pmcomp 1 498 Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) Druga część w kinach i na platformie streamingowej. Dzieje się . A tutaj mała niespodzianka: Oto moje screeny: Avatar z 2009 roku w wersji extended przygotowany w HDR w 4000 nitach i ... maksymalna jasność 3000 nitów . Obraz jest ZA-JE-BIS-TY nawet na OLED LG C1. Ciekawe kto to jest ten TEKNO3D . https://www.youtube.com/c/VISIONPLUSHDRX/videos Anyway plik ma niecałe 93 GB, dźwięk w DTS HD MA i ... obraz jest nieziemski. Akurat oglądałem z miesiąc temu wersję teatralną w 3D więc mam letkie porównanie. Po prostu miazga. Znajdziecie w sieci. Zadnych pomniejszych skompresowanych remuxów, tylko taka wersja. Miłego oglądania, to inny wymiar HDR . Czas się brać za 2-kę ale ... tam obraz zrobiony "tylko" w 1000u nitów. Już na pierwszy rzut oka widać że jest "ciemno". Pozdro Edytowane 30 Marca 2023 przez pmcomp 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 30 Marca 2023 nie można do ciebie pisać PM podrzucisz linka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 31 Marca 2023 8 godzin temu, Barnaba napisał: nie można do ciebie pisać PM podrzucisz linka? Dokładnie, albo nazwę pliku który trzeba wyszukać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 31 Marca 2023 14 godzin temu, pmcomp napisał: Czas się brać za 2-kę ale ... tam obraz zrobiony "tylko" w 1000u nitów. Już na pierwszy rzut oka widać że jest "ciemno". Masterowany na monitorku 1000 nit, w rzeczywistości jasność szczytowa kształtuje się jak poniżej: Zero zaskoczenia, "prawdziwy" Avatar w HDR najpewniej będzie się prezentował podobnie pod względem jasności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Avatar.2009.Extended.UHD.Re-Grade.4000nit.2160p.HEVC.HDR.IVACHS.ENG.ExKinoRay.nzb Obejrzałem wczoraj. Obraz duzo gorszy od tej wersji HDR-X pierwszego Avatara. Zapewne z dwóch powodów: mniejsza jasność i mniej więcej trzykrotnie mniejszy bitrate. No cóż, streaming przez net rządzi się swoimi prawami. Plik wynikowy po downloadzie ma ok. 37 GB. Avatar (2009) to ok. 31 GB/h, Avatar 2 to ok. 11,56 GB/h. Róznica w kompresji porażająca. Ale ogląda sie baaardzo przyjemnie. Mój znajomy był w Warszawie w którymś kinie gdzie wyświetlają ten film w 3D i w 48fps. Nie wiecie czasem które to kino i która sala? Obejrzałbym taką wersję . Podobno miazga. https://rozrywka.spidersweb.pl/avatar-istota-wody-2d-czy-3d-hfr-48-fps-imax https://imagazine.pl/2022/12/15/avatar-istota-wody-seanse-w-2d-3d-imax-hfr-dolby-atmos-jaka-wersje-wybrac/ A co z samym filmem? Polecano mi go jako totalne flaki z olejem i okropną nudę. Hmmmm ... mi sie bardzo podobał. Efekty mistrzowskie, za to mu się Oscar należał bez dwóch zdań. Filmem roku 2022 na pewno nie jest. Moim zdaniem Oscara za najlepszy film powinien zgarnąć Tar, a na pewno nie Im Westen nichts Neues. Dwójka Avatara ma znakomity dźwięk. Wersja z Disneya ma Dolby Atmos zakodowany w DD+. Słychać ogrmoną przepaść efektową do starej ścieżki z 2009 roku w DTS HD MA. No i tyle ... polecam obie części w HDR . Pozdro Edytowane 31 Marca 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 31 Marca 2023 Ja znalazłem trochę lżejszy plik (dość stary): Release date: 24.05.2020 Video codec: HEVC Video format: mkv Video bitrate: 64.9 Mb/s Resolution: 3840x2160, 23.976 FPS Audio #0: Polish Lector AC-3 5.1 448 kb/s Audio #1: English DTS-MA 5.1 4 133 kb/s Subtitles: Polish, English Runtime: 02:58:09Size: 86.4 GiB Source (V/A): 2160p.REMASTERED.Re-Grade.4000nit.HEVC.HDR-RUS / BD może w tym niżej powsadzali kilka ścieżek rosyjskich i dlatego spuchło do 93GB. Jaki masz bitrate video? 3 godziny temu, pmcomp napisał: Avatar.2009.Extended.UHD.Re-Grade.4000nit.2160p.HEVC.HDR.IVACHS.ENG.ExKinoRay.nzb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 31 Marca 2023 50 minut temu, Barnaba napisał: Ja znalazłem trochę lżejszy plik (dość stary): Release date: 24.05.2020 Video codec: HEVC Video format: mkv Video bitrate: 64.9 Mb/s Resolution: 3840x2160, 23.976 FPS Audio #0: Polish Lector AC-3 5.1 448 kb/s Audio #1: English DTS-MA 5.1 4 133 kb/s Subtitles: Polish, English Runtime: 02:58:09Size: 86.4 GiB Source (V/A): 2160p.REMASTERED.Re-Grade.4000nit.HEVC.HDR-RUS / BD może w tym niżej powsadzali kilka ścieżek rosyjskich i dlatego spuchło do 93GB. Jaki masz bitrate video? Jest tylko oryginalna ścieżka DTS HD MA. Patrz PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 31 Marca 2023 TEKNO3D zrobił także wersję 6000nit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Masz do niego plik NZB? Z tego co widze to oni duzo zrobili: https://tekno3d.com Edytowane 31 Marca 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 31 Marca 2023 Nie. Mam plik jakiś czas na dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Z tego co widze zrobili w HDR-X także Gravity (2013). A z ciekawostek jest także TRON Legacy (2010) jako upscal z BD, w HDR. Wygląda zarąbiście . Edytowane 31 Marca 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 31 Marca 2023 @pmcomp Masz jakąś blokadę że nie można PM do Ciebie wysłać? @pmcomp Masz jakąś blokadę że nie można PW do Ciebie wysłać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Nie wiem, właśnie wyczyściłem skrzynkę. Barnaba dał radę. Edytowane 31 Marca 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Gravity (2013), zrobione przy 6000 nitów. Max. jasność ... 6000 nitów. Pomimo, że to upscal to wygląda znakomicie. W tak ciemnym i kontrastowym filmie rozdzielczość gra mniejsza rolę niż zabawa ze światłem. BTW jest trochę komercyjnie wydanych filmów zrobionych przy 4000 nitach. Kiedys ktoś albo nawet ja podawał listę. Ponownie: https://docs.google.com/spreadsheets/d/15pPvBMCjJogKxt4jau4UI_yp7sxOVPIccob6fRe85_A/edit#gid=184653968 Dla leniwych: Tomb Raider Men in Black II Justice League Dark Knight, The Blade Runner 2049 Dark Knight Rises, The Batman Begins Men in Black Across the Universe Prestige, The Dunkirk Inception Interstellar Baby Driver Blade Runner Westworld Season 1 Episode 01 Westworld Season 1 Episode 02 Westworld Season 1 Episode 03 Westworld Season 1 Episode 04 Westworld Season 1 Episode 05 Westworld Season 1 Episode 06 Westworld Season 1 Episode 07 Westworld Season 1 Episode 08 Westworld Season 1 Episode 09 Westworld Season 1 Episode 10 Dark Tower, The Spider-Man: Homecoming Bridge on the River Kwai Starship Troopers: Traitors of Mars Starship Troopers Close Encounters of the Third Kind Wonder Woman Fifth Element, The Kong: Skull Island Leon The Professional Power Rangers Fate of the Furious T2: Trainspotting Life Man of Steel Resident Evil: Afterlife Underworld: Blood Wars Fantastic Beasts and Where to Find Them Concussion Inferno Insurgent Shallows, The Divergent Now You See Me Ender's Game Expendables 3, The Last Witch Hunter, The Pan Angels and Demons Batman v Superman Billy Lynn's Long Halftime Walk Crouching Tiger Hidden Dragon DaVinci Code, The Gods of Egypt Great Gatsby, The Hunger Games Mockingjay Part 2, The Jupiter Ascending Mad Max: Fury Road Magnificent Seven, The Pacific Rim Passengers Salt Sicario Suicide Squad Town, The Underworld Watchmen Edytowane 31 Marca 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 40 Napisano 31 Marca 2023 Ten HDR-X to jakiś oficjalny standard czy jakieś grupy przerabiają film i nadają temu lepszy HDR? Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 31 Marca 2023 Tutaj: https://www.red.com/red-101/hdrx-high-dynamic-range-video https://www.avsforum.com/threads/what-is-hdr-x.3082470/ W dniu 30.03.2023 o 19:57, pmcomp napisał: Druga część w kinach i na platformie streamingowej. Dzieje się . A tutaj mała niespodzianka: Oto moje screeny: Anyway plik ma niecałe 93 GB, dźwięk w DTS HD MA i ... obraz jest nieziemski. Akurat oglądałem z miesiąc temu wersję teatralną w 3D więc mam letkie porównanie. Po prostu miazga. Znajdziecie w sieci. Zadnych pomniejszych skompresowanych remuxów, tylko taka wersja. Miłego oglądania, to inny wymiar HDR . Troche ochłonalem. Popatrzylam na probki na YT i na stronce red jak ten HDR-X jest robiony. No i dzis nie jestem do konca pewien, ze … to jest obraz jaki „powinien być”. Wyjdzie moze Avatar komercyjnie w DV czy HDR10 to porownam na spokojnie. Na ta chwile mocno zastanawiam sie na ile ta znakomita „sztucznosć” jest taka jaka byc powinna. Zdjecie czy klatka filmowa maja oddawac rzeczywistosć a tutaj tworzy się „nadprzyrodzona jakosc” ktorej w rzeczywistosci nie ma. Mam dzisiaj mieszane odczucia. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Nawet kijem nie tykam tych sztucznie napompowanych wynalazków - pierwszy Avatar czy Grawitacja nigdzie jeszcze nie występują "oficjalnie" w HDR, nawet w streamingu, więc spokojnie można założyć, że to co jest dostępne w sieci to konwersja z SDR do HDR, pewnie na bazie Blu-ray'a. 12 godzin temu, pmcomp napisał: BTW jest trochę komercyjnie wydanych filmów zrobionych przy 4000 nitach. Powtórzę się, ten parametr nic nie mówi o rzeczywistej jasności. Przykładowo, z tej listy w BR2049 jasność szczytowa nie przekracza ~200 nitów. Parametr MaxCLL jest już bardziej miarodajny, ale też nie do końca i zdarzają się spore błędy w metadanych - np. w Crouching Tiger Hidden Dragon ma on wartość blisko 10 tys nitów, podczas gdy w rzeczywistości w tym filmie nie ma choćby jednego ujęcia, w którym jasność osiągałaby ~800 nitów lub więcej. Łapcie stronkę z rzeczywistymi wykresami jasności -> https://drive.google.com/drive/u/0/folders/154fBNllwOHL4Lckc7wDV8QKFJwFxnDt- Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez misfit 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 1 Kwietnia 2023 4 godziny temu, misfit napisał: spokojnie można założyć, że to co jest dostępne w sieci to konwersja z SDR do HDR, pewnie na bazie Blu-ray'a. Jest w sieci taki "wynalazek": Complete name : I:\Avatar (Extended Collector's Edition).2009.BD.AI_UPSCALE_3840x2160_prob-1_SDR_Final.mkv Format : Matroska Format version : Version 4 File size : 100.0 GiB Duration : 2 h 58 min Overall bit rate mode : Variable Overall bit rate : 80.4 Mb/s Movie name : Аватар (Расширенная версия).BDRemux_H264_1920_1080p_24fps_10000kbps_16x9_2.00x_3840x2160_prob-1(3) Encoded date : UTC 2021-08-23 22:58:36 Autor pisze, że użył do konwersji programu Topaz Video Enhance AI. Zwróćcie uwagę na datę - w AI 2 lata to może być przepaść Choć ten "napompowany" HDR'em jest jeszcze starszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 1 Kwietnia 2023 "Prawdziwy" Avatar w 4K UHD prawdopodobnie też będzie pojechany AI upcalingiem (film był skończony w 2K w 2009 r. więc o natywnym 4K nie ma mowy), przynajmniej na to wskazują oficjalne zwiastuny przy okazji seansów IMAX. Nie przepadam, skromnie powiedziawszy, za tego typu wynalazkami, ale przynajmniej będzie to coś stworzonego pod nadzorem Camerona, a nie piwniczna robota jakiegoś noname'a Ciekawe natomiast czy w przypadku któregoś z Avatarów doczekamy się pierwszych wydań BD-100 od Disneya - jeśli Cameron nie będzie w stanie tego wyperswadować dla swoich produkcji, to już chyba nikomu się to nie uda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) 34 minuty temu, misfit napisał: "Prawdziwy" Avatar w 4K UHD prawdopodobnie też będzie pojechany AI upcalingiem (film był skończony w 2K w 2009 r. więc o natywnym 4K nie ma mowy), przynajmniej na to wskazują oficjalne zwiastuny przy okazji seansów IMAX. Nie przepadam, skromnie powiedziawszy, za tego typu wynalazkami, ale przynajmniej będzie to coś stworzonego pod nadzorem Camerona, a nie piwniczna robota jakiegoś noname'a Przecież Avatar jrst już przkonwertowany do 4K, wznowienie które było w październiku w iMax było 4K. Swoją drogą ciekawe dlaczego na Disney+ nadal jest tylko HD. Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez Jasiek_31 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 1 Kwietnia 2023 O tym właśnie pisałem wyżej, a czas przyszły dotyczy wyczekiwanych przez nas edycji "domowych". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 1 Kwietnia 2023 Gdzie szukać napisów do dwójki? Na opensubtitles brak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 1 Kwietnia 2023 Godzinę temu, montas napisał: Gdzie szukać napisów do dwójki? Na opensubtitles brak... ja nie ma, jak są https://www.opensubtitles.com/pl/subtitles/avatar-the-way-of-water-2022-2160p-uhd-cam-x265-aac-aoc-pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Dzięki!!! Ja od lat na .org wchodziłem🙃 ps. Przy okazji, wiem że są tu użytkownicy Egreat A5 - po wgraniu androida 7 problem z black bar w niektórych remuxach z HDR został rozwiązany. Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez montas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach