Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uprzejmie

3 godziny temu, STELVIO napisał:

Czy u Was na projektorach system Dolby Vision Low Latency też nie jest aktywny? Mogę go wybrać tylko jak używam tv. Na proju max jest Dolby Vision VS10. Czy to normalne?

DV VS10, to jest oszukane DV...

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie działa. Ustawiłeś w menu custom edid na on ? Trzeba też ustawić mu jakąś krzywa np wgrana 1000 nit w tymze samym menu. W opcjach obrazu w HDR menu na samym dole pojawi się wtedy lldv albo po prostu zostawiasz na auto i wtedy jak źródło jest dv powinno puścić dv.. aha trzeba też manualnie projektor ustawić w tryb HDR wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na swoim Z9X firmware 6.3.75 (nie instaluję bety bo obawiam się rozjeżdżania dźwięku po pauzie, teraz tego problemu nie mam) za to mam dwa problemy i nie wiem czy to wina firmware czy sprzętu. 

1. Dyski podłączone do odtwarzacza piszczą dużo głośniej niż w PC albo bezpośrednio w TV. Myślałem, że może dysk walnięty, ale na 3 różnych ta sama sytuacja w Zidoo głośne w kompie nie.

2. Czy da się zrobić coś żeby film z Dolby Vision odtwarzany na Zidoo w telewizorze SONY XR-65X94J był rozpoznawany jako Dolby Vision a nie Dolby Vision VS10 albo HDR. Co prawda kolory są dobre, ale gdyby telewizor rozpoznał ze źródła DS byłyby inne tryby obrazu (zamiast standardowy, żywy, kinowy itp. powinny być Dolby Vision Jasny; Ciemny i Żywy)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytani nastepujące: czy ten telewizor sam dekoduje DV czy nie ? zobacz na ustawienie jak masz w Zidoo - jesli jest player led wówczas masz przez silnik DV VS10. Z tego co się orientuje modele Sony swojego czasu miały dekodowane DV przez odtwarzacz. Możliwe ze coś się zmieniło. Jeśli DV ma być dekodowane przez TV, wtedy jest opcja dekodowania DV TV led jesli mnie pamięć nie myli. 

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie DV to chyba już wiem mój Onkyo RZ800 nie obsługuje, ale jak odtwarzacz po ustawieniu na Auto HDR wyświetla na początku filmu symbol DV i kolory są właściwe na TV.

Problem z dyskami jest bardziel palący, bo w nocy praktycznie zabija klimat ten pisk...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po głębszej analizie okazało się, że to nie dyski skwierczą tylko sam box! Czy to wada mojego egzemplarza czy tak mają? A może firmware?

Edytowane przez deusexe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie działa. Ustawiłeś w menu custom edid na on ? Trzeba też ustawić mu jakąś krzywa np wgrana 1000 nit w tymze samym menu. W opcjach obrazu w HDR menu na samym dole pojawi się wtedy lldv albo po prostu zostawiasz na auto i wtedy jak źródło jest dv powinno puścić dv.. aha trzeba też manualnie projektor ustawić w tryb HDR wtedy.
@szewi czy to custom edid to jest to? Bo u mnie to tak wygląda. 8d9ca16aca5482521ce73a49ac25de71.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dzięki. Tak miałem wcześniej i jakoś mi to uciekło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,pojawil sie nowy model:

Zidoo Neo Alpha 4K HiFi Media Player & DAC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.07.2022 o 16:34, macek.g napisał:

Witam,pojawil sie nowy model:

Zidoo Neo Alpha 4K HiFi Media Player & DAC

Wszystko super, tylko ta cena...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zidoo NEO α (Alpha)

Ktoś się dopytywał za ile można go zdobyć po rabatach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakieś specjalne rabaty bym sie raczej nie nastawiał w obecnej rzeczywistości ale zapytać zawsze warto ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezłe zappiti w kulki poleciało

Tego filmu jeszcze nie oglądałem, ale zapowiada się bardzo dobrze:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem informację że Zidoo NEO S dostał nagrodę EISA w tym roku. czy ktoś może zweryfikować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagród EISA jeszcze w tym roku nie sprzedano :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie, zastanawiam się nad zakupem Zidoo Z9X, który będzie podłączony do amplitunera Onkyo 686 i TV 4k Samsung. Jak czytam powyższe posty to widzę problemy z ustawieniem obrazu a jestem laikiem jeśli chodzi o urządzenia zidoo. Zależy mi na odtwarzaniu filmów mkv 4k z dysku zewnętrznego które mają po 50, 60 GB z HDR i Dolby Vision. Moje pytanie brzmi o jakość obrazu, czy filmy te nie będą się zacinały, czy odtworzę Dolby Atmos, Dolby Digital Plus. Może jest ktoś z Poznania i sie zna i pomógłby mi dobrze ustawić ten odtwarzacz po zakupie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

darekre, tak jak napisał kolega wyżej, a czemu mają się zacinać? Filmy i po 100 GB będą się bez problemu odtwarzać. HDR, Dolby Vision, Dolby Atmos - wszystko będzie dobrze działać.

Co do ustawień polecam zajrzeć na forum Zidoo, masz tam wszystko opisane.

http://forum.zidoo.tv/index.php?threads/recommended-settings-and-other-useful-stuff-for-rtd1619-players-jvc-lldv-pdf-added.82695/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam serdecznie, zastanawiam się nad zakupem Zidoo Z9X, który będzie podłączony do amplitunera Onkyo 686 i TV 4k Samsung. Jak czytam powyższe posty to widzę problemy z ustawieniem obrazu a jestem laikiem jeśli chodzi o urządzenia zidoo. Zależy mi na odtwarzaniu filmów mkv 4k z dysku zewnętrznego które mają po 50, 60 GB z HDR i Dolby Vision. Moje pytanie brzmi o jakość obrazu, czy filmy te nie będą się zacinały, czy odtworzę Dolby Atmos, Dolby Digital Plus. Może jest ktoś z Poznania i sie zna i pomógłby mi dobrze ustawić ten odtwarzacz po zakupie. 
I jak zakończyły się Twoje dylematy? Podjąłeś jakieś decyzje? Na coś się zdecydowałeś?
Zadając pytania na forum fajnie jest później opisać własne doświadczenia.
Pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi