Skocz do zawartości
Najgorszy77

B7V odmówił posługi :(

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ludziska,

Kilka dniu temu po 5 latach bezproblemowego funkcjonowania w moim LG 65OLED B7V została uszkodzona mechanicznie matryca. Naprawy nie biorę pod uwagę a na przyczynę uszkodzenia spuszczę zasłonę milczenia. TV było głównie używane do Xbox dziś już series X, filmowe platformy streamingowe oraz YouTube. Po przeczytaniu wielu wątków wyodrębniłem 4 modele acz pod uwagę biorę tylko 3 ( bez tego Samsunga S95B ). Dodam, iż koszt nie jest czynnikiem odgrywającym rolę a rozmiar to 65 cali. Moja lista to:

1. OLED65C21LA

2. A95K | BRAVIA XR

3. Panas TX-65LZ2000E

Strasznie ciężko mi jest wybrać który, po LG mam super wspomnienia, Sony to najnowsza technologia lecz obawiam się nowości a Panas to nostalgia do marki kiedy byłem młody. Rzucie proszę jakieś typy lub argumenty co brać. I błagam bez „poczekaj jeszcze chwile bo coś tam wyjdzie” bo ja już nie grałem ani nic nie oglądałem przez kilka dni 😩🥺😪. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg jakości bym wybrał tak: sony (bo qd-oled), panas, lg

ale jest też kwestia uplynniacza - chyba było narzekanie na ten w Sony - że nie ma złotego środka.

jesli tak i jestes wyczulony na jakość upłynniacza to chyba najlepszy byłby Panas - choć smart ma wybrakowany (nie mam pewności czy ma np. HBO Max)

a jak pasował ci LG i jego smart to i pewnie jego najnowsza wersja zaspokoi twoje potrzeby - zwłaszcza jak będzie o połowe tańszy więc jest zapas kasy na sytuację jak "znowu odmówi posługi" :)

Edytowane przez klaus71
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. Z tego co pamiętam to w B7V wszystkie takie upłynnianie miałem wyłączone bo wyglądało to jak plastikowy ekran. Rozum podpowiada, że jak byłem zadowolony Z B7 to C2 po 5 latach powinna spełnić to wszystko a nawet lepiej. Web Osem tez już jestem wprawiony. Czy mam rację, że wersja G nie różni się niczym w technikaliach od wersji C?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, rozumiem że temat wyczerpany. To mam jeszcze jedno, czy kupując takiego C2 65 cali jak mi przyjdzie do domu to mam sprawdzać jaki banding, czy jakieś przebarwień nie ma ? Czy oznaczenie z tabliczki ma znaczenie ? Czy wezwać kalibratora i w razie wątpliwości oddać ? Jak się na dzień dzisiejszy załatwia te sprawy. 5 lat temu przy zakupie B7V było tyle wątpliwości, ze trzeba by mieć doktorat MiT żeby wszystko wiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym bardzo dokładnie sprawdził zafarby - a kalibrator to chyba dopiero po 100-200 godzinach - nie wcześniej 

bo dopiero po 100h można określić czy masz sensowną jednorodność szarości 5% czy jakąś skopaną i lepiej oddać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rany, tyle czasu minęło a w tym temacie nic się nie zmieniło. Jest na forum jakiś poradnik jak dokonać sprawdzenia w sklepie ? Myśle o RTV bo tam maja kilka sztuk nie otwieranych. Pendrive z testami jeszcze się ostał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Najgorszy77 napisał:

Pendrive z testami jeszcze się ostał.

No to wiesz co robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i byłem. Nie ma ciemnego pomieszczenia wiec skala szarości odpada ale co mnie uderzyło to kolor żółty zależnie od miejsca stania wpadał w zielonkawy. Jak byłem po prawej to zielonkawy z lewej i odwrotnie. Z przodu jakby delikatnie po obu bokach. Sprawdziłem jeszcze tego S95B i było znacznie lepiej. Cena właśnie spadła do 9k i się zastanawiam🤯. Czytałem wątek i ma bardzo skrajne opinie, jedni ach drudzy ech. W tym samsungu tez tak muszę sprawdzać wszystko jak w LG ? Czy istnieje mniejsze prawdopodobieństwo trafienia czarnej owcy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już mam ostatnie pytanie odnośnie doświadczenia ze zwrotem zakupionego tv w RTV euro AGD. Tam w regulaminie jest że można zwrócić ale nie może posiadać śladów użytkowania i mieć folie. To jak zamówię przez neta, to żeby zobaczyć zafarby czy banding to muszę go odpalić zdjąć folie i chociażby naliczy się czas użytkowania. To już będą ślady użytkowania. Jak to wygląda w praktyce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Kup w Media Markt lub w media Ekspert W tym 1 jak do klubu się zapiszesz to masz 45 dni na zwrot bez podawania przyczyny a ten 2 do 14 dni W RTV jest tragedia ze zwrotem 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Najgorszy77 napisał:

To już mam ostatnie pytanie odnośnie doświadczenia ze zwrotem zakupionego tv w RTV euro AGD. Tam w regulaminie jest że można zwrócić ale nie może posiadać śladów użytkowania i mieć folie. To jak zamówię przez neta, to żeby zobaczyć zafarby czy banding to muszę go odpalić zdjąć folie i chociażby naliczy się czas użytkowania. To już będą ślady użytkowania. Jak to wygląda w praktyce ?

Poczytaj co mowi polskie prawo i jake sa interpretacje prawne i ew. wyroki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info odnośnie expert i markt, nie wiedziałem ze oni inaczej podchodzą do zwrotów. Tylko zmiana sklepu kosztuje tysiąc złotych 😪. A co do prawa to jak się będą stawiać to mam iść do sądu, czekać pewnie kilka lat, bez tv. Pawlak( ten z filmu)  powtarzał: sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie 😂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Najgorszy77 napisał:

Dzięki za info odnośnie expert i markt, nie wiedziałem ze oni inaczej podchodzą do zwrotów. Tylko zmiana sklepu kosztuje tysiąc złotych 😪.

może spytaj się w danym rtv-euro-agd co możesz oderwać a co nie. wydaje mi się że folię jeśli jest na ekranie można zerwac bo inaczej nie możesz zapoznac się z towarem.

ja z rtv-euro-agd mam pozytywne doświadczenie ze zwrotami - kupiłem i zwróciłem chyba 4-5 notebooków zanim zostawiłem sobie ten co mi przypasował.

w tym jeden chodził u mnie przez 4 tygodnie.

ale z samsungiem qd-oled jest potencjalnie mniej problemów - one chyba nie mają problemów z zafarbem i niejednorodną szarością

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tak tez czytałem ze samsung ma mniejsze prawdopodobieństwo lipy, ale w kilku sklepach patrzyłem na linie z boku i każdy gdzieś lekko krzywy był. Rzeczywiście, jak raportował Pmcomp wykonanie słabawe. Kurde, że po tylu zwrotach nie dali Twojego zdjęcia na tablice „Tych nie obsługujemy”. Ale dzięki za sugestie. Pewnie walnę flaszkę i zamówię po pijaku 😁🥃.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Najgorszy77 napisał:

Kurde, że po tylu zwrotach nie dali Twojego zdjęcia na tablice „Tych nie obsługujemy”.  

sami sobie winni - co kupiłem to 2 dni później wypuszczali lepszy model za niewiele więcej.

no i oddawałem w stanie nie wykazującym śladów używania. skoro mają regulamin jaki mają to chyba dobrze że sami go przestrzegali. :)

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.01.2023 o 16:07, Najgorszy77 napisał:

Dzięki za info. Z tego co pamiętam to w B7V wszystkie takie upłynnianie miałem wyłączone bo wyglądało to jak plastikowy ekran. Rozum podpowiada, że jak byłem zadowolony Z B7 to C2 po 5 latach powinna spełnić to wszystko a nawet lepiej. Web Osem tez już jestem wprawiony. Czy mam rację, że wersja G nie różni się niczym w technikaliach od wersji C?

Pomiedzy tymi generacjami OLEDów w jakosci obrazu jest przepaśc. Mam LG E6 i C1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, pmcomp napisał:

Pomiedzy tymi generacjami OLEDów w jakosci obrazu jest przepaśc. Mam LG E6 i C1.

przepaść?

o 10% większa jasność i nieco mniej agresywny ABL to przepaść? także upłynniacz i smart lepszy ale to chyba wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.01.2023 o 16:07, Najgorszy77 napisał:

Czy mam rację, że wersja G nie różni się niczym w technikaliach od wersji C?

Kiedyś się nie różniły, teraz chyba coś tam sztucznie kastrują, żeby uzasadnić różnice cen :(

Przestało mnie to obchodzić z wiekiem ;) Teraz po prostu kupuję oledy od LG, bo nigdy mnie nie zawiodły i lubię je obsługiwać :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.01.2023 o 10:18, klaus71 napisał:

przepaść?

o 10% większa jasność i nieco mniej agresywny ABL to przepaść? także upłynniacz i smart lepszy ale to chyba wszystko.

Diabeł tkwi w szczegółach - w LG z serii 6 mapowanie tonów w HDR10 pozostawiało wiele do życzenia, szczególnie w przypadku filmów masterowanych pod 4000 nitów. Z tego co pamiętam brak w nim tez DMT, które się pojawiło dopiero od B7/C7. Więc tak, w tego typu filmach to jak najbardziej może być przepaść.
Poza tym nowszy procek sprawia, że nie tylko aplikacje w TV śmigają dużo szybciej, ale też obróbka obrazu poszło do przodu po tylu latach - np. lepsze radzenie sobie z mocno skompresowanymi treściami czy problematycznymi tytułami z nienajlepszymi przejściami tonalnymi (takowe występują także na UHD BD).

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, za info. Dziś złożyłem zamówienie i ma być niby w czwartek. Sprawa zwrotu z RTV to może być bez folii, a nawet bez pudełka oryginalnego. Musi być zastępcze i dobrze zabezpieczone. Jedyny minus to odsyłamy na własny koszt. Najbardziej obawiam się tego bandingu. Naoglądałem się zdjęć i czasami to wyglada strasznie. Trzymam kciuki za jakiś fajńy egzemplarz. Dam znać jak poszło i czego można sie spodziewać. Pozdrawiam.

W dniu 21.01.2023 o 21:57, grundig napisał:

Witam.

Na forum  jest test telewizora OLED Panasonic.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/67330-testujemy-flagowy-oled-tv-panasonic-lz2000-dla-konesera-najwyższej-jakości-obrazu/?ct=1674334283

Mam telewizor OLED Panasonic, oczywiscie    starszy model.Zdecydowanie polecam Panasonica.

Szanuję za posiadanie tego TV ale dla mnie to jest sprawa raczej nie do przejścia. Ten model kosztuje tyle samo co A95K a jest na starszej matrycy. Jestem pewien, że nie dam rady zobaczyć różnicy za te dodatkowe 5k 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooooooooooo ... bardzo średni bo ... to nie jest banding :) .

maxresdefault.jpg

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi