Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Jak uważacie który z tych modeli będzie najlepszy? TV do sypialni. Pozycja przed tv na wprost lekko do góry.

Sony 49XH8505

Sony 49XG8396

LG 49nano867NA

Chyba że coś innego. Rozmiar max 49 cali lub 110cm szerokości. Kwota około 3500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przymierzam się do kupna TV. Na oku mam 2 modele: Philips 50PUS7334 i Samsung UE50TU8502 ale może coś lepszego się znajdzie w tym zakresie cenowym. Co do wielkości to jeszcze się zastanawiam czy 50' czy 55'. 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od boku
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 32' ponad 14 letni Samsung
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? bluetooth
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder tv, mi box
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? około 5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  Obojętnie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy (netflix) / sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? obecnie nie ale w przyszłości planuje kupić konsole
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 50 ' lub 55'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak
19. Preferencje co do marki ? Samsung / LG / Sony / Philips 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Max 2400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, proszę o poradę w wyborze telewizora. TV będzie używany głównie do sportu i YT, czy szukać tylko TV z 100Hz? Na TV nie gram, konsoli nigdy nie podepnę.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,2 - 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Równiez bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? od boku, rolety w gotowości
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Stary samsung, 10 letni? 32 cale
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?  4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder TV
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?  2-3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie wiem
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport / Youtube/ Netflix
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?  Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości?  max 50 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Brak
19. Preferencje co do marki ?  Sony/ Samsung/ LG/ Philips
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000-3000zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za rozjaśnienie w głowie  już zamówiłem SONY KD-55XH9505 w Sony Center super promocja weekendowa, cena rabatowa to 5485 zł i na kod 400 zł rabatu czyli kupiłem za 5085 zł z dostawą takiej ceny nie ma nigdzie.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ME jest min niższa a dodatkowo jest żelazko w cenie
Coś czuję że zaczyna się ciekawy mc i ceny na BF mogą być naprawdę ciekawe!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od tyłu, ale tylko na koniec dnia
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 49' ponad 7 letni Samsung
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Chyba HDMI 2.1
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4/PS5
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-6h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  Obojętnie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy (netflix) / sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak, lecz nie konieczne
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczór
17. Preferencje co do wielkości? 55' / 65'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? chyba nic :P
19. Preferencje co do marki ? Samsung / LG / Sony / - celowałem w XH9096, ale może coś doradzicie ;)
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? +/-5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 22m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okno od wschodniej strony
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung 65nu8002
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobry obraz
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Głównie HD i 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Komputer
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 1-3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Mat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Treści YT
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak, poprzez podpięty PC
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? PC, może godzina dziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorem, a najczęściej w nocy
17. Preferencje co do wielkości? Tylko 75 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Powidoki i napisy rozjaśniające ciemne sceny
19. Preferencje co do marki ? Bez znaczenia
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Na zdjęciach mój salon. Remont prawie ukończony...

IMG_20201104_213834.jpg

IMG_20201104_213821.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Tomasz Grzesica napisał:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 22m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okno od wschodniej strony
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung 65nu8002
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobry obraz
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Głównie HD i 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Komputer
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 1-3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Mat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Treści YT
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak, poprzez podpięty PC
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? PC, może godzina dziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorem, a najczęściej w nocy
17. Preferencje co do wielkości? Tylko 75 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Powidoki i napisy rozjaśniające ciemne sceny
19. Preferencje co do marki ? Bez znaczenia
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Na zdjęciach mój salon. Remont prawie ukończony...

IMG_20201104_213834.jpg

IMG_20201104_213821.jpg

Ładny salon...

Ile miejsca we wnęce?

Do 7 tyś w rozmiarze 75 polecam q80t albo xh90 oba dobre w zasadzie to innego wyboru nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moi drodzy co brać. TV musi mieć 48-50 cali i budzet do 3000zł. Kąty oglądania nie ważne, oglądam tylko na wprost. TV do bajek i do Netflixa. Salon jasny.

LG 49nano867NA czy SAMSUNG QLED QE50Q67T? A moze coś innego? Dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Prometeusz 01 napisał:

Ładny salon...

Ile miejsca we wnęce?

Do 7 tyś w rozmiarze 75 polecam q80t albo xh90 oba dobre w zasadzie to innego wyboru nie ma...

Dzięki, sam wszystko robiłem, meble też :)

Wnęka ma szerokość 185 cm

W takim razie poczekam jeszcze trochę, aż wymienione przez Ciebie TV stanieją trochę do poziomu 7k, albo będę obserwował promocje. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

teściowie szukają jakiegoś tv 75" do 5k. Oglądają na wprost i zarówno w dzień jak i wieczorem.

Zastanawiam się nad:
- philips 75pus7354

- sony kd-75xg8096

- LG 75UN85003

Który z nich będzie lepszy, a może w tej cenie warto wziąć coś innego?

Edytowane przez Michał Nierzwicki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Chcę kupić 55-calowy telewizor w cenie około 3500 zł. W tym budżecie z rozważań wypadają telewizory OLED. Zastanawiam się jednak, czy za te pieniądze dostanę satysfakcjonującego QLED-a, czy lepiej poszukać czegoś innego. Przeglądając ofertę jakiś czas temu zapisałem sobie model Samsung QLED QE55Q77TAT, który wówczas kosztował 3899 zł i był przeceniony na 3499 zł. Teraz widzę, że zjechali i cena wyjściowa to 3449 zł, a do dzisiaj w promocji jest za 2999 zł. Zapisałem sobie również model z serii wyżej, dokładnie Samsung QLED QE55Q80TAT, który wówczas kosztował 4699 zł, a w trwającej promocji zszedł na 3999 zł. Zapisałem go z myślą, że być może na Black Friday jego cena spadnie i gdyby udało się trafić coś na dużej obniżce, to byłbym w stanie dołożyć ze 2-3 stówki za model z półki wyżej niż te normalnie mieszczące się w przedziale 3000-3500 zł. Widząc jednak różne wariacje innych marek, np. NanoCell od LG, zastanawiam się, czy może macie jakiś godny polecenia telewizor od innego producenta niż Samsung. Tak jak napisałem, interesują mnie modele za około 3500 zł, ale chętnie dowiedziałbym się też o modelach np. powyżej 4 tysięcy, które z okazji zbliżających się wyprzedaży mogą zbliżyć się do granicy 3500 zł. Telewizor chodzi praktycznie cały dzień, od 8 do 23. Myślę, że przez połowę dnia to jakiś kanał informacyjny, pozostały czas to filmy, dokumenty, klipy muzyczne/koncerty i mecze piłki nożnej, od czasu do czasu jakaś gra z Geforce NOW na NVIDIA Shield, a za niedługo na laptopie podłączonym do TV z kartą RTX 2060 (1-2 razy w tygodniu, bez parcia na ten aspekt wykorzystania, bo TV jest dla rodziców). Do TV podłączony będzie dekoder 4K od Canal+, wspomniana NVIDIA Shield (model 2017), odtwarzacz Blue-ray UHD (głównie do koncertów), planuję też zakup kina domowego za około 2500-3000 zł no i czasami ten laptop. PS5 ani XB nie planuję kupować do tego telewizora. Będę wdzięczny za doradztwo. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Boss509 napisał:

Cześć. Chcę kupić 55-calowy telewizor w cenie około 3500 zł. W tym budżecie z rozważań wypadają telewizory OLED. Zastanawiam się jednak, czy za te pieniądze dostanę satysfakcjonującego QLED-a, czy lepiej poszukać czegoś innego. Przeglądając ofertę jakiś czas temu zapisałem sobie model Samsung QLED QE55Q77TAT, który wówczas kosztował 3899 zł i był przeceniony na 3499 zł. Teraz widzę, że zjechali i cena wyjściowa to 3449 zł, a do dzisiaj w promocji jest za 2999 zł. Zapisałem sobie również model z serii wyżej, dokładnie Samsung QLED QE55Q80TAT, który wówczas kosztował 4699 zł, a w trwającej promocji zszedł na 3999 zł. Zapisałem go z myślą, że być może na Black Friday jego cena spadnie i gdyby udało się trafić coś na dużej obniżce, to byłbym w stanie dołożyć ze 2-3 stówki za model z półki wyżej niż te normalnie mieszczące się w przedziale 3000-3500 zł. Widząc jednak różne wariacje innych marek, np. NanoCell od LG, zastanawiam się, czy może macie jakiś godny polecenia telewizor od innego producenta niż Samsung. Tak jak napisałem, interesują mnie modele za około 3500 zł, ale chętnie dowiedziałbym się też o modelach np. powyżej 4 tysięcy, które z okazji zbliżających się wyprzedaży mogą zbliżyć się do granicy 3500 zł. Telewizor chodzi praktycznie cały dzień, od 8 do 23. Myślę, że przez połowę dnia to jakiś kanał informacyjny, pozostały czas to filmy, dokumenty, klipy muzyczne/koncerty i mecze piłki nożnej, od czasu do czasu jakaś gra z Geforce NOW na NVIDIA Shield, a za niedługo na laptopie podłączonym do TV z kartą RTX 2060 (1-2 razy w tygodniu, bez parcia na ten aspekt wykorzystania, bo TV jest dla rodziców). Do TV podłączony będzie dekoder 4K od Canal+, wspomniana NVIDIA Shield (model 2017), odtwarzacz Blue-ray UHD (głównie do koncertów), planuję też zakup kina domowego za około 2500-3000 zł no i czasami ten laptop. PS5 ani XB nie planuję kupować do tego telewizora. Będę wdzięczny za doradztwo. Dzięki.

Myślę, że zerkaj na tego Q80 skoro już go sobie zapisałeś. Spełni twoje wymagania, które wypisałeś bardzo dobrze.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Boss509 napisał:

W tym budżecie z rozważań wypadają telewizory OLED.

Może w promocji wpadnie 55B9 poniżej 4K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plusem tego budżetu jest chyba tylko to, że mogę odpuścić OLED. Ogólnie ludzie mówią, że wypalanie OLED to mit, po czym w opiniach zawsze ktoś wyjedzie z tym problemem. Nie chcę rodziców władować na takie ryzyko, zwłaszcza że spełniają wszystkie "przeciw" OLED - kanały z paskami informacyjnymi, codziennie kilkanaście godzin włączony, w salonie są spore przeszklenia i jest stosunkowo jasno itd. Czy brak w Samsungach Dolby Vision oraz DTS stanowi jakiś poważny problem? Mam tu na myśli ewentualne kłopoty z odtwarzaniem treści z platformy Canal+, streamingu, YouTube czy odtwarzacza Blu-ray, zarówno z tv jak i za pośrednictwem kina domowego?

Edytowane przez Boss509
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, proszę o pomoc w wyborze telewizora do salonu z kuchnią ok 21 m2 . TV o przekątnej max 50 cali. Na czym mi zależy głównie

- Głęboka czerń głównie filmy oraz wydarzenia sportowe oraz youtube

- Szybki procesor do obsługi aplikacji spotify, stacji radiowych internetowych. 

- Kompatybilność bluetooth z głośnikami Jbl 

- Żadna konsola i gry nie będą używane

Na czym się skupić Lcd czy Oled ? Generalnie przy odtwarzaniu aplikacji muzycznych, obraz nie będzie w ciągłym ruchu. 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1-2.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?  Raczej na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Raczej wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z boku od pólnocy, i z tyłu od wschodu , mam rolety.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony KDL- 40W4500
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4K, dobra czerń, 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Netflix 4K, naziemna sd/hd
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Laptop, może w przyszłości jakaś konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2- 4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  nie wiem 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, seriale Netflix, 2-3x w tygodniu mecze, czasem jakieś fakty/wydarzenia
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ?  czasem yt, przeglądarka- nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?  Może kiedyś, max 1-2h dziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?  Wieczór
17. Preferencje co do wielkości?  55, 58, ewentualnie 65 (ale może już być ciasno z miejscem)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? szara czerń, blb, halo effect, clouding
19. Preferencje co do marki ?  brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3-3.5k zastanawiam się czy jest sens wykładać więcej na OLED, jeśli byłby do wyrwania za 4.5k

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? być może

Póki co na oku mam Sony 55XH9096 albo Samsung 55Q80T oba za ok 3500zł

Edytowane przez coxu97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,
Od wielu dni czytam i szukam idealnego TV do grania na nowych konsolach, nic innego się nie liczy, oglądam masę testów i obecnie skupiłem się na 2, może 3.

NR1 - LG CX 65 cali - w neonet promocja, wychodzi mnie 7k
NR2 - LG BX 65 cali - w neonet 6k
NR3 - Sony XH9005 - 4450zł w Media Expert

Wiadomo, że OLED będzie miał najlepszy obraz ale jest znacznie droższy i mimo iż wypaleń nie za bardzo się boję, to w jakimś stopniu biorę je pod uwagę.
XH90 ma mniejszą jasność niż QLEDY samsunga ale zdecydowanie lepiej radzi sobie z czernią co jest dla mnie ważniejsze.

Grać będą głównie w gry SP, jak EXy Sony czy Gearsy i Forzę na XSX

Obejrzałem wiele filmików Stop the FOMO i na ich podstawie próbuję wybrać.
Zwłaszcza te filmiki mnie interesowały:

https://www.youtube.com/watch?v=EXxHXBmXm14
https://www.youtube.com/watch?v=Cf1bSseyyDE

Poczekałbym dłużej z zakupem ale korci mnie ta promocja na CX za 7k

W XH9005 martwi mnie, że VRR nie będzie działać z HDR (jak wiele innych TV ale jeszcze brak aktualizacji do testów)
CX i BX działają w trybie pełnego HDR przy wykorzystaniu VRR, a ostatni update podobno poprawił bolączki jak flickering. Problem z gammą akceptuję.

Dodatkowo OLED ma VRR zaczynający się od 40fps, a LCD od 48fps

Jednak czy powyższe ma znaczenie skoro istnieje LFC i jak spada poniżej progu FPS dla VRR to dubluje klatki i VRR i tak działa?

Ostatnia sprawa - czy jeśli wybiorę jednak OLED, to warto dodawać 1k za lepszą jasność w HDR (ok. 20%) i lepszy procesor?

Proszę pomóżcie :)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m ale mam bardzo przeciętny wzrok - telewizor nie mniejszy niż 65 cali
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? - na wprost, kąty nieważne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - raczej będzie wiśieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  - jeszcze się nie przeprowadziłem ale mało istotne, gram graczej wieczorem albo zasłaniam zasłony
7. Jaki masz obecnie telewizor ? - brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? - gotowy na PS5/XSX, 4k, tryb 120hz mało mnie interesuje, ważne mieć HDR przy włączonym VRR - przyszłościowo
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? - 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? - konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?  - bardzo różnie ale raczej bez telewizji, granie (mało online, żadnej fify, raczej SP) + oglądanie YT/netflix/filmy
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - bez preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - żadnej telewizji
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? - raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? - główne zadanie ale czasowo to pewnie 60%, reszta filmy, YT, Netlfix
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? - duży! 65 cali to jedyna opcja
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? - brak
19. Preferencje co do marki ? - brak, ma być dobry
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? - 7tys

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? - może kiedyś, na początek sam ustawię

Edytowane przez Damiaantt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Poszukuje telewizora do nowego mieszkania. Jako że obecnie 40" jednostka jest strasznie mała szukam czegoś co mógłbym nabyć w dla mnie możliwym budżecie 3000zł. 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ~26m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1/2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? obie opcje.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? od lewej strony patrząc na wprost TV (wschodnia sciana)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 40"  coś ok ~2013r. 
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4, Dekoder, Soundbar
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? od 3 do 6h,
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? -
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy/Sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tylko Netflix i YouTube
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 60/40
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55/65
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
19. Preferencje co do marki ? 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000 zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Jeszcze nie wiem.

Wstępnie wpadł mi w oko UE65TU8502.

Pozdrawiam KK

Edytowane przez koslup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecałbym rozważenie dołożenia 300 zł i kupno sony xh90. Są na nim problemy z 4k@120Hz, ale to i tak to znacznie lepsza opcją niż wskazany wyżej samsung. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 11/12/2020 at 4:43 PM, vader_4747 said:

Polecałbym rozważenie dołożenia 300 zł i kupno sony xh90. Są na nim problemy z 4k@120Hz, ale to i tak to znacznie lepsza opcją niż wskazany wyżej samsung. 

Gdyby to były jedyne problemy to dalej naprawdę wygląda na niezły TV. Wersję 65' można za 4k wyhaczyć ale tam jeszcze jest szereg innych problemów z softem.. sam się włącza, sam się restartuje, jakieś problemy z szeregiem pikselozy.. trochę to przytłaczające, cena leci w dół, może sony nie może ogarnąć? 

Sam niby nabyłem drogą promocji 65XH90 ale wciąż czekam na wysyłkę, i waham się czy nie oddać/zrezygnować od razu.

Zasadnicze pytanie czy jeśli oglądane będzie tylko 50%czasu kablówka cyfrowy polsat, 40% netflix, 10% YT to czy przy dostarczaniu takiego sygnału nie będę równie zadowolony z S. TU8502 lub TCL C815? Które modele do 4k są jeszcze warte śledzenia na promkach?
Trochę przerażają mnie te doniesienia o problemach Sony. To już nie jest mój stary dobry Soniacz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam xh90 od kilku dni i żadnych problemów , w środę był włączony 10h bez przerwy na PS4 , wieczorem Netflix itp , żadnych problemów z softem jak dotąd - wg systemu mam najnowsza aktualizacje.

Obraz petarda z dolby Vision 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi