grundig 546 Napisano 14 Kwietnia 2023 (edytowane) Witam. Nowy telewizor i tyle problemow. W watku ktory dotyczyl modelu lcd KS samsunga tez bylo duzo negatywnych komentarzy.Przez chwile pomyslalem ze cena telewizora oled samsunga jest bardzo atrakcyjna.Sprawdzilem w internetowym sklepie ME. Cena nie jest atrakcyjna.Mozna kupic lepszy telewizor ktory sie nie psuje .Czyli np OLED Panasonic.Mam Panasonica gz950.Kupilem w maju 2020 roku.Dziala do tej pory bez usterki.Jesli juz mowa o Panasonicu to inny telewizor tez Panasonic czyli plazma TX42CX3E kupiony w 2011 roku tez dziala bez usterki.Obecnie z tego telewizora korzysta moja mama,jest na emeryturze. telewizor wlaczony od 7 rano do godziny 23 , bez przerwy.Dziala bez usterki. Zaskakujace jest to ze oled samsunga 95B ma w internetowym sklepie ponad 1000 komentarzy a Panasonic LZ1000 tylko 10.Oczywiscie kupilbym Panasonica. Edytowane 14 Kwietnia 2023 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 14 Kwietnia 2023 Teraz już wiem ze na komentarze nie ma co patrzeć. Tak samo jak na rożnego rodzaju testy czy to elektroniki czy np. Samochodów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Herus 7 Napisano 14 Kwietnia 2023 Zamówiłem S95C. Mam nadzieję, że nie będzie tych problemów co macie ze starszym modelem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 14 Kwietnia 2023 41 minut temu, grundig napisał: .. inny telewizor tez Panasonic czyli plazma TX42CX3E kupiony w 2011 roku tez dziala bez usterki.Obecnie z tego telewizora korzysta moja mama,jest na emeryturze. telewizor wlaczony od 7 rano do godziny 23 , bez przerwy.Dziala bez usterki Moja mama też korzysta z plazmy Panasonica , którą kupiłem jeszcze wcześniej bo w 2007 roku. Działa bez usterek. Jedyna usterka to było chyba z mojej winy uszkodzenie wejścia HDMI. Jakieś przepięcie. Ale nawet teraz gra lepiej niż nie jeden LCD. Co do oleda Samsunga, to ja nie mam żadnych z opisywanych tu problemów, nawet tych z czyszczeniem. Jestem zadowolony. Początkowo myślałem, że może te czerwone otoczki, o których pisałem. Ale to inny szerszy problem. Te duże ilości komentarzy to wiadomo z czego wynikają i jeśli jest zaznaczone "promocja....." to się nie czyta. Aczkolwiek sam taki pisałem i nie uważam, że kłamałem. Wczoraj odkryłem coś co się nazywa "dopasowujący się dźwięk +" . Może mało widziałem i słyszałem ale ja jestem pod wrażeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldo94 482 Napisano 14 Kwietnia 2023 Godzinę temu, grundig napisał: Zaskakujace jest to ze oled samsunga 95B ma w internetowym sklepie ponad 1000 komentarzy a Panasonic LZ1000 tylko 10. Oczywiscie kupilbym Panasonica. S95B ma tysiąc ocen bo to są opinie z akcji "Jałmużna 2tys PLN w zamian za nabycie czegoś co jest nowe i wymaga wielu poprawek." Panasonic jest dobry do filmów i oldschoolowy, ale raczej dla wąskiej grupy odbiorców, tzw koneserów kinowego obrazu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 14 Kwietnia 2023 23 minuty temu, Jurek F napisał: nie mam żadnych z opisywanych tu problemów, nawet tych z czyszczeniem. Te duże ilości komentarzy to wiadomo z czego wynikają i jeśli jest zaznaczone "promocja....." to się nie czyta. Aczkolwiek sam taki pisałem i nie uważam, że kłamałem. Ciekawa sprawa bo nawet sony a95k ma ten sam problem. Czyścisz wilgotną szmatą, czy jedynie na sucho. Bo problem występuje po zmoczeniu mikro H2O i wytarciu na sucho. Jeśli tylko na sucho to mechanicznie, co też nie jest dobre bo rysuje się matryca. To są tzw. kupione opinie, na ile są prawdziwe ciężko stwierdzić. Ja np. jestem generalnie z tv zadowolony jeśli reżyser nagrał coś na zewnątrz to obraz jest znakomity o np. jakiś film przyrodniczy to obraz jest kozak, gorzej jak akcja np. filmu dzieje się w nocy lub w pomieszczeniu z mniejszą ilością światła. TV zmniejsza jasność co powoduje, że obraz staje się mało czytelny. Zasięgnąłem tzw. języka i usłyszałem, że może to być częściowo problem z przygaszaniem matrycy po aktywacji wygaszacza ekranu, bo fakt obraz jest dużo jaśniejszy kiedy nie doprowadzimy podczas pracy do aktywacji wygaszacza ekranu. Jeden sprzedawca w sklepie stwierdził ponadto, że to może być brak wsparcia dla dolby vision. Jeden powiedział wprost szajsung i powiedział wie pan ile mamy problemów z pralkami, telewizorami czy smartfonami ludzie bez przerwy z czymś przychodzą. Samsung jest mistrzem świata jeśli chodzi o marketing i różnego rodzaju promocje oraz o utratę wartości produktu. Taki np. iPhone 13 pro po prawie dwóch latach kosztuje praktycznie tyle co nowy. Ile kosztuje s22 ultra sami sobie odpowiedzcie. 50 minut temu, Herus napisał: Zamówiłem S95C. Mam nadzieję, że nie będzie tych problemów co macie ze starszym modelem... poważnie na premierę. za parę miesięcy cena spadnie o 40% 14 minut temu, Waldo94 napisał: S95B ma tysiąc ocen bo to są opinie z akcji "Jałmużna 2tys PLN w zamian za nabycie czegoś co jest nowe i wymaga wielu poprawek." Panasonic jest dobry do filmów i oldschoolowy, ale raczej dla wąskiej grupy odbiorców, tzw koneserów kinowego obrazu. Obecnie to chyba najlepiej kupować różne tv przez neta testować i odsyłać jeśli nie spełni oczekiwań. Bo to co zdaniem testerów jest tzw. idealne nie powoduje, że mi pasuje. Przykładowo obraz trybu filmmaker domyślny z redukcją ostrości do 0, barwą ciepła 2 oraz wyłączonym upłynniaczem w ogóle mi nie leży. Tak samo obraz dynamiczny z operą mydlaną. Najlepiej leży mi tryb film (kalibracja z iphona 13 pro) z ostrością na 10, barwą ciepła 1 oraz upłynniaczem 1 suwak 10, 2 suwak 1. Znajomy zaś powiedział obraz kozak ale jednak on ustawiłby upłynniacz tak jak Samsung 10/8 a ostrość na 20, barwę na zimny dla mnie to była czysta opera mydlana i kolory nie do zaakceptowania. Ale mówię o gustach się nie dyskutuje. Każdy woli co innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldo94 482 Napisano 14 Kwietnia 2023 Godzinę temu, Herus napisał: Zamówiłem S95C. Mam nadzieję, że nie będzie tych problemów co macie ze starszym modelem... Gratuluję, zrobiłeś interes życia. 27 minut temu, Gregory-86 napisał: Obecnie to chyba najlepiej kupować różne tv przez neta testować i odsyłać jeśli nie spełni oczekiwań. Bo to co zdaniem testerów jest tzw. idealne nie powoduje, że mi pasuje. Przykładowo obraz trybu filmmaker domyślny z redukcją ostrości do 0, barwą ciepła 2 oraz wyłączonym upłynniaczem w ogóle mi nie leży. Tak samo obraz dynamiczny z operą mydlaną. Najlepiej leży mi tryb film (kalibracja z iphona 13 pro) z ostrością na 10, barwą ciepła 1 oraz upłynniaczem 1 suwak 10, 2 suwak 1. Znajomy zaś powiedział obraz kozak ale jednak on ustawiłby upłynniacz tak jak Samsung 10/8 a ostrość na 20, barwę na zimny dla mnie to była czysta opera mydlana i kolory nie do zaakceptowania. Ale mówię o gustach się nie dyskutuje. Każdy woli co innego. Zgadza się. Albo jak masz odłożone w skarpecie to zamówić naraz ze 3-4 telewizory. I po dziesięciu dniach odesłać te trzy które odpadły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 14 Kwietnia 2023 10 minut temu, Waldo94 napisał:Zgadza się. Albo jak masz odłożone w skarpecie to zamówić naraz ze 3-4 telewizory. I po dziesięciu dniach odesłać te trzy które odpadły. Obecnie jest 14 dni. A tak po prawdzie to 28. Bo 14 na przesłanie oświadczenia o odstąpieniu i 14 na odesłanie. ale masz racje najlepiej zamówić 4 od razu i porównywać w warunkach domowych który obraz najbardziej ci leży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Herus 7 Napisano 14 Kwietnia 2023 (edytowane) @ 55 minut temu, Gregory-86 napisał: (...) poważnie na premierę. za parę miesięcy cena spadnie o 40% (...) Za <50 % ceny to ja kupiłem teraz 26 minut temu, Waldo94 napisał: Gratuluję, zrobiłeś interes życia.(...) Mam nadzieję że tak bo akurat dałem trochę więcej za 65' niż teraz kosztuje w sklepie S95B 55' więc myślę że nie tak źle. Edytowane 14 Kwietnia 2023 przez Herus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 14 Kwietnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, Gregory-86 napisał: Ciekawa sprawa bo nawet sony a95k ma ten sam problem. Czyścisz wilgotną szmatą, czy jedynie na sucho. Bo problem występuje po zmoczeniu mikro H2O i wytarciu na sucho. Jeśli tylko na sucho to mechanicznie, co też nie jest dobre bo rysuje się matryca. Jeszcze raz przed chwilą sprawdziłem. Czyszczenie zamoczoną w wodzie mikrofibrą, potem wycieranie mikrofibrą do sucha. Na początku jest faktycznie taka zabarwiona plama ale trzeba to na sucho delikatnie dopolerować. Wydaje mi się, że nic nie powinno się uszkodzić. Tak też jest na filmiku Samsunga. Może jakby to robić często i w tym samym miejscu to antyrefleks by się zniszczył. Warunek jest taki, że szmata musi być czysta, sucha i nie używana z innymi środkami, bo wtedy zaczyna się mazać i czyszczeniu nie będzie końca a zabarwienie zostanie. Ale generalnie to takie powłoki są trudne do czyszczenia, zwłaszcza dla kogoś kto ma "czuły" wzrok. Ja okulary najczęściej myję pod bieżącą wodą i nie dotykam szkieł bo zawsze zrobi się jakiś maz, który potem mi przeszkadza / głownie mojej psychice 😉/ Jeśli chodzi o wrażenia wizualne, to może nie mam zastrzeżeń bo mam skalibrowany tv i wyłączone funkcje, które coś tam korygują . Z wygaszaczem nie sprawdzałem ale nie zauważyłem nic takiego. Edytowane 14 Kwietnia 2023 przez Jurek F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 14 Kwietnia 2023 3 godziny temu, Jurek F napisał: Jeszcze raz przed chwilą sprawdziłem. Czyszczenie zamoczoną w wodzie mikrofibrą, potem wycieranie mikrofibrą do sucha. Na początku jest faktycznie taka zabarwiona plama ale trzeba to na sucho delikatnie dopolerować. Wydaje mi się, że nic nie powinno się uszkodzić. Tak też jest na filmiku Samsunga. Może jakby to robić często i w tym samym miejscu to antyrefleks by się zniszczył. Warunek jest taki, że szmata musi być czysta, sucha i nie używana z innymi środkami, bo wtedy zaczyna się mazać i czyszczeniu nie będzie końca a zabarwienie zostanie. Ale generalnie to takie powłoki są trudne do czyszczenia, zwłaszcza dla kogoś kto ma "czuły" wzrok W sony j80 wziąłem te same szmaty i h20 czyszczenie 5 min. Żadnego polerowania i cudowania. Obraz jak po wyjęciu z kartonu. Żadnych plam i innych cudów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 14 Kwietnia 2023 9 minut temu, Gregory-86 napisał: W sony j80 wziąłem te same szmaty i h20 czyszczenie 5 min. Żadnego polerowania i cudowania. Obraz jak po wyjęciu z kartonu. Żadnych plam i innych cudów. Nie wiem , nie czyściłem sony j80. Ale u mnie jak to piszesz "polerowanie i cudowanie" nie trwa nawet 2 minut, także to nie jest problem. Może masz coś nie tak z tą powłoką. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 14 Kwietnia 2023 8 minut temu, Jurek F napisał:Może masz coś nie tak z tą powłoką. 8 minut temu, Jurek F napisał: Nie wiem , nie czyściłem sony j80. Ale u mnie jak to piszesz "polerowanie i cudowanie" nie trwa nawet 2 minut, także to nie jest problem. Może masz coś nie tak z tą powłoką. Nie może ale na 100% 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 14 Kwietnia 2023 Próbowałeś inną szmatką ? Są różne, nawet niektóre do czyszczenia okularów gorzej czyszczą niż zwykła ścierka. Ja mam taką do czyszczenia luster i szyb. Pisałem już. Ewentualnie z długim cienkim włoskiem, coś jak koc welurowy. Trochę rozumiem o co Ci chodzi, bo starego lcd czyściłem byle czym, z grubsza przetarłem i było ok. Ale tu zastosowano antyrefleks i bez odpowiedniego "cudowania" 😉 chyba się nie obejdzie. Mycie zwykłych szyb bez plam i smug też może być wyzwaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki1213 5 Napisano 14 Kwietnia 2023 Sprawdziłem z tym wygaszeniem ekranu i tez nie zmienia mi się jasność, jest dokładnie tak samo jak przed, ciekawe od czego to zależy ze na niektórych spada po wygaszaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 14 Kwietnia 2023 Stawiam na jakąś włączoną opcję, która coś sama automatycznie robi z jasnością. Nie chce mi się tego sprawdzać. Ja mam wszystkie takie ulepszacze wyłączone. Wolę sam kontrolować suwaki w miarę możliwości a nie żeby coś tam tv robił w zależności od tego czy w pokoju jaśniej, ciemniej albo od scen w filmie. Dziś celowo czekałem na włączenie wygaszacza. No i jasność bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 14 Kwietnia 2023 14 minut temu, Jurek F napisał: Stawiam na jakąś włączoną opcję, która coś sama automatycznie robi z jasnością. Nie chce mi się tego sprawdzać. Ja mam wszystkie takie ulepszacze wyłączone. Wolę sam kontrolować suwaki w miarę możliwości a nie żeby coś tam tv robił w zależności od tego czy w pokoju jaśniej, ciemniej albo od scen w filmie. Dziś celowo czekałem na włączenie wygaszacza. No i jasność bez zmian. Też stawiałem na początku na jakieś opcje oszczędzania energii. Ale wszystko mam na off. Chyba ze tv pokazuje ze jest off a w rzeczywistości jest inaczej. Wszystko jest ok. Nawet jak tv działa cały dzień. Do momentu aż władzy się wygaszacz ekranu. Dzieje się tak na Netflix Disney Prime hbo YouTube wszędzie. Wiec to nie problem apki. Nic mnie tak nie denerwuje jak ten oled i jego problemy. Znajomy się śmieje ze nawet laguna 2 była mniej awaryjna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarkow1 3 Napisano 14 Kwietnia 2023 Tu trochę informacji na temat budowy S95B w dwóch częściach: oraz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 14 Kwietnia 2023 41 minut temu, Gregory-86 napisał: Też stawiałem na początku na jakieś opcje oszczędzania energii. Ale wszystko mam na off. Ja mam jeszcze wyłączone Contrast Enhancer, Clear motion, redukcja szumu, Dopasowujący się obraz, wszystkie opcje w oszczędzaniu energii, szczytowa jasność na średni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pionier123 19 Napisano 14 Kwietnia 2023 Odkryłem że materiały oglądane z TV box Nokia 8000 i C+ nie wyświetlają HDR, czy to zależy od kabla HDMI?Zakupiłem niby 2.1 ale pomimo że w ustawieniach jest opcja włączenia HDR to nie działa. Jak to włączyć? Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka Odpowiem sobie sam.A tak na poważnie to zresetowałem telewizor do ustawień fabrycznych i wróciło w końcu HDR.Musiałem tylko w menu włączyć w zakładce połączenie - menadżer urządzeń zewnętrznych - rozszerzenie sygnału wejściowego i tam zaznaczyć HDMI pod który jest podłączony dekoder.Na wszystkich aplikacjach typu Netflix Disney+, HBO Max wyświetlanych z dekodera C+ HDR zaczął działać.Czytam poprzednie wątki i nie jestem pierwszym który musiał zresetować telewizor aby wróciło HDR także coś jest na rzeczy.Zobaczymy jak długo podziała.Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 14 Kwietnia 2023 8 minut temu, pionier123 napisał: Musiałem tylko w menu włączyć w zakładce połączenie - menadżer urządzeń zewnętrznych - rozszerzenie sygnału wejściowego i tam zaznaczyć HDMI pod który jest podłączony dekoder. Pomoc techniczna--konserwacja ---diagnostyka---informacja o sygnale . Tam jest test przewodu HDMI , informacja o źródle i rozdzielczości np dekodera. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pionier123 19 Napisano 17 Kwietnia 2023 Te wszystkie diagnostyki to jakaś ściema. Teraz jak wszystko działa u mnie poprawnie po resecie do ustawień fabrycznych zrobiłem test o którym piszesz i zalecenie wymień kabel lub zmniejsz rozdzielczość. A kabel HDMI oryginalny Samsunga dołączony do soundbara.Nic nie przestawiam bo jeszcze się popsuje, a od 5 dni wszystko działa OK, czyli HDR działa i obraz się nie przyciemnia. Znalazłem jeszcze ustawienie poziom opóźnienia HDMI - do czego służy? Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 17 Kwietnia 2023 Zrób test przy włączonym dekoderze. Przy wyłączonym tak wychodzi. Jeśli chodzi o poziom opóźnienia to nie wiem .Znalazłem takie coś. [PORADNIK] Rozwiązywanie problemów z HDMI - Samsung Community Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 17 Kwietnia 2023 ciekawostka: https://antyweb.pl/samsung-z-panelami-lg-woled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 17 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, szewi napisał: ciekawostka: https://antyweb.pl/samsung-z-panelami-lg-woled Mój wczoraj padł. Nie włączył się ponownie. 2h odłączenie od prądu nic nie dało. Wcześniej zgłaszał problemy z matryca. Tzn. Wyświetlały się linie pionowych pixeli. Co za niedopracowany model. W centrum wsparcia kazano mi odczekać min 24 godziny od wyłączenia z gniazdka do ponownego podłączenia. Czyli do jutra do godziny 10. No zobaczymy jutro po robicie ok 15 dam znać czy wstał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach