Patryk26 4 Posted January 21 Czy ktoś może mi pomóc skalibrować ręcznie chociaż jeden tryb obrazu dla Panasonic lz 1000 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,691 Posted January 22 Ale Ty chcesz skalibrować (zdalnie niemożliwe) czy zoptymalizować sobie ustawienia obrazu (zdalnie możliwe)? 🤔 1 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 Zoptymalizować obraz. Żeby zobaczyć potencjał Panasonica. Możesz mi pomóc? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 Był bym ci bardzo wdzięczny xisiek za pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 1 godzinę temu, Xisiek napisał: Ale Ty chcesz skalibrować (zdalnie niemożliwe) czy zoptymalizować sobie ustawienia obrazu (zdalnie możliwe)? 🤔 Chodzi mi o zoptymalizowanie obrazu. Możesz mi pomóc Quote Share this post Link to post Share on other sites
grundig 534 Posted January 22 (edited) 19 godzin temu, Patryk26 napisał: Czy ktoś może mi pomóc skalibrować ręcznie chociaż jeden tryb obrazu dla Panasonic lz 1000 Witam Prawie we wszystkich kalibracjach telewizorów OLED Panasonic wybierany jest tryb prawdziwe kino.Jeśli chcesz możesz skorzystać z tego trybu obrazu i podobnych ustawień parametrów obrazu jak w gz950 .Ustawienie parametrów obrazu na filmie. Ja wybieram tryb normalny.Uważam że ten tryb obrazu zapewnia najlepsza jakość obrazu( lub tryb ustawienia własne) poziom luminancji, kontrast znacznie niżej,ostrość wysoko , na 65,redukcja szumów wyłączona.Przesuwanie piksela właczone,ustawienie jasności logo maksymalne. Telefon który posiadam robi bardzo słabej jakości zdjęcia ale obecnie posiadam takie parametry obrazu w telewizorze. Jasność możesz ustawić trochę wyżej.Drugie zdjęcie. Tryb normalny, zdjęcie ekranu mojego telewizora. Edited January 22 by grundig 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 Dziękuję za wskazówki wypróbuję to ustawienie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 2 godziny temu, grundig napisał: Witam Prawie we wszystkich kalibracjach telewizorów OLED Panasonic wybierany jest tryb prawdziwe kino.Jeśli chcesz możesz skorzystać z tego trybu obrazu i podobnych ustawień parametrów obrazu jak w gz950 .Ustawienie parametrów obrazu na filmie. Ja wybieram tryb normalny.Uważam że ten tryb obrazu zapewnia najlepsza jakość obrazu( lub tryb ustawienia własne) poziom luminancji, kontrast znacznie niżej,ostrość wysoko , na 65,redukcja szumów wyłączona.Przesuwanie piksela właczone,ustawienie jasności logo maksymalne. Telefon który posiadam robi bardzo słabej jakości zdjęcia ale obecnie posiadam takie parametry obrazu w telewizorze. Jasność możesz ustawić trochę wyżej.Drugie zdjęcie. Tryb normalny, zdjęcie ekranu mojego telewizora. Dziękuję zaraz sprawdzę Quote Share this post Link to post Share on other sites
grundig 534 Posted January 22 (edited) FUNKCJA Intelligent frame creation - WYLACZONA.Jesli funkcja jest włączona jest efekt" teatralny" https://support-pl.panasonic.eu/app/answers/detail/a_id/960/~/co-to-jest-inteligen-frame-creation-(ifc)%3F Edited January 22 by grundig 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bourne 3 Posted January 22 Kalibrację możesz zrobić na podstawie tej strony. http://www.lagom.nl/lcd-test/conclusion.php Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 36 minut temu, Bourne napisał: Kalibrację możesz zrobić na podstawie tej strony. http://www.lagom.nl/lcd-test/conclusion.php Dziękuję zaraz odwiedzę ten link Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 5 godzin temu, Xisiek napisał: Ale Ty chcesz skalibrować (zdalnie niemożliwe) czy zoptymalizować sobie ustawienia obrazu (zdalnie możliwe)? 🤔 Mógł byś mi pomóc w optymalizacji Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 40 minut temu, Bourne napisał: Kalibrację możesz zrobić na podstawie tej strony. http://www.lagom.nl/lcd-test/conclusion.php Tylko ja mam oleda a ten link jest dla LCD Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 Godzinę temu, grundig napisał: FUNKCJA Intelligent frame creation - WYLACZONA.Jesli funkcja jest włączona jest efekt" teatralny" https://support-pl.panasonic.eu/app/answers/detail/a_id/960/~/co-to-jest-inteligen-frame-creation-(ifc)%3F Właśnie wyłączyłem ta funkcję dziękuję Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,691 Posted January 22 Godzinę temu, Bourne napisał: Kalibrację możesz zrobić na podstawie tej strony. http://www.lagom.nl/lcd-test/conclusion.php To nie jest kalibracja ☺️ 17 minut temu, Patryk26 napisał: Właśnie wyłączyłem ta funkcję dziękuję Absolutnie nie wyłączaj ! Tylko tacy ignoranci jak kolega grunding maja źle ustawiony obraz i wciskają innym na siłę swoją zepsutą wizję „świata obrazu”. To są zwyczajnie spaprane nastawy. 4 godziny temu, Patryk26 napisał: Chodzi mi o zoptymalizowanie obrazu. Możesz mi pomóc A jak masz ustawione w ogóle obecnie i co obrazowi dolega? Co jest źródłem sygnału? W jakich warunkach oglądasz? Co oglądasz głównie/jak używasz? 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 22 minuty temu, Xisiek napisał: To nie jest kalibracja ☺️ Absolutnie nie wyłączaj ! Tylko tacy ignoranci jak kolega grunding maja źle ustawiony obraz i wciskają innym na siłę swoją zepsutą wizję „świata obrazu”. To są zwyczajnie spaprane nastawy. A jak masz ustawione w ogóle obecnie i co obrazowi dolega? Co jest źródłem sygnału? W jakich warunkach oglądasz? Co oglądasz głównie/jak używasz? Głównie wszystko oglądam na trybie filmmaker ale w ciemnych scenach brak szczegołow do tego widać poświatę w niektórych ujęciach nocą,tak jakby szary sie nakładał na czerń. Oglądam teraz filmy na CDA 1080p. Powiem szczerze, że muszę wrócić do Netflixa bo obraz wydawał mi się bardziej ostry szczególowy a DolbyVision poprostu wymiatał bez żadnych korekcji. Kupiłem Panasonica bo bardzo lubię tą firmę i jestem lojalny tej marce. Gdy zobaczyłem ten model na wystawie sklepowej szczęka mi opadła obraz mnie zaczarował kupiłem go odrazu. Ale wiadomo fabryczne ustawienia a te które są na sklepowych wystawach bardzo się różnią i chciałem chociaż trochę się przybliżyć do tych ustawień. A szczerze nie czaje tej technologi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 39 minut temu, Xisiek napisał: To nie jest kalibracja ☺️ Absolutnie nie wyłączaj ! Tylko tacy ignoranci jak kolega grunding maja źle ustawiony obraz i wciskają innym na siłę swoją zepsutą wizję „świata obrazu”. To są zwyczajnie spaprane nastawy. A jak masz ustawione w ogóle obecnie i co obrazowi dolega? Co jest źródłem sygnału? W jakich warunkach oglądasz? Co oglądasz głównie/jak używasz? Głównie wszystko oglądam na trybie filmmaker ale w ciemnych scenach brak szczegołow do tego widać poświatę w niektórych ujęciach nocą,tak jakby szary sie nakładał na czerń. Oglądam teraz filmy na CDA 1080p. Powiem szczerze, że muszę wrócić do Netflixa bo obraz wydawał mi się bardziej ostry szczególowy a DolbyVision poprostu wymiatał bez żadnych korekcji. Kupiłem Panasonica bo bardzo lubię tą firmę i jestem lojalny tej marce. Gdy zobaczyłem ten model na wystawie sklepowej szczęka mi opadła obraz mnie zaczarował kupiłem go odrazu. Ale wiadomo fabryczne ustawienia a te które są na sklepowych wystawach bardzo się różnią i chciałem chociaż trochę się przybliżyć do tych ustawień. A szczerze nie czaje tej technologi. Edytuj Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bourne 3 Posted January 22 Godzinę temu, Patryk26 napisał: Tylko ja mam oleda a ten link jest dla LCD Znaczy się tam jest cały poradnik z opisem jak się kalibruję. Zasada jest ta sama. Technologia telewizorów to jeszcze nie księżyc ale coraz bliżej mu do niego bo też świeci LCD i OLED. Potrzebujesz generatora sygnału i światłomierza, a także oprogramowania Calman, a przede wszystkim potrzebujesz doświadczenia, ponieważ w oprogramowaniu jest mnóstwo zmiennych i jeśli nie masz tego doświadczenia, nie będziesz wiedział, co robić. https://www.avsforum.com/threads/avs-hd-709-blu-ray-mp4-calibration.948496/ Tutaj może coś Ci podpowie. https://www.lightillusion.com/probe_matching.html Godzinę temu, Xisiek napisał: To nie jest kalibracja Dopieszczenie obrazu jak @Patryk26 napisał ) czy zoptymalizować sobie ustawienia obrazu (zdalnie możliwe) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 2 minuty temu, Bourne napisał: Znaczy się tam jest cały poradnik z opisem jak się kalibruję. Zasada jest ta sama. Technologia telewizorów to jeszcze nie księżyc ale coraz bliżej mu do niego bo też świeci LCD i OLED. Potrzebujesz generatora sygnału i światłomierza, a także oprogramowania Calman, a przede wszystkim potrzebujesz doświadczenia, ponieważ w oprogramowaniu jest mnóstwo zmiennych i jeśli nie masz tego doświadczenia, nie będziesz wiedział, co robić. https://www.avsforum.com/threads/avs-hd-709-blu-ray-mp4-calibration.948496/ Tutaj może coś Ci podpowie. Dziękuję za pomoc. Szczerze jestem zielony w tych ustawieniach. Wracam do Netflixa bo obraz był o wiele ładniejszy filmy naprawdę w wysokiej rozdzielczości a DolbyVision powalało z nóg. Przeżucilem się na CDA i telewizor razem ze mną się uwstecznił. Tu na CDA jest co najwyżej 1080p. Mi bardziej od profesjonalnej kalibracji zależało na wskazówkach jakie funkcje właczyć co zmniejszyć a co zwiększyć na suwakach pilotem. Tak jak mówiłem przy Netflix nie odczuwałem takiej potrzeby coś zmieniać ale przy CDA niestety. Dziękuję ci za poświęcony czas z szacunkiem pizdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bourne 3 Posted January 22 @Xisiek miał na myśli to https://hdtvpolska.com/czym-jest-profesjonalna-kalibracja-telewizora/#kalibracje-testy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 22 2 minuty temu, Bourne napisał: @Xisiek miał na myśli to https://hdtvpolska.com/czym-jest-profesjonalna-kalibracja-telewizora/#kalibracje-testy Dziękuję za pomoc. Szczerze jestem zielony w tych ustawieniach. Wracam do Netflixa bo obraz był o wiele ładniejszy filmy naprawdę w wysokiej rozdzielczości a DolbyVision powalało z nóg. Przeżucilem się na CDA i telewizor razem ze mną się uwstecznił. Tu na CDA jest co najwyżej 1080p. Mi bardziej od profesjonalnej kalibracji zależało na wskazówkach jakie funkcje właczyć co zmniejszyć a co zwiększyć na suwakach pilotem. Tak jak mówiłem przy Netflix nie odczuwałem takiej potrzeby coś zmieniać ale przy CDA niestety. Dziękuję ci za poświęcony czas z szacunkiem pizdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bourne 3 Posted January 23 W dniu 21.01.2024 o 23:40, Patryk26 napisał: Czy ktoś może mi pomóc skalibrować ręcznie chociaż jeden tryb obrazu dla Panasonic lz 1000 Jest to samo co Ja podałem link do strony więc nie rozumiem, dlaczego nie można tego użyć. Wiadomo że oko a program to nie to samo. Jednak Ja się cieszę ze swoich ustawień. Kolory na monitorze u mnie nie wyglądają jak "tapeta na twarzy". Quote Share this post Link to post Share on other sites
grundig 534 Posted January 23 (edited) Ustawienia parametrów obrazu to sprawa indywidualna.Na avforums wiele osób tez wybiera tryb normalny bo jest najlepszy.Jeśli chcesz aby obraz był ostry i wyrazny wybierz tryb normalny.Zdjecie z angielskiego avforums. Włączenie funkcji IFC powoduje że obraz wygląda nienaturalnie. Podobne informacje w linku niżej.FUNKCJE Intelligent frame creation - WYŁĄCZYĆ. https://next.gazeta.pl/next/7,151243,24243497,ogladasz-incepcje-a-obraz-wyglada-jak-w-brazylijskiej-telenoweli.html Cytat z linku wyżej Dlatego w ubiegłym roku grupa hollywoodzkich reżyserów zwróciła się do producentów telewizorów z apelem o likwidację upłynniaczy obrazu. Pod listem otwartym podpisali się m.in. James Gunn ("Strażnicy Galaktyki), Rian Jonson ("Gwiezdne Wojny: Ostatni Jedi" oraz Chris McQuarrie ("Mission: Impossible - Rouge Nation"). Producenci bronią się, że upłynniacz obrazu można wyłączyć (to prawda, ale częsta ta funkcja są zagrzebane w ustawieniach telewizora), a poza tym ideą TruMotion, Motion Smoothing Effect, czy Auto Motion Plus jest poprawa jakości obrazu (co jest bzdurą). Tak czy owak, na likwidację upłynniaczy nie mamy na razie co liczyć. Jest też jeszcze kilka funkcji które można wyłączyć np wyświetalnie paska.Menu konfiguracja, ustawienie wyświetlania, czas wyświetlania paska- bez wyświetlania. Np jeśli korzystasz z dvb-t. Napisz z jakiego zródla sygnału korzystasz, czyli np telewizja kablowa, dvb-t, netflix W menu dzwięk wybierz użytkownik, aktywny wtedy będzie korektor dzwięku Hollywood ma dość Upłynniacze obrazu irytują nie tylko widzów, ale również reżyserów. Trudno się temu dziwić. Sztuczne podbijanie liczby klatek w obrazie jest zazwyczaj sprzeczne z ich artystyczną wizją. Twórca chce, aby film prezentował się na ekranie telewizora w określony sposób, a efekt opery mydlanej potrafi to skutecznie zepsuć. ==================================================== W tym tygodniu głos w sprawie upłynniaczy zabrał sam Tom Cruise. Znany aktor nie zaapelował jednak do producentów telewizorów, ale do samych widzów. Edited January 23 by grundig 1 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patryk26 4 Posted January 23 3 godziny temu, Bourne napisał: Jest to samo co Ja podałem link do strony więc nie rozumiem, dlaczego nie można tego użyć. Wiadomo że oko a program to nie to samo. Jednak Ja się cieszę ze swoich ustawień. Kolory na monitorze u mnie nie wyglądają jak "tapeta na twarzy". Dziękuję ale 3 godziny temu, Bourne napisał: Jest to samo co Ja podałem link do strony więc nie rozumiem, dlaczego nie można tego użyć. Wiadomo że oko a program to nie to samo. Jednak Ja się cieszę ze swoich ustawień. Kolory na monitorze u mnie nie wyglądają jak "tapeta na twarzy". Cześć ja nie mam tego programu i szczerze nie wiem czy bym sobie z nim poradził. Jakiego telewizora używasz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
grundig 534 Posted January 23 (edited) Dużo postów w tym wątku i niestety przeoczyłem że już napisałeś ze korzystasz z CDA i Netflix.Też korzystam z NETFLIXA Na CDA bitrate nie jest wysokie. Wysoki bitrate to lepsza jakość obrazu.Na NETFLIX bitrate jest znacznie wyższy niz na CDA .Dlatego jakość jest zdecydowanie lepsza. Druga sprawa ,na NETFLIX coraz wiecej filmow jest w 4k.Nacisnij na pilocie przycisk I .Bedzie pomiar bitrate, najlepiej chwile zaczekać bo po pewnym czasie bitrate w czasie filmów może być wyższe. Jak wygląda to w praktyce czyli wysoki i niski bitrate. Niemiecki kanał ARD nadaje z wysokim bitrate ale tylko w 720p.Zrzuty z ekranu sam wykonałem. TVP1 HD, nadaje w 1080 i ale z niskim bitrate , jakość obrazu lepsza na kanale ARD Edited January 23 by grundig Quote Share this post Link to post Share on other sites