Skocz do zawartości
mjasinsk

DTS HD MA bomb - Bomba DTS HD MA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Ponieważ od 3 dni jestem uzytkownikiem Yamahy przejrzałem sporo postów na temat amplitunera. Przy okazji przeszukiwania znalazłem wątek o tzw. Bombie DTS MA. Poniewaz wyszukiwanie na tym forum od wczoraj pokazuje mi błą nie wiem czy temat został już poruszony ale uważam, ze jest na tyle istotny że można sie powtórzyć

Problem jest poważny bo potwierdzili go przedstawiciele firmy DTS
poniżej link do forum

[url="http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1008620&highlight=YPAO"]http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread....;highlight=YPAO[/url]

[color="#FF0000"]Zmodyfikowałem troszkę tytuł postu aby był łatwiej wyszukiwany w wyszukiwarkach ponieważ problem jest poważny

pmcomp[/color] Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Brzmi groźnie ...
Nikt tego u NAS nie testował ?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='BoDeX' post='99947' date='04.05.2008, 21:27 ']Brzmi groźnie ...
Nikt tego u NAS nie testował ?

Pzdr.[/quote]

Wydaje mi się, że miałem cos takiego na The Eagles. Brzmiało to jak wystrzał z pistoletu.
Sprawdzę jutro wieczorem raz jeszcze.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja poki co nie spiesze sie bo nie mam blu ray i nawet nie moge zdjagnozowac problemu. Jezeli chodzi o Yamahe to Audio Klan nie udostepnil jeszcze update choc w USA i gdzies juz w EU pojawily sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Postanowiłem się poświęcić.
RELACJA NA ŻYWO !!!!

Zapuściłem właśnie DTS Master Audio EAGLES pt.: "Farewell Live from Melborne".
Teraz jest 9 min 44 sek Leci New Kid in Town.
Napięcie rośnie.
[b]BIG BUM ma nadejść w [size=5]23:40 minucie[/size][/b] [Eagles Fairwell Concert (HD DVD XE-1 TOSHIBA)]
[url="http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1008620&highlight=YPAO"]http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread....;highlight=YPAO[/url]
Teraz leci 13.13 Wasted Time ( Don Hanley - solo to tej drumer od Hot California)
Jak zwykle mi sie to podoba więc pogłaśniam.
Teraz BUM powinien być słyszalny nawet w połowie "Warszawki".
Jezu jak oni śpiewają !
A jak to jest nagrane.
Jeszcze 7 min.
Czekam.
Amp to pream: ONKYO PR-SC885.
Teraz jedzie a 1m ok. 95 dB
17,42 min: zaczynają "PEACEFUL Easy Feeling". Zaczynam się żegnać ze sprzętem. Całuję moje monitory aktywne.
Zaczynam od lewej strony. Front.
[size=1]Otwieram Żywca dla kurażu.[/size]
[size=1][b]Jest zimny.[/[/b]size]
20.03 Napięcie ciągle rośnie.
To będzie relacja roku. Już w maju.
22.oo "I Can Tell You Why" - to chyba na tym numerze.
Rzeczywiście intro jest podstępne, takie jakby leniwe i spokojne, ale napięcie rośnie nadal.
23.32
I ..................................................
[b] JEST - było BUM. Potężny impuls poszedł. [/b]
Myślałem , że to jaja. Ale to prawda !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Walneło BUM.
Sprzęcior przeżył.
Mam kilka systemów zabezpieczeń. Więc się nie boję.

Dzięki za udział w zdarzeniu nz żywo.
Wnioski sami sobie itd. Edytowane przez dominikjestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak wynika z relacji na forum AVS na roznych plytach i roznym sprzecie jest roznie ale wszyscy zgodnie potwierdzaja ze na Płycie BD The FLY efekt wystepuje u wszystkich "zarażonych".

A relacja zacna zaprawde zacna :)

W sumie to przypomniałem sobie że pomieszkując jeszcze u rodzicow, a mieli oni typowe mieszkanie z wielkiej płyty i piecyk gazowy w łazience, kiedyś pewnego pieknego dnia kiedy nachylony nad wanna odkrecilem wode nastapilo booooom i płyta czołowa piecyka przefruneła z prędkością nadświetlną nad moja głową rozbijając sie na przeciwległej ścianie....... w tym przypadku mogło byc podobnie więc Twojw poświęcenie było niewiarygodne bo gdyby tak głośnik średnio niskotonowy z Twoich monitorów pod wpływem DTS MA Boooom zechciał opuścić mocowanie zapewne punkt trafienia znalazłby się gdzieś pomiędzy udami a pępkiem....a w przypadku wersji siedzącej dokładnie między oczami :)

Dziekujemy Ci w imieniu Forum

Edytowane przez mjasinsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki i wieżaj, że w realtime.
Zjawisko występuje i jest bardzo niebezpieczne dla posiadaczy systemów bez zabezpieczeń.
Myślę, że to dobry moment dla zainicjowania wątku o ochronie naszych sprzętów (prztworników).
Coś w tej sprawie znajdę.
Wielka moc po woli dochodzi do naszych salonów.
Tym bardziej, że mam duże doświadczenie w pracy systemów "estradowych" o dużej mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobry pomysł. MOże moj sprzet nie liczy sie w dziesiatkach tysiecy ale tez 2 zł nie kosztował wiec to ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to znaczy, że ja już nie muszę sprawdzać a pamięć widzę mam ciągle dobrą :) .

PS. właśnie ssę nowy firmware do 905-ki, który podobno ma uleczyć tą przypadłość.

Zobaczymy.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koledzy już przezyli ja tylko czytalem ale w najwieksym skrocie mozna opisac to tak, że przy bitstreamie DTS HD MA przez HDMI na niektórych płytach pojawia sie sygnał niekoniecznie zwiazany z dzwiekim płyty przypominajacy wystrzał, głośnie uderzenie niskich tonów cos w tym rodzaju i jest on z reguły niezwiazany nawet z głośnościa samej płyty. Jak opisuja internauci w takim przypadku kolumny sa wystawione na ekstremalne przeciazenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

[quote name='konrado0905' post='100123' date='05.05.2008, 21:26 ']ktos mi wytlumaczy o co chodzi z ta Bomba DTS MA??[/quote]

No więc bomba DTS HD MA to jest takie wielkie BUM albo PIERDUT, które wydobędzie się z Twoich głośników gdy odtworzysz określone płytki ze ścieżkami w DTS HD MA.
dominikjestem i ja mamy takie pierdut np. na płytce HD DVD The Eagles. Takie BUM brzmi jak wystrzał z karabinu i może zrobić kuku Twoim głośnikom.

Wszystko dokładnie jest opisane (eng) w zacytowanym na początku wątku linku na AVS Forum.

Nie czytałem całego (jest ok. 80-u podstron !!!) bo mnie interesuje tylko szczepionka do mojego Onkyo 905. Ciekawe, ktoś wie, czy przypadłość ta nie dotyczy Denon'ów ???

Na szczęście do rodziny Onkyo szczepionka już jest, nalezy uaktualnić firmware do wersji 1.08. Niestety zmartwię być może posiadaczy Onkyo 905 i Integra 9.8 gdyż aby wykonać upgrade do v1.08 należy mieć w swoim urządzeniu v1.05. A aby mieć v1.05 nalezy zakupić urządzenie z ostatnich "sztuk produkcyjnych" lub zmodyfikować urządzenie w autoryzowanym serwisie Onkyo. Sprzedawane w Polsce w roku 2007 905-ki miały wersję 1.03 i niższą. Jakie są sprzedawane w 2008 nie wiem. Mówię oczywiście o oficjalnej dystrybucji od dystrybutora na Polskę czyli EIC.

Moja 905-ka miała wersję 1.3 i w serwisie EIC w Warszawie została zmodyfikowana do v1.05. Piszę zmodyfikowana, a nie upgrade'owana, ponieważ wiązało się to z modyfikacją hardware'u urządzenia. Zabrano mi urządzenie na dwa dni i oddano z wersją 1.05. Usunięto mi wtedy w ten sposób tzw. problem z poziomem czerni na wyjściu HDMI, opisywany szeroko na światowych forach, także i na naszym ;) .

Dlaczego to opisałem ??? Ponieważ aby usunąć bombę DTS HD MA trzeba najpierw zmodyfikować urządzenie do wersji 1.05 (co podobno jest w tej chwili odpłatne :):( ), a dopiero potem upgrade'ować do wersji 1.08 zgodnie z opisem zamieszczonym na AVS Forum.

Ja procesu upgrade'u z 1.05 do 1.08 dokonam albo jutro albo w weekend i opiszę co i jak.

Pozdro.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mjasinsk z tego co kojarzę kupiłeś Yamahe RX-V 1800. Czy przymierzałes się już do zmiany oprogramowania? Nie orientujesz sie czy firmware z USA będzie pasował do wersji na rynek europejski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

tak ta yamahe. NIestety nie ma jeszcze z tego co udało mi sie wyczytac modyfikacji w EU.(amerykanski ma podobno zabezpieczenie uniemozliwiajace uzycie na EU) W polsce nie ma napewno. Napisałem juz do Audioklan czyli dystrybutora na POlske. Zobaczymy czy i kiedy odpiszą. Będę informował. W przypadku Yamahy proces upgradu jest na szczescie prosty. (co ciekawe polega na podlaczeniu DVD lub CD przez coaxial lub toslink :))) ) A wlasciwie sa trzy sposoby wiec nie bedzie problemu byle tylko firmware byl.

Co do postu pmcomp to wyczytałem właśnie na cytowanym forum z 80 podstronami :(, ze problem nie dotyczy Denona poniewaz zastosował on inny układ DTS niż Yamaha i Onkyo a źródło błędu tkwi właśnie w tym układzie.
Nie wiem natomiast czuy problem dotyczy odtwarzaczy z dekodowaniem na pokładzie i jakich ewentualnie firm poniewaz gdzies taki watek tez sie pojawił.

Edytowane przez mjasinsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
firmware już sobie ściągnąłem ( co ciekawe to plik Wav o wadze +/- 60MB ) - tylko amplitunera jeszcze nie mam :-P Zastanawiam sie między Yamaha 1800 ( mój nr 1- najbardziej odpowiada mi jego design ), Denon 2808, Onkyo 805.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='MMP' post='100137' date='05.05.2008, 22:31 ']firmware już sobie ściągnąłem ( co ciekawe to plik Wav o wadze +/- 60MB ) - tylko amplitunera jeszcze nie mam :-P Zastanawiam sie między Yamaha 1800 ( mój nr 1- najbardziej odpowiada mi jego design ), Denon 2808, Onkyo 805.[/quote]

Do Onkyo 905 plik wav do modyfikacji DSP "waży" tylko ok. 11 MB.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i teraz bądź tu mądry i kup sobie chociaż taką 606-tkę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='pmcomp' post='100139' date='05.05.2008, 22:36 ']Do Onkyo 905 plik wav do modyfikacji DSP "waży" tylko ok. 11 MB.

Pozdro[/quote]

jeju, ja jeszcze nie wypakowałem swojej 905 z pudełka, a kupiłem ją od "Niemców" na przełomie marca/kwietnia.
Ciekaw wielce jestem jaki ma soft.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

[quote name='AreckiW' post='100164' date='06.05.2008, 01:04 ']jeju, ja jeszcze nie wypakowałem swojej 905 z pudełka, a kupiłem ją od "Niemców" na przełomie marca/kwietnia.
Ciekaw wielce jestem jaki ma soft.[/quote]

Ciesz się, że nie masz tak jak dominikjstem 885-ki ze stanów bo może się okazać, że nikt przy niej nie będzie chciał grzebać, a już na pewno nie w ramach gwarancji. Tak więc mając 885-kę ze starym softem może byc mały kłopot.
Jak masz z 1.03 to klamorka na "pocztę" i do Niemiachów do upgrade'u do wersji 1.08 i po kłopocie, w końcu jest gwarancja. Miało nie być BUM a jest, w Polsce albo gwarancja albo niezgodność towaru z umową i ... teoretycznie po kłopocie.

Pozdro

PS. jak ja mam znowu wyciagać klamora z szafki, wszystko odłączać, wozic do EIC i znowu abarot to ... wolę sam softa wgrać. Szklaneczka łyskaczyka na odwagę i ... ;):(

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to niezle. nawet nie pomyslal bym ze takie cos moze sie zdarzyc. rzycze powodzenia przy upgrade. ja narazie siedze przy starym soniaczu ktory ledwo obsluguje DTS :( pozdro i dzieki za wyklad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to kto pierwszy robi update swojej 905? Ja czekam na wynik ; ) i działam. Pliki widzę już mam od pmcompa ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dzisiaj jak czas pozwoli to sie za to wezme,nie chce miec zadnego BOOM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie, a z kad ten firmware do Yamaha (chyba nie z yamaha.com) bo tam nic nie ma !!?? Moze jakies liny ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mjasinsk' post='100140' date='05.05.2008, 21:41 ']Sciagnales europejski???? Napewno??[/quote]

no własnie wydaje mi się ze to fw do wersji usa (dlatego pytałem czy będzie pasował do wersji UE )
Link do tego softu wyczaiłem gdzieś na avforums.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi