Skocz do zawartości
Gmeru

Test przełomowego Samsung OLED S95B. Najlepszy telewizor OLED na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, MadGamer napisał:

Właśnie ta pikseloza przeszkadza mi najbardziej w tym telewizorze, no właśnie chyba nie do końca kupiłem dobry kabel do telewizji firmy clicktronic złote końcówki 24k podwójne ekranowanie miedź prawie 100% wiesz itp itd jakość nic to nie dało w dodatku Samsung idealnie włożył że te przewody muszą być zatykane tą plastikową ramką a niestety kabel cliktronic ma plastikowy element który przeszkadza nie można go zwinąć ani ułożyć tak żeby tą ramką plastikową zasłonić, jak tam plastikową ramką i zasłonisz to tam widać dziurki z całą elektroniką jakoś wykonania No amatorka w h.. wyobraź sobie że mam telewizor tyłem tuż przy oknie i teraz jak chcę otworzyć to w zimę na przykład zimne wilgotne powietrze będzie mi wwiewać tuż w tą elektronikę,

W naziemnej tv sygnał jest raz lepszy raz gorszy. Zależy też jaki kanał. Nie wszystkie  nadają w HD. Złote końcówki i miedź 100 % nie poprawiają sygnału tylko mogą wpływać na trwałość instalacji, psychikę i kieszeń odbiorcy. Nawet jak założysz tą ramkę / ja nie zakładałem / to i tak zimne i wilgotne powietrze będzie wpadać. Muszą być otwory. Inaczej elektronika się zagotuje.

1 godzinę temu, MadGamer napisał:

Poziomicą telewizor 😏 No może mi się to wydaje ale ktoś tam wcześniej chyba pisał że też je krzywo  montują, echh... sam już nie wiem.

Poziomica 150 cm. Służy nie tylko do poziomowania i pionowania 😉.

Nie wiem może się mylę nikt mi nigdy żadnej kalibracji nie robił ale jak film maker mi nie będzie odpowiadał to nie wiem czy sens kalibracji będzie robienia.

Nie chcesz, nie rób .Ustaw sobie tak jak Tobie pasuje. W każdym trybie masz spore możliwości zmiany ustawień. Jak nie ma nic, to dobre są i te plansze testowe co pisałem wcześniej. Tylko trzeba trochę czasu poświęcić Jak nie widziałeś to zobacz filmik na temat ustawień . Linka podałem gdzieś we wcześniejszym poście.

2 godziny temu, MadGamer napisał:

Rozwiń o co ci chodzi bo zacytowałeś wycięty fragment tego co napisałem, telewizor jest dobry ale nie jest zaje... jak na referencje powinien być jeśli się jeszcze okaże że te wszystkie wady które tu wymieniłem to nie wina mojej konkretnej sztuki ale takie są wszystkie to jeszcze powinniśmy odjąć kolejny duży punkt.

Wycinam fragmenty nie po to, żeby się Ciebie czepiać  tylko, żeby były krótsze posty. Jak ktoś chce wnikać może wrócić do oryginału. Chodzi o to, że z moich obserwacji wynika, że dla wielu ludzi to co widzą na ekranie jest  super jakością kiedy faktycznie jest do bani. Nawet pokazanie lepszego obrazu nic nie zmienia. No ale każdy lubi to  co  lubi. 

Generalnie to pisałem o swoim tv i swoich wrażeniach. Nie dyskutuję o tym , że gdzieś ktoś coś pisał lub mówił, że podobno coś tam. No i piszę na luzie , nic nie odebrałem jako atak ani bym nie chciał, żeby ktoś mnie tak odbierał.

ja zwiększyłem transfer internetu bo miałem żałosne 20 megabitów na sekundę, teraz mam 300 mb/s nowy router i działa mi już na sieci 5g LTE dostawca ale z tego co mi powiedzieli działają na sieci plusa jest wszystko powinno być już oke

A sprawdzałeś jaki masz faktyczny transfer ?  Może tu być przyczyna. Jam mam światłowód 400Mb/s i były momenty, co prawda rzadko, że pokazywało na speed teście po wi fi 50 ,60 Mb pobieranie  i było niestabilnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest bardzo ciekawy wątek...

Po głębokim namyśle uważam, że rozwiązaniem wszelkich trosk będzie zakupienie lepszego kabla KlikTronik: z potrójnym ekranowaniem i złoconymi (ale w wersji 48 karatowej) konektorami.

Należy go starannie ułożyć w "ósemkę", tak żeby osłonić te dziurki w plastiku i uniknąć nawiewania zimnego, wilgotnego powietrza.

Przy okazji poprawimy transfery w 5G i zlikwidujemy tym samym wszelkie smużenie.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregory-86. W jaki sposób reklamowałeś że problem olali. W sklepie, gdzie kupiłeś czy w samsungu? Telefonicznie, mailowo, pisemnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Gregory-86 napisał:

Zastanawiam się czy nie wziąć na testy a95k w 55 cal wariancie i zobaczyć jakie roznice w stosunku do samsunga. Oglądałem w Sony center i widać ze ich elektronika bije o lata świetlne samsunga. O systemie już nie wspomnę. 
wlasnie w tym problem ze jest dużo droższy. Samsung ma taniej. Tylko czy biorąc pod uwagę ze jest tyle z nim problemów a serwisy odrzucają reklamacje bo nie widza problemów jest sens się w to pchać. 

MadGammer. U mie na napisach nie ma bloomingu. Tak jak pisałem widzę go od razu ale na iPadzie np. W nocy na dużym podświetleniu. Ale to jest normalne dla tego sprzętu Apple i nic się z tym nie zrobi. 
To twoje pieniądze. Ale ja np. Jakbym mógł zwrócić swojego w ramach odstąpienia to nawet bym się nie zastanawiał. Obecnie czeka mnie tylko sąd bo serwisy nie widza żadnych problemów. Wszystko jest ok. 
zawsze możesz przecież wziąć jakiegoś Sony z matryca LG albo LGka. Ja w życiu już nie wezmę nic od samsunga z uwagi na problemy z egzekwowaniem praw. 

A ja się z tym nie zgodzę. Ponieważ ustawiałem w życiu na oko wiele tv. W domu i u znajomych i każdy był zadowolony. O w Sony a80j np. Wystarczyło zmienić jeden parametr a mianowicie uplynniacz o 1 pkt w dół. Chociaż kwestia gustu i resztę zostawic w automacie. I żadnych problemów. Obraz świetny. Tryb dolby vision jasny. U kumpla ustawiałem philipsa i wszystko pięknie ustawione. Wcześniej ustawiałem LG oled.  Nie było żadnych problemów. miałem też kilka LCD. Bez problemu. Jedynie ten Samsung jest problematyczny. Wszystko ustawiałem w trybach filmowych. 

Na oko to chlop umarl w szpitalu :) .

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, MadGamer napisał:

No ale właśnie sęk w tym że to nie jest martwy piksel, martwy piksel to właśnie taka. Która nie znika i jest na każdej planszy i na każdym materiale a to wszystko co pokazałem na zdjęciach wyświetlają się tylko w poszczególnych scenach i to są trzy różne części obrazu nie to samo później postaram się powrzucać te materiały czy może na waszych telewizorach też jest to widoczne powtarzam są to trzy różne części ekranu I wyświetlają się tylko na różnych materiałach.

Na tej żółtej planszy jest i u mnie kropka.  Ale to świadczy tylko o tym, że w tym miejscu na tej planszy jest kropka i o niczym innym. W ten sposób nie sprawdza się poprawności działania telewizora.  

Tak jak pisałem wcześniej nie bawiłem się aż tak ustawieniami ale raczej na 90% to nie kwestia ustawień a raczej matrycy, podobno matryce od LG lepiej sobie z tym radzą ty do tego dodamy zakrzywione matryce to już w ogóle.

Nie sprawdzałeś, nic nie robiłeś ale już wiesz na 90 % , bo podobno i w ogóle. No i później ktoś inny pisze, że ludzie gdzieś tam pisali. Trudno  z czymś takim dyskutować.

W dniu 25.04.2023 o 18:00, MadGamer napisał:

2. Biała poświata wokół białych liter na czarnej planszy to się chyba nazywa "blooming" 

Jeżeli tak jest za każdym razem w każdym filmie i jest to oled 😉to coś nie tak . Stawiam na złe ustawienia. Jokera nie mogę sprawdzić ale czasami twórcy celowo robią taki zabieg .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.04.2023 o 20:59, pmcomp napisał:

Do prawidlowego ustawienia parametrow telewizora potrzebna jest wiedza i doswiadczenie.

Do zrobienia dobrego zdjecia potrzebny jest fotograf, ktory to umie.

Ty chyba sobie jaja ze mnie robisz!

Do ustawienia telewizora niepotrzebna jest żadna wiedza i doświadczenie, tylko chęci i czas do pogrzebania i zapoznania się z systemem, to jest normalny system dla każdego przeciętnego użytkownika a nie jakieś Rocket science na które ty się powołujesz i zapewne masz się za super znawcę i tech guru, już ja znam niektórych takich jak ty tutaj nie zamierzam z takimi dyskutować ani wdawać się w żadne wojenki, już za stary .uj ze mnie żeby się w to bawić od tej pory przycisk zgłoś do moderacji i tyle,  jeszcze te śmieszne aroganckie prowokacje że niby zdjęcia nie potrafię zrobić już na pewno zamówię światowej sławy fotografa żeby zrobił mi zdjęcie blomingu specjalnie dla ciebie😅

A do kalibracji telewizora zamawia sie kalibratora, co ci wyraźnie poleciłem.

Tu się zgodzę ale póki co nie jestem tym zainteresowany, dla mnie kalibracja póki co jest za droga i nie wiem czy naprawia błędy które wymieniłem. 

This is the way

No it's not.

W dniu 27.04.2023 o 22:20, Gregory-86 napisał:

MadGammer. U mie na napisach nie ma bloomingu. Tak jak pisałem widzę go od razu ale na iPadzie np. W nocy na dużym podświetleniu. Ale to jest normalne dla tego sprzętu Apple i nic się z tym nie zrobi. 
To twoje pieniądze. Ale ja np. Jakbym mógł zwrócić swojego w ramach odstąpienia to nawet bym się nie zastanawiał. Obecnie czeka mnie tylko sąd bo serwisy nie widza żadnych problemów. Wszystko jest ok. 
zawsze możesz przecież wziąć jakiegoś Sony z matryca LG albo LGka. Ja w życiu już nie wezmę nic od samsunga z uwagi na problemy z egzekwowaniem praw. 

Niestety wiadomość z ostatniej chwili  Te SKU... ZAJE... odrzucają mi przyjęcie odstąpienia od umowy 🤬 powód cashback w dodatku na sztukę którą oddałem a oni przetrzymują na terenie swojego sklepu. Zwracanie cashbacka nie specjalnie mi się opłaca bądź co bądź TV za 4160 zł mogę próbować reklamować na rękojme co innego niż gwarancja tym bardziej że to w pierwszym roku więc przyjmuje się że wada istniała od początku ale szczerze mówiąc nie wiem w praktyce jak to wychodzi, czy serwis Samsunga ma tu cokolwiek do gadania skoro ustawa jasno to określa. 

W dniu 27.04.2023 o 22:20, Gregory-86 napisał:

A ja się z tym nie zgodzę. Ponieważ ustawiałem w życiu na oko wiele tv. W domu i u znajomych i każdy był zadowolony. O w Sony a80j np. Wystarczyło zmienić jeden parametr a mianowicie uplynniacz o 1 pkt w dół. Chociaż kwestia gustu i resztę zostawic w automacie. I żadnych problemów. Obraz świetny. Tryb dolby vision jasny. U kumpla ustawiałem philipsa i wszystko pięknie ustawione. Wcześniej ustawiałem LG oled.  Nie było żadnych problemów. miałem też kilka LCD. Bez problemu. Jedynie ten Samsung jest problematyczny. Wszystko ustawiałem w trybach filmowych. 

Oczywiście że masz rację ale zawsze znajdzie się jakiś "fachowiec" co musi się popisać.

W dniu 27.04.2023 o 22:38, Jurek F napisał:

W naziemnej tv sygnał jest raz lepszy raz gorszy. Zależy też jaki kanał. Nie wszystkie  nadają w HD. Złote końcówki i miedź 100 % nie poprawiają sygnału tylko mogą wpływać na trwałość instalacji, psychikę i kieszeń odbiorcy. Nawet jak założysz tą ramkę / ja nie zakładałem / to i tak zimne i wilgotne powietrze będzie wpadać. Muszą być otwory. Inaczej elektronika się zagotuje.

Poniekąd się zgodzę sygnał jest faktycznie raz lepszy raz gorszy zależy od kanału i od tego co puszczają i chyba pory dnia reklamy są bardzo ładne to widać od razu na pierwszy rzut oka z filmami bywa różnie na różnych kanałach, natomiast zaobserwowałem pewnego razu już nie pamiętam czy to było po przesiadce z Apple TV czy z konsoli PS4 pro na telewizję naziemną wielka informacja coś tam coś tam że "włączyła się optymalizacja obrazu" z napisem okej, zaakceptowałem pierwszy raz mi się coś takiego wyświetliło ale uwierz nagle świat według Kiepskich na super Polsat zrobił się niczym 4K na blurayu poskakałem dalej był film pasażerowie też mega pozostałe kanały praktycznie wszystkie odbierały super, niestety to było wszystko do momentu jak wyłączyłem telewizor później znowu wszystko wróciło do słabej jakości, teraz bywają różne huśtawki, wydaje mi się że być może optymalizacja obrazu się chrzani, absolutnie się nie zgodzę że złote końcówki miedź 100% podwójne ekranowanie mają wpływać tylko na psychikę i kieszeń odbiorcy, owszem trwałość ale i też mają poprawiać bezstratność sygnału nic tak dobrze nie przewodzi sygnału jak 24 k złoto, podwójne potrójne czy poczwórne ekranowanie też się po coś stosuję możesz poczytać o tym na różnych renomowanych portalach, akurat z sygnałem antenowym to różnie bywa ale jeśli o kabel HDMI to już różnicę robi, ale jeśli przysłowiowo "swoje wiesz" to na siłę cię nie będę przekonywał. Co do otworów to nie wiem czy muszą one być czy nie bo elektronika się zagotuje ale zdecydowanie inaczej mogli to zaprojektować zerknij czy u Sony a 95k jest tak samo tam nikt dziur nie musiał robić tak żeby było widać elektronikę, a podstaw tego Samsunga pod okno w zimę akurat jak wieje zimne mroźne powietrze prosto w te dziury to też nie wiem czy w końcu za jakiś czas  coś nie zacznie chrzanić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

??? A do czego służy? raczej nie do mierzenia telewizorów.

Nie chcesz, nie rób .Ustaw sobie tak jak Tobie pasuje. W każdym trybie masz spore możliwości zmiany ustawień. Jak nie ma nic, to dobre są i te plansze testowe co pisałem wcześniej. Tylko trzeba trochę czasu poświęcić Jak nie widziałeś to zobacz filmik na temat ustawień . Linka podałem gdzieś we wcześniejszym poście.

No sam wcześniej napisałeś że zadowolony raczej nie będę bo jak mi się film maker nie podoba to będę niezadowolony bo kalibrację robi się pod film maker, na razie się zastanawiam kalibracja tania nie jest 890 zł za full pakiet A to bez dolby vision bo Samsunga akurat go nie ma jakby było z dolby to by było prawie 1000 zł a to prawie 1/4 wartości telewizora!!! Później sprawdzę te plansze testowe. 

Wycinam fragmenty nie po to, żeby się Ciebie czepiać  tylko, żeby były krótsze posty. Jak ktoś chce wnikać może wrócić do oryginału.

Sęk w tym że wyciąłeś fragmenty w połowie mojego zdania gdzie przysłowiowo nie trzymało się to "ni kupy ni du..." Ogólnie jak wycinać to całe zdania tak żeby wypowiedzi drugiej osoby miały sens i można było się do tego odnieść. 

Chodzi o to, że z moich obserwacji wynika, że dla wielu ludzi to co widzą na ekranie jest  super jakością kiedy faktycznie jest do bani. Nawet pokazanie lepszego obrazu nic nie zmienia. No ale każdy lubi to  co  lubi. 

Są gusta i guściki. 

Generalnie to pisałem o swoim tv i swoich wrażeniach. Nie dyskutuję o tym , że gdzieś ktoś coś pisał lub mówił, że podobno coś tam. No i piszę na luzie , nic nie odebrałem jako atak ani bym nie chciał, żeby ktoś mnie tak odbierał.

Spoko, ja też lubię pisać na luzie i się nie kłócić chociaż jest tu cała masa ludzi takich którzy lubią prowokować i wdawać się w różne wojenki.

A sprawdzałeś jaki masz faktyczny transfer ?  Może tu być przyczyna. Jam mam światłowód 400Mb/s i były momenty, co prawda rzadko, że pokazywało na speed teście po wi fi 50 ,60 Mb pobieranie  i było niestabilnie

Na speed teście dostawcy wszystko wychodziło super, gdy pobieram coś na przykład na PS4 pro tutaj już są inne cyferki ale nie wiem czy to przypadkiem konsola jakoś tam nie ogranicza, No i niby się okazało całkiem niedawno że prędkość niby jest okej ale sygnał jest b. słaby 🤔 niestety ci niby technicy od mojego lokalnego dostawcy to też takie błazny pokroju tych od Samsunga może być też tak że będą próbowali mi wcisnąć własne gniazdka odpłatnie oczywiście. 

W dniu 27.04.2023 o 23:05, Barnaba napisał:

To jest bardzo ciekawy wątek...

Po głębokim namyśle uważam, że rozwiązaniem wszelkich trosk będzie zakupienie lepszego kabla KlikTronik: z potrójnym ekranowaniem i złoconymi (ale w wersji 48 karatowej) konektorami.

Należy go starannie ułożyć w "ósemkę", tak żeby osłonić te dziurki w plastiku i uniknąć nawiewania zimnego, wilgotnego powietrza.

Przy okazji poprawimy transfery w 5G i zlikwidujemy tym samym wszelkie smużenie.

A ja bez głębokiego namysłu, lecz na pierwszy rzut oka mogę stwierdzić że czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną, a raczej jesteś dokładnie jednym z tych delikwentów o których wcześniej wspomniałem. 

PS. Nie pozdrawiam i nie odpisuj mi. 

W dniu 28.04.2023 o 00:33, pmcomp napisał:

Na oko to chlop umarl w szpitalu :)

🤦

21 godzin temu, Jurek F napisał:

Na tej żółtej planszy jest i u mnie kropka.  Ale to świadczy tylko o tym, że w tym miejscu na tej planszy jest kropka i o niczym innym. W ten sposób nie sprawdza się poprawności działania telewizora.  

Skoro i jest to u ciebie to znaczy że i u wszystkich sęk w tym że te kropki wyświetlają się w różnych miejscach matrycy w zależności od materiału masz tam 2 inne plansze w których znajdują się one w innych miejscach, A jak poszukam jeszcze trochę to będzie ich jeszcze więcej, pytanie dlaczego? A niby jak się sprawdza planszami testowymi to jeden z wielu testów, na tym zakończonym kanale też masz planszę prawie całą żółtą jedynie ze znakiem stacji na samej górze, wcześniej jeszcze inną TVP info z nierównomiernym wyświetlaniem niebieskiego. 

Nie sprawdzałeś, nic nie robiłeś ale już wiesz na 90 % , bo podobno i w ogóle. No i później ktoś inny pisze, że ludzie gdzieś tam pisali. Trudno  z czymś takim dyskutować.

Jak nic nie robiłem i nic nie sprawdzałem, stary co ty chrzanisz?! Od kilku tygodni w każdej wolnej chwili sprawdzam ten telewizor! przecież Gregory ci napisał że też nie widzi różnicy w czerniach jak myślisz po co tu jestem na tym portalu żeby porównać czy wady które widzę w swoim telewizorze są też widoczne na telewizorach u innych. Maciej ten od kalibracji na filmiku na YouTube mówił że na Samsungu który kalibrował też było dużo pracy z odcieniami czerni więc to jak widać zdaję się powszechny problem. 

Jeżeli tak jest za każdym razem w każdym filmie i jest to oled 😉to coś nie tak . Stawiam na złe ustawienia. Jokera nie mogę sprawdzić ale czasami twórcy celowo robią taki zabieg .

Zdjęcia ci wkleiłem tak jest na każdym czarnym tle gdzie są białe napisy albo inne kolorowe napisy  i jest to typowy blooming, No jak złe ustawienia to niby jakie? może coś bardziej określisz tych ustawień nie ma ogólnie tam nie wiadomo ile żeby robić z tego jakiś Rocket science. Tak twórcy celowo robią blooming 😐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówił bym kalibrację, bo wychodzę z założenia skoro realnie płaci się 8 koła za tv to i 800 można za kalibrację. Sęk w tym ze dla tego złoma kalibracja może nie mieć sensu. Ponieważ. Raz uruchamiam jest ok i telewizor działa sobie np. Tydzień. Nic nie zmieniam. Po czym w pewnym momencie startuje i pojawia się jedna czarna plama.  Serwis oczywiście problemu nie widzi. Teraz tak przyjdzie kalibrator. Ustawi tv pogra sobie np. 4 dni i znowu pojawi się plama w ciemnych partiach obrazu. I co znowu ma przyjeżdżać do złoma. No k…wa o co tu chodzi. 
juz miałem zamawiać na testy a95k a okazało się ze u znajomego spalił się LG. I znajomy zakupił tego sonicza. We wtorek maja mu przywieść. Bo nie głupi kupił przez neta żeby można było oddać. Jak protestujemy. Damy wam znać. Czy jest tak faktycznie jak twierdzi hdtv Polska ze nie widać różnicy. 
Ja sobie też tak myśle. Ze problemem może nie byc kalibracja tylko oszczędności u samsunga i brak wsparcia dla dolby vision. To tak jak ktoś kiedyś mi próbował wmówić ze nie ma różnicy miedzy Shell vpower 95 a Bp ultimate 98. A ja w aucie widzę. Chociażby w charakterystyce pracy silnika.

ale do brzegu. Sony ma dolby vision Samsung nie ma. Sony ma matryce od samsunga. Wiec sobie weźmiemy przetestujemy te telewizory na kilku pozycjach z applowej, netflixowej, amazonowej, disneyowej, yt biblioteki. I dam wam znać czy jest różnica. Bo w Sony center widziałem. Ale wiadomo kilku godzin nikt tam nie będzie oglądał. A u znajomych to co innego. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, MadGamer napisał:

Odpowiedz sobie na pytanie w jaki sposób poziomicą, która jest prosta / przynajmniej powinna być/  można sprawdzić czy ekran telewizora jest prosty czy wygięty. Nie chce mi się  opisywać tak prostych i oczywistych  rzeczy.

7 godzin temu, MadGamer napisał:

absolutnie się nie zgodzę że złote końcówki miedź 100% podwójne ekranowanie mają wpływać tylko na psychikę i kieszeń odbiorcy, owszem trwałość ale i też mają poprawiać bezstratność sygnału nic tak dobrze nie przewodzi sygnału jak 24 k złoto, podwójne potrójne czy poczwórne ekranowanie też się po coś stosuję możesz poczytać o tym na różnych renomowanych portalach, akurat z sygnałem antenowym to różnie bywa ale jeśli o kabel HDMI to już różnicę robi, ale jeśli przysłowiowo "swoje wiesz" to na siłę cię nie będę przekonywał.

OK.  Zgadza się, to co piszesz może mieć wpływ na jakość sygnału, teoretycznie. O ekranowaniu nie pisałem. Tu się zgadzam na 100%.  W praktyce do nadajnika 100W przy odległości 75km instalacja zrobiona na średniej jakości kablu i zwykłych końcówkach znakomicie daje radę. Tak jest u mnie. Jak jest sygnał słaby zamiast złotych końcówek i miedzi 100% są inne sposoby . Ale to jest inny temat . Bo o czym tu mówimy ? O krótkim odcinku pomiędzy gniazdkiem a telewizorem  czy o instalacji zbiorczej w budynku ?

O kablach HDMI masz tutaj  Wpływ kabla HDMI na jakość obrazu | Jednoznaczne wyjaśnienie - HDTVPolska

6 godzin temu, MadGamer napisał:

A niby jak się sprawdza planszami testowymi to jeden z wielu testów, na tym zakończonym kanale też masz planszę prawie całą żółtą jedynie ze znakiem stacji na samej górze, wcześniej jeszcze inną TVP info z nierównomiernym wyświetlaniem niebieskiego. 

Plansze po zakończonym nadawaniu nie są planszami testowymi choćby miały nie wiem jak jednolity kolor i nie wiadomo co tam jeszcze. Kiedyś /teraz się z tym nie spotkałem/ był nadawany obraz kontrolny i wtedy coś tam można było ustawić i porównać, tym bardziej, że nie było innych możliwości. Robiłem takie rzeczy . To był mój zawód. Teraz takie obrazy są do znalezienia w internecie choćby te na You Tubie.  Są też testowe z jednolitym kolorem  i tym się sprawdza. Wtedy masz pewność, że powinien być jednolity i bez kropek np. czerwony i jeśli coś jest wyświetlane inaczej to wina sprzętu . Poza tym podejrzewam, że te plansze wyświetlane są w słabej rozdzielczości. To by wyjaśniało te skokowe przebarwienia na tvp nauka.

5 godzin temu, MadGamer napisał:

Maciej ten od kalibracji na filmiku na YouTube mówił że na Samsungu który kalibrował też było dużo pracy z odcieniami czerni więc to jak widać zdaję się powszechny problem. 

Filmiku nie będę wstawiał ale wklejam fragmenty z opisywanego testu . Pod tym tematem piszemy komentarze. Może i powszechny problem tylko czy aż tak duży.

W ustawieniach fabrycznych (FILMMAKER MODE) ciemne detale były też nadmiernie skompresowane i zbyt mało widoczne. Zjawisko udało się do pewnego stopnia zniwelować poprzez kalibrację, aczkolwiek monitor referencyjny nadal pozostał nieco jaśniejszy w czerniach.
Źródło: https://hdtvpolska.com/test-recenzja-telewizor-qd-oled-samsung-s95b-opinie-cena/5/

Tę niedoskonałość można jednak rozpatrywać jedynie w kategorii drobnego niedociągnięcia technologicznego. Nie jest to duży problem, który powodowałby na przykład brak widoczności detali w czerni.
Źródło: https://hdtvpolska.com/test-recenzja-telewizor-qd-oled-samsung-s95b-opinie-cena/5/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pojawił się problem ze ekran się sam ściemnia, i to nie potrzebny wygaszacz nawet podczas gry się ściemni i trzeba wyłączyć i włączyć…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nic nie robiłem i nic nie sprawdzałem, stary co ty chrzanisz?! Od kilku tygodni w każdej wolnej chwili sprawdzam ten telewizor! przecież Gregory ci napisał że też nie widzi różnicy w czerniach jak myślisz po co tu jestem na tym portalu żeby porównać czy wady które widzę w swoim telewizorze są też widoczne na telewizorach u innych.

Przecież pisałem nie tyko o czerni i odcieniach. Podpowiadałem co należałoby zrobić. Zrobiłeś coś z tym ? Może teraz tak ale wcześniej pisałeś 

W dniu 27.04.2023 o 20:07, MadGamer napisał:
W dniu 25.04.2023 o 21:10, Jurek F napisał:

Tak jak pisałem wcześniej , na Inteligent Mode i dynamicznym  bez dodatkowych regulacji  /przynajmniej u mnie/  brak jest odcieni szarości i odcieni kolorów. I wtedy głębi brak.

Tak jak pisałem wcześniej nie bawiłem się aż tak ustawieniami ale raczej na 90% to nie kwestia ustawień a raczej matrycy, podobno matryce od LG lepiej sobie z tym radzą ty do tego dodamy zakrzywione matryce to już w ogóle.

no i tu

W dniu 25.04.2023 o 18:00, MadGamer napisał:

i ogólnie dosyć widoczny "blooming" czyli na czarnej planszy Biała (bądź inny kolor) poświata wokół liter i brak różnicy w odcieniach czerni ale to może też ich kwestia ustawień No i kalibracji nie sprawdzałem bo mam mało czasu. 

Tak twórcy celowo robią blooming 😐

Nie robią blooming tylko efekty podobne do bloomingu.  Nie widziałeś nigdy ???

No jak złe ustawienia to niby jakie? może coś bardziej określisz tych ustawień nie ma ogólnie tam nie wiadomo ile żeby robić z tego jakiś Rocket science.

Już w pierwszym poście do Ciebie pisałem o tym. Potem też . Pisałem o planszach testowych, planszach z kolorami. Jeszcze raz nie mam siły i czasu .

11 minut temu, Jurek F napisał:

Już w pierwszym poście do Ciebie pisałem o tym. Potem też . Pisałem o planszach testowych, planszach z kolorami. Jeszcze raz nie mam siły i czasu .

Poza tym może się okazać, że potrzeba wejść w bardziej zaawansowane ustawienia np przestrzeń kolorów czy 20 punktowy balans bieli a wtedy na oko to "Rocket science." 🙂

Edytowane przez Jurek F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Miki1213 napisał:

U mnie pojawił się problem ze ekran się sam ściemnia, i to nie potrzebny wygaszacz nawet podczas gry się ściemni i trzeba wyłączyć i włączyć…

A wylaczyles czujnik oswietlenia zewnetrznego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Nie pozdrawiam i nie odpisuj mi. 

A ja cię pozdrawiam. Trzeba wspierać błądzących, mimo że tak szybko stąd odchodzą ;)

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Jurek F napisał:

Odpowiedz sobie na pytanie w jaki sposób poziomicą, która jest prosta / przynajmniej powinna być/  można sprawdzić czy ekran telewizora jest prosty czy wygięty. Nie chce mi się  opisywać tak prostych i oczywistych  rzeczy.

Bo Poziomicą mierzy się ściany! Ani telewizory kolego, dodatku jak zmierzysz dół gdzie tam masz już całe podzespoły co innego sama góra Bo tam masz tylko aluminiową obudowę niżej zaczynają się głośniki i cały sprzęt.

5 godzin temu, Jurek F napisał:

OK.  Zgadza się, to co piszesz może mieć wpływ na jakość sygnału, teoretycznie. O ekranowaniu nie pisałem. Tu się zgadzam na 100%.  W praktyce do nadajnika 100W przy odległości 75km instalacja zrobiona na średniej jakości kablu i zwykłych końcówkach znakomicie daje radę. Tak jest u mnie. Jak jest sygnał słaby zamiast złotych końcówek i miedzi 100% są inne sposoby . Ale to jest inny temat . Bo o czym tu mówimy ? O krótkim odcinku pomiędzy gniazdkiem a telewizorem  czy o instalacji zbiorczej w budynku ?

Sam Sobie odpowiedziałeś.

Plansze po zakończonym nadawaniu nie są planszami testowymi choćby miały nie wiem jak jednolity kolor i nie wiadomo co tam jeszcze. Kiedyś /teraz się z tym nie spotkałem/ był nadawany obraz kontrolny i wtedy coś tam można było ustawić i porównać, tym bardziej, że nie było innych możliwości. Robiłem takie rzeczy . To był mój zawód. Teraz takie obrazy są do znalezienia w internecie choćby te na You Tubie.  Są też testowe z jednolitym kolorem  i tym się sprawdza. Wtedy masz pewność, że powinien być jednolity i bez kropek np. czerwony i jeśli coś jest wyświetlane inaczej to wina sprzętu . Poza tym podejrzewam, że te plansze wyświetlane są w słabej rozdzielczości. To by wyjaśniało te skokowe przebarwienia na tvp nauka.

No zgadzam się, tylko wciąż nie wyjaśnia to dlaczego wyświetlają się te czarne kropki na różnych planszach czy też scenach obrazu na szybko znalazłem ci trzy a można znaleźć ich sporo więcej.

Filmiku nie będę wstawiał ale wklejam fragmenty z opisywanego testu . Pod tym tematem piszemy komentarze. Może i powszechny problem tylko czy aż tak duży.

Nie mam pojęcia o czym ty piszesz i o co ci chodzi że tu niby filmików nie można wklejać?

12 godzin temu, MadGamer napisał:

13 godzin temu, MadGamer napisał:

absolutnie się nie zgodzę że złote końcówki miedź 100% podwójne ekranowanie mają wpływać tylko na psychikę i kieszeń odbiorcy, owszem trwałość ale i też mają poprawiać bezstratność sygnału nic tak dobrze nie przewodzi sygnału jak 24 k złoto, podwójne potrójne czy poczwórne ekranowanie też się po coś stosuję możesz poczytać o tym na różnych renomowanych portalach, akurat z sygnałem antenowym to różnie bywa ale jeśli o kabel HDMI to już różnicę robi, ale jeśli przysłowiowo "swoje wiesz" to na siłę cię nie będę przekonywał.

O kablach HDMI masz tutaj  Wpływ kabla HDMI na jakość obrazu | Jednoznaczne wyjaśnienie - HDTVPolska

A niby jak się sprawdza planszami testowymi to jeden z wielu testów, na tym zakończonym kanale też masz planszę prawie całą żółtą jedynie ze znakiem stacji na samej górze, wcześniej jeszcze inną TVP info z nierównomiernym wyświetlaniem niebieskiego. 

Maciej ten od kalibracji na filmiku na YouTube mówił że na Samsungu który kalibrował też było dużo pracy z odcieniami czerni więc to jak widać zdaję się powszechny problem. 

W ustawieniach fabrycznych (FILMMAKER MODE) ciemne detale były też nadmiernie skompresowane i zbyt mało widoczne. Zjawisko udało się do pewnego stopnia zniwelować poprzez kalibrację, aczkolwiek monitor referencyjny nadal pozostał nieco jaśniejszy w czerniach.

Tę niedoskonałość można jednak rozpatrywać jedynie w kategorii drobnego niedociągnięcia technologicznego. Nie jest to duży problem, który powodowałby na przykład brak widoczności detali w czerni.

Nie będę się do tego odnosił bo znowu nie wiem o co ci chodzi dużo osób zgłasza problemy z tą czernią Maciej też o tym mówi w filmiku tyle z mojej strony.

Przecież pisałem nie tyko o czerni i odcieniach. Podpowiadałem co należałoby zrobić. Zrobiłeś coś z tym ? Może teraz tak ale wcześniej pisałeś 

Ale z czym??? Jedyne co podpowiedziałeś to wrzuciłeś plansze testowe i to wszystko, i nie nie zrobiłem bo tak jak pisałem mocno zajęty jestem a zamiast porobić testy to odpisuje wam tu wszystkim.

no i tu

Co tu??? Podałeś te parametry w ogóle, pisałem ci wyraźnie że film maker mode jest za ciemny, nawet gdyby miało to poprawić to mam mieć większą czerń kosztem słabej jakości obrazu?

Nie robią blooming tylko efekty podobne do bloomingu.  Nie widziałeś nigdy ???

Nie nie widziałem! Mogę się mniej więcej domyślić o co ci chodzi ale to na pewno nie tak by to wyglądało.

Ty w Kółko o tych planszach, planszę i planszę, plansze  mogę sobie sam znaleźć w necie testowałem na szybko z fioletem są jakieś lekiem przebarwienia ale musiałbym do tego wrócić i zobaczyć bo już nie pamiętam, zdecyduj się o czym ty piszesz bo raz piszesz o planszach testowych to są na przebarwienia później o braku detali w czerniach nic nie podpowiedziałeś w czym może tkwić problem i kończąc na bloomingu też coś piszesz że kwestia ustawień Ale jakich?   to są trzy różne wady! ja już też w zasadzie nie mam  siły i czasu skąd już z tym dzieleniem i cytowaniem moich postów na kawałki, też nie mam ochoty ci odpisywać za każdym razem to samo.

Poza tym może się okazać, że potrzeba wejść w bardziej zaawansowane ustawienia np przestrzeń kolorów czy 20 punktowy balans bieli a wtedy na oko to "Rocket science." 🙂

No To podziel się tą wiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, MadGamer napisał:

Nie mam pojęcia o czym ty piszesz i o co ci chodzi że tu niby filmików nie można wklejać?

Nie o to chodzi, że nie można wklejać filmików. Tylko zamiast filmu masz słowo pisane z tego testu, o którym była mowa na filmie. Dwa cytaty dotyczące czerni i szarości wkleiłem.

18 minut temu, MadGamer napisał:

Bo Poziomicą mierzy się ściany! Ani telewizory kolego, dodatku jak zmierzysz dół gdzie tam masz już całe podzespoły co innego sama góra Bo tam masz tylko aluminiową obudowę niżej zaczynają się głośniki i cały sprzęt.

A z przodu co masz ? przykładasz poziomicę i widzisz czy ekran odstaje, zakrzywia się czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Barnaba napisał:

A ja cię pozdrawiam. Trzeba wspierać błądzących, mimo że tak szybko stąd odchodzą ;)

Póki co jeszcze tu jestem, A jak jesteś taki mądry to oświeć mnie malutkiego błądzącego w ciemnościach, zamiast głupio się naśmiewać zacznij wypowiadać się merytorycznie. Nawiasem mówiąc nie ma złota 48k złoto 24 k to czyste złoto, ale skoro jesteś taki mądry to podejrzewam że znajdziesz 😏 spróbuj jeszcze poszukać kabli z miedzi 200% a kabel zwinąć nie w ósemkę tylko w trójkąt. 

6 minut temu, Jurek F napisał:

Nie o to chodzi, że nie można wklejać filmików. Tylko zamiast filmu masz słowo pisane z tego testu, o którym była mowa na filmie. Dwa cytaty dotyczące czerni i szarości wkleiłem.

No ale tam jest 15 stron miałbym to wszystko czytać? Nie twierdzę że nie mówisz prawdy, No ale też nie mam jak tego zweryfikować wolę 15 minutowy filmik niż czytać 15 stron tego całego niby fachowego testu, ja zawsze patrzę na telewizor i patrzę czy obraz mi się podoba czy  nie sugeruję się rubrykami ile czerni w czerni, ile bieli w bieli, ile kolorów w kolorach na kolorach 😁 ma mi się podobać i tyle i ma być efekt wow. Do filmiku to obejrzyj sobie mówił że z Samsungiem było dużo pracy jeśli chodzi o regulację czerni, może kalibrował  inną sztukę, a do testów też mieli inną nie wiem nie będę wnikał.

10 minut temu, Jurek F napisał:

A z przodu co masz ? przykładasz poziomicę i widzisz czy ekran odstaje, zakrzywia się czy nie.

Do szkła nie przykładam, boję się że zarysuje nie wiem może przewrażliwiony jestem, Ale ludzie pisali że na przykład jak przyłożyli rękę czy palce to nie mogli później zetrzeć odcisków to było na Sony a 95k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, MadGamer napisał:

No ale tam jest 15 stron miałbym to wszystko czytać?

Nie nie czytać 15 stron. Wkleiłem Ci dwa cytaty Co napisałeś ,że nie wiesz o co mi chodzi

34 minuty temu, MadGamer napisał:

Ty w Kółko o tych planszach, planszę i planszę, plansze  mogę sobie sam znaleźć w necie testowałem na szybko z fioletem są jakieś lekiem przebarwienia ale musiałbym do tego wrócić i zobaczyć bo już nie pamiętam, zdecyduj się o czym ty piszesz bo raz piszesz o planszach testowych to są na przebarwienia później o braku detali w czerniach nic nie podpowiedziałeś w czym może tkwić problem i kończąc na bloomingu też coś piszesz że kwestia ustawień Ale jakich?   to są trzy różne wady! ja już też w zasadzie nie mam  siły i czasu skąd już z tym dzieleniem i cytowaniem moich postów na kawałki, też nie mam ochoty ci odpisywać za każdym razem to samo.

Też mam wraże nie, że w kółko o tym samym   Ale niestety obraz ustawia się najlepiej przy pomocy obrazów testowych. Do znalezienia w necie z opisem jak regulować jasność. kontrast nasycenie, ostrość balans bieli itd . Przy takiej regulacji domowym sposobem można uzyskać więcej detali w czerniach, odcieni kolorów itd .Co tu jest do zrozumienia ? Po prostu

40 minut temu, MadGamer napisał:

No To podziel się tą wiedzą.

Wiedza jest taka, że bez profesjonalnej kalibracji ciężko tu cokolwiek ustawić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Jurek F napisał:

Nie nie czytać 15 stron. Wkleiłem Ci dwa cytaty Co napisałeś ,że nie wiesz o co mi chodzi

Okej nie zajmując już więcej miejsca uzgodnimy to co wynika, jest problem z czernią w Samsungach, żeby to rozwiązać trzeba zrobić kalibrację, nie da się tego zniwelować na podstawie ustawień "z pilota" cytując z fragmentu, ale ten problem jest! Dla mnie jest on sporo widoczny dla Gregory też I podejrzewam znalazłoby się więcej niezadowolonych ludzi.

Strasznie dużo wklejasz tych cytatów jak wracam po kilku godzinach czy na drugi dzień to nie będę się też na okrągło od początku z tym zapoznawał, owszem wkleiłeś planszę testowe ja też już coś wcześniej z tymi planszami testowałem ale muszę przypomnieć sobie i wrócić tak jak pisałem z fioletem chyba był ogólnie problem, w pozostałych tematach bardziej próbujesz filozofować bez urazy, napisałeś co miałbym zrobić żeby zwiększyć tą ilość detali w czerniach albo zniwelować blooming, jakie konkretnie ustawienia w systemie? Nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zrobił się fajny wątek satyryczno rozrywkowy.

Ten o prostowaniu matrycy oled też się ciekawie zapowiada ale nikt nie ma odwagi nic napisać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, MadGamer napisał:

Ale ludzie pisali że na przykład jak przyłożyli rękę czy palce to nie mogli później zetrzeć odcisków to było na Sony a 95k

Podobno niektórzy się przykleili i do tej pory nie mogą się odkleić 😉 / żart/

9 minut temu, MadGamer napisał:

Strasznie dużo wklejasz tych cytatów jak wracam po kilku godzinach czy na drugi dzień to nie będę się też na okrągło od początku z tym zapoznawał, owszem wkleiłeś planszę testowe ja też już coś wcześniej z tymi planszami testowałem ale muszę przypomnieć sobie i wrócić tak jak pisałem z fioletem chyba był ogólnie problem, w pozostałych tematach bardziej próbujesz filozofować bez urazy, napisałeś co miałbym zrobić żeby zwiększyć tą ilość detali w czerniach albo zniwelować blooming, jakie konkretnie ustawienia w systemie? Nie.

" Jakie konkretnie ustawienia w systemie ?  " Poddaję się . Pozdrawiam 🙂

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Gregory-86 napisał:

Zamówił bym kalibrację, bo wychodzę z założenia skoro realnie płaci się 8 koła za tv to i 800 można za kalibrację. Sęk w tym ze dla tego złoma kalibracja może nie mieć sensu. Ponieważ. Raz uruchamiam jest ok i telewizor działa sobie np. Tydzień. Nic nie zmieniam. Po czym w pewnym momencie startuje i pojawia się jedna czarna plama.  Serwis oczywiście problemu nie widzi. Teraz tak przyjdzie kalibrator. Ustawi tv pogra sobie np. 4 dni i znowu pojawi się plama w ciemnych partiach obrazu. I co znowu ma przyjeżdżać do złoma. No k…wa o co tu chodzi. 
juz miałem zamawiać na testy a95k a okazało się ze u znajomego spalił się LG. I znajomy zakupił tego sonicza. We wtorek maja mu przywieść. Bo nie głupi kupił przez neta żeby można było oddać. Jak protestujemy. Damy wam znać. Czy jest tak faktycznie jak twierdzi hdtv Polska ze nie widać różnicy. 
Ja sobie też tak myśle. Ze problemem może nie byc kalibracja tylko oszczędności u samsunga i brak wsparcia dla dolby vision. To tak jak ktoś kiedyś mi próbował wmówić ze nie ma różnicy miedzy Shell vpower 95 a Bp ultimate 98. A ja w aucie widzę. Chociażby w charakterystyce pracy silnika.

ale do brzegu. Sony ma dolby vision Samsung nie ma. Sony ma matryce od samsunga. Wiec sobie weźmiemy przetestujemy te telewizory na kilku pozycjach z applowej, netflixowej, amazonowej, disneyowej, yt biblioteki. I dam wam znać czy jest różnica. Bo w Sony center widziałem. Ale wiadomo kilku godzin nikt tam nie będzie oglądał. A u znajomych to co innego. 

DAŁEŚ ZA TEGO SAMSUNGA 8K???!!! Stary to ja połowę prawie za niego dałem 😁 sony ma matrycę z tego Samsunga ale ogólnie zastosowali jakiś dodatkowy filtr żeby te kropki kwantowe się tak nie świeciły pod światło, No i procesor XR podobno robi robotę jedynym minusem dużym jest to że nie ma wsparcia dolby vision w grach to znaczy nie działa przy 120 klatkach na sekundę, przy 60 działa ale nie wiem czy ty grasz czy ma to dla ciebie znaczenie, bo dla mnie na przykład ma, No i dostajesz Bravia Core na  2 lata i 10 filmów cyfrowych na całe życie do wyboru a jakość Bravia core jest  podobno piorunująca. Ogólnie jak ci tak źle z tym Samsungiem to może po prostu go sprzedaj poczekaj jak Sony stanieje na jesień bo wyjdą nowe modele i tyle. Dla mnie na tą chwilę konkurencją tylko dla tego Samsunga jest właśnie Sony a 95k albo nowsza wersja, ewentualnie jeszcze jestem zainteresowany ale to monitor LG ultra gear 45 cali ultrawide zakrzywienie 800r matowa matryca mimo że wrgb może też robić różnice w grach No ale cena też z du.. 8300 zł No i to tylko monitor nawet bez głośników.

1 minutę temu, Jurek F napisał:

Podobno niektórzy się przykleili i do tej pory nie mogą się odkleić 😉 / żart/

2 minuty temu, Jurek F napisał:

Jakie konkretnie ustawienia w systemie ?  " Poddaję się . Pozdrawiam 🙂

No od dłuższego czasu już widzę że inteligencją nie grzeszysz, skończmy to już bo nie ma bo nie chcę już z tobą dyskutować. Pozdrawiam.

13 minut temu, ebola1972 napisał:

I zrobił się fajny wątek satyryczno rozrywkowy.

Ten o prostowaniu matrycy oled też się ciekawie zapowiada ale nikt nie ma odwagi nic napisać :D

Satyryczno -rozrywkowy z tobą na pewno 😂

Gregory- 86 nie wiesz przypadkiem czy będzie jeszcze promocja cashback na tego Samsunga??? Czy kasa im się skończyła i to już the end.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, MadGamer napisał:

No od dłuższego czasu już widzę że inteligencją nie grzeszysz, skończmy to już bo nie ma bo nie chcę już z tobą dyskutować. 

Satyryczno -rozrywkowy z tobą na pewno 😂

Nowy user, zapewne pokolenie Z, a jaki zadziorny :) :) :) . A jak nie to Millenias ;) .

Za Wiki:

Cechy charakterystyczne:

• Mają wielkie plany na przyszłość,
  • Są przedsiębiorczy,
  • Wiedzę czerpią z Internetu, nastawieni są na szybkie wyszukiwanie informacji,
  • Są chętni do dzielenia się wiedzą w Internecie,
  • Są otwarci i bezpośredni,
  • Mają ogromną potrzebę kontaktu z rówieśnikami,
  • Dobrze znają zagrożenia czyhające w Internecie,
  • Ważne jest dla nich dzielenie się informacjami poprzez media społecznościowe,
  • Nie boją się podróżować, poznawać nowych ludzi[10],
  • Najważniejsze jest dla nich budowanie relacji społecznych.

Pasuje :) 

Jednak Y-kiem raczej nie jesteś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MadGamer. Ja mam 65 cal model. Który kosztował 9959 odliczając cashback od samunga wychodzi 8 koła. 
dzwonilem do skalibruj.tv to mi powiedziano ze brak detali w czerniach wystepuje praktycznie na wszystkich kalibrowanych przez firmę egzemplarzach s95b i można to ładnie wyprowadzić. Czyli wychodzi ze szajsung jest tak skopany fabrycznie ze bez kalibracji faktycznie ani rusz. 
a skoro ludzie nie widza problemu z tymi ciemnymi scenami to albo są ślepi albo oglądają TVP info. Nie wnikam. U mnie każda osoba mówi ze coś jest z nim nie tak. Ze jak jest akcja w nocy to praktycznie nic nie widać a w dzień trzeba manewrować jasnością. 
czekam na testy Sony. Myśle ze do końca tygodnia kumpel dostatnie i w weekend będziemy się bawić.  

Wiem co to jest bravia core bo na Sony mam do tego dostęp. Jakość jest rewelacja. Szkoda ze Sony nie wydało apki na inne systemy. Bo jakością bije nie tylko netfixa czy Disney ale nawet Apple TV. Obraz z tego streamingu jest po prostu obłędna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, pmcomp napisał:

Nowy user, zapewne pokolenie Z, a jaki zadziorny :) :) :) . A jak nie to Millenias ;) .

Za Wiki:

Cechy charakterystyczne:

• Mają wielkie plany na przyszłość,
  • Są przedsiębiorczy,
  • Wiedzę czerpią z Internetu, nastawieni są na szybkie wyszukiwanie informacji,
  • Są chętni do dzielenia się wiedzą w Internecie,
  • Są otwarci i bezpośredni,
  • Mają ogromną potrzebę kontaktu z rówieśnikami,
  • Dobrze znają zagrożenia czyhające w Internecie,
  • Ważne jest dla nich dzielenie się informacjami poprzez media społecznościowe,
  • Nie boją się podróżować, poznawać nowych ludzi[10],
  • Najważniejsze jest dla nich budowanie relacji społecznych.

Pasuje :) 

Jednak Y-kiem raczej nie jesteś.

@MadGamer nie martw się, pmcomp to nadworny błazen tego forum. Z tobą wszystko jest ok. A błaznem się nie przejmuj. To odklejeniec, który ciągle ma jakiś problem i żyje w swoim chorym świecie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi