Skocz do zawartości
SlawekR

Jaki telewizor kupić? Panasonic? Sony? Samsung? LCD? Plazmę? itd itp etc

Rekomendowane odpowiedzi

Padło na mnie, czas zmienić TV.

Preferowana wielkość matrycy - powyżej 32"

Preferowana technologia: brak

Preferowane marki: brak

Jaki sygnał: HD (dekoder N, full HD via komputer/WD TV Live), SD DVD

Jaka odległość od ekranu ? ok 2,5-3m

Jakie urządzenia do podłączenia - dekoder N (HD), laptop, WD TV Live, DVD

Jaka klasa cenowa ? do 2500 zł

Więcej oglądasz w dzień czy w nocy ? wieczór, noc

Jakie masz nasłonecznienie pokoju ? duże

Ile osób zasiada przed telewizorem - 1-2

Oglądasz przy włączonym świetle czy bez światła ? przyciemniona lampa świecąca w sufit

Jaki masz telewizor ? CRT HD Ready Samsung 32"

Ma stać czy wisieć ? raczej stać

Czy ma być HD Ready czy Full HD ? raczej Full HD ale nie ma przymusu.

Oglądam głównie filmy, najczęściej akcja i SF czyli dynamiczne sceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema,

mam okazje kupic PHILIPS 32 PFL 5624. Bardzo interesuje mnie ten model bo dosc ze tani to i parametry ma chyba nie najgorsze. Ma usb z mozliwoscia ogladania filmow(formaty mpeg1/2 i H.264/MPEG-4 AVC - da sie przerobic np filmik w avi na jeden z tych formatow? dalo by rade podlaczyc przez to usb komputer?).

Odleglosc od tv - 1.5-2.0m, kablowka w wierzowcu(to najgorsze wejscie, "na bolec"(chyba kompozyt) - ale po przeczytaniu specyfikacji na stronie nie moge doszukac sie takiego wejscia mimo ze na zdjeciu jest i na jakiejs innej stronie je widzialem). Telewizor sluzy glownie do ogladania filmow, tv, i moze w przyszlosci jakas konsola.

Moze ma ktos juz ten model? Ma jakies wazne wady? Bedzie cos lepszego do 1800zl? Czy moze lepiej czekac az beda tansze LEDy.

Dodatkowo w chyba podobnej klasie mozna by kupic:

Samsung LE32B551

specyfikacja: http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audi...&fullspec=F

albo

LG 32LH4000

http://www.lge.com/pl/tv-audio-video/telew...tv-32LH4000.jsp

Jednak w tych dwoch ostatnich poprzez usb nie mozemy odtwarzac filmow, ale w tym lg doczytalem ze poprzez dostep do menu serwisowego mozna sobie wlaczyc, a nawet jest obsluga DiviXow. Tylko nie wiem czy przez to mozna gwarancje stracic. Bo najpierw trzeba downgrade softu zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dylemat ! chcę kupić tv 42cale do 2500 zł, i do niedawna myślałem że kupię plazme jednak dzisiaj byłem w jednym z salonów i co się dowiedziałem : że plazma to przeżytek i może mi wybuchnąć , ten pan był świadkiem czegoś takiego i teraz na jedno oko prawie nie widzi jeśli kupie plazme to 3 godzin przed nią nie wytrzymam bo mnie oczy będą boleć ! strach się bać! co wy na to ?

Edytowane przez jurand 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam dylemat ! chcę kupić tv 42cale do 2500 zł, i do niedawna myślałem że kupię plazme jednak dzisiaj byłem w jednym z salonów i co się dowiedziałem : że plazma to przeżytek i może mi wybuchnąć , ten pan był świadkiem czegoś takiego i teraz na jedno oko prawie nie widzi jeśli kupie plazme to 3 godzin przed nią nie wytrzymam bo mnie oczy będą boleć ! strach się bać! co wy na to ?

Mam nadzieje ze nie mówisz tego poważnie. Troche argumentów , merotyryki . Sam chyba wybiorę LCD ale poczytaj trochę o technologiach , targach które są obecnie i wróć do pana na rzeczową dyskusję. Wygląda na to, że ten "sprzedawca" ma do sprzedania jakieś konkretne (stare ? ) modele innych tv i na siłę je forsuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba daty się komuś pomyliły, do 1 kwietnia jeszcze trochę. A czy ten pan nie był przypadkiem świadkiem, ot rymuje mi się :), tego jak mu w rękach wybuchła pasta do zębów w tubce, że mu prawie nogę urwało?

Bosz, takich farmazonów to dawno nie czytałem/słyszałem.

A ja ostatnio to "się dowiedziałem", że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają samochody, a tak w ogóle, to nie w Moskwie, a w Petersburgu, nie samochody, a rowery, no i nie rozdają, a kradną ;).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam nadzieje ze nie mówisz tego poważnie. Troche argumentów , merotyryki . Sam chyba wybiorę LCD ale poczytaj trochę o technologiach , targach które są obecnie i wróć do pana na rzeczową dyskusję. Wygląda na to, że ten "sprzedawca" ma do sprzedania jakieś konkretne (stare ? ) modele innych tv i na siłę je forsuje.

Jaką rzeczową dyskusję? Po takiej bzdurze, jak ten tekst o wybuchającej plaźmie, jeszcze oczekujesz rzeczowej dyskusji? No bez żartów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok to jaką plazme mi radzicie kupić?zastanawiam się nad Panasonic TX-P42X10Y

Edytowane przez jurand 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile nie potrzebujesz wejścia do kompa to bierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Znajoma szuka TV LCD, sygnał ze zwykłej kablówki osiedlowej/UPC, oglądanie filmów DVD i przeglądanie zdjęć, budżet 2K PLN

Co proponujecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ok to jaką plazme mi radzicie kupić?zastanawiam się nad Panasonic TX-P42X10Y

Witam,radze kupic WYBUCHOWA i sie skonczy robienie JAJ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam zamiar kupic telewizor LCD 40'' . Mam na ten cel przeznaczone 4000zł . Lubię firmę Sony , ponieważ ich telewizor przez 20 lat działa .

Telewizor będzie mi służył do codziennego użytku , filmów blu-ray , Xbox 'a .

Pokój w którym będzie stał telewizor jest nienasłoneczniony. Telewizor będę kupował w RTV AGD Euro .

Zastanawiałem się nad 40w5500 za 3200zł + blu-ray lub 40z5500 bez blu - raya , który będzie lepszy ?

Jestem otwarty na propozycje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W5500 lepiej będzie zachowywał się na nieco gorszych sygnałach SD. Z4500 będzie miał nieco płynniejszy ruch w dynamicznych scenach. Wybór należy do Ciebie.

Jeśli nie chcesz kompromisów, to musisz sięgnąć głębiej do kieszeni i kupić Z5500. Zawiera w sobie pozytywne cechy obu rozwiązań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich...

Proszę o poradę jaki telewizor wybrać czy lcd Sony KDL-40z5500 czy led samsung ue40B7000 ; B8000 a może philips led 40PFL8664H ??

Nie wiem już sam, bedę używał telewizora głównie do gry na PS3 filmów blu-ray no i w jakiś 30 % do cyfrowej tv...

Który z tych telewizorów uznajecie za najlepszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema witam wszystkich prosił bym was o pomoc chcę kupic telewizor LCD nie wiem ile cali dokładnie 40"/42" stojący

pod tv będzie podłączona konsola x-box 360 telewizorek ma posiadac FULL HD dobra rozdzielczosc 1080 wyjscia HDMI MPEG4 odświeżanie 100Hz na tv będom oglądane zwykłe naziemne programy TVP1/2/polsat/tvn pomyśle także o podłączeniu cyfrowego polsatu z sąsiedniego pokoju multiroom wielkosc pokoju 3.0m szerokosci 4.0m długosci tv będzie oglądany popołudniami i wieczorem z odległosci 3.5 metra granica cenowa 2500-3000zł mam na oku coś takiego

Qualia SONY KDL-40V5610

SONY BRAVIA KDL-40P5600

SAMSUNG 40B530

SAMSUNG LE-40B551

Samsung LE40B550

SONY KDL-40S5600

SHARP TV LC-42DH77E 42DH77

Telewizor 42" LCD Sharp LC42SH7EBK (Aquos)

Telewizor Panasonic TX-L42U10E

czekam na odpowiedź chodzi mi głownie o to żeby był super obraz na konsoli i nie było smużenia jeśli znacie jakis lepszy tv w tej cenie prosze pisac

Edytowane przez brian900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, podobnie jak koledzy wyżej chciałbym prosić o pomoc w wyborze telewizora gdyż jestem kompletnie zielony w tej kwestii.

Nie mam niestety za wiele kasy więc szukam czegoś tak do 2000zł. Telewizorek będzie ustawiony 2- 2,5 metra od fotela, ma mi

służyć do oglądania tv cyfrowej (głównie sport), najprawdopodobniej jak już go kupie to zainwestuje sobie w pakiet programów HD.

Stawiam raczej na 32 cale gdyż większego za te pieniądze nie kupię to raz, a dwa że po prostu nie będę miał go gdzie ustawić.

Nie wiem jakie jeszcze informacje mogą być potrzebne, zawsze mogę dopisać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema witam wszystkich prosił bym was o pomoc chcę kupic telewizor LCD nie wiem ile cali dokładnie mozliwie jak najwięcej 42"/50" stojący

pod tv będzie podłączona konsola x-box 360 telewizorek ma posiadac FULL HD dobra rozdzielczosc 1080 wyjscia HDMI MPEG4 odświeżanie 100Hz na tv będom oglądane zwykłe naziemne programy TVP1/2/polsat/tvn pomyśle także o podłączeniu cyfry + z sąsiedniego pokoju multiroom i PC wielkosc pokoju 3.0m szerokosci 4.0m długosci tv będzie oglądany popołudniami i wieczorem z odległosci 3.5/4.0 metra granica cenowa 3500 znalazłem coś takiego

Toshiba LCD TV Full HD 46'' 46ZF355DG

LG 47LH3000 słabe odświeżanie 50 hz

SONY KDL-46V5500

SAMSUNG LE46B550

SONY KDL-46V5610

SAMSUNG LE46B550

SHARP LC46DH65E

plazmy

SAMSUNG 50'' PS 50B451

SAMSUNG 50'' 50B451

PANASONIC TX-P50U10E

plazmy nie chciałem ze względu na pobór energi choc te nowe maja podobny pobór co LCD. Jesli macie TV w tej granicy do zaproponowania to czekam na wasze odpowiedzi

Edytowane przez brian900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, podobnie jak koledzy wyżej chciałbym prosić o pomoc w wyborze telewizora gdyż jestem kompletnie zielony w tej kwestii.

Nie mam niestety za wiele kasy więc szukam czegoś tak do 2000zł. Telewizorek będzie ustawiony 2- 2,5 metra od fotela, ma mi

służyć do oglądania tv cyfrowej (głównie sport), najprawdopodobniej jak już go kupie to zainwestuje sobie w pakiet programów HD.

Stawiam raczej na 32 cale gdyż większego za te pieniądze nie kupię to raz, a dwa że po prostu nie będę miał go gdzie ustawić.

Nie wiem jakie jeszcze informacje mogą być potrzebne, zawsze mogę dopisać ;)

Polecam Philips 32PFL 7404H - cena w necie około 2300 zł. ale warto - wszystkie dane tech. opinie użytkowników znajdziesz w necie.

Bardzo dobry obraz, + dobry dźwięk - czego więcej oczekiwać po TV LCD

Edytowane przez andrzej_abc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwazacie ze roznica pomiedzy SAMSUNG LE32B551 a Samsung LE32B450 jest na tyle istotna aby doplacic 400zl?

co w ogole uwazcacie o powyzszych telewizorach? z tego co o nich wyczytalem i po wizycie w RTV Euro AGD uwazam ze stosunek jakosci do ceny jest naprawde wysoki

z gory dzieki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jakie jeszcze informacje mogą być potrzebne, zawsze mogę dopisać ;)

Jedna propozycja od Andrzeja już padła, od siebie polecałbym zobaczyć w5500 (w5740 etc. to to samo tylko trochę inny design) na forum jest dużo na jego temat, ewentualnie przejrzyj test Gmeru. Od siebie dodam, że 32 cale to malutko, ale jeśli odległość będzie 2m to faktycznie 37 czy tym bardziej 40" to byłoby niezbyt wygodne rozwiązanie przy SD, chyba, że dominować będzie jednak 2,5m?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uwazacie ze roznica pomiedzy SAMSUNG LE32B551 a Samsung LE32B450 jest na tyle istotna aby doplacic 400zl?

co w ogole uwazcacie o powyzszych telewizorach? z tego co o nich wyczytalem i po wizycie w RTV Euro AGD uwazam ze stosunek jakosci do ceny jest naprawde wysoki

z gory dzieki za odpowiedzi

Tak, różnica jest istotna i zauważalna. Warto dopłacić. B450 to już totalny "basic" funkcjonalny i jakościowy. B55x to dość kompetentna konstrukcja. Jedyne czego mi w niej brak, to układu kompensacji ruchu, ale przy tej przekątnej to w sumie może to być problem pomijalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jakie jeszcze informacje mogą być potrzebne, zawsze mogę dopisać :lol:

Samsung 32B650 jeśli starczy pieniędzy jest wart rozważenia. Bardzo dobrze radzi sobie z sygnałem SD. I z metra będziesz mógł oglądać bez wstrętu :). A jeśli to przekracza budżet, to tańszą wersję B550.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zamierzam wymienić swój stary wysłużony tv i mam problem z wyborem. Bardzo proszę o pomoc

Preferowana wielkość matrycy - 37"-42"

Preferowana technologia: LCD

Preferowane marki: Toshiba, Samsung

Jaki sygnał: póki co kablówka i DVD, w niedługiej przyszłości n-ka i NMT

Jaka odległość od ekranu ? ok 3-3,5m

Jakie urządzenia do podłączenia - DVD, laptop, niedługo N-ka i NMT

Jaka klasa cenowa ? do 2500 zł

Więcej oglądasz w dzień czy w nocy ? wieczór, noc

Jakie masz nasłonecznienie pokoju ? pokój od zachodu, popołudniu duże nasłonecznienie, żalujze

Ile osób zasiada przed telewizorem - 1-2

Oglądasz przy włączonym świetle czy bez światła ? bez światła, ewentualnie przy max ściemnionym

Jaki masz telewizor ? CRT 21" Deawoo

Ma stać czy wisieć ? stać

Czy ma być HD Ready czy Full HD ? Full HD

Lubię filmy akcji sci-fi, czasami jakieś romansidło z kobietą. Zależy mi na dobrym odbiorze SD, ładnych

kolorach i ostrym obrazie.

Mam swoje typy:

Toshiba 37RV635 (ew. 37RV685)

Toshiba 42AV635

Toshiba 42RV635

Samsung LE40B550

Chciałbym wybrać spośród wskazanych wyżej. Stąd mam pewne pytania dotyczące jasności i kontrastu -

jakie wartości są optymalne? Wiem że kontrast dynamiczny to chwyt marketingowy, ale jaka wartość kontrastu statycznego jest optymalna?

I to samo dotyczy jasności - 450 czy 500cd/m2?

Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez dizkret

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...................................

Chciałbym wybrać spośród wskazanych wyżej. Stąd mam pewne pytania dotyczące jasności i kontrastu -

jakie wartości są optymalne? Wiem że kontrast dynamiczny to chwyt marketingowy, ale jaka wartość kontrastu statycznego jest optymalna?

I to samo dotyczy jasności - 450 czy 500cd/m2?

Dziękuję za pomoc.

Nie ma czegoś takiego jak optymalne wartości jasności i kontrastu w ujęciu ogólnym, wzorcowym. A już na pewno nic nam te parametry, ujęte liczbowo, nie powiedzą na temat jakości generowane obrazu.

Optymalne wartości kontrastu i jasności to takie, przy których komfortowo ogląda nam się obraz na telewizorze/monitorze.

Zależne są one on właściwości matrycy (momentu przy którym następuje odcięcie koloru po stronie jasnej czy też ciemnej obrazu). Zależą też od jakości wykonanej kalibracji. I ostatecznie w dużym stopniu zależą od oświetlenia zewnętrznego w pomieszczeniu. Zakresy komfortowe (realnie ustawiane, a nie maksymalnie dostępne) kontrastu statycznego wynoszą z grubsza 500:1 do mniej więcej 1000:1. Zakresy jasności, od 90 do 250 cd/m2.

EDIT

A wracając do typowanych telewizorów, to z podobnego zakresu cenowego i preferowanych marek, proponowałbym raczej Toshibę z seri XV. 37XV635DG i to wyłącznie w przekątnej 37 cali. Absolutnie nie 32 ani 42, bo znacząco gorzej się zachowują matryce w tych przekątnych, w tym modelu. Nie pytaj mnie dlaczego tak jest, ale tak właśnie jest :).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie ma czegoś takiego jak optymalne wartości jasności i kontrastu w ujęciu ogólnym, wzorcowym. A już na pewno nic nam te parametry, ujęte liczbowo, nie powiedzą na temat jakości generowane obrazu.

Optymalne wartości kontrastu i jasności to takie, przy których komfortowo ogląda nam się obraz na telewizorze/monitorze.

Zależne są one on właściwości matrycy (momentu przy którym następuje odcięcie koloru po stronie jasnej czy też ciemnej obrazu). Zależą też od jakości wykonanej kalibracji. I ostatecznie w dużym stopniu zależą od oświetlenia zewnętrznego w pomieszczeniu. Zakresy komfortowe (realnie ustawiane, a nie maksymalnie dostępne) kontrastu statycznego wynoszą z grubsza 500:1 do mniej więcej 1000:1. Zakresy jasności, od 90 do 250 cd/m2.

EDIT

A wracając do typowanych telewizorów, to z podobnego zakresu cenowego i preferowanych marek, proponowałbym raczej Toshibę z seri XV. 37XV635DG i to wyłącznie w przekątnej 37 cali. Absolutnie nie 32 ani 42, bo znacząco gorzej się zachowują matryce w tych przekątnych, w tym modelu. Nie pytaj mnie dlaczego tak jest, ale tak właśnie jest :).

Dzięki za poradę :D Chyba jednak kupię Samsunga - to chyba kompromis pomiędzy jakością ceną i wymiarami :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...