Skocz do zawartości
Gmeru

Najlepszy projektor w tej klasie cenowej - test Epson EH-LS12000B z nagrodą EISA!

Rekomendowane odpowiedzi

Zobaczcie jakie są opisy w sieci, switch ZyXEL XGS1250-12.

Wg tego opisu: https://www.zyxelguard.com/XGS1250-12.asp ma 1 port 10 Gbe.

A wg. tego opisu ma 3 i do tego dwa realizowane (sic) na portach RJ45: https://www.amazon.com/ZyXEL-XGS-Variation/dp/B08TC3VJ61?th=1

No cóż ...

12 minut temu, l3l napisał:

Nie, wszystko wpiete do tego switcha, do rjtek.

Wszedłem szukac projka a tu prosze taki cyrk :)

Możesz podać model switcha?

Stawiam dulary przeciwko orzechom, że to switch z portami SFP+.

Co to znaczy wszystko wpiete do tego switcha? Wszystko to znaczy jakie urządzenia?

Z wielkim zaciekawieniem czekam na odpowiedź.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, l3l napisał:

Wszedłem szukac projka a tu prosze taki cyrk :)

Bo tu, panie, nudno na forum. Trzeba się cieszyć z takich OT.

Poczekaj, może zacznie być gorąco ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Barnaba napisał:

Bo tu, panie, nudno na forum. Trzeba się cieszyć z takich OT.

OK. Już wiem więcej. Dzieki @Barnaba za wyjasnienie.. Zapewne też @l3l, zaraz podany przez ciebie sprzęt obejrzę.

Mój stan wiedzy sieciowej utknął widze na momencie gdy postawiłem łącze 10 Gbe tak jak opisałem. Śledziłem, że pojawiały się switche wyposazone w porty 10Gbe wyposazone w port i łącze SFP+. Umkneły mi switche wyposażone w porty RJ45, do tego w dużą ich ilość. Do tego zaugerowany byłem koniecznościa stosowania innych portów dla miedzi dla wyższych przepływności. A tu taki kwiatek i można na RJ45. A niby powinienem wiedzieć bo ... sam z takiego adaptera SFP+/RJ45 korzystam 🥵.

Tak więc przepraszam i posypuję głowę popiołem.

Twierdze dalej jednak, że występuje tutaj dalej problem odległości, o którym wspomniał na priva @Barnaba. W momencie gdy ja budowałem łącze 10Gbe miedź po adapterze SFP+/RJ45 dawała max. 3 metry. Dzisiaj można juz więcej. Niestety są to dalej odległości zbyt małe i do światłowodu nie ma startu.

I tu będę się upierał, że gdybym dziś budował LAN to położyłbym światłowód wielomodowy. I święty spokój.

Jak widze na rynku switche 10Gbe tanieją, ten wspomniany 8-o portowy Netgear XS508M nie kosztuje majątku.

@Barnaba ... jak rozumiem switch TL-SG3428XMP ma 24 POE+ 1Gbe plus 4 porty SFP+ (światłowód) 10Gbe? Jak rozumiem korzystasz wtedy z portów SFP+ i adaptera na RJ45?

Pozdro

42 minuty temu, l3l napisał:

OK. Twój switch to jest to co sam teraz znalazłem. Jak widzę wreszcie jakaś stronka która opisuje, że ten switch ma 4 porty 10Gbe.

Czy porty 1Gbps obsługują PoE czy PoE+ ? 

Resztę wyjaśniłem powyżej.

@l3l, @Barnaba ... jakie odległości uzyskujecie na miedzianych kablach i jakich konkretnie kablach? Z tego co teraz doczytałem to dziś faktycznie i stabilnie jest tak do 30 metrów. A może więcej?

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, pmcomp napisał:

jak rozumiem switch TL-SG3428XMP ma 24 POE+ 1Gbe plus 4 porty SFP+ (światłowód) 10Gbe? Jak rozumiem korzystasz wtedy z portów SFP+ i adaptera na RJ45?

tak dokładnie - używam adaptera. Nie znalazłem innego switcha 24 * poe + 10Gb

13 minut temu, pmcomp napisał:

jakie odległości uzyskujecie na miedzianych kablach i jakich konkretnie kablach? Z tego co teraz doczytałem to dziś faktycznie i stabilnie jest tak do 30 metrów. A może więcej?

Mi powiedziano, że 30 m. to taka rozsądna granica, ale u mnie chodzi ładnie na 36 m. Używam okablowania tylko z firmy Dipol - tam nie sprzedają chińskiego szajsu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Barnaba napisał:

tak dokładnie - używam adaptera. Nie znalazłem innego switcha 24 * poe + 10Gb

Tylko adaptery podrażają koszt, poza tym z kompatybilnością bywa różnie. Ja dwa razy wymieniałem zanim znalazłem współpracujący z oryginalną kartą 10Gbe w moim Synology.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie testowałem na maxa ale do niedawna dłuższy odcinek czyli ok 20m działał ładnie na noname cat 5e. Wg ISO cat 6 zrobi 10gbe na 55m cat6a na 100...

A tak wracając troszkę bardziej do tematu to myślicie, że ten Epson będzie dobrym następnym krokiem po ptat6000 zakładając że nie chce wydać więcej niż ~20k? Czy może używane JVC/Sony. Czy może nowe Sony 270/290. Czy może przy Epsonie 9400 albo Optomie uhz65lv będzie już niezly krok wprzód :) Salon jasny ściany białe jedynie co to mogę zgasić wszystkie światła i spuścić rolety i max zaciemnic. Ekran adeo reference grey.

Ps. Nie podważam wyższości optyka nad miedzią. Odległość to jedno ale jest jeszcze czystość transmisji, niepodatność na crosstalk, latency. Szacun pmcomp za szybki research i popiół :)

Edytowane przez l3l
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem różne Epsony, miałem różne JVC. Raczej dzieli je przepaść. Niezmiennie, w twoim budżecie, polecać będę RS540. Gdzieś czytałem, że wznowili produkcję, więc może do dostania nówka, albo używka z "dobrych" rąk.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ok. 25 tys wyrwiesz JVC RS520/RS540, oczywiście w używce.

Nie ma żadnego porównania do Epsona czy SONY.

Teraz, Barnaba napisał:

Miałem różne Epsony, miałem różne JVC. Raczej dzieli je przepaść. Niezmiennie, w twoim budżecie, polecać będę RS540. Gdzieś czytałem, że wznowili produkcję, więc może do dostania nówka, albo używka z "dobrych" rąk.

Ciutke mnie uprzedziłeś ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, pmcomp napisał:

Za ok. 25 tys wyrwiesz JVC RS520/RS540, oczywiście w używce.

Poważnie tak zdrożały?? Trzeba było nie sprzedawać, tylko zachować jako lokatę kapitału :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Barnaba napisał:

Poważnie tak zdrożały?? Trzeba było nie sprzedawać, tylko zachować jako lokatę kapitału :(

Bravoo ostatnio sprzedawał, kupiłem dla kumpla, jest przeszczęśliwy.

9 minut temu, l3l napisał:

Nigdy nie testowałem na maxa ale do niedawna dłuższy odcinek czyli ok 20m działał ładnie na noname cat 5e.

Chyba sprawdzę u siebie swoja piątkę :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 3 tygodnie gwarancji - to skarb na tym sprzęcie!

Cena chyba przyzwoita, potargować się trzeba o te 900 ;)

Ja bym pojechał i sprawdził, czy pochodzi z godzinę i nic w środku nie grzechocze.

Moim skromnym zdaniem - okazja!

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilku dniach pałowania się z tematem na dzień dzisiejszy jestem bliżej zwiększenia budżetu i kupienia czegos nowego. Ale mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów... Z tego co widzę, w większości sklepow, przynajmniej jeśli chodzi o JVC jest opcja negocjowania ceny. Oczywiście podzwonie jutro ale może wiemy ile da się wyciągnąć z takiej negocjacji + -?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś nowego ze stajni JVC to ... ponad 30 tys zł.

Jak ci napisano RS540 jest najlepszą opcją i dopłata x2 do RS1100 moim (i kolegów zdaniem) nie ma sensu.

Pozdro

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontrast 40.000:1.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wszystko źle wszystkie plusy żeby nam nie przysłoniły minusa :) Mam jakiś wewnętrzny problem dawać 15k za używany projektor jak mogę dać 20k za nowy. Tak czy siak dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, l3l napisał:

Czyli wszystko źle wszystkie plusy żeby nam nie przysłoniły minusa :) Mam jakiś wewnętrzny problem dawać 15k za używany projektor jak mogę dać 20k za nowy. Tak czy siak dzięki za odpowiedź.

5 kzł to stosunkowo niedużo, fakt. Może kusić i też bym się zastanawiał. Poczytaj jeszcze. Natywna rozdziałka wg mnie troche mniej "waży" niż rewelacyjny kontrast 540.

Ja osobiście zrobiłem kiedyś upgrade z 540 do rs2000 (n7) i szybko pożałowałem (i sprzedałem ponownie). Ale są tu użytkownicy, którzy mają inne zdanie i bardziej doceniają natywne 4K no i niby lepsze (do czego?) hdmi.

Fajnie, że masz takie problemy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie 🙃 Przypominam, że przechodzę ze starego Panasa 6000, więc mam wrażenie, że cokolwiek nowoczesniejszego nie wstawię to będzie krok w przód. Dodatkowo, z tego co czytam to biały salon nie sprzyja wyciągnięciu max z kontrastu, więc chyba wolę postawić kasę na wszystko co wnosi n5 ze sklepu czyli rozdzialke, HDMI, dtm, gwarancję itd. W najgorszym razie i tak nie będę wiedział co straciłem bo 540 nigdy nie miałem 🤣 Jak coś to za rok dwa sprzedam 👍

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RS540 ma DTM.

Odpowiedz sobie na pytanie: czy w bialym salonie lepiej bedzie swiecil proj z wyzszym kontrastem czy z nizszym?

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

540 chyba jednak nie ma DTM. Można uzyskać podobny efekt, ale potrzebujemy np Vertex, a to kosztuje.

W jasnym salonie różnice między tymi projami mogą być znikome.

Biały kolor obudowy może pasować lepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Barnaba napisał:

540 chyba jednak nie ma DTM. Można uzyskać podobny efekt, ale potrzebujemy np Vertex, a to kosztuje.

Masz racje. Ja mam Vertex2 i mi sie pomerdało :) .

No cóż, jakość zawsze kosztuje.

BTW ktoś się bawił tym projem: JVC LX-NZ3W?

3000 lumenów, laserowe źródło światła, mapowanie tonów. Tyle, że technologia DLP. Dynamiczny kontrast nieskonczony, ciekawe ile natywny?

Znalazłem to: https://www.projectorjunkies.com/jvc-lx-nz3-review/

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno zle zrobilem ale kupilem nowe rs1000. Zobaczymy co to warte, Dzieki za pomoc :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie od laika: Załóżmy że posiadam Epsona 9300 który w testach sprzed 7 lat wypada lepiej w kontekście kontrastu i czerni. Przesiadając się na tytułowy model oprócz pełnego wsparcia dla 4k z HDR (co jest główną bolączką przy korzystaniu z konsoli) jakie jeszcze korzyści odczuję i czy subiektywnie dopłata kilkunastu tysięcy (względem wartości używanego 9300)  będzie tego warta ? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi