Skocz do zawartości
SlawekR

Jaki telewizor kupić? Panasonic? Sony? Samsung? LCD? Plazmę? itd itp etc

Rekomendowane odpowiedzi

Po wizycie w kilku sklepach z konkretnym nastawieniem Samsunga 26'' LE26B460, który bym kupił za 1640,00 zł, w jednej z sieci pan mnie naginał na 32'' Samsunga LE32A551 za 1700,00 zł, ale jakoś nie mam przekonania do tego modelu (nawet na stronie Samsunga nie znalazłem tego modelu, żeby cokolwiek o nim poczytać). I znowu wielki dylemat, czy aby na pewno to ma być 26'', czy może jednak 32'' (nie koniecznie ten A551). Może ktoś z forumowiczów miał podobne dylematy, to proszę niech się podzieli wiedzą, doświadczeniem i spostrzeżeniami jaki w końcu ten telewizor wybrać. Dziękuję.

Model z serii A pochodzi z "kolekcji" na rok wcześniejszy, dlatego nie możesz go znaleźć na stronie Samsunga. Z kolei B450 jest niżej pozycjonowany, więc w sumie trudno je porównywać. Myślę, że to z grubsza jeden czort, akurat oba są raczej na dolnym biegunie jakościowym w ofercie producenta. W sumie sam nie wiem, ale pewnie w tym konkretnym przypadku wziąłbym po prostu większy ;). Chociaż z drugiej strony patrząc, jeśli im gdzieś w sklepie jeszcze się zaplątał model z roku poprzedniego, to jest duża szansa, że już całkiem sporo godzin pracy na ma za sobą na półce sklepowej.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chciałbym abyś wreszcie nauczył się cytować posty. To nie jest takie trudne.

Jeżeli chodzi o cytowanie postów to umiem cytować całe, ale jak sam widzę nie wychodzi mi cytowanie części postów wiec proszę o instrukcję.

A wracając do naszej wymiany myśli i zdań to jeżeli nie widzisz generalnej różnicy - sprzeczności - zaprzeczenia w tych twoich dwóch wypowiedziach to już nie bardzo wiem co powiedzieć:

quote name='SlawekR' date='08.02.2010, 17:40 ' post='198117']

On nie ma słabej elektroniki sterującej. Dokładnie chodzi o ograniczenie funkcjonalności (funkcji menu) dostępnych dla użytkownika. I nie jest to kwestia sprzętu, a polityki firmy i marketingu.

natomiast na mój post z dn 8.02.2010r. dotyczący tego samego sprzętu odpowiadasz:

[b]Nie bronię Panasonica, nigdy tego nie robiłem. Przeciwnie nigdy bym nie kupił telewizora plazmowego tej firmy z racji na ubogą elektronikę i praktycznie zerowe układy kompensacji ruchu. Pisałem o tym nie raz i nie dwa. Naraziłem się tym nawet kilku osobom, które nie szczędziły mi za to słów krytyki, że się czepiam. Łatwo znaleźć odpowiednie wątki.

chyba tylko powiem, że są inżynierowie i inżynierowie

pozdrawiam andrzej_abc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Już kiedyś pomogliście mi kupić TV LCD za co dziękuję, jest tu dużo osób, które mają wiedzę i się nią dzielą z czego mogą skorzystać tacy laicy jak ja.

Przyszedł czas na kupno nowego, większego TV i tu znów moje pytanie jaki kupić.

Trochę czasu minęło, może są jakieś nowe i godne uwagi telewizory i może ktoś z was będzie miał ochotę pomóc przy wyborze modelu i marki.

Co ewentualnie by mnie interesowało:

Samsung, Sharp, Philips, Sony; Toshiba, Panasonic, nie wiem czy jeszcze jakieś.

42" lub 46"

Odległość oglądania 3.5m - 4m

Sygnał C+, DVD, komputer.

Kwota to około 4tyś zł jeżeli się da kupić za mniej to będzie ok.

To będzie zakup raczej na dłużej. Nie na trzy czy pięć lat.

Staropolskim pomożecie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chciałbym abyś wreszcie nauczył się cytować posty. To nie jest takie trudne.

Jeżeli chodzi o cytowanie postów to umiem cytować całe, ale jak sam widzę nie wychodzi mi cytowanie części postów wiec proszę o instrukcję.

Właśnie z mozołem poprawiłem Twój post nr 574 o ten http://hdtvpolska.com/index.php?s=&sho...st&p=198126

Wróć do niego, włącz opcję edytuj, (jako autor postu masz taką możliwość) nic nie zmieniaj, tylko przyglądnij się tagom htmlowym, które wstawiłem/poprawiłem. Powinno Ci to pomóc na przyszłość. To najlepszy sposób aby się nauczyć cytowania. Jeśli to nie pomoże, to się poddaję ;).

Co do reszty, nie zamierzam dalej prowadzić dysputy w takim duchu, nie widzę sensu. A ten wątek to nie miejsce po temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pablo, wybór jest stosunkowo duży ale może zaczekaj na modele 2010 abys nie żałował ze mogłeś zaczekac i byłoby to i tamto.

Wiele marek zaprezentowało ładniejszy design, czarniejszy czarny:) itd. wiec zaczekaaj do marca a pokażą sie soniaki itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym kupić TV najlepiej marki Sony (zaufanie).

1.Przeznaczenie ----- Xbox, Filmy Divix (często), Gry pc , za pare mc. Canal +(szczególny nacisk na Canal sport)

2. Odległość ------ 3 - 3.5m

3.Przedział cenowy------ 2,5 - 3 tyś.

4. Dość duże nasłonecznienie pokoju.

5. Oglądanie o rożnych porach dnia.

Nie wiem ile dokładnie cali wybrać. Plazma czy lcd. Po przeczytaniu wielu artykułów totalny mętlik w głowie. Proszę o poradę szczególnie jakiegoś admina. Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden mętlik wybór jest prosty :( . W5500 albo jak masz więcej kasy to Z5500. Model 46" w górę. 3,5 to dość duża odległość. 40 będzie mało. Niższe Sony odpadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chciałbym kupić TV najlepiej marki Sony (zaufanie).

1.Przeznaczenie ----- Xbox, Filmy Divix (często), Gry pc , za pare mc. Canal +(szczególny nacisk na Canal sport)

2. Odległość ------ 3 - 3.5m

3.Przedział cenowy------ 2,5 - 3 tyś.

4. Dość duże nasłonecznienie pokoju.

5. Oglądanie o rożnych porach dnia.

Nie wiem ile dokładnie cali wybrać. Plazma czy lcd. Po przeczytaniu wielu artykułów totalny mętlik w głowie. Proszę o poradę szczególnie jakiegoś admina. Z góry dzięki za pomoc.

Ja tu nie widzę dylematów. Sony nie produkuje plazm, plazma więc odpada. Jeśli LCD to najlepiej coś z BE3 i Motion Flow. Na placu boju zostaje seria W5500 i klony, czyli W57xx. Tylko kasy trochę mało na rozsądne 40 cali, a to minimum przyzwoitości na taką odległość :(.

Gmeru się nieco zagalopował, albo nie zwrócił uwagi na ograniczenia budżetowe, określone w warunkach wstępnych.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa no tak ; ) czytam z przelotem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się na coś takiego...TELEWIZOR SONY KDL-37W5500K MPEG4 100HZ FULL HD. Dystans oglądania mogę zmniejszyć do 2 metrów (w sumie jeśli chodzi o metraż to mam duże pole manewru :)

Jakieś wasze przemyślenia na temat tego tv ? Mi osobiście bardzo się podoba :)

EDIT'

Slyszałem/czytałem , że w marcu maja wchodzić nowe modele soniaków, czyli ceny niektorych modeli moga spasc , prawda to ?:) opłaca się czekac ?

Edytowane przez kori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

Prośba o porade dla zupelnie zielonego a teraz z boląco głową

Preferowany rozmiar TV ? 40-42"

Wielkość pokoju ? 6x6m

Jaki sygnał ? n-telewizja, komputer DVI-HDMI, DVD przez component

Jaka odległość od ekranu ? 2-4m

Jakie urządzenia do podłączenia? DVD, KOMPUTER, dekoder n-ki

Jaka klasa cenowa? max 3300 zl

Więcej oglądasz w dzień czy w nocy? PO POŁUDNIU I W NOCY

Jakie masz nasłonecznienie pokoju ? spore

Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2

jaki masz telewizor? – CRT 21

Przeznaczenie –telewizja n, filmy DVD, komputer DIVX i być moze gry MOze z czasem konsola

Ma stać czy wisieć? STAĆ

W sumie nastawiam sie na full HD ale czy ma to sens ??

Aha i kupuje TV raczej na przynajmniej 5 latek moze wiecej napewno nie mysle o zmiane za 3 latka

Zastanawiam sie nad SAMSUNG LE40A656 lub PANSONIC TH-42PY8P

Samsung na necie ma pochlebne opinie ale na forum chyba malo kto go poleca

Z góry dziękuje.

Odpowiadam na pytanie Piotrek W

W 2008 roku na olimpiadę w Pekinie kupiłem Panasonic 42 cale -plazma

Nigdy nie żałowałem swojej decyzji.

Doskonały obraz, doskonała czerń, czas reakcj 0,001s.

Nie ma żadnego porównania z LCD.

W tym roku sprawdzałem, czy na ekranie nie ma jakiś wypaleń,

-nic nie zauważyłem, chociaż posługiwałem się lupą.

Zużycie prądu ku mojemu zdziwieniu nie wiele wzrosło a moje rachunki za prąd wzrosły

o około 10 zł. Telewizor średnio włączany jest na 4 godziny dziennie.

Poza tym Panasonic, ma wspaniały dźwięk, gdyż posiada cztery głośniki,

umieszczone z tyłu. Efekt stereo jest bardzo dobry-na razie nie kupiłem kina domowego.

Jeżeli chodzi o zakłócenia, to muszę powiedzieć, że system redukcji zakłóceń i szumów,

zaskoczył mnie swoją skutecznością i jakością. Przy sygnale analogowym na ekranie nie ma żadnych zakłóceń.

Porównanie mam z telewizorem Sony 26 cali, na którym takie zakłócenia widać.

Łączę pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chciałbym kupić pierwszy LCD prosze o poradę:

odległość od ekranu ? 2-3 m

jak słońce świeci w pokoju ? pokój jest ciemny (strona północna, ale niedługo się przeprowadzam i nie wiem na co trafię)

Jak duży jest pokój ? 15 m2 (na nowym mieszkaniu telewizor będzie używany w podobnym metrażu)

jaki masz obecnie telewizor? nie mam

jakie programy najczęściej oglądasz? głównie zwykłą kablówkę, programy różne, w przyszłości pewnie będę miał kanały cyfrowe

więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? wieczorem

preferowana wielkość telewizora? 32 (większego nie chcę)

preferowana marka ? Sony, Toshiba, Philips

czego nie lubisz w telewizorach? rozmazanego i skaczącego obrazu

jakie urządzenia będą podłączone ? w przyszłosci BD, czasami laptop

ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 90% telewizja, pozostałe BD i laptop (jak mnie szrapnie na granie na dużym ekranie i żona nie będzie widziała)

jakimi złączami ? Pewnie HDMI

jaki masz sygnał ? zwykła analogowa kablówka, satelity nie przewiduje, na nowym mieszkaniu pojawią się kanały cyfrowe bo tam można takie pakiety wykupić

ile programów HD ? na razie żaden, ale przyszłość napewno sprowadzi HD;-)

ma stać czy wisieć ? stać

jaka klasa cenowa ? 2000-2400 - bez naciagania do górnej granicy;-)

Pozdrawiam

Edytowane przez ksebas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuję czegoś judder free.

Oczywiście myślałem na początku o Sony Bravii 40z,v,w... + motionflow 200Hz ale wyczytałem, że im większa przekątna tym lepiej. I tu mam bardyo konkretne ograniczenia bo tv chcę wpakować w dziurę w ścianie która ma b. konkretne wymiary. Max może tam wejść tv 42", to automatycznie eliminuje SONEGO.

Obojętne mi czy LCD czy plazma natomiast ze względu na wielkosć praktycznie w grę wchodzą jedynie poniższe modele:

LG 42SL8000

LG 42SL8500

LG 42SL9000

LG 42SL9500

PHILIPS 42PFL8404H

PHILIPS 42PFL9664 H

PHILIPS 42PES0001

Toshiba 42ZV635D

Toshiba 42XV635

Toshiba 42XV636

Toshiba 42zV555DG

Które z tych polecicie uwzględniając poniższe wymagania:

pozdr

p

wielkość pokoju - 4 x 5

preferowana wielkość ekranu - 42" (Uwaga: szerokość telewizora nie może przekroczyć 101 cm - ma stanąć we wnęce)

jaki sygnał? - W koejności: DVD, telewizja n i BlueRay (najpierw okazjonalnie z czasem częściej)

jaka odległość od ekranu ? - około 3-3,2m

jakie urządzenia do podłączenia? - Dekoder telewizji N, DVD, Blue Ray

jaka klasa cenowa? - wszystko w granicach rozsądku (tzn. cały czas mam wrażenie, że nie ma sensu ładować kasy w obecne TV bo one jeszcze ledwo wyświetlają zbliżony obraz do dobrzez zestrojonych CRT, a co pół roku ktos ogłasza reqolucyjne nowe rozwiązanie i jak się wyda dużo kasy to za chwilę jest sięmocno wqurzonym...)

więcej oglądasz w dzień czy w nocy? - wieczorami i w nocy

jakie masz nasłonecznienie pokoju ? - zacieniony + oglądam TV w nocy wiec to nie będzie problem

ile osób zasiada przed telewizorem? - max 2

Jaki masz ulubiony program? - filmy akcji + wiadomości

jaki masz telewizor? - CRT SANYO 26" + teraz DVD oglądam na monitorze LCD 22"

Ma stać czy wisieć? - wszystko jedno (raczej stać) przypominam, że ma być wewnęce

Co Cię wkurza w telewizorach ? - drganie obrazu (drganie tła, przy przesuwaniou sie kamery po całym horyzonce), nieostre linie i artefakty, smużenie,

Czego oczekujesz od telewizora ? - Wyraźny obraz (realne kolory, dobre odtwarzanie scen w mroku, nie zawieszanie się przy wyświetlaniu szybkich scen). Ma mi wystarczyć na 3-5 lat

Full Hd czy HD ready ? - zdecydowanie FULL HD

Edytowane przez pinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żona namawia mnie na pierwszy telewizor w naszym życiu więc chyba nie mam wyboru

nasze oczekiwania są następujące:

1. Rodzaj telewizora - 26 cali LCD (niestety plazma jest za duża do naszego mieszkanka); wystarczy HD ready

2. odległość - 2; 2,5 metra

3. sygnał - naziemna antena analogowa (wodotryski w postaci n-ki nie przewidziane), dvd, laptop (bez gier, tylko filmy i czasem zdjęcia)

z laptopem połączenie po d-sub (docelowo po zmianie lapka hdmi), dvd po hdmi

4. kiedy oglądanie (cały dzień - do ok. 24.00 najczęściej)

5. ile osób będzie oglądać: 2, w porywach 3 (niekoniecznie na wprost)

5. preferencje obrazowe: brak smużenia przy sporcie, dobre kolory (bez przesycenia), dobre kąty widzenia.

6. Firmy które mogą być: Philips, Samsung, Panasonic

7. Firmy których nie chcę: SHARP, LG

cena max 1700zł

interesuja mnie dwa modele:

Samsung LE26B460

Panasonic TXL26X10P

Ktoś ma używa?? poleca?? za Panasonic 100Hz, za Samsungiem dobre opinie

chyba że ktoś ma jakiegoś asa w rękawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Sprawiłem sobie cyfrę + i doszedłem do wniosku, że jest to odpowiedni moment, żeby wymienić mojego starego 20'' CRT na jakiś LCD. Po poszukiwaniach w necie zdecydowałem się wstępnie na jednego z tych 3 TV:

Philips 32pfl7404

Toshiba 37XV635DG

LG 37LH4000

Jeśli chodzi o moje wymagania, to koniecznie Full HD i 100Hz. TV będzie na razie do cyfry (także kanały HD, ale głównie piłka nożna na canal+) i przede wszystkim do Xboxa 360, a w przyszłości (mam nadzieję, że dość bliskiej) również do PS3. Może też trochę DVD. Odległość od ekranu to ok. 1,5-2m. Na chwilę obecną najbardziej skłaniałbym się ku Toshibie, ale po pierwsze nie wiem, czy 37 to nie za dużo na taką odległość, a jeśli nie, to czy 8ms reakcji to nie za dużo w konsolach? (LG i Philips mają 3ms). Wydać chciałbym do 2500zł, więc jeśli macie inne sugestie, chętnie się zapoznam.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pokój 4,25x 4,45.

Myślałem nad TV do mojego pokoju głównie pod Xboxa360.

W opcje wchodzi tylko FullHD. Nie wiem czy kupić Plazmę czy LCD. Na Led'a mnie nie stać. Budżet ~ 2 tyś.

Chciałbym go powiesić na ścianie. Czy 42' nie będzie za duży ?

Myślałem nad LG 42LH3000, LG 42LF2510 i Philips 42PFL3604 (wgd ceneo najtansze)

A może coś innego? Może plazma? Doradźcie mi proszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych, które wymieniłeś chyba najtańszy będzie Philips, ale na twoim miejscu zastanowiłabym się nad wielkością. Jak dla mnie to trochę za duży. W każdym razie faktycznie te tv są najtańsze, zerknęłam sobie na redcoon.pl - to mój ulubiony sklep i zauważyłam, że te modele są faktycznie sporo tańsze od innych, więc chyba warto coś takiego wybrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Proszę o radę!!! właśnie jestem na etapie zmiany mojej plasmy LG 42 cale na większy.....i po przestudiowaniu wielu wątków wybrałem dwa modele

mianowice Panasonic P50X10Y lub Samsung 50B650....wiem mniej więcej jakie różnice w nich są...,ale Panas to Panas tak mi się wydaje...chociaż już dochodza wieści o słabej serii 2009 i problemach z czernią....Samsung to full HD ,ale znowu to tylko,albo aż Samsung no sam nie wiem...tam znowuż narzekają na biel......czekam na wasze opinie i jakies rady.....plis!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego Panasonica o początku roku i naprawdę warto, obraz mam z "n"-ki i jest bardzo dobrze na zwyklych kanalach a HD ...cos pięknego :D.

za tą kase polecam...no i 5 lat gwarancji!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam tego Panasonica o początku roku i naprawdę warto, obraz mam z "n"-ki i jest bardzo dobrze na zwyklych kanalach a HD ...cos pięknego :).

za tą kase polecam...no i 5 lat gwarancji!

Niestety promocja na 5 lat gwarancji skończyła sie z dniem 31.01.2010 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SONY Bravia KDL-26EX302

Czy ktoś go ma, widział pracującego (szczególnie z sygnałem analogowym np. z UPC), jakieś testy? Potrzebuje taki mały modelik do sypialni. To chyba jakis nowy model, bo google nie za bardzo daje rade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie w czasach HDTV nie ma czegos takiego jak za duzy telewizor, jezeli juz to moze byc sygnal za slaby, lub bitrate za maly.

Do pokoju 4,25x4,5 to ja bym raczej powiedzial ze 42 cale to mało.

Do x boxa i wszystkiego co w HD to z 2,5 m na 55 calach bedzie super sie gralo i ogladalo.

Do dobrego sd 3m, bedzie ok.

Tak wiec jak nie masz na 46 to bierz 42.

"..ale na twoim miejscu zastanowiłabym się nad wielkością. Jak dla mnie to trochę za duży. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam dylemat pomiędzy Toshiba 47ZV 635 a JVC 47DV1, cena ta sama, na razie skłaniam się za JVC ale może jeszcze czegoś nie wiem?

Planuje prezentację w domu więc na co najbardziej zwrócić uwagę w tych modelach?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki pilnie potrzebuje porady ktory wybrac :

Sony KDL-40V5500 za 2890,00

czy

Samsung LE40B650 za 2990,00

Zastosowania : PS3, cyfrowa telewizja satelitarna.

Ewentualnie gdyby ktos juz taki dylemat miał to prosze o informacje.

Koszt : maks 3 tys.

Odleglosc do telewizora : 2 do 3,5m

Wielkosc : 40 ''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch to zdecydowanie Samsung, V5500 nie jest nawet 100Hz. Ale za podobne pieniądze znajdziesz również W5500, a wtedy to już kwestia gustu czy Sony czy Samsung. Pod względem jakości obrazu, jakości skalowania, działania 100Hz B650 i W5500 są jak bliźniaki, tzn. równie dobre. Oba są najlepiej opisanymi modelami na tym forum, więc możesz mieć pewność, że tak jest, bo setki osób się wypowiedziało :rolleyes: Tak naprawdę te modele różni to, że Samsung obsługuje więcej formatów łacznie z .mkv 1080p za to Sony daje aż 5 lat gwarancji. Pokaż oba żonie czy dziewczynie i niech wybierze ten który bardziej Jej się podoba wizualnie, bo technicznie oba Cie zadowolą :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...