Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę złożyć sobie HTPC i wybrałem taki oto sprzęt:

1. Płyta główna: Zotac GeForce 8200-ITX

2. Procesor: AMD Athlon X2 4450e

3. RAM: Geil Dual 2x1 GB Ultra DDR2 800MHz CL4

4. HDD: Seagate Barracuda 7200.12 500GB

5. Obudowa: Modecom Feel-202

6. DVD: LITEON DS-8A2S

Składał już ktoś taki sprzęt? Przy obudowie jest 96W zasilacz, wystarczy na wszystko?

Mile widziane wszelkie uwagi/sugestie :)

PS. Systemem operacyjnym ma być Linuks (jakieś kubuntu pewnie) i do tego XBMC. (Później pewnie chciałbym rozszerzyć o coś jeszcze, np. MythTV).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spieszy ci się z tym kupne ty bo możne byś poczekał na procesory amd x2 w 45 nm ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kiedy mają się pojawić? Chciałem kopować jakoś w marcu najlepiej na początku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem właśnie na etapie składania HTPC. Płytę Zotac miniITX odrzuciłem na wstępie. Powód - tylko DVI, brak wyjścia cyfrowego audio. No i najważniejszy - to płyta pod AMD, które zawsze bardziej się grzeją.

Ja wybrałem płytę Intel DG45FC miniITX - ma wyjścia HDMI v.1.3 (przesyła i audio), DVI oraz cyfrowe optyczne. Wbudowana grafika bez problemu uciągnie 1080p. Cena podobna (550 zł). Do tego wystarczy procek Intela E5200 z pasywnym chłodzeniem.

W tym temacie jest opis tej płyty.

Obudowę, którą wybrałeś oglądałem. Nie jest to żadna rewelacja ale za tę cenę - całkiem przyzwoita, zwłaszcza że razem z zasilaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chcę złożyć sobie HTPC i wybrałem taki oto sprzęt:

1. Płyta główna: Zotac GeForce 8200-ITX

2. Procesor: AMD Athlon X2 4450e

3. RAM: Geil Dual 2x1 GB Ultra DDR2 800MHz CL4

4. HDD: Seagate Barracuda 7200.12 500GB

Składał już ktoś taki sprzęt? Przy obudowie jest 96W zasilacz, wystarczy na wszystko?

Płyta marna. Nie wiem dlaczego ją wybrałeś. Ani pobór energii nie jest mały, ani grafika nie nadaje się za bardzo do HTPC, ani cena nie zachęca. Ogólnie cały system będzie pracował na granicy wydolności prądowej zasilacza. Zdecydowanie odradzam.

A po miesiącach doświadczeń muszę powiedzieć że do HTPC jednak procesor Intela. AMDki potrafią mało prądu ciągnąć ale w idle, jak je trochę obciążyć to już robi się paskudnie. A jak trafisz dobry egzemplarz E5200, zablokujesz napięcie na 0,95V i będzie cicho, chłodno, ogólnie przyjemnie :).

Ja używam takiego zestawu do oglądania telewizji sat HD, a to już jednak wymagania co do systemu spore. No i grafika zintegrowana, nawet jeśli ma wsparcie sprzętowe dla HD, to jednak jakość obrazu zazwyczaj oczko gorszą jak podobna grafika ale samodzielna. Stwierdziłem to ze smutkiem po wielu testach jakie przeprowadziłem, bo też liczyłem że obleci na integrze, ale nic z tego.

Na dziś jadę na takim wynalazku:

http://metku.net/index.html?path=reviews/s...d4670/index_eng Jakość obrazu świetna, zapotrzebowanie na energię rozsądne i cisza. Do tego płyta Gigabyte z regulacją napięcia procesora i oszczędzaniem energii, no i E5200. Na razie nic rozsądniejszego nie znalazłem. Idle 65W, oglądanie kanału SD - 74W, kanału HD - 83W. I to są wartości z kartą telewizyjną Sat HD, która też swoje zapotrzebowanie na energię ma.

Dysk Samsunga 320GB z serii HJ, dobierany pod kątem ciszy i wydajności. Też uważam optymalny wybór. Żadnych Seagate, za głośno chroboczą głowicami podczas pracy. Jeśli zależy Ci na ciszy i ograniczeniu poboru energii to ewentualnie dysk 2,5 cala polecam. Odwirujesz kolejne 3 - 5W. No i koniecznie zasilacz z dużą sprawnością. Na zasilaczu można stracić kolejne 10W idące w niebyt.

A i jeszcze jedna uwaga, nie szarp się na pamięci CL4. To są zazwyczaj wysokoprądowe pamięci i lubią się grzać. W HTPC nic nie zyskasz, a nie dość że zapłacisz więcej za wynalazki pod OC, to więcej prądu będą "żreć".

Konfigurując zestaw pod HTPC trzeba nieco zmienić tok myślenia.

Procesor ma mieć jak najmniejszą podstawową szynę systemową, czyli E5200 i 200 MHz, a nie na przykład E8200. Pamięci raczej wolne i możliwie najmniej kostek żeby miały fizycznie (zapotrzebowanie na energię). 1GB będzie potrzebował dokładnie połowę energii, tego co potrzebuje 2 x 1GB :).

Płyta z możliwością głębokiego undervoltingu, najlepiej od 0,5 - 0,6V napięcia na procesor. Jak bym się uparł to do telewizji HD starcza mi e5200 puszczony na 1,4GHz. Myślę, że przy takim zegarze dałby radę pracować na 0,8V. Najmniej jak mi się podnosił to było 0,65V !!! Potencjał undervoltingu jak widać drzemie w nim spory. Przy takich wartościach puszczałem go nawet bez radiatora, ciepło odprowadzałem trzymając palec na procesorze, nawet się specjalnie nie zagrzał ;).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam htpc e2180 przy 1,8 ghz, 2gb , 500gb wd a/v / ati 4670 (nie pasywna ale bardzo cicha z chłodzeniem arctica) , corsair 450w ,xfi , dvdrw - w tym tygodniu porobiłem sobie testy i w idle schodzi mi do 69wat , pliki mkv 720p ok 75wat , mkv 1080p ok 85wat a bluray filmy dochodzi do 105wat wiec uważam że niezły wynik a przy tym wszystko idealnie płynnie będzie chodzić

Edytowane przez lipa_ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zapodaj jakis material zeby gpu nie pomagalo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a zapodaj jakis material zeby gpu nie pomagalo ;)

Po to kupiłem 4670 żeby gpu wspomagało filmy. Zawsze jest opcja oc na 3 ghz tym bardziej ze mam sztuke co idzie na 3 ghz bez podnoszenia vcore , ale skoro na tą chwile nie miałem filmu co by się ciął choć trochę to po co ? Ja oglądam mkv 720p , mkv 1080p i bluray na razie nie miałem bluray żeby mi się mulił .

Też myślę o htpc na bazie itx ale raczej jak wyjdzie atom + gf9400 .

Edytowane przez lipa_ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mnie chodzi zeby sprawdzic roznice w zuzyciu pradu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dociążałem na maksa mój procesor, co prawda nie filmami, ale jednak utylizacja była na 100% i pobór energii całego systemu nie przekroczył nigdy 105W. Ale to zaznaczam, mam fajną sztukę e5200, która bez zająknięcia robi maks obciążenie przy 0,95V. Dodatkowo pozytywnym przy takich ustawieniach jest fakt, że wentylator boxowy nigdy nie wkręca się powyżej 1200 obr/min. Czyli nadal na granicy słyszalności.

Undervolting to podstawa, a mało kto zwraca na to uwagę przy HTPC. Za to ludzie z uporem maniaka kupują do takich systemów jakieś mocno żyłowane pamięci pod OC. Ja bym tam wolał pamięci DDR2 "robiące" w standardzie na 1,6V, niż jakieś mocarze OC.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja dociążałem na maksa mój procesor, co prawda nie filmami, ale jednak utylizacja była na 100% i pobór energii całego systemu nie przekroczył nigdy 105W. Ale to zaznaczam, mam fajną sztukę e5200, która bez zająknięcia robi maks obciążenie przy 0,95V. Dodatkowo pozytywnym przy takich ustawieniach jest fakt, że wentylator boxowy nigdy nie wkręca się powyżej 1200 obr/min. Czyli nadal na granicy słyszalności.

Undervolting to podstawa, a mało kto zwraca na to uwagę przy HTPC. Za to ludzie z uporem maniaka kupują do takich systemów jakieś mocno żyłowane pamięci pod OC. Ja bym tam wolał pamięci DDR2 "robiące" w standardzie na 1,6V, niż jakieś mocarze OC.

sprawdzę swojego e2180 ile minimum vcore potrzebuję ale pewnie nie za dużo bo na standardzie spokojnie nawet chodzi przy 3180 mhz ale przy 100% obciążeniu potrafi się po jakiejś godzinie wywalić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam e5300

przy 1,1v dziala na 3,0 ghz coby hd materialy nie przycinaly bo karta cos dziala z dxva tylko nie wiem dlaczego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może taki zestaw w takim razie :)

1. Płyta główna: Intel DG45FC (zastanawia mnie dostępność tej płyty w PL)

2. Procesor: Intel E5200

3. RAM: Geil Dual 2x1 GB Ultra DDR2 800MHz CL4 / 2x512 667MHz CL5 / ewentualnie jedna kość jakieś 800MHz 2GB (dwa pierwsze zestawy pamięci posiadam i dlatego takie chcę dać)

4. HDD: Samsung 320GB HM320JI 2,5"

Czy ten zestaw pociągnie na tym zasilaczu z obudowy? Czy po uwymiania na napęd blu-ray wszystko będzie działać (wydajnościowo/prądowo)? Jeżeli zasilacz będzie za słaby to może polecacie jakąś fajną mała nie za drogą obudowę? Cały zestaw chciałbym kupić tak do 1800zł (ostatecznie do 2000zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. RAM: Geil Dual 2x1 GB Ultra DDR2 800MHz CL4 / 2x512 667MHz CL5 / ewentualnie jedna kość jakieś 800MHz 2GB (dwa pierwsze zestawy pamięci posiadam i dlatego takie chcę dać)

Czy ten zestaw pociągnie na tym zasilaczu z obudowy? Czy po uwymiania na napęd blu-ray wszystko będzie działać (wydajnościowo/prądowo)? Jeżeli zasilacz będzie za słaby to może polecacie jakąś fajną mała nie za drogą obudowę? Cały zestaw chciałbym kupić tak do 1800zł (ostatecznie do 2000zł).

Płytę kupisz bez problemu. Ja ją już mam. Jeszcze tydzień temu była za ok 480 zł, niestety waluty skoczyły i zrobiło się już 550 zł.

Z obudową będzie już gorzej. Ta którą wybrałeś jest jedną z najtańszych (i to z zasilaczem). Wszystkie inne są dużo droższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupowałeś tą płytę ? Ja widzę ją w balta za 589zł. Co do obudowy może być droższa, byle nie jakieś 1000zł za obudowe samą :) Jaką polecasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czystej ciekawości, czemu upierasz się przy formacie mini itx? Jakieś konkretne ku temu przesłanki? Bo w podobnej kasie to kupisz świetną płytę "normalną" micro ATX, a i z obudową z rozsądnym zasilaczem będzie znacznie prościej.

EDIT

Żeby nie być gołosłownym, pierwsza z brzegu ASUS P5N7A-VM, GeForce 9300/nForce730i

Przy tym Intelu to jest mistrzostwo świata, porządny bios z kompletem nastaw, dobra grafika do zastosowań HD w HTPC, przyzwoity kodek dźwiękowy, mnóstwo złącz wszelakiej maści.

A w tym Intelu, to stawiam że wzorem większości płyt Intela, to nawet regulacji napięcia procesora nie będzie. O innych "fanaberiach" to nawet nie wspominam. Puścisz film HD, wentylator na procesorze rozkręci się do 2 tys/obr, albo jeszcze gorzej będzie ciągle zmieniał prędkość obrotową i po ciszy.

Albo najdzie Cię ochota na Asusa Xonara, co wcale nie jest wykluczone przy nastawieniu do zastosowań HTPC i gdzie sobie ją wetkniesz w tym mini ITXie?

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sławek - pytasz mnie czy rakso ?

@rakso - płytę kupiłem poprzez zaprzyjaźniony sklep, gdzie mam chyba maksymalne zniżki (www.vico.pl).

PS. Co prawda jeszcze jej nie podłączyłem (czekam na obudowę) ale jak na takie maleństwo płyta jest [beeep]ista.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro zacytowałem Rakso, to chyba widać kogo pytam. Zresztą po to zacytowałem żeby było widać w miarę przejrzyście.

Ty już swoją kupiłeś, pewnie miałeś po temu jakieś przesłanki, więc tematu nie drążę. Ale kolega Rakso ewidentnie na razie miota się "od bandy do bandy" :) więc może warto go nakierować zadając mu odpowiednie pytania i zmuszając tym samym do refleksji czego tak naprawdę potrzebuje.

Nie chwaląc się, pewne doświadczenie praktyczne mam, szczególnie traktując sprzęt komputerowy w ujęciu HTPC, ciszy, poboru energii itd. Przerzuciłem tego sprzętu sporo, niestety tracąc na każdym nietrafionym, z mojego punktu widzenia, zakupie. Więc lepiej niech inni uczą się na moich błędach, niż na swoich. Na pewno taniej im to wyjdzie :).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe :) Szukam coś małego z małym poborem prądu :) Na początku szukałem coś na mATX (żeby można ewentualnie rozbudować). Teraz jak widać na małe mini-ITX. Ogólnie po to stworzyłem wątek, żeby mnie na jakąś dobrą drogę nakierować :)

Jaki zestaw polecasz SlawekR?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skoro zacytowałem Rakso, to chyba widać kogo pytam. Zresztą po to zacytowałem żeby było widać w miarę przejrzyście.

Ty już swoją kupiłeś, pewnie miałeś po temu jakieś przesłanki, więc tematu nie drążę. Ale kolega Rakso ewidentnie na razie miota się "od bandy do bandy" :) więc może warto go nakierować zadając mu odpowiednie pytania i zmuszając tym samym do refleksji czego tak naprawdę potrzebuje.

Nie chwaląc się, pewne doświadczenie praktyczne mam, szczególnie traktując sprzęt komputerowy w ujęciu HTPC, ciszy, poboru energii itd. Przerzuciłem tego sprzętu sporo, niestety tracąc na każdym nietrafionym, z mojego punktu widzenia, zakupie. Więc lepiej niech inni uczą się na moich błędach, niż na swoich. Na pewno taniej im to wyjdzie :) .

O.K. zbyt szybko odpowiedziałem.

Co do płyty, to owszem, kupiłem ale jeszcze nie zapłaciłem. :) Mam ją na tzw. rezerwacji i mogę oddać bez konsekwencji do końca miesiąca. Wszystko zależy od tego jaka kupię obudowę bo z tą którą sobie upatrzyłem są kłopoty. W sumie ja też się miotam "od bandy do bandy". Wszystko przez szalejące kursy walut. Chciałem złożyć sobie mini HTPC ale widzę, że z dnia na dzień robi się coraz drożej i kwota dochodzi do wartości "normalnego" wypasionego kompa. Także też powoli skłaniam się do klocka na normalnych podzespołach. Jako alternatywę upatrzyłem sobie taką obudowę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O.K. zbyt szybko odpowiedziałem.

Co do płyty, to owszem, kupiłem ale jeszcze nie zapłaciłem. :) Mam ją na tzw. rezerwacji i mogę oddać bez konsekwencji do końca miesiąca. Wszystko zależy od tego jaka kupię obudowę bo z tą którą sobie upatrzyłem są kłopoty. W sumie ja też się miotam "od bandy do bandy". Wszystko przez szalejące kursy walut. Chciałem złożyć sobie mini HTPC ale widzę, że z dnia na dzień robi się coraz drożej i kwota dochodzi do wartości "normalnego" wypasionego kompa. Także też powoli skłaniam się do klocka na normalnych podzespołach. Jako alternatywę upatrzyłem sobie taką obudowę .

No, obudowa piękna, ładne cacko można powiedzieć. Ale ja jestem człowiekiem starej daty, chyba mam zbyt praktyczne podejście do życia. Jak bym wydał tyle pieniędzy za samą obudowę to by mi chyba serce pękło. To jest jawne darcie kasy pod szyldem HTPC za zwykły kawałek blachy, który razem z innymi bebechami realnie nie jest wart więcej jak 200zł brutto. A nie 600zł i to bez zasilacza.

Dla mnie to jest po prostu zdzierstwo, co sobie producenci wołają za takie wynalazki. Może ktoś się ze mną nie zgodzić, bo to czy tamto, ale panowie... nie dajmy się zwariować to jest przecież tylko pusta skorupa, a gdzie reszta? Za co tyle płacić, to jest chore. Pracowite chińskie rączki klepią to w tej samej fabryce co zwykłe obudowy i za te same pieniądze. To u nas dorabia się do tego filozofię HTPC co robi cenę x 3.5 jeśli nie x 5. Powiem szczerze, że wolałbym za te pieniądze kupić 2 sztuki Scaleo E, dla samej obudowy, wypruć z niego flaki i założyć tam porządną płytę micro ATX.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hehe :) Szukam coś małego z małym poborem prądu :) Na początku szukałem coś na mATX (żeby można ewentualnie rozbudować). Teraz jak widać na małe mini-ITX. Ogólnie po to stworzyłem wątek, żeby mnie na jakąś dobrą drogę nakierować :)

Jaki zestaw polecasz SlawekR?

Powiem tak, radość z miniaturyzacji (mini ITX) szybko minie, a pozostanie Ci na głowie kupa problemów z zamkniętą architekturą i brakiem możliwości rozbudowy, zasilacz, sloty itd.

Kup porządną płytę micro ATX, procesor e5200, 1GB RAM jeśli ma być tylko do HTPC, no chyba że nie tylko, to wtedy 2GB będzie rozsądniejszym wyborem. Dysk 2,5 cala, może być cytowany wcześniej Samsung. Będzie cichy i chłodny, pobór energii pewnie ze 2,5W.

Jeśli chodzi o samą płytę to są 2 możliwe opcje, albo wypas ze zintegrowaną grafiką (drogo), albo prostą płytę za to z jakimś samodzielnym Radeonkiem z serii HD. To drugie rozwiązanie jest rozsądniejsze ekonomicznie i bardziej uniwersalne, ale zajmuje nieco więcej miejsca. Chociaż jak poszukasz to znajdziesz cichą grafikę na niski profil. Do tego wszystkiego Xonara DXa na deser i będzie bardzo przyjemnie :). Jak szukasz naprawdę taniej obudowy, a dającej namiastkę czegoś pod HTPC, to I-box Magic 2 jest taką obudową. Przy czym nie każdemu przypada do gustu, no ale jest stosunkowo tania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No, obudowa piękna, ładne cacko można powiedzieć. Ale ja jestem człowiekiem starej daty, chyba mam zbyt praktyczne podejście do życia. Jak bym wydał tyle pieniędzy za samą obudowę to by mi chyba serce pękło. To jest jawne darcie kasy pod szyldem HTPC za zwykły kawałek blachy, który razem z innymi bebechami realnie nie jest wart więcej jak 200zł brutto. A nie 600zł i to bez zasilacza.

Dla mnie to jest po prostu zdzierstwo co sobie producenci wołają za takie wynalazki. Może ktoś się ze mną nie zgodzić, bo to czy tamto, ale panowie... nie dajmy się zwariować to jest przecież tylko pusta skorupa, a gdzie reszta? Za co tyle płacić, to jest chore. Pracowite chińskie rączki klepią to w tej samej fabryce co zwykłe obudowy i za te same pieniądze. To u nad dorabia się do tego filozofię HTPC co robi cenę x 3.5 jeśli nie x 5. Powiem szczerze, że wolałbym za te pieniądze kupić 2 sztuki Scaleo E, dla samej obudowy, wypruć z niego flaki i założyć tam porządną płytę micro ATX.

Zgadzam się z tobą w 100 % tylko co mam robić. Owszem, cena to rozbój w biały dzień ale w tej klasie jest to jedna z tańszych. Straciłem dwa wieczory na szukanie i z dostępnej oferty wybrałem właśnie tę. Przede wszystkim ma wymiary normalnego klocka hi-fi, tylko 9 cm wysokości no i wejdą tam normalne podzespoły.

HTPC będzie trzecim kompem w domu więc priorytetem jest wygląd, łatwość obsługi (pilot wraz z softem), komplet wyjść. Nie zamierzam na tym grać więc ten Asus, który poleciłeś wyżej będzie w sam raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zgadzam się z tobą w 100 % tylko co mam robić. Owszem, cena to rozbój w biały dzień ale w tej klasie jest to jedna z tańszych. Straciłem dwa wieczory na szukanie i z dostępnej oferty wybrałem właśnie tę. Przede wszystkim ma wymiary normalnego klocka hi-fi, tylko 9 cm wysokości no i wejdą tam normalne podzespoły.

HTPC będzie trzecim kompem w domu więc priorytetem jest wygląd, łatwość obsługi (pilot wraz z softem), komplet wyjść. Nie zamierzam na tym grać więc ten Asus, który poleciłeś wyżej będzie w sam raz.

Ja ten problem rozwiązałem bardziej radykalnie, komputer mam w sąsiednim pokoju, do tego długi kabel HDMI do plazmy i pilot radiowy. Zestaw daje radę, a ciszę mam absolutną w pokoju gdzie oglądam telewizję :).

Ale oczywiście rozumiem Twoje podejście i chęć posiadania namacalnego klocka o rozsądnym wyglądzie i integrującego się z innym sprzętem grającym. Ale przy takim podejściu do zagadnienia to i tak kupiłbym Scaleo E, chociaż coraz trudniej je dostać. Nie dałbym rady szarpnąć się 600zł na skorupę i pewnie kolejne 300zł na zasilacz. Po prostu wątroba by mi tego nie ścierpiała :) . Zaoszczędzone pieniądze przeznaczyłbym na to, co mi się realnie może przydać w HTPC, czyli choćby na porządną kartę muzyczną.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi