Sk_uter 41 Napisano 4 Kwietnia 2023 Witam,Kupiłem wyżej wspomniany amplituner i mam głośniki w systemie 5.0.2, lecz głośniki sufitowe dane z tyłu, ale takiej opcji w wyborze w amplitunerze nie mam. Mogę dać je jako przednie sufitowe czy da się to jakoś zmienić? Czy Hz pozostają bez zmian czy coś powinienem pozmieniać? Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 4 Kwietnia 2023 Zobacz instrukcje co o tym mówi i jak masz fizycznie wpięte kable głośnikowe. Sam jestem ciekaw ☺️ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemysław Dobosz 8 Napisano 4 Kwietnia 2023 Zaraz... Czy ten Ampli ma opcję podłączenia głośników do Atmos?Na zdjęciach widać zaciski do pięciu głośników, czyli standard 5.1 w kd. Instrukcja i opis na stronie Yamahy też milczy na temat Atmosa. Na pewno mówimy o rx-v4a? Chyba dopiero v6a daje możliwość podłączenia głośników do Atmosa(?)Wysłane z mojego Lenovo TB-J616F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 5 Kwietnia 2023 Tutaj: https://manual.yamaha.com/av/20/rxa4a/en-US/448935819.html masz wszystko opisane, wynika że nie ma szans na zmianę tego ustawienia. Jak za te pieniądze to ubogo w konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 41 Napisano 5 Kwietnia 2023 Zaraz... Czy ten Ampli ma opcję podłączenia głośników do Atmos?Na zdjęciach widać zaciski do pięciu głośników, czyli standard 5.1 w kd. Instrukcja i opis na stronie Yamahy też milczy na temat Atmosa. Na pewno mówimy o rx-v4a? Chyba dopiero v6a daje możliwość podłączenia głośników do Atmosa(?)Wysłane z mojego Lenovo TB-J616F przy użyciu TapatalkaMowa o A4A, gdzie jest atmos, seria V to co innego Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Tutaj: https://manual.yamaha.com/av/20/rxa4a/en-US/448935819.html masz wszystko opisane, wynika że nie ma szans na zmianę tego ustawienia. Jak za te pieniądze to ubogo w konfiguracji.Właśnie tak mam to aktualnie połączone i chyba tak powinno to być. Tylko zastanawiam się czy jak filmy są z dźwiękiem Atmos czy sufitowe dzielą się na przód i tył, bo moje faktycznie są z tyłu/nad głową, a teraz ustawionego są jako przednie czy w ścieżce jest jedna opcja sufit czy też dzieli się na sufit przód i tył. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu TapatalkaBo ja mam podłączone w taki sposób jak w oficjalnej dokumentacji AtmosaWysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 5 Kwietnia 2023 Tak dzielą się. Generalnie możesz mieć kilka różnych konfiguracji. Gdzie masz w górnej warstwie 2, 4, bądź 6 głośników. W przypadku dwóch głośników na górze sugerowane rozwiązania to dwa głośniki na przód albo dwa głośniki nad głową, na pewno nie z tyłu. W przypadku 4 głośników to albo dwa przód i dwa na tył, albo dwa na przód a dwa nad głową (w amplitunerach to położenie nazywa się TopMiddle). W przypadku 6 głośników to już proste, dwa przód, dwa tył i dwa na środku. Też miałem przez pewnien czas głośniki w konfiguracji jak pokazałeś ale u mnie w amplitunerze jest możliwość ustawienia TopMiddle (z tego co rozumiem instrukcję tej Yamachy tam takiej możliwości nie ma), więc albo przenosisz głośnik na przód albo zmiana amplitunera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 41 Napisano 5 Kwietnia 2023 To Ty jakiej firmy amplituner masz? Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 5 Kwietnia 2023 6 minut temu, Sk_uter napisał: To Ty jakiej firmy amplituner masz? Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Denona. Czekam teraz na następce mojego modelu bo chcę zrobić sobie konfigurację 5.1.6 a w chwili obecnej od Denona oferują taką możliwość tylko 3 modele, z czego dwa kosztują za dużo a trzeci już jest trochę przestarzały. Na teraz mam 5.1.4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 500 Napisano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) Skrobnę coś o moich doświadczeniach z systemem imersyjnym 11.2 opartym o kodery Atmos, DTS X i Auro-3D. Mój system to 7.2.4 czyli siedem głosników dolnych, cztery górne i dwa suby. Ze względu na warunki lokalowe nie byłem w stanie usytuować górnych głośników pod Atmos (nie mogły wisieć na suficie bo mój jest specyficzny i do tego cięzko tam dojść z kablami). Musiałem wybrać opcje pod zalecanym do DTS X czyli dwa przednie górne i dwa tylne górne, co także oczywiście obsługuje Auro-3D w identyczny sposób oraz Atmosa. Tak to u mnie wygląda: Nie mam głosnika SB ponieważ mam SBL i SBR. Cttery górne zaznaczone na szaro. Jest to ustawienie pod DTS X ale symuluje ustawienie pod Atmos gdzie głośniki górne powinny byc podwieszone bliżej środka sufitu: Teraz widzę, że wprowadzono do kina domowego system Atmos 7.2.6 w oparciu o trzy pary głosników górnych: Nie miałem okazji słuchać takiego setupu ale ... na bazie osobistych doświadczeń napiszę tak: - najważniejszym jest dodanie drugiego subwoofera czyli system np. 5.2, 7.2, 5.2.2. 5.2.4, 7.2.4. I moim zdaniem jest to pierwszy krok w rozbudowie systemu dookólnego do imersyjnego. - jeśli z powodów lokalowych, układu pomieszczenia czy finansowych nie mamy możliwości instalacji większej ilości głośników górnych proponował bym zacząć od głośnika centralnego górnego oznaczonego na rysunku jako T: Potem po dołożeniu czterech głośników górnych będzie mógł stanowić tzw. VOG (Voice of God) czyli trzecią najwyższą warstwę systemu Auro-3D). Moim zdaniem system 5.1.4 czy 5.2.4 rozszerzony o VoG zagra lepiej od 5.1.6, 5.2.6 czy 7.2.6. Ale to moje zdanie . BTW przy upmixingu ścieżek dolnych np. DDTHD 5.1 czy DTS HD MA 5.1 do systemu Auro-3D uzyskujemy duzo lepszy efekt niż po upmixowaniu do DTS X czy Atmos. A najlepiej porównać sobie ścieżkę Atmos i Auro-3D z tego wydawnictwa i ocenić samemu: Pozdro Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 5 Kwietnia 2023 @pmcomp ja mam teraz układ 5.1.4 z ale będę rozbudowywał do 5.1.6 z czterema głośnikami górnymi w podobnej konfiguracji jak Ty masz i dwoma w suficie nad głową. Natomiast co do systemów imersyjnych to popatrz co oferuje teraz Marantz i Denon (9.4.6 albo 7.4.8) gdzie w warstwie górnej mozesz mieć setup pod wszystkie popularne systemy dźwięku z DTS:X Pro i Auro 3D mając Voice of God i przedni górny głośnik. Następną ciekawostką jest możliwość zbudowania systemu z czterema subwooferami które mogą grać albo wspólnie, albo można zmienić konfiguracje na tzw. directional i wtedy dzielisz pomieszczenie na strefy i subwoofer przejmuje wszystkie niskie częstotliwości z głośników w danej strefie. W moim systemie po dołożeniu przednich frontów cała przestrzeń dźwiękowa uległa zmianie, przy części filmów aż trudno porównywać, tak duża różnica nastąpiła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 971 Napisano 5 Kwietnia 2023 Witam,Kupiłem wyżej wspomniany amplituner i mam głośniki w systemie 5.0.2, lecz głośniki sufitowe dane z tyłu, ale takiej opcji w wyborze w amplitunerze nie mam. Mogę dać je jako przednie sufitowe czy da się to jakoś zmienić? Czy Hz pozostają bez zmian czy coś powinienem pozmieniać? Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Nie można mieć 2 sufitowe głośniki z tyłu.Jak 2.,.to całkiem z przodu albo "nad kolanami".Taka jest specyfikacja. Skrobnę coś o moich doświadczeniach z systemem imersyjnym 11.2 opartym o kodery Atmos, DTS X i Auro-3D. Mój system to 7.2.4 czyli siedem głosników dolnych, cztery górne i dwa suby. Ze względu na warunki lokalowe nie byłem w stanie usytuować górnych głośników pod Atmos (nie mogły wisieć na suficie bo mój jest specyficzny i do tego cięzko tam dojść z kablami). Musiałem wybrać opcje pod zalecanym do DTS X czyli dwa przednie górne i dwa tylne górne, co także oczywiście obsługuje Auro-3D w identyczny sposób oraz Atmosa. Tak to u mnie wygląda: Nie mam głosnika SB ponieważ mam SBL i SBR. Cttery górne zaznaczone na szaro. Jest to ustawienie pod DTS X ale symuluje ustawienie pod Atmos gdzie głośniki górne powinny byc podwieszone bliżej środka sufitu: Teraz widzę, że wprowadzono do kina domowego system Atmos 7.2.6 w oparciu o trzy pary głosników górnych: Nie miałem okazji słuchać takiego setupu ale ... na bazie osobistych doświadczeń napiszę tak: - najważniejszym jest dodanie drugiego subwoofera czyli system np. 5.2, 7.2, 5.2.2. 5.2.4, 7.2.4. I moim zdaniem jest to pierwszy krok w rozbudowie systemu dookólnego do imersyjnego. - jeśli z powodów lokalowych, układu pomieszczenia czy finansowych nie mamy możliwości instalacji większej ilości głośników górnych proponował bym zacząć od głośnika centralnego górnego oznaczonego na rysunku jako T: Potem po dołożeniu czterech głośników górnych będzie mógł stanowić tzw. VOG (Voice of God) czyli trzecią najwyższą warstwę systemu Auro-3D). Moim zdaniem system 5.1.4 czy 5.2.4 rozszerzony o VoG zagra lepiej od 5.1.6, 5.2.6 czy 7.2.6. Ale to moje zdanie . BTW przy upmixingu ścieżek dolnych np. DDTHD 5.1 czy DTS HD MA 5.1 do systemu Auro-3D uzyskujemy duzo lepszy efekt niż po upmixowaniu do DTS X czy Atmos. A najlepiej porównać sobie ścieżkę Atmos i Auro-3D z tego wydawnictwa i ocenić samemu: [/url] PozdroJak pamiętam, to nie można mieć głośnika "top", bez czterech górnych podstawowych.9.1 to minimum do auro3d.Chyba że się coś zmieniło.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 41 Napisano 5 Kwietnia 2023 Cześć obrazków mi nie wczytuje się, mógłbyś poprawić.Ja na więcej głośników nie mam niestety miejsca, nawet sub ciężko mi miejsce znaleźć to mam bez, ale planuje jednak zakup, ale tylko jeden.Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu TapatalkaJak pamiętam, to nie można mieć głośnika "top", bez czterech górnych podstawowych.9.1 to minimum do auro3d.Chyba że się coś zmieniło....No ja mam praktycznie nad głową może minimalnie trochę do przodu, ale nie są to na pewno przednie i o to tutaj mi chodzi.Ampli kupiłem nowy, mając nadzieję, że wszystko obsłuży, a już tworzą się problemy. Chyba że tak po prostu ma być i filmy będą odpowiednio grać. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 971 Napisano 5 Kwietnia 2023 [mention=14]pmcomp[/mention] ja mam teraz układ 5.1.4 z ale będę rozbudowywał do 5.1.6 z czterema głośnikami górnymi w podobnej konfiguracji jak Ty masz i dwoma w suficie nad głową. Natomiast co do systemów imersyjnych to popatrz co oferuje teraz Marantz i Denon (9.4.6 albo 7.4.8) gdzie w warstwie górnej mozesz mieć setup pod wszystkie popularne systemy dźwięku z DTS:X Pro i Auro 3D mając Voice of God i przedni górny głośnik. Następną ciekawostką jest możliwość zbudowania systemu z czterema subwooferami które mogą grać albo wspólnie, albo można zmienić konfiguracje na tzw. directional i wtedy dzielisz pomieszczenie na strefy i subwoofer przejmuje wszystkie niskie częstotliwości z głośników w danej strefie. W moim systemie po dołożeniu przednich frontów cała przestrzeń dźwiękowa uległa zmianie, przy części filmów aż trudno porównywać, tak duża różnica nastąpiła.A są jakieś inne fronty, niż przednie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 500 Napisano 5 Kwietnia 2023 11 minut temu, raf7705 napisał: Nie można mieć 2 sufitowe głośniki z tyłu. Jak 2.,.to całkiem z przodu albo "nad kolanami". Taka jest specyfikacja.Jak pamiętam, to nie można mieć głośnika "top", bez czterech górnych podstawowych.9.1 to minimum do auro3d.Chyba że się coś zmieniło.... Możesz mieć rację, tym bawiłem się lata temu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 971 Napisano 5 Kwietnia 2023 Cześć obrazków mi nie wczytuje się, mógłbyś poprawić.Ja na więcej głośników nie mam niestety miejsca, nawet sub ciężko mi miejsce znaleźć to mam bez, ale planuje jednak zakup, ale tylko jeden.Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu TapatalkaNo ja mam praktycznie nad głową może minimalnie trochę do przodu, ale nie są to na pewno przednie i o to tutaj mi chodzi.Ampli kupiłem nowy, mając nadzieję, że wszystko obsłuży, a już tworzą się problemy. Chyba że tak po prostu ma być i filmy będą odpowiednio grać. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu TapatalkaPowinny być "nad kolanami" ale jak są nad głową to nie jest tak źle. Gorzej jak by były za głową.Ustawiasz je jako 2 górne do atmosa i podłączasz tam gdzie przewiduje instrukcja obsługi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 41 Napisano 5 Kwietnia 2023 No mam ustawione tak jak wyżej na pierwszym obrazku. Innej opcji wyboru nie mam Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 5 Kwietnia 2023 5 minut temu, raf7705 napisał: A są jakieś inne fronty, niż przednie Good point, tak to jest jak się coś napiszę, później przeredaguje a później nie przeczyta tekstu po poprawkach 22 minuty temu, raf7705 napisał: Nie można mieć 2 sufitowe głośniki z tyłu. Jak 2.,.to całkiem z przodu albo "nad kolanami". Taka jest specyfikacja.Jak pamiętam, to nie można mieć głośnika "top", bez czterech górnych podstawowych.9.1 to minimum do auro3d.Chyba że się coś zmieniło.... Nadal jest tak jak napisałeś, natomiast nie wiem jak u innych producentów ale u Denona głośniki TopMiddle są dosyć wyraźnie określone i jednoznacznie wyszczególnione w konfiguracji, dlatego wydaje mi się że w takiej sytuacji jak u kolegi gdzie Yamaha jasno pokazuje że górne mają być na przędzie, podłaczenie głośników które będą nad głową spowodować może dziwne efekty. Ale oczywiście mogę się mylić i może to zagra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 41 Napisano 5 Kwietnia 2023 Pobralem sobie dwa testy Atmosa w wersji 5.1.2 oraz 4.1.4 (https://www.demolandia.net/cinema/dolby-demo-trailers-hd/page-10.html?highlight=1) i w MediaInfo oba maja po 8 kanałów zamiast 11, więc jak to ma rozróżniać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 971 Napisano 5 Kwietnia 2023 Natywnie atmos ma 2 kanały a resztę robią opóźnienia odpowiednie. Tzn jest to wszystko w metadanych zapisane i AVR wtedy wie jak ma to puścić. Nadal jest tak jak napisałeś, natomiast nie wiem jak u innych producentów ale u Denona głośniki TopMiddle są dosyć wyraźnie określone i jednoznacznie wyszczególnione w konfiguracji, dlatego wydaje mi się że w takiej sytuacji jak u kolegi gdzie Yamaha jasno pokazuje że górne mają być na przędzie, podłaczenie głośników które będą nad głową spowodować może dziwne efekty. Ale oczywiście mogę się mylić i może to zagra.Na grafice są dwa górne "nad kolanami" czyli prawie tak jak ma kolega zamontowane.Z przodu, to ja rozumiem "górne przednie" nad frontami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 41 Napisano 6 Kwietnia 2023 Kurde podpiąłem dysk pod Sony A95K i tv nie wyrabia z filmami UHD, nawet ma problem z tym filmem do testów, nie przesyła mi Atmos, próbowałem KODI, ale tam też nie przesyłał takiego sygnału Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 500 Napisano 6 Kwietnia 2023 (edytowane) Kurde … od zawsze twierdze, ze wbudowane odtwarzacze nadaja sie do doopy . 14 godzin temu, Sk_uter napisał: Pobralem sobie dwa testy Atmosa w wersji 5.1.2 oraz 4.1.4 (https://www.demolandia.net/cinema/dolby-demo-trailers-hd/page-10.html?highlight=1) i w MediaInfo oba maja po 8 kanałów zamiast 11, więc jak to ma rozróżniać Bo pewnie te 7.1 kanalow to dolne kanaly natywne DDTHD czy DD+ w ktorych dodatkowe sygnaly Atmosa sa zakodowane. Edytowane 6 Kwietnia 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 6 Kwietnia 2023 14 godzin temu, raf7705 napisał: Natywnie atmos ma 2 kanały a resztę robią opóźnienia odpowiednie. Tzn jest to wszystko w metadanych zapisane i AVR wtedy wie jak ma to puścić. Na grafice są dwa górne "nad kolanami" czyli prawie tak jak ma kolega zamontowane. Z przodu, to ja rozumiem "górne przednie" nad frontami. I tu wchodzimy w zawiłości definicji od Dolby, ale postaram się napisać poprawnie, ja mam przednie wysokie i górne środkowe (brzmi strasznie). Patrząc na rysunek od Yamachy przedstawiony przez kolegę to rzeczywiście można by domniemywać że głośniki które oni obsługują to górne-środkowe, jednak patrząc na rysunek z instrukcji: https://manual.yamaha.com/av/20/rxa4a/en-US/448935819.html wnioskuję że jednak nie i mają to być głośniki przednie-wysokie. 41 minut temu, Sk_uter napisał: Kurde podpiąłem dysk pod Sony A95K i tv nie wyrabia z filmami UHD, nawet ma problem z tym filmem do testów, nie przesyła mi Atmos, próbowałem KODI, ale tam też nie przesyłał takiego sygnału Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Niedawno mój znajomy próbował z telewizora Sony wypuścić dźwięk bezstratny DolbyTrueHD z Atmosem na amplituner i poległ, zarówno Kodi jak i jakiś inny player nie był w stanie tego obsłużyć. W końcu udało mu się to zrobić z laptopa. Tak jak napisał @pmcomp, wbudowane playery to kicha, zawsze coś nie działa, a co do dźwięku to z mojego doświadczenia Dolby Atmos w Dolby TrueHD jest zawsze zakodowany w ścieżce 7.1 a same dane obiektach Atmosa są w metadanych i amplituner zaczyna je dekodować dopiero wtedy gdy ma podłaczony zestaw głośników obsługujący ten dźwięk. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 41 Napisano 6 Kwietnia 2023 Niedawno mój znajomy próbował z telewizora Sony wypuścić dźwięk bezstratny DolbyTrueHD z Atmosem na amplituner i poległ, zarówno Kodi jak i jakiś inny player nie był w stanie tego obsłużyć. W końcu udało mu się to zrobić z laptopa. Tak jak napisał [mention=14]pmcomp[/mention], wbudowane playery to kicha, zawsze coś nie działa, a co do dźwięku to z mojego doświadczenia Dolby Atmos w Dolby TrueHD jest zawsze zakodowany w ścieżce 7.1 a same dane obiektach Atmosa są w metadanych i amplituner zaczyna je dekodować dopiero wtedy gdy ma podłaczony zestaw głośników obsługujący ten dźwięk.Ale w drugiej wersji overhead wydaje mi się, że to już nie będą przednie wysokie.Wczoraj odpaliłem Netflixa i tutaj dało radę wypuścić Atmos, ale tam niestety jest tylko DD+, więc za dużo kB nie będzie. Ale efekt już jakiś się zrobił w serialu NOCNY AGENT.Dzisiaj jeszcze zrobię jakieś testy, mam jeszcze pod ręką Xbox One S, może on da z tym radę.A jak nie to będę musiał coś zewnętrznego kupić. Czego wy używacie? Czy dalej iść w Androida i kupić nVidia czy typowo coś do odtwarzania filmów. Dolby Vision już da się wypuścić z jakiś Playerów. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu TapatalkaMożna gdzieś te meta dane podejrzeć? Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 6 Kwietnia 2023 (edytowane) OK, znalazłem coś takiego w instrukcji od tego ampli: Cytat When installing the front presence speakers on the ceiling above the listening position, or when using Dolby Enabled speakers as the front presence speakers, the front presence speaker layout settings must be changed. Wynika z tego że faktycznie możesz używać głośników umieszczonych nad głową, z tym że jakieś ustawienie w amplitunerze należy zmienić. I tutaj jest opisane co trzeba zmienić: https://manual.yamaha.com/av/20/rxa4a/en-US/449219211.html CO do sprzętów do odtwarzania to kiedyś miałem MiBoxa od Xiaomi na Androidzie ale podobnie jak Ty na telewizorze co chwile były jakieś problemy z wypuszczeniem dźwięku poprawnie. Teraz mam clona OPPO i działa wyśmienicie. Edytowane 6 Kwietnia 2023 przez Jasiek_31 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 41 Napisano 6 Kwietnia 2023 Właśnie tą opcję mam włączone ale na obrazku one są widoczne jako przednie sufitowe, może po prostu grafika tak jest zrobiona, a jest to dobre ustawienie.O jakim klonie mówisz? Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu TapatalkaPs a wiecie o co chodzi z ustawieniem Hz? Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach