Skocz do zawartości
Sakeiro

NAJLEPSZY OLED 83 CALE

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem ciekawy czy jest duża różnica między LG C3 a G3. Czy warto tyle stówek dopłacać ?

Tak mnie nieraz nachodzą myśli czy nie wymienić już tv. B7 65". W sumie to tylko o wielkość chodzi, bo zarzucić B7 nic nie mogę.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, STELVIO napisał:

Ja jestem ciekawy czy jest duża różnica między LG C3 a G3

Ja także chętnie bym poczytał jakieś obiektywne zestawienie modeli od LG i wskazanie zmian i różnic między modelami i generacjami.

Już parę lat nie śledzę tych nowinek, a mam duży sentyment do tej marki, która, póki co nigdy mnie nie zawiodła

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli podejrzewam, że C3 nie będzie gorszy od mojego B7. Więc ta spora jednak różnica w cenie C3/G3 jest nie warta wydania.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.06.2023 o 17:13, Xisiek napisał:

Panele robi LG, tak wiec jak jakaś seria im wyjdzie lepiej lub gorzej, możesz to mieć ten zafarb w każdym jednym tv z dowolnym logo 👌

Taa,a panasonic je bierze bez kontroli i wkłada do swojego flagowca...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, pupil napisał:

Taa,a panasonic je bierze bez kontroli i wkłada do swojego flagowca...

W obecnych warunkach, niestety nie można tego wykluczyć. Przy czym raczej nie „bez kontroli” a w ramach mniej restrykcyjnych wymogów.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.06.2023 o 14:34, klaus71 napisał:

to że był wyżej to wierzę kwestia czy był o 2% lepszy wynik czy o 20%

no i shootout to nie do końca obiektywny test - w kolorach zdaje się panas wygrał z qd-oledem samsunga - co jest kuriozalne bo wiadomo że fizycznie nie jest możliwe by panel oled miał lepsze kolory od qd-oled

natomiast nie zdziwię się że mógł się bardziej podobac bo miał kolory bardziej "kinowe" - siła przyzwyczajenia

Może Maciej odpowie ile, ja nie byłem obecny😊 Myśle, że w dzisiejszych czasach prawie wszystko jest możliwe, a w Samsungu to już w ogóle ich „papierowy marketing” w starciu z rzeczywistością … po prostu szkoda nawet komentować ! Vide choćby ostatnia przygoda z ‚ekselons lajn’ opisana u nas na forum. Tak wiec, bez chwili zastanowienia, duzooo bardziej ufam Panasonicowi w łajt łoledzie niż Samsungowi z ich KjuDe. 👍

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.06.2023 o 18:46, Xisiek napisał:

Może Maciej odpowie ile, ja nie byłem obecny😊 Myśle, że w dzisiejszych czasach prawie wszystko jest możliwe, a w Samsungu to już w ogóle ich „papierowy marketing” w starciu z rzeczywistością … po prostu szkoda nawet komentować ! Vide choćby ostatnia przygoda z ‚ekselons lajn’ opisana u nas na forum. Tak wiec, bez chwili zastanowienia, duzooo bardziej ufam Panasonicowi w łajt łoledzie niż Samsungowi z ich KjuDe. 👍

Polemizowałbym! S95C po kalibracji ma fenomenalne kolory i wątpię, żeby m seria panasonica byłaby w stanie rywalizować.  

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale oni oglądali obok siebie i wyszło im inaczej niż mówi teoria. Coś w tym jest. 
PS. Yaris GR ma 260 KM i tak skuteczny system przeniesienia napędu, ze do 50km/h jest szybsz niż ponad 500 konny Aston Martin. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minutes ago, qazar said:

Polemizowałbym! S95C po kalibracji ma fenomenalne kolory i wątpię, żeby m seria panasonica byłaby w stanie rywalizować.  

Kalibracja kalibracją ale to tylko początek opisu jak dobrze telewizor jest w stanie zreprodukować obraz. Nawet bardzo drogie monitory referencyjne które idealnie się kalibrują potrafią wyglądać kiepsko kiedy pokażesz na nich złożony obraz a nie tylko wzorce. 

Po drugie, często osoby robiące kalibrację też potrafią popełnić błędy. Najczęstszym w przypadku paneli RGBW OLED jest kalibracja kolorymetru używając standardowej metody NIST zamiast ulepszonej metody Bodnera. Widzę to często w praktyce i ciężko to wychwycić bo teoretycznie wszystkie odczyty kolorymetru są ze sobą spójne ale dopiero porównanie ze spektrometrem pozwala pokazać różnicę. 

No i ostatecznie, wybór wideo do porównania ma dużą różnicę. Jeśli dwa panele pokrywają gamut P3, jeden z paneli pokrywa dużo większy zakres gamutu Rec2020 a wideo jest ograniczone do P3 to różnicy nie zobaczysz. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, silverrobert napisał:

Kalibracja kalibracją ale to tylko początek opisu jak dobrze telewizor jest w stanie zreprodukować obraz. Nawet bardzo drogie monitory referencyjne które idealnie się kalibrują potrafią wyglądać kiepsko kiedy pokażesz na nich złożony obraz a nie tylko wzorce. 

Po drugie, często osoby robiące kalibrację też potrafią popełnić błędy. Najczęstszym w przypadku paneli RGBW OLED jest kalibracja kolorymetru używając standardowej metody NIST zamiast ulepszonej metody Bodnera. Widzę to często w praktyce i ciężko to wychwycić bo teoretycznie wszystkie odczyty kolorymetru są ze sobą spójne ale dopiero porównanie ze spektrometrem pozwala pokazać różnicę. 

No i ostatecznie, wybór wideo do porównania ma dużą różnicę. Jeśli dwa panele pokrywają gamut P3, jeden z paneli pokrywa dużo większy zakres gamutu Rec2020 a wideo jest ograniczone do P3 to różnicy nie zobaczysz. 

Ale nie bardzo rozumiem, co ty chcesz powiedzieć ? Równie dobrze ktoś zle skalibruje panasonica czy samsunga. Co to za argumentacja?

przed kalibracja mój s95C miał błędy w kolorystyce poniżej 2, to o czym my mówimy ?

@Xisiek mam prawdziwy problem, żeby brać te wszystkie spędy specjalistów, tak śmiertelnie poważnie. W tym roku już widziałem i g3 i s95C, na dniach panasonic. W bezpośrednim starciu dalej Samsung w realnych filmach ( nie żadnych planszach) robi największa robotę. Acz ma swoje problemy i wymienię go na A95L. Lepsze 2 pełne HDMi 2.1 niż żadne 🤣

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minutes ago, qazar said:

Ale nie bardzo rozumiem, co ty chcesz powiedzieć ? Równie dobrze ktoś zle skalibruje panasonica czy samsunga. Co to za argumentacja?

przed kalibracja mój s95C miał błędy w kolorystyce poniżej 2, to o czym my mówimy ?

Mówię że kalibracja o tylko jeden sposób ewaluacji i wiele czynników wpływa na ostateczną jakość obrazu. Mówienie że telewizor nie może wyglądać lepiej niż inny bo ma gorszą kalibrację jest bzdurą. 

S95C który mierzyłem miał niskie błędy w trybie SDR ale dosyć spore w trybie HDR, dla niektórych kolorów było 5-6 DEITP. Może trafiłem na gorszy panel niż Ty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kto pisał coś o lepszych i gorszy kalibracjach ?

Oczywiście, ze to możliwe. Nie zmienia faktu ze nawet Samsung w trybie „z pudełka” zrobił spory postęp. Zapewne tez Panasonic z „pudełka” będzie lepszy, ale czy to ma być jedynym wyznacznikiem jakości TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minutes ago, qazar said:

Oczywiście, ze to możliwe. Nie zmienia faktu ze nawet Samsung w trybie „z pudełka” zrobił spory postęp. Zapewne tez Panasonic z „pudełka” będzie lepszy, ale czy to ma być jedynym wyznacznikiem jakości TV?

I o tym był mój post, że nawet jeśli kalibracja da Ci ładne numerki i kolory na telewizorze prezentują się ładnie, ostatecznym testem jest porównanie wizualne ze znanym, dobrym monitorem referencyjnym i wtedy tak naprawdę wychodzi jakość TV. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że samsung bije 🤜 monitory referencyjne 🤣

Edytowane przez Usl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale po co mi to ? Robi to Vincent i super. Ja konsumuje treści z oczekiwaniem jak najlepszej jakości. W nosie mam analizy cyferek, raportów czy porównywanie z monitorem referencyjnym. 

Oglądałeś testy G3, S95C i MZ2000 Vinceta? Większość twoich rozterek jest tam rozwiewana.

edit: i cholera pierwszy raz z usl muszę się zgodzić 🫠

Edytowane przez qazar
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, silverrobert napisał:

Mówię że kalibracja o tylko jeden sposób ewaluacji i wiele czynników wpływa na ostateczną jakość obrazu. Mówienie że telewizor nie może wyglądać lepiej niż inny bo ma gorszą kalibrację jest bzdurą. 

S95C który mierzyłem miał niskie błędy w trybie SDR ale dosyć spore w trybie HDR, dla niektórych kolorów było 5-6 DEITP. Może trafiłem na gorszy panel niż Ty. 

Czym mierzyłeś? 😅

2 minuty temu, qazar napisał:

W nosie mam analizy cyferek, raportów czy porównywanie z monitorem referencyjnym. 

I dlatego jesteś takim tv noobem 😹

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, Usl said:

Czym mierzyłeś? 😅

W zależności od dnia i co było mierzone, Colorimetry Research CR100 i CR250, Jeti Specbos 1211 i Klein K-10A oraz Topcon RD80SA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Usl napisał:

Czym mierzyłeś? 😅

I dlatego jesteś takim tv noobem 😹

Lepiej noobem niż idiotą jak ty 🤣

Edytowane przez qazar
  • Dzięki 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak "mądrzi" kupują preordery i się wypowiadają kompletnie się nie znając 🤣

16 minut temu, qazar napisał:

W nosie mam analizy cyferek, raportów czy porównywanie z monitorem referencyjnym. 

😂😂

Edytowane przez Usl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, Usl said:

Tylko, że samsung bije 🤜 monitory referencyjne 🤣

Ma szerszy gamut, do prawdziwego monitora referencyjnego nie dostaje. A z tego co wiem tylko Pixar tworzy cokolwiek co wykracza poza gamut P3 więc jak najbardziej trzeba porównywać z tym co jest na rynku a nie z tym co może kiedyś będzie. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo jest produkcji w recu :) Nawet taki stary matrix z lat 90. 

To na pewno nie Pixar 😹

14 minut temu, silverrobert napisał:

Ma szerszy gamut, do prawdziwego monitora referencyjnego nie dostaje. 

Co nie dostaje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Usl napisał:

No tak "mądrzi" kupują preordery i się wypowiadają kompletnie się nie znając 🤣

😂😂

W życiu nie będziesz miał tyle TV co ja. Jesteś zwykłym trollem bez żadnego tv z wątku w którym się udzielasz. Jedynie do czego sprowadza się twoja mierna wiedza to wklejanie linków do cudzych testów i pisanie niespójnych bzdur. Wszyscy maja Cię za forumowego pajaca i tym jesteś. W przeciwieństwie, posiadam kilka tv lub min raz w roku je wymieniam, nie kierując się  ślepo czyimś testami i pomiarami. 

Wszystkie tv odkąd tylko Maciej zaczął kalibrować miałem kalibrowane. Więc niech Ci żal tyłka nie ściska, kiedyś kupisz sobie wymarzony TV.

i jeszcze jedno pajacu. Wspominasz brak HGIG w Sony, milcząc fakt, że w Samsung jest tylko z nazwy i nie działa. Od taki spec z ciebie 

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, Usl said:

Sporo jest produkcji w recu :) Nawet taki stary matrix z lat 90. 

To na pewno nie Pixar 😹

Co nie dostaje?

To nie Matrix z lat 90tych tylko reedycja w Ultra HD. No i fakt, każdy może sobie wypuścić film w Rec2020, wystarczy podmienić metadane i masz obraz Rec2020. Fakt że film nie został zatwierdzony w tym formacie (a nie mógł być, bo nie ma monitora który go tak odtworzy) sprawia że to tylko marzenie kolorysty a nie faktyczny gamut filmu. Pixar faktycznie zatwierdza filmy o gamucie większym niż P3 używając monitorów o większym gamucie więc wtedy ma to tam sens. 

A co do niedociągnięć QD-OLEDów, nie będę się rozpisywał bo słyszałem sporo. Trzy największe to:

1). Rozłożenie sub-pikseli powoduje że za każdym razem gdy na ekranie jest ostra krawędź, widać pojedynczy piksel różniący się kolorem od obu stron krawędzi. Jeden piksel brzmi jak mało ale ze względu na percepcyjny tzw. efekt akwareli (watercolor effect) duże fragmenty obrazu które mają mieć neutralny kolor zamiast tego mają dziwne zabarwienie. Zbija to z tropu kolorystów którzy oczekują idealnych bieli.

2). Indukcja luminancji spowodowana światłem otoczenia. Poza całkiem kiepską reflektancją panelu (rzędu 1%) warstwa QD działa na zasadzie emisji fotonów spowodowanej absorpcją fotonów. Teoretycznie te absorbowane fotony powinny pochodzić z panelu OLED ale w praktyce światło otoczenia również podnosi poziom czerni panelu, nawet kiedy jest on wyłączony. 

3). Duży lag po kalibracji. 

Sporo różnych studio filmowych eksperymentuje z QD-OLEDem, ale z tego co wiem, żadne jeszcze nie zatwierdziło ich do odglądu. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi