cureman 81 Napisano 18 Czerwca 2023 Jak oceniacie ostatnia aktualizacje? Jakieś plusy i minusy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pionier123 19 Napisano 18 Czerwca 2023 Na plus zdefiniowałem w końcu urządzenie podłączone do HDMI i mogę sterować pilotem od telewizora boxem Nokia 8000 HD. Wcześniej ta opcja nie działała.Wyłącznik czasowy przesunąłem sobie w końcu na pierwsze miejsce w ustawieniach.Na minus mam podłączony soundbar Samsunga 930 i gubi mi co chwilę ustawienia na tej zasadzie że głośność mam ustawioną na tv+soundbar a co moment znika głośność z telewizora.To tak na szybko, zobaczymy jeszcze jakie kwiatki wyjdą. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemoN7 0 Napisano 28 Czerwca 2023 Witam. Bylem zmuszony wylaczyc ten telewizor z gniazdka na okolo dwa miesiace (nieoczekiwany wyjazd). Czy teraz po powrocie i ponownym wlaczeniu powinienem przeprowadzic jakas odpowiednia procedure (reset do ustawien fabrycznych, czyszczenie pikseli, itp.) ? Czy po prostu wlaczyc i wszystko powinno byc ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 1 Lipca 2023 Bardzo ci współczuję uszkodzonego egzemplarza. Na szczęście moje starsze generacyjne 77/83 pięknie dają radę w słonecznych pomieszczeniach Ja też nie narzekam G2 w salonie spisuje się b dobrze i widać z jest jaśniejszy od GX w innym pomieszczeniu. Żadnych przycięć system chodzi płynnie włączając wszystkie apki do streamingu jak Apple TV itp. Czyscilem matryce już kilka razy mikrofibra z małą iloscia wody zero śladów. Serwis LG nie wiem jaki jest nie miałem z nim żadnej styczności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 1 Lipca 2023 I tak trzymać.Pozdrawiam. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 2 Lipca 2023 Ja nie wiem o co te spory. LG jest po prostu lepszy i tyle. Samsunga nie da się obsługiwać jeśli nie ma się porządnego sprzętu typu Apple TV 4K czy nvidia shield. System tak się tnie ze szkoda gadać. Normalnie szlag mnie trafia jak mam komuś pokazać coś na zewnętrznym dysku twardym podłączonym bezpośrednio do s95b. serwis LG jest na wysokim poziomie. Zero problemów przy wypaleniach 65b7v. Serwis samsunga dramat. Walka na noże w przypadku czyszczenia matrycy. Zwalają na użytkownika. Niby nasza wina ze wyprodukowali matryce której nie sposób wyczyścić. co do problemów z odbiciami. Ja nie wiem jak wy oglądacie. Ale ja oglądam jak w kinie. Wiec dla mnie bez znaczenia czy światło słoneczne i sztuczne odbija się od matrycy. Tak samo nie ma znaczenia czy w dzień czerń jest na qd oled czarna. ma natomiast znaczenie czyszczenie i płynność działania systemu. A ta jest tragiczna. System się wiesza. Wyczyścić nie sposób. 3 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ebola1972 37 Napisano 2 Lipca 2023 Na najnowszym sofcie przestało mi się pokazywać logo knox po wyłączeniu tv z prądu. Też tak macie? Chcę jeszcze dodać, że Apple TV jest 3 miesiące gratis na nowe TV Samsunga. Potem można zrezygnować. Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 2 Lipca 2023 1 godzinę temu, ebola1972 napisał: Chcę jeszcze dodać, że Apple TV jest 3 miesiące gratis na nowe TV Samsunga. Potem można zrezygnować. na starsze (np 3 letnie) też Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cureman 81 Napisano 3 Lipca 2023 Wiem że temat o s95B. Ktoś mi powie czym się różni LG g2 od g3 ? Są jakieś istotne zmiany ? Z g2 nie byłem zbytnio zadowolony. Zastanawiam czy brać samsunga s95c 77 czy LG g3 77. Jakie są różnice w g3 między g2? Co polecacie ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 4 Lipca 2023 (edytowane) @cureman G3 jest jaśniejszy od G2 bo ma MLA micro lens array, lepsze uniformity i brak fioletowych zafarbowów pod kątami lub mocno zminimalizowane. Tu masz więcej info i przy okazji zestawienie z S95C: https://youtu.be/gHovAxf8UeQ (od 2:23) Wydźwięk tego filmu jest taki ze G3 i S95C to bardzo podobne TV w obrazie. Diabeł tkwi w szczegółach. Recenzent na koniec jakby miał kupować dla siebie/swojej rodziny wybrałby G3 ze względu na wiekszą jasność w sporcie, ustawienia obrazu i lepsze odtwarzanie low bit rate content, ale jak widać są to sprawy indywidualne. Edytowane 4 Lipca 2023 przez szewi 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 385 Napisano 5 Lipca 2023 W dniu 3.07.2023 o 19:44, cureman napisał: Wiem że temat o s95B. Ktoś mi powie czym się różni LG g2 od g3 ? Są jakieś istotne zmiany ? Z g2 nie byłem zbytnio zadowolony. Zastanawiam czy brać samsunga s95c 77 czy LG g3 77. Jakie są różnice w g3 między g2? Co polecacie ? Pozdrawiam Trudne pytanie. Zależy jakie treści będzie konsumować. Do filmów UHD i VOD lepszy będzie LG. Do gier i multimediów lepszy Samsung s95C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 5 Lipca 2023 W dniu 4.07.2023 o 10:26, szewi napisał: Wydźwięk tego filmu jest taki ze G3 i S95C to bardzo podobne TV w obrazie. Diabeł tkwi w szczegółach. Dla mnie decydującym "szczegółem" jest serwis, a w tej dziedzinie LG wyprzedza Samsunga o kilka długości. Może wkrótce pogodzi wszystkich ten oto: https://www.whathifi.com/reviews/lg-m3-wireless-oled-tv 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 5 Lipca 2023 15 minut temu, Barnaba napisał: Dla mnie decydującym "szczegółem" jest serwis, a w tej dziedzinie LG wyprzedza Samsunga o kilka długości. Może wkrótce pogodzi wszystkich ten oto: https://www.whathifi.com/reviews/lg-m3-wireless-oled-tv Otóż to. Serwis samsunga dramat. Ja 2 raz od samsunga nic nie chce. Nawet baterii od nich nie kupię. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zuczek1975 0 Napisano 7 Lipca 2023 Witam wszystkich. Zacznę od początku. Obecnie posiadam Sony XF9005, czyli nie najgorszy TV i po 5 latach pomyślałem nad zmianą. Pierwsza myśl-jakiś kolejny Sony. Ponieważ zdecydowana większość mojego oglądania to sport i programy info to wybór nasuwał się sam. Poczytałem tu i tam i wszędzie to samo-- oled nie dla ciebie, wypalanie, za ciemny itd, itp. Ok pomyślałem, ale wybrałem się do sklepu zobaczyłem tego Samsunga w akcji i szczęka na podłodze. Ja wiem, że to tylko reklamówki leciały, ale obraz to jakiś zupełnie inny poziom . Dodam, że do tej pory nie miałem do czynienia z tv oled. I teraz moje pytanie do posiadaczy. Czy w normalnym użytkowaniu telewizji, głównie chodzi o kanały sportowe, generalnie mam dekoder C+, ciągle jest ten efekt wow w porównaniu do LCD, czy już tak spektakularnie to nie wygląda? No i co z tymi wypaleniami? Bać się? Olać? Dzięki za ewentualne wpisy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 10 Lipca 2023 Obraz na tv oled jest zawsze lepszy niż na LCD i nie chodzi tutaj o rozdzielczość tylko o kolory i kontrast a ten w qd oled jest rewelacyjny. Niemniej musisz mieć z tytlu głowy to, że obraz z platformy C+ nie będzie odpowiadał temu z YouTube (kiedy wpiszesz np. HDR w wyszukiwarkę YT) jak i dem firmy LG czy Samsung. Po podłączeniu tv do platformy za wyjątkiem c+ 4K obraz będzie na dużo gorszym poziomie. Taki np. tvn 24 czy Polsat będzie raził po oczach i żaden procesor tego nie poprawi. To tak samo jak jadąc Ferrari po dziurawej drodze powiatowej będziesz załamany, a po niemieckim torze nurburgring będziesz zachwycony. Problem w tym, że telewizja nie nadąża nad możliwościami technicznymi telewizorów. Telewizja zatrzymała się 2 dekady temu kiedy wprowadzono kanały HD. Kiedy kupiłem bravie full hd w 2006 r. i podłączyłem do raczkującej platformy n, było czuć tą różnicę w stosunku do poprzedniego telewizora. Obecnie po podłączeniu tv do kablówki czuć tylko rozczarowanie i chęć oddania telewizora do sklepu. Wyjątkiem jest oczywiście Netflix, Disney, Prime Video, czy wspomniany c+ 4K jednakże nawet ich jakość nie zbliża się do dem firmy LG czy Samsung. Do dem zbliża się jakość z bravia core firmy sony dostępna tylko na tv sony oraz seriale i firmy od amerykańskiego Apple TV dostępna na tv innych producentów. Oczywiście trzeba mieć też na względzie to, że aplikacje dla Apple są lepiej napisane i obraz na takim Apple TV 4k będzie prezentował się lepiej niż na Google tv czy WebOS, tizen. Zawsze możesz kupić przez neta, przetestować i w razie co zwrócić, kiedy nie będziesz zadowolony. Co do procesorów obrazu. Musisz zrozumieć jedną rzecz, marketingowy bełkot należy odłożyć na bok i pojąć, że żaden procesor czy to LG, Samsunga czy Sony z kiepskiego Hd np. kanału TVN nie podniesie jakości do 4K HDR dostępnej np. na serialu Wiedźmin w Netflix czy serialu w powietrzu dostępnego na Apple TV. To po prostu jest niewykonalne. Oczywiście są procesory lepsze i gorsze, ale i tak cudów bym nie oczekiwał. Konkludując obraz na bravia core, demach LG i Samsung, Apple TV będzie wyglądał bardzo dobrze, na Netflix, Disney, Prime Video, dobrze, z platformy c+, Polsat cyfrowy, kablówka poniżej przeciętnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 10 Lipca 2023 14 godzin temu, Gregory-86 napisał: kontrast a ten w qd oled jest rewelacyjny Troszkę tu zaciemniłeś z tym "qd" qd oled to technologia jednego z producentów, aktualnie niekoniecznie lepsza od innych Natomiast kontrast jakiejkolwiek technologii oled jest nieskończony i powalający Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 15 Lipca 2023 W dniu 5.05.2023 o 20:25, Herus napisał: Bezpośrednio od Samsunga. Ciężko mi cokolwiek powiedzieć teraz bo dopiero go zawiesiłem pod presją czasu 🤣🤦♂️ i się okazało że przy slim wall mount nie wziąłem pod uwagę odległości od otworu do samych haczyków i wisi za nisko o jakieś 20-30cm (nie cisnijcie mi bo i tak jestem sam na siebie zły :D). Jutro po południu demontaż i ponowne mierzenie i wiercenie.. Gdyby ktos montował na te. Sam uchwyt to uwaga. Szablon do Qn900 ma inny rozstaw (szerokosc). Ja zrobiłem tak że pomiędzy uchwyt a tv podłożyłem szablon i wtedy go skleiłem. Różnicy wychodzi około 2cm Co do tv: Wersją fw 1130. Produkcja Słowacja - 20.04 (nie wiem czy na Węgrzech też robią te OLEDy) I jak z czyszczeniem? W zeszłorocznym modelu dużo osób narzekało, że wyskakują niebieskie plamy na matrycy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boywrc 13 Napisano 15 Lipca 2023 https://www.theverge.com/2023/7/14/23794712/samsung-83-inch-s90c-oled-woled-quantum-dot?fbclid=IwAR0uAVnRp6xdqoC9wyrRB6UKZVvGZAJo3SdLsdWj2qCIN9Qqeoj1nSwh1NgSzybko poszło, już pakują matryce Life's Good Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 546 Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) Moze popyt na telewizory OLED Samsunga jest bardzo duzy i zabraklo paneli.Wersja optymistyczna. Samsung od wielu lat jest liderem pod wzgledem sprzedazy telewizorow. Zdecydowanie bardziej jednak cenie Panasonica. Edytowane 15 Lipca 2023 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 160 Napisano 15 Lipca 2023 ale że jak, będzie QD-OLED bez matrycy QD- OLED? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 546 Napisano 16 Lipca 2023 Podobna informacja jest na hdtvtest.Vincent Teoh napisal ze moze to zdenerwowac kupujacych . Klient ktory kupuje telewizor nie bedzie wiedzial jaki jest panel . LG czy Samsung.Tak mozna podumowac ten artykul. https://www.hdtvtest.co.uk/n/Samsung-launches-83-inch-S90C-OLED-TV-using-LG-supplied-panel Podsumowac, oczywiscie. W przeszlosci bylo inaczej.W przypadku telewizorow plazmowych Samsung w swoich telewizorach montowal panele Samsunga.Lg panele LG. We wszystkich telewizorach plazmowych Panasonic od najtanszego do najdrozszego znajduja sie oryginalne japonskie panele Panasonic .Wyprodukowane w Japonii.Made in Japan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 16 Lipca 2023 IMO klienci raczej powinni się cieszyć ze panele są od LG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Herus 7 Napisano 16 Lipca 2023 W dniu 15.07.2023 o 07:34, Usl napisał: I jak z czyszczeniem? W zeszłorocznym modelu dużo osób narzekało, że wyskakują niebieskie plamy na matrycy. Jak go powiesiłem 2 miesiące temu tak wisi nie dotykany więc nie czyściłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 20 Lipca 2023 w szczecinie już leżał na śmietniku. Klient chyba nie wytrzymał. Albo mu się nie spodobał wynik meczu albo te ciągłe problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SAM41 103 Napisano 21 Lipca 2023 U mnie już stoi Sony zadbego wiecej samsunga nie kupię same z tym problemy były tutaj matryca jest normalna można wyczyścić i dolby digital robi robotę jednak wszystko idzie w dolby digital a nie w HDR oczywiście matryca w Sony produkcji lg bo tylko taka ma sens pozdrawiam aż mi was szkoda ze musicie się użerać z tym telewizorem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach