Skocz do zawartości
Sk_uter

RX-A4A Atmos konfiguracja 5.0.2

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Sk_uter napisał:

Właśnie tą opcję mam włączone ale na obrazku one są widoczne jako przednie sufitowe, może po prostu grafika tak jest zrobiona, a jest to dobre ustawienie.

O jakim klonie mówisz?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Ps a wiecie o co chodzi z ustawieniem Hz?

HZ czyli częstotliwość od jakiej przenoszą głośniki, w Twoim układzie niewiele chyba to da bo nie masz subwoofera na który niskie częstoliwości z tych głośników byłyby przekazane.
A clon to to urządzono: 

Ale oczywiście jest tego więcej, także z wbudowanymi napędami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kurde podpiąłem dysk pod Sony A95K i tv nie wyrabia z filmami UHD, nawet ma problem z tym filmem do testów, nie przesyła mi Atmos, próbowałem KODI, ale tam też nie przesyłał takiego sygnału

Bo telewizory są dobre do odtwarzania vod a nie do pełnowartościowego uhd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie udało mi się znaleźć te klony i fajnie to wygląda, bo nie ma napędu, który jest zbędny dla mnie, ale ciekawi mnie jedna rzecz ma hdmi 2.0b, nie potrzebujemy 2.1, aby uzyskać UHD + DV?

Na jakim systemie te klony działają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Sk_uter napisał:

Właśnie udało mi się znaleźć te klony i fajnie to wygląda, bo nie ma napędu, który jest zbędny dla mnie, ale ciekawi mnie jedna rzecz ma hdmi 2.0b, nie potrzebujemy 2.1, aby uzyskać UHD + DV?

Na jakim systemie te klony działają?

Nie potrzebujemy, wszystko działa, nie wiem jak HDR+ od Samsunga ale moje LG i tak go nie wspiera.
Działają na autorskim oprogramowaniu OPPO, dlatego nazywajne są clonami OPPO.
I od razu powiem, żadne to smart, żadnej obsługi VOD na tym nie uruchomisz.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niedawno mój znajomy próbował z telewizora Sony wypuścić dźwięk bezstratny DolbyTrueHD z Atmosem na amplituner i poległ, zarówno Kodi jak i jakiś inny player nie był w stanie tego obsłużyć.
W końcu udało mu się to zrobić z laptopa.
Tak jak napisał [mention=14]pmcomp[/mention], wbudowane playery to kicha, zawsze coś nie działa, a co do dźwięku to z mojego doświadczenia Dolby Atmos w Dolby TrueHD jest zawsze zakodowany w ścieżce 7.1 a same dane obiektach Atmosa są w metadanych i amplituner zaczyna je dekodować dopiero wtedy gdy ma podłaczony zestaw głośników obsługujący ten dźwięk.
Może być i z przodu i nad głową.
Oni rekomendują z przodu, bo wtedy będzie działać atmos i dtsX.

Jak będą nad głową, to tylko atmos.3995571104872e36231996a577eed6b0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, raf7705 napisał:

Może być i z przodu i nad głową.
Oni rekomendują z przodu, bo wtedy będzie działać atmos i dtsX.

Jak będą nad głową, to tylko atmos.3995571104872e36231996a577eed6b0.jpg

Nie zgodzę się, miałem do niedawna właśnie taki układ z dwoma głośnikami nad głową i mój Denon szczęśliwy odtwarzał zarówno Atmosa jak i DTS:X.
A co do rysunków Yamahy to chyba po prostu nie chciało im się za dużo rysować bo w opisie słownym w instrukcji jest już lepiej i możliwe są trzy układy głośników, wszystko w linku k†óry zamieściłem wcześniej.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OK, znalazłem coś takiego w instrukcji od tego ampli:

• When installing the front presence speakers on the ceiling above the listening position, or when using Dolby Enabled speakers as the front presence speakers, the front presence speaker layout settings must be changed.
Wynika z tego że faktycznie możesz używać głośników umieszczonych nad głową, z tym że jakieś ustawienie w amplitunerze należy zmienić.
I tutaj jest opisane co trzeba zmienić: https://manual.yamaha.com/av/20/rxa4a/en-US/449219211.html
CO do sprzętów do odtwarzania to kiedyś miałem MiBoxa od Xiaomi na Androidzie ale podobnie jak Ty na telewizorze co chwile były jakieś problemy z wypuszczeniem dźwięku poprawnie.
Teraz mam clona OPPO i działa wyśmienicie.
Nie, jakieś ustawienia,. tylko trzeba ustawić taki layout, jaki jest faktycznie. Są 3 do wyboru,.w konfiguracji z 2ma głośnikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie potrzebujemy, wszystko działa, nie wiem jak HDR+ od Samsunga ale moje LG i tak go nie wspiera.
Działają na autorskim oprogramowaniu OPPO, dlatego nazywajne są clonami OPPO.
I od razu powiem, żadne to smart, żadnej obsługi VOD na tym nie uruchomisz.
To o jakie hdr dynamic chodzi w hdmi 2.1? Myślałem, że to właśnie DV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie tą opcję mam włączone ale na obrazku one są widoczne jako przednie sufitowe, może po prostu grafika tak jest zrobiona, a jest to dobre ustawienie.

O jakim klonie mówisz?

Grafika się zapewne zmienia, w zależności które ustawienie głośników wybierzesz. Teraz masz prawidłowe wybrane.
Nie zgodzę się, miałem do niedawna właśnie taki układ z dwoma głośnikami nad głową i mój Denon szczęśliwy odtwarzał zarówno Atmosa jak i DTS:X.
A co do rysunków Yamahy to chyba po prostu nie chciało im się za dużo rysować bo w opisie słownym w instrukcji jest już lepiej i możliwe są trzy układy głośników, wszystko w linku k†óry zamieściłem wcześniej.
Jeśli dtsX działa na dwóch nad głową, to nie rozumiem po co te całe rekomendacje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, raf7705 napisał:

Nie, jakieś ustawienia,. tylko trzeba ustawić taki layout, jaki jest faktycznie. Są 3 do wyboru,.w konfiguracji z 2ma głośnikami.

Niech kolega troche sam poczyta bo ma to wszystko w instrukcji i w Internecie a w zasadzie rozwiązanie na talerzu mu podajemy ;)

5 minut temu, Sk_uter napisał:

To o jakie hdr dynamic chodzi w hdmi 2.1? Myślałem, że to właśnie DV

Szczerze to nie mam zielonego pojęcia, u mnie działa HDR10 i DV więc to czego oczekiwałem i co najpopularniejsze.

5 minut temu, raf7705 napisał:
45 minut temu, Sk_uter napisał:

O jakim klonie mówisz?

Grafika się zapewne zmienia, w zależności które ustawienie głośników wybierzesz. Teraz masz prawidłowe wybrane.

Ja miałem na myśli grafiki w instrukcji, tam jest tylko jeden obrazek.
Trochę mnie pod tym względem Denon rozpieścił bo każdą możliwą konfiguracje opisuje i przedstawia graficznie w swoich instrukcjach.

7 minut temu, raf7705 napisał:

Grafika się zapewne zmienia, w zależności które ustawienie głośników wybierzesz. Teraz masz prawidłowe wybrane.Jeśli dtsX działa na dwóch nad głową, to nie rozumiem po co te całe rekomendacje...

Też nie wiem, może po to żeby nam w głowach zamieszać.
Ostatnio dużo o najnowszych ampli Denona i Marantza czytałem i teraz oni ładnie w menu podczas konfiguracji dodają opis jaki system dźwięku czy ustawionej konfiguracji będzie wspierany.
Wcześniej tego nie było, na moim amlitunerze działa zarówno Atmos jak i DTS:X, nie mam Auro bo to była płatna aktualizacja (Auro już dają w standardzie) za to teraz trzeba dopłacić za Dirac Live.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupowaliście te klony? Bo widzę, że ciężko to znaleźć, na Ali za same komponenty. Też widzę, że są 3 wersje bez napędu, której wersji wy używacie?

Widziałem gdzieś jeszcze coś takiego jak Vertex (lub jakoś tak), który z tych sprzętów najlepiej się spisze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Sk_uter napisał:

Gdzie kupowaliście te klony? Bo widzę, że ciężko to znaleźć, na Ali za same komponenty. Też widzę, że są 3 wersje bez napędu, której wersji wy używacie?

Widziałem gdzieś jeszcze coś takiego jak Vertex (lub jakoś tak), który z tych sprzętów najlepiej się spisze?

Przeczytaj wątek do którego linka podałem wcześniej.
Przeszukaj forum, są/były oferty sprzedaży.
Ja kupowałem mój odtwarzacza ponad trzy lata temu bezpośrednio z Honkongu więc namiary obecnie raczej nic Ci nie dadzą.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Też nie wiem, może po to żeby nam w głowach zamieszać.
Ostatnio dużo o najnowszych ampli Denona i Marantza czytałem i teraz oni ładnie w menu podczas konfiguracji dodają opis jaki system dźwięku czy ustawionej konfiguracji będzie wspierany.
Wcześniej tego nie było, na moim amlitunerze działa zarówno Atmos jak i DTS:X, nie mam Auro bo to była płatna aktualizacja (Auro już dają w standardzie) za to teraz trzeba dopłacić za Dirac Live.
Ja takie opisy miałem już w sr 7010.
Jak zmieniałem ustawienie głośników, to na dole ekranu było napisane jakie systemy będą działać na danym ustawieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, raf7705 napisał:

Ja takie opisy miałem już w sr 7010.
Jak zmieniałem ustawienie głośników, to na dole ekranu było napisane jakie systemy będą działać na danym ustawieniu.

W moim AVR-X6200 niestety takich cudów nie ma, teraz czekam na następcę w linii 6XXX bo niestety AVC-A1H cenę ma troszkę odjechaną a 6700 już przestarzały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Jasiek_31 napisał:

6700 już przestarzały

A w czym 6700 jest przestarzały? W tej linii, to chyba 6300 miał najlepsze (stosunkowo) wzmacniacze, potem było nowocześniej, czyli... gorzej :(

Pomijam hdmi 2.1, bo wiadomo, że jak komuś niezbędny, to nie ma o czym mówić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Barnaba napisał:

A w czym 6700 jest przestarzały? W tej linii, to chyba 6300 miał najlepsze (stosunkowo) wzmacniacze, potem było nowocześniej, czyli... gorzej :(

Pomijam hdmi 2.1, bo wiadomo, że jak komuś niezbędny, to nie ma o czym mówić

Modele tegoroczne mają możliwość kalibracji Dirac Live (dodatkowo płatnej), cztery wyjścia na subwoofer z konfiguracją standardową albo strefową.
Generalnie mocno pokombinowali, zarówno w modelach Denona jak i Marantza, niestety z jakiegoś powodu jedni jak i drudzy maksymalnie co oferują to 11 końcówek mocy z tym że nie da się zrobić konfiguracji 5.1.6. To da się zrobic w 6700, 8500 albo nowym flagowcu A1H, ale tego cena to lekki odlot.
Że nie mam ciśnienia to poczekam do końca roku, nowy model z linii 6XXX powinien być zaprezentowany wtedy właśnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Jasiek_31 napisał:

.......... To da się zrobic w 6700, 8500 albo nowym flagowcu A1H, ale tego cena to lekki odlot.
Że nie mam ciśnienia to poczekam do końca roku, nowy model z linii 6XXX powinien być zaprezentowany wtedy właśnie......

Jeśli będzie nowy np. 6800 ( czy inaczej nazwany) to będzie kosztował pewnie z 20.000 zł skoro dziś 6700 na salonydenon.pl kosztuje tylko 16.999 zł :) a to już jest cena z nieba wzięta 

Przeginają z tymi cenami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Jasiek_31 napisał:

Modele tegoroczne mają możliwość kalibracji Dirac Live

No to dali dirac, a cena 3x :)

Ciekawe, czy z tym dirac to ogarnęli temat, bo jak się przymierzałem jakieś 3 lata temu, to poczytałem fora, przygody użytkowników i ...

sierść mi się zjeżyła, podkuliłem ogon i schowałem się pod łóżko ;)

Dobrze, że mam "stare" 2 szt. i będę o nie dbał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Eleonor napisał:

Jeśli będzie nowy np. 6800 ( czy inaczej nazwany) to będzie kosztował pewnie z 20.000 zł skoro dziś 6700 na salonydenon.pl kosztuje tylko 16.999 zł :) a to już jest cena z nieba wzięta 

Przeginają z tymi cenami

Takie ich zbujeckie prawo niestety :(
Jak za mojego 6200 płaciłem kilka lat tem 9999 to też był kosmos..

32 minuty temu, Barnaba napisał:

No to dali dirac, a cena 3x :)

Ciekawe, czy z tym dirac to ogarnęli temat, bo jak się przymierzałem jakieś 3 lata temu, to poczytałem fora, przygody użytkowników i ...

sierść mi się zjeżyła, podkuliłem ogon i schowałem się pod łóżko ;)

Dobrze, że mam "stare" 2 szt. i będę o nie dbał :)

Dlatego Dirac jest opcją i spokojnie czekam na pierwsz poważne oceny, Dirac można dokupić do ich sprzętów od jakichś dwóch tygodni dopiero, a i tak opcja pełna będzie dostępna 2024.
Cen za bardzo nie ma co poró∑nywać bo jedyne co dostępne jako bezpośredni następca to 4800 ale zmienili w nim budowe i ma konstrukcję bardziej zbliżoną do serii 6XXX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Jasiek_31 napisał:

Jak za mojego 6200 płaciłem kilka lat tem 9999 to też był kosmos..

Hmm, ja za 6300 płaciłem niecałe 6 (normalnie, z dystrybucji od Horna, nie spadł z tira ;) )

W 2000 r za 6500 zapłaciłem równo 9 kzł i uważałem, że to złodziejska cena... nie doceniłem... :(

ale z 3. strony, to inflacja galopuje i może w 3 lata uzbierało się

Edytowane przez Barnaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Barnaba napisał:

Hmm, ja za 6300 płaciłem niecałe 6 (normalnie, z dystrybucji od Horna, nie spadł z tira ;) )

Wszystko zależy kiedy kupowałeś, ja zaraz po premierze, wiem „kto szybko daje ten dwa razy daje”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Modele tegoroczne mają możliwość kalibracji Dirac Live (dodatkowo płatnej), cztery wyjścia na subwoofer z konfiguracją standardową albo strefową.
Generalnie mocno pokombinowali, zarówno w modelach Denona jak i Marantza, niestety z jakiegoś powodu jedni jak i drudzy maksymalnie co oferują to 11 końcówek mocy z tym że nie da się zrobić konfiguracji 5.1.6. To da się zrobic w 6700, 8500 albo nowym flagowcu A1H, ale tego cena to lekki odlot.
Że nie mam ciśnienia to poczekam do końca roku, nowy model z linii 6XXX powinien być zaprezentowany wtedy właśnie.
W tańszych modelach więcej końcówek, nie dołożą, bo końcówki kosztują i musieliśmy znacząco podnieść cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, raf7705 napisał:
W dniu 8.04.2023 o 15:41, Jasiek_31 napisał:

W tańszych modelach więcej końcówek, nie dołożą, bo końcówki kosztują i musieliśmy znacząco podnieść cenę.

6700 ma dokładnie tyle końcówek ile potrzebuję więc zakładam że 6800 będzie miał tyle samo, model niżej to 4800 i mao dwie końcówki za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę , że 6800 będzie następcą 8500 i dostanie 13 końcówek .

Cena wskoczy na 23/25k 

Może taniej wyjdzie 6700/8500 i profesjonalna kalibracja oraz zakup kilku w razie potrzeby absorberów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Tofikmax napisał:

Myślę , że 6800 będzie następcą 8500 i dostanie 13 końcówek .

Cena wskoczy na 23/25k 

Może taniej wyjdzie 6700/8500 i profesjonalna kalibracja oraz zakup kilku w razie potrzeby absorberów ?

Może tak być, 6700 ma 11 końcówek, ale przetwarzanie 13 kanałowe.
Na razie mi się nie spieszy, czekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi