Skocz do zawartości
SlawekR

Jaki telewizor kupić? Panasonic? Sony? Samsung? LCD? Plazmę? itd itp etc

Rekomendowane odpowiedzi

x10e a x10y roznia sie tylko tunerami "e" ma mpeg 2 a "y" mpeg 4

Wg opisów oba mają mpeg 4, więc różnic nie ma prawie wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Proszę ludzie zlitujcie się i podpowiedzcie. Od dłuższego czasu zastanwiam się na kupnem TV i zaczynając od tego portalu począłem od czytanie badzo zresztą dobrych recenzji GMERU. Na początku już byłem pewny że 40hx700 będzie dobrym wyborem, to z kolei okazało się że na półkę mi się nie zmieści ( 1cm brakowało:/) i muszę szukać czegoś nowego. Więc wybór padł na 40Z5500 lub 40ex500 lub 40ex700. Który z tych modeli do niżej wymienionych cech byłby najlepszy? A może jezcze coś innego? Zależy mi przede wszystkim na obrazie i dobrych filmowych wrażeniach, ale żeby też jakiś tam bajerów nie brakowało.

Preferowany rozmiar TV ? 40"

Wielkość pokoju ? 5x5m

Jaki sygnał ? n-telewizja, PS3

Jaka odległość od ekranu ? 4m

Jakie urządzenia do podłączenia? DVD, KOMPUTER, dekoder n-ki

Jaka klasa cenowa? max 4500 zl

Więcej oglądasz w dzień czy w nocy? PO POŁUDNIU I W NOCY

Jakie masz nasłonecznienie pokoju ? średnie, słabe

Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2

jaki masz telewizor? – CRT 21

Przeznaczenie –telewizja n, filmy HD, komputer, PS3

Ma stać czy wisieć? STAĆ

Z góry naprawdę dziękuję, głowa mi już pęka od tego namyślania się:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

poszukuje dobrego TV do 1800zl, polowalem na PHILIPSa 32PFL5624 niestety chyba sie nie doczekam bo nigdzie nie mozna go dostac. Byl on o tyle dobry bo mial wejscie USB z obsluga video. W innych modelach w tej cenie tego nie ma. Ale pomijajac juz ten fakt szukam czegos zastepczego rowniez z FULL HD. Max 32cale, ogladam glownie wieczorami, mam dosyc ciemno w pokoju. Odleglosc 2m. TV ma sluzyc tylko do ogladania telewizji, byc moze kiedys konsola, no i dvd.

Co sadzicie o tym zeby zaczekac do czerwca i ludzic sie ze LEDy stanieja. Jednak tak czekac to mozna bez konca wiec nie wiem czy to dobry pomysl.

Zalezy mi na tym zeby telewizor byl "ogolno" dostepny, mianowicie w jakis duzych sklepach rtv - euro, avans, saturn, mediamarkt i inne. Ze jade i jest.

Z gory dziekuje za pomoc.

Edytowane przez Marurban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze o pomoc w wyborze 40-calowego LCD. Na placu boju, po wielu stronach lektury zostaly dwa modele:

1. Sony KDL-40EX500

2. Samsung LE40C650 (nastepca modelu B650).

Tutaj roznice (Sony ma DBV-C - czy to istotna roznica w przypadku odbioru tv z kablowki ?)

EDIT: info ze strony Samsunga odnosnie B650 - Rodzaj Tunera Cyfrowego - DVB-T/C,MPEG4, czy to jest w takim razie to samo ?

http://www.euro.com.pl/porownanie.bhtml?p1...3134876&p3=

Czy ktos moglby mi pomoc w wyborze ? Sliczne dzieki i sorry za laickie wyrazenia.

Edytowane przez ra9om1ak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polećcie mi jakiś dobry LCD do 1200zł, żeby się nadawał do tv, PS3 i komputera. Przekątna ponad 20 cali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. LG LH2000, 22 cale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Interesuje mnie co sądzicie o Sharp LC-46LX700... .Jego główne przeznaczenie to:

-konsole hd, i filmy blu ray

-kablówka.

Odległość od ekranu to 3m, tv musi być na przeciwko okna..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Np. LG LH2000, 22 cale

Wygląda ciekawie

MM ma w promocji SAMSUNG LE 22B450 za 800, czy ten TV się do czegoś nadaje? Czy może lepiej kupić monitor do kompa z tunerem TV?

Edytowane przez dante2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dylematy, dylematy...

Już ponad miesiąc staram wybrać jakiś TV - plazmę!

50' odpadło ze względu na gabaryty.

Pozostały tylko 42' - waham się między samsungiem ps42b450 lub panasonikiem p42s20.

TV szukam głównie do codziennego oglądania - cyfrowy polsat podlaczony przez hdmi, + seriale w divx, czasem jakiś materiał (koncert) z BD. Filmy z BD oglądam na rzutniku.

Odległość do TV to ~3.2metra.

Za samsungiem przemawia:

1. dobry skaler sygnału SD - ten sam co w b550, który widziałem i baaardzo mi odpowiadał,

2. cena ~1700,

Na minus to rozdzielczość 1024x768 - tego boje się najbardziej. Jak będzie z obrazem kiedy tuner polsatu zrobi upscale do 1280 aaa TV "przytnie" to wszystko znowu do 1024.

Za panasonikiem przemawia FullHD, natomiast w tym przypadku boje się o jakość sygnału z tunera sat.

Co radzicie, jakie są wasze opinie - bo ja już się zapętlam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Szukam w miarę sensownego TV, głownie do grania na konsoli i oglądania TV (narazie kablówka cyfrowa, niebawem N).

W oko wpadł mi Sony KDL-40EX500, lecz wydaje mi się trochę za mały. Czy znacie jakiś porównywalny sprzęt

ale jednak większy - 46"? Ze względu na gry na konsoli, smużenie (a raczej jego brak) jest tutaj kluczowym parametrem.

Preferowany rozmiar TV ? 40" - 46" (raczej większy)

Wielkość pokoju ? 4x4.5

Jaki sygnał ? HDMI

Jaka odległość od ekranu ? 2-4m

Jakie urządzenia do podłączenia? KONSOLA, N

Jaka klasa cenowa? MAX 3300

Więcej oglądasz w dzień czy w nocy? PO POŁUDNIU I W NOCY

Jakie masz nasłonecznienie pokoju ? słabe

jaki masz telewizor? ? BRAK :)

Przeznaczenie ?Konsola, N, czasem divx

Ma stać czy wisieć? STAĆ

Z góry dziękuję za pomoc ;)

Edytowane przez Decanabol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sandokan nie chodzi mi o wątek-ten jak najbardziej jest potrzebny.Stwierdzam tylko,że może warto aby najpierw samemu poszperać trochę,poszukać a nie tylko zróbcie za mnie a znając życie nawet jakby ktoś napisał konkretnie weź ten model to i tak byłoby źle.Oczywiście warto się dopytać co do konkretów ale ręce opadają jak się czyta np: żeby miał dobry kontrast i ROZDZIAŁKĘ ;) a co do to cholery jest???chyba rodzielczość ale to świadczy o "lenistwie" autora postu.JAk najbardziej trzeba sie pytać przed zakupem /tv nie kosztuje 100zł/ ale włóżcie trochę pracy od siebie.

Oczywiście każdy ma swój rozum i mógłby szukać odpowiedzi w inny sposób, ale po to jest to forum żeby pytać i oczekiwać odpowiedzi co inni sądzą na dany temat, im więcej informacji tym pełniejsza opinia na dany temat bez względu na jakość pytań i odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kanies18 ...Musi to być koniecznie odbiornik Sony?

Edytowane przez krzysztof2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Od kilku miesięcy poszukuje tv i wybór padł na Samsunga LE37C650 oraz LG 37LH5000. Rozważałem też Sonego KDL-37EX500 ale po przeczytaniu kilku tematów zrezygnowałem z niego na rzecz Samsunga. Czy to 200hz w LG rzeczywiście robi różnice, czy lepiej wybrać najnowszego samsunga ?Oba tv są na electro.pl w podobnej cenie ~2,6tyś. i stąd problem z wyborem :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym zacząć od oficjalnego przywitania się z tutejszą społecznością:blink: Mam nadzieję, że uda mi się zarówno zdobyć jak i przekazać możliwie najwięcej użytecznej wiedzy. Tyle drogą wstępu...

Przechodząc do głównego tematu tego postu, od ładnych kilku miesięcy starałem się wybrać telewizor, który byłby idealny do moich wymagań i możliwości finansowych. Niestety po usłyszeniu porad od sklepowych ekspedientów typu "Pan bierze ten to przecież soniak!" postanowiłem zwrócić się z prośbą o pomoc to ludzi, którzy faktycznie mają wiedzę w tej tematyce. Stąd też bierze się moja wizyta na tym forum. Przechodząc tego jakiego telewizora poszukuję:

Wymiary pokoju: ok. 3x5 m

Preferowana wielkość matrycy: 32"-42"

Preferowane marki: Sharp (ale to bez wyraźnego powodu, więc jestem otwarty na inne marki)

Jaki sygnał: filmy z komputera DiviX, 720p(mkv) i 1080p(mkv) // DVD // Telewizja z talerza na dachu bloku, więc chyba analogowa (w przyszłości zapewne N-ka)

Jaka odległość od ekranu: 3,5-4 m albo rzadziej ok. 2 m

Jakie urządzenia do podłączenia: Laptop z wyjściem miniDisplayPort(adapter mDP-HDMI), Xbox360, DVD

Cena: niestety bezwzględne maximum to 2000zł

Więcej oglądasz w dzień czy w nocy: przede wszystkim wieczorem i w nocy

Czego oczekuję: znośnej jakości telewizji analogowej i dobrej współpracy z laptopem

Mam nadzieję, że mimo mojej nieznajomości tematu w miarę jasno wyraziłem moje wymagania od telewizora. Jeżeli nie, to proszę o wskazówki co powinienem sprecyzować. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wskazówki.

Z wyrazami szacunku,

FiIip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najbliższym czasie zamierzam kupić telewizor. Ze wzgędu na ograniczoną ilość miejsca (telewizor będzie wisiał rogu na ścianie) w grę wchodzi raczej 32", maksymalna szerokość to 85cm.

Z tego co zauważyłem telewizory plazmowe zwykle występują w większych rozmiarach niż LCD więc wybór prawdopodobnie ograniczy się do tego drugiego.

Kwota do przeznaczenia: 1500-1800 (chętniej niższa granica).

Wykorzystanie telewizora:

45% - Oglądanie telewizji (sygnał analogowy z kablówki)

35% - Gry na konsolach (PS3, Xbox 360, sporadycznie PS2)

20% - Wykorzystanie TV jako monitora (filmy z PC)

Bardzo ważna jest jakość odbioru kanałów SD.

Telewizor musi mieć przynajmniej 3 wejścia HDMI (najlepiej 4), byłoby miło gdyby miał FullHD i MPEG4.

Nie jestem uprzedzony do żadnej renomowanej firmy .

Skrót:

Preferowany rozmiar TV ? - 32"

Wielkość pokoju - 5x3m

Jaki sygnał ? - analogowy (kablówka)

Jaka odległość od ekranu ? 1-3m

Jakie urządzenia do podłączenia? - PS3, Xbox360, KOMPUTER, PS2 (sporadycznie)

Jaka klasa cenowa? - 1500-1800zł

Więcej oglądasz w dzień czy w nocy? - po południu i w nocy

Jakie masz nasłonecznienie pokoju ? średnie

Przeznaczenie ? 45% TV, 35% konsole, 20% filmy z PC

Ma stać czy wisieć? wisieć (róg pokoju)

Proszę serdecznie o podanie propozycji.

Edytowane przez Spider001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszukując internet upatrzyłem następujące modele telewizorów:

LG 32LH4000 (ew. 32LH3000)

Toshiba 32AV635DG

Toshiba 32XV500PG

Toshiba 32RV685 (przekracza budżet)

Panasonic TX-L32X10

Samsung LE-32B550

Samsung LE-32B551

Sony KDL-32EX302

Sharp LC32DH57E

Sharp LC32DH500

Który byłby najlepszy do kablówki SD i gier na konsole?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nikt nie pomoże? :)

Dodaj 300 zł. i kup Philips 32PFL7404H b. dobry obraz, +dobry dźwięk, b. dobry skaler obrazu ...

Dane techniczne oraz opinie o tym TV LCD znajdziesz w necie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dodaj 300 zł. i kup Philips 32PFL7404H b. dobry obraz, +dobry dźwięk, b. dobry skaler obrazu ...

Dane techniczne oraz opinie o tym TV LCD znajdziesz w necie

Dziekuje za odpowiedź.

Interesowałem się nim już wcześniej, niemniej jednak na chwilę obecną kwota 1800 jest dla mnie nie do przeskoczenia.

Może jakieś tańsze propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziekuje za odpowiedź.

Interesowałem się nim już wcześniej, niemniej jednak na chwilę obecną kwota 1800 jest dla mnie nie do przeskoczenia.

Może jakieś tańsze propozycje?

Proponuję pomyśleć o LG 32LH4000 Aktualne ceny KLIK

ewentualnie LG 32LH3000 Aktualne ceny pod tym samym linkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung LE40B550 czy Toshiba Toshiba 37XV635D? W samsungu jest podobno zauważalny input lag, gdyby nie to wziąłbym go bez zastanawiania.

A może coś innego ~40" do 2,3k? Na odtwarzaniu multimediów czy dostępie do internetu w TV mi nie zależy. Ważne aby miał tuner DVB-T z MPEG4 i był FullHD. Głównie do grania (PS3, X360) i filmów blu-ray, sporadycznie do oglądania analogowej kablówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Realnie to 95% gier na ps3 i x360 jest w 720p więc ja na twoim miejscu wolalbym kupic wiekszy ekran z matryca niekoniecznie 1080p. Sam mam do grania plazma Panasa p42x10y i teraz myślę, że 50 cali byłoby lepiej.

A i musisz sprawdzić sam, co wolisz , ja po kilku dniach porównań lcd vs plazma wybrałem to drugie - lepsze , soczyste kolory w grach (jak na crt), brak efeku sztuczności i cloudingu czy smużenia. Z drugiej str jak zostawisz na długo stat. obraz - możliwe powidoki , większy pobór prądu.

Co kto lubi :angry:

Edytowane przez eternality

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rozdzielczości to z powodu dość niewielkiej odległości oglądania (max 2m), ewentualnego wykorzystania jako monitor do PC i chęcią cieszenia się pełnią detali filmów na blu-ray w grę wchodzi tylko Full HD.

Co do odwzorowania kolorów to w obecnie używanym przeze mnie ekranie (monitor Gateway FHD2400) jest z tym nie najlepiej, jednak dla mnie zadowalająco i jakiego TV bym nie wybrał to pod tym względem na pewno będzie na +.

----------------------------------

Po kolejnych wykopaliskach znalazłem LG 42LH3000, tańszy i większy od dwóch pozostałych, jakością czerni tylko minimalnie ustępuje samsungowi, zero problemów z input lagiem. Na ta chwilę mój numer 1.

----------------------------------

Sprawa zamknięta, kupiłem LG 42LH3000.

Edytowane przez Flippers.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam ponownie.

Dla ułatwienia podaję link do postu z lutego gdzie prosiłem o pomoc przy wyborze tv.

Właśnie nadszedł czas i ponawiam prośbę.

Myślałem o plazmie lub LCD wielkość 42", 46"

Dodam jeszcze, że pokój od strony południowej więc raczej nasłoneczniony, ale zawsze można przyciemnić.

http://hdtvpolska.com/index.php?s=&sho...st&p=198137

Myślałem o takich modelach, ale oczywiście to są tylko jakieś sugestie nie koniecznie dobre.

Samsung:

LE46B750

LE46B620

LE46B652

Sharp:

LC-46LE700E

LC-46DH77E

42" nie znalazłem.

SONY:

46EX500

40HX700

46W5500

Panasonic:

TX-P46G20E

TX-P42S20E

może jakiś inny?

Edytowane przez pablo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...