Skocz do zawartości
Redakcja

Nowa era w kinie domowym i gamingu 8K? JVC wprowadza przełomowe projektory laserowe Reference Series. Wreszcie HDMI 2.1! Jakie ceny?

Rekomendowane odpowiedzi

Nowa era w kinie domowym i gamingu 8K? JVC wprowadza przełomowe projektory laserowe Reference Series. Wreszcie HDMI 2.1! Jakie ceny?

Firma JVC zapowiedziała wprowadzenie kolejnej generacji projektorów kina domowego premium z serii Reference! Wszystkie nowe modele otrzymały laserowe źródło światła i rozdzielczość 8K dzięki ulepszonemu mechanizmowi autorskiemu e-shift. Po raz pierwszy dostały też porty HDMI 2.1, dzięki którym obsłużą sygnały 4K 120Hz i 8K 60Hz w grach! Ile będą kosztować?

Przeczytaj całość

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro są komercyjne kina Dolby Cinema, w których są projektory wspierające Dolby Vision…..dlaczego nie można by wprowadzić wsparcia Dolby Vision również dla projektorów na rynek konsumencki ? Co stoi na przeszkodzie ? ograniczenia techniczne projektorów kierowanych na rynek konsumencki/domowy czy może chodzi o kwestie licencyjne ? albo opłatę za wdrożenie DV do tv/projektora ? Bodajże producenci telewizorów muszą płacić od każdej sztuki tv za wsparcie Dolby Vision (bodajże ~~3$)…..
Źródło: https://hdtvpolska.com/gdzie-kupic-projektory-jvc-hdmi-2-1-8k-rs2100-rs3100-rs4100/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po AVS2022 na Narodowym już wiemy, że RS2100 robi nieziemską robotę. Dzisiaj chłopaki w HCX wypakowali 3100 i podobno jest.. przepaść. No to gruba informacja. Aż się przejdę w tym tygodniu! Co to musi się dziać jak jeszcze dojdzie szkło w 4100 O____o Sam zaczynam się poważnie zastanawiać czy nie iść już w nowe modele skoro jest HDMI 2.1 oraz HDR10+.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.11.2022 o 18:09, Gmeru napisał:

Po AVS2022 na Narodowym już wiemy, że RS2100 robi nieziemską robotę. Dzisiaj chłopaki w HCX wypakowali 3100 i podobno jest.. przepaść.

Oglądam od czasu do czasu filmy na DLA- NZ8, to chyba  DLA - RS3100. Ekstra sprzęt. Na dużym ekranie obraz w tej jakości robi robotę. Dla mnie szczególnie duże wrażenie zrobił przeskok z rozdzielczości  FHD poprzedniego projektora na 4K tego. Na dużym ekranie to naprawdę widać.

Wracając do NZ8  kolory, kontrast, rozdzielczość b. dobre. Przy materiale SDR super, ale w HDR  projektor odstaje od tego co pokazuje dobry oled. Przydałoby się więcej nitów ;) Mimo, że obraz dalej daje radochę, to pozostaje niedosyt.  Póki co HDR na projektorach to nie do końca moja bajka.

To tak krótko moje  zdecydowanie pozytywne odczucia z obcowania z tym projektorem, ale z kroplą dziegciu w beczce miodu... ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i to w tym jest fajne. Że każdy widzi/woli coś innego. Ja uwielbiam obraz z projektora. Cały czas, bo myślałem, że mi się znudzi lub z powszechnieje. A mam tylko X7900 i ekran 115". Mam także oleda 65" i też go lubię. I chętnie wymieniłbym go na 77 czy 85". Ale on mi kina nie załatwi. Nawet znajomi którzy do mnie regularnie przychodzą na filmy mają podobne zdanie. Gdy nie było ekranu, bo mniejszy sprzedałem, a na nowy trzeba było czekać, nikt nie trawił za bardzo tv. Ale nie było wyjścia.
Przez to, że kolega@szewi tak chwali RS3000 to tym bardziej nie mogę zapomnieć o projektorze. Gdyby mógłbym wyłożyć tyle kasy już byłby u mnie. To jest chyba minimum. W niższe modele chyba bym nie wchodził. Ale nigdy nie mów nigdy. Albo RS3000 albo RS 3100. Ale tu chyba 100mm obiektyw w RS3000 robi robotę. Więc dobrze, że cały czas coś tam poprawiają /ulepszają. Dla mnie projektory niech będą jak najdłużej.

• Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.11.2022 o 00:26, Groszek napisał:

Oglądam od czasu do czasu filmy na DLA- NZ8, to chyba  DLA - RS3100. Ekstra sprzęt. Na dużym ekranie obraz w tej jakości robi robotę. Dla mnie szczególnie duże wrażenie zrobił przeskok z rozdzielczości  FHD poprzedniego projektora na 4K tego. Na dużym ekranie to naprawdę widać.

Wracając do NZ8  kolory, kontrast, rozdzielczość b. dobre. Przy materiale SDR super, ale w HDR  projektor odstaje od tego co pokazuje dobry oled. Przydałoby się więcej nitów ;) Mimo, że obraz dalej daje radochę, to pozostaje niedosyt.  Póki co HDR na projektorach to nie do końca moja bajka.

To tak krótko moje  zdecydowanie pozytywne odczucia z obcowania z tym projektorem, ale z kroplą dziegciu w beczce miodu... ;)

każdy projektor będzie odstawał od Oleda, chyba że mówimy o Christie Ecplise który w kilku aspektach przewyższa OLEDy ale kosztuje też odpowiednio więcej  niż największe i najdroższe zapowiedziane TV Oled. Szkoda że na AVS nie było RS4100.Na RS3000 znacznie częściej oglądam filmy niż na swoim OLED (w zasadzie Oled tylko na streaming). Po prostu preferuje obraz z projektora, na kontrast nie narzekam, choć wiadomo nie jest to Oled. Generalnie przepaści nie ma, a w ogólnym aspekcie oceny obrazu wg mnie wygrywa JVC dzięki wielkości ekranu i imersji przy cały czas b dobrych parametrach - są takie sceny ze zatrzymuje obraz i jest wow! 3100 to super projektor ale za mały 65mm obiektyw  jak dla mnie, jeśli zestawimy go choćby ze 100mm obiektywem RS3000 do którego się przyzwyczaiłem, czy RS4100 - chociaż tzw high contrast optical block w 3100 pod katem ANSI jest podobny co w 4100 i poprawiony  względem 2100 (czy nawet 3000, nie mówimy o kontraście natywnym oraz o soczewkach), eshiftX zastosowany w tym modelu również poprawia płynność ruchu ale kosztem pewnych możliwych artefaktów, o których można m.in poczytać na AVSforums. Ciekawi mnie obecna aktualizacja firmware i jak działa opcja 3 local dimmingu. Sprawdzałeś jak to wygląda po aktualizacji ? 

@STELVIO od pewnego poziomu cen w zasadzie wiekszosc z tych prjektorow powinno cieszyć oko. Są oczywiście rodzynki w temacie jak 540/X7900 który w swojej klasie i cenie oferuje b dużo. Nie znaczy to oczywiście z nie ma lepszy projektorów  - ale w zasadzie zawsze taki można znaleźć, aż wejdziemy  na poziom wspomnianego Christie Eclipse który jest uznawany za najlepszy projektor do kina domowego jaki powstał, no ale wspomniana cena katalogowo 350k$, więc raczej niewielu jest szczesliwcow, którzy maja warunki i mogą sobie pozwolić no to cudo ;) Przy nim kontrast nowych laserów czy mojego 3000 jest śmiesznie niski ;) Czyli wszystko zależy od punktu odniesienia. Wracając na Ziemię osobiście nie wymienił bym 3000 na 3100, właśnie głownie ze względu na obiektyw do którego już się przyzwyczaiłem i widzę jego zalety w swoim setupie, co innego na 4100 /NZ9 ale tutaj inny próg cenowy i trzeba by się zastanowić czy np w moim przypadku na stosunkowo niewielkim ekranie jest sens, bo ten projektor pokaże większego pazura na dużym screenie gdzie potrzebne są lumeny (i jeśli dodatkowo nie korzystamy z filtra kinowego który zabiera sporo jasności). Nawet na 3000 bywa już za jasno jak dla mnie.  Co nie znaczy ze jak ktoś zobaczy 3100 nie zaliczy przysłowiowego opadu szczęki - wszystko zależy od punktu odniesienia, indywidualnych preferencji i warunków projekcji. Znam osobe która przesiadła się z 3000 na 3100 i teraz znowu wymienia ale na 4100  ;) Więc wszystko trzeba zobaczyć na własne oczy i porównać do tego co się ma i czego się oczekuje od obrazu. Dużą zaleta nowych modeli jest HDMI 2.1 jak ktoś gra na projektorze. Przy filmach to w zasadzie nie ma znaczenia, bo uważam ze ledwo 4K się upowszechnił, do 8k daleka droga :)

Ja ostatnio zaliczyłem opad szczęki na 3000 podczas oglądania Maverika. Piękny, ostry, nasycony i kontrastowy, prawie jak trójwymiarowy obraz 4K, swietna muza, super HDR wg mnie film referencja, chętnie bym to zestawił z 4100 :) Szczerze mówiąc nic mi w obrazie w tym filmie nie brakuje. Dziś oglądam po raz drugi :)

Edytowane przez szewi
  • Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@STELVIO, @szewi,

spokojnie jesteśmy w tym samym obozie - obozie dobrej jakości obrazu. :)

Mi również podoba się obraz na dobrym projektorze. Wielkość + jakość robią wrażenie i zawsze to podkreślam.

Nigdzie w moim wpisie nie wypowiadam się negatywnie o tym obrazie (NZ8/RS3100) - wręcz przeciwnie - obraz jest świetny. Świetny jakościowo i duży - imersja super. Miodzio! :)

Ale dla mnie kropla dziegciu w tym miodzie  jest. :)

Co ja na to poradzę. Mimo, że nie jestem fanem dawania po gałach, to brakuje mi tu nitów w HDR. Wszelkie punktowe światełka, drobiazgi, pulpity, wyświetlacze, aż do błysków, itp. nie dają takiego efektu jak na dobrym oledzie. Nie mogą - raz, że brak nitów, dwa że to ekran który odbija, a nie pojedynczy piksel świecący w oledzie. Zwracam na to uwagę, bo po prostu było to dla mnie zaskoczeniem i jednak mam tu drobny dyskomfort podczas oglądania filmów w HDR. Jestem projektorowym laikiem i spodziewałem się czegoś więcej. Sami wiecie - JVC za niemałą kwotę -  laser, 4k, HDR, super kontrast, jasny, itd. A tu zdarza się, że czasem trudno odróżnić SDR od HDR. Jaka to może być różnica w tym projektorze - 100nit w SDR  vs 200nit w HDR?

Co do NZ8/RS3100 i NX9/RS3000 to trudny wybór. No chyba, że komuś zależy na HDMI 2.1, laserze i większej jasności, to nie ma wyboru.

Tutaj fajna recenzja gościa który przeszedł (z obawami ;) ) z RS3000 na RS3100.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Groszek znam ten review, chyba wszystkie juz czytałem ;) Trochę zależy od tego jaki model bazowy się trafi i czego kto oczekuje np czy potrzebuje HDMI 2.1, czy szuka projektora laserowego, jak duży ma ekran  itp. i co dla kogo jest upgradem i ile jest gotow zpalacic za dane funkcje. Jedna osoba bardziej będzie cenila lepszy obiektyw, ktoś inny np będzie preferował  nowsze złącze HDMi czy właśnie inne źródło światła. Czyli sprawa indywidualna, bo w sumie co użytkownik to opinia ;) 

Tu przykładowa inna ciekawa opinia użytkownika który przesiadł się z 3000 na 4100:

https://www.avsforum.com/threads/official-jvc-rs4100-nz9-rs3100-nz8-rs2100-nz7-rs1100-np5-owners-thread.3226551/post-61499914

Z opisów użytkowników na AVF zdarzało się  rozbieżności w parametrach modeli miedzy poszczególnymi seriami (rezenzent, którego przytoczyłeś tez o tym wspomina pisząc "I would personally like to see is a little less unit-to-unit variation") -  to nieułatwia porównanie bo dwa 3100 mogą mieć różne zmierzone parametry kontrastu. POdobnie się ma sprawa w przypadku 3000.

Oczywiście różnice wtedy nadal robi obiektyw (ostrzejszy, bardziej nasycony obraz), modele lampowe różnia się tez trochę lepszym pokryciem szerokiej palety barw (szczególnie w stosunku do 3100 / 4100). Użycie filtra kinowego w lampowych kosztuje też  mniej jasności. Co ciekawe 2100 ma lepsze pokrycie WCG niż jego wyżsi bracia. Nie ma co jednak zaklinać rzeczywistości. Kontrast jaki by nie był miedzy modelami nadal trzyma określony pułap w JVC i jest świetny a różnice kilku procent mniej pokrycia szerokiej palety ciężko zauważyć.

Widziałem, oglądałem i nowe laserówki to bardzo udane modele, choć ich cena mogłaby być niższa. 

Jak mówimy o duzych ekranach, nowinkach i zaletach lasera to w zasadzie nie ma alternatywy, tam potrzeba więcej światła no i nie trzeba się bawić w wymianę lamp (aczkolwiek mi wymiana lampy nie wadzi - chwila moment i  mam projektor ze światłem jak nowy, ale tez szybciej traci na jasności - na pewno laser tu ma przewagę)

Różnica w obrazie z filtrem i bez filtra nie jest natomiast duża - trzeba wiedzieć czego szukać w danej scenie żeby to zauważyć.

Zgoda, oczywiście HDR na projektorze to zupełnie co innego niż na TV  - nie ma co porównywać, jasności się nie oszuka, dlatego są różne opcje mapowania tonów, które super że JVC cały czas rozwija. 

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest też kilka kwestii które wymagają doprecyzowania jak np to w recenzji z podanego dwa posty wyżej linka można przeczytać  "extra benefit is fast power-on"

Pamietam ze byłem zdziwiony ze w projektorze laserowym czas jaki upłynął od włączenia do gotowości obejrzenia ustabilizowanego obrazu zajmował podobnie jak w lampie,  może było to minimalnie szybciej, natomiast dużo szybciej się wyłączał.

Benefit lasera tu jest inny  i jest to jak cykl power on / off wpływa na żywotność źródła światła. Jak wiadomo cykl power on / off wpływa na żywotność lampy w większym stopniu niż to ma miejsce w przypadku lasera - lampa nie lubi częstych takich cykli.

Tutaj tez ciekawy post kalibratora dot obserwacji lampa vs laser:

https://www.avsforum.com/threads/official-jvc-rs4100-nz9-rs3100-nz8-rs2100-nz7-rs1100-np5-owners-thread.3226551/post-62069242

Edytowane przez szewi
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostka i zaleta lasera w modelach 3100/4100 jest mniejsze rozproszenie światła w torze optycznym dzięki  tzw high contrast optical block. Jest to szczególnie pomocne w ciemniejszych scenach z jasnymi highlights i wpływa na poprawę ANSI. 

Dzięki temu oraz ogólnie większej mocy świetlnej lasera w porównaniu do lampy nie trzeba też korzystać z trybu lasera high aby mieć jasny obraz. Dużo osob z powodzeniem korzysta z trybu medium podczas gdy na lampie używali trybu high.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z projektorami na DLP, na przykład Sim2? Wyższa jasność w HDR, ale kosztem kontrastu i czerni?

Szkoda, że nie można połączyć jednego z drugim. 

Na AVS ktoś porównywał bodajże Sim2 NERO 4S UHD z JVC DLA-RS4500K i SONY VPL-VW5000ES. Sim2 gorsza czerń, ale właśnie znacznie większa jasność, i najbardziej Sim2 przypadł mu do gustu.

Edytowane przez Adi777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem czy jakieś nowinki/zmiany wprowadzą do projektorów naszej ulubionej firmy JVC? Trochę czasu już minęło. Czy jest opcja na Dolby Vision?
Czy to w ogóle jest potrzebne? Czy jest w ogóle szansa, że można jeszcze coś ulepszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nah, są perfekcyjne 😛 Nowy firmware z aktualizacją DTM tylko dla serii NZ. Czy DV jest potrzebne? Ja zastanawiam się czy w ogóle HDR jest potrzebny, bo mapowanie do 100 nitów to fajna zabawa, ale to pozostaje namiastką 'prawdziwego' HDR, i czasami można się pomylić w blind teście z 4K SDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi