ną, która leci w kółko, bez możliwości ingerencji. Chyba że nie potrafię ustawić na całą płytę muzyki z pena.

8/ Dość mocno się grzeje, a co będzie w lecie..

Wnioski które mi się nasuwają:

Myślę że tak czy siak opłacało sie dać te 450 pln. 3D odpuszczam bo i tak tv teraz nie zmienię.

Przepraszam za ewentualne błędy w nazewnictwie, jestem totalną lamą w tej dziedzinie.

pozdr.

Edytowane przez pool80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Puki co, twierdzę że nie da się odpalić płyty dvd dl z mkv.

Blade Runner_BluRay_1080p.mkv 7,47GB — plik jest odtwarzany z płyty DVD+R DL, odtwarzacz dekoduje ac3, czyta napisy, a ponadto za pomocą przycisku AUDIO bez problemu można zmieniać ścieżki dźwiękowe (ang i PL, obie 6 kanałów AC3)

Nie da sie odtworzyć dźwięku w filmie z kodekiem DTS, za to ac3 ok. (A może chodzi o ilość ścieżek?)

we wcześniejszych postach podałem kilka przykładów na dekodowanie DTS z plików MKV i to na najwcześniejszym firmware 315

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeżeli chodzi o DTS to wyświetla mi ten sam komunikat i nie mam dźwięku. Mam podpięte db z tv kablem hdmi. Z tv 2chihch stereo kablem do wzmacniacza stereo. Jutro jeszcze spróbuję bezpośrednio spiąć chinchami bd z wzmakiem. U Ciebie Rbx masz spięte po optyku z amplitunerem kd? Inny forumowicz tez miał dźwięk i wynika że też wpięte w kd.

ps. Mam kilka filmów bd i mam dźwięk. A może wtedy mi plajer jakoś mixuje do zwyklego stero. Może jakieś ustawienie poradzi?

ps2 Rbx czym paliłeś i pociąłeś tego Blade runera?

Edytowane przez pool80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przepraszam, przecie nie cialeś bo piszemy o dvd dl. napisz jak spięty masz sprzęt. Chodzi mi o to audio w dts z mkv

ps. Pogoglowałem troche i ludzie nie mający zewnętrznego dekodera mają ten sam problem z mkv z dts. (brak Dźwięku).

ps. 2 oczywiście spięcie bd z wzmakiem omijając tv nie przyniosło rezultatu.

Edytowane przez pool80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
napisz jak spięty masz sprzęt. Chodzi mi o to audio w dts z mkv

S370 jest podłączony do TV W5500 za pomocą HDMI i cyfrowym kablem elektrycznym do amplitunera. W5500 jest także niezależnie połączony do amplitunera Toslinkiem.

Z dekodowaniem AC3 z plików MKV nie mam żadnych problemów zarówno w pierwszym przypadku (przy bezpośrednim połączeniu elektrycznym), jak i wypadku, gdy sygnał jest puszczony najpierw po HDMI do TV, a z TV Toslinkiem do amplitunera.

DTS przy pierwszym połączeniu dekodowany jest poprawnie, natomiast przy połączeniu za pośrednictwem TV uzyskuję wyłącznie dźwięk ProLogic, pomimo, że amplituner zgłasza Signal: Digital.

Edytowane przez rbx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

Witam.

Zamierzam kupić odtwarzacz BLu -Ray i proszę mi poradzić czy BDP-S370 czyta pliki txt , rmvb i avi?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S370 czyta pliki txt i avi, nie czyta natomiast rmvb, jak zresztą żaden z dostępnych do chwili obecnej stacjonarnych odtwarzaczy BR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Udało mi się podpiąć internet bezpośrednio z modemu. (brak internetu na bd i pc równocześnie). Dostawca sieci musiał dopisać mi nowy MAC, a potem w konfiguracji automat znalazł internet. Natomiast niezbyt normalne jest to że na końcu konfiguracji zgłasza że fizyczne połączenie jest, ale dostępu do internetu brak. W diagnostyce sieci informuje o braku dostępu do bramki. Po takich klockach, przeszedłem do zakładki ustawienia systemu i w informacji o systemie wszystko jest poprawnie. I koniec końców internet jest. Dziwne.

Edytowane przez pool80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam.

Zamierzam kupić odtwarzacz blu ray BDP-S370.

Czy czyta on płyty DVD nagrane na komputerze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czyta. Tak samo z płytami Blu-ray.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

Pytanie mam,dzwonił sprzedawca ze sklepu i pytał sie mnie czy interesował by mnie model BDP-S373.

Proszę wobec tego napisać mi info czym sie różni model BDP-S370 od BDP-S373

Z tego co zauważyłem w necie to różni się chyba podświetlanym pilotem,ale czy czymś jeszcze?

O.K.-już wiem [ z innego forum],on ma podświetlanego pilota i jest tylko tyle z różnic.Jeszcze zapomniałem o jednej dużej-potrafi być droższy od modelu s370 nawet do dwóch stów.

Masakra,dać dwie stówy za choinkę z pilota.

Ktoś z innego forum pisał,że taka"choinka"jest super jeśli chodzi o używanie projektora.

Zamawiam normalny model bez dziwactw czyli BDP-S370

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Szykuje się w końcu do kupna mojego pierwszego odtwarzacza blu-ray (na początku czerwca wychodzi blu-ray z koncertu U2 w Kaliforni - do czego doprowadza miłość do zespołu :)). Nie jestem zbyt kasiasty, nie chcę wydać więcej niż 450zł (akurat tyle kosztuje w pewnym sklepie teraz bdp-s370). Moje wymagania nie są jakoś specjalnie chyba wygórowane:

1. Przynajmniej poprawne (tv mam Grundig Vision 7 37-7850 FullHD, a nie jest to raczej sprzęt najwyższych lotów więc nie potrzebuje nie wiadomo jakiego kosmosu xD obraz FullHd puszczany z mojego tv całkowicie mnie zadowala)

2. Odtwarzanie mkv

3. BD-Live

4. Odtwarzanie divx

Z tym, że ostatni punkt nie jest konieczny. Zastanawiałem się jeszcze nad LG BD-370 , ale nie podoba mi się jego wygląd, poza tym jest już niemożliwy do dorwania poniżej 450zł. Ewentualnie w grę wchodzi LG BD-350V, ale nie ma on BD-Live :)

Może są jednak kwestie o których nie wiem, a powinienem?

Czy przy moich założeniach Sony BDP-S370 będzie najlepszym wyborem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Osobiście to 370ka od sony jest moim 1szym bd. Czekałem ponad pół roku, bo tyle mam tv. I dobrze. Bo teraz w 370ce mam mkv połączenie z netem. w przyszłości DLNA. U mnie decyzja taka była z uwagi że tv mam tez Sony. Jest tydzień u mnie i jestem bardzo zadowolony. 450pln za bd to bardzo dobra relacja cena jakość. jedynie boli brak usb na ntfs. ale z dlna może da sie będzie to ominąć. Polecam.

lg 350 miałem w ręce i za 400pln, ale jak zobaczyłem minimalizm wejsc wyjsc z tyłu plajera to dałem spokoj. Ogolnie to polecam zakup modeli jak najnowszych.

ps. jednak dalej mam problem opisany we wczesniejszych postach odnośnie internetu. Niby jest, wszystkie zakładki takie jak you tube są, ale jak chce aktualizować BD to komunikat o braku dostępu do bramki.Tak jak pisałem wcześniej bez rutera , bezpośrednio do modemu mam wpięty BD. Help?

Edytowane przez pool80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi