Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.07.2023 o 12:39, maserlap napisał:

Ta, w taką pogodę też miałem moralnego kaca, ale samo się nie zrobi 😉

Druga opcja, spróbuj też wgrać custom edit SDR rec 709, do pobrania z wątku EDIT na forum zidoo, wtedy w opcjach HDR znika opcja 'universal vs10', ale pojawia się LLDV na samiutkim dole. Zaznaczasz jeszcze w dalszych opcjach obrazu zidoo 'player led LLDV' i... jesteś beneficjentem LLDV 🙂

Sprostowanie, ta druga opcja nie działa tak, to jest akurat edit który zostawia UNI vs10, bez opcji LLDV. W każdym razie materiały SDR wyglądają w tym przypadku i tak lepiej niż w funkcji auto i procesowaniu przez Realtek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich mam pytanie jak przesyłać pliki po sieci lokalnej do zidoo z1000 pro ????
Mam Himedia i widzi go bez żadnych problemów bez kombinowania a tu siedzę już drugi dzień i ni umiem się połączyć bardzo proszę o łopatologicze wytłumacznie
aha i jakie idzie max prędkości uzyskać po sieci podczas kopiowania ???? bo w himedia jest bajer którego nie ma zidoo tzn usb 3.0 którym podłaczamy jak zwykły dysk widoczny w na laptopie a tu nie ma bardzo proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak pamiętam, to trzeba najpierw zdefiniować udziały w bibliotece. Skąd i które katalogi ma czytać.

2. Jak masz łącze 1Gbit na serwerze, to tyle wyciągniesz, bo zidoo ma 1Gbit na sieciowym.

3. Nie masz wejścia USB 3.0?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z10 pro ma 2xUSB 3.0 z których korzystam.

Z tego co jest napisane w instrukcji - Zidoo Z 1000 pro ma 2xUSB 3.0.

Edytowane przez marciniozo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobrałem i zainstalowałem. Zepsuli pobieranie napisów do filmów. Teraz wszystkie są bez dodatkowych informacji. Jest tylko tytuł filmu.

upload_2023-12-8_13-17-36.jpeg

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. Nie miałem czasu zainstalować  i poczytać wątek na forum  Poczekam na następny wypust. 

Edytowane przez Groszek
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, lepiej poczekać. Ja się pospieszyłem. Pisałem z Adminem Markswift2003 napisał, że on nie aktualizował....ehh trzeba było poczekać. Nie jest to jakiś wielki feler, ale było wcześniej OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a nie możesz wrócić do poprzedniej?

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy tego nie robiłem. Poza tymi napisami wszystko działa OK. Nie jest wielkim problemem dopasować któreś z tych znalezionych, lub poszukać i pobrać na komputer i dodać w Zidoo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż, cała wygoda polega na tym, żeby to robić szybko a nie pieprzyć się z szukaniem na komputerze .
Ja ma przypisane szukanie pod przycisk czerwony. Wciskam go i wybieram napisy z listy.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko, ale wyszukiwanie napisów zostało po aktualizacji, także luzik. Dalej można korzystać.

Druga sprawa, wyszukanie w komputerze ile zajmie (o ile będzie taka potrzeba) 30 sekund....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a iść na górę, włączyć komputer, znaleźć napisy, wrócić na dół. 10 minut, jak nic. Chyba 100 lat na komputerze tego nie robiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WoW, 100 lat, to nieźle😁. A tak na poważnie, po aktualizacji pobieranie napisów dalej działa. Także nie ma co za bardzo dramatyzować.

Co do pobierania ich w komputerze, to oczywiście masz rację, że wygodniej jest pobrać od razu w odtwarzaczu. Jednak tak jak napisałem, jak zajdzie taka potrzeba ( o ile w ogóle zajdzie) to można to zrobić w komputerze. Ja akurat nigdzie nie muszę chodzić. Komputer jest w tym samym pomieszczeniu co kino domowe.

Także nie ma o co kruszyć kopii.

Pozdraiwam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda mam z9x pro ale moze na starszym taki problem tez sie pojawia. 

player podpiety do yamaha a1080 która ma pass through do 4k120hz jak dobrze pamiętam a dalej do tv sony xh9096 który ma 12bit matryce i hdmi 2.1? 

Moje ustawienia to

Playback/Automatic frame rate/Frame rate mode: off *

Display/Resolution: 3840x2160p 23Hz **

Display/Color Settings/4K 50~60Hz: Priority YUV422 12BIT
Display/Color Settings/4K 23~30Hz: Priority YUV444 12BIT
Display/Color Settings/Non-4K: Priority YUV444 12BIT
Display/Color Settings/Deep Colour compatibility mode: Turn Off
Display/Color Settings/HDMI Signal format: Enhanced format

Display/HDR: Auto ***

Gdy odtwarzam HDR wszystki jest ok. Player stosuje zadane mu ustawienia.

GDy włączam pliki z DV player zaczyna cudować. Zmienia framrate pliku z 23.967 i odtwarza go w 60hz. Dlaczego? Po tym jak wyłączę film to wiesz się i muszę go restartować. Pomaga tu włączenie opcji zmiana automatyczna framarate...tylko dlaczego, skoro obraz jest ustawiony na 23hz i film natywnie jest w 23hz. Obraz zrobi sie czarny ale ostatecznie wyświetla go w 23hz. Tyle, że wtedy przestrzeń kolorów zamiast zadanej 444 12bit zmienia na 422bit. Dlaczego? Pewnie stosuje zadane ustawienia do 60HZ. Ale dlaczego skoro wszystko jest ustawione na 23HZ? 😮 

Edytowane przez kenczorf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.12.2023 o 12:35, marciniozo napisał:

Także nie ma o co kruszyć kopii.

Co tak bronisz? jakbyś miał w tym interes. Jak nie ma o co kruszyć kopii jak jest - jeśli coś było a ubyło to jest problem. Za to zapłacili użytkownicy tego playera żeby było. Jak nie ma to jest sytuacja do bani

pozdrawiam

Edytowane przez jgx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się nie zrozumieliśmy. To ja pisałem, że jest problem z napisami i mi to przeszkadza. 

Nie ma o co kruszyć kopii - to znaczy, że można ewentualnie pobrać napisy w komputerze - i to mi chodziło w tamtej wypowiedzi. 

Oczywiście  w pełni się z Tobą zgadzam, że skoro działało dobrze to powinno dalej tak być. Napisałem o tym na forum Zidoo i pytałem czy to naprawią. Zobaczymy. 

I nie mam żadnego interesu, niestety nie jestem ani prezesem ani dyrektorem w Zidoo.😂

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że ktoś na forum sprzedaje wersję Zidoo Z9X 8K.

Pomijając wątpliwą funkcję obsługi 8K, to czy ktoś orientuje się, czy warto wymieniać "zwykłego" Z9X na tego 8K?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem ciekawy. Ma ktoś ten sprzęcik może przetestowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko, czy Zidoo Z30 PRO to trochę wyższy level niż Zidoo Z9X 8K, czy po prostu Z30 PRO ma tylko miejsce na HDD? Patrząc na specyfikacje i compare obu Zidoo to ten sam hw. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zidoo Z9x 8k, Z30 PRO oraz Z3000PRO i najwyższy model UHD8000 to najnowsza tegoroczna seria playerów Zidoo oparta na chipie Amlogic S928X-K w przeciwieństwie do obecnych gdzie niegdzie starszych modeli Z9X PRO , Z20 PRO, Z2000PRO opartych na chipie Realtek RTD1619BP. Co kto lubi - obie rodziny są jak najbardziej funkcjonalne choć z racji zmiany chipów są pewne zmiany funkcjonalności. Na tym samym chipie Amlogica oparto najnowsza rodzinę DUNE HD: Dune HD PRO One 8k Plus, Dune HD Solo 8k i Dune HD Max 8k. To są najnowsze playery godne polecenia.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż - wstrzymałem się ze zmianą na poprzednią wersję "pro" i chyba teraz też należy poczekać.

Tylko na co? Znowu serial z poprawkami firmware, czy może na wersję "8K PRO"? Ech - wszędzie ten sam syf, aby tylko nowsze/droższe :(

http://forum.zidoo.tv/index.php?threads/z9x-8k-dolby-vs10-is-worse-than-z9x-pro-and-dune-8k.98952/

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi