Skocz do zawartości
SlawekR

Jaki telewizor kupić? Panasonic? Sony? Samsung? LCD? Plazmę? itd itp etc

Rekomendowane odpowiedzi

SławekR, jeżeli nie plazma to jaki LED/LCD? Kasa do 6000tys. (kupuję w euro na raty więc wybór troszkę ograniczony), przekątna od 40 do 50+ (kwestia ustawienia krzesła przy graniu).

z tego co mnie potencjalnie interesuję to:

Philips 46PFL7605H

Philips 47PFL7404H

lub:

Sony KDL - 40 HX800

Pozdrawiam i wdzięczny byłbym za odpowiedź bo mam niezły mętlik w głowie.

Żaden z powyższych. Do konsoli/komputera nie potrzebujesz zaawansowanego DSP po stronie telewizora, a małego Input Laga. Powyższe modele to wręcz wzorcowe przykłady na dużego Input Laga. W szczególności te modele Philipsa pod tym względem nie cieszą się dobrą sławą.

Raczej szukaj modeli z prostszą elektroniką. Do komputera to bardziej potrzebne coś pokroju monitora, jak telewizora. Jakieś prostsze modele LG, może coś ze starszych Samsungów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok a jakie modele byś polecał?

Może Samsung C6000? Wiem że nierównomierne podświetlenie (edge led), ale szajsungi mają tryb gry. Byłem dzisiaj oglądać w sklepie dla idotów i widziałem ue40c6000 i ładnie się prezentował, z kolei HX800 duża ziarnistość obrazu, nie podobał mi się.

Kurde na flatpanelshd polecają jeszcze panasa g20 do grania... (42 cale za 3300zł w media) hmm jeden wielki mętlik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak efektu lagu nie oznacza, że go nie ma. Każde urządzenie elektroniczne, które przetwarza sygnały powoduje opóźnienia. W tym akurat modelu jest ten efekt niezauważalny po wyborze profilu GRA w ustawieniach obrazu – są to optymalne ustawienia do tego typu podłączenia. Co do parametrów, była to oczywiście pomyłka. Philips 32PFL7605H/12 ma 400Hz, a nie 400MHz. Oczywiście 400MHz=4000Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Brak efektu lagu nie oznacza, że go nie ma......

Hmm, brak czegoś, nie oznacza że tego czegoś nie ma... :(

Z tak sformułowaną tezą ciężko będzie mi polemizować. Poddaję się zatem ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc po przewertowaniu tony informacji na temat cloudingu, ditheringu, floating blacks, phospor trailing, nierównomiernnego podswietlenia matrycy itd. itp... wybrałem panasa g20 :) w MM na raty za 3200zł i do tego ps3+move ;). Szybkość reakcji, kolory, tryb thx itd. jest krótko powiedziawszy rewelacja :). W weekend będę trochę się bawić więc napiszę recenzję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No więc po przewertowaniu tony informacji na temat cloudingu, ditheringu, floating blacks, phospor trailing, nierównomiernnego podswietlenia matrycy itd. itp... wybrałem panasa g20 ;) ....

No i "gra gitara". Stosunek jakości obrazu do ceny nie do pobicia, jakby nie patrzeć. Tylko nie katuj go na sam początek zbyt agresywnymi nastawami i od czasu do czasu daj mu odetchnąć na jakimś szybkozmiennym obrazie, to będzie dobrze. Ważne jest żeby mieć świadomość wad i zalet określonej technologii, wtedy wszystko będzie ok. Krótko mówiąc, rozsądek jest wskazany, zresztą jak we wszystkim.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek na pewno katować go nie będę (narazie :P), z miesiąc na spokojnie i do tego pierwszy tydzień mały burn-in, żeby równomiernie się wypalił. Mam sama 24cala do grania w gry, które mają 1000 hudów itd. - a panas to film, gry z konsoli (god of war3 welcome to) i ewentualnie od czasu do czasu jakaś giera z kompa (a komp dobry i5-750@3,8hgz i gtx480) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc przygód ciąg dalszy... mam już ksywę "telewizor" u mojej dziewczyny no ale nic :D. Okazało się że jednak nie dostałem kredytu ratalnego u Panów w banku BPH w MM (a zarobki spokojnie pozwalają mi na spłatę w sumie na raz tej raty). Wkurzyłem się trochę. W każdym razie nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :) - od wczoraj zacząłem wertować wątek na avsforum zwany input lag wars (polecam!) polecono tam monitor LG LH9000, zainteresowany wyczaiłem ten monitor w euro agd rtv i w poniedziałek już będzie, raty przeszły bez problemu, umowa podpisana. Najlepiej iż jest to full led, w grubej obudowie i z... matowym ekranem a nie jakimś cholernym lustrem jak w LE8500 :)

W poniedziałek obiecuję wstawię zdjęcia. Pozdrawiam

LH9000 (nazwa LH90 w USA) zdobył w rankingu dość znanego Pana z avs (kalibrator ISF) 46 punktów - tyle samo co Panas VT25 i o 3 punkty mniej niż Pioneer 9G Elite Kuro (49pkt).

http:// hdtvbychadb.com/reviews.htm

http:// www . avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=16770548#post16770548

LG LH9000 z włączonym local dimming i trybem ISF/Expert1 = 31-31ms w porównaniu do monitora CRT ;)

http:// www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=18214237#post18214237

Edytowane przez Irokez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...

LG LH9000 z włączonym local dimming i trybem ISF/Expert1 = 31-31ms w porównaniu do monitora CRT :D

http:// www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=18214237#post18214237

To prawda że LH9000 to bardzo ciekawy model. Aż dziwne jest, że przeszedł praktycznie bez echa w Polsce. Pewnie wynikało to z faktu, iż była bardzo mała jego dostępność na naszym rynku. A to, że jest to model z 2009 roku, na dziś daje mu dobrą cenę wyjściową. Na dziś, jak na model 200Hz i z prawdziwym, rasowym local dimmingiem, to można powiedzieć że kosztuje grosze :). Tyle, że coraz trudniej go kupić.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mi się udało go dostać, mają nówkę sztukę w Warszawie :rolleyes:, będzie u mnie w poniedziałek to zdam recenzje. Sławku moim zdaniem przeszedł bez echa bo LG polska nie była chętna sciągnać led'a którego obudowa nie jest aż taka slim i nie ma tego "wow" przy wyglądzie zewnętrznym - tak jak le8500, który wygląda ładnie z zewnątrz ale lustro powoduje że dosłownie wszystko się w nim odbija. Do tego w LH9000 jest bardzo niski input lag z włączonym local dimmingiem i trybem THX, czyli nie traci się nic z jakości obrazu ;)

Edytowane przez Irokez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zamierzam kupić konsolę PS3, na chwile obecną posiadam monitor LG W2261V-PF, jednak mogę zamienić go z dopłatą na TV TOSHIBA 32LV703, w związku z tym moje pytanie, czy ten TV będzie dobrym wyborem pod konsolę ?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry.

Mam wielką prośbę o pomoc w doborze telewizora.

Oto detale:

Odległość od ekranu – ok. 4 m

Jak słońce świeci w pokoju - okna od południa, więc raczej jasno. Telewizor ma wisieć bokiem do okna.

Jak duży jest pokój – 4,5 m x 4,5 m

Jaki masz obecnie telewizor- brak

Preferowana technologia - LCD LED

Jakie programy najczęściej oglądasz głównie - filmy, publicystyka

Więcej oglądasz w dzień czy wieczorem- popołudnia/wieczór

Preferowana wielkość telewizora - 40

Preferowana marka- brak

Czego nie lubisz w telewizorach - odbicia światła

Jakie urządzenia będą podłączone- DVD, aparat, USB, kino domowe

Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń - 70% TV, inne 30% (filmy DIVX,DVD)

Siedzisz na wprost czy również z katów bocznych- na wprost +/-30stopni

Telewizor ma mieć wifi- niekoniecznie

Ma czytać przez USB filmy - tak

Jaki masz sygnał - telewizja cyfrowa UPS

Ile programów HD – kilka, ale to na razie w planach

Ile godzin dziennie ma grać telewizor – 7-8h

Ile osób zasiada przed telewizorem - najczęściej 2

Ma stać czy wisieć - wisieć

Jaka klasa cenowa ? do 4 tys

Dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

który z tych dwóch TV jest lepszy pod względem obrazu i czerni Samsung LE40C650 czy Sharp 40LX810EV ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

który z tych dwóch TV jest lepszy pod względem obrazu i czerni Samsung LE40C650 czy Sharp 40LX810EV ?

Mnie osobiście Sharp powalił czernią, kolorami i jakością obrazu. Do tego całkiem niezłe kąty widzenia. Dla porównania postawiłem obok Samsunga 40c650 i LG 42LD550. Najgorzej wypadł Samsung. Materiał oczywiście z tego samego źródła w fullHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam kupić SAMSUNG UE 55 C 8000 prosiłbym o opinie owego egzemplarza , może sugestie innego o podobnych parametrach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, muszę wybrać TV dla rodziny. Mam swoje typy, ale chciałbym potwierdzić. Liczę Panowie na pomoc:

1111x.png

- wielkość jakieś 42" (niechętnie 46)

- obecnie sygnał SD - dekoder Cyfry. Później Cyfra+, albo n przez HDMI z kanałami HD

- najczęściej oklądane programy z pakietów informacyjnych i rozrywkowych (głównie TVN 24 + TVN + Polsat) + dokumentalne (Discavery) + Kuchnia.tv + TVN Turbo

- w dzień oglądany TVN24 (wypalanie plazmy?), wieczorem cała reszta

- TV będzie używany w 100% do telewizji, innych urządzeń nie będzie, chociaż nie wykluczony za kilka lat Blu Ray :rolleyes:

- do tej pory mieli kineskop 28 cali

- najbardziej nie lubią pogrubionych postaci, czyli przydało by się dobre formatowanie

- żadne wifi, żadne czytanie filmów przez USB

- może stać, może wisieć (dobrze by było)

- TV czym tańczy tym lepszy, to nie są wymagający ludzie, którzy są maniakami. TV ma mieć w miarę dobre SD, dobrze skalować i formatować, mieć dobre HD na kanały, które z pewnością będą mieć w przyszłości. Cena wyjściowa powiedzmy 3 tyś, ale jak będzie trzeba to będzie 4-4.5tyś

Moje typy: Panasonic G20, Sharp LE700, Sharp LE810, Toshiba SL733, JVC S90, JVC 42 DV1. A może inny? Który?

Edytowane przez Carbon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm z jednej strony sporo światła a z drugiej sporo SD... Czyli albo Panas plazma albo jakiś LCD. Ja jestem za Sony EX500 a tym bardziej jak nie zależy Ci na USB to będzie to bardzo dobry wybór (i tak sporo czyta tylko bez MKV HD). Doskonale radzi sobie z SD a do tego może świecić nawet w słoneczny dzień. Jego cena jest atrakcyjna jak na swoje możliwości i wielkość. Podałeś inne typy jak Sharp czy JVC ale podaje to co wiem, że dobrze się sprawdzi oczywiście nie skreślając tych TV podanych przez Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, dzięki za propozycję. Zabieram się za Twój test. Kąty również dobre w EX500, bo tu jednak byłyby ważne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dziś zainteresowałem się telewizorem Sony EX500. Chodzi mi mniej więcej o tę klasę cenową. Wszystko byłoby super tylko, że mi zależy na szerszej obsłudze filmów przez USB. Poleci mi ktoś coś dobrego uwzględniającego potrzebę? Nastawiam się na sony ze względu na sentyment do firmy;) ale może być też coś innego producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dziś zainteresowałem się telewizorem Sony EX500. Chodzi mi mniej więcej o tę klasę cenową. Wszystko byłoby super tylko, że mi zależy na szerszej obsłudze filmów przez USB. Poleci mi ktoś coś dobrego uwzględniającego potrzebę? Nastawiam się na sony ze względu na sentyment do firmy;) ale może być też coś innego producenta.

Jeśli zależy Ci najbardziej na szerokiej gamie obsługiwanych formatów wideo wraz z tymi w rozdzielczości HD, to przykro mi to powiedzieć, ale na dzień dzisiejszy Sony wypada najsłabiej. Odstaw sentymenty na bok i zacznij się rozglądać za jakimś Samsungiem (C550, C650) albo LG (LD550, LD650).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!

Stoję przed dylematem dotyczącym wyboru sprzętu TV do nowego mieszkania. Liczę na Waszą pomoc :) W mieszkaniu będzie komputerowa sieć LAN udostępniająca multimedia oraz internet. Obecnie mam CRT 27'' który na zostaje na starych śmieciach. Proszę o ocenę moich typów. Wszystkie TV mają być podłączone do domowej sieci LAN z dostępem do internetu oraz multimediów udostępnionych przez LAN z podłączonego HDD.

1. Salon o powierzchni 33m2

- odległość od ekranu 4m-4,5m,

- słońce będzie świeciło z boku na ekran

- do TV będzie podpięta cyfrowa kablówka UPC z dekoderem HD

- TV będzie najczęściej oglądany wieczorem

- do TV będzie podpięty dekoder UPC HD, Playstation 3, amplituner kina domowego, odtwarzacz multimedialny (np. Asus ASUS O!PLAY HDP-R1), domowa sieć komputerowa z internetem oraz HDD z multimediami udostępnionymi przez LAN,

- co będzie oglądane; 50% TV, 40% Blue-Ray albo DVD, 10% gry na PS-3

- ekran będzie wisiał na ścianie na wprost widza.

Moim faworytem jest plazma Panasonic VIERA TX-P50VT20E.

2. Sypialnia o powierzchni 22m2

- odległość od ekranu 3m-3,5m,

- pomieszczenie jest kiepsko nasłonecznione,

- do TV będzie podpięta kablówka UPC (sygnał analogowy),

- TV będzie oglądany głównie wieczorami w pozycji horyzontalnej ;),

- do TV będzie podpięty amplituner kina domowego, odtwarzacz DVD, odtwarzacz multimedialny (np. Asus ASUS O!PLAY HDP-R1), domowa sieć komputerowa z internetem oraz HDD z multimediami udostępnionymi przez LAN,

- co będzie oglądane; 70% TV, 30% DVD,

- ekran będzie wisiał na ścianie pod kątem 45stopni od widza.

Moim faworytem jest również plazma Panasonica, ale jeden z tańszych i mniejszych modeli, max 42''

3. Kuchnia z jadalnią o powierzchni około 40m2

- odległość od ekranu 1,5m-2m (siedząc przy stole), 4m (przygotowując posiłki i oglądając opery mydlane ;) )

- pomieszczenie jest kiepsko nasłonecznione,

- do TV będzie podpięta cyfrowa kablówka UPC z dekoderem HD,

- do TV będzie podpięty dekoder UPC HD, jakaś mini wieża stereo (np. Yamaha Pianocraft) żeby nie katować uszu głośnikami telewizora, domowa sieć komputerowa z internetem oraz HDD z multimediami udostępnionymi przez LAN,

- co będzie oglądane; 90% TV, 10% inne multimedia,

- ekran będzie wisiał na ścianie na wprost widza.

TV ma być jak najcieńszy więc w tym wypadku stawiam na LED TV, moim faworytem jest któryś z Samsungów (żonie podoba się czarno-bordowa obudowa ;) ), na TV do kuchni chciałbym wydać około 3tys.

Z góry bardzo dziękuje za wszelkie wskazówki i opinie!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko chyba bliżej do mi samsunga c650 niż pozostałych. A powiedz korzystałeś może z któregoś z nich osobiście?

Korzystałem z obu, a nawet można by powiedzieć, że korzystam. Pracuje w RTV, więc mam takie i inne modele na co dzień do dyspozycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. Ja mam takie pytanko, czytałem test ex710 sony i trochę nie podoba mi się to EDGE LED. Chciałbym kupić coś lepszego? Więc pytanko czy jest coś ciekawego samsunga interesują mnie 40"? a druga sprawa słyszałem, że jest zaledwie 2 głównych producentów matryc samsung (podobno gorszy) i sharp, ile w tym prawdy? oglądałem jeszcze sharpa 810 chyba podoba mi się bardzo, ale czy jest coś lepszego i jak wogole sharpy się spisują, dzięki i pozdrowionka dla wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

Potrzebuję tv do playstation 3, odległość 2 m . Dobrze byłoby, aby miał wejście na usb(filmy z kompa). W tej chwili telewizja analogowa.Rozmiar 37 - 40 cali.

Cena około 2000(max 2500).

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...