windmill 4 Posted June 3, 2009 (edited) Mały edit, ze względu na "aferę" z dźwiękiem HD. Czyżby wszyscy się uwzięli na małą czarną skrzyneczkę z Western Digital? Wszędzie tylko WD killer i WD killer... Zaglądam se ja na MPCClub, a tu taki news... Xtreamer (Media Player & Streamer) Maszynka zbudowana na nowym SoC Realteka, RTD128X (special edition, cokolwiek to oznacza... ). HiJack twierdzi że palce w tym przedsięwzięciu maczały takie firmy jak: MViX, Unicorn, Realtek i EMS. Dostępność: według zapewnień producenta, pod koniec czerwca rozpoczną się dostawy. Zakup tylko on-line. Cena: 99 euro. Słownie: dziewięćdziesiąt dziewięć euro. Za dostawę (w szeroki świat... ) liczą 20 euro. "Pierdolnik" USB do WiFi: 29 euro (na obrazku 9 euro mniej... ). Robi wszystko to co inne w HD, oprócz dźwięku. Obudowa mieści HDD 2,5". Możliwości (protokoły) sieciowe chyba nieco uboższe niż w NMT, no ale cena... Specyfikacje: Sieć: WIFI UPnP SSDP UPnP AV NTFS Serwisy internetowe: Video: YouTube, Picasa, Yahoo Video, CNN, NBC Today, CBS Face the Nation and more Audio: Live365 Radio, iPodcast, Radiobox, ABC News, BBC Podcast, CNN News , Indiefeed, Jamendo Photo: Picasaweb RSS feed: Yahoo! Weather, Yahoo! News, Yahoo! Xchange, MSNBC News and more Kontenery video: MPEG1/2/4 Elementary (M1V, M2V, M4V) MPEG1/2 PS (M2P, MPG) MPEG2 Transport Stream (TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS) VOB AVI, ASF, WMV Matroska (MKV) AVC HD MOV (H.264), MP4, RMP4 FLV - Flash Video Kodeki video: XVID SD/HD MPEG-1 MPEG-2 MP@HL MPEG-4.2 ASP@L5, 720p, 1-point GMC WMV9 MP@HL H.264 BP@L3 MP@L4.0 HP@L4.0 HP@L4.1 VC-1 MP@HL AP@L3 Kontenery audio: AAC, M4A MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA) WAV WMA FLAC OGG Kodeki audio: Dolby Digital DTS WMA, WMA Pro AAC MP1, MP2, MP3 LPCM FLAC Vorbis Bitstream audio: DTS, Dolby Digital. Pomimo informacji iż Realtek za sprawą błędu w chipie nie będzie w stanie dokonywać bitstream'u DTS-HD MA, DTS-HD HR i Dolby True HD, producent wciąż umieszcza w specyfikacji kłamliwą informację o wsparciu passtrough dźwięku HD. Zdjęcia: JPEG, BMP, PNG, GIF, HD JPEG Inne formaty plików: ISO, IFO, FLV, RM, RA, RAM Napisy: SRT, SMI, SUB, SSA, IDX Formaty mediów strumieniowanych: RTSP, FLV Chipset: Realtek 128X (Special Edition) Pamięć: 256MB DDR SDRAM, 32MB Flash Wyjścia Audio/Video: HDMI v1.3a (do 1080p), Composite Video, stereo Cinch i cyfrowe optyczne SPDIF Interfejsy: 1x USB 2.0 slave, 2x USB 2.0 host, Internal SATA, Ethernet 10/100, WIFI USB Antenna 802.11n (opcja) Zasilanie: 12V DC, 3A (zasilacz w komplecie) Wymiary: 180mm x 32mm x 82mm. Masa: 1Kg No jak bony dydy, Panie i Panowie, robi się coraz ciekawiej... A jeśli wziąć pod uwagę kwestię dźwięku HD a przede wszystkim polityki informacyjnej X'a w tej sprawie, można stwierdzić że jest bardzo ciekawie. Oczywiście nasuwa się jeszcze pytanie, jak maszynka będzie sprawowała się w praktyce? Zapewne wkrótce się okaże... A na koniec linkologia do stron producenta: specyfikacja: http://www.xtreamer.net/89/content-pages/Specs.aspx screen'y: menu: http://www.xtreamer.net/140/content-pages/Screen-Shots.aspx movie jukebox: http://www.xtreamer.net/163/content-pages/...creenshots.aspx UPnP: http://www.xtreamer.net/162/content-pages/...creenshots.aspx Edited February 16, 2010 by windmill Quote Share this post Link to post Share on other sites
MMP 9 Posted June 3, 2009 Z tą ceną to całkiem interesująca propozycja - pytanie tylko co potrafi chip na którym stoi ta maszynka... (wydaje mi się, czy "WD killer od Asusa" też ma stać na tym chipie? ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
windmill 4 Posted June 3, 2009 Hardware.info wspominało o Realteku w Asusie... A ten chip robi to samo co Sigma 8635. Nie wiem czy jest szybszy, na pewno szybsze niż w NMT może być działanie menu (firmware). Trzaby pogooglać za Realtekiem, ciekawe na przykład jak w porównaniu do Sigmy wygląda prędkość transmisji danych. No i niedługo spodziewana jest nowa seria NMT, na nowym chipie (Sigma 864x ?). Quote Share this post Link to post Share on other sites
hanti 0 Posted June 25, 2009 jedyne co ja wiem o tym procku w xtremerze to szybkosc (400mhz) zreszta jest juz oficjalne forum na ich stronce Quote Share this post Link to post Share on other sites
arcoss 2 Posted June 29, 2009 Jeśli będzie odtwarzał polską czcionkę, to go biorę Quote Share this post Link to post Share on other sites
_kamil 2 Posted July 1, 2009 dobra rzecz że od razu wbudowane w nim jest movie jukebox z obsługa polskiego filmweba Quote Share this post Link to post Share on other sites
windmill 4 Posted July 12, 2009 Pierwsza (chyba?) recenzja: http://www.mpcclub.com/modules/Reviews/rev...ew_xtreamer.pdf Xtreamerek młody jeszcze jest... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seba_Fan 18 Posted July 12, 2009 mnie to zastanawia ta antena czemu taka droga, czy mozna dac jakas inna jak bedzie z DTS, czy jest szansa ze bedzie on mial i po podpieciu do TV uslysze dzwiek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dziq 0 Posted July 12, 2009 Na MPC pojawiła się dość kompletna recenzja beta link ( http://www.mpcclub.com/modules/Reviews/rev...ew_xtreamer.pdf ) Ogólnie są bardzo zadowoleni, mówią że układ Realteka spokojnie może konkurować z najnowszą Sigmą. Brak większych problemów z materiałami HD nawet M2TS, reszta z 12 stronicowej recenzji pod wyżej podanym linkiem. NA to się zapowiada, że zamiast Tvixa 6500A to będzie mój nowy playerek bo posiada niesamowite wsparcie, praktycznie jeszcze przed premiera lub chwilę po pojawił się patch 1.01 który dodaje między innymi pełne wsparcie dla polskiego języka jak i GUI całe po polsku !! Tylko największy problem jest z dostępnością tego sprzęciku, bo premiera była na początku lipca i już na dzień dzisiejszy wszystko się sprzedało i następny rzut dopiero w sierpniu, który zapewne też już jest sprzedany:/ ale przez ten czas ten sprzęt za pewne stanie się jeszcze lepszy (kolejne patache może już się pojawią). PS. z tego co wiem jest DTS downmix więc chyba to czego oczekujemy Jeszcze raz recenzja wszystko rozjaśni Quote Share this post Link to post Share on other sites
al41 0 Posted July 13, 2009 http://www.c4i.com.pl/index.php?page=shop....rt&Itemid=1 Na razie (modne teraz słowo) zajawka, zgłosiłem chęć kupna zobaczymy za ile i kiedy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dziq 0 Posted July 13, 2009 Mi tam powiedziano jeżeli wszystko będzie dobrze to powinien u nich się pojawić pod koniec lipca. Quote Share this post Link to post Share on other sites
falka 8 Posted July 21, 2009 Ma być dostępny od 10.08.2009 http://www.digisklep.pl/kategorie/multimedia_5/m002_17.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seba_Fan 18 Posted July 21, 2009 wole dac 100 euro, bo mam niz za prawie 700zlu nich mnie zastanawia czy mozna kupic pare wtenczas moze za przesylke nie bedzie sie placic Quote Share this post Link to post Share on other sites
BaGRoS 0 Posted July 29, 2009 (edited) Kupiłem po 10 mają wysyłać. Na screenach widać, że napisy txt obsługuje... Konkretnie druga kolumna trzeci wiersz. 99€ plus 20€ za wysyłkę minut 20€ za antenkę WiFi działającą w standardzie N czyli jakieś 300Mbps u mnie akurat laptop się łączy, a realnie jakieś 12M bajtów / sek. Byłem około 4200-tny Edited July 29, 2009 by BaGRoS Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kierownik hdtv 4 Posted August 2, 2009 (edited) Xtreamer Polska Ile ludzi z polski zamówiło już sobie xtreamera ? proszę bardzo cała tajemnica http://forum.xtreamer.net/viewtopic.php?f=...32cd86c8bbdfbaa Edited August 2, 2009 by Kierownik hdtv Quote Share this post Link to post Share on other sites
BaGRoS 0 Posted August 2, 2009 Ja kupiłem, tam się nawet nie rejestrowałem, mam numerek coś ok. 4200 Quote Share this post Link to post Share on other sites
stahoo 0 Posted August 3, 2009 Też zakupiłem i czekam na przesyłkę. Mają wysyłać w okolicach 08.08. Mój nr zamówienia ok. 3600. pozdrawiam, stahoo Quote Share this post Link to post Share on other sites
BaGRoS 0 Posted August 3, 2009 Mam nadzieję, że utrzymają obiecaną szybkość aktualizacji i poprawek, czyli dwie wersje softu miesięcznie... źródło: http://forum.xtreamer.net/viewtopic.php?f=28&t=1178 We plan to be able to provide you up-to 2 new firmwares every month - 1 every 2 weeks. This target is very demanding and not always can be met. We dont want to launch new "update" with very little changes in the release notes so as to say - we launched. no mam nadzieję, że You can rely on 1 clear promise from us : In few updates (as due to only time constraints) we will fix all and add more and more features so as to make you investment even more worthy. The skeptics, the trolls, the flamers, those who called us cheaters, fake, xtreamer scam or hoax are already gone and disappeared. We hope you find our promise to deliver you very good device well kept. Quote Share this post Link to post Share on other sites
windmill 4 Posted August 3, 2009 Tak prawdę powiedziawszy, to można z czystym sumieniem nazwać ich oszustami. Kupa rzeczy które playerek miał robić, teraz okazuje się że będą w następnym lub kolejnym firmware. Co innego, gdyby np na początku w specyfikacji stało: "DTS HD MA in future firmware". Jeśli od dwóch miesięcy specyfikacja określa tą i inne funkcje jako dostępne, to jest to zwykłe oszustwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seba_Fan 18 Posted August 4, 2009 zgadzam sie, zlozyc pozew dlatego ja zawsze czekam az sie wszytko wyjasni Quote Share this post Link to post Share on other sites
pablo231 0 Posted August 4, 2009 (edited) Witam ! Właśnie zamawiam jedną sztukę dla siebie. Jeśli jest ktoś chętny z Warszawy i okolic na podzielenie się kosztami przesyłki, to mogę od razu zamówić od razu dla niego. Nie wymagam żadnej wpłaty, tylko deklarację chęci kupna playera. Rozliczenie po przy odbiorze. -- Pozdrawiam Edited August 4, 2009 by pablo231 Quote Share this post Link to post Share on other sites
al41 0 Posted August 4, 2009 Jestem z okolic warszungi ale poczekam na spadek euro ma dojść do 3,5- 3.8 w okolicy września no i firmware się poprawi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
windmill 4 Posted August 4, 2009 We wrześniu Euro czy firmware? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seba_Fan 18 Posted August 5, 2009 ja jestem tez chetny, ale lepiej poczekac az bedzie wszystko dzialac no i euro troche spadnie gdzies tak okolice wrzesnia, wiec pablo231 jak CI sie nie spieszy to moze warto zaczekac Quote Share this post Link to post Share on other sites