Skocz do zawartości
Gmeru

Test przełomowego Samsung OLED S95B. Najlepszy telewizor OLED na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.05.2023 o 20:35, Gmeru napisał:

Wrócimy do testów LG ;)

Wiem nie ten dział ale zapytam się o nową zeldę na Switcha.Czy grać w trybie gra,czy może inne ustawienie spowoduje ''delikatną poprawę''jakości grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie ma tam nic o zakończeniu produkcji matryc QD-Oled. Samsung Display zakończył jakiś czas temu produkcje matryc LCD, a skupił się właśnie na QD-Oled. Tym samym zmusił Samsung Electronics do kupowania paneli LCD ich od innych producentów. A moce przerobowe wytwarzania QD-Oled są ograniczone i stąd taki ruch.
Może też chodzić o panele Oled od LG bez MLA, do tańszych modeli. Chociaż w samym artykule jest wzmianka, że początkowo dostawy obejmą 77 i 83 calowe panele od Lg.
Dla mnie to jest równoznaczne, skoro przyznali się do porażki, a ich udział w rynku OLED wynosi śmieszne 6%. Tak czy siak szczegóły umowy nie zostały podane publicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, boywrc napisał:
4 godziny temu, mati_luk napisał:
Nie ma tam nic o zakończeniu produkcji matryc QD-Oled. Samsung Display zakończył jakiś czas temu produkcje matryc LCD, a skupił się właśnie na QD-Oled. Tym samym zmusił Samsung Electronics do kupowania paneli LCD ich od innych producentów. A moce przerobowe wytwarzania QD-Oled są ograniczone i stąd taki ruch.
Może też chodzić o panele Oled od LG bez MLA, do tańszych modeli. Chociaż w samym artykule jest wzmianka, że początkowo dostawy obejmą 77 i 83 calowe panele od Lg.

Dla mnie to jest równoznaczne, skoro przyznali się do porażki, a ich udział w rynku OLED wynosi śmieszne 6%. Tak czy siak szczegóły umowy nie zostały podane publicznie.

Matryce LG przynajmniej nie maja problemów z czyszczeniem. ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, ale panele Lg mają inne grzeszki :)

zobaczymy czy w tym roku Samsung coś poprawił w kontekście powłoki ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Siemka.

Może mi podpowiecie co jest nie tak, mam canal plus box 4k, pilotem od telewizora  mogłem włączać i wyłączać telewizor jak i dekoder, nic nie przestawiałem i nagle dało radę zmieniać już kanały pilotem od telewizora, ale jak oglądałem np. Netflixa i chciałem wrócić do oglądania Cyfry miałem jakiś komunikat dotyczący automatycznego źródła i musiałem wtedy cofnąć i było ok. teraz jak to zmieniłem, ustawiłem dekoder Canal plus, producenta (bo modelu takiego nie ma) mogę tylko włączać i wyłączać pilotem od telewizora, nie ma opcji zmiany kanałów, nie wiem, czy ten pilot sam już się uczy po czasie, czy co jest nie tak? Może mieliście podobnie i coś doradzicie?

Edytowane przez kuku07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tak samo. Jak zapisałem dekoder to przestał działać pilot. Usunąłem urządzenie przypisane do danego HDMI i jak wykrył ponownie to nie zapisywałem. Wtedy działa to poprawnie.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od roku przymierzam się do kupienia TV.

Po kilkunastu czołobitnych reckach S95B na YT i HDTV Polska oraz mega promocji w Samsungu(8500 zeta minus 10% za stary TV,2000 zeta caschbacku i punkty Samsung rewards x5 co daje finalnie 5,7 k plus prawie 400 zeta na następny zakup w punktach)zdecydowałem się na zakup wyżej wspomnianego TV w wersji 65 calowej.

Tak myślałem-mega TV i taka cena.

I muszę przyznać-czerń ten telewizor ma idealną bo tylko to widać.

Telewizor po zainstalowaniu i podłączeniu do prądu ma tylko głos. Wiem bo jak naciskam guziki na pilocie to czasem wyda jakieś dźwięki i tyle.

Zgłoszona "usterka" najpierw miała być traktowana jak naprawa gwarancyjna ale zmieniłem na rękojmię i niezgodność towaru.

Chce po prostu nowy telewizor bo nie miałem nawet minuty na nacieszenie się zakupem a nowy naprawiany w jakimś serwisie to dla mnie nie jest już nowy.

Nawet się nie wkur...... po prostu siadłem i tak po prostu mi się smutno zrobiło-człowiek tyra i zbiera na te cudo, czeka na promocje i się cieszy już  na  samą myśl że to już nie długo i jakie to będzie super doświadczenie(przesiadka z 40 calowego 13 letniego Philipsa).

A tu tylko nerwy przy telefonach na linię Samsunga i ten smutek jak codziennie patrzę na TV w pokoju.

Ehhhh....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.05.2023 o 01:06, KrissdeValnor napisał:

Witam.

Od roku przymierzam się do kupienia TV.

Po kilkunastu czołobitnych reckach S95B na YT i HDTV Polska oraz mega promocji w Samsungu(8500 zeta minus 10% za stary TV,2000 zeta caschbacku i punkty Samsung rewards x5 co daje finalnie 5,7 k plus prawie 400 zeta na następny zakup w punktach)zdecydowałem się na zakup wyżej wspomnianego TV w wersji 65 calowej.

Tak myślałem-mega TV i taka cena.

I muszę przyznać-czerń ten telewizor ma idealną bo tylko to widać.

Telewizor po zainstalowaniu i podłączeniu do prądu ma tylko głos. Wiem bo jak naciskam guziki na pilocie to czasem wyda jakieś dźwięki i tyle.

Zgłoszona "usterka" najpierw miała być traktowana jak naprawa gwarancyjna ale zmieniłem na rękojmię i niezgodność towaru.

Chce po prostu nowy telewizor bo nie miałem nawet minuty na nacieszenie się zakupem a nowy naprawiany w jakimś serwisie to dla mnie nie jest już nowy.

Nawet się nie wkur...... po prostu siadłem i tak po prostu mi się smutno zrobiło-człowiek tyra i zbiera na te cudo, czeka na promocje i się cieszy już  na  samą myśl że to już nie długo i jakie to będzie super doświadczenie(przesiadka z 40 calowego 13 letniego Philipsa).

A tu tylko nerwy przy telefonach na linię Samsunga i ten smutek jak codziennie patrzę na TV w pokoju.

Ehhhh....

Serio łączę się w bólu. Ale nie broniąc samsunga, podobny problem miałem z Sony serii HX, wiec zdarzyć się może każdemu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie aktualnie posiadam tv samsung 65ks9500 warto kupic 65s95b głównie tv pod sport, ps5 i netflix. Zastanawiam sie czy modele z tego roku sa duzo lepsze od 95b? I wstrzmac sie z zakupem jak ceny beda podobne jak teraz za 95b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, qazar napisał:

Seria C jest lepsza, dużo lepsza. Poczekaj 

A problemy z czyszczeniem rozwiązali. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest inna powłoka, ja nie maiłem z serią B problemu. Tu przecierałem już TV po zdjęciu foli i jest cool 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, qazar napisał:

Jest inna powłoka, ja nie maiłem z serią B problemu. Tu przecierałem już TV po zdjęciu foli i jest cool 

Jak czyściłeś s95b przy użyciu specjalistycznej chemii, wody czy na sucho tj. Mikrofibra. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli usuwasz tak np. odciski palców (przez mechaniczne pocieranie) to po kilkukrotnym maks kilkuudziesiąciokrotnym przetarciu tysiące mikrorys, które widoczne są np. kiedy włączymy latarkę w smartfonie. Myślałem ze powłoka w s90c s95c jak w LGkach, gdzie po przetarciu szmatką z mikrofibry nasączoną w H20 nie powstają żadne plamy, zabarwienia itp. Na marginesie znajomy który kupił mercedesa w piano black i chciał go zachować w stanie salonowym w związku z czym czyścił tego mercedesa tylko pronto duster. Mimo to nie ustrzegł się mikrorys. Stwierdził że najlepiej byłoby kompresorem to czyścić bo takie problematyczne to piano black. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo wątpliwe co piszesz, dlatego ze najpierw usuwam kurz powietrzem. I nawet dziś na 4 letnim  c9 nie mam mikro rys widocznych w świetle. Istotne jest ze poprzez chuchnięcie dostarczasz wilgoci, która zmniejsz tarcie powierzchniowe, jak i usunięcie kurzu i drobin, powoduje usunięcie elementów, które mogą działać ściernie. 
Temat nawet w tym wątku przerabiany, znany od lat a i tak stanowi magię dla tak wielu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, qazar napisał:

Bardzo wątpliwe co piszesz, dlatego ze najpierw usuwam kurz powietrzem. I nawet dziś na 4 letnim  c9 nie mam mikro rys widocznych w świetle. Istotne jest ze poprzez chuchnięcie dostarczasz wilgoci, która zmniejsz tarcie powierzchniowe, jak i usunięcie kurzu i drobin, powoduje usunięcie elementów, które mogą działać ściernie. 
Temat nawet w tym wątku przerabiany, znany od lat a i tak stanowi magię dla tak wielu 

poprzez usunięcie kurzu powietrzem ograniczasz w dużym stopniu możliwość powstania rys. jeśli jeszcze dodatkowo wytrzepiesz dobrze ścierkę i chuchniesz na matrycę to faktycznie nie powinno się wiele wydarzyć. Co nie zmienia faktu że powłoka qd oleda powinna być jak oleda tzn. nie powodować istotnego spustoszenia przy użyciu wody czy chemii dostępnej w elektromarketach. Było nawet na forum s95b że ktoś użył wody z mydłem i starł powłokę. Masakra. Strasznie delikatny produkt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Toba w pełni. Produkty premium nie są produktami premium, tylko dlatego, że producent tak sobie wmówi.

Acz woda z mydłem to już hardcore 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, 

LG c2 za 5k i 55 cali 

Samsung S95B za 6K i 65 cali 

Czy czekanie na obniżki serii s95c? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TV zabrany. Podobno będę czekał około 2 tygodni na nowy jeśli przejdzie wymiana a nie naprawa.

W międzyczasie-macie jakieś polecajki jeśli chodzi o materiał 4k z wodotryskami do oglądnięcia-tak żeby mi szczena opadła:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swoim s95b obecnie nie mam problemów. Ale wcześniej obraz był mega ciemny i wymieniono płytę i panel. Teraz jest ok. Ale fakt z żadnym innym produktem nie Samsunga nie miałem tyle problemów. 
Najgorszy jest serwis tam o wszystko trzeba się kłócić. Jeśli odpuściłbym po pierwszym niepowodzeniu został bym z wadliwym produktem na lata. Ale to nie w moim stylu. 

O zastosowanej powłoce antyrefleksyjnej nawet nie wspomnę. Trzeba chuchać i dmuchać. I nie doprowadzić do powstania jakichkolwiek zabrudzeń. Bo ich usunięcie bez użycia chemii czy wody która odbarwia powłokę jest mega trudne. Ba nawet chuchnięcie powoduje niebieskie przebarwienia widoczne pod katem. Które cieżko usunąć.
Serwis cały czas ta sama spiewka mikrofibra na sucho. Żadnej chemii nie ma.

no i zacinający się system. Na infolinii uzyskałem info ze wina internetu. mam światłowód 500 mega. To konsultantka żeby zrobić test. Ja jej mówię ok. 498 pokazuje. A ona ze to za mało. ;) Normalny dramat. Robią z ludzi debili.  I o czym tu gadać. Zreszta. Odpowiedzcie sobie na pytanie czy prędkość internetu ma coś wspólnego z zacinkami systemu. Przecież tv działa bez internetu. Ale jak chciała to jej zrobiłem. 

Oczywiście ponownie bym nie kupił bo za dużo problemów. Po doświadczeniu z serwisem to nawet baterii bym od nich nie kupił. Bo mam lepsze rzeczy do roboty niż kłócenie się z serwisantami i infoliniami. 

Jeśli się nie potrafisz kłócić to zapomnij ze ci coś wymienia. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie nie zauważyłem problemów z przyciemnianiem. Po wpisaniu w Google s95b dimming można poczytać, że użytkownicy zgłaszali takie problemy. Cholera wie od czego to zależy, że u jednego jest a u drugiego nie. A Twój egzemplarz był wyjątkowo felerny czytając problemy, które opisywałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był. Natomiast ten jest rewelacja pod względem obrazu, gdyby tylko nie te problemy z czyszczeniem i zaciski systemu. Ale to problem wszystkich s95b i a95k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi