franus122 143 Napisano 24 Marca 2023 16 godzin temu, cureman napisał: A to wybacz myślałem że to Ty czyściłeś. Zawsze mikrofibra na sucho czyściłem i zero śladów. Zero, nigdy na mokro nie czyściłem. Czy jest jakiś dobry oled premium Panasonic z 2022 który można brać pod uwagę? LZ 2000 lub LZ1500 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 537 Napisano 24 Marca 2023 2 godziny temu, Groszek napisał: Jak chuchnę i przetrę to nie jest na sucho (po chuchnięciu osadza się para wodna) 1 godzinę temu, Gregory-86 napisał: Jak dziecko ubrudzi matryce palcami, żona powie to tam i dotknie matrycy albo nawet sam kichniesz to przecierasz na sucho. Chciałbym to zobaczyć. Jak grochem, znaczy Groszkiem o ścianę.... Napisałem jak od lat czyszczę ekrany z dobrym skutkiem. Wszelkie palcowania, czy ślady po kichnięciu (z melą się nie zdarzyło 😜) schodzą bez problemu. Nie czyszczę często w ten sposób, telewizor nie stoi pod nosem, a domownicy wiedzą, że ekranu się nie tyka. Jak się coś przydarzy, to chuchanie, szmatka i jest ok. Kurz "łapię" Pronto Duster'em. Spróbuj następnym razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 385 Napisano 24 Marca 2023 3 godziny temu, Gregory-86 napisał: Otóż to i zamknąć niewiarka usta. Najlepiej wyjmując z opakowania nowiutka mikrofibrę. I otwierając nowa butelkę z woda demineralizowana. Aby nie było wątpliwości. ze np. woda za twarda. Jak dziecko ubrudzi matryce palcami, żona powie to tam i dotknie matrycy albo nawet sam kichniesz to przecierasz na sucho. Chciałbym to zobaczyć. Ja nie porównuje qd oleda do trynitrona tylko do oleda od LG a naświetliłem tylko to ze zacząłem czyszczenie od trynitrona. Wiec nie wmawiaj mi czegoś czego nie powiedziałem. Tylko czytaj ze zrozumieniem jeśli ktoś raz przetrze wyświetlacz i dzwoni do serwisu to chyba coś jest nie tak. Koedy kupisz nowe nike i wyjdziesz pobiegać i ci się rozlecą to co przyjmiesz na klatę i powiesz. No ok może za szybko biegłem. Raczej ty czytaj ze zrozumiem i przy okazji wyjmij kij… To forum i cały internet ma tendencje do wyolbrzymiania, jak sprawa z wydaleniami oled. rozumiem że pienisz się bo masz samsunga i ci się zepsuł od mycia woda z mydłem ? 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 24 Marca 2023 28 minut temu, qazar napisał: Raczej ty czytaj ze zrozumiem i przy okazji wyjmij kij… To forum i cały internet ma tendencje do wyolbrzymiania, jak sprawa z wydaleniami oled. rozumiem że pienisz się bo masz samsunga i ci się zepsuł od mycia woda z mydłem ? Jeszcze raz dokładnie wytłumaczę bo być może masz problemy z przyswajaniem treści. Telewizora czy innego sprzętu RTV nigdy nie traktowałem woda z mydłem czy innymi tego typu środkami. Ale tak samo jak uważam ze but nie powinien się rozlecieć po jednym spotkaniu z kałuża, tak samo antyodblask nie powinien zejść z matrycy po jednym przetarciu woda z mydłem, płynem do naczyń itp. To są powszechnie używane płyny do usuwania tuszczu. !!! Proste. Jeśli tego nie rozumiesz trudno. Trudno. Nie musisz. I jeszcze jedno podczas tzw. Pandemii wszystko traktowano dużo agresywniejszymi środkami niż microfibra i mydło. Czytaj głównie dykta. Chińczycy europejczycy zreszta też nawet chodzili po tramwajach, pociągach, autobusach i nanosili na wyświetlacze jakaś cholera wie jaka chemię w celu neutralizacji wirusa. Korzystałem ostatnio z takiego wyświetlacza bo chciałem zakupić bilet. Jakoś nie widziałem wyzartej powłoki. Jak myślisz dlaczego. Ja myśle ze było tak pośpiech i zbyt wczesne wypuszczenie oleda samsunga na rynek. I są problemy niedoróbki. O poczytaj sobie ile ludzie maja problemów np z folia we flipach czy foldach. co też cały internet przesadza. dlaczego Apple się nie spieszy ze składakami. Bo wie ze są problemy i nie chce tego robić. Tyle w temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 385 Napisano 24 Marca 2023 Niestety ale ty masz problem raz ze jesteś trollem ( pewnie Samsung zabił ci członka rodzinny) a dwa problem z percepcja, w obu przypadkach polecam specjalistę. Tak, tak myj oleda płynem do mycia naczyń 😂😂😂🤣🤣🤣 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ebola1972 37 Napisano 24 Marca 2023 To już tylko wodę święconą pozostaje przetestować, bo wszystkie inne propozycje środków czyszczących padły. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 385 Napisano 24 Marca 2023 Ale tylko w wersji od ojca Tadeusza… 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ebola1972 37 Napisano 24 Marca 2023 Dodam jeszcze cytat z pierwszej strony avsforum o naszym modelu tv KONSERWACJA EKRANUKredyt @Nathan Pratt Do czyszczenia ekranu używaj suchej ściereczki z mikrofibry. Jeśli to nie wystarczy, aby go wyczyścić, zalecamy użycie sprayu do czyszczenia ekranu, który zawiera alkohol izopropylowy. OSTRZEŻENIE: Jeśli ekran zostanie wystawiony na działanie wody (destylowanej lub nie), może tymczasowo zmienić odbicia w powłoce przeciwodblaskowej z ciemnego bordowego na jaśniejszy niebieski z smugami, który jest dość rozpraszający. Może nawet wyglądać, jakby powłoka przeciwodblaskowa została wytarta. Jeśli tak się stało, możesz przywrócić normalny odcień refleksów przeciwodblaskowych, dodając niewielką ilość alkoholu izopropylowego (stężenia 70% lub 91% wydają się działać dobrze) na ściereczkę z mikrofibry i delikatnie przecierając ekran. W razie potrzeby dodaj trochę więcej alkoholu ze względu na odparowanie, aby cała powłoka AG powróciła do pierwotnego koloru. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 24 Marca 2023 Niech się Samsung z tym bawi. Ostrzegam jedynie użytkowników forum ze w instrukcji jest napisane żeby nie używać alkoholu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kristof46 2 Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) Straszne spięcie widzę a prawdą jest że wielu zaskoczył fakt odbarwień po czyszczeniu na mokro. Od lat ludzie czyścili swoje oledy przy użyciu wody (najlepiej demineralizowanej) i nic się nie działo. Oczywiście zawsze warto sprawdzić instrukcje i doczytać. Samo LG sugeruje użycie wody. Ba Samsung na swojej stronie również. Skoro jednak niszczy to powłokę to Samsung powinien oddawać kasę i tyle. W USA spokojnie sprawa do wygrania. Używanie alkoholu to imo głupota. Nawet jeśli to pomaga to jest to pomoc „nieoficjalna”. Może się myle ale nie znam nikogo w branży tv co proponuje użycie alkoholu do czyszczenia. Nie rozumiem tej przepychanki. Warto ostrzegać bo wielu się przejechało przy czyszczeniu swoich qd-oledow. Edytowane 25 Marca 2023 przez kristof46 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gangi007 345 Napisano 25 Marca 2023 Dwa lata temu Sony A1 pewnej nocy został oblany piwem,plamy zobaczyłem nastepnego dnia.Ircha vileda +woda z kranu i ekran jak nowy,zero śladu czy rys.Właścicielom oledów z panelem od samsunga pozostaje chyba tylko trzymać je za szklaną szybą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 385 Napisano 25 Marca 2023 2 godziny temu, kristof46 napisał: Straszne spięcie widzę a prawdą jest że wielu zaskoczył fakt odbarwień po czyszczeniu na mokro. Od lat ludzie czyścili swoje oledy przy użyciu wody (najlepiej demineralizowanej) i nic się nie działo. Oczywiście zawsze warto sprawdzić instrukcje i doczytać. Samo LG sugeruje użycie wody. Ba Samsung na swojej stronie również. Skoro jednak niszczy to powłokę to Samsung powinien oddawać kasę i tyle. W USA spokojnie sprawa do wygrania. Używanie alkoholu to imo głupota. Nawet jeśli to pomaga to jest to pomoc „nieoficjalna”. Może się myle ale nie znam nikogo w branży tv co proponuje użycie alkoholu do czyszczenia. Nie rozumiem tej przepychanki. Warto ostrzegać bo wielu się przejechało przy czyszczeniu swoich qd-oledow. A jest zasadnicza różnica pomiędzy informowaniem i przestrzeganiem a rozpasaniem ogniska i ostrzeniem wideł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 25 Marca 2023 56 minut temu, gangi007 napisał: Dwa lata temu Sony A1 pewnej nocy został oblany piwem,plamy zobaczyłem nastepnego dnia.Ircha vileda +woda z kranu i ekran jak nowy,zero śladu czy rys.Właścicielom oledów z panelem od samsunga pozostaje chyba tylko trzymać je za szklaną szybą. a najlepiej nie wyciągać z pudła. bylem dzisiaj w media i rozmawiałem ze sprzedawca. Mówił mi ze dramat z tymi samsungami. Jak nie fold to telewizory. Nie ma dnia żeby jakis klient nie przychodził i nie psioczył. Ja z kolei wczoraj podczas oglądania netflixa zauważyłem ze piksele koloru zielonego zapalają się bez jakiejkolwiek przyczyny. Zapalają się w linii na chwile kilka sek i następnie gasną. Ciekawe zjawisko. Wczesniej tego nie było. Jak zadzwoniłem na infolinie to pan powiedział ze to wina netflixa albo napięcia w sieci. Wczesniej użytkownicy czyszczący tv woda z mydłem czy sama h20 niszczyli matryce. Teraz wina netflixa i zakładu energetycznego. Następna w kolejności będzie pogoda. Np. zbyt wysoka aktywność słońca. Normalny dramat. Ze ja nie kupiłem LG czy Sony z panelem od LG. Bo ten Samsung to. Szkoda gadać. 51 minut temu, qazar napisał: A jest zasadnicza różnica pomiędzy informowaniem i przestrzeganiem a rozpasaniem ogniska i ostrzeniem wideł ? Sam bijesz pianę bo próbujesz udowadniać na forum ze winę za plamy ponosi mydło i woda. takie stanowisko jest nie do obrony. jak już napisano wielokrotnie woda nie powinna spowodować takiego spustoszenia. Jeśli powoduje to coś ewidentnie jest nie tak. I tyle według mnie to wada materiałowa. Koniec kropka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 385 Napisano 25 Marca 2023 Tak a ty dalej z tym mydłem i płynem do naczyń, skończ… 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, qazar napisał: Tak a ty dalej z tym mydłem i płynem do naczyń, skończ… Nie jestes czasem przyd-upasem imć Dyrektora Grzegorza Stanisza ??? Edytowane 25 Marca 2023 przez pmcomp 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ebola1972 37 Napisano 25 Marca 2023 Taka ciekawostka. Wczoraj z ciekawości przyłożyłem palucha do matrycy. I po samym przyłożeniu matryca pod paluchem była niebieskawa. Jakoś wychuchałem i dotarłem mikrofibrą.W innym miejscu przy krawędzi wkurzał mnie glut od kichnięcia. Nawet spory. Tarłem dziada codziennie przez 3 dni. Zlazło ale pojawił się niebieski kolor pod światło, w większości zlazł ale widać jakby matryca była trochę jaśniejsza. Innych mikroskopijnych glutków od kichnięcia nawet nie tykam.Okna mam północ-południe więc matryca nie jest bezpośrednio oświetlona. Nawet gdyby jakiś niebieski się trafił to i tak nie będzie praktycznie widoczny.Pooglądałem trochę w drugim pokoju na pięcioletnim samsungu MU7002 i szybciutko wyłączyłem. Jest przepaść w obrazie między nimi. Ale czyściłem w nim matrycę wodą, Izo, płynem do mycia matryc i wszystko z nią ok.Matrycy oleda już nie tykam. Zapłaciłem za niego tyle samo co za starego Samsunga MU7002 to nie będę przeżywał.Ale gdybym zapłacił kilkanaście tysięcy za 77 cali i byłyby takie jaja z matrycą to bym usiadł i płakał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 385 Napisano 25 Marca 2023 2 godziny temu, pmcomp napisał: Nie jestes czasem przyd-upasem imć Dyrektora Grzegorza Stanisza ??? Nie wiem czyim ty jesteś, ale ja nie wiem o kim mówisz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, qazar napisał: Nie wiem czyim ty jesteś, ale ja nie wiem o kim mówisz Ale nie zaprzeczyleś … . Czyli … mozesz byc przyd-upasem … nie wiedzac o tym . Brawo. To chyba jeszcze gorzej. Edytowane 25 Marca 2023 przez pmcomp 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 385 Napisano 25 Marca 2023 Ale myślisz, że poważnie odpisuje na takie trole 😂? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) 21 minut temu, qazar napisał: Ale myślisz, że poważnie odpisuje na takie trole 😂? Czyli spojrzales wreszcie w lustro. Brawo Jasiu. A na poważnie … wszyscy pisza o problemach z powlokami tego zloma a ty dalej w zaparte … przed lustrem. Super. Tak trzymaj. Zaklinaj rzeczywistosc. Poczytaj AVS Forum, tam tez mozesz sprobowac. Edytowane 25 Marca 2023 przez pmcomp 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 385 Napisano 25 Marca 2023 Przeczytaj na spokojnie i ze zrozumiem ( może być trudne ) co napisałem w wątku i może zrozumiesz. O zaklinaniu tu mowy nie ma ale ty, jako stary narzekacz pewnie tego nie zrozumiesz… 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) Szkoda mi na ciebie wiecej czasu … Masz S95B na swojej scianie w domciu? Zamilcz lepiej. Edytowane 25 Marca 2023 przez pmcomp 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 385 Napisano 25 Marca 2023 Sam zamilcz 🙂 Problem z czytaniem ze zrozumieniem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 26 Marca 2023 6 godzin temu, pmcomp napisał: Szkoda mi na ciebie wiecej czasu … Masz S95B na swojej scianie w domciu? Zamilcz lepiej. Daj spokój. Szkoda czasu. Z wypowiedzi tego gościa ewidentnie widać ze na etacie u samsunga siedzi. Zaklinanie rzeczywistości nic nie da. Ruskie też próbowali przed światem wykazywać ze Bucza to inscenizacja i aktorzy. Każdy przecież widzi ze coś jest nie tak skoro woda powoduje takie spustoszenie. I jeszcze raz podkreślmy. Czyszczenie zwilżoną woda ścierka z mikrofibry rekomenduje również Samsung na własnej stronie internetowej w filmikach instruktażowych. Wiec nie rozumiem. W czym problem. wymieniać ludziom złomy albo zwracać kasę i tyle. Bo chyba zgodzimy się z jednym tak to nie powinno wyglądać. Tak na marginesie. Miała to być powłoka zapewniająca możliwość oglądania w jasnym pomieszczeniu. A do tego też nie nadaje się. Mam okna od południa. I jak zaświeci słońce to od razu trzeba zasłonić ekran, aby coś obejrzeć. O co chodzi. Hallo Samsung. Tu Ziemia. Dlaczego z iPhone mogę korzystać w pełnym słońcu. A z waszego produktu nie. Ergo wyglada to dużo gorzej niż na LG. Który tej super hiper powłoki nie miał. Natomiast w słońcu ekran nie wpadał w purpurę. I dało się cokolwiek obejrzeć. Teraz oczywiście kupił bym LG. Bo co z tego ze qd oled obraz ma genialny lepszy niż LG. Skoro tyle problemów. Samsung pewnie wiedział o niedoróbkach produktu wiec wprowadził ten cashback 2 tys. Żeby złomy sprzedać. Ze ja dałem się na to nabrać. Przecież nikt nie daje kasy za darmo. A z 15 tys. Szybko obniża cenę do 8. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ebola1972 37 Napisano 26 Marca 2023 Ja piszę bardzo delikatnie, chociaż doskonale rozumiem problemy innych. Niebieski odcień widziałem, nawet po dotknięciu palcem. Po prostu nie zdążyło mi się jeszcie porządnie zabrudzić tej matrycy.Dla przykładu starego Samsunga mam bezpośrednio nad szafką rtv. Kiedy przepinam kabelki w sprzęcie kilkakrotnie zdążało mi się dotknąć czołem matrycy. Taki ślad to byłoby wyzwanie do jego usunięcia na qd-oled. I wątpię żeby sama wodą wystarczyła.Mam białe bawełniane rękawiczki od wzmacniacza lampowego i muszę się nauczyć z nich korzystać przy jakichkolwiek czynnościach przy oled, żeby palec przypadkiem na matrycę poleciał.Ja mam okno od strony południowej a tv wisi na ścianie po stronie zachodniej. Sama powłoka antyrefleksową działa prawidłowo, nie muszę rolet w dzień opuszczać.Dla mnie obraz jest genialny, ale sama matryca w utrzymaniu to dno i metr mułu. Produkt w takiej formie nie powinien być oddany do normalnego użytkowania. Chyba, że do Luwru, pod szkło i obrazy na nim wyświetlać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach