Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?  Przeważnie na wprost, ale kąty również są ważne.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? TV musi wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Pojawia się między 12 a 17.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung LE40C530
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?  netflix, youtube; przyzwoity/dobry dźwięk, HDR+;
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? hd / telewizja światłowodowa, netfix
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dysk twardy, dekoder, pendrive, ewentualnie laptop
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ok 6,7 godzin
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez różnicy ale bardziej chyba błyszcząca
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy,seriale,sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? czasami, youtube,netfix
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? poznym popołudniem, wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 49,50 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? nie wiem
19. Preferencje co do marki ? samsung,sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2200

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkiego wyboru według mnie nie ma. 50ru7472 od samsunga lub sony 49xg7005. Natomiast weź pod uwagę również Philips 50pus7334. Przy oglądaniu np: netflixa liczy się nie tylko HDR+ ale również DOlby VIsion, który phiips posiada w przeciwieństwie do innych w tej cenie. Android umożliwi doinstalowanie aplikacji np hbo go czy wp.pilot, i ambilight sprawda się  przy wieczornym oglądaniu. Nieco ponad budżet, ale warto. 

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-philips-led-50pus7334-uhd-4k-hdr-android-ambilight-3-tv-procesor-p5?utm_source=Internal&utm_medium=link&utm_campaign=2019.07.00_Internal&utm_content=373cb8cd58cad5f1309b31c56e2d5a83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.05.2020 o 11:26, tentyp napisał:

Porównanie oledow pod względem osiągów to jedno,ale duże znaczenie ma Twoje odczucie z oglądania dlatego odsyłam również do ślepego testu Tv oled  gdzie 804 wygrał.

https://hdtvpolska.com/philips-oled804-najlepszy-tv-slepe-testy/

Byłbym bardzo ostrożny przed ufaniem temu ślepemu testowi. To wygląda trochę jak akcja marketingowa Philipsa przeprowadzona na jego terenie niż rzetelny i uczciwy test. 

Tak, jak podejrzewałem:

Cytat

De FWD TV Shoot-out 2019 is avondvullend evenement dat georganiseerd is in samenwerking met Philips TV

test został zorganizowany we współpracy z firmą Philips, więc nie dziwię się że ten telewizor wygrał. 

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 5/17/2020 at 5:49 PM, tomw_ said:

Dzięki za radę, brałem pod uwagę ten model: Samsung UE49RU8002 ; https://www.x-kom.pl/p/519102-telewizor-44-49-samsung-ue49ru8002.html

Cena mieści się w budżecie, ale nie wiem jak się ma do wspomnianych wyżej Sony czy Philipsa.

We wszytkich modelach  jest matryca 60Hz . Samsung nie posiada Dolby Vision tak samo jak Sony ,więc znacza cześć materiału ma Netflikie będzie wyświetlana bez wsparcia. 

Co do systemów w tych tv to masz do wyboru Tizen w Samsungu  - szybko działający zamknięty system, Android TV w Philipsie - otwarty system ,pełen aplikacji i możliwości ,krótko mówiąc otrzymasz tv na którym możesz wiele, a nie musisz oraz Smart Tv od sonego - co nie działa dobrze jak sony to tylko na Android TV.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam wszystkich! Śledzę stronę i forum od dawna, ale z racji chęci zakupu nowego TV postanowiłem w końcu założyć konto i poprosić o poradę. 

Waham się pomiędzy OLEDami (np. LG C9/CX, Philips 934) a QLED Samsunga lub modelami Sony z tego roku. Im więcej czytam, tym mniej wiem.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?  Na wprost, kąty bez znaczenia
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Tak
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung KS7000
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? jak najlepszą jakośc obrazu i dźwięku (choć pewnie podłączę posiadany zestaw stereo B&W) w budżecie:) 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K/HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder UPC, Apple Tv-chyba że bedzie preinstalowania aplikacja, PS3/PS5 (oby!)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy/seriale (Netflix, HBO Go, Apple TV)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, 1-2 h dziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 40% w dzień/60% w nocy
17. Preferencje co do wielkości? 55/65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? porty skierowane do ściany, mało praktyczny i wygodny pilot (jak ten w KS7000)
19. Preferencje co do marki ? brak, choć Ambilight Phlipsa bardzo mi się podoba
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 10 000 zl

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak!

Każda pomoc będzie mile widziana! Z góry dzięki :)

Edytowane przez keramzytowy_mocarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?  99% na wprost
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od rana do późnego popołudnia.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic 47as650
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?  Dolby vision, hdr 10+, dobry dźwięk, Bogaty smart tv, jasny panel, niski imput lag
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, Netflix i inne vod, YouTube 
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  Mat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? YouTube 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola 3h
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Niska jasność, słaba czerń 
19. Preferencje co do marki ? Sony, Philips, Samsung, LG
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Może 

18 minut temu, the_m napisał:

. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?  99% na wprost
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od rana do późnego popołudnia.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic 47as650
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?  Dolby vision, hdr 10+, dobry dźwięk, Bogaty smart tv, jasny panel, niski imput lag
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, Netflix i inne vod, YouTube 
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  Mat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? YouTube 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola 3h
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Niska jasność, słaba czerń 
19. Preferencje co do marki ? Sony, Philips, Samsung, LG
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Może 

Coś mi nie wyszło i ucięło tekst.

Ogólnie to już sporo się naszukałem. Ale im więcej czytam tym trudniej mi się zdecydować.

TV jest do platform VOD i konsoli (również PS5 i XSX)

do tej pory moje typy:

Sony XF90 i XG95 - bo obraz i jasność ale cena wyższa niż chciałem wydać, pytanie czy przyszłościowe (brak hdmi 2.1)

Oled Philips 804 LG b9

problem: brak hdmi 2.1 i funkcji pod nowe konsole wiec wymiana byłaby konieczna za 3 lata a cena wysoka

niższa półka:

Philips PUS 91, PUS 88, PUS73 

chcialbym ambilight, zawsze chciałem, ale jakoś obrazu jest dla mnie bardzo wazna

TCL C71 a może coś od LG?

zwariowac idzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 
- 14/15 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 
- 2-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 
- 1
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?
- wprost i bokiem(ale myślę nad wysięgnikiem żeby zawsze był na wprost) 
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
- wisieć na wysięgniku ruchomym
6. Jak słońce świeci w pokoju ? 
- umiarkowanie, przy zaskoneiciu rolet jest ciemno
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 
- LE32A551P2 Samsung z 2008roku
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 
- 4k, smartTV, kilka wejść hdmi i USB
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?
- 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?
- dekoder plus ps4 w dalszej przyszłości ps5
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 
- średnio 5h dziennie 
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? 
- obojętnie, jestem laikiem nie widzę za bardzo różnicy 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? 
- Netflix, HBO GO, mecze piłkarskie plus gry
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? 
- Niekoniecznie chyba że chodzi o netflix czy CDA lub YouTube 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 
- załóżmy 50%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 
- wieczorami 
17. Preferencje co do wielkości? 
- 49 lub 55 cali, zastanawiam się który wybór będzie lepszy 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
- brak
19. Preferencje co do marki ? 
- Mam dobre wspomnienia z Samsungami, obecnego mam od 12 lat
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 
- Nie trzeba 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 
-2/2.5k, jeśli warty dopłaty to maks 3k

Krótkie podsumowanie, po 12 latach planuje wymienić telewizor na coś lepszego i większego, żeby nowsze filmy i nowsze gry były większą przyjemnością w odbiorze. Stąd moje pytanie jak uważacie czy z takiego "złoma" jest sens przesiadać się w jakiś qled samsung za 3000(55cali) czy w zupełności wystarczy mi LED(55cali) za 1800? Tak jak wspomniałem jestem laikiem i chętnie poznam waszych odpowiedzi. Czy kupić taki przejściowy właśnie czy odrazu coś lepszego. Pytam w ten sposób gdyż ten 1000zl różnicy to spora suma i zastanawiam się czy jest sens i różnica będzie widoczna jak do tej pory operowałem tylko na takiej plazmie starego typu.  Poza tym druga sprawa za jakieś 3/4 lata planuje kupić ps5, gdzie dla lepszych wrażeń graficznych potrzebne będzie złącze hdmi 2.1,ktore większość telewizor obecnie nie posiada. 

Edytowane przez raddy2819

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 

Poszukuję telewizora w cenie do 3500zł, zastanawiam się obecnie nad modelami

Samsung Q60R, Q70R lub RU8002

Myślałem także nad SONY KD-55XF9005

Zależy mi, aby telewizor miał 100HZ matrycę, co w tej cenie będzie najrozsądniejsze? Zależy mi na między innymi na takich informacjach czy np. różnica pomiędzy Q70R, a Q60R jest warta swojej ceny ponieważ kupię Q60R 65` w cenie Q70R 55` itd. itp..

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,7-3,2m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, telewizor będzie na uchwycie ruchomym na boki i wyciągany, kąty nie są ważne.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? 
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Nie mam
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Bez bajerów, netflix, hbgo, youtube itp., podstawowe rzeczy w obecnych czasach
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD + Netlfix, HBO GO
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? NIC
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matową, ale nie ma to dużego znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale, sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? W ciągu tygodnia roboczego wieczory, w weekendy różnie
17. Preferencje co do wielkości? 55 lub 65 cali
19. Preferencje co do marki ? BRAK
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? NIE
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Wstępnie nie, ale jeśli byłaby taka możliwość to czemu nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, chciałbym Was prosić o poradę.

Planowałem w niedalekiej przyszłości kupić TV, trafiłem na taką promocję:
https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-qled-qe65q67rat.bhtml?fbclid=IwAR106P6bsxenOURaHwgrHETfzv5aoAMPysGYTGsj9oXn978pFUXjPIOJ2B4#opinie

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok. 22 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 5 m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? późnym popołudniem
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? netflix, hbgo, youtube itp.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? na tą chwile HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? w przyszłości planowana konsola (prawdopodobnie XBOX), amplituner + kolumny/soundbar
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ciężko powiedzieć, czasem wcale, czasem 5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie ma to dużego znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale, sport, koncerty
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, połowę czasu używania TV
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami, w wolny dzień
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali lub więcej
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Awaryjność
19. Preferencje co do marki ? BRAK
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000 zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Obojętne

Z góry dziękuję za pomoc, dodam tylko że promocja jest do wtorku 26.05, więc jeśli to możliwe to prosiłbym o odpowiedź abym ewentualnie zdążył go zamówić,

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juraskie, ten telewizor co podałeś w teorii jest spoko. Niezły obraz szybki smart ale.. Po pierwsze posiada jedynie format HDR10+ który umiera wszyscy poza Samsungiem przyrzucają się na HDR Dolby. Po drugie krótkie wsparcie systemu, które skótkuje tym że za 3-4 lata duża część aplikacji wygaśnie. Po za tym ten model obrazem nie powala mimo wysokiej ceny. Polecił bym Ci model opartym na systemie Android. Długie wsparcie, większa baza aplikacji (m.in. kodi) oraz bardzo fajnie działający Google asystent. Tu masz model Philipsa który jest na topie teraz https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-65pus7304-12.bhtml Ten model wyróżnia się bardzo dobrym obrazem w swojej klasie. Posiada HDR zarówno Dolby jak i 10+, niski input lag. Dobrze wykonany, fajny pilot z klawiaturą qwerty żeby się nie męczyć z pisaniem. Moim zdaniem lepszy wybór, więcej przydatnych funkcji a jeśli chodzi o obraz równie dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Liczę na pomoc w wyborze – tv 65 cali – nic więcej mi nie wejdzie. Głównie do Netflixa, plus cyfra+ budżet 7 000 - 13 000 zł. Który model będzie naj?

Tizen lub Android… Chcę coś z SONY lub SAMSUNGA. Całość pod kino domowe DENON z głośnikami DALI.

SONY BRAVIA OLED KD-65AG9, SONY BRAVIA OLED KD-65AG8, SAMSUNG QE65Q90RA, SAMSUNG QE65Q90TA, SAMSUNG QE65Q95TA, SAMSUNG QE65Q950RB, SAMSUNG QE65Q800TA.

Jeśli SONY to czy warto dopłacać do AG9 czy AG8 wystarczy? Jeśli SAMSUNG to który model będzie najlepszy. System Tizen i Android znam..... ten z LG mi nie podchodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nabyty kilka dni temu SONY 65 cali -  A89 

Bardzo zadowolony jestem jak na razie choć menu nieco za bardzo zawikłane np ustawienia obrazu czy parametrów dźwięku. Ale do ogarnięcia. Obraz super.

Edytowane przez Marek O.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A możesz sprawdzić czy działa w tym modelu Apple AirPlay ? Ile zapłaciłeś? W czym lepszy od SONY 65 AG9?

Edytowane przez magottr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam i czytam wasze propozycje ale wciąż nie znalazłem czegoś dla siebie. Jest parę priorytetów; przede wszystkim HDMI 2.1 i rozmiar 65 cali - chociaż wolałbym 70.. Ale może do konkretów ;) 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 17
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-4m 
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Również bokiem - kąt niewielki tak do 20 stopni
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z boku, 90 stopni od tv czyli mając tv przed sobą, słońce będzie świecić z lewej strony
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Philips 50 cali, budżetowy, kupiony 2 lata temu za 1700 zł :D
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Przede wszystkim hdmi 2.1, HDR Dolby Vision, OLED fajnie ale nie musi być. 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS5 lub Xbox Scarlett, Apple TV 4K, Odtwarzacz Blu-ray
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 6-8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętne
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Seriale, sport, gry
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 2-3 godziny dziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Więcej w dzień
17. Preferencje co do wielkości? Ujmę to tak. Marzę o większym niż 65 cali, np. 70-75 cali, ale jak nic nie znajdziemy to będzie 65  
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Lagi w smart tv i brak aktualizacji systemu
19. Preferencje co do marki ? BRAK - ale wybór z hdmi 2.1 jest bardzo ograniczony
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 10 000 zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Niewiele jest telewizorów z hdmi 2.1.. w filtrach nawet nie można zaznaczyć takiej opcji, a chciałbym jednak mieć jakiś wybór oprócz LG. Tak jak wspominałem OLED nie jest mustem. Bardziej liczy się dla mnie rozmiar i hdmi 2.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Pora i na mnie, więc po kolei...

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 3-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2 (najczęściej) do 5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Kąty są bardzo ważne,
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stoi na niskiej szafce RTV wedle wszelakich prawideł :)
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Odbija się sporo światła, po 14 niemal do 19 wali niemal prosto w tv.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 42LD420 (42 cale)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Może nawet nie być smart, od tego mam przystawkę, natomiast 4K i wszelakiej maści HDR jak najbardziej pożądane.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K i HD (tuner sat VU+ i nvidia shield TV)
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Jak wyżej, tuner i przystawka.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3 do 6ciu i może więcej w weekend.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, Seriale/FIlmy.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Absolutnie nie.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Baaaardzo sporadycznie.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/50
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali - nie mniej.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Właściwie nic, nie miałem styczności z czymś bardziej zaawansowanym co by mnie denerwowało.
19. Preferencje co do marki ? Nie ma to znaczenia, ale wolałbym coś markowego i bardziej rozpoznawalnego. Odpada Xiaomi czy TCL.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Może być bez.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Max 2000, ale mogę nagiąć lekko budżet jeśli będzie warto.
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Chętnie, natomiast w pierwszej kolejności postawię na konkretne zalecane ustawienia dla uzyskania optymalnego obrazu.

Im, więcej szukam tym mam większy problem. Wiem tylko tyle że potrzebuję tv z IPS o ile dobrze się zorientowałem no i to by było na tyle... Ratunku! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Mateusz Bodniak napisał:

Witam. Pora i na mnie, więc po kolei...

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 3-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2 (najczęściej) do 5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Kąty są bardzo ważne,
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stoi na niskiej szafce RTV wedle wszelakich prawideł :)
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Odbija się sporo światła, po 14 niemal do 19 wali niemal prosto w tv.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 42LD420 (42 cale)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Może nawet nie być smart, od tego mam przystawkę, natomiast 4K i wszelakiej maści HDR jak najbardziej pożądane.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K i HD (tuner sat VU+ i nvidia shield TV)
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Jak wyżej, tuner i przystawka.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3 do 6ciu i może więcej w weekend.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, Seriale/FIlmy.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Absolutnie nie.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Baaaardzo sporadycznie.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/50
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali - nie mniej.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Właściwie nic, nie miałem styczności z czymś bardziej zaawansowanym co by mnie denerwowało.
19. Preferencje co do marki ? Nie ma to znaczenia, ale wolałbym coś markowego i bardziej rozpoznawalnego. Odpada Xiaomi czy TCL.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Może być bez.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Max 2000, ale mogę nagiąć lekko budżet jeśli będzie warto.
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Chętnie, natomiast w pierwszej kolejności postawię na konkretne zalecane ustawienia dla uzyskania optymalnego obrazu.

Im, więcej szukam tym mam większy problem. Wiem tylko tyle że potrzebuję tv z IPS o ile dobrze się zorientowałem no i to by było na tyle... Ratunku! :)

Hej, moim zdaniem dobrym tv dla Ciebie będzie 55pus6754. Dlaczego? Najważniejsze matryca IPS bardzo szeroki kąt, dardzo dobra jasność jak na tą cenę. Do tego masa standardów HDR i Dolby Vision więc wszystko czego potrzebujesz. Pod netflixa ideolo.  Smarta pominę bo masz nvidie... Masz tez fajny bajer, mam na myśli Ambilight bardzo poprawia odczuwanie oglądanego materiału, nie męczy oczu i poprawia kontrast! Teraz jest w mega cenie  ;)

Edytowane przez Bogdan Kowalski
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witajcie,

Mam rozterkę co do tv. Proszę Was o rady. Specjalnie nie będę pisał o modelach które przeglądałem bo chciałbym usłyszeć wasze propozycję. Z góry bardzo dziękuję za odzew

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 40m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 5-6
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? raczej na wprost ale kąty też ważne
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z prawej strony (wschód słońca)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4k, HD,
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder 4k, xbox 4k
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? chyba matową :)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport, przyrodnicze, Netflix
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? raczej sporadycznie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami stosunek 65% do 35% w dzień
17. Preferencje co do wielkości? od 65 oled do 85 lcd
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? wolne działanie
19. Preferencje co do marki ? brak
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? myślę że tak

Edytowane przez twiti02

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, twiti02 napisał:

Witajcie,

Mam rozterkę co do tv. Proszę Was o rady. Specjalnie nie będę pisał o modelach które przeglądałem bo chciałbym usłyszeć wasze propozycję. Z góry bardzo dziękuję za odzew

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 40m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 5-6
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? raczej na wprost ale kąty też ważne
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z prawej strony (wschód słońca)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4k, HD,
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder 4k, xbox 4k
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? chyba matową :)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport, przyrodnicze, Netflix
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? raczej sporadycznie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami stosunek 65% do 35% w dzień
17. Preferencje co do wielkości? od 65 oled do 85 lcd
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? wolne działanie
19. Preferencje co do marki ? brak
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? myślę że tak

Właściwie to, co do tego, to napiszę podobnie jak w innym poście. To znaczy, jedyne co mi przychodzi rozsądnego na myśl, to poczekać "kilka" dni na LG 82UN8500 (następcę  LG 82UM7600). Ewentualnie wziąć model z zeszłego roku jeśli nie chce się czekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Bogdan Kowalski napisał:

Hej, moim zdaniem dobrym tv dla Ciebie będzie 55pus6754. Dlaczego? Najważniejsze matryca IPS bardzo szeroki kąt, dardzo dobra jasność jak na tą cenę. Do tego masa standardów HDR i Dolby Vision więc wszystko czego potrzebujesz. Pod netflixa ideolo.  Smarta pominę bo masz nvidie... Masz tez fajny bajer, mam na myśli Ambilight bardzo poprawia odczuwanie oglądanego materiału, nie męczy oczu i poprawia kontrast! Teraz jest w mega cenie  ;)

Jeszcze jakieś propozycje poza wspomnianym Philipsem? Bo przyznam że chodził mi też po głowie JVC LT-55VU6900...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Mateusz Bodniak napisał:

Jeszcze jakieś propozycje poza wspomnianym Philipsem? Bo przyznam że chodził mi też po głowie JVC LT-55VU6900...

Ten JVC jest bardzo okej nie wiem jak z ceną ale.. Bo zawsze jakieś jest jasność jest nieco niższa więc odrobinę gorzej, matryca jest ips z tego co wiem czyli kąt na którym tak bardzo zależy jest ale znów wcześniej wspomniane podświetlenie jest zwykłą krawędziówką (Philips direct led) . Więc będzie mniej równomiernie podświetlona matryca. Co do obrazu to przy IPS będzie kiepska czerń i ambilight w w philipsie to zrekompensuje. Różnica cenowa jest niewielka ale moim zdaniem warto dopłacić do Philipsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, basket4rap napisał:

Właściwie to, co do tego, to napiszę podobnie jak w innym poście. To znaczy, jedyne co mi przychodzi rozsądnego na myśl, to poczekać "kilka" dni na LG 82UN8500 (następcę  LG 82UM7600). Ewentualnie wziąć model z zeszłego roku jeśli nie chce się czekać.

Ciekawa propozycja rozumiem że to tv lcd z matrycą ips ? Bo niektóre z modeli były va prawda ? Starszy brat jest w zakresie cenowym ciekawe jak się będzie przedstawiał nastepca. Jest gdzieś dostępna specyfikacja obu tak by porównać ? I czy znana jest cena wersji na 20 rok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, twiti02 napisał:

Ciekawa propozycja rozumiem że to tv lcd z matrycą ips ? Bo niektóre z modeli były va prawda ? Starszy brat jest w zakresie cenowym ciekawe jak się będzie przedstawiał nastepca. Jest gdzieś dostępna specyfikacja obu tak by porównać ? I czy znana jest cena wersji na 20 rok?

Zacytuję swoje postu z innego tematu, bo pasują również tutaj. Mianowicie:

"Nie, tak jak w poprzednim roku seria UM, tak teraz ta UN jest na bezpośrednim podświetlaniu, w tym 50 i 82 cale jest na VA, reszta IPS."

"W rodzinie są na jego kupnie także trochę się orientowałem. Tzn. zależy im na HDMI 2.1 do nowych konsoli, dlatego jest oczekiwanie na UN8500, gdyż on posiada dwa porty HDMI 2.1 (UM7600 same 2.0). Ten nowszy z kolei zamiast DolbyVision ma mieć DolbyVision IQ a zamiast HDR10 ma być HDR10 Pro. Nie wiem czy to mocno istotne, jest więcej mniejszych różnić, które można sobie tutaj porównać: https://www.displayspecifications.com/en/comparison/ecfe113379

W MediaExpert nie wiedzą kiedy dostawa, powinna być za kilka (kilkanaście dni) jak pisałem. Wczoraj zadzwoniłem do LG i mają się zorientować i dać znać."

Orientacyjna cena, strzelam, że w okolicach 8000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Hej, mam małą rozterkę

. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 18m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? około 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  okna na zachód, więc głównie popołudnia
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 32" Samsung jakiś starszy
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4K, HDR, Smart TV
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K i HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4Pro, planuję w przyszłości (około 2 lata przejście na nextgen), macbook air do filmów
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 1-6, najczęściej około 2-3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? 
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? rzeczy ze smart tv - YT, Netflix ewentualnie player ze spotify
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak,  w zależności od dnia, czasami z godzinę, czasami 4
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami / w nocy
17. Preferencje co do wielkości? 55"
19. Preferencje co do marki ? Jestem zadowolony z samsunga, ale widzę, że nie wykorzystałbym np opcji HDR z PS4
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie musi
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4k PLN (plus minus)

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? w przyszłości pewnie tak

obecnie moim faworytem jest Sony KD-55XG9505 (z promką w Euro do dostania poniżej 4K), ale może są jakieś lepsze typy?
Głównie do grania, wieczorami filmy z laptopa podłączonego pod HDMI, czasem netflix, jakieś rzeczy z YT.
Nie będę praktycznie oglądał telewizji (w sensie kanałów naziemnych czy cyfrowych)

Edytowane przez Kacper Brzeski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi