Sober 1 Napisano 5 Września 2007 [quote name='SlawekR' post='58859' date='05.09.2007, 16:51 ']Niektóre stare CRT źle znosiły podłączanie komputerów, ale w LCD nie ma obaw, one są wręcz stworzone do takich zastosowań. Oczywiście nie mylić z plazmami .[/quote] Dobra dobra, lepiej powiedz czy udało Ci się chociaż uzyskać mapowanie pikseli 1 do 1? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 5 Września 2007 (edytowane) [quote name='Sober' post='58862' date='05.09.2007, 16:56 ']Dobra dobra, lepiej powiedz czy udało Ci się chociaż uzyskać mapowanie pikseli 1 do 1? ;-)[/quote] Oczywiście że tak, pisałem już gdzieś na samym początku tego wątku. Na tym drugim forum nawet zdjęcia zapodałem z pulpitu w Windows, wystarczy poszukać . EDIT: Oczywiście mówimy o połączeniu po D-Sub. Po HDMi są dostępne tylko tryby 720p i 1080i z overscanem. Edytowane 5 Września 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FROG 0 Napisano 9 Września 2007 Mam prośbę- czy ktoś z forumowiczów mógłby mi odpowiedzieć co da lepszy obraz na tym telewizorze : dekoder Cyfry(Canal+ i HBO) czy Ferguson 7600 z Component (Canal+ i HBO). Czy wogóle jest sens oglądania HBO - jak wygląda obraz na tym telewizorze. Czekan na wasze odpowiedzi. Ps. Jak w skali 1-6 oceniacie kanaly HBO, CANAL+, Canal, Canal+ film,TVP, TVN, Filmy DIVX puszczane przez DVD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 9 Września 2007 (edytowane) [quote name='FROG' post='59423' date='09.09.2007, 19:11 ']Mam prośbę- czy ktoś z forumowiczów mógłby mi odpowiedzieć co da lepszy obraz na tym telewizorze : dekoder Cyfry(Canal+ i HBO) czy Ferguson 7600 z Component (Canal+ i HBO). Czy wogóle jest sens oglądania HBO - jak wygląda obraz na tym telewizorze. Czekan na wasze odpowiedzi. Ps. Jak w skali 1-6 oceniacie kanaly HBO, CANAL+, Canal, Canal+ film,TVP, TVN, Filmy DIVX puszczane przez DVD? [/quote] No nie żartuj, że będziemy aż tak dokładnie punktować. To zbyt subiektywna rzecz, taka ocena, żeby się dała w takie proste ramy ująć. O ile mnie pamięć nie myli to HBO "leciało" zawsze w takiej ciemnej tonacji i dość dziwnej kolorystyce, jakość powiedzmy średnia z minusem. Canal Plusy zazwyczaj nadawane były całkiem znośnie, podobnie TVN. TVP wolę nie komentować bo nie chciałbym publicznie przeklinać . AXNy podobnie jak TVP. Divixy jak to divixy, zależy jak nagrane, czasem lepiej czasem gorzej. A czy w ogóle jest sens oglądania HBO? Pytanie rewelacyjne.... oczywiście że nie ma sensu, od oglądania telewizji tylko brzuch rośnie, lepiej iść na spacer . Edytowane 9 Września 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FROG 0 Napisano 9 Września 2007 (edytowane) Sławku - Dzięki za odpowiedź. Słyszałem że HBo to porażka ale wolałem się upewnić i zapytać kogoś kto zna się na żeczy. A tak szczerze powiedz czy lepiej zmaówić CYFRĘ+ z opcją CANAL+ czy lepiej kupić Odtwarzacz DVD i oglądać DIVXy. Myślałem też nad zakupem DVD z opcją skalowania obrazu - czy to prawda że takie odtwadzacze nie skalują DIVX-ów tylko filmy DVD? CZy jeśli film DIVX będzie puszczony przez HDMI to polepszy to jakość? A czy Jakość DIVXa( taki sciągnięty z neta nie wiem jak określa się jakość filmu) jest lepsza od filmów z Canal+ film luc tych skalowanych z Canal+ FILM HD? Posiadam Divxy ( większość rozdzielność 640x272 , format 1.85:1 lub 2.35:1 ) będą one wyświetlane na całym ekranie, jast taka możliwość( naprzykład jakaś opcja formatu w TV)? Pozdrawiam i liczę na odpowiedź. Edytowane 10 Września 2007 przez FROG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FROG 0 Napisano 10 Września 2007 Sławku jeśli masz czs i ochotę to bardzo cię proszę abyś odpowiedzial na moje poprzednie pytanie. Bardzo mi na tym zależy ponieważ albo wybiorę CYFRĘ+ z opcją premium albo zakupię DVD i będę oglądał DIVXy. POZDRO!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FROG 0 Napisano 11 Września 2007 Halo! Czy ktoś mi pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sober 1 Napisano 11 Września 2007 Pytanie czy oglądać cyfrę czy divx ma mniej więcej taki sens jakbyś pytał nas czy lepiej zjeść ma podwieczorek kremówkę czy pączka.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 11 Września 2007 (edytowane) [quote name='FROG' post='59573' date='10.09.2007, 18:31 '] Sławku jeśli masz czs i ochotę to bardzo cię proszę abyś odpowiedzial na moje poprzednie pytanie. Bardzo mi na tym zależy ponieważ albo wybiorę CYFRĘ+ z opcją premium albo zakupię DVD i będę oglądał DIVXy. POZDRO!!! [/quote] Nie jestem w stanie odpowiedzieć na tak skonstruowane pytanie. Divixova proteza w odtwarzaczach dvd, a tym bardziej proponowane źródło materiałów divix, nie ce[beeep]ą się stabilnymi parametrami jakościowymi, aby dało się je poddać jakiejkolwiek sensownej ocenie. EDIT Faktycznie jakość tych materiałów często można opisać tym, co opacznie wybeepował mi automat cenzurujący wulgarne słownictwo . Telewizor LCD, z samej swoje natury działania, obnaży wszelkie niedoskonałości "filmu" kręconego kamerą odchyloną od pionu o 30 stopni, z 12 rzędu po prawej stronie, trzymaną w ręce cierpiącej na objawy przepicia z dnia poprzedniego . Więc nie dziw się, że nikt nie podjął się karkołomnej próby dokonania takiego porównania jakości. Edytowane 11 Września 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 11 Września 2007 [quote name='Sober' post='59706' date='11.09.2007, 17:21 ']Pytanie czy oglądać cyfrę czy divx ma mniej więcej taki sens jakbyś pytał nas czy lepiej zjeść ma podwieczorek kremówkę czy pączka....[/quote] Porównanie raczej nie oddaje klimatu . Raczej użyłbym porównania: co lepiej zjeść loda włoskiego, czy kawałek lodu wyrwanego z zamarzniętej kałuży . To chyba bardziej oddaje meritum... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FROG 0 Napisano 11 Września 2007 Chodziło mi poprostu o to czy DIVXy( ściągnięte z neta roz przeważnie 640x272 , 25 FPS,szybkość danych 125 kb/s, rozmiar próbki video 16 bitów) będą dobrze wyglądały na tym telewizorze?(ostrość,wyrazistość, szczegóły obrazu itp.) POZDRAWIAM< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valyngar 0 Napisano 13 Września 2007 Witam serdecznie:) Panie i panowie, oto mój pierwszy raz tutaj:) Pytanie kieruję do eksperta Sławka. Pytanie jest proste. Testowałeś 2 telewizory: -Panasonic TX-32LX70 oraz - Samsung LE32R81B Panasonic w sklepach internetowych jest jakieś 500-600 zł droższy od Samsunga. Biorąc pod uwagę to, ze telewizor służyłby mi do grania w gry video(konsole), oglądania filmów (DVD, Blue-Ray mam nadzieję, ewentualnego łączenia z kompem i oczywiście oglądania na nim wszelakiej maści programów tv. {swoją drogą to niby do czego innego ma służyć - wyprowadzania psa? smażenia jajek na boczku? Czy Panasonic jest wart dopłacenia różnicy w cenie? Krótko i treściwie:) Pozdrawiam i liczę na konstruktywną odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 13 Września 2007 (edytowane) [quote name='Valyngar' post='60032' date='13.09.2007, 19:02 ']Witam serdecznie:) Panie i panowie, oto mój pierwszy raz tutaj:) Pytanie kieruję do eksperta Sławka. Pytanie jest proste. Testowałeś 2 telewizory: -Panasonic TX-32LX70 oraz - Samsung LE32R81B Panasonic w sklepach internetowych jest jakieś 500-600 zł droższy od Samsunga. Biorąc pod uwagę to, ze telewizor służyłby mi do grania w gry video(konsole), oglądania filmów (DVD, Blue-Ray mam nadzieję, ewentualnego łączenia z kompem i oczywiście oglądania na nim wszelakiej maści programów tv. {swoją drogą to niby do czego innego ma służyć - wyprowadzania psa? smażenia jajek na boczku? Czy Panasonic jest wart dopłacenia różnicy w cenie? Krótko i treściwie:) Pozdrawiam i liczę na konstruktywną odpowiedź[/quote] Naturalne (jak na LCD) i trzymane w odpowiednich ryzach kolory. [b]Kąty patrzenia wzorcowe[/b] i bardzo rozsądnie zaimplementowany układ 100Hz to atuty Panasonica. [b]Wzorcowa współpraca z komputerem[/b], duża gama złącz wszelkich i bogactwo nastaw w menu użytkownika, to zalety Samsunga. Do oglądania "zwykłej" telewizji wolałbym Panasonica, do komputera/konsoli Samsunga. Nie wiem jakie są proporcje poszczególnych zastosowań w Twoim przypadku, ale dość mocno akcentujesz komputerowo/konsolową część więc wybór nie jest wcale taki oczywisty, musisz sam podjąć decyzję.... Czy warto dopłacić? Wcześniej miałem Samsunga R81, ale Panasonic mnie urzekł większą płynnością ruchu i doskonałą matrycą, ja dopłaciłem swojego czasu nawet trochę więcej . Ale tak naprawdę to są dwa telewizory o całkiem odmiennej filozofii prezentacji obrazu, więc nie można ich w ten sposób porównywać. Oba też stanowią całkiem udane konstrukcje, gorąco namawiam do wykonania wysiłku i próby zobaczenia obu TV w akcji, w warunkach możliwie zbliżonych do ostatecznych. Niestety żadne słowa nie są w stanie w pełni oddać obrazu prezentowanego przez te telewizory. Edytowane 13 Września 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valyngar 0 Napisano 13 Września 2007 To się nazywa szybka odpowiedź Dziękuję bardzo. Postaram się zobaczyć obydwa te modele, co łatwe nie będzie. Mieszkam w niewielkim miasteczku, asortyment w sklepach jest ,,taki sobie'' Może inaczej.. nie konsolowe/komputerowe zastosowanie, tylko konsolowo/filmowe (taaa, zasadnicza różnica:).To jest mój priorytet:) W Samsungu podoba mi się to że są 3 HDMI (kino domowe dojdzie z czasem, PS3 itd) Napisałeś że jest lepszy do konsol. Dlaczego? Chodzi o łatwość instalacji czy lepszy obraz (który jest dla mnie najważniejszy!!)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chriss 0 Napisano 27 Września 2007 hej , gdzie w krakowie dostane ten tv w miare dobrej cenie, bo zakup przez net u mnie nie wchodzi w gre ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Holt_ 0 Napisano 27 Września 2007 [quote name='chriss' post='61365' date='27.09.2007, 08:26 ']hej , gdzie w krakowie dostane ten tv w miare dobrej cenie, bo zakup przez net u mnie nie wchodzi w gre ?