Skocz do zawartości

Pytanie

Witam jestem totalnie zielony w tym temacie stad moje pytanie.

Czy mozna wejsc jakos z pilota do menu serwisowego i dokonac restetu fabrycznego ustawien takich  jakie byly z fabryki? Czy reset telewizora do ustawien fabrycznyxh w menu telewizora bedzie identycznym resetem co ten w menu serwisowym i nie ma zadnej roznicy w tych resetach?

Jestem swiadomy utraty gwarancji po wejciu do menu serwisowego. 

Czy LG zablokowalo wejscie do menu serwiaowego , bo z aplokacji na telefonie wybraniu komendy nie pojawia sie menu na wpisanie kodu. Cxy ktos ma jakas konkretna wiedze w tym temacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Do tego potrzebujesz ich pilota serwisowego , na Amazon taki sprzedają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
5 minut temu, ROMAN38 napisał:

Do tego potrzebujesz ich pilota serwisowego , na Amazon taki sprzedają.

A to wiem tylko czy to bedzie dzialac bo podobno zablokowali wejscie? 

Czy reset w menu telewizora do fabrycznych ustawien bedzie identycxny co reset w menu serwisowym, NIE wiem cxy jest sens sie bawic 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ups to nie wiedziałem że zablokowali ! ale nie ma problemu , na You tubie wejdź w kanał Amerykańskich Youtuberów , taki "Classy Tech Calibrations" ciągle testuje LG oledy i wie o nich wszystko ale po angielsku musisz pisać w komentarzach do filmu  o G4 , powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1 hour ago, Janek45 said:

Czy reset w menu telewizora do fabrycznych ustawien bedzie identycxny co reset w menu serwisowym, NIE wiem cxy jest sens sie bawic 

Zależy co chcesz osiągnąć, reset z menu to w jakichś 90% sytuacji to samo co reset z menu serwisowego. Główna róznica to reset z menu serwisowego dodatkowo wyczyści pamięć telewizora, kasując wszystkie pliki które nie znajdują się tam fabrycznie (wszystkie pliki LUT, konfiguracje Dolby Vision itp.) ale dla większości użytkowników nie jest to potrzebne. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
3 godziny temu, silverrobert napisał:

Zależy co chcesz osiągnąć, reset z menu to w jakichś 90% sytuacji to samo co reset z menu serwisowego. Główna róznica to reset z menu serwisowego dodatkowo wyczyści pamięć telewizora, kasując wszystkie pliki które nie znajdują się tam fabrycznie (wszystkie pliki LUT, konfiguracje Dolby Vision itp.) ale dla większości użytkowników nie jest to potrzebne. 

Dziękuję ci za rzeczowe wyjaśnienie zagadnienia. Powiem tak, po kupnie telewizora próbowałem różnych ustawień obrazu z Internetu i za każdym razem później resetowałem telewizor w menu telewizora do fabrycznych bo nie byłem zadowolony z ustawień. Po kilku takich resetach miałem wrażenie że obraz nie jest taki jak na początku zakupu. Nie wiem czy to nie placebo i sobie coś wmówiłem? Jest możliwość straty ustawień tych fabrycznych po normalnym resecie z pilota , czy telewizor nie ma możliwości straty jakości po resecie? Może ewidentnie sobie wmawiam i obraz jest identyczny po resecie? 
Stąd moje myślenie że wejdę do menu serwisowego i usunę te wszystkie resety w menu tv i telewizor będzie jak z fabryki? Wiem że trochę zamotałem, ale jestem totalnie zielony 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Przez pierwsze kilka tygodni używania telewizora jego właściwości mogą się zmieniać ze względu na stabilizację parametrów użytej elektroniki - wszystkie komponenty muszą się "dotrzeć" zanim zaczną pracować stabilnie. Z tego powodu studia filmowe nie kalibrują telewizorów od razu po wyciągnięciu z pudełka, a najpierw wygrzewają telewizor odtwarzając na nim treści testowe przez okres 100-200 godzin a dopiero potem zabierają się do pierwszej kalibracji.

Bardzo prawdopodobne że różnice które widzisz to tylko telewizor powoli stabilizujący swoje komponenty. Żadne ustawienie które mógłbyś zmienić poza ukrytymi menu serwisowymi nie przetrwa resetu do ustawień fabrycznych ze zwykłego menu.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
11 godzin temu, silverrobert napisał:

Przez pierwsze kilka tygodni używania telewizora jego właściwości mogą się zmieniać ze względu na stabilizację parametrów użytej elektroniki - wszystkie komponenty muszą się "dotrzeć" zanim zaczną pracować stabilnie. Z tego powodu studia filmowe nie kalibrują telewizorów od razu po wyciągnięciu z pudełka, a najpierw wygrzewają telewizor odtwarzając na nim treści testowe przez okres 100-200 godzin a dopiero potem zabierają się do pierwszej kalibracji.

Bardzo prawdopodobne że różnice które widzisz to tylko telewizor powoli stabilizujący swoje komponenty. Żadne ustawienie które mógłbyś zmienić poza ukrytymi menu serwisowymi nie przetrwa resetu do ustawień fabrycznych ze zwykłego menu.

Czyli taki reset w menu serwisowym nic nie polepszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Jak nigdy nie byłeś w menu serwisowym i nic tam nie zmieniałeś, to co Ty chcesz tam resetować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
56 minut temu, Kolos28 napisał:

Jak nigdy nie byłeś w menu serwisowym i nic tam nie zmieniałeś, to co Ty chcesz tam resetować?

No nie byłem i raczej odpuszczę. 
Robiłem kilka razy restart do fabrycznych w menu telewizora i mam wrażenie że troszkę jest teraz inna jakość obrazu niż była przed resetowaniem.

Moze to placebo i sobie wmawiam? 
Myślałem że jak zrobię reset do fabrycznych w menu serwisowym to będzie jak

wyjechał z fabryki;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mam pilota servisowego kod dzziala, ale nie mam pojecia co zrobic zeby przywrocic fabryczne ustawienia tv? Wiec nic tam nie bede grzebac. Myslalem bedzie widoczna opcja resetu fabrycznego 

Edytowane przez Janek45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Spytam tylko, po co Tobie ta kombinacja, jeszcze sobie narobisz bałaganu.
Nie ma opcji aby tv przywrócony do ustawień fabrycznych z menu telewizora zmienił coś w ustawieniach serwisowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
21 godzin temu, Kolos28 napisał:

Spytam tylko, po co Tobie ta kombinacja, jeszcze sobie narobisz bałaganu.
Nie ma opcji aby tv przywrócony do ustawień fabrycznych z menu telewizora zmienił coś w ustawieniach serwisowych.

Widzisz ja sobie ubzdurałem że po resecie do fabrycznych z pilota w menu telewizora, tv ma teraz gorszą jakość obrazu niż przed. Resetem. 
Kolega już wyżej mi wyjaśnił że komponenty muszę teraz dojść do siebie . Nie wiedziałem że reset ma jakiś wpływ na komponenty 😒

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Reset do ustawień fabrycznych nie ma wpływu na komponenty telewizora. Jeśli rzeczywiście komponenty muszą się wygrzać to obraz powinien się ustabilizować po jakimś czasie. Ogólnie wydaje mi się, że masz efekt placebo

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
57 minut temu, Kolos28 napisał:

Reset do ustawień fabrycznych nie ma wpływu na komponenty telewizora. Jeśli rzeczywiście komponenty muszą się wygrzać to obraz powinien się ustabilizować po jakimś czasie. Ogólnie wydaje mi się, że masz efekt placebo emoji846.png

Też tak teraz uważam. Dziękuję za wszelkie sugestie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi