Skocz do zawartości
SlawekR

Jaki telewizor kupić? Panasonic? Sony? Samsung? LCD? Plazmę? itd itp etc

Rekomendowane odpowiedzi

Samsung 37B650,37C650,40B650,40C650.

LG 37SL80 (mały Input lag).

Powyższe modele powinny spełnić Twoje oczekiwania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. Ja mam takie pytanko, czytałem test ex710 sony i trochę nie podoba mi się to EDGE LED. Chciałbym kupić coś lepszego? Więc pytanko czy jest coś ciekawego samsunga interesują mnie 40"? a druga sprawa słyszałem, że jest zaledwie 2 głównych producentów matryc samsung (podobno gorszy) i sharp, ile w tym prawdy? oglądałem jeszcze sharpa 810 chyba podoba mi się bardzo, ale czy jest coś lepszego i jak wogole sharpy się spisują, dzięki i pozdrowionka dla wszystkich.

To zależy jaki parametr określający "główność" producenta uznasz za decydujący. Bo jeśli chodzi o wielkość produkcji, w rozumieniu ilościowym i wartościowym, to gdzie tam takiego Sharpowi do AU Optronicsa, czy też choćby do Chimeia. No i na czym miałaby polegać "gorszość" takiego Samsunga, jeśli chodzi o produkowane przez niego panele? Bo jakoś trudno znaleźć uzasadnienie dla takiej tezy.

Odpowiadając na Twoje pytanie, ile w tym prawdy? Ano niewiele. Wygląda mi to na typowe "teorie" jakiegoś tam sprzedawcy w sklepie. Twierdzi, to co mu akurat wygodniej, żeby tylko sprzedać sprzęt. |Dziś widać ma parcie na Sharpa. Jutro być może będzie to inna firma :).

Odpowiedź na drugie pytanie, Samsung w 40 calach i nie z podświetleniem LED... odpowiedź niewątpliwie nasuwa się jedna, jest to 40C650.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar w przyszłym miesiącu kupić sobie tv. Mam już tam jakieś swoje typy, ale może wy mi lepiej doradzicie.

Preferowany rozmiar TV ? 32 - 37 cali

Wielkość pokoju ? 3,5m - 3m

Jaki sygnał ? Cyfra+

Jaka odległość od ekranu ? 2,5m

Jakie urządzenia do podłączenia? PS3, PC, dysk zewnętrzny.

Jakie masz nasłonecznienie pokoju ? spore

Jaka klasa cenowa? 3000zł

Ważne żeby miał:

Tuner DVB-T MPEG4.

FullHD 1920x1080.

Obsługe 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i, 480p

Przynajmniej 100hz,

Czas reakcji matrycy min. 5 ms,

Obsługę formatu obrazu 4:3, 14:9, 16:9.

Możliwość użycia go jako monitora.

Edytowane przez N.Roper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

czytając wypowiedzi zgłupiałem już co mam wybrać, a muszę, bo w Święto Zmarłych zmarł mój telewizor :))) tv wybieram głównie pod komputer.

patrząc po cenach zastanawiam się nad:

LED

PHILIPS 40PFL5605H - 2750pln

SONY KDL-40EX600 - 2899pln (5 lat gwarancji)

SAMSUNG UE40C6000 - 3069pln

LCD

SAMSUNG 40C650 - 2460pln

SONY KDL 40EX500 - 2550pln

tak na prawdę zastanawiam się nad LEDem SONY KDL-40EX600, który ma gwarancje dłuższą o 3 lata czy po prostu często polecanego SAMSUNGA 40C650??

wielkie dzięki za pomoc. dziś nic nie działa więc jutro muszę dokonać zakupu :)

Edytowane przez RoBoBek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tam na tej liście nie ma żadnego "LEDa". To są wszystko telewizory LCD, powinno być:

LED

LCD

PHILIPS 40PFL5605H - 2750pln

SONY KDL-40EX600 - 2899pln (5 lat gwarancji)

SAMSUNG UE40C6000 - 3069pln

SAMSUNG 40C650 - 2460pln

SONY KDL 40EX500 - 2550pln

A tak w ogóle to 40C650. Najlepiej za najniższą cenę.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam dekoder cyfrowego polsatu sagem HD z twardym dyskiem nie wiem jaki kupić telewizor żeby był dobry odbiór kanałów HD jak i pozostałych kanałów przynajmniej 42 cale lub większy i w miarę nie za drogi do 3000 zl

?? jaki rodzaj plazma lcd ?? i jaka rozdzielczość

dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przeglądając to forum w proponowanych modelach tv 40" najczęściej padają Samsung LE40C650, Sony 40EX500 lub LEDowe Sony EX700 i również nierzadko Samsung UE40C6000/6500. Są to modele bardzo porównywalne z tej samej półki cenowej i jakościowej. Stąd moje pytanie, a właściwie prośba, czy ktoś mógłby odpowiedzieć, który z tych modeli tak na prawdę będzie najlepszym wyborem? Być może ktoś z "ogarniętych" w temacie, np. SławekR, Samir, Gmeru czy inni. Wcale nie ukrywam, że sam jestem w takiej (patowej) sytuacji i nie mam pojęcia, który z tych modeli wybrać.

Na początku byłem już zdecydowany na zakup C650 Samsunga, ale doszły mnie opnie, że jednak EX500 Sony'ego będzie lepszy. I faktycznie na forum za każdym pytaniem o tv 40" pierwsze co leciał w odpowiedzi Sony. Jednak w innych tematach równie mocno chwalony jest C650. Który z nich góruje jeżeli chodzi o LCDki?

Kolejny problem to wybór pomiędzy LED, a nieLED. Podobno jakość obrazu EX500, znacznie przewyższa EX700, chociaż także wyczytałem, że LEDowe powinny mieć nieco lepszy kontrast i czerń. No i ten brak czujnika ruchu w EX500... uważam, że to bardzo przydatna funkcja (często wychodzę z pokoju nie wyłączając TV "na chwilę" a wracam 2 godziny później. I tu kolejna zaleta LEDa, obliczyłem, że rocznie na prądzie mogę zaoszczędzić nawet 150 zł, także cena na pewno się zwróci.

Jeżeli chodzi o walkę Samsung vs Sony to Samsungi są bardziej "bajeranckie" jeżeli chodzi o multimedia (głownie odtwarzanie z pena), za Sonym przemawia PODOBNO jakość obrazu.

Jak widzicie mam niezły mętlik w głowie i chyba od nadmiaru wiedzy nabytej podczas przeszukiwania dziesiątek for i specyfikacji jestem jeszcze głupszy niż przed obeznaniem tematu :) Stąd moje pytanie: KTÓRY MODEL WYBRAĆ? Ostatnio mocno obstaję przy EX500, ale zważywszy na intensywność użytkowania (średnio 12 h w tygodniu i nawet 20 w weekendy) może faktycznie LED byłby lepszy. Czy różnica w jakośći obrazu między tymi dwoma Soniaczami jest tak duża?

Boże, ale nagmatwałem, ale chyba inaczej nie umiem :) Proszę o wyrozumiałość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już LED, to Samsung, jeśli zależy Ci na wsparciu dla różnych formatów odtwarzanych plików z wejść USB, to również Samsung, jeśli chodzi o kwestię podświetlenia obrazu (przydatne w mocno oświetlonych pomieszczeniach ), to tutaj też obstawiałbym przy Samsungu. Natomiast Sony z całą pewnością lepiej poradzi sobie z sygnałem SD, w moim odczuciu o wiele lepiej oddaje czerń, co z kolei daje nam dużo, gdy oglądamy wieczorem, zwłaszcza horrory. Ciężko wybrać akurat z tych dwóch modeli. Ja osobiście kupiłbym Samsunga. A wracając do LED-a, oszczędność prądu, to jedyne co zyskasz, no chyba że przeszkadza Ci "grubość" LCD ze standardowym podświetleniem. Ja osobiście nie raz się przekonałem, że za te diody w ramce nie ma sensu przepłacać, zwłaszcza kosztem obrazu, który jak się w rezultacie okazuje wcale nie jest lepszy.

Żeby bardziej przekonać się do którejś z firm, oraz rodzaju podświetlenia sugeruję przejść się po paru sklepach RTV i porównać obraz na upatrzonych przez Ciebie modelach. Najlepiej poproś sprzedawcę i o ile będzie to możliwe, poproś żeby podłączył Ci wybrane przez Ciebie modele pod różne źródła obrazu, zarówno SD jak i HD, do tego przygotuj sobie na penie zdjęcia w wysokiej rozdzielczości z dużym kontrastem, ze słabo doświetlonymi ciemnymi punktami. Dzięki temu będziesz miał możliwość dostrzec różnicę w wyświetlanym materiale.

Pozdrawiam

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung 37B650,37C650,40B650,40C650.

LG 37SL80 (mały Input lag).

Powyższe modele powinny spełnić Twoje oczekiwania.

Dzięki za odpowiedź.

Mam jeszcze trochę inne pytanie czy coś z sharpa spełniającego powyższe wymagania:

tv do playstation 3, odległość 2 m . Dobrze byłoby, aby miał wejście na usb(filmy z kompa). W tej chwili telewizja analogowa.Rozmiar 37 - 40 cali.

cena do 3000.

Jesteście w stanie mi coś polecić? Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli zależy Ci na wsparciu dla różnych formatów odtwarzanych plików z wejść USB, to również Samsung, jeśli chodzi o kwestię podświetlenia obrazu (przydatne w mocno oświetlonych pomieszczeniach ), to tutaj też obstawiałbym przy Samsungu. Natomiast Sony z całą pewnością lepiej poradzi sobie z sygnałem SD, w moim odczuciu o wiele lepiej oddaje czerń, co z kolei daje nam dużo, gdy oglądamy wieczorem, zwłaszcza horrory. Ciężko wybrać akurat z tych dwóch modeli. Ja osobiście kupiłbym Samsunga.

Pozdrawiam

O których modelach teraz piszesz, tych LEDowych, czy zwykłych LCD?

Byłem już w sklepie i stały obok siebie Sony EX710 i Samsung C650, były niestety podpięte do słabego analogowego sygnału (były puszczone reklamy sklepu na nich) i jak się stanęło z dalszej odległości to Sony miał jaśniejszy obraz, Samsung był taki leciutko przytłumiony, ale z bliska minimalnie wyraźniejszy wydawał się Samsung. Pan w sklepie powiedział, że tym nie mogę się kierować, bo jest tu słaby sygnał puszczony na wiele telewizorów i to jest trochę loteria, który będzie miał lepszy sygnał. Na innej ścianie zaś stał EX700 podłączony pod sygnał HD i wypadał o wiele lepiej niż stojące przy nim inne telewizory (były to jakieś LG i Sharpy, niestety żadnego Samsunga nie było). To mnie przekonało, że może faktycznie Sony jest lepszy od konkurencji. Ty piszesz z kolei, że Samsung lepiej poradzi sobie w mocno podświetlonych pomieszczeniach, ale C650 nie ma matowego ekranu tylko taki świecący co podobno mocno odbija światło (tv będzie stał w pokoju w bloku, gdzie dość duże okno jest od strony południowej i słońce świeci na tv od boku - między godziną 11 a 13 na moim starym CRT prędzej dostrzegałem swoje pryszcze na twarzy, niż obraz z telewizora), więc ten świecący ekran może przeszkadzać. Aha, tv będzie podłączony pod Cyfre+ i z HD to chyba tylko Canal+ Sport wykupię, może jeszcze kilka, ale głównie będę oglądał zwykłe kanały, bez HD.

W MEGA testach Gmeru dał mocno do zrozumienia, że EX700 wypada raczej blado przy EX500 jeżeli chodzi o obraz. Czy różnice w obrazie są na prawdę tak duże w tych wydawałoby się bliźniaczych modelach? Te diodowe lampki tak mocno psują obraz? Ja raczej obstaję przy zwykłych LCDkach, ale moja mama - zwolenniczka LEDów właśnie podsunęła mi kartkę z obliczeniami, z których wynika, że w 10 lat (a tyle mam nadzieję tv pochodzi :) ) można zaoszczędzić 1500 zł. Przy identycznych obrazach chyba bym się przełamał i kupił LEDa Sony'ego, ale skoro piszecie, że LED się chowa do zwykłego LCD, to sam już nie wiem. Stąd pytanie, czy różnica między EX500, a EX700 jest tak odczuwalna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O których modelach teraz piszesz, tych LEDowych, czy zwykłych LCD?

Ogólnie o Samsungach, niezależnie od podświetlenia.

Aha, tv będzie podłączony pod Cyfre+ i z HD to chyba tylko Canal+ Sport wykupię, może jeszcze kilka, ale głównie będę oglądał zwykłe kanały, bez HD.

W takim układzie Sony lepiej będzie odbierał kanały w SD.

Stąd pytanie, czy różnica między EX500, a EX700 jest tak odczuwalna?

Dla mnie jak i dla wielu forumowiczów, w tym użytkowników, jest odczuwalna różnica z korzyścią dla EX500, zatem coś jest na rzeczy.

Ja raczej obstaję przy zwykłych LCDkach, ale moja mama - zwolenniczka LEDów właśnie podsunęła mi kartkę z obliczeniami, z których wynika, że w 10 lat (a tyle mam nadzieję tv pochodzi :) ) można zaoszczędzić 1500 zł.

No właśnie. Może i 10 lat pochodzi, a może nie, ale kto wie czy nie będziesz chciał go zmienić po 5 latach. Przy dzisiejszym pędzie technologicznym raczej nikt nie wytrzyma z tym samym telewizorem 10 lat, zwłaszcza, że ceny ciągle spadają. Poza tym co do tej różnicy w zużyciu energii to bym polemizował, nie jest ona aż tak drastyczna jak Ci to przedstawiła Twoja mama.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samir dzięki wielkie.

Gdybyś mógł, to napisz jeszcze jak wygląda Samsung UE40C6500, w porównaniu z EX700 i C650? Bo już wszystko mi się rozjaśnia. EX500 ma lepszy obraz, z kolei EX700 jest oszczędniejszy i ma ten czujnik ruchu(w moim przypadku byłoby to przydatne, jako, że zdarza mi się opuścić pokój na dłuższy czas bez wyłączania tv). Gorzej jeżeli chodzi o wybór między Sony a Samsungiem. Ty jesteś za Samsungiem, ale jest też wielu forumowiczów, którzy bardziej polecają Sony. O czytaniu filmów z pen drive'a i innych bajerach już wiem. A jak jest z samą jakością obrazu? Wiele osób chwali C650, ale pod tematami o EX500 często czyta się komentarze "Powaliła mnie głębia czerni i jakość kolorów". Ehh na prawdę bardzo ciężki wybór.

Co do żywotności to prawdziwie mam nadzieje na te 10 lat :) Ten telewizor kupuję tylko dlatego, że mój CRT się nieodwracalnie popsuł. Kupiony był w 2000 roku i pewnie jeszcze z 5 lat byśmy go potrzymali :) Kupując telewizor chcę wybrać na prawdę ten dla mnie idealny (stąd tyle moich pytań i wątpliwości), ale niech wytrzyma trochę czasu. Pozdrawiam

EDIT:

Dobra już się chyba zdecydowałem na Samsunga (przeważyło chyba to że Sony ma problemy z odtwarzaniem filmów .avi przez pen drive'a), tylko jedno pytanie: czy ktoś mnie może zapewnić, że Samsung LE40C650 ma DVB-C i MPEG-4? Bo do tego MPEG-4 są strasznie sprzeczne informacje. Na stronie producenta jest napisane w ten sposób "Odbiór DTV: DVB - T / C, MPEG4 DVB - T2 / C (UK Only)" można to zrozumieć, że MPEG4 jest dla tego DCB-T2, który jest dostępny w UK. Ja chcę mieć pewność, że ten model ma MPEG-4, również dla DVB-T.

Rozważam również jeszcze model UE40C6500. Jak wygląda on w porównaniu z C650? Chodzi o jakość obrazu, bo jeżeli chodzi o wyposażenie to chyba są identyczne.

Edytowane przez guri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj nie mam porównania. Ale w zestawieniu modeli 32C550 i 32C4000, to C550 wypada o niebo lepiej. Wprawdzie różnią się rozdzielczością, ale ta akurat nie ma wpływu na jakość kolorów i kontrast, a tutaj różnicę widać "gołym okiem". Podaje to tylko dla przykładu, aby Ci bardziej rozjaśnić sytuację. Wybór należy do Ciebie. Dodam jeszcze tylko tyle, że którego byś nie kupił, to i tak w domu będzie on dobrze odbierał i na pewno będziesz zadowolony. Dopiero w momencie gdy stoisz przed dwoma modelami i widzisz różnice, zaczynają się dylematy.

Myślę, że za modelem 40C650 przemawiać będzie również cena, a ta jak widać jest znacznie niższa. I na koniec mimo mojej całej sympatii do Sony, to niestety muszę stwierdzić, że nawet 40EX401 świeci lepiej od 40EX710 i do tego ma dużo lepsze kąty widzenia, wydaje mi się, że tym modelem "strzelili sobie w kolano", bo poza bajerem jakim jest czujnik ruchu, który jak się okazuje dla niektórych jest istotny, ten model nie wnosi nic nowego. Nawet mimo podświetlenia LED nie udało im się tak ładnie wszystkiego zapakować w cienką obudowę, tak jak To zrobił Samsung, Sharp, czy też LG.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samir jesteś Wielki! Dzięki wielkie :)

Generalnie stwierdziłem, że LEDy sobie odpuszczam. Nie warto, przynajmniej jak na razie. Na dobre LEDy chyba będzie trzeba jeszcze poczekać. Na tą chwilę rozsądniejszym wyborem są zwykłe LCD. Także, mój wybór zacieśnił się do dwóch modeli Sony 40EX500 oraz Samsung 40C650. Za Sonym przemawia PODOBNO lepsza czerń (podobno bo w opiniach wszyscy się nią podniecają, jednak Ty twierdzisz inaczej, więc pewnie tak wielkich różnic nie ma), większe pole konfiguracji obrazu itp. oraz (według Ciebie) lepsze odtwarzanie kanałów w SD. W Samsungu wadą może być ta błyszcząca matryca, co w moim przypadku może przeszkadzać (duże nasłonecznienie od boku). Aha, i jeszcze jak w sklepie stanąłem w dalszej odległości to Sony świecił jaśniej i miał jaśniejsze kolory (obok siebie stały Sony EX710 i C650) Za Samsungiem przemawia lepsza multimedialność (przede wszystkim czytanie filmów z pen-drive'a), w poniedziałek idę jeszcze do sklepu z pen-drivem na który nagram jakiś film w .avi i sprawdzę czy Sony go odtworzy (gdzies przeczytałem, że ma z tym formatem duże problemy, prawda li to?). Na tą chwilę bliżej mi jednak do Samsunga, i raczej na niego padnie wybór. Mam nadzieję, że będzie trafny :) Serdecznie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Powiem szczerze, że usiłowałam przebić i przez poradnik dla początkujących i przez masę postów na tym forum, ale tych informacji dla osoby nie siedzącej w temacie jest za dużo to ogarnięcia.

Dlatego byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc.

Potrzebuję telewizora myślę, że około 40tki (w tym wypadku wielkość ma znaczenie, bo musi się zmiecić w mebel czyli mieć do 105 cm) być może się nie uda więc wtedy 37.

Telewizor w 90% do oglądania divixów (nie będzie miał na 100% podłączenia do telewizji w jakimkolwiek wydaniu), względnie płyt dvd.

Pozostałe 10% to ps3. W sumie fajnie jakby czytał te divixy z usb (nie musi mieć obsługi napisów)

Oglądanie niestety w różnych porach dnia i nocy i chętnie w dzień (weekendy).

Odległość do telewizora 2-2,3 metra, siedzenie zarówno na wprost jak i pod kątem.

Wcześniej myślałam o plazmie Panasonica (świetne recenzje, super cena) tylko ta Plazma niestety jest strasznie gruba i ciężka.

Dlatego bardziej składaniam się w kierunku telewizora który będzie super cienki. I tu mam problem bo tak jak naczytałam się testów o plazmach i ich zaletach, tak cienkie telewizory nadal są wielką zagadką.

Cena do jakiś 6k maks.

Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Długo przeglądałem to forum w celu wyboru dobrego tv, ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować i oto piszę pierwszy post ;)

Moje pytanie jest oczywiście z serii "co wybrać". Poszukiwania zostały zawężone do modeli, które podaję poniżej - bardzo liczy się budżet (fajnie by było gdybym wydał poniżej 3 tys., ale to będzie zakup na "długie lata" więc musi być trafny). Kwestia internetu nie jest dla mnie aż tak ważna. Liczy się jakość obrazu, nasycenie, kolory, kąty (często oglądam tv z pozycji leżącej), obowiązkowo MPEG4:

Waham się między lcd a led:

LCD:

Sony KDL-40EX500 - cena ok. 2.300 zł

LG 42LD550 - cena ok. 2.100 zł

LED:

Sharp LC-40LE810E - ok. 2940 zł - powiem, że w momencie gdy zobaczyłem jaką proponuje jakość obrazu zaniemówiłem i z wszystkich ledów jakie widziałem najbardziej mi się podoba.

LG425300/5500 2.600zł/2.950zł - z tego co widzę, to różnica jest w posiadaniu Internetu

Samsung UE40C6000 2.800 zł

Sony KDL-40EX700 3.150 zł - często porównywany do ex500 i podobno przegrywa ...

PLIZZZZZZ - POMÓŻCIE :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja szukam 42-46 calowca do BLu i MKV, czasem kompa i konsoli ... kombinuje miedzy G20-GT20 Panasa a EX500 Sony (tyle, ze w wersji bez tej zabawnej listwy) .... za Panasem przemawiaja wg mnie charakter obrazu i naturalniejsze kolory, za Sony wygląd i chyba lepsze dopasowanie do komputera i kosoli ...

za to miedzy Panasami G i GT poza 3d jest chyba taka roznica, ze GT wspiera MKV a G nie .... (tj. GT bez przekodowywania a w G trzeba sie nieco napracowac) ...

no i wersji 46 calowej GT znalezc nigdzie nie moge :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jak będzie z naszymi (bo widzę, że nie tylko ja mam dylemat) pytaniami ? dział odpowiedni, tylko pomagać kto nie ma? ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nikt nic nie poleca, bo najpierw każą pisać w tym dziale pytania a potem nikogo nie ma ... szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, to znowu ja - niestety.

Niestety, bo temat tego telewizora już mnie zaczął męczyć, ale tak to jest jak się człowiek nie zna i chce trafić perfekcyjnie z wyborem.

Generalnie to poszedłem za głosem Samira o odrzuciłem Sony'ego. Szalę przeważyło to, że poszedłem do sklepu z pen-drivem, na który nagrałem jeden film z napisami, kilka mp3 i zdjęcie. 40EX710 (bo taki akurat mieli) nie odtworzył NIC z tego pen-drive'a. W C650 wszystko odtworzyło w porządku: film .avi, muzykę i zdjęcie ( te drzewa z prawej strony wyglądały jak jedna ciemna plama, ale mam nadzieję, że to kwestia ustawień.)

Ale do rzeczy - po tej wizycie byłem zdecydowany kupić przez sklep internetowy tego Samsunga LE40C650 za 2400, póki nie zobaczyłem promocji na UE40C6500 za 3100 zł. No i dylemat, czy go nie wybrać.

Jeśli już LED, to Samsung, jeśli zależy Ci na wsparciu dla różnych formatów odtwarzanych plików z wejść USB, to również Samsung, jeśli chodzi o kwestię podświetlenia obrazu (przydatne w mocno oświetlonych pomieszczeniach ), to tutaj też obstawiałbym przy Samsungu. Ja osobiście kupiłbym Samsunga.

Niżej napisałeś, że to było ogólnie o Samsungach, bez względu na podświetlenie (nie wiem jak to zacytować :P). No więc właśnie, na bank biorę Samsunga, ale może ten LED nie jest gorszym wyborem? Naczytałem się o Sony EX700 w porównaniu do EX500 i wiem, że wypada blado, generalnie "strzał w kolano". Ale jak to jest w Samsungach LEDowy C6500 odbiega jakoś jakościowo od 'zwykłego' C650? Wyczytałem, że są to właściwie telewizory identyczne, różnią się jedynie podświetleniem, ale no właśnie - czy to podświetlenie nie psuje jakoś obrazu? Nie traci na jakości? W sklepie widziałem tylko tego C6000, ale stał daleko od innych modeli, ktore mnie na początku interesowały, więc ciężko było mi porównać. Aha i czy ten UE6500 też, ma tą świecącą matrycę jak C650?

Z góry dziękuje za (mam nadzieję ostatnią) pomoc :)

Pozdrawiam

Edytowane przez guri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jest taka możliwość abyś zakupił 40C6500 za 3100 zł, to uważam, że to dobra cena i w takim wypadku warto, bo już nie ma tak dużej różnicy cenowej w porównaniu do C650. Nie wiem jak z tymi matrycami, ale weź pod uwagę fakt, że LCD mają to do siebie, że generalnie nie odbijają światła, więc nawet jeśli okaże się, że w którymś z wybranych przez Ciebie modeli będzie półmatowa matryca, to nie sądzę aby aż tak mocno wpłynęło to na jakość oglądania. W laptopach ostatnio dość często da się zauważyć błyszczące matryce(sam takiego mam) i nie uważam, żeby to jakoś w znacznym stopniu psuło mi komfort pracy, nawet 50" plazma wisząca na ścianie i odbijające się od niej oświetlenie czy też światło słoneczne nie robią już na mnie wrażenia. Ale wiadomo, to wszystko kwestia przyzwyczajenia, no i oczywiście zaakceptowania wad, jakie niosą za sobą dane produkty.

W przypadku Sony, jak już niejednokrotnie wspominałem, różnica w obrazie między EX500 a EX710 jest znaczna. Ta różnica zanika, jeśli miałbym porównywać Samsunga C650 i C6500, a jak okaże się w praktyce... Póki nie kupisz nie przekonasz się. Którego byś w tej sytuacji nie kupił, to i tak będziesz zadowolony. Powodzenia w wyborze i miłego odbioru.

Edytowane przez samir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nikt nic nie poleca, bo najpierw każą pisać w tym dziale pytania a potem nikogo nie ma ... szkoda.

A przeczytałeś najpierw to co jest na samej górze, jak zadać pytanie aby otrzymać konkretną i miarodajną odpowiedź?

W szczególności interesujące są te fragmenty wytłuszczonym tekstem, na przykład ten :

"Jeśli Twoje pytanie dotyczy telewizora, to koniecznie określ źródła sygnału z których będziesz korzystać najczęściej"

Inaczej to jest strzępienie języka po próżnicy. Sorry, ale jeśli czegoś wymagamy od innych, to chociaż wykonajmy minimum wysiłku i dostosujmy się do podstawowych zasad.

Jak mam Ci pomóc, jeśli nie wiem z jakich źródeł zamierzasz korzystać. Prawie każdy telewizor zachowuje się inaczej, w zależności od źródła syganłu, choćby preferowany przez Ciebie Sharp.

Na źródłach HD po HDMI zachowuje się mistrzowsko, na analogowych SD oględnie mówiąc kichowato. Jeśli nie wiem czy chcesz korzystać z anteny naziemnej, kablówki analogowej, kablówki cyfrowej, platformy cyfrowej SAT, to jak mam udzielić konkretnej odpowiedzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam LCD 46 cali. Co polecacie za modele?

Przy tak rozbudowanych założeniach wstępnych to proponuję wejść na Skąpca, założyć filtr na telewizory 46 calowe, posortować po cenie i wybrać najtańszy. Będzie to idealny wybór.

Jeśli chcesz dokładniejszą odpowiedź i bardziej trafny wybór, to patrz post wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Szukam telewizora 46 cali LCD bo LED raczej poza zasięgiem kieszeni w cenie do 3500zł(może być lekkie przekroczenie) do oglądania głównie Cyfry + i czasem sygnału SD z naziemnej anteny.Myślałem o Samsung 46C650 ale kolega go kupił i trochę szarpie przy wolnych scenach(np.powolny ruch głowy nie jest płynny tylko następuje przeskok) na sygnale SD.Do tej pory używałem Toshiby 37Z3030DG i byłem bardzo zadowolony ale niestety nie posłuchałem mądrzejszych i okazał się za mały jak dla mnie (zwłaszcza na HD).I nie szukam tanie go telewizora z Ceneo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...