[/quote] Euro AGD za 4 tys PLN. BigFox na Karmelickiej za podobną sumę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 27 Września 2007 [quote name='Valyngar' post='60063' date='13.09.2007, 20:36 ']To się nazywa szybka odpowiedź Dziękuję bardzo. Postaram się zobaczyć obydwa te modele, co łatwe nie będzie. Mieszkam w niewielkim miasteczku, asortyment w sklepach jest ,,taki sobie'' Może inaczej.. nie konsolowe/komputerowe zastosowanie, tylko konsolowo/filmowe (taaa, zasadnicza różnica:).To jest mój priorytet:) W Samsungu podoba mi się to że są 3 HDMI (kino domowe dojdzie z czasem, PS3 itd) Napisałeś że jest lepszy do konsol. Dlaczego? Chodzi o łatwość instalacji czy lepszy obraz (który jest dla mnie najważniejszy!!)??[/quote] Napisałem, że jest lepszy do konsoli/komputera ponieważ Samsung potrafi pracować w trybie czysto monitorowym na złączu HDMI nr 2. Oznacza to że nie działa wtedy jak zwykły telewizor HD z overscanem i nienatywnymi rozdzielczościami panela, a zachowuje się jak zwykły monitor komputerowy, oferując natywną rozdzielczość matrycy przy połączeniu cyfrowym. Do tego posiada tryb dedykowany game w ustawieniach. Całkiem nieźle radzi sobie też po kablu D-sub, nieźle działa w tym trybie autodopasowanie, oczywiście oferuje po D-subie pełną rozdzielczość matrycy i całkiem dobrze potrafi obrobić sygnał wejściowy, nawet przy kiepskim kablu D-Sub. To są oczywiście detale, ale sumarycznie czynią z tego modelu Samsunga idealny telewizor do tak zdefiniowanych zastosowań. Konkurencyjne produkty też mają niektóre z tych cech, ale nigdy wszystkie jednocześnie i w jednym miejscu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crx2000 0 Napisano 9 Października 2007 (edytowane) Witam Wszystkich! Chciałbym zakupić Panasonica LX70P, telewizor będzie mi głownie słuzył do ogladania filmów z komputera (zarówno DVD, Divx jak i HD) oraz oczywiście do oglądania zwykłej TV (SD) i mam w związku z tym pytanie. Otóż z tego co przeczytałem i pisze również o tym [b]SlawekR [/b] to podłączenie Panasonica do komputera jest bardziej problematyczne niż w Samsungach serii R8x lub M8x. Podobno Samsungi automatycznie dopasowują sobie wielkość obrazu itp., natomiast w przypadku Panasonica należy własnoręcznie wszytko poustawiać. Teraz najważniejsza cześć pytania - czy w przypadku Panasonica wystarczy tylko raz wszystko ustawić i zapamiętać w jakimś profilu aby za każdym następnym razem było już ok, czy też trzeba za każdym podłączeniem TV od nowa kalibrowac? W kwestii technicznej (karta GeForce 8600 GT, sterowniki ForceWare 162.1. PS. Wiem że do takich zastosowań najlepiej nadają się Samsungi, lecz chciałbym kupić Panasonica ze względu na lepszą jakość obrazu. Pozdrawiam Wszystkich : ) Edytowane 9 Października 2007 przez crx2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 9 Października 2007 (edytowane) [quote name='crx2000' post='62772' date='09.10.2007, 21:31 ']Witam Wszystkich! Chciałbym zakupić Panasonica LX70P, telewizor będzie mi głownie słuzył do ogladania filmów z komputera (zarówno DVD, Divx jak i HD) oraz oczywiście do oglądania zwykłej TV (SD) i mam w związku z tym pytanie. Otóż z tego co przeczytałem (przewertowałem cały ten temat od deski do deski) to podłączenie Panasonica do komputera jest bardziej problematyczne niż w Samsungach serii R8x lub M8x.[/quote] Tak. W Panasonicu jest trudniej, bo trzeba wszystko ręcznie ustawiać, zarówno w telewizorze jak i w sterownikach karty. [quote name='crx2000' post='62772' date='09.10.2007, 21:31 ']Z tego co wiem Samsungi automatycznie dopasowują sobie wielkość obrazu itp.,[/quote] Tak [quote name='crx2000' post='62772' date='09.10.2007, 21:31 ']natomiast w przypadku Panasonica należy własnoręcznie wszytko poustawiać. Teraz najważniejsza cześć pytania - czy w przypadku Panasonica wystarczy tylko raz wszystko ustawić i zapamiętać jakiś profil aby za każdym następnym razem było już ok, czy też trzeba za każdym podłączeniem TV od nowa kalibrowac? W kwestii technicznej (karta GeForce 8600 GT, sterowniki ForceWare 162.1.[/quote] Wystarczy raz ustawić. Istotna jest też jakość samego kabla D-Sub. Bo przy marnym kablu, parametry lubią czasem "pływać". Pozdrawiam Sławek PS Jeśli możesz się wstrzymać z zakupem, to w piątek, jeśli zdążę, będzie test kolejnego telewizorka. Jest cień szansy iż pogodzi on oba preferowane przez Ciebie zastosowania . Zapowiada się w każdym razie całkiem nieźle. Edytowane 9 Października 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crx2000 0 Napisano 9 Października 2007 (edytowane) Po pierwsze dziękuje za odpowiedź : ), nasuneły mi się kolejne pytania: [quote name='SlawekR' post='62773' date='09.10.2007, 21:51 ']Tak. W Panasonicu jest trudniej, bo trzeba wszystko ręcznie ustawiać, zarówno w telewizorze jak i w sterownikach karty.[/quote] W sterownikach domyślam się że trzeba ustawić rodzielczość, odświezanie, wielkość obrazu itp. Natomiast zastanawiam się co trzeba ustawić w telewizorze? [quote name='SlawekR' post='62773' date='09.10.2007, 21:51 ']Wystarczy raz ustawić. Istotna jest też jakość samego kabla D-Sub. Bo przy marnym kablu, parametry lubią czasem "pływać".[/quote] Jeśli wystarczy ustawić tylko raz to byłoby super i w tym momencie znikłby mój największy znak zapytania... : ) Czy te specyficzne ustawienia w telewizorze do współpracy z komputerem przeszkadzają żeby poźniej po odłączeniu komputera oglądać telewizję? W tym sensie czy trzeba potem z powrotem w telewizorze zmieniać ustawienia do zwykłej telewizji? [quote name='SlawekR' post='62773' date='09.10.2007, 21:51 ']Jeśli możesz się wstrzymać z zakupem, to w piątek, jeśli zdążę, będzie test kolejnego telewizorka. Jest cień szansy iż pogodzi on oba preferowane przez Ciebie zastosowania . Zapowiada się w każdym razie całkiem nieźle.[/quote] Super, w takim razie wstrzymam się jeszcze troszkę z zakupem... : ) PS. Jaka jest maksymalna długość kabla D-SUB aby zachować jak najlepszą jakość? Edytowane 9 Października 2007 przez crx2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 9 Października 2007 (edytowane) [quote name='crx2000' post='62776' date='09.10.2007, 22:12 ']Po pierwsze dziękuje za odpowiedź : ), nasuneły mi się kolejne pytania: W sterownikach domyślam się że trzeba ustawić rodzielczość, odświezanie, wielkość obrazu itp.[/quote] W sterownikach trzeba wymusić rozdzielczość natywną panela, odświeżanie ustawi się samo. Wielkości też nie ma co ruszać, przy założeniu prawidłowej rozdzielczości oczywiście. [quote name='crx2000' post='62776' date='09.10.2007, 22:12 ']Natomiast zastanawiam się co trzeba ustawić w telewizorze?[/quote] Przede wszystkim zegar i fazę, są tam takie parametry do regulacji. [quote name='crx2000' post='62776' date='09.10.2007, 22:12 ']Jeśli wystarczy ustawić tylko raz to byłoby super i w tym momencie znikłby mój największy znak zapytania... : ) Czy te specyficzne ustawienia w telewizorze do współpracy z komputerem przeszkadzają żeby poźniej po odłączeniu komputera oglądać telewizję? W tym sensie czy trzeba potem z powrotem w telewizorze zmieniać ustawienia do zwykłej telewizji?[/quote] Nie przeszkadzają, to są odrębne nastawy. W trybie telewizyjnym to ich nawet w menu nie ma. [quote name='crx2000' post='62776' date='09.10.2007, 22:12 ']Super, w takim razie wstrzymam się jeszcze troszkę z zakupem... : )[/quote] Może i warto... zobaczymy. Fajnie by było mieć telewizor z układem 100Hz działającym jak w Panasonicu, z trybem komputerowym jak w Samsungu, ze świetnym odtwarzaniem kiepskich sygnałów SD, z poziomem czerni jak w Sony D3000 i z dodatkowym układem poprawiającym ruch w filmach, takim jak w Sony. Do tego wszystkiego na deser z przyjmowaniem 1080p we wszystkich "hercowych" odmianach i z możliwością ustawienia piksel w piksel 1:1 dla konsol, albo i nawet dla N-boxa przy 720p. Ale się rozmarzyłem.... taki telewizor nie istnieje. A może jednak istnieje? Ciekawe czy ktoś już wie cóż to za sprzęt mam na myśli ... Widzę że Peterka1000 jest na forum i czyta wątek. A Ty siedź cicho, to się nie liczy :). [quote name='crx2000' post='62776' date='09.10.2007, 22:12 ']PS. Jaka jest maksymalna długość kabla D-SUB aby zachować jak najlepszą jakość?[/quote] Generalnie im krótszy będzie kabel tym lepiej. Im dłuższy zastosujesz i gorszej jakości, tym większa szansa, że nie zestroisz zegara i fazy, do otrzymania idealnego obrazu. To znaczy zawsze gdzieś będą rozmazane placki. Oczywiście im kabel lepszy jakościowo, tym większa może być długość, bez niebezpieczeństwa że będzie to mieć wpływ na obraz. Ja używałem kabla 1,5 do 2m. Przy 5 metrowym już były spore problemy. Niestety to jest przesył analogowy i "ten typ tak ma". Edytowane 9 Października 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian_wierzbicki 6 Napisano 9 Października 2007 (edytowane) [quote name='SlawekR' post='62778' date='09.10.2007, 22:29 ']W sterownikach trzeba wymusić rozdzielczość natywną panela, odświeżanie ustawi się samo. Wielkości też nie ma co ruszać, przy założeniu prawidłowej rozdzielczości oczywiście. Przede wszystkim zegar i fazę, są tam takie parametry do regulacji. Nie przeszkadzają, to są odrębne nastawy. W trybie telewizyjnym to ich nawet w menu nie ma. Może i warto... zobaczymy. Fajnie by było mieć telewizor z układem 100Hz działającym jak w Panasonicu, z trybem komputerowym jak w Samsungu, ze świetnym odtwarzaniem kiepskich sygnałów SD, z poziomem czerni jak w Sony D3000 i z dodatkowym układem poprawiającym ruch w filmach, takim jak w Sony. Do tego wszystkiego na deser z przyjmowaniem 1080p we wszystkich "hercowych" odmianach i z możliwością ustawienia piksel w piksel 1:1 dla konsol, albo i nawet dla N-boxa przy 720p. Ale się rozmarzyłem.... taki telewizor nie istnieje. A może jednak istnieje? Ciekawe czy ktoś już wie cóż to za sprzęt mam na myśli ... Widzę że Peterka1000 jest na forum i czyta wątek. A Ty siedź cicho, to się nie liczy :). Generalnie im krótszy będzie kabel tym lepiej. Im dłuższy zastosujesz i gorszej jakości, tym większa szansa, że nie zestroisz zegara i fazy, do otrzymania idealnego obrazu. To znaczy zawsze gdzieś będą rozmazane placki. Oczywiście im kabel lepszy jakościowo, tym większa może być długość, bez niebezpieczeństwa że będzie to mieć wpływ na obraz. Ja używałem kabla 1,5 do 2m. Przy 5 metrowym już były spore problemy. Niestety to jest przesył analogowy i "ten typ tak ma".[/quote] może doczekamy się ideału, a na razie pojawił się Sharp LC-32X20E FUL HD . 3 HDMI , component i DSUB. pozdrawiam marian Edytowane 9 Października 2007 przez marian_wierzbicki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 9 Października 2007 (edytowane) [quote name='marian_wierzbicki' post='62781' date='09.10.2007, 23:04 ']może doczekamy się ideału, a na razie pojawił się Sharp LC-32X20E FUL HD . 3 HDMI , component i DSUB. pozdrawiam marian[/quote] Pudło, to nie ten model miałem na myśli . Podpowiem tylko że jest podobny cenowo do Panasonica, więc żadne fanaberie kasowe no i HD Ready. Wiem, że to nie jest "trendy" taka rozdzielczość. Ale takie miałem założenia, staram się porównywać modele z podobnej grupy cenowej jak LX70, R8x, D3000, RD2 i okolica. I to nie będzie żaden z tych modeli, to druga podpowiedź . Poza tym ten Sharp zdaje się nie ma układu 100Hz, a ja już gdzieś wspominałem że nie tknę się TV bez tego układu . Za bardzo się rozpuściłem tym co oferują obecne modele w kwestii przydatności układu kompensacji ruchu. Ja tam już wolę 100Hz niż Full HD. do typowych źródeł takich jak N-Box, zysk z Full HD jest niestety żaden. Za marna jakość sygnału źródłowego. Za to dobrze działający układ 100Hz przydaje się zawsze i wszędzie, niezależnie od źródła i jakości sygnału. Oczywiście najlepiej to Full HD i 100Hz, ale to nie ten przedział cenowy. Edytowane 9 Października 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crx2000 0 Napisano 9 Października 2007 (edytowane) [quote name='SlawekR' post='62778' date='09.10.2007, 22:29 '][...]Przede wszystkim zegar i fazę, są tam takie parametry do regulacji.[/quote] W głowie już coraz jaśniej ... Czy możesz podać jakieś przykładowe wartości tych parametrów, czy też jest to sprawa indywidualna i w każdym przypadku będzie inaczej? Edytowane 9 Października 2007 przez crx2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 9 Października 2007 [quote name='crx2000' post='62783' date='09.10.2007, 23:11 ']W głowie już coraz jaśniej ... Czy możesz podać jakieś przykładowe wartości tych parametrów, czy też jest to sprawa indywidualna i w każdym przypadku będzie inaczej?[/quote] Indywidualna, to mocno zależy do kabla również. Zauważyłem, że co inny kabel to i inne wartości optymalne. Tak to już jest . Oczywiście ideałem było by połączenie DVI/HDMI, pracujące w natywnej rozdzielczości matrycy. Wtedy nie trzeba nic ustawiać, a i kabel może być sporo dłuższy, nawet do 10 metrów. No ale ten tv nie obsługuje tego trybu, jak 95% innych telewizorów zresztą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach