Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i Proszę o poradę na co się zdecydować. A może jakieś Wasze typy TV.

1.  Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Możliwość oglądania pod kątem
2.  Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
3.  Jaki masz obecnie telewizor ? LG 32 LED
4.  Co chcemy aby telewizor posiadał ? Komplet HDR'ów, bardzo dobre upłynnianie ruchu
5.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD, SD, Netflix
6.  Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Satelita
7.  Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Min. 8h
8.  Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, Sport
9.  Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Czasami
10. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorem
11. Preferencje co do wielkości? 49-55
12. Co Cię denerwuje w telewizorach ? błędne odzworowanie kolorów, słaba płynność w scenach dynamicznych
13. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Może mieć  Pasywne lub aktywne, ale nie musi
14. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4 500,00

Szukam TV z tych marek - (Sony, Panasonic, Samsung, LG)

-z bardzo dobrą płynnością ruchu obrazu w poziomie i pionie,

-z systemami HDR najlepiej jak najwięcej tego systemu

-dobrze wyglądające HDR, dobra jego jasność

-na matrycy VA (jeśli VA, to TV z nóżką obrotową), ewentualnie jak dobra czerń to z panelem IPS

-100-120Hz,

-z wejściem na mod. CI+, z wejściem ant. SAT

-By dobrze chodził z Netflix, bezproblemowo łączący się z modemem po przez wifi,

Moje typy:

https://www.neonet.pl/telewizory/samsung-qe55q70ra-qled-smart.html

https://www.neonet.pl/telewizory/samsung-ue55nu8002-uhd.html

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-lg-55sm8600pla?cd=160575899&ad=77257136304&kd=55sm8600&gclid=EAIaIQobChMIxt76rd_f5AIV0-R3Ch1xMgLkEAAYAyAAEgLIa_D_BwE

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-sony-kd-55xf9005?cd=160575899&ad=51642634303&kd=sony 55xf9005&gclid=EAIaIQobChMIvbSs8v_i5AIVCeR3Ch2wzQLrEAAYASAAEgKO6vD_BwE

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-sony-kd-49xg8396?utm_source=Rtbhouse&utm_medium=affiliate&utm_term=1401963&utm_campaign=xml

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-panasonic-tx-55fz800e

Edytowane przez Dobry, Zły i Brzydki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Dobry, Zły i Brzydki napisał:

Witam i Proszę o poradę na co się zdecydować. A może jakieś Wasze typy TV.

1.  Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Możliwość oglądania pod kątem
2.  Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
3.  Jaki masz obecnie telewizor ? LG 32 LED
4.  Co chcemy aby telewizor posiadał ? Komplet HDR'ów, bardzo dobre upłynnianie ruchu
5.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD, SD, Netflix
6.  Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Satelita
7.  Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Min. 8h
8.  Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, Sport
9.  Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Czasami
10. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorem
11. Preferencje co do wielkości? 49-55
12. Co Cię denerwuje w telewizorach ? błędne odzworowanie kolorów, słaba płynność w scenach dynamicznych
13. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Może mieć  Pasywne lub aktywne, ale nie musi
14. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4 500,00

Szukam TV z tych marek - (Sony, Panasonic, Samsung, LG)

-z bardzo dobrą płynnością ruchu obrazu w poziomie i pionie,

-z systemami HDR najlepiej jak najwięcej tego systemu

-dobrze wyglądające HDR, dobra jego jasność

-na matrycy VA (jeśli VA, to TV z nóżką obrotową), ewentualnie jak dobra czerń to z panelem IPS

-100-120Hz,

-z wejściem na mod. CI+, z wejściem ant. SAT

-By dobrze chodził z Netflix, bezproblemowo łączący się z modemem po przez wifi,

Moje typy:

https://www.neonet.pl/telewizory/samsung-qe55q70ra-qled-smart.html

https://www.neonet.pl/telewizory/samsung-ue55nu8002-uhd.html

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-lg-55sm8600pla?cd=160575899&ad=77257136304&kd=55sm8600&gclid=EAIaIQobChMIxt76rd_f5AIV0-R3Ch1xMgLkEAAYAyAAEgLIa_D_BwE

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-sony-kd-55xf9005?cd=160575899&ad=51642634303&kd=sony 55xf9005&gclid=EAIaIQobChMIvbSs8v_i5AIVCeR3Ch2wzQLrEAAYASAAEgKO6vD_BwE

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-sony-kd-49xg8396?utm_source=Rtbhouse&utm_medium=affiliate&utm_term=1401963&utm_campaign=xml

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-panasonic-tx-55fz800e

Żaden z telewizorów podanych przez Ciebie nie spełni w pełni Twoich oczekiwań (nie ma czegoś takiego jak tv idealny). Wszystkie tv z matrycą VA będą miały słabe kąty widzenia, żaden z nich nie będzie miał także obrotowej podstawy. LG SM8600 (jedyny z podanych z matrycą IPS) charakteryzuje się bardzo dobrymi kątami widzenia, ale czerń jest słaba. Idealnym rozwiązaniem pod tym względem byłby OLED (świetne kąty widzenia i znakomita czerń), ale na ten moment żaden nie zmieści się w zakładanym budżecie. Ten Panasonic fz800e z MM, który podałeś to są sztuki po ekspozycji sklepowej, a OLEDów powystawowych się nie kupuje, ponieważ OLEDy pracujące w warunkach sklepowych mają bardzo często powypalane matryce. Ja na twoim miejscu wybrałbym, albo Sony xf9005 (jest bardzo dobrze skalibrowany już po wyjęciu z pudełka, świetny stosunek ceny do jakości, przeczytaj sobie test na hdtv) lub Samsunga Q70R (minusem jest brak obsługi HDR w formacie Dolby Vision, plusem świetny system smart, super funkcja upłynniacza do gier) i najwyżej powiesił go na ścianie na ruchomym uchwycie. Jeżeli natomiast telewizor koniecznie musi stać i mieć dobre kąty widzenia  to musisz albo szukać jakiegoś IPS-a, albo podnieść budżet i kupić OLEDa (ewentualnie wyczekać jakieś dobre promocje).

Edytowane przez Patryk Mistrz
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=167368]Patryk Mistrz[/mention] Dzięki za poradę. Ps. A jak to sprawdzić czy ten TV jest z ekspozycji sklepowej, teraz już nie widnieje przy nim https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-panasonic-tx-55fz800e "Towar z ekspozycji".

W zakładce "dostępność" jest napisane "Towar z ekspozycji".

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zamierzam sie z kupnem TV 65 cala do 5500 max. Teraz użytkuję Panasonica plazma 42 cala 3D (2012 rok). Po przejrzeniu ofert i po przeczytaniu artykułów zainteresowanie padło dalej na Panasonica, zaciekawiły mnie te oferty: Panasonic TX-65GX820E / 830E , przy tym mam pytanie czy im wyższy numer oznacza lepszy model , bo ceny wręcz odwrotnie 830E jest za 4585 zł , a 800E i 820E są prawie o 800 zł droższe. No i zaintrygował mnie model, który znalazłem przed chwilą Panasonic TX-65GXX889 czy wart jest swojej ceny wiem , że przeskoczę budżet ale czy warto? Może jakieś inne jeszcze propozycje.

Co do warunków oglądania oglądanie na wprost ekranu, sygnał  TV satelitarny. Sport i Film.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, TrueGrand napisał:

Który TV będzie lepszy?
65xf9005 czy QE65Q9FN

Granie na konsoli, oraz Sport, czasem jakiś film BR

Moim zdaniem QE65Q9FN. Lepsza czerń, lepsze kąty widzenia, lepszy OS, najlepszy na rynku upłynniacz w trybie Gra (piszesz, że będziesz grał na konsoli), więcej stref wygaszania, one connect box. Za xf9005 przemawia imo tylko odwzorowanie ruchu, wsparcie dla Dolby VIsion i bardzo dobra kalibracja już po wyjęciu z pudełka. Te telewizory to tak naprawdę urządzenia z dwóch różnych półek. Q9FN to topowy tv od samsunga z 2018, a Sony to jednak taki lepszy średniak (chciaż ma świety stosunek ceny do jakości). Jakbym miał do wyboru te tv w podobnych pieniądzach nawet bym się nie zastanawiał i brałbym Samsunga.

8 godzin temu, Slaw69 napisał:

Witam

Zamierzam sie z kupnem TV 65 cala do 5500 max. Teraz użytkuję Panasonica plazma 42 cala 3D (2012 rok). Po przejrzeniu ofert i po przeczytaniu artykułów zainteresowanie padło dalej na Panasonica, zaciekawiły mnie te oferty: Panasonic TX-65GX820E / 830E , przy tym mam pytanie czy im wyższy numer oznacza lepszy model , bo ceny wręcz odwrotnie 830E jest za 4585 zł , a 800E i 820E są prawie o 800 zł droższe. No i zaintrygował mnie model, który znalazłem przed chwilą Panasonic TX-65GXX889 czy wart jest swojej ceny wiem , że przeskoczę budżet ale czy warto? Może jakieś inne jeszcze propozycje.

Co do warunków oglądania oglądanie na wprost ekranu, sygnał  TV satelitarny. Sport i Film.

W tych pieniądzach szukałbym Sony kd-65xf9005. Nic lepszego w tym budżecie raczej nie znajdziesz. Sony reprezentuje rewelacyjny stosunek ceny do jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, grzeskul napisał:

Witam ,a  Sony kd-65xg9505 czY ZF9?

ZF9 ma znacznie więcej stref wygaszania od xg95, dzięki czemu czerń będzie na nim lepsza. System wygaszania natomiast działa trochę zbyt agresywnie (wg testu hdtv) przez co gubi trochę detali w bielach i występuje bardziej rzucający się w oczy efekt bloomingu wokół jasnych obiektów niż w xg95. ZF9 ma również lepsze kąty widzenia (specjalna powłoka na matrycy), ale również gorszy kontrast przy wyłączonej funkcji lokalnego wygaszania. XG95 ma już nowy model pilota, który jest znacznie lepiej wykonany od tego z ZF9. Jest to model tegoroczny więc pewnie będzie też dłużej wspierany aktualizacjami (?). W pozostałych aspektach tak naprawdę te telewizory są do siebie bardzo podobne. Ja ze względu na mniejszy efekt bloomingu, który mnie bardzo by irytował (oglądam filmy/seriale zawsze z napisami) oraz przede wszystkim niższą cenę wybrałbym chyba xg95. W cenie zf9 wolałbym poszukać już samsunga q9fn jeżeli ma to koniecznie być LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Patryk Mistrz napisał:

ZF9 ma znacznie więcej stref wygaszania od xg95, dzięki czemu czerń będzie na nim lepsza. System wygaszania natomiast działa trochę zbyt agresywnie (wg testu hdtv) przez co gubi trochę detali w bielach i występuje bardziej rzucający się w oczy efekt bloomingu wokół jasnych obiektów niż w xg95. ZF9 ma również lepsze kąty widzenia (specjalna powłoka na matrycy), ale również gorszy kontrast przy wyłączonej funkcji lokalnego wygaszania. XG95 ma już nowy model pilota, który jest znacznie lepiej wykonany od tego z ZF9. Jest to model tegoroczny więc pewnie będzie też dłużej wspierany aktualizacjami (?). W pozostałych aspektach tak naprawdę te telewizory są do siebie bardzo podobne. Ja ze względu na mniejszy efekt bloomingu, który mnie bardzo by irytował (oglądam filmy/seriale zawsze z napisami) oraz przede wszystkim niższą cenę wybrałbym chyba xg95. W cenie zf9 wolałbym poszukać już samsunga q9fn jeżeli ma to koniecznie być LCD.

Dzieki za tak szybka odpowiedz

jeszcze tylko jedno:a Samsung q90r?(wiem cena,ale na black friday mysle ze spadnie),czy faktycznie ten tv jest najlepszy w tym roku z LEDow? czy sa jakies godne alternatywy?

pozdrawiam

grzeskul

Edytowane przez grzeskul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, grzeskul napisał:

Dzieki za tak szybka odpowiedz

jeszcze tylko jedno:a Samsung q90r?(wiem cena,ale na black friday mysle ze spadnie),czy faktycznie ten tv jest najlepszy w tym roku z LEDow? czy sa jakies godne alternatywy?

pozdrawiam

grzeskul

Szczerze mówiąc moim zdaniem różnica w cenie między q9fn a q90r jest nieadekwatna na ten moment, aby dopłacać do q90r. Jakościowo jest to ta sama półka. Wg wielu testów, które miałem okazję widzieć (np. kanału rtings) q80r jest również bardzo porównywalny do q90r a jest tańszy. Oni polecają w tym roku ten telewizor jako najlepszy w stosunku ceny do jakości z tegorocznych topowych telewizorów lcd. Może warto rozważyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Patryk Mistrz napisał:

Szczerze mówiąc moim zdaniem różnica w cenie między q9fn a q90r jest nieadekwatna na ten moment, aby dopłacać do q90r. Jakościowo jest to ta sama półka. Wg wielu testów, które miałem okazję widzieć (np. kanału rtings) q80r jest również bardzo porównywalny do q90r a jest znacznie tańszy. Oni polecają w tym roku ten telewizor jako najlepszy w stosunku ceny do jakości z tegorocznych topowych telewizorów lcd. Może warto rozważyć?

dzieki x2

q90r moge miec nowke z 5 letnia gwarancja za okolo 8300pln ,CZY JEST JAKAS ALTERNATYWA? inny producent,ale podobna lub lepsza jakosc obrazu?

ps.za okolo 8600pln moge miec zf9 z soundbarem tez zf9 nowki

zalezy mi glownie na najlepszej jakosci obrazu bez ryzyka wypalenia(OLED)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, grzeskul napisał:

dzieki x2

q90r moge miec nowke z 5 letnia gwarancja za okolo 8300pln ,CZY JEST JAKAS ALTERNATYWA? inny producent,ale podobna lub lepsza jakosc obrazu?

ps.za okolo 8600pln moge miec zf9 z soundbarem tez zf9 nowki

zalezy mi glownie na najlepszej jakosci obrazu bez ryzyka wypalenia(OLED)

Ja z dwójki zf9 vs q90r zdecydowanie wybrałbym samsunga, ale to tylko moja opinia :) Polecam wnikliwie poczytać, obejrzeć recenzje w internecie, bo to Twoje pieniądze i Ty musisz być zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Patryk Mistrz napisał:

W tych pieniądzach szukałbym Sony kd-65xf9005. Nic lepszego w tym budżecie raczej nie znajdziesz. Sony reprezentuje rewelacyjny stosunek ceny do jakości.

To wg Ciebie , żaden z tych modeli Panasa z 2019 r nie jest lepszy? Ten Sony jest z 2018 r i dużo (czytając opinie) narzekania na funkcjonalność Androida (nie mogę znaleźć jaka wersja) . Czytając o tych Panasonicach nawet na HDTV , mozna było sądzić , że to warte uwagi modele. Te modele jeżeli chodzi o Sony z tego roku jak mniemam są słabsze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To wg Ciebie , żaden z tych modeli Panasa z 2019 r nie jest lepszy? Ten Sony jest z 2018 r i dużo (czytając opinie) narzekania na funkcjonalność Androida (nie mogę znaleźć jaka wersja) . Czytając o tych Panasonicach nawet na HDTV , mozna było sądzić , że to warte uwagi modele. Te modele jeżeli chodzi o Sony z tego roku jak mniemam są słabsze ?

Panasonic w tym momencie skupia się na oledach (jedne z najlepszych na rynku), a ich tv lcd to raczej takie typowe średniaki (z tego co wiem wszystkie lcd maja matryce tylko 60hz). Sony xf9005 ma rewelacyjny stosunek ceny do jakości obrazu. Jeśli chodzi o system smart w Panasonicu to jest bardzo ubogi (wiem co mówie, bo sam mam Oleda Panasonica). Działa płynnie, ale ma bardzo ubogi zestaw dostępnych aplikacji. Jak bardzo zależy Ci na super systemie smart tv to kup sobie jakiegos lg albo samsunga bo ani Sony ani Panasonic pod tym względem nie bryluje. Moim zdaniem najwaznieksza jest jednak jakosc obrazu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekam na black friday i jest duza szansa ze kupie q90r 65 cali do 1500f

z tego co czytalem na roznych forach i osobiscie ogladalem kilka razy jest to najlepszy tv w 2019 roku bez ryzyka wypalen(samsung daje 10 lat gwarancji)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, grzeskul napisał:

z tego co czytalem na roznych forach i osobiscie ogladalem kilka razy jest to najlepszy tv w 2019 roku bez ryzyka wypalen(samsung daje 10 lat gwarancji)

10 lat gwarancji na co? Co ma się wypalić w tym Samsungu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, bcpl napisał:

10 lat gwarancji na co? Co ma się wypalić w tym Samsungu?

dokladnie to jest taki pstryczek w nos dla monopolisty LG (oled)

• Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Chcę kupić telewizor 32'' z możliwością podłączenia usb i oglądania filmów w różnych formatach. Chciałbym również mieć możliwość podpięcia internetu i korzystania z hbo go. Co polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obrazowo raczej to samo. Bez większych plusów dla jednego modelu. Wybierz ten, który jest najlepiej złożony. (Czytaj najlepsze materiały)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, fenikstomek napisał:

Wybrałem 3 modele:

Sony KDL-32WD750

Philips 32PFS6402/12

LG 32LK6200 

Który może być najlepszy?

Przy 2 pierwszych płacisz za "markę". Obie jednak najlepsze lata w telewizorach mają dawno za sobą :( Szczególnie żal sony...

Odrzuciłbym również android, jako system dla tv, jeśli takowy występuje w tych modelach.

Skup się przy wyborze na funkcjach, które są dla ciebie ważne.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z boku telewizora, okna na południe
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony KDL-32EX302
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobry SMART, User friendly
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Każdy
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Pewnie jakieś głośniki, nic więcej
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Głównie VoD/filmy/seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba jakość przy oglądaniu po ciemku
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak, czemu nie 

Witam,
poszukuję telewizora do budżetu 3,5 tys. Wytyczne jak wyżej, z mojego krótkiego riserczu i przeczytania kilku testów itp wyszukałem sobie LG 55SK8100PLA, jednak jest on już ciężko dostępny a nie wem jak znaleźć jego kolejną generację albo czy jest coś równie fajnego z zeszłego roku ale lepiej dostępne.  Please, help ;)

31 minut temu, Tomasz Pyzioł napisał:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z boku telewizora, okna na południe
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony KDL-32EX302
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobry SMART, User friendly
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Każdy
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Pewnie jakieś głośniki, nic więcej
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Głównie VoD/filmy/seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba jakość przy oglądaniu po ciemku
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak, czemu nie 

Witam,
poszukuję telewizora do budżetu 3,5 tys. Wytyczne jak wyżej, z mojego krótkiego riserczu i przeczytania kilku testów itp wyszukałem sobie LG 55SK8100PLA, jednak jest on już ciężko dostępny a nie wem jak znaleźć jego kolejną generację albo czy jest coś równie fajnego z zeszłego roku ale lepiej dostępne.  Please, help ;)

Dorzucam do swoich poszukiwań:
Samsung QLED QE55Q67RAT
LG 55SM8600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi