Skocz do zawartości
Patryk26

Kalibracja Panasonic lz 1000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Myślałem ze wątek już zakończony.

Napisałem  że  jest wybór. Jeśli ktoś lubi nienaturalny teatralny obraz to  ma włączony upłynniacz. Napisz  też  do  Tom Cruisa i nazwij go trollem bo też proponuje wyłączenie upłynniacza.

Ja  też oczywiście proponuje wyłączenie upłynniacza  czyli IFC.

Nie każdemu  "efekt opery mydlanej" się podoba.Jeszcze jeden przykład.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3615108.html

dobry przykład, cytat z forum elektoda.

Panowie - to samo, ale w Philipsie? Kupiłem matce TV 60", sam wziąłem Philipsa 42 (tak ok. 5-letni) i dostaję szału... Nie pamiętam teraz typu, w domu będę wieczorem, ale podejrzewam, że algorytm i nazwa funkcji jest podobna dla większości.

Jeszcze jeden przykład

Witam,

Być może ktoś będzie potrafił mi pomóc.
Szukam sposobu w jaki mógłbym wyłączyć "efekt opery mydlanej" w tv Sharp LC-UG7252E. Po instalacji nowego dekodera UPC Horizon niestety pojawił się wspomniany efekt. Wcześniej na starym modelu dekodera UPC mediabox nie było go.
Szukałem opcji w ustawieniach telewizora, która mogłaby to zmienić lecz niestety niczego nie udało mi się znaleźć.

Czy ktoś może pomóc i podpowiedzieć mi rozwiązanie jak wyłączyć efekt opery mydlanej w tym modelu telewizora?

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc

Jeszcze jeden przykład.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3081910.html#14959321

Witam możliwe ze temat nie raz poruszany ale może podpowiecie jak ustawić h6400 żeby nie było efektu teatru telewizji bo zamierzam kupić ten model.

Odpowiedz na pytanie....Wchodzisz w menu -obraz-opcje obrazu-Motion Plus i ustawiasz wyłączony.

Podobny  przykład z forum

https://hdtvpolska.com/forum/topic/23370-efekt-opery-mydlanej-w-technologii-led/

Witam, szukam sposobu na zlikwidowanie efektu "opery mydlanej" w telewizorach LED. Czy ktoś wie jak sobie z tym problemem poradzić ?

Planuję zakup jakiegoś Samsunga LED ok. 40" tj. UE40C6000, ale po spędzeniu 2 godzin w sklepie Euro wyszedłem zdegustowany.

Wszystkie filmy od Terminatora do Wall Street wyglądały jakby były kręcone na amatorskiej kamerze wideo.

Ostre jak żyleta ale kompletnie nie filmowe. Masakra. Mam nadzieję, że można coś zmienić w ustawieniach, bo chyba telewizory LED nie są stworzone tylko do oglądania sportu i gier ? Generalnie nie upieram się przy Samsungu, może być inna marka, ale raczej już LED. Pozdrawiam serdeczne forumowiczów.

To jest najlepszy  przykład. osoba  z powodu efektu teatru chciała oddać telewizor do sklepu.

cytat....DZIEKI ! Wystarczylo wylaczyc ta opcje Movie Plus i obraz jest juz normalny :mrgreen: super ! teraz mozna ogladac ! a juz chcialam oddawac tv do sklepu image.gif.cef454e163e1fe65a6f65bd0130647f8.gif

Jeszcze jeden przykład z  internetu...

bo mnie ten teatr tv już pierwszego dnia tak zdenerwował że chciałem oddać TV do sklepu. Telewizora używam tylko do oglądania filmów, mam podłączony do niego czytnik blu-ray i dvd. taka jakość teatru nie jest dla mnie i zupełnie nie o to mi chodziło przy wyborze nowego odbiornika. Dzięki Wam poszukałem odpowiedniej opcji w menu telewizora i teraz wszystko działa jak należy image.gif.23cd649ff2ea72c54f4d509264edee30.gif

W moim LG, ta opcja nazywa się TrueMotion (jak podaje producent jest to "System udoskonalenia płynności obrazu") i rzeczywiście, wszystkie ruchy są bardziej płynne. W pierwszej chwili jak tę opcję wyłączam to zauważam dużą różnicę, aktorowi się trochę ręce trzęsą, ma mniej płynne ruchy.. a po paru sekundach widzę że to jest to. Po wyłączeniu tej opcji mam obraz w super jakości, a filmy wyglądają jak w kinie.
Jeszcze raz dzięki za wskazówki.

Dziwi mnie tylko fakt że opcja "TrueMotion" w ustawieniach fabrycznych jest włączona przy każdej opcji oglądania, bez znaczenia czy przełączę na "film", "sport"..czy jeszcze na inne

22 godziny temu, Patryk26 napisał:

Prawie 6.500 55 cali. Po jakim czasie ci się wypalił?

Znalazłem odpowiedz na pytanie.Z postu wynika z telewizor kupiony  z wystawy. Miał już  wypalenia.Mam podobny model czyli GZ950.Nie ma wypaleń.Telewizor kupiony  w 2020 roku.Kanałów informacyjnych oczywiście nie oglądam.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/64902-test-przełomowego-samsung-oled-s95b-najlepszy-telewizor-oled-na-rynku/page/30/?tab=comments#comment-572349

Mój  telewizor ma przepracowane 7932 godziny.

Czas pracy  po ID modelu 4

f9de33b973efe.jpg

Edytowane przez grundig
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Patryk26 napisał:

Prawie 6.500 55 cali. Po jakim czasie ci się wypalił?

Kupiłem go powystawowego, z przebiegiem 7tys godzin, z lekkimi wypaleniami. Teraz ma 9tys i wypalenia trochę się powiększyły.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątek jest o kalibracji i najlepszych ustawieniach obrazu, nie o SOE. 
Przykre, ze udajesz tak ograniczonego jakobyś nie rozumiał. To niestety kolejny wątek, w którym udowadniasz, ze jesteś manipulatorem. Przykre grunding, naprawdę. 😑

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wyłączenie  funkcji  IFC to zlikwidowanie efektu opery mydlanej , teatru telewizji , itp. Wątek ma   pomóc w   zlikwidowaniu tego problemu. Funkcja opery  mydlanej ma wpływ na  jakość obrazu.Twoje  zdanie jest bez znaczenia  bo lubisz nienaturalny obraz.Nie każdy lubi efekt opery mydlanej , przykłady  kilka postów wyżej.

Ktoś w przyszłości  będzie szukał  jak rozwiązać ten problem to być może trafi  tutaj.

Dowiedziałem się ze lubisz nienaturalny  obraz. Ja nie lubię  efektu  teatru telewizji.

Napisałeś że jestem ograniczony,  tobie  wszystko trzeba tłumaczyć jak małemu dziecku  .

Jeśli ja jestem ograniczony, to  ty jesteś jeszcze bardziej.

chciałem wysłać do ciebie informacje ale szkoda klawiatury i tak nic nie zrozumiesz.

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Waldo94 napisał:

Kupiłem go powystawowego, z przebiegiem 7tys godzin, z lekkimi wypaleniami. Teraz ma 9tys i wypalenia trochę się powiększyły.

3 godziny temu, Waldo94 napisał:

A jak sprawdziłeś czas pracy swojego telewizora? 

Edytowane przez Patryk26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trollowanie – antyspołeczne zachowanie charakterystyczne dla internetowych forów dyskusyjnych i mediów społecznościowych, polegające na zamieszczaniu kontrowersyjnych, napastliwych, często nieprawdziwych treści w celu zwrócenia na siebie uwagi albo sprowokowania, ośmieszenia lub obrażenia innych użytkowników. Osobę odpowiedzialną za publikowanie takich przekazów określa się jako „troll".

Wikipedia (PL)

Wszystko w temacie. 

oraz precyzyjniej 

Trollowanie czasem bywa stosowane przez lamera – osobę, która podkreślając swoje doświadczenie i wiedzę w danym temacie (która w praktyce jest bardzo niewielka, zobacz: Efekt Krugera-Dunninga), próbuje wypowiedzieć się na temat wad czegoś/kogoś, próbuje na siłępomóc komuś w problemie itp. Kiedy dochodzi do polemiki z osobami bardziej doświadczonymi w temacie, lamer może zareagować śmiesznymi i bezsensownymi argumentami. Kończy się to w wielu przypadkach interwencją ze strony administratora lub moderatorów serwisu. Czasami jednak trollowanie jest stosowane wobec lamerów, aby zniechęcić ich do dalszego udziału w dyskusji.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martwiłem się o twoje zdrowie bo nie  było cie  dwa dni na forum, pomyślałem   że zachorowałeś. Proponuje posłuchać mis tybetańskich.

Wewnętrzny  spokój i głęboki relaks.

Jeśli w twoim pokoju  są złe wibracje to proponuje  włączyć muzykę z linku niżej

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 24.01.2024 o 20:54, grundig napisał:

W Panasonicu do wyboru    jest  12  trybów obrazu. Trzeba testować, zmieniać ustawienie parametrów luminancji,  kontrastu, jasności i ostrości.Domyślne  ustawienia parametrów obrazu nie są najlepsze.Proponuje  wyłączyć redukcje szumów, wtedy obraz jest bardziej ostry i wyrazny. Najlepszy  tryb obrazy to normalny lub tryb ustawienia własne takie jest moje zdanie. Obniżyć poziom luminancji ,kontrastu i jasności.Zwiększyć  parametr ostrości.

Właśnie testuje te ustawienia i trochę zmieniam - modyfikuję.
Mam teraz tego 55LZ1000E jeden metr i około 20 - 30 cm (~ 1,20 m) przed oczami, więc wszystkio widzę bardzo dokładnie.

W przypadku - jak moim, tv podłączony jest do PC karty 7900XTX. Czcionki są już o niebo lepsze, ale zamówię chyba później pełną kalibrację. Moje pytania brzmią:

1. Czy po kalibracji, będę mógł w razie czego znowu wprowadzić te ustawiania i nic się nie zmieni? - wiem, niby oczywiste a jednak pytam, bo nigdy nie korzystałem z tej usługi.

2. Czy ma znaczenie, że tv obecnie podłączony jest do karty graficznej PC a w przyszłości, będzie podłączony do dekodera Canal+ ... w sumie to posiadam, także i ten dekoder.

3. Przy kalibracji, tv powinien być podłączony do karty graficznej, czy jakiegoś dekodera ... czy to w ogóle ma znaczenie?

W dniu 23.01.2024 o 00:29, Patryk26 napisał:

Przeżucilem się na CDA  i telewizor razem ze mną się uwstecznił. Tu na CDA jest co najwyżej 1080p.

W dniu 28.01.2024 o 19:30, Patryk26 napisał:

Miałem Netflixa tylko chciałem zobaczyć CDA bo do tego ma telewizję ale odradzam bo kanały odbierają fatalnie.

Bardzo lubię - po prostu  UWIELBIAM  CDA Premium - lub nie Premium.  Czasami wykupuję abonament a czasami nie.  Często oglądam z synusiem różne ciekawe filmy np. ostatnio  "Twin Peaks" itd. ... takie, których nie ma, które poznikały z innych stron. Jest tam sporo produkcji, które zdobyły wiele nagród Złote Globy, Złote Lwy etc., ale nie ma ich na Netflix, Canal+, HBO  itd.

To kopalnia świetnych anime i nie znajdziecie ich w żadnym innym miejscu np. "High School of the Dead" itd.   CDA to ŚWIETNA strona i zawsze będę ją polecał ... jeśli szukacie jakiś filmów tematycznie np. o zombie itd. to tam znajdziecie WSZYSTKIE.  Nie wyobrażam sobie, abym mógł przejść na inną stronę, tylko dlatego, że jakość nie będzie tak wyczesana, jak na np. Netflix.  To jakiś obłęd, mentalny downgrade.

W dniu 27.01.2024 o 16:35, Patryk26 napisał:

Pozdrawiam chłopaki ale w tym temacie Xisiek ma rację.

Kolega Patryk26 założył temat o ustawieniach, jest chyba nowy na forum i od razu wyrokuje, kto ma racje. Chyba nie tędy droga. Sam chciałbym podejmować decyzje i oceniać, kto ma bardziej lub mniej rację. Każdy ma jakiś wkład i więcej lub mniej racji.

Aż przykro czytać ... z wielu względów.

Ps. Dlaczego tak krytykujecie Toma Cruza ???
Przecież to obrzydliwie bogaty człowiek, który jest aktorem. Do ról przygotowuje się przez pół roku, rok.  Dysponuje sprzętem, możliwościami o których wy nigdy nie usłyszycie !!!  Posiada pewnie OBŁĘDNE zaplecze sprzętowe, siedzi w branży filmowej na amen. Ma do czynienia z prawdziwymi profesjonalistami, specjalistami, specjalistycznym sprzętem itd.  ... qurcze, naprawdę tego nie rozumiecie, naprawdę to nie jest dla was oczywiste ??? - w sensie, że dla niektórych.

Edytowane przez DalejLama
Uzup. informacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oczywiście Tom Cruise ma racje.Najlepiej wyłączyć funkcje która powoduje  inteligentnie dodawanie  klatek do transmisji .Mam podobne zdanie na ten temat. Temat poruszany był już znaczenie wcześniej np. w telewizorach plazmowych  była już funkcja IFC.Wiele osób  zadawało pytanie jak wyłączyć " efekt opery mydlanej" lub "teatr telewizji" w telewizorach   Panasonic,  samsung , lg.Tak nienaturalnie  wygląda włączenie funkcji która dodaje sztucznie klatki.

Przykłady

https://tromil.pl/efekt-opery-mydlanej-czym-sa-uplynniacze-obrazu/

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3615108.html

https://antyweb.pl/filmmaker-mode-samsung-phillips

Gdy funkcja IFC jest włączona obraz jest nienaturalny i sztuczny.  W tańszych telewizorach plazmowych nie ma  funkcji IFC i  jakość obrazu  jest bardzo dobra.
Jeśli skorzystasz z kalibracji telewizora będziesz miał wydruk parametrów obrazu.

Więcej informacji o kalibracji w linku niżej

https://skalibrujtv.pl/

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, grundig napisał:

Więcej informacji o kalibracji w linku niżej

https://skalibrujtv.pl/

Tak, byłem już na tej stronie. Jest tam świetna prezentacja z suwakiem zmian przed i po zmianach oryginalnych, naturalnych kolorów na przekłamane przez tv.

Chyba sobie zamówię, ale jeszcze nie teraz. Wydruk to świetna rzecz. Rozumiem, że po kalibracji, zapisuje się wszystkie ustawienia do jakiegoś profilu 1 lub 2, albo do obydwu, gdzie jeden, można sobie jeszcze dostosowywać do innego użytku  i tam one już sobie siedzą.

Wygląda na to, że nie tylko filmy, ale i same gry prezentują się inaczej. Czternaście lat temu, gdy kupiłem drogi tv LCD Samsunga 43" to tak właśnie wyglądał piasek na pustyni.  Zagrałem sobie wtedy w Read Dead Redemption 1 i szczęka mi opadała. Telewizor kosztował ok. 5 000 zł.

Teraz patrzę na małe wyświetlacze AMOLED w salonach operatorów, w nowych smartfonach i wszystkie prawie, wyświetlają głównie fioletowo - różowo - niebieski obraz. Może takie były w nich prezentacje, ale w ogóle nie widziałem tam czerni. Przystawiałem swojego, pięcioletniego smartfona AMOLED i różnica była ogromna - na minus dla nowych.

Na razie LZ1000E ma 53 godz. pracy i 14 uruchomień.  Jeszcze a propos plazm to, gdy na rynku były ostatnie plazmy Panasonica w cenie 4000 - 4500 zł, bardzo zastanawiałem się wtedy nad kupnem, aż mnie korciło i nosiło ... a później plułem sobie w brodę, że nie kupiłem ... bo dokładnie dwa miesiące później, już nie było ich na rynku - w sprzedaży 😀

Edytowane przez DalejLama
Drobne poprawki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cytat z blogu skalibrujtv.pl

Po zakończonej kalibracji obraz wygląda całkowicie inaczej. Telewizory Panasonica słyną z bardzo dobrych, a nawet można powiedzieć, idealnych wyników kalibracji, co zobaczyć możemy na pomiarach poniżej.

Klient tak jak wielu innych był bardzo zadowolony z efektów kalibracji. Tak jak każdy inny klient po zakończonym procesie ustawiania obrazu, otrzymał raport kalibracji, w którym spisane zostały wszystkie parametry kalibracyjne. Dzięki czemu klient będzie w stanie przywrócić ustawienia kalibracyjne, gdyby telewizor został przywrócony do ustawień fabrycznych.

Podobne informacje dotyczą tez innych modeli telewizorów Panasonic.

https://blog.skalibrujtv.pl/2022/10/kalibracja-panasonic-lz1000-w-lublinie/

https://blog.skalibrujtv.pl/2022/12/kalibracja-panasonica-lz2000-w-gdyni/

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi