Michal1992 66 Napisano 25 Sierpnia 2023 Bo chciałem zwrot pieniędzy. Chyba to normalne. Ale teraz niż nie chce tego telewizora bo zalany. A co chciałbyś zalany. Zreszta tego tv nie chce. Bo on mnie nie onteresije. Co innego pieniądze. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) 8 godzin temu, Michal1992 napisał: Wczoraj siedziałem i oglądałem do 4 w nocy filmy na tym Sony. Normalnie nie byłem wstanie nacieszyć sie z tego obrazu. Gdzie na s95b obraz był mega ciemny na a80k obraz jest dużo jaśniejszy. Tryb obrazu ustawiony dla sportu zywy. A dla filmów filmowy lub dolby vision. Różnica miedzy dolby vision a HDR na netflixie jest ogromna. Nawet ślepy by to zobaczył. Panowie z media expert podłączyli i skalibrowali mi tv. Jeden mówił ze w przypadki Sony nie trzeba dużo robić bo tam dużo mądrzejsi sie tym zajmowali. Także jestem mega zadowolony z zakupu. Aha No i ten drugi mówił ze też by tego samsunga sie pozbył. Ze jego brat pracuje na skepie i mówił mu ze masa ludzi przychodzi. A s90c nie jest lepszy. Nie wiem nie wnikałem. Czy lepszy czy gorszy. Ja tylko Sony chce. Nic innego. No i Google tv. Bajka. Aha No i te twarze postaci. Noe wiem o co chodzi ale na 4K i na hd również obraz jest dużo wyraźniejszy. Ostry. Przyjemniejszy. Na s95b był mleczny. Typ, który ogląda w trybie żywym twierdzi, że dv ma znaczenie i obraz lepszy w prawie 2x ciemniejszym sony 😹 LOL Jak ci panowie z media skalibrowali tv, na oko? Rzeczywiście to się nazywa mądrość, znają się lepiej od pro kalibratorów 😸 6 godzin temu, Gregory-86 napisał: Są taco co twierdzą ze dolby vision nie ma znaczenia. 😂😂😂 ja jak pierwszy raz podłączyłem Sony. Był to model a80j i obok w drugim pokoju stal s95b to też nie byłem w stanie pojąć jak to jest możliwe ze tv tańszy jest w stanie osiągnąć obraz lepszy. 💁🏻♂️ ale tak po prostu jest. Sony ma lepsza elektronikę. I stad efekt łał na twarzy. Jak jeszcze podłączyć dobrej klasy soundbar ja mam Samsung hwk950 to będzie komplet. Typ, który twierdzi, że im ciemniejszy tv tym lepszy mówi, że dv ma znaczenie 🤣 1 godzinę temu, SAM41 napisał: Wiadomo ze Sony jest najlepsze z tym to raczej nikt o zdrowych zmysłach nie dyskutuje ale najkorzystniej cenowo wychodzi LG szkoda tylko ze polot nie jest jak w Sony No i Google tv najlepsze bez dwóch zdań i że ciemne sony najlepsze 😂😂😂 Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez Usl 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) @Usl ... śledzę twoje wpisy tak od dwóch tygodni i ... grzecznie zapytam: czy tobie producenci telewizorów, dystrybucja elektroniki w Polsce i TVN jakąś niewybaczalną krzywdę zrobili? Napiszesz jaką? Szydera i jad z każdej wypowiedzi, wystarczy je zbiorczo prześledzić. Żadnej, podkreślam żadnej merytorycznej wypowiedzi. I wybacz ... twoje poglądy polityczne nikogo tutaj nie interesują. Bez odbioru. Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez pmcomp 1 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) @Usl Szkoda mi ciebie. Ciężkie masz chyba życie skoro się tak denerwujesz. Ze ktoś może być zadowolony bardziej z produktu innej firmy niż tej w której pracujesz. Kupił Sony i jest zadowolony z pracy w trybie żywym. Ja nie wiem o co tobie chodzi. Naprawdę nie jestem w stanie tego pojąć. co z tego ze tv jasny. Podniecasz się ta jasnością jakby to był najważniejsza kwestia. Jak zamontuje w starym passeratii żarówki z Ali to maserati quattroporte Z niego nie uczynię. Bo w samochodzie liczy się coś więcej niż sama zdolność świecenia w nocy. Tak samo jest telewizorach. Matryca to jedno a ogólny odbiór tv to 2. Dlatego Sony a95k czy a95l jest dużo lepszy niż s95b czy s95c Ale najwyraźniej ty tego nie pojmujesz. Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez Gregory-86 1 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) Ty pojmujesz, bo znasz się przecież lepiej od 20 letniego kalibratora 😂 Dla sonbojów wszystko ze znaczkiem sony przecież jest lepsze 🤣 W dniu 16.08.2023 o 17:50, Gregory-86 napisał: Jasny oled w ciemnym pomieszczeniu przedzkadza. Tak jak napisałeś z tymi światłami w samochodach w nocy. Szkoda, że serię A wycofali, bo najlepsza 😂😂😂 W dniu 3.05.2023 o 23:03, pmcomp napisał: Niestety nie, sa chińskie. Mnie obchodzi, Chinole niszcza świat. To już po wakacjach 😀 MarcinC już dawno cie wyjaśnił na początku wątku 😆 Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez Usl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal1992 66 Napisano 25 Sierpnia 2023 Panowie z media expert zrobili bardzo dobra kalibrację. I jestem z ich pracy zadowolony. Oczywiście takimi fachowcami jak ty to nie są. Takich jak ty to w Polsce nie znajdziesz. Ba może kilku na całun świecie by się znalazło. Ty jedynie potrafisz sie śmiać odpowiedzi w stylu. Kupił Sony 😂 LG 😂 philips 😂 panasonic 😂 Samsung fachowiec wysokich lotów. ❤️ tak samo jak ogląda tvn24😂 Polsat News 😂 TVP info jedyna słuszna telewizja ❤️ ja rozumiem ze jesteś sympatykiem prezesa i kota oraz kochasz ich oglądać na 📺 samsunga. Twoja sprawa. Ale zrozum ze są też na tej planecie zwanej Ziemia ludzie którzy wola oglądać kogoś z PO w telewizji TVN 24 na telewizorze firmy LG czy Sony, philips, panasonic itp. I czuja się z tym bardzo dobrze. 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 25 Sierpnia 2023 Chyba znalazłem TV idealny dla jednego użytkownika który się tu nieustająco udziela https://hdtvpolska.com/telewizor-z-biedronki-biedronka-android-tv-hd-ud-cena-jaki-tv-wybrac-kupic-promocje-gazetka/ i nie musisz dziękować bo jesteś w ignorowanych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tkacz.rafal@wp.pl 51 Napisano 25 Sierpnia 2023 9 godzin temu, Gregory-86 napisał: Są taco co twierdzą ze dolby vision nie ma znaczenia. 😂😂😂 ja jak pierwszy raz podłączyłem Sony. Był to model a80j i obok w drugim pokoju stal s95b to też nie byłem w stanie pojąć jak to jest możliwe ze tv tańszy jest w stanie osiągnąć obraz lepszy. 💁🏻♂️ ale tak po prostu jest. Sony ma lepsza elektronikę. I stad efekt łał na twarzy. Brak wsparcia dla Dolby Vision w przypadku Samsunga należy traktować jako wadę ale reszta zdania odnośnie lepszego obrazu na A80J jest już tylko Twoją subiektywną oceną, która nie ma żadnego potwierdzenia w testach z użyciem profesjonalnego sprzętu Zarówno pod względem jasności jak i reprodukcji kolorów zgodnych ze standardem DCI-P3, REC.2020 S95B wypada znacznie lepiej od A80J. O ile w przypadku pokrycia gamy kolorów DCI-P3 różnice na korzyść S95B są minimalne (100% vs 98%) tak już w pokryciu szerszego zakresu przestrzeni kolorów REC.2020 różnica jest już bardzo duża i widoczna podczas oglądania materiałów. A80J pokrywa zaledwie 75% przestrzeni kolorów REC.2020 a S95 91% co w praktyce przekłada się na mniej nasycone kolory przy wyższych jasnościach na A80J. Wracając do ciemnego obrazu na S95B to model ten ma dość agresywne tryby oszczędzania energii, które przy włączonym adaptacyjnym oświetleniu powodują mocne obniżenie jasności szczególnie w nocy przez co obraz staje się zbyt ciemny i giną detale w ciemnych scenach. Wyłączenie oszczędzania energii i adaptacyjnego oświetlenia w 100% rozwiązuje problem. Od razu nadmienię, że tego typu automatyczne regulacje jasności w stosunku do otoczenia podczas profesjonalnej kalibracji są zawsze wyłączane! 3 godziny temu, Gregory-86 napisał: Matryca to jedno a ogólny odbiór tv to 2. Dlatego Sony a95k czy a95l jest dużo lepszy niż s95b czy s95c Mylisz subiektywną ocenę od profesjonalnej z wykorzystaniem odpowiedniego sprzętu! 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 25 Sierpnia 2023 7 minut temu, tkacz.rafal@wp.pl napisał: Brak wsparcia dla Dolby Vision w przypadku Samsunga należy traktować jako wadę ale reszta zdania odnośnie lepszego obrazu na A80J jest już tylko Twoją subiektywną oceną, która nie ma żadnego potwierdzenia w testach z użyciem profesjonalnego sprzętu Zarówno pod względem jasności jak i reprodukcji kolorów zgodnych ze standardem DCI-P3, REC.2020 S95B wypada znacznie lepiej od A80J. O ile w przypadku pokrycia gamy kolorów DCI-P3 różnice na korzyść S95B są minimalne (100% vs 98%) tak już w pokryciu szerszego zakresu przestrzeni kolorów REC.2020 różnica jest już bardzo duża i widoczna podczas oglądania materiałów. A80J pokrywa zaledwie 75% przestrzeni kolorów REC.2020 a S95 91% co w praktyce przekłada się na mniej nasycone kolory przy wyższych jasnościach na A80J. Wracając do ciemnego obrazu na S95B to model ten ma dość agresywne tryby oszczędzania energii, które przy włączonym adaptacyjnym oświetleniu powodują mocne obniżenie jasności szczególnie w nocy przez co obraz staje się zbyt ciemny i giną detale w ciemnych scenach. Wyłączenie oszczędzania energii i adaptacyjnego oświetlenia w 100% rozwiązuje problem. Od razu nadmienię, że tego typu automatyczne regulacje jasności w stosunku do otoczenia podczas profesjonalnej kalibracji są zawsze wyłączane! Mylisz subiektywną ocenę od profesjonalnej z wykorzystaniem odpowiedniego sprzętu! 100% zgoda. Ocena tv od Sony jest moja subiektywna ocena. Natomiast jeśli chodzi o tryby oszczędzania energii to ja miałem je w s95b wyłączone. Ba nawet telewizor został poddany profesjonalnej kalibracji. I obraz był mega ciemny. Co człowieka denerwowało strasznie. Był to jeden z powodów dla których zrezygnowałem z s95b i odstąpiłem od umowy. Wziąłem do salonu a80l od Sony i jestem z tv bardzo zadowolony. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tkacz.rafal@wp.pl 51 Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) 37 minut temu, Gregory-86 napisał: Ba nawet telewizor został poddany profesjonalnej kalibracji. I obraz był mega ciemny. Co człowieka denerwowało strasznie. Jeśli telewizor poddany był profesjonalnej kalibracji to uzyskałeś taki wygląd obrazu jaki widział reżyser filmu czyli oryginalny. Tam gdzie jest za ciemno tam tak powinno być według wzorca. Taki oryginalny obraz nie zawsze się podoba bo jak zauważyłeś może być za ciemny ale w praktyce jest to wiernie odwzorowany obraz względem oryginału. Jeśli na innym TV w tym samym miejscu jest znacznie jaśniej to masz zwyczajnie niepoprawną gammę względem wzorca ale dzięki temu widać więcej w ciemnych scenach. Zamiast przesiadać się na inny TV mogłeś zwyczajnie włączyć "Contrast Enhancer", który podbija gammę w ciemnych scenach a który na pewno został wyłączony podczas kalibracji Poprawa jasności w ciemnych scenach po włączeniu CE jest olbrzymia szczególnie w treściach HDR ale tak jak napisałem nie jest to już wiernie odwzorowany obraz bo zaczyna brakować detali w jasnych scenach. Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez tkacz.rafal@wp.pl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 25 Sierpnia 2023 Tv miał tyle problemów ze samo włączenie ce by nie pomogło. Zreszta próbowałem i tego. Tv nie szło wyczyścić. Matryca qd oled samsunga pod tym względem to masakra. Obraz był mega ciemny. Trzeba było wyłączyć z prądu na kilka minut żeby wrócił do poprawnej pracy. Dodatkowo tizen ciagle przycinki systemu. Internet czasami przez 3 minuty nie działał. Czasami dłużej. Także cała litania problemów. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tkacz.rafal@wp.pl 51 Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) Miałeś zwyczajnego pecha i trafił Ci się wadliwy egzemplarz co nie oznacza że to jest zły telewizor. Model ten ma swoję wady jak każdy TV ale w ogólnym rozrachunku jest to jeden z najlepszych telewizorów dostępnych na rynku a wadliwe egzemplarze trafiają się każdemu producentowi. Biorąc pod uwagę olbrzymia sprzedaż tego modelu to duża ilość reklamacji nie jest niczym nadzwyczajnym. Na Polskim rynku uwzględniając dane z 3 największych sklepów RTV, sam model S95B sprzedał się w 5-krotnie większym nakładzie niż pozostałe telewizory OLED wszystkich producentów razem wzięte więc większa ilość reklamacji nie powinna dziwić Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez tkacz.rafal@wp.pl 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 25 Sierpnia 2023 43 minuty temu, tkacz.rafal@wp.pl napisał: Na Polskim rynku uwzględniając dane z 3 największych sklepów RTV, sam model S95B sprzedał się w 5-krotnie większym nakładzie niż pozostałe telewizory OLED wszystkich producentów razem wzięte więc większa ilość reklamacji nie powinna dziwić Bardzo ciekawy news. Można poprosić o linka do źródła tych danych? 46 minut temu, tkacz.rafal@wp.pl napisał: w ogólnym rozrachunku jest to jeden z najlepszych telewizorów dostępnych na rynku (…) Ale choćby tv był w „testach” piekielnie jasny, a w realnym życiu serwował przyciemniony obraz wzgledem nawet słabszych na papierze tv, to obawiam się, ze to go automatycznie dyskwalifikuje z tego grona. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 26 Sierpnia 2023 (edytowane) 6 godzin temu, tkacz.rafal@wp.pl napisał: Brak wsparcia dla Dolby Vision w przypadku Samsunga należy traktować jako wadę ale reszta zdania odnośnie lepszego obrazu na A80J jest już tylko Twoją subiektywną oceną, która nie ma żadnego potwierdzenia w testach z użyciem profesjonalnego sprzętu Zarówno pod względem jasności jak i reprodukcji kolorów zgodnych ze standardem DCI-P3, REC.2020 S95B wypada znacznie lepiej od A80J. O ile w przypadku pokrycia gamy kolorów DCI-P3 różnice na korzyść S95B są minimalne (100% vs 98%) tak już w pokryciu szerszego zakresu przestrzeni kolorów REC.2020 różnica jest już bardzo duża i widoczna podczas oglądania materiałów. A80J pokrywa zaledwie 75% przestrzeni kolorów REC.2020 a S95 91% co w praktyce przekłada się na mniej nasycone kolory przy wyższych jasnościach na A80J. Wracając do ciemnego obrazu na S95B to model ten ma dość agresywne tryby oszczędzania energii, które przy włączonym adaptacyjnym oświetleniu powodują mocne obniżenie jasności szczególnie w nocy przez co obraz staje się zbyt ciemny i giną detale w ciemnych scenach. Wyłączenie oszczędzania energii i adaptacyjnego oświetlenia w 100% rozwiązuje problem. Od razu nadmienię, że tego typu automatyczne regulacje jasności w stosunku do otoczenia podczas profesjonalnej kalibracji są zawsze wyłączane! Sony za to nie wspiera hdr10+ Nie, Sony w ogóle nie potrafi pokazać takich kolorów jak samsung 😅 Pokrycie rec.2020 91% jest zmierzone w 2d (bez luminancji), więc akurat ten parametr nic nie mówi o nasyceniu kolorów na wysokich poziomach jasności 😆 O tym mówi colour volume Nawet po wyłączeniu tego samsung nadal się mocno ściemnia, wlec nie rozwiązuje to problemu w nawet w 1% 5 godzin temu, tkacz.rafal@wp.pl napisał: Jeśli telewizor poddany był profesjonalnej kalibracji to uzyskałeś taki wygląd obrazu jaki widział reżyser filmu czyli oryginalny. Tam gdzie jest za ciemno tam tak powinno być według wzorca. Taki oryginalny obraz nie zawsze się podoba bo jak zauważyłeś może być za ciemny ale w praktyce jest to wiernie odwzorowany obraz względem oryginału. Jeśli na innym TV w tym samym miejscu jest znacznie jaśniej to masz zwyczajnie niepoprawną gammę względem wzorca ale dzięki temu widać więcej w ciemnych scenach. Zamiast przesiadać się na inny TV mogłeś zwyczajnie włączyć "Contrast Enhancer", który podbija gammę w ciemnych scenach a który na pewno został wyłączony podczas kalibracji Poprawa jasności w ciemnych scenach po włączeniu CE jest olbrzymia szczególnie w treściach HDR ale tak jak napisałem nie jest to już wiernie odwzorowany obraz bo zaczyna brakować detali w jasnych scenach. Nie, bo kalibracja nie wyłącza zabezpieczeń przed wypaleniami To by nic nie dało 4 godziny temu, tkacz.rafal@wp.pl napisał: Miałeś zwyczajnego pecha i trafił Ci się wadliwy egzemplarz co nie oznacza że to jest zły telewizor. Model ten ma swoję wady jak każdy TV ale w ogólnym rozrachunku jest to jeden z najlepszych telewizorów dostępnych na rynku a wadliwe egzemplarze trafiają się każdemu producentowi. Biorąc pod uwagę olbrzymia sprzedaż tego modelu to duża ilość reklamacji nie jest niczym nadzwyczajnym. Na Polskim rynku uwzględniając dane z 3 największych sklepów RTV, sam model S95B sprzedał się w 5-krotnie większym nakładzie niż pozostałe telewizory OLED wszystkich producentów razem wzięte więc większa ilość reklamacji nie powinna dziwić Ogólna sprzedaż samsungu jest mizerną w porównaniu do LG, które zgarnia większość rynku 😆 Samsung z swoimi 5% udziałów jest nawet daleko za Sony pod względem sprzedaży, więc coś dużo tych wadliwych egzemplarzy biorąc pod uwagę najniższą sprzedaż oledów na rynku 😅 4 godziny temu, Xisiek napisał: Bardzo ciekawy news. Można poprosić o linka do źródła tych danych? Ale choćby tv był w „testach” piekielnie jasny, a w realnym życiu serwował przyciemniony obraz wzgledem nawet słabszych na papierze tv, to obawiam się, ze to go automatycznie dyskwalifikuje z tego grona. Jak nie potrafisz ustawić tv na pewno 😸 Edytowane 26 Sierpnia 2023 przez Usl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 26 Sierpnia 2023 6 godzin temu, tkacz.rafal@wp.pl napisał: Miałeś zwyczajnego pecha i trafił Ci się wadliwy egzemplarz co nie oznacza że to jest zły telewizor. Model ten ma swoję wady jak każdy TV ale w ogólnym rozrachunku jest to jeden z najlepszych telewizorów dostępnych na rynku a wadliwe egzemplarze trafiają się każdemu producentowi. Biorąc pod uwagę olbrzymia sprzedaż tego modelu to duża ilość reklamacji nie jest niczym nadzwyczajnym. Na Polskim rynku uwzględniając dane z 3 największych sklepów RTV, sam model S95B sprzedał się w 5-krotnie większym nakładzie niż pozostałe telewizory OLED wszystkich producentów razem wzięte więc większa ilość reklamacji nie powinna dziwić Nie zgodziłbym się z tym. Czyszczenie. Każdy ich oled po przeczyszczeniu ścierka zwilżoną w wodzie - pojawia się niebieski zafarb. Także wada nie tylko w moim egzemplarzu. Obraz mega ciemny. Zjawisko powszechne. Vincent nagrał o tym film. Ktoś wrzucił na forum. Poszukaj obejrzyj. Kwestia kalibracji nic nie zmienia. Ba nawet włączenie trybu inteligentnego nie spowodowała powstania problemu. Zacinki tizena powszechny problem. Tv cierpi na duże problemy wieku dziecięcego. Dla mnie nie są ważne wartości papierowe dla mnie ważny jest odbiór wizualny. Jak widzi moje oko i jak mózg definiuje obraz. I powiem tak zarówno na a80j jak i a80l obraz jest dużo lepszy. Czy zyskałbym na kalibracji. Ciężko stwierdzić. Czytałem ostatnio raport z kalibracji s95b skalibruj.tv na który cierpiał też na s95c i włączałem te filmy na moim a80l i a80j i porównywałem ze zdjęciami sprzed i po kalibracji i ja tego nie widzę. Ktos powie to tylko zdjęcia. Rzeczywistosc jest inna. ok. Ma racje. Ale Dla mnie obraz w tych momentach filmu nie jest niebieski. Barwy są prawidłowe. Natomiast na zdjęciach widzę ten niebieski. Byc moze mi trafiła się matryca która nie ma dominanty koloru niebieskiego. Ja też jakimś purysta obrazu nie jestem. Pewnie nie jestem wstanie tego dostrzec. Ale skoro okres mi pasuje. To nie widzę sensu modyfikować. jak kiedyś powiedział stilgar - to jest mój telewizor to obraz ma się mi podobać. To ze coś nie jest zgodne z norma nie znaczy ze mi się nie podoba. Przekłamane kolory mogą się podobać. Apple robi bardziej naturalne zdjęcia niż galaxy. Galaxy bardziej przesycone. Ale sa ludzie którym bardziej podobają się barwy z iphone. A sa tacy którym podobają się barwy z samsunga. konkuldujac jeśli spodnie sa za długie idę do krawca. Natomiast jeśli telewizor jest wadliwy. Jak s95b a naprawa nie przyniosła rezultatu. To odstępuje od umowy i kupuje coś innego. Nie bawię się w zmianę ustawień. Bo to nic a nic nie daje. Bowiem to problem globalny a nie mojej sztuki. A to ze ludzie nie zgłaszają nie oznacza ze problem nie istnieje. Bo żadnego oleda od samunga nie można wyczyścić bez spostoszenia w strukturze matrycy. Samsung nawet oficjalnie pisze ze nie zalecają użycia wody, środków dostępnych w handlu. Tylko mikrofibra na sucho. Sorry odcisków na qd oled nie wyczyszczę na sucho. A na matrycy wrgb tak. Bez problemu. W przypadku matryc od LG display nie trzeba używać nawet wody. Od razu widać przewagę LG nad samsungiem. Ktoś powie ze nie tłumi odbić. Ok ma racje. Ale dla mnie ważniejszy jest aspekt wizualny niż tłumienie odbić. Odbić nie widzę. Kontent konsumowany w całkowitej ciemności przy opuszczonych roletach gdzie nic się nie odbija. Czasami np. Programy na YouTube czy np. Przyrodnicze z opuszczonymi do połowy roletami nic też się nie odbija. Także pełna akceptacja powłoki. Oby LG nie poszło w ślady samsunga. takze nie jest tak ze mi trafił się trefny model. Może w części problemów tak było Np to ze przez kilka min tv nie mógł się połączyć z internetem ale sa problemy wspólne dla wszystkich posiadaczy qd oled s95b. A to ze niektórzy nie zgłaszają do samsunga o niczym nie świadczy. Może też tak być ze ludzie dzwonią mówią ze powstała plama na matrycy od czyszczenia a konsultanci mówią ze to uszkodzenie z winy użytkownika i ludzie nic z tym nie robią. Nie realizują swoich praw. Kwestia klientów. Nie wnikam. Ja natomaost stoję na prostym stanowisku. 10’tys zł na drodze nie leży. Wiec skoro tv jest dotknięty tyloma wadami to korzystam z przysługujących mi praw. Na szczęście Polska to nie Rosja czy Białoruś tutaj konsument jest w dużo lepszej sytuacji i prawo stoi po jego stronie. Ktoś inny powie tak. Ja z samsungiem czy sklepami nie będę się użerał. Sprzedaje. Kupuje nowy inny. Ok jego pieniądze. Jego sprawa. Chociaż na sprzedaży zawsze się trafi. A to przecież nie konsumenta wina. Tym bardziej ze jak ktoś noe jest biegły w prawie. I nie potrafi się poruszać. To są instutucje np. Rzecznik praw konsumenta powiatowy czy infolinia konsumencka działająca przy UOKiK ktora ludziom pomoże. 1 3 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 26 Sierpnia 2023 w Q4 2022 Samsung miał 10% udziału w rynku oled https://www.displaysupplychain.com/press-release/samsung-and-lg-continue-to-dominate-advanced-tv-market-and-regained-share-in-q422 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal1992 66 Napisano 26 Sierpnia 2023 Potwierdzam sława gregorego. Wymiana panelu. Wymiana 2x płyty głównej. I poszedł do Żyda. Teraz Żyd twierdzi ze głośnik trzeszczy i serwis nie chce wymienić i mnie na policję poda. Także egzemplarz niedopracowany. Problemy z czyszczeniem. Prędzej bym namalował kolejna bitwę pod grunwaldem niż ten telewizor wyczyścił. Nawet serwisant kiedy wymieniał matryce twierdził tylko niech pan nie dotyka matrycy bo pan nie wyczyści. Coś „spier…” w procesie produkcji. Także tv może tam w testach być najjaśniejszy najlepszy. Ale ja go nie chce. Mam a80k od Sony i sobie chwale. Obraz jest idealny. Tryb zywy sport. Tryb kino lub dolby vision filmy. Tak mi ustawili ci panowie z media expert i jeszcze tam jakieś lekkiej kalibracji ustawień dokonali. A czyszczenie jak napisał Gregory. Jakie czyszczenie 3 sek i palucha nie ma. 3 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SAM41 103 Napisano 26 Sierpnia 2023 Ja wymienilem natomiast s95b na LG g2 trochę żałuje ze nie na c2 ale ok jest g2 zero problemów obraz czyściutki nic się nie ściemnia także nie kest tak jak twierdzi Usl ze każdy sie ściemnia nie każdy bo LG tak nie robi Samsung był bardzo ciemny a wyłączanie i grzebanie w ustawieniach serwisowych o nie głupi nie jestem skoro jest to zabezpieczenie to po coś je wprowadzono potem Samsung by powiedział ze uszkodziłem z winy własnej i ze nie naprawia ryzyko nie warte lepiej oddać i kulić innny ja miałem to szczęście ze oddałem po prawie konsumenta bo tv kupiłem przez internet czy czyściłem nie bo wiedziałem ze nie wyczyszczę po tekstach ludzi z forum ze problem istnieje i jest globalny 1 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 26 Sierpnia 2023 Absolutnie nie należy grzebać w ustawieniach w menu serwisowym! W razie jakichkolwiek kłopotów jest to bezwzględna podstawa do odrzucenia roszczenia klienta z tytułu gwarancji. Tyle. PS. Każdy kto do tego zachęca albo jest zwyczajnie niedoedukowany albo celowo chce wprowadzić czytających na minę.😑 3 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pionier123 19 Napisano 27 Sierpnia 2023 Znaleziono w internecie...https://myapple.pl/posts/28709-samsung-qe55s95b-test-telewizora-qd-oled 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krempla 21 Napisano 29 Sierpnia 2023 Wie ktoś jak powrócić do firmware 1430? Po uprgade do 1520 w SDR świeci jak LG c9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pionier123 19 Napisano 29 Sierpnia 2023 Pojawiła się aktualizacja z 1503 do 1520, co dokładnie dzieje się w SDR i czy jakieś poważne zmiany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krempla 21 Napisano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) 27 minut temu, pionier123 napisał: 27 minut temu, pionier123 napisał: W trybie film i filmmaker świeci bardzo ciemno. Jak się nic nie zmieni będę brał TCL x955 Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez krempla 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pionier123 19 Napisano 29 Sierpnia 2023 Wersja aktualizacji 1520.7 – sierpień 2023 r Ogólne ulepszenia Różne drobne poprawki błędów Optymalizacja połączeń Bluetooth Naprawiono błąd lokalnego przyciemniania Naprawiono błąd w regulacji głośności podczas łączenia pomiędzy The Frame i Slim Soundbar Naprawiono błąd rozruchu Naprawiono czarny ekran po aktualizacji oprogramowania Poprawa funkcjonalności ekranu głównego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 29 Sierpnia 2023 58 minut temu, krempla napisał: W trybie film i filmmaker świeci bardzo ciemno. Jak się nic nie zmieni będę brał TCL x955 LCD ponad oled 🤣 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach