pmcomp 1 499 Napisano 18 Kwietnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, llukk napisał: przecież to nieprawda... Jakiś dowód? Czy to znaczy, ze jak opuszczam domostwo na kilka dni, tygodni czy miesiecy to nie wolno mi wylaczyc TV z gniazdka 230 V AC? Albo wtedy kiedy mam na to ochote? Albo jak bedzie przerwa w zasilaniu? Bo sie cos w moim TV spier-doli? Zacytujesz jakis zapis z instrukcji obslugi, ktory tego zabrania ??? Ja pier…lę … ktore wy pokolenie jesteście … mileniasy czy Z-ki? Kumacie cos z „pradu”? Czy tylko „wiedza” z for z netu? Czyli jak mi sie TV nie chce wlaczyc i musze go odpiac od sieci AC to to jest normalne zjawisko? TO KTO K-UR-WA NAPISAL TO OPROGRAMOWANIE DO TEGO ZŁOMA ??? Jakis po-je-b-any IT-mielenias ? A drugi i trzeci Z-ek testował? PS. poczytalem troche twoich ostatnich postow … z jakiej choinki ty sie urwales? Edytowane 18 Kwietnia 2023 przez pmcomp 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 19 Kwietnia 2023 Po oglądaniu i wyłączeniu TV z pilota co ileś godzin robi się kompensacja (odświeżanie pixeli matrycy OLED). Jak wyłączysz wtyczkę z prądu taka kompensacja się nie zrobi (tak jest przynajmniej w LG), nie wiem jak to rozwiązali w Oledach Samsunga. Pozytywnym efektem ubocznym kompensacji jest zminimalizowanie image retention ale nie jest to cel sam w sobie tylko pozytywny skutek uboczny kompensacji, głównie chodzi o zjawisko naturalnego, nierównomiernego świecenie pixeli Oled w czasie i ich wyrównanie tak aby nie było różnic w poziomie jasności i żeby panel niejako 'starzał' się równomiernie w czasie. Trochę co innego bycie eko i oszczędność prądu a co innego problemy z TV i wspomniane wyżej sugestie żeby odłączyć TV na 24h. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
llukk 102 Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) 43 minuty temu, szewi napisał: Po oglądaniu i wyłączeniu TV z pilota co ileś godzin robi się kompensacja (odświeżanie pixeli matrycy OLED). Jak wyłączysz wtyczkę z prądu taka kompensacja się nie zrobi (tak jest przynajmniej w LG) dokladnie .A szczegółowo w lg kompensacja robi się co 4 godziny wyświetlanego obrazu (zsumowany czas nie ciągły) po wyłączeniu TV Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez llukk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 19 Kwietnia 2023 Moim zdaniem jest tak. Jeśli panel były wypalony uszkodzony itp. A serwis z poziomu np. Pilota serwisowego tak było w LG zauważyłby ze ktoś notorycznie wyłączał wtyczkę z gniazdka to by stękał i próbował wykazywać ze to użytkownika wina. Pytanie czy takie coś obroniłoby się w potencjalnym sporze przed sądem. nadto czym innym jest zastosowanie się do poleceń serwisu aby odłączyć tv na 24h tym bardziej ze przecież rozmowy są nagrywane. A czym innym notoryczne wyłączanie tv z gniazdka. moga się również zdazyc przerwy w dostawie prądu. Możemy wyjechać na urlop i profilaktycznie wyłączyć sobie prad z gniazdka. Dla mnie nie ma tutaj problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Gregory-86 napisał: Moim zdaniem jest tak. Jeśli panel były wypalony uszkodzony itp. A serwis z poziomu np. Pilota serwisowego tak było w LG zauważyłby ze ktoś notorycznie wyłączał wtyczkę z gniazdka to by stękał i próbował wykazywać ze to użytkownika wina. Pytanie czy takie coś obroniłoby się w potencjalnym sporze przed sądem. nadto czym innym jest zastosowanie się do poleceń serwisu aby odłączyć tv na 24h tym bardziej ze przecież rozmowy są nagrywane. A czym innym notoryczne wyłączanie tv z gniazdka. moga się również zdazyc przerwy w dostawie prądu. Możemy wyjechać na urlop i profilaktycznie wyłączyć sobie prad z gniazdka. Dla mnie nie ma tutaj problemu. Warto przeczytać warunki gwarancji na OLED, ale nie dajmy się zwariować. Myślę ze wyjazd czy jakaś przerwa techniczna w dostawie prądu to normalne zjawisko. Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 19 Kwietnia 2023 33 minuty temu, szewi napisał: Warto przeczytać warunki gwarancji na OLED, ale nie dajmy się zwariować. Myślę ze wyjazd czy jakaś przerwa techniczna w dostawie prądu to normalne zjawisko. Jakbyś się stosował ściśle to byś oleda nie kupił. Paski informacyjne, loga kanałów, elementy graficzne w grach, czarne pasy w filmach góra/dół lewo/prawo mogą uszkodzić tv. czyli tak telewizja odpada bo paski informacyjne. A jeśli z programow informacyjnych zrezygnujemy to pozostaje kontent pozostałych kanałów loga stacji znaczki wiekowe. W mniejszym stopniu czarne pasy. gry elementy statyczne. Vod z reguły format kinowy/zbliżony. Format 16/9 praktycznie nie występuje w nowych serialach i filmach na Netflix, Disney, Prime, Apple TV itd. innymi słowy nie dajmy się zwariować. Gwarancja jest umowna i można sonie tam wpisać cokolwiek. Na szczęście dyrektywy unijne i przepisy odnośnie rekojmi lepiej chronią konsumenta. Gwarancja to jedynie jedna z możliwości dochodzenia praw. Przykładem są sprzęty Apple na które co do zasady jest 1 roczna gwarancja. Co nie oznacza ze jeśli sprzet ulegnie awarii np. W 18 czy 19 miesiącu nie naprawi, a raczej wymieni np słuchawek sprzedawca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 19 Kwietnia 2023 No przecież napisałem nie dajmy się zwariować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 19 Kwietnia 2023 Mam pytanie, może głupie ale nie rozumiem jak to ustawić. W konserwacji panelu jest opcja "Dostosuj jasność logo" . W objaśnieniu : " Zapobiega problemom z ekranem, obniżając jasność nieruchomych obrazów, takich jak logo czy banery " Jak ustawię "wysoko" to wtedy bardziej zapobiega obniżając jasność ? czy może jasność logo jest wyższa niż na niskim ustawieniu i mniej zapobiega problemom z ekranem ? Widzicie jakieś różnice po włączeniu tego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MadGamer 30 Napisano 19 Kwietnia 2023 Witam wszystkich forumowiczów jak widzę słowne przepychanki jak były kiedyś tak są do tej pory 😁 Ale do rzeczy od kilku tygodni posiadam model Samsunga s95b i ogólnie były z tym telewizorem pewne perypetie może nie techniczne ale najpierw Debil który mi ten telewizor pomagał stawiać na biurko po prostu upuścił go z rąk telewizor spadł z nie dłużej odległości na biurko które co prawda było okryte kołdrą ale mimo wszystko matryca dosyć mocno się zatrzęsła aż mnie serce zabolało poczułem się jakby mi ktoś matkę uderzył i to mocno było trochę wykłóceń ze sklepem w końcu wymiana na drugi model "sztuka na sztukę" natomiast przy drugiej dostawie transport który zamówił sklep znowu wysłał jakiś kolejnych wieśniaków którzy najpierw udawali że nie widzieli uszkodzeń telewizora pomijając że co oni w ogóle mają do gadania oni mieli to tylko odebrać i zostawić nowy model później chcieli mi wyładowywać telewizor na klatce schodowej i tam go składać a że akurat mieszkam w bloku troszeczkę zapyziałym, telewizor stawiają mi na brudnej kanapie w pozycji w której nie powinno się stawiać łapiąc trzymają za rogi też zabronione w instrukcji obsługi, już prawie musiałem się z nimi szarpać no ku... masakra 🤬 ogólnie rzecz ujmując mam szczęście do takich idiotów jakbym ich przyciągał sporo mnie to zdrowia kosztowało momentami aż mi się tego telewizora odechciało 😥 ale do rzeczy ogólnie zauważyłem że jakby obraz w telewizji naziemnej na tym modelu jest trochę gorszy niż w tamtym modelu obraz naziemnej odbierał bardziej żwawo mniej smużenia obraz jakby bardziej nasycony aż sam byłem zdziwiony że telewizja naziemna aż tak dobrze odbiera nie wiem czy to może być kwestia wady matrycy jakiś ustawień których na początku ustawiłem teraz za bardzo nie mogę do nich wrócić albo to że po włączeniu na chwilę odłączyłem kabel zasilający wiem że nie powinienem tego robić ale na chwilę z tego wszystkiego się już zestresowałem bo idioci wieśniaki uparli się że na siłę mam włączyć telewizor przy nich bo że niby może sam go popsuje, podłączyłem kabel na szybko ale później odłączyłem z powrotem bo chciałem go bardziej wyprostować wiadomo nowy prosto z pudełka, może też to być kwestia jakości kabla bo w sumie z dwóch mam połączony w jeden niestety do gniazdka jest kawałek, ale właśnie dopiero co otrzymałem kabel antenowy premium clictronic końcówki pozłacane 24 k podwójne ekranowanie mieć beztlenowa itd zobaczę czy coś to zmieni, natomiast oprócz tego w danej mojej sztuce zauważyłem następujące wady obrazu 1. Smużenie obrazu najczęściej na drugim planie występuje nie tylko w telewizji naziemnej ale również na Apple TV+ oglądałem tylko pierwszy sezon rozdzielenia ale w filmach w aplikacji Google zdarzają się nawet w tych demach demonstracyjnych które mają zadanie pokazać "obraz żylete" i gdzie nie gdzie w grach na PS4 pro No i teraz pytanie czy to się zdarza tylko w mojej sztuce czy u was też to jest widoczne? (Ogólnie wydawało mi się że Apple TV Plus ma dużo lepszą jakość obrazu bo podobno ma najlepszy bitrate ze wszystkich kanałów streamingowych nie licząc oczywiście Bravia core ale ona tylko na telewizorach Sony, na Apple TV+ aż takiego opadu szczęki nie ma, zna ktoś jakiś kanał streamingowy albo ogólnie jakiś kanał gdzie można pobrać filmy w 4K UHD blu ray? chciałbym przetestować czy tamto smużenie również będzie występować) 2. Biała poświata wokół napisów na czarnym tle najczęściej po zakończonym filmie No chyba że napisy mają inny kolor (w jokerze były chyba żółte) bardzo dobrze to widać gdy włączymy Apple TV Plus i zaraz na początku wyświetla się logo z rozjaśnionym plusikiem, to samo pytanie czy wy też to macie czy to tylko moja sztuka? To samo pytanie co przedstawię poniżej. 3. Brak szczegółowości w ciemnych scenach konkretnie w czerniach, czyli gdzieś tam w nocnych scenach albo w ciemnych zaułkach albo coś jest czarne albo pół czarne albo wcale, przecież oledy powinny to idealnie odwzorowywać, coś gdzieś tam przeczytałem że podobno te Samsungi mają z tym problemy ale to tak zahaczyłem na szybko okiem. To samo pytanie? (Ale też żeby nie było sama czerń jest naprawdę jak dla mnie prawie idealna, brak jakiegokolwiek virtual bandingu który był absolutną zmorą matryc LG i zdaje się że wciąż jest) 4. Lekko krzywo montowane matryce nie wiem już czy tamta sztuka wygięła się od upadku czy już taka fabrycznie była zamontowana bo ciężko to już mi stwierdzić po czasie ale ta również zdaje się jakby lekko była znowu przegięta, człowiek który spisywał ode mnie protokół tamtej sztuki też to potwierdził że jest jakby minimalne przekrzywienie. Czy to mi się wydaje czy one są już takie montowane bo na pewno nie jest to "linia jakby wycięta laserem" jak zapewnia Samsung 😅 5. Inne dziwne bugi w postaci kropki na planszy po zakończonym kanale alfa (Anna i androidy tak się chyba nazwa wyświetlała) zdaje się że pojawiają się jeszcze w innych miejscach zależy od planszy sceny w danym miejscu, czy jakby dziwne przesycenia kolorów czy też za farby koloru nie wiem jak to nazwać tutaj prawy górny róg i lewy dolny róg na kanale TVP nauka (plansza po zakończonym kanale) nie wiem czy oni tam tak mają czy to tylko u mnie to widać. Proszę o odpowiedź na moje pytania będę wdzięczny również postaram się coś pomóc jak będę wiedział, PS. Ustawienia obrazu mam na inteligent mode jak dla mnie chyba najlepszy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 20 Kwietnia 2023 15 godzin temu, MadGamer napisał: PS. Ustawienia obrazu mam na inteligent mode jak dla mnie chyba najlepszy. Ustawiłem na swoim Inteligent mode. Tam są dwa ustawienia i na żadnym nie da się oglądać. Jak dla mnie nie do zaakceptowania. Każdy lubi co innego, może tobie pasuje ale sprawdź inne ustawienia. Zapuść sobie z You Tuba np. taką planszę i zobaczysz co się dzieje.. FullHD control screen - YouTube. U mnie w takim trybie jak masz ustawione, giną odcienie szarości. Na końcu / czyli z lewej strony planszy / czarny zlewa się w jedną całość. Czerwony, zielony i niebieski po lewej jak i prawej stronie planszy też zlewa się w jedną całość. Przy dobrym ustawieniu każdy kwadracik powinien być widoczny w innym odcieniu. Po zapuszczeniu jakiegoś filmiku z widoczkami kolory są przekłamane i nie mają takich odcieni jak powinny, np. trawa jest zielona ale to bardziej plama nienaturalnej przejaskrawionej zieleni. Każda matryca jest trochę inna ale myślę, że te problemy, o których pisałeś mogą wynikać ze złych ustawień. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pionier123 19 Napisano 20 Kwietnia 2023 Inteligent mode, no niestety jest do niezaakceptowania. Przejaskrawione, sztuczne kolory, efekt teatru. Widać ingerencję technologi w obraz i jest on nienaturalny.Ale o gustach się nie dyskutuje.Jeden lubi to drugi tamto.Mierzył ktoś już zużycie prądu przez nasze TV?Interesuje mnie w stanie spoczynku.Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, pionier123 napisał: Mierzył ktoś już zużycie prądu przez nasze TV? W prawdziwym trybie czuwania to można przyjąć, że tyle co podaje Samsung czyli 0,5 W może mniej. Mierzyłem gniazdkiem Smart i pomiar niedokładny. Natomiast jak się włączy odświeżanie pikseli to jest wtedy ok. 44 W. Jak chce się przyoszczędzić to trzeba pozwolić, żeby to odświeżanie jak ma się zrobić, to żeby zrobiło się do końca. W przeciwnym razie po każdym wyłączeniu na mniej niż 10 do 15 min /chyba tyle trwa to odświeżanie/ będzie brało 44 W . 55 cali Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez Jurek F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aleks-1967 0 Napisano 21 Kwietnia 2023 @pmcomp czy uruchomiłeś nagrywanie w tym modelu? Jeśli nie, to czy próbowałeś zmienić region? Czy w EPG GUIDE po najechaniu na inną pozycję masz opcję nagrywania? Mam Samsunga z identycznym systemem jak Ty. Dokupiłem innego pilota i nagrywanie działa bez zarzutów. Czy po naciśnięciu INFO, przeskoczeniu na następną pozycję programową i ponownym naciśnięciu INFO masz możliwość zaprogramowania oglądania lub nagrywania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
d__ 0 Napisano 21 Kwietnia 2023 Witam, pomimo negatywnych opinii dotyczących głównie niedopracowania tego modelu, zdecydowałem się na zakup s95b w wersji 65 cali. Przyznam, że do tego wątku trafiłem już po zakupie. Nie wiem, czy gdybym trafił tu wcześnie, zdecydowałbym się na zakup. Ale może to dobrze. To mój pierwszy OLED, więc pewnie byłbym zachwycony bez względu na wybór, ale nawet na domyślnych ustawieniach jakość obrazu jest dla mnie więcej niż zadowalająca. Telewizor głównie do oglądania filmów i seriali - powiedzmy w 70% ze streamingu, w 30% z lokalnych źródeł, w tym pliki z dysku. I tutaj pojawia się jak na razie jedyny problem, przez który rozważam zwrot. O ile telewizor bez problemu wykrył dysk podpięty pod routrer tak trochę się zdziwiłem, że przynajmniej połowa posiadanych plików nie będzie obsługiwana, bo... s95b nie obsługuje Dolby Digital. Wydawało mi się, że nowy model w 2023 roku będzie bez problemów radził sobie z 90% formatów i kodeków a tu taka niespodzianka. Jedynym rozwiązaniem jest jakiś dodatkowy player w stylu VLC czy Kodi, co byłoby dla mnie powiedzmy do zaakceptowania, chociaż nie po to kupuje nowy telewizor, żeby jego system nie dawał mi, przynajmniej dla mnie, absolutnie kluczowej funkcjonalności. Jest jakiś sensowny player dla Tizena? Bo z tego co widzę to nie za bardzo. Jedynym rozwiązaniem, poza zwrotem tv, jest użycie przystawki z Androidem (mam nieźle spisującego się Miboxa) i odpalanie na nim VLC lub Kodi, co dotychczas robiłem na 10 letnim też Samsungu. Trochę śmiech na sali, że musiałbym dalej się z tym bujać, w starym telewizorze bez funkcji Smart była to konieczność. Tutaj, wkurza mnie trochę konieczność przełączania się na inne źródło po hdmi (co przyznaję nie jest specjalnie szybkie, ale ogólnie interfejs nie jest dla mnie takim dramatem, jak niektórzy tu piszą) i prawdopodobnie konieczność przełączania się na drugiego pilota (bo nie potrafię zmusić pilota od s95 do obsługi Miboxa mimo, że go wyszukuje na liście urządzeń). No i przy całej mojej sympatii do VLC czy Kodi i ich możliwości nie są to specjalnie piękne apki. Kupując telewizor za 8k, mam nadzieję, że na przynajmniej kilka lat, jednak pójście na taki kompromis jest trochę irytujące. Ale jaka jest alternatywa? Co kupię max od tych 8k, w 65 calach, z porównywalną jakością obrazu (jak pisałem, ogólnie pierwsze wrażenia z s95 są bardzo fajne, być może każdy OLED by mnie równie zachwycił) i dźwięku (tu myślę nawet krytycy przyznają, że jest solidnie u Samsunga). Miałem upatrzonego Philipsa 65OLED707. Widzę, że Philipsy nie cieszą się tu szczególnym uznaniem, ale recenzja na stronie tutaj całkiem entuzjastyczna. Tylko czy Android na takim Philipsie ma jakiś domyślny player czy i tak muszę odpalać pliki z dysku przez VLC/Kodi? Z góry dzięki za pomoc. Nie chciałbym wylać dziecka z kąpielą, jeśli Android niewiele ułatwia odtwarzanie plików z dysku albo nie ma w podobnej cenie alternatywy wartej rozważenia to zostawiam Samsunga. A żeby dorzucić swoją frustrującą historię to napiszę, że przy pierwszy uruchomieniu nagle telewizor przestał reagować (na etapie logowania do tego konta Samsunga), byłem pewien, że coś się wiesza, nie zostało nic innego, jak odłączanie od prądu, ale ciągle lądowałem na tym samym kroku, czasami udawało się przejść dalej, ale wtedy od razu blokowało mnie na kolejnym i tego kolejnego nie mogłem przejść - włączał się wygaszacz ekranu po chwili i brak reakcji. Pilot naładowany, internet podpięty po kablu. Na szczęście w miarę szybko wpadłem na to, żeby podpiąć klawiaturę po USB i okazało się, że nic się nie wiesza, tylko pilot przestaje działać. Dokończyłem pierwszą konfigurację starą klawiaturą na kablu i o dziwo pilot zaczął działać i na razie działa bez problemów. Ale już widzę na przykład moich rodziców, którzy rozpakowują nowy telewizor i w ten sposób przebiega jego pierwsze uruchomienie. Swoją drogą, przy pierwszym uruchomieniu, jednym z korków było jakieś "inteligentne" wykrycie warunków akustycznych w pomieszczeniu i dostosowanie ustawień audio pod nie. Ominąłem zmęczony walką z pilotem i pewnie nie jest to nic specjalnego, ale nie mogę znaleźć tej opcji w ustawieniach. Ktoś wie, gdzie to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki1213 5 Napisano 21 Kwietnia 2023 2 godziny temu, d__ napisał: Witam, pomimo negatywnych opinii dotyczących głównie niedopracowania tego modelu, zdecydowałem się na zakup s95b w wersji 65 cali. Przyznam, że do tego wątku trafiłem już po zakupie. Nie wiem, czy gdybym trafił tu wcześnie, zdecydowałbym się na zakup. Ale może to dobrze. To mój pierwszy OLED, więc pewnie byłbym zachwycony bez względu na wybór, ale nawet na domyślnych ustawieniach jakość obrazu jest dla mnie więcej niż zadowalająca. Telewizor głównie do oglądania filmów i seriali - powiedzmy w 70% ze streamingu, w 30% z lokalnych źródeł, w tym pliki z dysku. I tutaj pojawia się jak na razie jedyny problem, przez który rozważam zwrot. O ile telewizor bez problemu wykrył dysk podpięty pod routrer tak trochę się zdziwiłem, że przynajmniej połowa posiadanych plików nie będzie obsługiwana, bo... s95b nie obsługuje Dolby Digital. Wydawało mi się, że nowy model w 2023 roku będzie bez problemów radził sobie z 90% formatów i kodeków a tu taka niespodzianka. Jedynym rozwiązaniem jest jakiś dodatkowy player w stylu VLC czy Kodi, co byłoby dla mnie powiedzmy do zaakceptowania, chociaż nie po to kupuje nowy telewizor, żeby jego system nie dawał mi, przynajmniej dla mnie, absolutnie kluczowej funkcjonalności. Jest jakiś sensowny player dla Tizena? Bo z tego co widzę to nie za bardzo. Jedynym rozwiązaniem, poza zwrotem tv, jest użycie przystawki z Androidem (mam nieźle spisującego się Miboxa) i odpalanie na nim VLC lub Kodi, co dotychczas robiłem na 10 letnim też Samsungu. Trochę śmiech na sali, że musiałbym dalej się z tym bujać, w starym telewizorze bez funkcji Smart była to konieczność. Tutaj, wkurza mnie trochę konieczność przełączania się na inne źródło po hdmi (co przyznaję nie jest specjalnie szybkie, ale ogólnie interfejs nie jest dla mnie takim dramatem, jak niektórzy tu piszą) i prawdopodobnie konieczność przełączania się na drugiego pilota (bo nie potrafię zmusić pilota od s95 do obsługi Miboxa mimo, że go wyszukuje na liście urządzeń). No i przy całej mojej sympatii do VLC czy Kodi i ich możliwości nie są to specjalnie piękne apki. Kupując telewizor za 8k, mam nadzieję, że na przynajmniej kilka lat, jednak pójście na taki kompromis jest trochę irytujące. Ale jaka jest alternatywa? Co kupię max od tych 8k, w 65 calach, z porównywalną jakością obrazu (jak pisałem, ogólnie pierwsze wrażenia z s95 są bardzo fajne, być może każdy OLED by mnie równie zachwycił) i dźwięku (tu myślę nawet krytycy przyznają, że jest solidnie u Samsunga). Miałem upatrzonego Philipsa 65OLED707. Widzę, że Philipsy nie cieszą się tu szczególnym uznaniem, ale recenzja na stronie tutaj całkiem entuzjastyczna. Tylko czy Android na takim Philipsie ma jakiś domyślny player czy i tak muszę odpalać pliki z dysku przez VLC/Kodi? Z góry dzięki za pomoc. Nie chciałbym wylać dziecka z kąpielą, jeśli Android niewiele ułatwia odtwarzanie plików z dysku albo nie ma w podobnej cenie alternatywy wartej rozważenia to zostawiam Samsunga. A żeby dorzucić swoją frustrującą historię to napiszę, że przy pierwszy uruchomieniu nagle telewizor przestał reagować (na etapie logowania do tego konta Samsunga), byłem pewien, że coś się wiesza, nie zostało nic innego, jak odłączanie od prądu, ale ciągle lądowałem na tym samym kroku, czasami udawało się przejść dalej, ale wtedy od razu blokowało mnie na kolejnym i tego kolejnego nie mogłem przejść - włączał się wygaszacz ekranu po chwili i brak reakcji. Pilot naładowany, internet podpięty po kablu. Na szczęście w miarę szybko wpadłem na to, żeby podpiąć klawiaturę po USB i okazało się, że nic się nie wiesza, tylko pilot przestaje działać. Dokończyłem pierwszą konfigurację starą klawiaturą na kablu i o dziwo pilot zaczął działać i na razie działa bez problemów. Ale już widzę na przykład moich rodziców, którzy rozpakowują nowy telewizor i w ten sposób przebiega jego pierwsze uruchomienie. Swoją drogą, przy pierwszym uruchomieniu, jednym z korków było jakieś "inteligentne" wykrycie warunków akustycznych w pomieszczeniu i dostosowanie ustawień audio pod nie. Ominąłem zmęczony walką z pilotem i pewnie nie jest to nic specjalnego, ale nie mogę znaleźć tej opcji w ustawieniach. Ktoś wie, gdzie to jest? Podłączyłem dysk do tv i bez problemu działa dolby nie ma DTS ale dolby jest i działa. Co do pilota miałem to samo, trzeba go na nowo sparować i będzie działał idealnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
d__ 0 Napisano 21 Kwietnia 2023 A możliwe, że pomyliłem Dolby z DTS. No tak, czy inaczej przynajmniej połowa filmów z dysku odpala mi się bez dźwięku. Z tym pilotem to nie jest jakiś dramat, ale jednak słabo, że trzeba go sparować ponownie skoro na początku działa a nagle przestaje. Gdyby jeszcze to parowanie było jednym z pierwszych kroków pierwszego uruchomienia to pół biedy. Ale jakieś inne głupoty się tam ustawia a pilota nie. Więc jak ktoś ma szczęście do przejdzie cały proces rozruchu i sobie pilota sparuje, jak nie, nagłowi się jak ja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nygus 375 Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) 11 minut temu, d__ napisał: A możliwe, że pomyliłem Dolby z DTS. No tak, czy inaczej przynajmniej połowa filmów z dysku odpala mi się bez dźwięku. Z tym pilotem to nie jest jakiś dramat, ale jednak słabo, że trzeba go sparować ponownie skoro na początku działa a nagle przestaje. Gdyby jeszcze to parowanie było jednym z pierwszych kroków pierwszego uruchomienia to pół biedy. Ale jakieś inne głupoty się tam ustawia a pilota nie. Więc jak ktoś ma szczęście do przejdzie cały proces rozruchu i sobie pilota sparuje, jak nie, nagłowi się jak ja. funkcje "multimedialne" w tv to jest dodatek, nie ma takiego tv, który zastąpi "wszystko" i sam będzie obsługiwał wszystko czego użytkownik oczekuje. Nie ma tez gwarancji, że w kolejnej wersji softu, jakaś funkcjonalność nie zostanie usunięta. nie obejdzie sie bez dodatkowych urządzeń Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Nygus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MadGamer 30 Napisano 21 Kwietnia 2023 20 godzin temu, Jurek F napisał: Ustawiłem na swoim Inteligent mode. Tam są dwa ustawienia i na żadnym nie da się oglądać. Jak dla mnie nie do zaakceptowania. Każdy lubi co innego, może tobie pasuje ale sprawdź inne ustawienia. Zapuść sobie z You Tuba np. taką planszę i zobaczysz co się dzieje.. FullHD control screen - YouTube. U mnie w takim trybie jak masz ustawione, giną odcienie szarości. Na końcu / czyli z lewej strony planszy / czarny zlewa się w jedną całość. Czerwony, zielony i niebieski po lewej jak i prawej stronie planszy też zlewa się w jedną całość. Przy dobrym ustawieniu każdy kwadracik powinien być widoczny w innym odcieniu. Po zapuszczeniu jakiegoś filmiku z widoczkami kolory są przekłamane i nie mają takich odcieni jak powinny, np. trawa jest zielona ale to bardziej plama nienaturalnej przejaskrawionej zieleni. Każda matryca jest trochę inna ale myślę, że te problemy, o których pisałeś mogą wynikać ze złych ustawień. 18 godzin temu, pionier123 napisał: Inteligent mode, no niestety jest do niezaakceptowania. Przejaskrawione, sztuczne kolory, efekt teatru. Widać ingerencję technologi w obraz i jest on nienaturalny. Ale o gustach się nie dyskutuje. Jeden lubi to drugi tamto. Mierzył ktoś już zużycie prądu przez nasze TV? Interesuje mnie w stanie spoczynku. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka Testowałem różne tryby chociaż fakt że krótko A to dlatego że tryby są wyciemnione i nie da się ich zmienić jak jest włączony inteligent mode, nie jestem zbyt zaznajmiony z tizen też podobnie jak kolega powyżej to mój pierwszy oled, bo tak dodam od siebie żeby włączyć inny tryb trzeba wyłączyć intelligent mode niby prosta rzecz ale technicy Samsunga te dziunie które mają się za techników tak namieszały że masakra, gadanie w stylu że jak tryb jest wyciemniony i nie można go zmienić źródło jest za słabe (Apple TV+) albo to prawdopodobnie słabe połączenie z internetem 🤦 sprawdzałem na szybko kilka trybów No jak dla mnie jedynym akceptowalnym trybem jest dynamiczny, tryby film i film maker mode jest dla mnie nie do zaakceptowania bardzo ciemny i do tego jeszcze nakładany na niego jakiś dziwny filtr tutaj dopiero robi się jakiś "efekt teatru" poza tym chyba inteligent mode sam dostosowuje funkcję do wyświetlanego obrazu więc chyba powinien być najlepszy No ale to są ogólnie szczegóły co z odpowiedziami na moje pytania W dniu 20.04.2023 o 01:50, MadGamer napisał: 1. Smużenie obrazu najczęściej na drugim planie występuje nie tylko w telewizji naziemnej ale również na Apple TV+ oglądałem tylko pierwszy sezon rozdzielenia ale w filmach w aplikacji Google zdarzają się nawet w tych demach demonstracyjnych które mają zadanie pokazać "obraz żylete" i gdzie nie gdzie w grach na PS4 pro No i teraz pytanie czy to się zdarza tylko w mojej sztuce czy u was też to jest widoczne? (Ogólnie wydawało mi się że Apple TV Plus ma dużo lepszą jakość obrazu bo podobno ma najlepszy bitrate ze wszystkich kanałów streamingowych nie licząc oczywiście Bravia core ale ona tylko na telewizorach Sony, na Apple TV+ aż takiego opadu szczęki nie ma, zna ktoś jakiś kanał streamingowy albo ogólnie jakiś kanał gdzie można pobrać filmy w 4K UHD blu ray? chciałbym przetestować czy tamto smużenie również będzie występować) 2. Biała poświata wokół napisów na czarnym tle najczęściej po zakończonym filmie No chyba że napisy mają inny kolor (w jokerze były chyba żółte) bardzo dobrze to widać gdy włączymy Apple TV Plus i zaraz na początku wyświetla się logo z rozjaśnionym plusikiem, to samo pytanie czy wy też to macie czy to tylko moja sztuka? To samo pytanie co przedstawię poniżej. 3. Brak szczegółowości w ciemnych scenach konkretnie w czerniach, czyli gdzieś tam w nocnych scenach albo w ciemnych zaułkach albo coś jest czarne albo pół czarne albo wcale, przecież oledy powinny to idealnie odwzorowywać, coś gdzieś tam przeczytałem że podobno te Samsungi mają z tym problemy ale to tak zahaczyłem na szybko okiem. To samo pytanie? (Ale też żeby nie było sama czerń jest naprawdę jak dla mnie prawie idealna, brak jakiegokolwiek virtual bandingu który był absolutną zmorą matryc LG i zdaje się że wciąż jest) 4. Lekko krzywo montowane matryce nie wiem już czy tamta sztuka wygięła się od upadku czy już taka fabrycznie była zamontowana bo ciężko to już mi stwierdzić po czasie ale ta również zdaje się jakby lekko była znowu przegięta, człowiek który spisywał ode mnie protokół tamtej sztuki też to potwierdził że jest jakby minimalne przekrzywienie. Czy to mi się wydaje czy one są już takie montowane bo na pewno nie jest to "linia jakby wycięta laserem" jak zapewnia Samsung 😅 5. Inne dziwne bugi w postaci kropki na planszy po zakończonym kanale alfa (Anna i androidy tak się chyba nazwa wyświetlała) zdaje się że pojawiają się jeszcze w innych miejscach zależy od planszy sceny w danym miejscu, czy jakby dziwne przesycenia kolorów czy też za farby koloru nie wiem jak to nazwać tutaj prawy górny róg i lewy dolny róg na kanale TVP nauka (plansza po zakończonym kanale) nie wiem czy oni tam tak mają czy to tylko u mnie to widać. Odpowie ktoś bo też się zastanawiam nad zwrotem tego telewizora robie odstąpienie zyskam 14 dni na zwrot, najbardziej mnie zastanawia to smużenie na drugim planie pojawia się to wszędzie nie tylko na naziemnej telewizji ale też na Apple TV Plus i na filmikach Google 4K z hdr dokładnie tych samych które są demami demonstracyjnymi oledów oczywiście pojawia się to miejscami, jeśli chodzi o pkt 3. Brak różnicy w odcieniach czerni to chyba one wszystkie na to chorują chyba nawet Maciej to w filmiku coś wspominał Jeszcze dwa ostatnie pytanka czy zna ktoś jakiś serwis streamingowy albo portal z którego można pobrać filmy w 4K UHD na BluRay nieodpłatnie albo odpłatnie, odtwarzacza do płyt nie mam. 2 pytanie czy ktoś stosował kalibrację i czy ona na tym telewizorze robi efekt WOW!!! Porównując go na przykład z nieskalibrowanym Sony A95K bądź też i jak się mają obydwa telewizory po kalibracji i czy ona może rozwiązywać powyższe błędy. Pozdrawiam. 31 minut temu, d__ napisał: A możliwe, że pomyliłem Dolby z DTS. No tak, czy inaczej przynajmniej połowa filmów z dysku odpala mi się bez dźwięku. Z tym pilotem to nie jest jakiś dramat, ale jednak słabo, że trzeba go sparować ponownie skoro na początku działa a nagle przestaje. Gdyby jeszcze to parowanie było jednym z pierwszych kroków pierwszego uruchomienia to pół biedy. Ale jakieś inne głupoty się tam ustawia a pilota nie. Więc jak ktoś ma szczęście do przejdzie cały proces rozruchu i sobie pilota sparuje, jak nie, nagłowi się jak ja. Dla mnie jeśli chodzi o multimedia to największy dramat to brak wsparcia języka polskiego dla funkcji głosowych, mówisz tytuł piosenki albo filmu polskiego i system w ogóle go nie wykrywa w wyszukiwarce wszystko trzeba ręcznie za pomocą pilota po literce wpisywać masakra jakaś. Mam jeszcze może takie trochę głupie pytanie ale czy gwarancja jest jakoś numerowana numerami seryjnymi z telewizorem pytam bo i debile którzy zabierali mi stary telewizor i wyjmowali nowy tak namieszali że zostawili mi dwie folie od telewizora część styropianu i własne rękawiczki 😂 folie dostałem od starego pilota nie wiem czy tam numery seryjne będą się zgadzały z nowym czy to wszystko jedno, gwarancje też mi być może zostawili z tamtego telewizora pytam bo żeby później nie było problemów przy reklamacji w razie czego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
d__ 0 Napisano 21 Kwietnia 2023 41 minut temu, Nygus napisał: funkcje "multimedialne" w tv to jest dodatek, nie ma takiego tv, który zastąpi "wszystko" i sam będzie obsługiwał wszystko czego użytkownik oczekuje. Nie ma tez gwarancji, że w kolejnej wersji softu, jakaś funkcjonalność nie zostanie usunięta. nie obejdzie sie bez dodatkowych urządzeń Nie zgodzę się. Skoro we współczesnych telewizorach są te wszystkie "inteligentne" bajery to akurat odtworzenie przynajmniej najpopularniejszych formatów audio i video we wbudowanym playerze systemowym to jest dla mnie absolutna podstawa, chociaż mam świadomość, że dla większości użytkowników obecnie najważniejsze, żeby Netflix był i ja sam też coraz więcej oglądam z serwisów vod a coraz mniej z plików. Z drugiej strony, widziałem wpisy, w których ludzie się skarżyli, że z tego samego powodu nie mogą oglądać swoich plików z rodzinnymi nagraniami zrobione kamerą czy tam aparatem. Więc nie jest tak, że odpalanie plików z dysku to jakiś relikt przeszłości. Mój 10-letni Samsung radzi sobie z tym bez większych problemów, więc wycięcie niektórych kodeków audio jest chyba wyłącznie decyzją Samsunga a nie wynikającą z braku możliwości hardware'owych. s95 ma pewnie "bebechy" z 50 razy szybsze i bardziej pojemne. Dlatego o ile na sam interfejs nie będę za wiele narzekał, tak świadomość, że jestem mocno ograniczony hermetycznością Tizena i biblioteką apek, kodeków i innych dodatków ściśle selekcjonowanych przez Samsunga, którego podejście bywa, delikatnie mówiąc, mało elastyczne. Mimo wszystko Andorid wydaje się pod tym względem bardziej rozwojowy i niezależny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 21 Kwietnia 2023 7 godzin temu, aleks-1967 napisał: @pmcomp czy uruchomiłeś nagrywanie w tym modelu? Jeśli nie, to czy próbowałeś zmienić region? Czy w EPG GUIDE po najechaniu na inną pozycję masz opcję nagrywania? Mam Samsunga z identycznym systemem jak Ty. Dokupiłem innego pilota i nagrywanie działa bez zarzutów. Czy po naciśnięciu INFO, przeskoczeniu na następną pozycję programową i ponownym naciśnięciu INFO masz możliwość zaprogramowania oglądania lub nagrywania? Wystarczy dokupić inny pilot, czy trzeba też zmienić region ? Jaki pilot ? Piszesz o S95B ? 6 godzin temu, d__ napisał: Swoją drogą, przy pierwszym uruchomieniu, jednym z korków było jakieś "inteligentne" wykrycie warunków akustycznych w pomieszczeniu i dostosowanie ustawień audio pod nie. Ominąłem zmęczony walką z pilotem i pewnie nie jest to nic specjalnego, ale nie mogę znaleźć tej opcji w ustawieniach. Ktoś wie, gdzie to jest? Ogóle i prywatność -- ustawienia trybu inteligentnego -- Ja mam włączony tylko dopasowujący się dźwięk +. Jest duża różnica na plus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) 4 godziny temu, MadGamer napisał: Testowałem różne tryby chociaż fakt że krótko A to dlatego że tryby są wyciemnione i nie da się ich zmienić jak jest włączony inteligent mode, nie jestem zbyt zaznajmiony z tizen też podobnie jak kolega powyżej to mój pierwszy oled, bo tak dodam od siebie żeby włączyć inny tryb trzeba wyłączyć intelligent mode niby prosta rzecz ale technicy Samsunga te dziunie które mają się za techników tak namieszały że masakra, gadanie w stylu że jak tryb jest wyciemniony i nie można go zmienić źródło jest za słabe (Apple TV+) albo to prawdopodobnie słabe połączenie z internetem 🤦 sprawdzałem na szybko kilka trybów No jak dla mnie jedynym akceptowalnym trybem jest dynamiczny, tryby film i film maker mode jest dla mnie nie do zaakceptowania bardzo ciemny i do tego jeszcze nakładany na niego jakiś dziwny filtr tutaj dopiero robi się jakiś "efekt teatru" poza tym chyba inteligent mode sam dostosowuje funkcję do wyświetlanego obrazu więc chyba powinien być najlepszy No ale to są ogólnie szczegóły co z odpowiedziami na moje pytania Odpowie ktoś bo też się zastanawiam nad zwrotem tego telewizora robie odstąpienie zyskam 14 dni na zwrot, najbardziej mnie zastanawia to smużenie na drugim planie pojawia się to wszędzie nie tylko na naziemnej telewizji ale też na Apple TV Plus i na filmikach Google 4K z hdr dokładnie tych samych które są demami demonstracyjnymi oledów oczywiście pojawia się to miejscami, jeśli chodzi o pkt 3. Brak różnicy w odcieniach czerni to chyba one wszystkie na to chorują chyba nawet Maciej to w filmiku coś wspominał Jeszcze dwa ostatnie pytanka czy zna ktoś jakiś serwis streamingowy albo portal z którego można pobrać filmy w 4K UHD na BluRay nieodpłatnie albo odpłatnie, odtwarzacza do płyt nie mam. 2 pytanie czy ktoś stosował kalibrację i czy ona na tym telewizorze robi efekt WOW!!! Porównując go na przykład z nieskalibrowanym Sony A95K bądź też i jak się mają obydwa telewizory po kalibracji i czy ona może rozwiązywać powyższe błędy. Pozdrawiam. Dla mnie jeśli chodzi o multimedia to największy dramat to brak wsparcia języka polskiego dla funkcji głosowych, mówisz tytuł piosenki albo filmu polskiego i system w ogóle go nie wykrywa w wyszukiwarce wszystko trzeba ręcznie za pomocą pilota po literce wpisywać masakra jakaś. Mam jeszcze może takie trochę głupie pytanie ale czy gwarancja jest jakoś numerowana numerami seryjnymi z telewizorem pytam bo i debile którzy zabierali mi stary telewizor i wyjmowali nowy tak namieszali że zostawili mi dwie folie od telewizora część styropianu i własne rękawiczki 😂 folie dostałem od starego pilota nie wiem czy tam numery seryjne będą się zgadzały z nowym czy to wszystko jedno, gwarancje też mi być może zostawili z tamtego telewizora pytam bo żeby później nie było problemów przy reklamacji w razie czego. Cały czas pisze ze jest ciemny to się ze mnie śmieją. Zastosuj kalibrację. Ona nic nie da. Bo po wyciągnięciu wtyczki z gniazdka było ok. Przynajmniej do wczoraj. Już mam dość tego telewizora. Cały czas z nim jakieś problemy. Serwis oczywiście nic nie widzi. wiec powiem tak. Jak masz możliwość to oddaj. Ja bym tak zrobił. Bo jak ci upłynie czas to będziesz pluł w brodę ze tego nie zrobiłeś w 2 pokoju mam Sony a80j z panelem LG. Wcześniej miałem LG oleda 65b7v. I powiem tak mimo ze oled Sony jest teoretycznie ciemniejszy to widać różnice na korzyść Sony w filmach. W ciemnym pomieszczeniu i w nocnych scenach. Jeśli chodzi o 65b7v to pamietam ten tv. I obraz w ciemnych scenach i w nocy był zdecydowanie czytelniejszy. Czy to problem matrycy czy iprogramowania nie wiem. Mam to gdzieś. Już nie mam zdrowia. tu nie chidzi o to żeby stosować jakieś tryby inteligentne. Tylko żeby obraz był na akceptowanym poziomie na trybie film i filmmaker a tak nie jest. Oczywiście jak włączę ten tryb to widzę wszystko ale co z tego ze obraz np. Kolory nie do zaakceptowania. dodatkowo porownijac np. Procesor obrazu w Sony i w samsungu to w Sony jest zdecydowanie lepiej. Film wydaje się ładniejszy. Każdy to widzi. Jeżeli chodzi o brak wsparcia dla polskiego. To nawet tego nie skomentuje. Co z tego ze Samsung ma angielski. Jak angielski nie rozumie np. Nazw polskich miast jak Wrocław. A nie każdy szuka pogody dla Warszawy. Blamaż i tyle. jesli chodzi o dostęp do premium 4K HDR to oprócz Apple TV i bravia core ale to działa tylko na sony nie znam innych z lepsza jakością. Ewentualnie płyta. Jeśli masz możliwość. takze przez 40 lat życia nie dokonałem tak złego zakupu jak ten telewizor. I jeszcze cały czas się z nim mecze bo serwisy nic nie widza. Dla nich to to ze przez 3 min nie można korzystać po włączeniu tv np. Z netflixa bo nie widzi sieci nie jest problemem. odwolania nic nie dają. Szkoda słów. 3 godziny temu, d__ napisał: Nie zgodzę się. Skoro we współczesnych telewizorach są te wszystkie "inteligentne" bajery to akurat odtworzenie przynajmniej najpopularniejszych formatów audio i video we wbudowanym playerze systemowym to jest dla mnie absolutna podstawa, chociaż mam świadomość, że dla większości użytkowników obecnie najważniejsze, żeby Netflix był i ja sam też coraz więcej oglądam z serwisów vod a coraz mniej z plików. Z drugiej strony, widziałem wpisy, w których ludzie się skarżyli, że z tego samego powodu nie mogą oglądać swoich plików z rodzinnymi nagraniami zrobione kamerą czy tam aparatem. Więc nie jest tak, że odpalanie plików z dysku to jakiś relikt przeszłości. Mój 10-letni Samsung radzi sobie z tym bez większych problemów, więc wycięcie niektórych kodeków audio jest chyba wyłącznie decyzją Samsunga a nie wynikającą z braku możliwości hardware'owych. s95 ma pewnie "bebechy" z 50 razy szybsze i bardziej pojemne. Dlatego o ile na sam interfejs nie będę za wiele narzekał, tak świadomość, że jestem mocno ograniczony hermetycznością Tizena i biblioteką apek, kodeków i innych dodatków ściśle selekcjonowanych przez Samsunga, którego podejście bywa, delikatnie mówiąc, mało elastyczne. Mimo wszystko Andorid wydaje się pod tym względem bardziej rozwojowy i niezależny. Jako użytkownik Apple z którego śmieją się ze system z Cupertino jest ograniczony pokazuje znajomym tego samsunga i porównuje z Sony mówią tak. System googlowy dużo lepszy. Bezproblemowo mogę sobie sprawdzi pogodę np. Dla Wrocławia i innych miast. A tutaj to szkoda gada. Jedyne co mogę to zapytać o godzinę. Bo wyszukanie filmów to jakaś parodia. Wyszukuje głupoty. Szkoda gadać. pominę milczeniem to ze startuje od razu a nie czekam 3 min aż znajdzie sieć i będę mógł skorzystać z YouTube czy netflixa. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Gregory-86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 21 Kwietnia 2023 3 godziny temu, MadGamer napisał: Testowałem różne tryby chociaż fakt że krótko A to dlatego że tryby są wyciemnione i nie da się ich zmienić jak jest włączony inteligent mode, nie jestem zbyt zaznajmiony z tizen też podobnie jak kolega powyżej to mój pierwszy oled, bo tak dodam od siebie żeby włączyć inny tryb trzeba wyłączyć intelligent mode niby prosta rzecz ale technicy Samsunga te dziunie które mają się za techników tak namieszały że masakra, gadanie w stylu że jak tryb jest wyciemniony i nie można go zmienić źródło jest za słabe (Apple TV+) albo to prawdopodobnie słabe połączenie z internetem 🤦 sprawdzałem na szybko kilka trybów No jak dla mnie jedynym akceptowalnym trybem jest dynamiczny, tryby film i film maker mode jest dla mnie nie do zaakceptowania bardzo ciemny i do tego jeszcze nakładany na niego jakiś dziwny filtr tutaj dopiero robi się jakiś "efekt teatru" poza tym chyba inteligent mode sam dostosowuje funkcję do wyświetlanego obrazu więc chyba powinien być najlepszy W każdym trybie są dostępne ustawienia eksperckie. Tam można dużo zmienić . Nawet w Twoim ulubionym trybie dynamicznym. Dla przykładu : "contrast enhancer" domyślnie jest ustawiony na wysoko. Zmieniając na "nisko" zaczyna się pokazywać więcej odcieni szarości i kolorów. Widać to dobrze na tej planszy testowej co Ci link zapodałem. Jak wyłączymy, tych odcieni jest jeszcze więcej. Można próbować zmieniać inne ustawienia i patrzeć co to daje. Może ta plansza z you tuba nie jest wzorcem ale dzięki niej coś tam można wyregulować. Filmmaker mode jest najbardziej zbliżony do oryginału. Oczywiście po modyfikacjach. Np tonacja kolorów ciepły 2 dla mnie nie do przyjęcia. "teatr" można ustawić w "ustawieniach wyrazistości obrazu " , ostrość zwiększyć itd.itp. Spróbuje odpowiedzieć na Twoje pytania Ad 1. Nie wiem co masz na myśli pisząc smużenie. W trybie inteligent mode i dynamicznym na fabrycznych ustawieniach obraz to jedna wielka porażka. Oczywiście jak dla mnie. Kolory nienaturalne, prześwietlone, jakieś barwne placki. Faktycznie dugi plan się rozjeżdża a kolory się rozłażą. Chyba najlepiej zrobiony film nie pokaże "obrazu żyletę" i szczęka nie opadnie. Ad 2. Biała poświata. Nie wiem czy o to Ci chodzi ale białe litery na czarnym tle rozjaśnione tak jak w trybach, które lubisz mogą dawać taki efekt. Biel nienaturalnie wyskakuje z tej czerni i wali po oczach. Ad 3. To jest to co pisałem na początku . Jest jeszcze takie ustawienie "szczegóły cieni" . Tym można pomajstrować Ad 4. Nie wiem. Mój telewizor jest prosty. Ad 5. Żeby sprawdzić czy tak powinno być czy nie, to się nie patrzy na takie plansze, tylko zapuszczasz np z you tuba jednolity kolor np Test kolorów monitora i TV - CMYK / RGB - YouTube i patrzysz czy są na tym np. przebarwienia. Jeżeli nie ma to wtedy wiadomo, tak ktoś taką plansze wymyślił. że np. po rogach jest jakieś przebarwienie. Jeżeli na teście jest bardzo nierównomierny kolor to może być coś nie tak z telewizorem. Serwisu streamingowego nie znam. Robiłem kalibrację . Dla każdego jak widać co innego jest efektem WOW. Podejrzewam, że Ty byłbyś niezadowolony. Najbardziej pasują Tobie tryby najodleglejsze od oryginału. Kalibracja robiona jest na filmmaker mode i ten tryb przypomina. Powiem szczerze, że do tej pory oglądałem wszystko w bardziej jaskrawych kolorach ale nie w dynamicznych😉 i balans bieli był chłodniejszy. Po kalibracji przestawiłem się i teraz żadnego innego nie używam. Obraz cieszy oko. Jest super. No i smużenia nie ma . Przed kalibracją też nie zauważyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nygus 375 Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, d__ napisał: Nie zgodzę się. Skoro we współczesnych telewizorach są te wszystkie "inteligentne" bajery to akurat odtworzenie przynajmniej najpopularniejszych formatów audio i video we wbudowanym playerze systemowym to jest dla mnie absolutna podstawa, chociaż mam świadomość, że dla większości użytkowników obecnie najważniejsze, żeby Netflix był i ja sam też coraz więcej oglądam z serwisów vod a coraz mniej z plików. Z drugiej strony, widziałem wpisy, w których ludzie się skarżyli, że z tego samego powodu nie mogą oglądać swoich plików z rodzinnymi nagraniami zrobione kamerą czy tam aparatem. Więc nie jest tak, że odpalanie plików z dysku to jakiś relikt przeszłości. Mój 10-letni Samsung radzi sobie z tym bez większych problemów, więc wycięcie niektórych kodeków audio jest chyba wyłącznie decyzją Samsunga a nie wynikającą z braku możliwości hardware'owych. s95 ma pewnie "bebechy" z 50 razy szybsze i bardziej pojemne. Dlatego o ile na sam interfejs nie będę za wiele narzekał, tak świadomość, że jestem mocno ograniczony hermetycznością Tizena i biblioteką apek, kodeków i innych dodatków ściśle selekcjonowanych przez Samsunga, którego podejście bywa, delikatnie mówiąc, mało elastyczne. Mimo wszystko Andorid wydaje się pod tym względem bardziej rozwojowy i niezależny. Nie musisz się zgadzać, kwestie hardwarowe nie maja nic do tego, oczywiście że sprzęt wspiera to czego oczekuje użytkownik, ale to nie znaczy, ze wszystko jest możliwe, firmy "oszczędzają" i nie implementują niektórych funkcji, które powinny być i to tyle... Po prostu tak to już jest, że nie ma takiego sprzęty, który jest do wszystkiego, żaden tv, jako samodzielne urządzenie nie daje takiej możliwości i to tyle. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Nygus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aleks-1967 0 Napisano 21 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Jurek F napisał: Wystarczy dokupić inny pilot, czy trzeba też zmienić region ? Jaki pilot ? Piszesz o S95B ? Piszę o innym modelu z takim samym systemem. A region trzeba zmienić podobno aby pojawiła się funkcją nagrywania. Pilot z ładowaniem solarnym od razu trafił do szafki. Mam uniwersalny ze wszystkimi przyciskami u uczący się All for one. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) 39 minut temu, aleks-1967 napisał: Piszę o innym modelu z takim samym systemem. A region trzeba zmienić podobno aby pojawiła się funkcją nagrywania. Pilot z ładowaniem solarnym od razu trafił do szafki. Mam uniwersalny ze wszystkimi przyciskami u uczący się All for one. System może być taki sam ale różnice w oprogramowaniu pewnie są. Sorry, że się czepiam ale pisałeś, że u Ciebie działa nagrywanie, to zmieniłeś ten region czy podobno trzeba zmienić a Tobie wystarczyła zmiana pilota ? W EPG przed zmianą pilota miałeś opcje nagrywania ? Z którego roku ten Twój telewizor ? Z tego co wiem żaden z ubiegłego roku nie ma nagrywania przynajmniej na nasz region. Zmiana regionu to ustawianie od nowa wszystkiego i nie wiem czy to coś da . Dlatego dopytuję .Nagrywanie czasami się przydaje. 2 godziny temu, Gregory-86 napisał: Cały czas pisze ze jest ciemny to się ze mnie śmieją Spróbuj wyłączyć "contrast enhancer" jak masz włączone. U mnie pojawia sie więcej odcieni szarości i kolorów. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Jurek F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach