Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Już jakiś czas temu opisywałem w innym temacie (http://hdtvpolska.com/...) mój HTPC za 500zł. Na XBMC w tym zestawie 720p śmiga i jest 0 dropów. Z 1080 już tak ładnie nie jest ze względu na słabego proca. Tu trzeba trochę dorzucić (drugie tyle ;/) i kupić np. E7400. Taki zestaw śmiga jak burza. Zapomnijcie o zastanawianiu się nad tym czy jakiś format odtworzy czy nie i czy aby karta graficzna będzie wspierała dekodowanie. Olewamy cały techniczny crap i zachwycamy się tylko obrazem.

I to wszystko za 1000zł

Tu zgodzę się z kolegą wyżej, że wydawanie 1000zł za samą płytę główną to jest grube przegięcie.

pozdrawiam

Kazik

Edytowane przez kazik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Już jakiś czas temu opisywałem w innym temacie (http://hdtvpolska.com/index.php?s=&showtopic=13742&view=findpost&p=133445) mój HTPC za 500zł. Na XBMC w tym zestawie 720p śmiga i jest 0 dropów. Z 1080 już tak ładnie nie jest ze względu na słabego proca. Tu trzeba trochę dorzucić (drugie tyle ;/) i kupić np. E7400. Taki zestaw śmiga jak burza. Zapomnijcie o zastanawianiu się nad tym czy jakiś format odtworzy czy nie i czy aby karta graficzna będzie wspierała dekodowanie. Olewamy cały techniczny crap i zachwycamy się tylko obrazem.

I to wszystko za 1000zł

Tu zgodzę się z kolegą wyżej, że wydawanie 1000zł za samą płytę główną to jest grube przegięcie.

pozdrawiam

Kazik

ceny trochę nie aktualne podajesz , z e7400 za 1 tys nic nie złozysz bo sam proc kosztuje ok 550 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Fantom napisał:

Obudowa (jak na Media Center) mocno przeciętna. Tym bardziej za tą cenę.

Za 1800 zł masz coś takiego: http://www.allegro.pl/item561006416_therma...dia_center.html

I jest z kolorowym wyświetlaczem.

Ale decyzja należy do ciebie.

Ale ta obudowa za cenę 1899 zł jest w środku prawie pusta. Nie ma nawet zasilacza. Bajerowy wyświetlacz nie jest mi potrzebny. W takiej konfiguracji jaką mi proponujesz całkowity koszt to około 4000 zł. A w tej MSI brakuje tylko procka, kości pamięci i HDD. Sam budujesz w obudowie za kilkaset złotych a mi proponujesz za 2.kzł?

Edytowane przez @ndrew J.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale ta obudowa za cenę 1899 zł jest w środku prawie pusta. Nie ma nawet zasilacza. Bajerowy wyświetlacz nie jest mi potrzebny. W takiej konfiguracji jaką mi proponujesz całkowity koszt to około 4000 zł. A w tej MSI brakuje tylko procka, kości pamięci i HDD. Sam budujesz w obudowie za kilkaset złotych a mi proponujesz za 2.kzł?

Moja obudowa kosztowała (2 lata temu) dokładnie 550 zł ... teraz jest warta 150 zł :)

A co to znaczy że obudowa jest pusta? Zasilacz kupujesz za 50-100 zł. Ostatnio kupiłem zasilacz ITX'owy 200W za 72 zł.

A prawdę mówiąc to teraz (gdybym skłądał od zera) zakupił bym coś takiego:

- obudowa: http://www.allegro.pl/item569336868_ultra_...dia_center.html ... 150 zł :)

- płyta: cokolwiek z podstawką 775 ~200 zł

- procek: e5200 310 zł

- karta graf: Radeon HD4350 170 zł

- k.muzyczna: SB Audigy SE 100 zł

- napęd: BR,HDDVD,DVD,CD ...... LG GGC-H20L ... 360 zł

- RAM 2GB 100 zł

- dysk ............. jaki chcesz (100-350 zł)

- reszta: 100

------------------

RAZEM około 1700 zł ......... i masz super sprzęt który odtworzy wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Już jakiś czas temu opisywałem w innym temacie (http://hdtvpolska.com/index.php?s=&showtopic=13742&view=findpost&p=133445) mój HTPC za 500zł. Na XBMC w tym zestawie 720p śmiga i jest 0 dropów. Z 1080 już tak ładnie nie jest ze względu na słabego proca. Tu trzeba trochę dorzucić (drugie tyle ;/) i kupić np. E7400. Taki zestaw śmiga jak burza. Zapomnijcie o zastanawianiu się nad tym czy jakiś format odtworzy czy nie i czy aby karta graficzna będzie wspierała dekodowanie. Olewamy cały techniczny crap i zachwycamy się tylko obrazem.

Tylko że chyba nie dlugo XBMC na PC będzie wspierał akceleracje sprzeętową. VDPAU ,

VDPAU2 , NEXT

Edytowane przez k@li111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko że chyba nie dlugo XBMC na PC będzie wspierał akceleracje sprzeętową. VDPAU

VDPAU2

Przepraszam ale już nie wierzę w bezproblemowe wspomaganie sprzętowe (przez kartę graf.) odtwarzania różnych materiałów i kodeków video.

Naczytałem się sporo (przez ostatnie parę dni) o dotychczasowych problemach ludzi z kartami czy to nVidii czy ATI.

Zawsze się coś znajdzie co nie będzie chodziło.

Myślę że ceny procesorów tak już spadły że złożenie PC'ta który odtworzy wszystko nie jest już problemem.

Zresztą właśnie coś takiego zrobiłem i nie żałuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ceny trochę nie aktualne podajesz , z e7400 za 1 tys nic nie złozysz bo sam proc kosztuje ok 550 zł

Jak najbardziej aktualne - 7400 ok 500zł i reszta też ok 500zł, no może trochę więcej teraz, niech będzie 1100. Nie wiem po co ładować kupę kasy w sprzęt do filmów i muzyki.

pozdr

Kazik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wracam do opisu.

Sprzęcik sprawuje się doskonale.

Procesor E5200 odtwarza wszystko bez zająknięcia. Do tego celu, kupowanie E7400 za dodatkowe 200 zł, wydaje się bezcelowe.

Głośność pracy całego zestawu (przynajmniej u mnie) determinuje dysk twardy (na razie włożyłem co miałem pod ręką więc jest głośny).

Chłodzenie (wiatraczki) na procesorze i karcie graficznej są praktycznie bezgłośne. Tutaj nawet nie będę kombinował.

Można powiedzieć że w środku mam 3 karty dźwiękowe:

- na płycie głównej: Realtek jakiś tam - od razu wyłączyłem

- SB Audigi SE - jako analogowo źródło 5.1 dla moich głośników Genius 5000 idealne

- na karcie graficznej (HD4350) gdy chcę obejrzeć coś na szybko to daje przez HDMI dźwięk na TV

Do odtwarzania używam KMPlayer'a.

Na razie nie udało mi się odpalić dekodowanie video przez grafikę.

Zresztą nawet specjalnie się nie starałem bo po co? Procesor radzi sobie z tym doskonale.

Testowałem chwilkę MediaPortal, mieszane uczucia. Nawet ładny. Jednak musiał bym go porządnie skonfigurować a wciąż brak czasu.

Jednym słowem polecam. Za około 1000 zł (bez napędów) można sobie poskładać porządny sprzęcik MC :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko że chyba nie dlugo XBMC na PC będzie wspierał akceleracje sprzeętową. VDPAU ,

VDPAU2 , NEXT

Ja już od jakiegoś czasu testuje xbmc na PC, a dokładnie wersje którą można instalować na pendrivie. Start systemu zajmuje dosłownie kilka sekund, no i nie wirują dyski. Dotychczasowe playery jakie miałem wkurzały mnie swoim interfejsem. Jedne były lepsze, drugie gorsze, jednak xbmc chyba nikt nie przebije. Będę przyglądał się waszej dyskusji i jak tylko znajdę czas to napiszę swoje spostrzeżenia na temat MC i xbmc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to jest rozwiązanie idealne. Ma wszystko czego trzeba. Nawet PCI Express X16, więc na przyszłość można rozbudować.

Co do ceny, to widać, że jest chora (na zachodzie kosztuje ok. 150 dolarów). Na razie znalazłem w innym sklepie (yalu.pl - zna ktoś ?) za połowę tego:

Zotac 9300 itx

Trzeba poczekać do początku kwietnia, może będzie szerzej dostępna.

Ciekawi mnie tylko czy np. taki FEEL 202 z 96W zasilaczem pociągnie to bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla mnie to jest rozwiązanie idealne. Ma wszystko czego trzeba. Nawet PCI Express X16, więc na przyszłość można rozbudować.

Co do ceny, to widać, że jest chora (na zachodzie kosztuje ok. 150 dolarów). Na razie znalazłem w innym sklepie (yalu.pl - zna ktoś ?) za połowę tego:

Zotac 9300 itx

Trzeba poczekać do początku kwietnia, może będzie szerzej dostępna.

Ciekawi mnie tylko czy np. taki FEEL 202 z 96W zasilaczem pociągnie to bez problemów.

Policz sobie. W stresie E5200 bierze 64W. Karta graficzna, dysk, karta muzyczna, płyta główna .... na 99% zabraknie mocy.

Sprawdzałem z zasilaczem 200W. Chodzi bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli trafi się dobrą sztukę E5200 i zapoda się go na na odpowiedniej płycie, to przy 0,95V w stresie bierze poniżej 30W. Cały komputer z dyskiem, kartą sat, Radeonem HD4670, pod pełnym obciążeniem nigd,y nie wziął mi więcej niż 115W. W idle 65W. To tak w celach statystycznych podaję :).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój komp na e2160 brał 68wat w idle na bluray maks brał 104w , jeszcze nie robiłem testów na e5200 którego ustawionego mam na 1v , ale pewnie kilka watów udało się urwać , 96w trochę mało jeśli ma być grafa zewnętrzna , na integrze spokojnie powinno dać rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jestem już po pierwszych bojach z moim HTPC.

MediaPortal jest ..... właściwie to nie wiem jaki.

Wygląd taki sobie. Obsługa taka sobie.

Zadziałał na nim mój pilot X10. Obsłużył wyświetlacz w mojej obudowie jednak bardzo ubogo. Wyświetlacz jest graficzny (96x32) a jedyne co na nim zobaczyłem to teksty "My Video", "My Photo" ... i niewiele więcej.

Nie udało mi się odpalić filmów MKV ( w ustawieniach zakładka H.264 była pusta i nie udało mi się go zmusić do czegokolwiek). Bardzo dziwne ale możliwe że źle skonfigurowałem spliter. Jeszcze się pobawię.

XBMC ..... super wygląd, prosta obsługa, pilot odpalony przez kombinacje (dodatkowy soft), żadnej obsługi mojego wyświetlacza VFD :)

Filmy odtwarza nieźle choć widziałem problemy z przeplotem na koncercie z Sting'a z DVD ..... a to poważna błąd.

Strasznie ma mało ustawień. Właściwie to żadnych.

Może ma ktoś jakiś opis konfiguracji? Adresy Pluginów? Cokolwiek ....

ReClock jest u mnie bardzo niestabilny. Częste zwiechy. No i jego działanie (jak dla mnie) jest mało zauważalne.

Z dźwiękiem nie miałem najmniejszego problemu.

Działa przesyłanie strumienia audio przez HDMI (Radeon HD4350). AC3, DTS, ... innych nie sprawdzałem bo nie mam. To mi wystarczy.

Działa dekodowanie dzwięku przez SB Audigi, można sobie nawet włączyć efekty, equalizer itp.

Jednym słowem zero problemów :)

Generalnie na razie mieszane uczucia.

XBMC byłby super ale miło gdybym mógł dodać do niego obsługę VFD'ka. No i jednak ReClock by się przydał a na razie nie działa dobrze.

Dziś lub jutro przyjdzie do mnie czytnik Blu-Ray/HD DVD to przetestuję jeszcze te opcje ale coś mi się zdaje że XBMC nie obsłuży tego ....

Jednym słowem poskładanie hardware'u to tylko pierwszy (i to ten mniejszy) krok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Policz sobie. W stresie E5200 bierze 64W. Karta graficzna, dysk, karta muzyczna, płyta główna .... na 99% zabraknie mocy.

Sprawdzałem z zasilaczem 200W. Chodzi bez problemu.

A znacie może sklep, w którym można kupić za rozsądną cenę taki zasilacz ? Znalazłem coś takiego: Nexus - 300 zł za 150 W. Trochę drogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A znacie może sklep, w którym można kupić za rozsądną cenę taki zasilacz ? Znalazłem coś takiego: Nexus - 300 zł za 150 W. Trochę drogo.

Mam w szufladzie zasilacz ITX'owy o wymiarach: 22x8x4 cm. Ma 200W.

Chyba nie będę go już potrzebował. Sprawdź wymiary może ci wejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam w szufladzie zasilacz ITX'owy o wymiarach: 22x8x4 cm. Ma 200W.

Chyba nie będę go już potrzebował. Sprawdź wymiary może ci wejdzie.

Nie sprawdzę tak szybko, bo czekam jeszcze cały czas na lepszą dostępność ZOTAC-a. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie sprawdzę tak szybko, bo czekam jeszcze cały czas na lepszą dostępność ZOTAC-a. ;)

Spokojnie. Napisałem że leży .... to poleży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a co powiecie o czymś taki na media center ????

Fajnie ale:

- procesor nie uciągnie nic ponad 720p

- karta graficzna w teorii potrafi dekodować video ale .... tylko w teorii. Część filmów chodzi, cześć nie.

Sam się nosiłem aby coś takiego poskładać ale pozostałem jednak przy "dorosłym" procesorze E5200. On odtworzy wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, nie pamiętam gdzie, ale wydaje mi się iż widziałem jakiś test 206 lub 204, i płynnie odtwarzało 1080p. Nie pamiętam czy MKV czy BD Rip.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmmm, nie pamiętam gdzie, ale wydaje mi się iż widziałem jakiś test 206 lub 204, i płynnie odtwarzało 1080p. Nie pamiętam czy MKV czy BD Rip.

Ależ oczywiście że karty ATI czy nVidii (w odpowiedniej wersji) dekodują strumień video (h264).

Problem jest że czasem tego nie robią. To jest loteria. A to profil pliku nie ten, a to kodek jakiś alternetywny, a to coś ...

W testach do których bierze się referencyjne pliki wszystko gra. Gorzej jest w rzeczywistości.

Dlatego na chwilę obecną nic nie zastąpi porządnego procesora.

Może się to niedługo zmieni .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No panowie ja również zrezygnowałem z różnych playerów i dziś zamówiłem części na mój MC. Na początku miało to wszystko zmieścić się w obudowie itx, jednak padło na m-atx, a konkretnie feel 205.

O reszcie napiszę jak dojdzie do mnie.

Od dawien dawna byłem zwolennikiem xbmc jeszcze na xboxie. Teraz będę mógł go używać również z HD.

Ostatnio testowałem różne wersje i stwierdziłem, że XBMC Live 8.10.2 Beta1 jest tym na co czekałem.

Po pierwsze uruchamia się z dysku lub pendriva w kilka sekund, po drugie na mojej grafice gf 7300 chodzi dużo lepiej niż na WINDOWS :P

Fantom...

Filmy odtwarza nieźle choć widziałem problemy z przeplotem na koncercie z Sting'a z DVD ..... a to poważna błąd.

Na jakiej wersji masz ten problem ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Janek a oglądałeś Feel 105 - jak dla mnie dużo zgrabniejsza a cena podobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi