Radosno 0 Napisano 7 Stycznia 2025 witam od pewnego czasu mam problem z tv sony kd 43x85k a polega on na mrowieniu obrazu na netflix w 4k początkowo myślałem ze problem występuję tylko ze źródła hdmi 21 podłączony pc lecz teraz problem widzę nawet oglądając netflix z tv nie wiem sam w czym problem wygląda to tak ze patrząc z bliska widać takie małe kropeczki szczególnie na białych twarzach kolor skóry nie wiem o co chodzi w grach tego nie ma pomoże ktoś ? nie jestem w stanie tego uchwycić moim telefonem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vader_4747 790 Napisano 7 Stycznia 2025 29 minut temu, Radosno napisał: witam od pewnego czasu mam problem z tv sony kd 43x85k a polega on na mrowieniu obrazu na netflix w 4k A w tych samych treściach Netflixa zjawisko to wcześniej nie występowało i pojawiło się nagle, czy też zauważyłeś to na produkcjach, których wcześniej nie oglądałeś? Bo może po prostu trafiłeś teraz na treści z większym ziarnem - Netflix, w niektórych filmach i serialach bardzo lubi stawiać na sporą ziarnistość obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 625 Napisano 7 Stycznia 2025 (edytowane) Witam. Coraz więcej nowych filmów rejestrowanych jest przy pomocy bardzo dobrych drogich kamer 4 k czyli np Sony, Arri ALEXA. Kamery Arri ALEXA. są bardzo drogie ale jakość obrazu jest doskonała , w linku niżej tylko jedna z wielu kamer tej marki kosztuje około 500 tysięcy zł https://jbd.com.pl/sklep/film/alexa-lf-basic-camera-set/ Szczególnie filmy zarejestrowane przy pomocy kamer Arri ALEXA to niesamowita ostrość obrazu, wtedy może pojawić się lekkie mrowienie.Np. film John Wick 4 zarejestrowany był przy pomocy Arri ALEXA. John Wick 4 to super ostrość obrazu.Może być lekkie mrowienie . W linku lista filmów zarejestrowanych przy pomocy kamer ARRI ALEXA https://www.arri.com/en/certified-pre-owned/cameras/captured-with-arri-cameras Można skorzystać z poradnika z internetowej strony Sony , pobrać plik i ustawić lepiej parametry obrazu w telewizorze, https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00126919 Edytowane 7 Stycznia 2025 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radosno 0 Napisano 7 Stycznia 2025 43 minuty temu, vader_4747 napisał: A w tych samych treściach Netflixa zjawisko to wcześniej nie występowało i pojawiło się nagle, czy też zauważyłeś to na produkcjach, których wcześniej nie oglądałeś? Bo może po prostu trafiłeś teraz na treści z większym ziarnem - Netflix, w niektórych filmach i serialach bardzo lubi stawiać na sporą ziarnistość obrazu. no wcześniej siedziałem dalej od tv i było to nie zauważalne ale faktycznie może coś w tym jest bo nie na każdym filmie jest to widoczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 625 Napisano 7 Stycznia 2025 (edytowane) Teraz sprawdzamy, czyli wybieramy film z listy zarejestrowany przy pomocy kamer ARRI ALEXA. Serial RIPLEY jest na NETFLIXIE.To czarno biały serial ale ostrość i jakość obrazu jest wzorowa.Sprawdz czy odcinki tego serialu mają mrowienie. Edytowane 7 Stycznia 2025 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radosno 0 Napisano 7 Stycznia 2025 8 minut temu, grundig napisał: Teraz sprawdzamy, czyli wybieramy film z listy zarejestrowany przy pomocy kamer ARRI ALEXA. Serial RIPLEY jest na NETFLIXIE.To czarno biały serial ale ostrość i jakość obrazu jest wzorowa.Sprawdz czy odcinki tego serialu mają mrowienie. na tym serialu nie ma w ogóle tego ziarna obraz jest czyściutki może to kwestia jakiś ustawień nwm najbardziej to ziarno jest widoczne na twarzach białych i na ścianach 12 minut temu, grundig napisał: Teraz sprawdzamy, czyli wybieramy film z listy zarejestrowany przy pomocy kamer ARRI ALEXA. Serial RIPLEY jest na NETFLIXIE.To czarno biały serial ale ostrość i jakość obrazu jest wzorowa.Sprawdz czy odcinki tego serialu mają mrowienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 625 Napisano 7 Stycznia 2025 (edytowane) Na ekranie mojego telewizora w czasie trwania tego serialu też nie ma mrowienia.Na Netflixie jest bardzo dużo filmów w bardzo dobrej jakości ale zdarzają się też filmy na których może być mrowienie.Aby zmniejszyć mrowienie trzeba zmienić ustawienia parametrów obrazu w telewizorze.Zajrzyj do poradnika na stronie Sony. https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00126919 Edytowane 7 Stycznia 2025 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silverrobert 207 Napisano 8 Stycznia 2025 Czy migotanie pikseli odbywa się bardzo szybko? Byc może widzisz temporal dithering którego wcześniej nie było widać z większej odległości. Tutaj możesz zobaczyć przykład jak wygląda takie migotanie w dużej skali: https://en.wikipedia.org/wiki/Frame_rate_control Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radosno 0 Napisano 8 Stycznia 2025 7 godzin temu, silverrobert napisał: Czy migotanie pikseli odbywa się bardzo szybko? Byc może widzisz temporal dithering którego wcześniej nie było widać z większej odległości. Tutaj możesz zobaczyć przykład jak wygląda takie migotanie w dużej skali: https://en.wikipedia.org/wiki/Frame_rate_control to nie to zjawisko tu migocze a mi tak jak by mrówki po ekranie chodziły czy coś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silverrobert 207 Napisano 8 Stycznia 2025 Dlatego powiedziałem że pokaz jest w dużej skali, zazwyczaj odbywa się to niezależnie na każdym pikselu telewizora i przez to jest mniej widoczne z daleka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radosno 0 Napisano 9 Stycznia 2025 23 godziny temu, silverrobert napisał: Dlatego powiedziałem że pokaz jest w dużej skali, zazwyczaj odbywa się to niezależnie na każdym pikselu telewizora i przez to jest mniej widoczne z daleka. ok a jak sobie z tym poradzić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silverrobert 207 Napisano 9 Stycznia 2025 Jeśli to faktycznie jest problem to raczej nie ma sposobu żeby sobie poradzić - to naturalne zachowanie telewizora używane w mniejszym lub większym stopniu przez każdego producenta. Jeżeli staje się widoczne to znaczy że siedzisz za blisko telewizora i trzeba przesiąść się dalej. Z drugiej strony, ciężko na odległość oceniać takie rzeczy nie widząc na własne oczy więc zawsze jest możliwość że to coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radosno 0 Napisano 28 Stycznia 2025 W dniu 7.01.2025 o 18:23, grundig napisał: Na ekranie mojego telewizora w czasie trwania tego serialu też nie ma mrowienia.Na Netflixie jest bardzo dużo filmów w bardzo dobrej jakości ale zdarzają się też filmy na których może być mrowienie.Aby zmniejszyć mrowienie trzeba zmienić ustawienia parametrów obrazu w telewizorze.Zajrzyj do poradnika na stronie Sony. https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00126919 niby wszystko jest bobrze ustawione , ale problem nie zniknął reset tez nie pomógł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 28 Stycznia 2025 A czy to nie jest przypadkiem podobne zjawisko jakie widać na zremasterowany Klosie/ Stawka większa niż zycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radosno 0 Napisano 29 Stycznia 2025 14 godzin temu, Xisiek napisał: A czy to nie jest przypadkiem podobne zjawisko jakie widać na zremasterowany Klosie/ Stawka większa niż zycie? kurde nwm nie oglądam klosa , gdzieś czytałem że to po prostu jest wina filmu ale sam nwm , problem występuję tylko w 4k gdy włacze na pc ten sam film w full hd to jest ok i nie na każdym filmie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach