Skocz do zawartości
AreckiW

Pioneer Kuro Full HD 9G LX-5090H

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pioneer LX5090 i LX6090 już za chwilę znajdą się na rynku, a tymczasem we Francji już pojawiły się oferty cenowe:
[url="http://www.lcd-compare.com/televiseur-PIOPDPLX5090-PIONEER-PDP-LX5090.htm"]http://www.lcd-compare.com/televiseur-PIOP...-PDP-LX5090.htm[/url]

3609 EUR za LX5090 na starcie to całkiem sympatyczna oferta,
za LX6090 trzeba zapłacić 6299 EUR. Edytowane przez Gmeru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jest już w Niemczech na [url="http://www.hifi-regler.de"]www.hifi-regler.de[/url] za 3399 €

a wczoraj pojawił się szczegółowy test na [url="http://www.areadvd.de"]www.areadvd.de[/url]
Niemcy zachwyceni, piszą, że żaden inny TV nie ma tak dobrego obrazu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pozostaje tylko zalowac, ze 60ka jest tak droga (imho 5k ojro bylo by bardziej adekwatna cena za te 10" wiecej... szkoda). Niewatpliwie to topowy obraz, ale seria 8set Panasa za mniej geltu oferuje takoz wysmienity obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale to "tylko" 700 € różnicy, bo w Polsce można kupić Pionka LX5090 za 10899 zł od dystrybutora, a w UK już za 2300 Funtów Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[size=3][b]PIONEER KURO 9G[/b][/size]

[url="http://www.fotosik.pl"][img]http://images29.fotosik.pl/234/be6cff61b941e6f8.jpg[/img][/url]

24 czerwca br. w Budapeszcie firma Pioneer oficjalnie zademonstruje (przedstawicielom prasy fachowej) dwa najnowsze telewizory plazmowe z panelami KURO 9G. Jak widać, wcześniejsze zapowiedzi szefostwa japońskiej firmy nie poskutkowały natychmiastowym wstrzymaniem produkcji. Nie było to rozsądne, ponieważ dziewiąta generacja paneli (Full HD) była już praktycznie gotowa wiele tygodni wcześniej. Pojawienie się nowych telewizorów Full HD z jeszcze poprawionymi panelami wzbudza niemałe emocje, ponieważ kolejne generacje będą najprawdopodobniej bazować jednak na ekranach produkowanych przez Pasnasonika. Niewykluczone więc, że PDP-LX5090D i PDP-LX6090D będą ostatnimi ekranami opracowanymi od podstaw przez Pioneera.

[url="http://www.fotosik.pl"][img]http://images32.fotosik.pl/294/d7630aec0349fc6e.gif[/img][/url]

Modyfikacje paneli 9G polegają na pogłębieniu (zwiększeniu wysokości) komórek plazmowych i zwiększeniu ich szczelności świetnej za sprawą odpowiednio uformowanych ścianek cel (Deep Waffle Rib Structure). Zmiany te, określane terminem True Matrix Imaging pozwoliły na dokładniejszą separację kolorowych konturów a więc zwiększenie subiektywnej ostrości obrazu. Przy okazji zwiększono wydajność świetlną paneli (każda cela zawiera więcej gazu), co widać we wstępnych specyfikacjach. Telewizor 50-calowy ma pobierać 420 watów, zaś 60-calowy - 510 watów. Są to bardzo rozsądne wartości.

Inną zaletą nowych Pioneerów jest płytkość obudów. Głębokość telewizorów wynosi tylko 93 mm, zaś waga - 33 i 51 kg, odpowiednio dla modeli 50- i 60-calowego. Wzorem poprzedników nowe plazmy Pioneera nie mają wbudowanych głośników. Opcjonalna jest także podstawa. Ceny są jednak znacznie bardziej zachęcające niż kiedykolwiek wcześniej za ekrany 1080p Pioneera. W zachodnich sklepach internetowych widnieją już oferty po 3800 euro za PD-LX5090D. Jak będzie oficjalna cena w Polsce - tego jeszcze nie wiadomo. W każdym bądź razie należy liczyć na kwotę zdecydowanie poniżej 15 tysięcy złotych.

Wyposażenie obejmuje 3 wejścia HDMI (jak dotychczas), tuner DVB-T (niestety tylko MPEG-2), systemy wirtualnego dźwięku dookólnego (SRS Wow). Nie wiadomo czy poprawie uległa jakość obróbki wideo. Wartość parametru, którzy budzi największe emocje, czyli kontrastu nie jest jeszcze wymieniana, ale na
angielskiej stronie www.pioneer.co.uk możemy przeczytać, że będzie "extreme" (czyli ekstremalna).
[b]Test modelu PDP-LX5090 zamieścimy najprawdopodobniej w wydaniu wrześniowym.[/b]

Żródło:
AudioVideo

Interesuje mnie czy wprowadzone zmiany w panelu 9G będą miały zasadniczy wpływ na jakość obrazu.

AS Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[url="http://www.av.com.pl/index.php?art=663"]http://www.av.com.pl/index.php?art=663[/url]
Recenzja nie jest entuzjastyczna.

[quote]Panel Ultra Black 9G
Najwięcej emocji budzi oczywiście sam panel – prawdziwa specjalność Pioneera. Zmiany technologiczne polegają m.in. na lepszym odseparowaniu poszczególnych dzięki zastosowaniu głębszych cel (Deep Wafle Rib Structure) oraz zastosowaniu ulepszonej powłoki antyrefleksyjnej, Direct Colour Filter 3+. Zmiany te miały na celu zdecydowane polepszenie głębi czerni a co za tym idzie – kontrastu. Producent podaje, że uzyskano aż 5-krotną poprawę tych parametrów. [b]Na pierwszy rzut oka nie widać, względem poprzedników, postępu, jeśli chodzi o tłumienie odbić światła zewnętrznego w panelu.[/b] Na tle innych ekranów plazmowych refleksyjność powłoki jest istotnie bardzo mała, ale ekrany LCD są pod tym względem jeszcze lepsze. [b]W jasnych pomieszczeniach trzeba liczyć się z tym, że obraz nie będzie tak kontrastowy jak po ciemku.[/b]

Innym usprawnieniem, względem modeli KURO 8G, jest zwiększenie częstotliwości odświeżania do 100 Hz. [b]Dzięki temu jasne płaszczyzny praktycznie wcale już nie migoczą.[/b] Wybierając ustawienie Drive Mode „3” przełączamy panel w [b]lekko migoczący tryb 75 Hz, ale jest to możliwe tylko wtedy, gdy obraz pochodzi ze źródła 50-hercowego[/b]. Ma to jakiś (niewielki) sens jedynie w przypadku filmów (w systemie PAL).[/quote]

[quote]Menu, regulacje obrazu
W przeciwieństwie do modelu z dopiskiem H oraz telewizorów i monitorów KRP (patrz AV 9/2008), PDP-LX5090 odziedziczył „stare” menu po plazmach 7. i 8. generacji. Nie jest to bynajmniej wadą, aczkolwiek nowa grafika jest ładniejsza. Wśród fabrycznych trybów obrazu znalazł się ulepszony tryb Optimum ("Optymalnie") powiązany z czujnikiem światła, który można także „podłączyć” do każdego z trybów obrazu. Tryb ten nie jest przeznaczony dla wideofilów, ale w typowych warunkach faktycznie zapewnia niezłe efekty, analizując zawartość wyświetlanej sceny.
[b]Ze względu na znaczny pobór mocy panelu (nominalnie 420 W) jego jasność można zmniejszyć [/b](dostępne dwa tryby energooszczędne), ewentualnie skorzystać ze wspomnianego sensora. Warto będzie to zrobić szczególnie w niedużych pokojach, w ciepłe dni, albowiem panel Pioneera działa jak niezły kaloryfer. [b]Wydzielanie ciepła jest na tyle duże, że w 20-metrowym pokoju, po dwóch godzinach pracy telewizora, robiło się odczuwalnie cieplej … [/b][/quote]

[quote]Pomiary

Jasność, czerń, kontrast
Jasność okazała się najsłabszą stroną PDP-LX5090. Nie tylko w porównaniu do „elcedeków” ekran ten okazuje się ciemny. Maksymalna wartość, uzyskiwana dla małego białego prostokąta zajmującego 1% powierzchni ekranu, wyniosła 210 cd/m2 – to o jedną trzecią mniej niż w przypadku Panasonica TH-46PY85 (305 cd/m2). Egzamin najtrudniejszy, czyli wyświetlenie białej planszy na całym ekranie, skutkuje spadkiem jasności maksymalnej do 60 cd/m2 (Panasonic TH-46PY85 – 75 cd/m2). To wyniki niemal identyczne jak w przypadku poprzednio testowanego modelu PDP-5080XD (z panelem 8G 1365x768 pikseli). Nie ma więc powodów do paniki, tym bardziej, że w warunkach domowych jasność rzędu 120-150 cd/m2 w zupełności wystarcza. Pioneer osiąga ją jednak tylko wtedy, gdy biel zajmuje co najwyżej połowę ekranu.

Za to w dziedzinie czerni wyniki są wprost fantastyczne. Czerń (na środku ekranu, bo na dole jest wyraźnie gorzej) „świeci” z natężeniem zaledwie 0,006 cd/m2 i jest praktycznie niezależna od ustawień. To prawie 5-krotnie mniej niż dla plazmy PDP-5080XA i prawie 6-krotnie niższą niż dla poprzednika (PDP-LX508D). Wyniku takiego mogą Pioneerowi pozazdrościć nawet właściciele bardzo dobrych projektorów do kina domowego!

Przekładając to na współczynnik kontrastu uzyskaliśmy wynik ok. 35000:1 dla ustawień najbardziej agresywnych i około 21500:1 po kalibracji. Jeśli chodzi o kontrast ANSI, tu niestety trudno jest ustalić dokładną wartość. W pobliżu krawędzi obiektów białych widoczny jest wyciek światła do sąsiednich cel, na odległość rzędu pojedynczych centymetrów. Dla 16-polowej tablicy ANSI wynik byłby prawdopodobnie o rząd gorszy – i być może porównywalny z najlepszymi ekranami LCD. Pomiar kontrastu małym białym prostokątem na czarnym tle dałby jednak wynik rzędu 20000:1-30000:1 a to wartość nieosiągalna dla elcedeków z klasycznym podświetleniem oraz innych, dotąd testowanych telewizorów PDP.

Wierność kolorów

W dużej mierze zależy ona od wspomnianej, ukrytej opcji w menu – Colour Space (w wersji polskiej: „Obszar koloru”). W trybach fabrycznych jest ustawiona w pozycję „1”, która charakteryzuje się poszerzonym zakresem kolorów w stosunku do standardu Rec.709 (HDTV). Na diagramie, wykonanym dla domyślnego trybu obrazu Standardowy, zdecydowanie przesycona i zbyt głęboka jest zieleń. Przesunięcie punktu czerwieni na prawo od punktu referencyjnego dla składowej R odbieramy jako wzrost soczystości tej barwy. Niektórym może się to spodobać, zwłaszcza przy oglądaniu bajek Disneya, ale obiektywnie jest przekłamaniem kolorystycznym.[/quote]

Więcej pod linkiem a jeszcze więcej w numerze 10/2008 AudioVideo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy użytkownicy 9G mogą się ustosunkować do tej recenzji i do tego co pogrubił dominikjestem? Jestem ciekaw po prostu opinii : ) Swoją mam bo u Areckiego ostro katowaliśmy go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie,
Miałem możliwość w Warszawie porównać modele 8 i 9G wielkości 50 ".
Wcale nie jest taka duża różnica, jest to jest napisane.
Przeciętny użytkownik nie zauważy różnicy.

AS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak i o obrazie nie musimy gadać bo wiem, że jest super. Ale pierwszy raz mam małe zawahania jako maniak i jednak ktoś kto ma trochę tam porównań ; ) U Areckiego była jednak spora odległość. Ja mam odległość 2.3m od ekranu czyli dość blisko. I wtedy zaczynają mnie wkurzać te mrówki itd ; - ) poza tym to grzanie się, i to świecenie w dzień czyli ciemny obraz : ( jak wynika z recenzji.

Co innego robić testy a co innego mieć ten panel np. rok albo jakiś dłuższy okres - stąd moje pytania. Jestem ciekawski ; p Naprawdę mi się spodobał ten panel w typowo domowych warunkach.

Tylko bądźcie obiektywni ; p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po wizycie u Areckiego trochę jestem chory na 9G PIONEER.

Uwiodła mnie czerń i brak utraty rozdzielczości na jasnych i ruchomych płaszczyznach.
Oba parametry jednak wygrywają z TOP-LCD.

A pisze to fan LCD.

Jasność nie nie budzi już w młodym egzwemplarzu (Jareckiego) wątpliwości.
Martwi 420 Watt i rachung za elektro.
Ale chcę to mieć.
Niestety mam 52" i zjazd do 50' to niejako porażka.
Celuję na wymiar 60".

USPRAWIEDLIWIENIE:
[b]To są pierwsze plazmy z tak znakomitymi osiągami. [/b]
PDP PIONEER dopiero w 3Q 2008 doszły do właściwej kondycji.
Trochę za póżno
Upadek ( finansowy) f-my PIONEER tego dowodzi.

Ekran Znakomity.
I nie teki drogi: 10k za 50".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie. Bo ja potrafię zobaczyć wady w swoim LCD. Wiem, że nie ma takiej czerni. I... to chyba tyle. Bo co jeszcze jest be w ZF? Płynność obrazu nie do pobicia. KURO się zbliża ale to jeszcze nie to. Nie ciągnie tyle prądu i się nie grzeje. Nie ma mrówek z bliskiej odległości. Nie ma szybki. I ta ramka.

Płynność czy czerń? Ja jednak wchodzę raczej w kolory ; ) To naprawdę robi wrażenie. Oj ciężki wybór, ciężki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Telewizor użytkuję od ponad roku (8G),

1. Faktycznie grzeje się.
2. Obraz jest super, zwłaszcza czerń
3. Nie zauważyłem deformacji obrazu ani „mrówek” na ekranie bez względu na odległość oglądania (może to jest zasługa procesora z którym telewizor współpracuje).
4. Ostrość obrazu jest lepsza niż na LCD.
5. Jasność i biel na planszach testowych jest dostateczna, ale przy standardowym oglądaniu nie ma to wpływu na fakturę obrazu. Białe to białe.
6. Obraz z tunera HD (TECHNISAT DIGICORDER HD S2) porównywalny z BD – tuner podłączony do VP50.
7. Obraz z komputera po wejściu monitorowym jak i wideo jest bardzo dobry.

Jeżeli chodzi o 9G, to tak jak napisałem. Ja zauważyłem lepszą czerń niż na TV 8G.
Telewizor 50” oglądam z odległości około 2,5m i jest super.

Gdybym miał możliwość zamiany 8G na 9G to chętnie bym to zrobił ze względu na czerń.

Pozdrawiam,
Andrzej S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Gmeru' post='130659' date='11.11.2008, 19:34 ']No właśnie. Bo ja potrafię zobaczyć wady w swoim LCD. Wiem, że nie ma takiej czerni. I... to chyba tyle. Bo co jeszcze jest be w ZF? Płynność obrazu nie do pobicia. KURO się zbliża ale to jeszcze nie to. Nie ciągnie tyle prądu i się nie grzeje. Nie ma mrówek z bliskiej odległości. Nie ma szybki. I ta ramka.

Płynność czy czerń? Ja jednak wchodzę raczej w kolory ; ) To naprawdę robi wrażenie. Oj ciężki wybór, ciężki.[/quote]

Kurde, nie ciojdaj tylko kupuj. "Ciągnie prąd i się grzeje". No kurde cudów nie ma, chce się mieć "jazdę" trzeba posmarować :).

Łatwo policzyć że panel 9G, 50 cali odpowiada panelowi 70 cali 8G pod względem poboru energii i teoretycznie powinien konsumować prawie 2 razy więcej energii. Oczywiście to przy założeniu, że generuje taki sam poziom światła widzialnego. Więc wcale nie jest tak źle jeśli faktyczny pobór energii jest na poziomie deklarowanym przez producenta.

A "mrówki" to normalny dithering. Tak elektronika generuje subtelne odcienie, których nie da rady wygenerować sama matryca. Na początku dla kogoś kto cały czas "jechał" na LCD, może to wyglądać na niepokojące zjawisko, ale po tygodniu już tego nie będziesz zauważał.

Zresztą wystarczy nie siedzieć z nosem w matrycy, obsmarkując ją przy okazji :) i wszystko będzie ok. Bo tak właśnie działa dithering, korzystając z uśredniających właściwości oka ludzkiego. Powyżej metra ciężko już go dostrzec.

Piszesz że wada Twojego LCD to "zaledwie" różnica w poziomie czerni. Pewnie, to "prawie" żadna różnica. Tylko że ten poziom czerni to gwóźdź programu.

Dzięki niemu mamy odpowiednie nasycenie kolorów i ogólne oddanie barw.
Dzięki niemu mamy odpowiedni kontrast.
Dzięki niemu mamy odpowiedni klimat i oddanie detali w ciemnych scenach.
Dzięki niemu postrzegamy obraz jako naturalny.
Dzięki niemu mamy w końcu naturalne oddanie koloru ludzkiej skóry i ogólną spójność obrazu.

To tyle, w sumie "niewielka" różnica...... to tylko poziom czerni :P

Co do płynności obrazu, to rozumiem że masz na myśli płynność w rozumieniu likwidacji juddera? Bo chyba nie rozmycie (utratę szczegółów i rozdzielczości) obiektów w ruchu. Bo na tym polu to nawet w Twoim LCD "polegli na polu chwały" :).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='SlawekR' post='130697' date='11.11.2008, 21:41 ']Piszesz że wada Twojego LCD to "zaledwie" różnica w poziomie czerni. Pewnie, to "prawie" żadna różnica. Tylko że ten poziom czerni to gwóźdź programu.

Dzięki niemu mamy w końcu naturalne oddanie koloru ludzkiej skóry i ogólną spójność obrazu.

To tyle, w sumie "niewielka" różnica...... to tylko poziom czerni :)[/quote]

AMEN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='andsie1' post='130664' date='11.11.2008, 19:40 ']6. Obraz z tunera HD (TECHNISAT DIGICORDER HD S2) porównywalny z BD – tuner podłączony do VP50.[/quote]

[size=3]Wiesz ... tylko prawie (w tym przypadku porównywalny) robi wielką różnicę.[/size]

Jeżeli chcesz nam wmówić, że obraz HD z SAT-ki z przepływnością 8-12 Mbipsów albo (o zgrozo) upscalowane przez VP50 SD do 1080p ma jakość porównywalną do blu-ray'a z przepływnością 30-40 Mbispów to ...

odesłać cię muszę do okulisty (i zaczynam przyznawać rację w waszym sporze BoDeXowi).

Sam kiedyś miałem skaler Cinemateq'a (jeden z pierwszych na rynku) i wiem co takie skalery potrafią.
Ale z gówna nie zrobia nic. I bardzo dobrze.

Każdy chwali swoje ale Twoja już chyba przesadna przypadłość zachwalania KURO i VP50 zaczyna być męcząca.

PS. od zawsze twierdziłem, że KURO w skali bezwzględnej jest najlepszym świecidłem na rynku (a KURO nie mam) i zdania na razie nie zmieniam.

Proponuję troszkę więcej luzu.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do prądu, to średnie zużycie 220-240 WATT, zaś 420 WATT z tabliczki znamionowej to przy całkowicie białym ekranie.

Co do grzania, że niby jak grzejnik to wybaczcie, ale to bzdury !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja mam 40 cm od telewizora czujnik temperaturowy na ścianie, który steruje moim piecem gazowym 2-funkcyjnym, kondensacyjnym,
ustawiona temperatura na 22 stopnie w całym domu, termometry w mieszkaniu pokazują 22 stopnie !!!!
Gdyby KURO grzało tak, jak niektórzy piszą, to w domu miałbym 15 stopni, bo TV zakłócałby pracę czujnika i powodował, że czujnik by przekazywał do pieca info, że w domu jest za gorąco i piec by się wyłączał.

dla porównania powiem, że grzeje to się Onkyo 905 do tego stopnia, że można się niemalże oparzyć, TV jest tylko ciepły, a nawet chłodniejszy, niż mój stary kineskopowy CRT 36 cali Philips, jak porównywałem.

Jak takie teksty po raz tysięczny czytam, że grzeje i żre prąd to już mi ręce opadają.

A ostrość w ruchu: zmierzone przez profesjonalistów, w ruchu pokazuje 1080 linii, najlepszy LCD to ok. 800. Więc o jakiej ostrości
Gmeru drogi piszesz ? Zobacz test Kuro na [url="http://www.hdtvtest.co.uk"]www.hdtvtest.co.uk[/url]

Kontrast ?
W KURO 50615:1
w Sharpie XL2 - 412:1
w ZF o ile pamiętam coś ok. 2000:1

Ramka ?
Jak nie ma głośników, to ramka ma 5 cm, jest lustrzana, fortepianowa, czarna jak smoła.

Kąty ?
Nie ma kątów, można siedzieć całkiem z boki niemalże na linii TV

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,to mój drugi post ,chociaż jestem "starym czytelnikiem" forum. Jestem posiadaczem TV Pioneer PDP LX5090 od 6 tygodni. Do niego mam podłączone: humax HDCI2000 z camem canal + z HD i polsat z polsat sport HD ,en-recordder (ślicznie wygląda obok TV) sony BDP-S350 oraz HP pavulon dv 9650us z czytnikiem HD-DVD.
Oglądam filmy ,TVN 24 i siatkowkę na polsatach sport,sport extra i sportHD (jestem fanatykiem siatkówki). Nie używam TV do gier i nie oglądam piłki noznej. Ogladam z odległości 2,5 do 3 metrów ,pokój od wchodniej strony (okno za tv).Oto kilka moich uwag:
1.Recenzja w Audio-Video nie jest krytyczna mam ten numer i polecam cały przeczytać łącznie z pomiarami dostępnymi na ich stronie internetowej,popełnili jeden błąd pisząc iż tryb mode 3 to 75Hz,a to jest 72 Hz i jest do blu-ray w trybie 24p.
2.100 Hz w TV działa rewelacyjnie.
3.Grzeje się mocno,podchądząc do niego po 2 godzinach pracy z 30 cm czuje się ciepło.Rachunku za prąd jeszcze nie płaciłem.
4.Filmy w HD obojetnie canal+ HD, czy blu-rey rewelacja.
5.Siatkówka w hd bajka ale też nadawana w 16:9 na zwykłym polsat sport (niestety nie zawsze nadają w tym formacie) wygląda wyśmienicie.
6.DVD odtwarzane z S350 więcej niż dobrze.
7.Nawet tak kiepskie kanały SD jak AXN idzie ogladać,spodziewałem się że bedzie dużo............
8.Problem słabej jasności przy tym co oglądam również w dzień (mam włączony sensor oświetlenia) moim zdaniem nie istnieje.
9.Mrowienie jest widoczne z 30 cm,podobnie było na moim poprzednim 6 letnim 100Hz 32 calowym
CRT.
Jeśli ktoś szuka TV do podobych zastosowań nie zawiedzie sie.
Polecam i pozdrawiam Wszystkich forumowiczów .
Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='SlawekR' post='130697' date='11.11.2008, 21:41 ']Dzięki niemu mamy odpowiednie nasycenie kolorów i ogólne oddanie barw.
Dzięki niemu mamy w końcu naturalne oddanie koloru ludzkiej skóry i ogólną spójność obrazu.[/quote]

To właśnie chyba to musiałem zobaczyć ; ) że się tak podjarałem ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sławek zapomniał dodać o głębi obrazu, odróżniasz kolejne plany, obraz nie jest płaski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Andsie1
Z tym porownaniem SAT HD i Blu Ray to troche przesadziles.
Tak jak napisal pmcomp porownywanie 8-20 Mbps z satki do 20-40 Mbps Blu Ray ma sie nijak.
Na dowod tego co napisalem wyslalem do Gmera zrzut parametrow poszczegolnych transponderow z Astry 19.2, Hot Birda i Astry 28.2.
Jesli na TVP HD puszcza material z 37Mbps, to wtedy bedziemy mogli mowic o porownaniu rzetelnym.

KURO to faktycznie pogromca czerni ale rowniez pogromca mocy :-), jak do tego podepniesz Onkyo powiedzmy 905 to 1000W peknie jak nic, ale co to dla HD Maniaka w dobie rosnacych cen.

Musze jeszcze zobaczyc w akcji u Autorusa jego projektorek Full HD coby miec porownanie z Kurakiem i nowymi LCD Samsung na LED-ach.

Jakby nie patrzyl projektor Full HD do 10 kola moze dac obraz duzo duzo wiekszy a pozre troche ponad 200W, ciekawi mnie tylko poziom czerni.

Caly czas mysle nad takim rozwiazaniem

Dzien (telewizja)- LCD na LED-ach do 42 cali lub PDP (ale tylko KURO - nie ma)
Wieczor (kino) - projektor Full HD

Gmeru
Dithering faktycznie w Kuro i innych PDP jest ale widac go tylko z bliska i tego nie unikniesz raczej, pytanie tylko jak dlugo wysiedzisz w odleglosci 1 m od telewizora o przekatnej 50 cali. Latka leca wiec i wzrok siada :-).
Judder faktycznie widzielismy wszyscy na KURO ale bez przesady. Kto az tak bardzo sie wpatruje czesto w drugoplanowe efekty komputerowe np przeskakujacy napis "Posejdon" :-), czy malo plynne przemieszczanie okien na statku (oczywiscie zartuje sobie).

Aha jesli chodzi o obraz ze zwyklej siatkowki to mialem okazje widziec taki na 60 calach KURO i nawet przy ustawieniach powiekszonego 4:3 nie bylo zle jak na 60 cali.

Glebia obrazu faktycznie jest super w Kuro
Pozdrawiam

braavoo Edytowane przez braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzieliśmy zły mastering filmu, a nie judder, na Die Hard 4.0 czy Casino Royale nie ma juddera, na Posejdonie (made in computer) był, widzieliście jakiś judder na KungFu Panda, albo na 9 kompania, albo na XXX (oooo, tu powinien być judder widoczny przy rytmicznych ruchach :) ) ????

szkoda, że nie zapuściliśmy płyty testowej do płynności i sprawdzania juddera, bo jakoś w testach ni ma juddera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='pmcomp' post='130702' date='11.11.2008, 21:53 ']Sam kiedyś miałem skaler Cinemateq'a (jeden z pierwszych na rynku) i wiem co takie skalery potrafią.
Ale z gówna nie zrobia nic. I bardzo dobrze.[/quote]
Mam dvdo vp50 sdi i to co robi z g... to Ameryka!
W HD tylko troszkę lepiej. W hd z n'ki - dużo lepiej. W SD rewelacja. W sdi-dvd "prawie" HD.
Mam doskonałe porównanie na co dzień: 2 KDS70, jeden z dvdo , drugi bez (na ten drugi nie mogę patrzeć spokojnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No na XXX to nie bylo widac judder-a, ale to pewnie dlatego, ze patrzysz na inne elementy :-).
Jesli chodzi o judder i mastering to ciezko powiedziec kiedy co jest prawda a co komuterowym dzielem a raczej niedorobka.

Kung Fu Panda :-) w kung fu to ciezko zobaczyc cokolwiek tak szybko tam wszystko sie dzieje.

Ano szkoda, ze nie zapuscilismy testa, ale celem spotkania byla zabawa a nie ostre testy :-)

Cobico - ile kosztuje ten skaler ?
Nie wiem czy warto wywalac ponad 2 kola na skaler

Gmeru i pmcomp
Moze poprosimy Adama o mozliwosc przeprowadzenia u niego porownania z zastosowaniem skalerow, PDP, satki i HD ??
U niego jest wszystko wiec nie powinno byc problemu

Pozdrawiam

braavoo Edytowane przez braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='braavoo' post='130732' date='11.11.2008, 23:04 ']Gmeru
Dithering faktycznie w Kuro i innych PDP jest ale widac go tylko z bliska i tego nie unikniesz raczej, pytanie tylko jak dlugo wysiedzisz w odleglosci 1 m od telewizora o przekatnej 50 cali. Latka leca wiec i wzrok siada :-).
Judder faktycznie widzielismy wszyscy na KURO ale bez przesady. Kto az tak bardzo sie wpatruje czesto w drugoplanowe efekty komputerowe np przeskakujacy napis "Posejdon" :-), czy malo plynne przemieszczanie okien na statku (oczywiscie zartuje sobie).

Aha jesli chodzi o obraz ze zwyklej siatkowki to mialem okazje widziec taki na 60 calach KURO i nawet przy ustawieniach powiekszonego 4:3 nie bylo zle jak na 60 cali.

Glebia obrazu faktycznie jest super w Kuro
Pozdrawiam

braavoo[/quote]

Nie no, mam 2,3m dokładnie. Dzisiaj sobie jeszcze zmierzyłem ; ) Więc pewno bym tego Ditheringu nie widział tak mocno. Chodzi o to, że ja widziałem w życiu dużo i miałem sam już kilka LCD - nie trawię tego ale pewno jak Sławek pisze - po tygodniu się już nie zwróci uwagi.

Arek: mam bardzo dużo filmów ; ) i jest cała masa różnych ujęć gdzie to widać. Chodzi o to, że filmu nie zmienisz ale możesz go poprawić tak jak robisz to np. czernią - po to kupuję telewizor by mi ten efekt poprawił. Judder to bardzo długi temat. Bardzo. Jeden go widzi mniej, drugi powie jak Ty, trzeci widzi go nawet na 100Hz ; ) a inny nie wie o co chodzi. Ja jestem pojebem pod tym względem stąd moje akcje z jakimiś logami itd. Ale o to chodzi. Dlatego jestem maniakiem HD ; p

Szczerze to normalnie bym nawet nie napisał na forum nic bo ja nie myślę nad takimi rzeczami: podoba mi się i już. Chcę to mieć (wcześniej lub później ale cel musi być) ; ) Szkoda czasu na czytanie i szukanie oczywistych oczywistości. Ale jak widzę przynajmniej wytworzyłem ruch w temacie KURO ;p a i Sławek fajny tekst wyprodukował ; p do wpisania na stałe pod nazwą ZALETY KURO : )

[quote]QUOTE (SlawekR @ 11.11.2008, 21:41 ) *
Dzięki niemu mamy w końcu naturalne oddanie koloru ludzkiej skóry i ogólną spójność obrazu.[/quote]

Co do tego skalera to chyba w końcu trzeba będzie zbadać ten temat (po stu latach ale lepiej późno niż wcale ; p ). Chociaż pmcomp wie czego się spodziewać. On w tym siedział mocno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='braavoo' post='130738' date='11.11.2008, 23:18 ']Cobico - ile kosztuje ten skaler ?
Nie wiem czy warto wywalac ponad 2 kola na skaler[/quote]
Tyle, ile teraz. Za 2K możesz kupić waciki.
Kupiłem 2 lata temu. Teraz kupiłbym edge - jest na ebay.co.uk za 2700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi